

Tredagarsfeber är en barnsjukdom som nästan alla barn mellan sex månader och två år får. Alla påverkas olika, en del får mer symtom och andra mindre. För många barn är sjukdomen så lindrig att det knappt märks.
Tredagarsfeber orsakas av ett virus som sprids i luften. Det brukar gå fem till tio dagar innan febern kommer från att barnet smittats. Barnet blir friskt igen efter några dagar.
Barnet får först hög feber som kommer snabbt och försvinner efter cirka tre dagar. En del får hosta och snuva, de flesta är i övrigt ganska pigga.
När febern gått ner får barnet blekröda utslag på magen som sedan sprider sig vidare på kroppen. Utslagen kliar inte och försvinner på några dagar, ibland fortare.
Tredagarsfeber går över av sig själv. Om barnet är mycket matt på grund av den höga febern kan man ge febernedsättande medicin, till exempel Alvedon eller Ipren.
Om barnet är under tre månader och man misstänker att barnet har en infektion bör man ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta vårdcentralen.
Om barnet har en temperatur över 41 grader bör man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning. Detsamma gäller, oavsett temperatur, om barnet
Man bör alltid kontakta vården om utslagen inte försvinner på några dagar eller om barnet är
Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd om vart man ska vända sig.
~Titti
Vid tre månaders ålder får barnet den första vaccinationen. I en och samma spruta, en så kallad kombinationsspruta, ingår vaccin mot
Barnet får vid detta vaccinationstillfälle även en spruta med vaccin mot pneumokocker.
Vid fem månaders ålder, det vill säga två månader efter det första vaccinationstillfället, får barnet ytterligare en kombinationsspruta. Barnet får vid detta vaccinationstillfälle även en spruta med vaccin mot pneumokocker.
Vid ett års ålder får barnet den tredje kombinationssprutan. Det är den sista dosen mot Hib. Barnet får även en spruta med vaccin mot pneumokocker. Det är den tredje och sista dosen mot pneumokocker.
Vid 18 månaders ålder får barnet en kombinationsspruta mot de tre olika sjukdomarna
Vid fem till sex års ålder får barnet den fjärde sprutan mot difteri, stelkramp, kikhosta och polio. Det är den sista dosen mot polio.
Vid sex till åtta års ålder får barnet den andra och sista sprutan mot mässling, påssjuka och röda hund.
Vid 11-13 års ålder får flickor vaccination mot humant papillomvirus, HPV. Vaccinationen ges vid tre tillfällen under en period på sex till tolv månader, med ungefär tre månaders mellanrum mellan varje dos.
Vid 14 till 16 års ålder får barnet den femte och sista sprutan mot difteri, stelkramp och kikhosta.
Det är inte lätt vid själva spruttillfället, för jag vet att det gör ont på dem och som mamma vill man självklart skydda dem från all smärta! Det är ett nödvändigt ont, men det känns som om jag lurar dem! Som igår, Gossen hade sovit gott i vagnen på väg till BVC så väl på plats var han på strålande humör! Han såg ut som han tänkte "Jaha vad ska vi hitta på för kul nu då?!" I ett strålande leende Stackarn, helt ovetandes av vad som skulle komma.. Och det kändes verkligen som om han blev innerligt ledsen och besviken på mig/oss när han fick sprutan och all smärta och då såg han istället ledset på mig som om "VARFÖR gör ni såhär????" 😞😞
Usch!! Men nu tar det iaf ett halvår till nästa gång!!
~Titti
Om barnet har en temperatur över 41,0 grader bör man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning. Detsamma gäller, oavsett temperatur, om barnet
Man bör alltid kontakta vården om barnet är
Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen, telefon 1177, för att få råd om vart man ska vända sig.
Vi testade rådet vi fick av BVC vid senaste besöket: om barnet är täppt i näsan och har lite svårt med andningen kan det vara bra att höja huvudändan. Man bör dock inte lägga en extra kudde eller något annat mjukt mer i sängen. Istället fick vi tipset att lägga uppslagsböcker under spjälsängens ben. Så nu har jag åter användning av mina pluggböcker!
Nu har bebis iaf fått febernedsättande och nässpray, så får vi hoppas att mycket sömn inatt gör susen!
~Titti