(Tillbakablick)

Jag hade flera som ville komma och hälsa på mig under min sjukskrivning, men jag ville mest vara ifred och bad dem snällt vänta. Illamåendet var konstant och jag kände mig inte social över huvud taget. Bristen på stimuli påverkade såklart mina blogginlägg som blev tråkigare och tråkigare och fylldes med filmrecensioner och virkning. Ja vad annat hade jag kunnat blogga om??

 

I vecka 12 var vi på KSS för ultraljud, då var det första gången vi fick se dem - heeelt underbart :) :) Den ena tvillingen låg perfekt i profil så vi kunde se näsa, haka med mera såå fin!! Men den andre levde runt så det stod härliga till det var kullerbytta på kullerbytta, så vi fick aldrig någon riktig blid på den - men vi har en suddig en (som egentligen skulle kunna vara en bild på vad som helst?! ;) )

Det var så himla skönt att få se dem och även att veta att bara vi tog oss igenom vecka 12 så minskar riskerna avsevärt och vår tanke var då att vi skulle börja berätta så smått för de närmaste.

Gravidkalender, vecka 12:

I magen:

Fostrets ansikte börjar nu att synas allt tydligare. Det har fått en haka och en liten näsa. Små fingernaglar och tånaglar bildas. Eftersom blodmängden har ökat slår fostrets hjärta nu några slag snabbare per minut. Fostret urinerar för första gången och urinet hamnar i fostersäcken. Det kan också svälja och göra andningsrörelser. Risken för missfall minskar kraftigt efter vecka 12. 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

25 gram

55-60 mm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

ultraljud vecka 12+5

Mamma:

Illamåendet upphör för många. De flesta har ökat 1-4 kg i vikt. Om du har kräkts mycket kan det dock hända att du till och med har minskat i vikt men det är inget du behöver oroa dig för. 

Har någon sagt att du "ser gravid ut"? Det beror inte bara på din inre lycka över att vara gravid utan också på att din hy ser bättre och slätare ut. Det är ett resultat av ökad blodmängd och hormonet hCG.   

Kanske har ni redan talat om för nära och kära att ni väntar barn men många brukar vänta med det till efter vecka tolv eftersom risken för missfall minskar kraftigt då. 

Partner:

Om du har frågor som du av någon anledning inte vill ta upp med din partner kan det kännas skönt att prata med kompisen istället. Du kanske bär på en oro som du inte vill belasta din partner med. Om han eller hon har barn kan du säkert få svar på många av dina frågor. Hur var deras sexliv under graviditeten? Hur påverkades hans eller hennes partner av den? Förändrades deras relation?

Mödravården:

Nu bör du har varit på ditt första besök på mödravårdscentralen och även ha gjort en läkarundersökning om du är förstföderska. 

Det är möjligt att du kan få lyssna på ditt fosters hjärtljud. Många tycker att det låter som ett ånglok.

 

~Titti

 

 

gravid, graviditet, gravidkalender, vecka 12,
Idag kom Alliansregeringen genom Energi och IT minister Anna-Karin Hatt (C) med ett välkommet besked till alla oss som är trötta på dålig mobiltelefontäckning och bristande mobila bredbandkommunikationer på landsbygden.
Från och med den 1 april 2017 frigörs 700 MHz-bandet för mobilt bredband och mobiltelefoni. "Tack vare det gör vi det möjligt att mycket kraftfullt bygga ut mobilnäten i Sverige så att vi kan förse hela landet, också landsbygden, med snabbt mobilt bredband och bra mobiltelefoni", skriver Anna-Karin Hatt idag på DN debatt. För att läsa hela debattartikeln klicka här
Återigen så visar Centerpartiets ministrar i regeringen vem som driver på en politik för Hela Sverige! Bra jobbat Anna-Karin!
/Leif 
700 MHz-bandet, Anna-Karin Hatt, Bredband, Landsbygd, Mobiltäckning,
Efter jobbet idag gick jag in på bokrean och gjorde ett kap: Stora boken om barn. Att vänta och föda. Barnets första sex år.


Boken är indelad i olika kapitel jag tror jag kommer sträckläsa det första: "Att vänta barn: Månad för månad. Att sköta om sig själv under graviditeten. Om fostrets utveckling. Om förlossningsrädsla. Yoga för gravida. "

Jag får väl återraportera om den är värd reapriset?! ;)
~ Titti

(Tillbakablick)

På grund av mitt kraftiga illamående blev jag nu sjukskriven och det var många
roliga saker som jag fick tacka nej till/ge återbud,
då varken orken eller lusten fanns.

Gravidkalender, vecka 11:

I magen:

Nu är graviditetens allra mest kritiska tid över. Från den här veckan och fram till vecka 20 växer fostret mycket snabbt. Det växer i längd från 44-60 millimeter till cirka 19 centimeter i vecka 20. Vikten ökar under samma period från 8 gram till cirka 300 gram. För att en sådan tillväxt ska vara möjlig ökar blodkärlen i moderkakan både i storlek och i antal för att ge fostret tillräckligt med näring. 

Könsorganens tillväxt sker också snabbt den här veckan. I början av veckan består könsorganen bara av lite vävnad. Sen utvecklas vävnaden till antingen en penis eller en klitoris och yttre blygdläppar. I slutet av veckan kan man se fostrets genitalier. Fostret kan röra på sig och huvudet utgör ungefär fostrets halva längd.  

 

 vikt.JPG  langd.JPG

20 gram

45-48 mm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

Även om fostret kan röra sig så är det för tidigt för att du ska kunna känna dess rörelser. En del blir mindre illamående efter elva graviditetsveckor. Vissa kan känna en svag värk i nedre delen av revbenen - det är normalt och inget att oroa sig för. 

Partner:

Att följa med på besöken på mödravårdscentralen är ett bra sätt att vara delaktig i graviditeten. Din partner uppskattar det garanterat. 

Mödravården:

I vecka 11 är det möjligt att utföra moderkaksprov för kvinnor över 35 år eller kvinnor som har speciell anledning till extra undersökning. Moderkaksprov är relativt ovanliga nu för tiden eftersom risken för missfall är lägre vid fostervattenprov. Dessutom kan man kontrollera ryggmärgsskador vid ett fostervattenprov. 

Från och med graviditetsvecka 11 kan man också genomföra nackuppklarning. Vid en nackuppklarning, eller nupptest som det ofta kallas, använder man ultraljud för att kontrollera bredden på en vätskespalt i fostrets nacke. Om den är onormalt bred kan det vara en indikation på att fostret har Downs syndrom. Provet ger enbart en uppskattning av hur stor risken är för att den gravida kvinnan ska föda ett barn med en allvarlig avvikelse men man kan med 80 % säkerhet fastställa om fostret har en allvarlig avvikelse eller inte. Nupptestet kan göras från vecka 11 till vecka 13 + 6 dagar men allra helst i vecka 11-12. Om testet indikerar en förhöjd risk för Downs syndrom brukar man följa upp det med fler tester. Nackuppklarning påverkar inte risken för missfall. 

Genom att kombinera resultatet från en nackuppklarning med resultatet från en biokemisk screening kan man få cirka 90 % tillförlitlighet. Den kombinationen heter KUB. Screeningprovet måste göras minst fem dagar innan nackuppklarningen. 

Tvillingar:

Varför inte kontakta Svenska Tvillingklubben? Även om du har barn sedan tidigare så är tvillingar något helt nytt. Kanske finns det fler som väntar tvillingar där du bor och som du kan utbyta erfarenheter med?

 (Idag 26/2 går jag in i vecka 18)

~Titti

 

gravid, graviditet, gravidkalender, vecka 11,
I går så togs första "släggslaget" för ännu en stor framtidsinvestering utanför centralorten. Turen var äntligen kommen för en stor ombyggnation och modernisering av Stöpenskolan. Enda högstadieskolan utanför centrala Skövde och som har den norra och västra kommundelen som upptagningsområde. 1979 stod Stöpenskolan färdig som en ny modern skola då  slutade investeringen på 20 miljoner. Reinvesteringen och ombyggnaden nu är budgeterad till 46 miljoner kr.
Foto Malin Holgersson Skövde Nyheter
 
 
 
Investeringen är den tredje större investeringen inom skolans område som startat denna mandatperioden utanför Skövde centralort. Detta är mycket välkommet för oss centerpartister som hårt driver frågan om levande ytterområden och levande landsbygd i hela kommunen. I Skövde märks det tydligt att Centerpartiet påverkar kommunens utveckling sedan flera decennier. Investeringarna denna mandatperioden är i storleken 150 miljoner utanför Skövde centralort i förskolor, skolor, seniorboenden, kollektivtrafikanläggningar, GC-vägar, bredband mm.
En aktiv landsbygdspolitik gör skillnad, Centerpartiet gör skillnad i Skövde kommun!
 
 
 
Centerpartiet, Levande landsbygd, Stöpenskolan, framtid, investering,
Jag är såå glad för det fina gravidsmycket jag har fått från Leif, en Bola:
 
 
I Sverige kallas ofta ett Bola gravidsmycke för en Mexikansk Bola men det finns även flera andra namn som exempelvis Graviditetssmycke, Änglapingla, Änglaklocka eller Änglasmycke.

Första gången jag såg en sådan här pingla var när min kompis Alex var gravid. Hon berättade då att pinglandet som uppstår när mamman går och bolan rör sig över magen har en rogivande effekt på barnet (i vårt fall barnen!). och sedan efter de fötts kan man hänga bolan på vagnen så känner de igen ljudet. Ända sedan Alex visade och berättade om den så har jag velat ha en sådan, och nu har jag fått den! Att det sedan är ett fint lyckoklöver på den känns extra bra :)

~Titti

bola, gravid, graviditet, graviditetssmycke, gravidsmycke, lyckoklöver, mexikansk bola, änglaklocka, änglapingla, änglasmycke,

(Tillbakablick)

Vi firade nyår med vännerna från Blekinge

jag kände mig dock inte som den bästa väninnan direkt för jag låg mest,
illamåendet blev värre och värre…

Gravidkalender, vecka 10:

I magen:

Nu finns barnets alla viktiga organ och de börjar arbeta tillsammans. Hjärnan utvecklas i en näst intill ofattbar hastighet. Nästan 250 000 nervceller produceras varje minut. Fingrarna separeras från varandra, likaså tårna. Svansen är helt försvunnen. Knoppar som kommer att bli tänder bildas i munnen och om det är en pojke börjar hans testiklar att producera hormonet testosteron. Öronens yttre delar är färdigutvecklade, likaså överläppen. 

Risken för att medfödda missbildningar ska uppstå minskar kraftigt. 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

15 gram

30-37 mm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

Brösten fortsätter att växa och det kan vara bra att börja använda en stöd-bh. Du känner troligen fortfarande av trötthet och illamående men nu blir det snart bättre - för de flesta. Din midja börjar försvinna. Många börjar mäta sin mage nu. Det kan vara kul att kunna jämföra magmåttet från vecka till vecka. 

Partner:

Många kvinnor oroar sig över missfall nu. Försök vara ett så gott stöd som du rimligen kan vara. 

Mödravården:

De flesta besöker mödravårdscentralen mellan vecka åtta och tio. Om du är förstföderska får du också genomgå en läkarundersökning. Ibland görs den direkt vid första besöket och ibland bokas en separat tid för den. Läkaren gör en gynekologisk undersökning bland annat för att se hur stor livmodern är och att graviditeten fortgår som den ska. Om ni inte redan har gjort ert första besök bör ni göra det den här veckan. Ibland kan man dock få vänta ända till vecka 12 innan man får komma på sitt första besök. 

Från vecka 10 är det möjligt att utföra fosterdiagnostik, så som biokemisk screening. Resultatet från den biokemiska screeningen kan också användas tillsammans med en nackuppklarning och kallas då KUB. Nackuppklarningen görs däremot tdigast i vecka 11. 

Tvillingar:

Vid läkarbesöket kan läkaren känna att livmodern är aningen större hos dem som väntar tvillingar än hos dem som väntar ett barn. 

 

(Idag, 24 feb 2014 är jag i vecka 17) 

~Titti

 

gravid, graviditet, gravidkalender, vecka 10,
Vi hade sånär bestämt oss för att köpa Emmaljungas vagn Super Viking Twin,
så vi begav oss till affären idag igen för att kolla om den fick plats i bagaget på min bil - det gjorde den inte! Snacka om kalldusch!! Vad gör vi nu??
 
Utbudet på tvillingvagnar är redan från början litet, och det blir ännu mindre eftersom jag inte ger vika på mitt krav att sittdelarna ska vara vända mot mig som kör vagnen (så att jag har kontakt med dem). Vi försökte på alla möjliga vis men det gick inte. Ska jag byta bil nu? Känns sådär, jag trivs jättebra med den och jag köte den ju nyss, i augusti, så den är inte ens ett år gammal :(
 
Vi testade med Bugaboo Donkey och den funkade om man fällde ihop den till singel, men alltså det blir ju ett himla meck om man ska behöva fälla ihop och fälla upp så mycket varje gång man ska in och ut ur bilen? Då kommer man nog dra sig för att ge sig ut... Så nej, det känns inte riktigt som ett alternativ heller. Suck! Så trist. Inge kul att handla barnvagn såhär långt inte :(
 
Kanske att jag ska satsa tid på min ursprungliga idé: att hitta en i retrostil? Fast då ville jag ju helst att vagnen är ny men har en retro stil. Nu kanske jag ska leta efter en snygg bättre begagnad istället? Fast jag har ju inte hittat någon än, så den jakten tror jag inte mycket på. Ja ni hör, modfälld är jag, och stressad börjar jag bli - detta är trots allt en av de viktigaste köpen!
 
~Titti
Emmaljunga, Super Viking Twin, barnvagn, tvillingar, tvillingvagn, vänta tvillingar,
Idag har jag släppt alla tankar på politiken och gav mig på förmiddagen för första gången på en månad i väg till skogen. Underbart skönt att få arbeta lite med kroppen och få upp lite extra flås.


I eftermiddag fortsatte vår spaning efter tvillingvagn. (Läs mer i Tittis inlägg). I början av augusti är det väntat, rekommendationen vid tvillingfödsel är att vara klara i vecka 25.
I kväll önskade Titti vi skulle äta räkor för första gången på länge. Önskan varade fram till hon kände doften av dem. Luktsinnet förändrar sig och spelar en hel del spratt vid graviditet och ännu mer vid tvillinggraviditet.

Efter att jag tagit mig an räkorna själv i köket och Titti för luktsinnets bästa fått äta köttfärssås och spaghetti i vardagsrummet. Så har vår kväll kunnat fortsätta tillsammans med melodifestivaluttagningen och glatt oss åt Calle Kindboms och Ammotracks framgångar i kväll.
/Leif
I eftermiddags begav vi oss till Baby Proffsen här i Skövde.
 
För att fortsätta vår jakt på barnvagn.. Och jösses jag kan lova er att det är verkligen en djungel!! Fast utbudet på tvillingvagn är skralt, men det gör inte jakten lättare tyvärr...
 
Den vagn som de flesta (både försäljare och på bloggar) rekommenderar
är Bugaboo Donkey Twin:
 
En tvilling-/syskonvagn. Nu jag absolut ingen expert, jag har väldigt dålig koll på barnvagnar, men jag tycker att det häör verkar vara en mycket bra syskonvagn men inte en särskilt bra tvillingvagn. Och jag tycker att försäljarna över lag verkar ha ganska dålig koll på tvillingföräldrars/barns behov och likställer dem med behoven som gäller för syskon i nära åldrar. Den här vagnen t.ex. kan användas som tvillingvagn med barnen bredvid varandra, i ligg- och/eller sittdel, men man kan också ta bort en del skjuta ihop den till en singelvagn, och ha den för ett singelbarn. Om ni förstår vad jag menar? Och ja låter superbra när man har en bebis och ett äldre syskon som ibland vill åka vagn. Men hela uppfinningen låter ganska onödig när det handlar om tvillingar. Och det rättfärdigar inte priset. Tycker jag.
 
Baby proffsen har ett eget märke, Babytravel, och vi blev visade deras tvillingvagn:
 
Men den gick bort på direkten för mig, för sitsen är vänd bort mot mig som styr vagnen. Och jag vill definitivt ha nära kontakt med mina barn!
 
Just nu lutar det nog mot det svenska märket Emmaljunga och deras vagn Super Viking Twin:
 
Men även efter att vi bestämt oss för vilken vagn vi vill ha kommer ju alla andra val,
såsom: färg, tillbehör, material med mera...
 
Som sagt: en djungel! Men lite kul att börja kika in i den faktiskt :)
~Titti
 
 
 
Baby Proffsen, Babytravel, Bugaboo Donkey Twin, Emmaljunga, Skövde, Super Viking Twin, barnvagn, syskonvagn, tvillingvagn,

(Tillbakablick)

Julplanerna ändrades lite snabbt och istället för jul i norr blev det istället jul i Småland.

Jag gick och la mig kl 21 och sov till kl 08 varje dag under min julledighet. Vid det här laget hade jag fått mediciner för mitt svåra illamående (tämligen vanligt med kraftigt illamående när man väntar tvillingar) en biverkning av dem är ökad trötthet, så förutom min Törnrosasömn på nätterna sov jag en timma på förmiddagen och en timma på eftermiddagen (minst!),,

Gravidkalender, vecka 9:

I magen:

Från och med vecka 9 använder man inte längre ordet embryo - nu benämns er bebis som foster. Svansen längst ner på ryggraden har krympt och nästan försvunnit. Huvudet har växt mycket och är väldigt stort i förhållande till övriga kroppen. Huvudet är framåtböjt mot bröstet och käkarna är färdiga. Munhåla och svalg förenas. Öron och näsa syns och ansiktet börjar se mänskligare ut. Anus bildas och tarmarna växer sig längre. Fostret utvecklar känsel och reagerar på beröring. 

Om fostret ska bli en pojke utsätts det för enorma mängder manligt könshormon och testiklar bildas. Annars utvecklar fostret äggstockar. 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

10 gram

27 mm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

Problem med nästäppa och näsblod är vanligt. Ditt tandkött har också mjukats upp och det kan hända att du blöder när du borstar tänderna. Det är viktigt att du sköter din munhygien under resten av graviditeten. 

Många kvinnor börjar vid den här tiden oroa sig mycket. Oftast rör det sig om risken för missfall men också om förhållandet, viktökning, arbete med mera. En del kan undra om de verkligen är redo för att skaffa barn även om det var en planerad graviditet. Det är fullt normalt eftersom du är under stark påverkan av ett antal olika hormoner. 

Partner:

Oroa dig inte om din partner börjar gråta helt utan anledning. Det är helt enkelt hormoner som påverkar hennes kropp. Hormonerna kan också göra henne lättirriterad och oförutsägbar. 

Många män kan också känna ett utanförskap under graviditeten eftersom allting kretsar runt kvinnan kropp, den blivande mamman och den nya familjemedlemmen. Var beredd på ett visst utanförskap men vänd dig för den sakens skull inte bort. 

Mödravården:

Var ni inte på ert första besök förra veckan så kanske ni kommer att vara det den här veckan eller nästa. 

 

 ~Titti

gravid, graviditet, gravidkalender, vecka 9,
Finansminister Anders Borg (M) dömer i en intervju i dagens Land Lantbruk ut merparten av det svenska lantbruket.
Låg intjäningsförmåga och dålig lönsamhet har svenskt lantbruk brottats med länge. Sämre konkurrensvillkor än andra konkurrentländer är en orsak. En annan som inte diskuteras i debatten och som är starkt bidragande till den akuta krisen i grisproduktionen är den starka svenska kronan.
Den som sitter på den makten är Anders Borg. I stället för att vidta finanspolitiska åtgärder för att stärka svenskt lantbruk och den svenska slaktens konkurrenskraft så verkar strategin snarare vara passivitet. Därmed sällar sig finansministern till sin Moderata vän, statsminister Fredrik Reinfeldt som visat ointresse för svenskt lantbruk under sina år som Sveriges främsta politiska företrädare. Reinfeldt gick till och med så långt att han kallade svensk livsmedelsproduktion för särintresse för något år sedan.
Anders Borg förvånade även när han nyligen uttalade att han vill öka byggandet på åkermarken. Världens befolkning växer, varje dag försvinner produktiv mark för alltid p.g a. ökenutbredning, miljöförstörelse och byggnation mm. Det land som inte kan föda sitt folk är försvagat Sverige har den lägsta självförsörjningen i EU. Detta borde bekymra de Moderata ministrarna.
Kanske kan intervjun i dagens Land få väljarna att inse vikten av ett starkare Centerparti efter nästa val, lantbrukets och landsbygdens röst behöver ett större inflytande i regering och riksdag.
/Leif
Anders Borg, Griskris, Landsbygd, Lantbruk,
Ja det är min sammanfattande kommentar efter gårdagens utbildning till blivande tvillingföräldrar, som arrangerades av Svenska Tvillingklubben.
 

På plats fanns även böcker, barngrejer, hygienartiklar och massa andra "bra-att-ha-grejer" att köpa för att slippa frakt. Vi köpte några småsaker som vi visste sedan tidigare att vi ville ha och några saker som var nya för oss som vi blev tipsade om.
 
Utbildningen i sig var bra, mycket var basic som jag redan visste sedan tidigare men en hel del var också nytt, och några av tipsen ser jag som mycket värdefulla! En del utav det som förmedlades blev också, som rubriken säger, ett uppvaknande...
Vi är såå glada att det är just tvillingar, perfekt att få två på en gång :) Men samtidigt går det inte annat än att förfasas över allt som kan hända, allt jag måste vara försiktig med och uppmärksam över och allt som måste köpas - snart!
 
Magen är betydligt tyngre och större genom hela graviditeten och det är bl.a. därför som en tvillinggravid kvinna ofta bli sjukskriven mellan vecka 20-25. I vecka 30 är magen lika stor som en fullgången enlinggraviditet (dvs. som gått hela 40 veckor med en bebis i magen). Så rådet man får som blivande tvillingförälder är att planera som OM man ska föda vecka 25, till dess bör allt vara inköpt och färdigplanerat. Jag är i vecka 17 nu, så det är ju mindre än två månader till vecka 25... Hög tid att köpa in och planera alltså! Men känslan är att det är för tidigt att göra dessa inköp, jag är inte alls "där" i huvudet än?! Om två veckor ska vi på ultraljud och få se dem igen (längtar!!) efter det tror jag att det blir lättare att börja göra inköpen.
 
Så min plan får nog istället vara att börja titta på saker att köpa, utan att köpa - än?
 
 
 
 
Svenska Tvillingklubben, tvillingar, tvillinggraviditet, tvillingvagn, utbildningsdag,

Varje dag efter jobbet stupade jag ner i TV-soffan och somnade på stört, och sov till dess det var dags att krypa ner i sängen i stället. Utöver det tilltog illamåendet mer och mer och jag stod inte ut av doften av mat, så Leif fick gå ensam på Kändisjulbordet

 

Gravidkalender, vecka 8:

 

I magen:

Fingrar och tår börjar att synas. Armarna blir längre och kan röra sig vid armbågen. Benen kan röra sig vid vristen. Ansiktet fortsätter att utvecklas. Näsan, överläppen och ögonlocken bildas. Hjärtkonstruktionen är utvecklad och blod börjar cirkulera i ett primitivt blodomlopp. Matsmältningssystemet fortsätter att utvecklas - speciellt tarmarna. Knopparna som kommer att bilda barnets könsorgan är synliga men de har inte utvecklats till manliga eller kvinnliga könsorgan än. Bröstkorgen växer och sträcker ut embryot. På framsidan av ryggmärgen börjar kotorna att utvecklas och från dem växer benbågar bakåt som omsluter och skyddar den ömtåliga ryggmärgen. 

Graviditetskalender vecka 8

Huvudet är groteskt stort i förhållande till den övriga kroppen. Embryots tillväxt sker hela tiden från huvudet och nedåt. Inte förrän långt senare i livet kommer kroppen riktigt ikapp. Hos en nyfödd bebis utgör huvudet en fjärdedel av kroppslängden. Hos en vuxen människa utgör huvudet bara en åttondel av kroppslängden. Händer och armar utvecklas fortare än ben och fötter - en skillnad som består även efter födseln. En bebis lär sig att använda sina händer och armar långt innan det kan krypa eller gå. 

Från och med nu kan man mäta den exakta längden med hjälp av ultraljud. Hjärtat slår med cirka 140-150 slag per minut. Livmodern har vuxit till storleken av en grapefrukt ungefär. Innan graviditeten var den stor som ett päron. 

 

 langd.JPG

19 mm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

Många gravida börjar känna avsmak för viss mat, tobak och alkohol. Håret kan kännas mer svårskött än vanligt. Vissa kvinnor upplever att de får tjockare och blankare hår under graviditeten. Ökade flytningar är också vanligt förekommande. Det är helt normalt så länge det inte kliar eller gör ont. Om du får blödningar bör du kontakta en barnmorska eller kvinnoklinik. Ofta är det inget farligt men det kan vara en förvarning om missfall. 

Partner:

Se till att din gravida partner får vila ordentligt. Tröttheten under den första trimestern är svår för de flesta kvinnor. Låt henne gå till sängs extra tidigt medan du tar hand om läggningen av de andra barnen. Eller gå upp lite tidigare och förbered frukost så hon kan få sova någon timme extra. Hon kommer garanterat att uppskatta det. 

Mödravården:

Den här veckan kanske du gör ditt första besök på mödravårdscentralen. Om inte så kommer det första besöket att äga rum inom några veckor. Det är bra om ni båda kan komma på första mötet eftersom barnmorskan vill ha svar på många frågor. Hon kommer också att ge er mycket nyttig information och det är lättare att komma ihåg den om man är två som hjälps åt. Om du är förstföderska får du också tid för en läkarundersökning. Läkaren gör en gynekologisk undersökning för att bland annat se hur stor livmodern är och att graviditeten fortgår som den ska. Oftast sker läkarundersökningen i vecka 10-12. 

Har ni diskuterat hur ni ställer er till fosterdiagnostik? Det kan vara bra att ta upp den frågan vid det första besöket på mödravårdscentralen. 

Tvillingar:

Problem med gaser och orolig mage brukar börja tidigare när man väntar tvillingar.

 

(Idag 21 feb är jag i vecka 17)

~Titti

Kändisjulbord, gravid, graviditet, gravidkalender, vecka 8,

Ikväll ska vi på en föräldrautbildning som Svenska Tvillingklubben arrangerar. Såhär står det att läsa om utbildningen:

"Här pratar vi BARA om tvillingar!!

Ett givande och viktigt komplement till  den ordinarie föräldrakursen. Vi pratar om flerbördsgraviditeten och berör en rad aspekter av den, bland annat:                    

planering av föräldraledigheten

vaginal förlossning och kejsarsnitt

förtidigt födda barn

tvillingamning och matning

handfasta tips och svar på många frågor

Informationen vänder sig framförallt till bägge föräldrarna. Men även mor- och farföräldrar m.fl som ska hjälpa till kan ha stor glädje av att delta."

Jag har höga förväntningar, återkommer och berättar om de infrias :)

~Titti

Svenska Tvillingklubben, tvillingar, tvillinggraviditet, vänta tvillingar,
Just nu bereds regeringens underlag till den skrivelse om investeringar i infrastruktur som regeringen ska lägga i april. För Skövde och Skaraborg är det ett viktigt beslut framförallt därför att dessa två leder knyter samman våra två största regioner Stockholmsregionen och Göteborgsregionen passerar oss.
Foto Ulf C Nilsson Skövde Nyheter
Tidigare i veckan bjöd därför Västra Stambanegruppen och Göteborgs Hamn in Miljödepartementets statssekreterare Anders Flanking för att direkt lämna våra synpunkter till en av de som bereder underlaget för regeringens beslut.
Västra Stambanan är av nationellt intresse och det har varit en mycket snabb utveckling av såväl gods som persontrafik, nu är kapacitetstaket nått och det krävs utbyggd kapacitet om mer trafik ska kunna tas in på det spårbundna huvudstråket Stockholm-Göteborg. En framtida Götalandsbana ligger 30-40 år fram i tiden innan den kan bli klar och ännu finns inga beslut ens att det kommer bli en Götalandsbana. Den är dessutom tänkt att i huvudsak ersätta flyget mellan Göteborg och Stockholm och har ett annat syfte än dagens Västra Stambana. Detta var några av alla frågor som vi diskuterade med Anders Flanking.
Klicka här för att läsa Skövde Nyheters artikel från mötet.
Här kan du se nyhetsinslaget i TV 4 från Flankings möte med Stambanegruppen 
I veckan har återigen Miljöpartiet  i Västra Götalandsregionen  visat sin bakåtsträvighet när det gäller att förbättra E20 och bättre knyta samman Stockholm och Göteborg vägledes.  MP säger nej till Västra Götalandsregionens och kommunernas målbild om fyrfältsväg genom skaraborg på E20. Jag konstaterar att i Miljöpartiets Sverige finns inget ansvar för att hela Sverige ska fungera och knytas samman. Det partiet vill Stefan Löfven och Socialdemokraterna bilda regering med, inte utan att det ger kalla kårar och oro för vad som kommer hända alla som är hänvisade till bilen och en fungerande väginfrastruktur för att bo, leva och jobba. 
 
 
 
 
/Leif   
Anders Flanking, E20, Göteborgs hamn, Jan Bremer, Ulf Eriksson, Västra Stambanan, Västra Stambanegruppen,

På söndagen var vi på Julkonsert med Hemvärnet Skaraborg
och jag led hemskt av konstant illamående. Jag var nog den enda i hela publiken som inte var glad åt det sista extranumret. Så fort det var klart skyndade jag till toaletten…

Det var denna vecka som vi vid ett tidigt ultraljud fick reda på att vi väntade tvillingar och vi blev väldigt glada ♥♥

Gravidkalendern, vecka 7:

 

I magen:

Den här veckan utvecklas navelsträngen som senare kommer att förse embryot med näring och ta hand om avfallsprodukterna. Den bildas på platsen där blastocysten fäste på livmoderväggen. Ansiktet börjar ta form. Munnens öppning, små näsborrar och små öron bildas. Ögonens iris börjar att pigmenteras och hjärnan börjar dela sig i två delar. Knopparna som markerade embryots armar och ben förra veckan har nu utvecklats till en axeldel och en handdel och de ser ut som små paddlar. Tarmsystemet bildas med framtarm, mittarm och baktarm. 

Slemproppen i livmoderhalsen bildas för stänga öppningen in till livmodern, för att skydda ditt embryo från bakterier utifrån. Den sitter kvar fram tills förlossningen. Ibland kan den släppa några dagar eller veckor tidigare.  

 

 langd.JPG

13 mm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

Hormonella förändringar gör att du får mer genomblödning i kroppen vilket kan leda till att slidan får en rödlila färg. Hormonerna kan också göra att du får finnar i ansiktet. 

Partner:

Hur är det med sexlivet? Sexlust är en stor fråga genom hela graviditeten. Det kanske känns konstigt att ha sex med din partner när hon är gravid. Men att ha sex under graviditeten går alldeles utmärkt om det inte finns några graviditetskomplikationer. Kvinnans sexlust kan vara extra låg under den första trimestern (graviditetens första tredjedel). Prata med henne om dina känslor och behov och lyssna lika väl på hennes. Många kvinnors sexlust ökar i början av den andra trimestern när den värsta tröttheten och illamåendet klingar av. 

Mödravården:

Har ni inte bokat tid för det första mötet än? Gör det! Normalt sker det första besöket mellan vecka åtta och tio. 

Tvillingar:

Din kost är extra viktig om du väntar tvillingar. En del barnmorskor anser att det är extra viktigt att tidigt öka i vikt när man väntar tvillingar eftersom de oftast föds för tidigt. 

 

(Idag, 19 feb går jag in i femte månaden - vecka 17)
 
~Titti
 
Hemvärnets Musikkår Skaraborg, Julkonsert, gravid, graviditet, gravidkalender, illamående, vecka 7,
Som jag bloggade i går så inledde Mark Levengood den Sverigefinska veckan i Skövde på Skövde stadsteater. När jag går upp på scenen för att tacka Mark så utbrister han:
- "Gud, vad lika vi är" och bjöd publiken på ännu ett skratt.  
Ur tisdagensSLA för att läsa webbversionen Klicka här
 
Vips så hade en liten snackis skapats i Skövde, jag kan inte minnas att jag tidigare fått så många roliga kommentarer någon dag som denna. Det bjuder jag så gärna på, leende och ett gott skratt förgyller dagen alternativet kan vi gärna bespara oss från.
Skövde Nyheters webbtidning satt rubriken "Mark träffade sin tvilling i Skövde". vill du läsa mer så klicka här  
 
/Leif
.
Finska pinnar, Finskt förvaltningsområde, Mark Levengood, Skövde Stadsteater, Sverigefinska veckan,
Vi fick tidigt rådet att läsa på om tvillinggraviditet, då det är en hel del som skiljer sig från en "enlingsgraviditet" och det gäller att vara om sig och kring sig och påläst. En av de första sakerna jag gjorde var att göra oss till medlemmar i Svenska Tvillingklubben. Som medlem får jag tillgång till extra mycket fakta, såsom t.ex. "Fakta om flerbörder", "Under graviditeten", "Vad ska vi köpa", "Att amma tvillingar", "Babyskötsel", "Ett barnsäkert hem" mm. De har även rådgivning per telefon om man önskar.
 
 
Genom nyhetsbrevet Dubbelt Upp (jag gillar namnet!) får vi kontinuerlig info och vi har även fått filmer och böcker med information om tvillingar. Utöver det finns det diskussionsforum om allt möjligt! Och så har de "Köp & Sälj"-sidor. Dessutom finns det lokala klubbar och föreningar, bland annat en i Skaraborg så den ska jag kolla upp framöver.
 
Jag har tagit hand om tvillingar i över tio år, och har även haft hand om trillingar en period i mitt liv, så jag känner att jag har koll på läget. Men jag har ju inte tidigare behövt fundera så mycket på vilka inköp som behöver göras, och vad som man måste köpa två utav och vad som räcker att bara ha en utav.. Medlemskorter i tvillingklubben ger oss "Duorabatt" vid köp av två liknande produkter eller procentrabatt i många butiker över hela landet samt på Tvillingklubben. Så det hoppas jag kunna spara några kronor på :)
 
Ja det är mycket spännande som händer och som jag vill ta reda på :)
~Titti

     
Svenska Tvillingklubben, tvillingar, tvillinggraviditet, vänta tvillingar,
På Skövde stadsteater inleder Mark Levengood Sverigefinska veckan. En berättelse om den finska folksjälen under rubriken "Finska pinnar med Mark" Humor och allvar blandat om vartannat.


I höstas blev jag ordförande i Skövdes finska förvaltningsområde. Under dessa månader har jag lärt mig mycket om vårt kära grannland i öster. Två länder med lika mycket likheter som olikheter.
/Leif
Måndagen inleddes med att jag kräktes på morgonen för första gången (då var jag glad då det är ett tydligt tecken, då visste jag inte att det skulle följas av mååånga gånger till…). På helgen var jag i Göteborg och tittade på Bodyfitness och Luciapokalen

Där fick jag känna på ett annat graviditetssymtom/tecken, nämligen förlamande trötthet. När jag satt och tittade på Luciapokalen somnade jag rätt som det var. Det har aldrig hänt förut att jag nickar till vid tillfällen som dessa :)

Gravidkalendern, vecka 6:

 

Händer i magen:

Hjärnan växer snabbt och formen av ett huvud börjar att synas. På huvudets sidor syns det som så småningom ska bli ögon. Matsmältningssystem och andningssystem bildas. Utvecklingen av organ fortsätter. Lever, bukspottkörtel och sköldkörtel står på tur att bildas. Små knoppar markerar embryots armar och ben och man kan se en svans. Struphuvud och inneröra börjar utvecklas. Mellan munöppning och hjärta växer sex utskott ut från halskotpelaren. I detta utvecklingsstadium liknar de mest fiskarnas gälar. Ett av dessa utskott kommer att bli underkäke, de andra kommer att bilda hals och ansikte. 

Moderkakan fortsätter att utvecklas men den kommer inte att ta över produktionen av hormoner förrän vecka 12 ungefär. 

 langd.JPG

7 mm

Längdmåttet på ett embryo kallas på engelska crown to rump (CRL). Man mäter alltså avståndet från huvud till stjärt. På svenska brukar man tala om sitthöjd. 

Mamma:

Många tycker att illamåendet blir värre den här veckan, eftersom hormonnivåerna stiger i kroppen. Du kan också vara extremt trött, förstoppad eller ha halsbränna. Det tillsammans med ömma värkande bröst kan göra att du känner dig allt annat än prima. Vårtgårdarna kan börja mörkna. Du behöver säkert också gå på toaletten oftare och det beror på hormonet hCG. Om du inte har gjort ett graviditetstest än bör du göra det nu för att vara helt säker på att du är gravid. Kontakta sedan din mödravårdscentral. 

I mycket sällsynta fall drabbas kvinnor av utomkvedshavandeskap. Oftast märker man det runt vecka 6 och symptomen är blödningar eller kraftig smärta i buken. Tillståndet är mycket allvarligt, kvinnan kan i värsta fall förblöda. Kontakta sjukhus om du misstänker att du har drabbats av utomkvedshavandeskap. Vid kraftig buksmärta eller blödning, ring 112. 

Partner:

Det kan vara roligt och spännande att göra graviditetstestet tillsammans. Ett positivt resultat kan vara svindlande men det kan också väcka oro om vad som komma skall, trots att ni kanske har planerat att bli med barn. Det kan ta lång tid innan befruktningen lyckas och för er som försökt länge kan ett negativt resultat vara mycket nedslående. Prata med varandra om hur ni känner. 

Mödravården:

Om graviditetsresultatet är positivt bör ni boka tid på mödravårdscentralen (MVC). Det första besöket brukar ske i vecka åtta till tio. Barnmorskan vill ha svar på många frågor. Hon kommer också att ge er mycket nyttig och viktig information. Det är bra om båda kan komma på det första mötet för det är lättare att komma ihåg allt som sägs om man hjälps åt.

 
(Idag, 17 feb är jag i vecka 16)
 
~Titti
gravid, graviditet, gravidkalender, vecka 6,
Av frågorna jag (vi) fått har jag förstått att ni vill veta hur länge "bullarna" ska vara i ugnen? Och det är klart, det borde vi kanske talat om? ;)
 
Vi väntar de två små till sommaren, beräknad födelsedag är 4 augusti :)
 
Men eftersom vi ligger lite före er bloggläsare i vad som hänt hittills i denna graviditet (jag går ju in i femte månaden imorgon), så kommer jag göra lite sammanfattning på tiden fram tills nu, så kommer ni ikapp! Det blir väl bra?

 

I slutet av november fick vi vårt efterlängtade plus och kort därefter tog jag blodprov som bekräftade graviditeten. Blodprovet visade för övrigt vääääldigt höga värden, redan då började vi misstänka tvillingar :)

Gravidkalendern vecka 5:

 

I magen:

Fram till nu har embryot varit av en klump av celler men nu börjar en distinkt form att synas. Nervdiket som kommer att Embryo i slutet av vecka 5bilda ryggrad och hjärna löper genom hela embryots längd. Toppen på nervdiket har plattats till och den kommer snart att utvecklas till hjärnan. Man kan se vad som är upp och ned på embryot. På mitten finns en utbuktning. Det är hjärtat som börjar slå i den här veckan. I slutet av veckan stängs nervdiket. 

Moderkakan utvecklas. Genom den och dess utskjutande fingrar, chorionic villis, får embryot näring från modern. 

 

 langd.JPG

2 mm

Mamma:

Nu brukar trötthet, krypningar, illamående och ömma och svullna bröst att märkas. Du kan behöva kissa oftare än vanligt och kan känna av värk som påminner om mensvärk. Om du har dessa, eller delar av dessa, symptom bör du göra ett graviditetstest. Du kan köpa det på apoteket. 

Illamåendet kan bero på att kroppen producerar ett hormon under graviditeten. Det ökar i mängd upp till vecka 20. Stress och överbelastning på arbetet eller i hemmet kan också påverka illamåendet.   

Partner:

Nu kanske du också har börjat märka din partners första graviditetstecken. För många är illamåendet värst på morgonen och du kan hjälpa till genom att servera exempelvis vatten och skorpor innan din partner stiger upp. Illamåendet kan påverka er vardag och du kanske måste ta ett större ansvar för matlagning och sophantering. Många gravida blir illamående av stekos och vissa lukter. 

Tvillingar:

Du som väntar tvillingar får ofta kraftigare graviditetssymptomen än de som väntar ett barn. Du blir med andra ord mer illamående och trött

 

(Idag, 16 feb är jag dock i vecka 16)

~Titti

 
gravid, graviditet, gravidkalender, vecka 5,
Tänkte försöka mig på en EFIT idag, det var väldigt länge sedan sist. Problemet är att jag glömmer det under dagen så det blir lite av ett "hopaskrap" på bilder när jag väl kom ihåg att faktiskt ta kort på vad jag har gjort.. :)
 
Min vana trogen vaknade jag runt kl. 07, och det första jag måste göra när jag vaknar är att äta (för att inte behöva kräkas heeela morgonen, för ja så är det att vara gravid om man heter Titti) så det var bara att knapra i sig ett torrt knäcke. Mums? not so much :s
 

Sedan gäller det att ligga kvar i horisontalt läge, den tiden nyttjade jag till att surfa på mobilen fram till ca kl. 08. På Facebook fortsatte gratulationerna efter att vi publicerade gårdagens blogginlägg med vårt glädjebesked att strömma in. Känns väldigt skönt och roligt att vi nu kan dela vår glädje med andra :) :)
 
 
Vid 09 gick vi för att äta frukost, det gick sådär att få ned den... Jag sparade en minifralla till senare under dagen för att tygla illamåendet
 
 
Strax efter 10 var vi redo att gå ut på stan, det viktigaste jag packar ner i handväskan är min medicin mot illamåendet, annars skulle jag inte stå ut (vet att jag nämnt illamåendet flera gånger redan , men det utgör numera en STOR del av alla mina dagar)!
 
 
Till kl. 11 hade vi tagit oss till första bebisaffären och konstaterade ganska snabbt att det här med barnvagnar är en djungel och den blir än snårigare när det handlar om att hitta en tvillingvagn... Vilket jag nu börjar tvivla på att vi kommer göra i tid?
 
 
Lunch intogs på en av mina favvorestauranger, nämligen Vapiano - supergod pizza blev det!
 

Efter avslappnad långlunch gick vi till andra bebisaffären...
 
 
Ca kl. 14 var jag supersugen på suuuurt, och jag hittade lite småsurt
 
 
Kl. 15 var vi på plats på Göta Lejon för att se musikalen Priscilla
(Leif julklapp till mig)
 
 
Vid 16-tiden var det paus...
 

Kl. 18 slutade föreställningen som var fantastiskt bra - bästa låtarna och helt fantastiska klädkreationer - och det visade publiken med stående ovationer!!
 
 
Vid 19-tiden blev det middag på Friday´s i Kungsträdgården
 
 
Och sedan snabbade vi oss till hotellet för att titta på Mello
 
 
Nu är jag helt slut! Men det var nödvändigt att göra bebisaffärrundan som vi gjorde idag. Summa summarum är jag både lite klokare och mycket snurrigare nu inför alla bebisval vi står inför...
Så nu kära bloggläsare kommer fokuset på mina blogginlägg ligga på tvillingarna och allt däromkring, vilket jag förväntar mig bli en salig blandning :)

Kram & Go´natt!
~Titti
EFIT, Ett Foto I Timmen, Facebook, Göta Lejon, Lergigan Comp, Mello, Melodifestivalen, Priscilla, Priscilla Queen of the Desert, TGIF Thank God It´s Friday, Vapiano, barnvagn, glädjebesked, graviditet, illamående, knäckebröd, tvillinggraviditet, tvillingvagn, vänta tvillingar,
Efter en lång och krokig väg med flera återvändsgränder som kantats av otaliga problem och många tårar är vi så glada för att lyckan äntligen ställt sig på vår sida.
Vår lycka är dessutom dubbel eftersom två bullar är på jäsning ♥♥
 
 
 
 Önskar Er Alla en riktigt fin Alla Hjärtans Dag ♥♥
 
~Titti & Leif
bullar i ugnen, bulle i ugnen, glädjebesked, gravid, tvillingar, vänta tvillingar,
Passa på att skicka blommogram till någon och gör dem riktigt glada
(och överraskade) vettja!!
 
"Moster och Lef" har fått en fantastiskt fin Valentine-hälsning
 
 
Önskar Alla bloggläsare en fin Alla Hjärtans Dag!!
~Titti
Igår fick jag besök och då vill jag bjuda på fika, efter en snabb kik på konditoriet valde jag att köpa en Semmeltårta - det är grejer det!!
 
 
Semlor är bland det godaste jag vet, säkert för att man bara äter den så kort tid på året :)
 
Oftast blir det "vanlig semla", som också är den allra godaste, men är man flera är det ju praktiskt med en hel tårta + att det brukar bli mer till varje person ;) "Grodor" (som det heter i Småland) med vanlijkräm istället för mandelmassa är ju bara bortkastade kalorier enligt mig. Semla med wienerbröd är jag väldigt nyfiken på, har aldrig smakar, men varje gång jag är på ett fik och ha möjlighet att välja så slutar det ändå alltid med att jag väljer en vanlig, då vet jag ju att jag får en underbart god upplevelse!! :p
~Titti
Semlor, grodor, konditori, semla, semmeltårta,
Så fort jag o Titti kliver in i huset så möts vi av vår Doberman "Zorro". Alltid beredd vid ytterdörren, vaktar och väntar han.


Allt som oftast så tror han dock fortfarande att han bara är en "liten" valp, trots sina 50 kg. Speciellt tydligt blir detta när han vill ligga i mattes eller husses knä.
/Leif
Centerpartiet är det bästa småföretagarpartiet det framkom i en nyligen presenterad undersökning bland 2000 företag med en till tio anställda. Företagen fick ta ställning till och rangordna partierna efter de tre frågor som partierna själva lyfter fram som sina viktigaste.
 
Företagande och entreprenörskap är en del av Centerpartiets själ och var en av anledningarna till att partiet för drygt hundra år sedan bildades. De Fälldinledda regeringarna 1976-82 satte fokus på att förbättra villkoren för företagandet i landet, på samma sätt som det centerledda näringsdepartementet gjort under Alliansregeringarna. Mycket har gjorts men Centerpartiet vill mer på områden där regeringen inte enats om förändringar.  Dessa är bland annat att sänka kostnaderna för att anställa genom sänkta arbetsgivaravgifter, ett annat område är att skapa rättvisare och rakare regler för anställning och ett tredje är att skattemässigt gynna småskaligt ägande framför storskaligt indirekt eller institutionellt ägande.
 
Från en positiv undersökning så begav jag mig idag ut för att tillsammans med några andra i kommunledningen besöka ett av Skövdes spännande och växande miljöteknikföretag, Climator.  
Climator Sweden AB bedriver försäljning, produktion samt FoU av energilagrande PCM (Phase Change Material), ClimSel. Försäljning sker över stora delar av världen och har bland annat använts av den svenska OS truppen. Klicka här så kan du läsa mer om produkten.
 
I mitten VD Johan Brunberg som gav många kloka och intressanta inspel till oss vid dagens besök. Att ha regelbunden och nära kontakt med det lokala näringslivet är något som Skövdes kommunledning värdesätter och prioriterar i vårt uppdrag.
/Leif
 
Bästa parti, Centerpartiet, ClimSel, Climator, Företagande, Näringsliv, Småföretagare,
Idag presenterade utredaren Leif Lewin sin utredning om skolans kommunalisering. Allt sedan kommunaliseringen av skolan så har det förekommit en diskussion med jämna mellanrum om att återförstatliga skolan. Det finns en övertro hos vissa att gräset är mycket grönare på andra sidan.
 
Inför kommunaliseringen av skolan så var jag inne på min första mandatperiod som fritidsskolpolitiker, först i Vara kommun och sedan i Skövde kommun. Då fanns en stor kritik mot att den statliga skolan inte tog nödvändiga lokala hänsyn för att förbättra studieresultaten, att systemet var stelbent och trögrörligt, att lärarnas löner halkade efter och att lärarna inte kände sig uppskattade av staten som arbetsgivarare. Idag används i stort sett samma argumentation från de som vill återförstatliga skolan som av de som drev på kommunaliseringen.
 
Som personalpolitiskt ansvarigt kommunalråd i SKövde tycker jag till exempel att det lokala lönebildningsansvaret är viktigt, under 2011-2013 har Skövde kommun satsat ca 4,5 miljoner extra per år för att höja pedagogernas löner. Hade detta varit möjligt om skolan varit ett statligt ansvar?
 
Jag tror inte på centralisering och det är en av de främsta orsakerna till varför jag är centerpartist. Min övertygelse är att de som är närmast en verksamhet också är de som är bäst skickade att fatta avgörande beslut om den. Vem vet bäst om en klass, en enskild skola eller en elev behöver ha särskilt stöd? För mig är svaret givet, det är den lokala nivån som bäst vet var resurserna behöver sättas in.  Med detta måste det följa både resurser och ansvar.
Däremot så är det viktigt att såväl den nationella som lokala skolpolitiken ökar fokus på den enskilde elevens möjligheter att klara målen i skolan och ha ett differentierat resursfördelningssystem så varje elev ges optimala förutsättningar i förberedelsen inför vuxenlivet. 
 
Ett ändrat huvudmannaskap skulle vara oerhört kostsamt de resurserna gör mest nytta genom att direkt rikta de till de elever som behöver mest stöd och hjälp.  
 
Sveriges Kommuner och Landsting ser inget självändamål med att kommunerna ska vara huvudmän för skolan. Men det finns många fördelar med en kommunalt styrd skola och sammanfattar sina synpunkter om utredningen:
  • Det är viktigt att skolan styrs av personer som vet hur närsamhället ser ut. Bemanning och resurser kan anpassas efter elevernas behov mycket mer precist än vad staten kan.
  • Föräldrar vill inte byta bort möjligheten att påverka sina barns skola till ett anonymt verk i Stockholm. Det är en fråga om lokal demokrati.
  • Lärarna undervisar inte bättre om staten betalar ut lönerna. Lönerna blir inte högre heller. Dagens statliga skolor betalar inte högre löner. När staten hade ansvaret sjönk lärarnas löner.

Klicka här för att läsa mer om SKLs kommentarer

Centerpartiets skolpolitiske talesperson riksdagsledamoten Ulrika Carlsson från Skövde ger också fortsatt stöd till en kommunal skola. Klicka här för att läsa Ulrika Carlssons kommentarer  

Vill du ta del av utredningen kan du klicka här

/Leif
Centerpartiet, SKL, Skola, Ulrika Carlsson,
I eftermiddags begav jag mig till Kulturhuset för att se Dokumentärfilm i Skövde,
idag visade de Ingen riktig finne
 
"En far och en son beger sig ut på en resa som utvecklas till en musikalisk färd in i känslor och minnen av den finska arbetskraftsinvandringen till Sverige. Historier om skam, brott, alkoholism, utanförskap och familjehemligheter."
 

Jag gillar verkligen dokumentärfilmer och kunde jag så skulle jag gå på varenda en som de visar!
 
Jag passade även på att ta vårens program för Skövde Filmstudio - mycket att se fram emot :)
~Titti
Biograf Odeon, Ingen riktig finne, Kulturhuset, Skövde, Skövde Filmstudio, Skövde kulturhus, dokumentärfilm, dokumentärfilm i Skövde, filmstudio, program,
Svensk grisproduktion är i kris, i 20 år har den svenska produktionen minskat bland annat på grund av höga produktionskostnader försorsakade av både politiska beslut men också av höga omkostnader i den svenska grisproduktionen. Parallellt med att den svenska grisproduktionen minskat med en tredjedel har den svenska konsumtionen fortsatt att öka av importerat griskött som är producerat på ett sätt som hotar både folkhälsa och miljö. 
foto Lars Pehrsson
Sverige har en mycket restriktiv användning av antibiotika till djur och när det används är det endast vid sjukdom, annan användning är inte regelmässigt tillåten. Från flera av de länder svensk livsmedelsindustri och handeln importerar griskött ifrån används antibiotika i tillväxtfrämjande syfte inblandat i foder. Det är som att spela rysk roulette med människors hälsa.
Antibiotika revolutionerade och förbättrade hälsan hos världens befolkning när det kom. Idag ser vi att antibiotikaresistensen breder ut sig och den är ett större problem i länder med hög antibiotika användning i djurproduktion. Världens viktigaste läkemedel riskerar att i en inte allt för avlägsen framtid bli verkningslöst.
Svensk grisköttsproduktion har nått en kritiskt låg nivå med stora lönsamhetsproblem, det finns en besvärande överkapacitiet i slakt och förädlingsled som sänker betalningsförmågan. Som tidigare grisproducent känner jag med de uppfödare som idag inte vet om de har några köpare till sina grisar. Det är viktigt att regeringen och det alltid avgörande finansdepartementet är lyhörda för vad man kortsiktigt kan göra i det akuta läget. Långsiktigt måste till andra åtgärder som till exempel förändrad LOU för att möjliggöra och säkerställa att det offentliga kan ställa miljö- och djuromsorgskrav vid upphandling.
På all köttimport borde det omedelbart ställas krav på märkning om antibiotika använts i tillväxtbefrämjande syfte. En viktig folkhälsofråga som också kan stärka den svenske grisbondens möjligheter att återfå en lönsamhet i produktionen.
 
/Leif
  
 
 
Antibiotika, Antibiotikaresistens, Folkhälsa, Griskris, Griskött, Svensk grisproduktion,
Idag har jag fått hälsa på en liten tjej som hade så bråttom ut att hon föddes 2013 istället för 2014 som planerat. Liten liten och så sööööt var hon. Vi var flera som uppvaktade med en "nalle" (som jag tycker påminner om Nasse?) som visade sig vara lika stor som lilltjejen :)
 
 
Mysigt och roligt att få träffa tjejerna som jag inte har sett på flera månader, det var ett kärt återseende!
 
~Titti
Spännande dag i Umeå med Sveriges Kommuner och Landsting. På förmiddagen hade vi fondstyrelsemöte och diskuterade aktuella fastighetsfrågor i våra kommuner. Hög investeringsnivå, hur ska det snabbt växande behovet av förskoleplatser mötas och var förläggs kommunal service när kommunerna förtätar centrumkärnorna. Detta var något av allt som diskuterades idag, alla frågorna högaktuella för Skövde.I eftermiddag har vi gjort ett antal spännande nedslag i Umeå och fått ta del av hur de bygger och tänker miljö och hållbarhet i samhällsplaneringen. Påbyggnad med tre våningar i centrum. Tack vare trästomme och dess låga vikt 1/4 mot betong kan den befintliga byggnaden bära ytterligare tre våningar. Hoppas få se detta i Skövdes centrala delar också. Studiebesök på en ny passivhusförskola helt i trästomme som byggs just nu. 6 avdelningar totalt pris inklusive utemiljö beräknat till 52 miljoner. Spännande och mycket intressant!Därefter fortsatte vi till nyligen ombyggt äldreboende. Där hade man lyckats mycket bra att i en partneringupphandling involvera de boende, anhöriga och alla andra mycket bra i hela processen.Kvällen avslutades på gitarrmuseet, "Guitars - The Museum". Världens största privatägda samling av gitarrer. Absolut värt ett besök, jag är mycket imponerad!/Leif
SKL, Umeå, förtätning, gitarrmuseet, kulturhuvudstad 2014, passivhus, samhällsbyggande, trähus,
Det här är ett av de roligaste klippen jag vet - jag skrattar lika mycket varje gång!! 
 
 
Kunde du hålla dig för skratt? :)
~Titti
skratt,
Idag har jag som SmåAs ordförande varit värd för ett intressant seminarium i Stockholm om trygghetssystemen för företagare. Fyra ledamöter ur den parlamentariska socialförsäkringsutredningen deltog tillsammans med utredare i utredningen och flera andra intresserade. Reglerna för bland annat arbetslöshetsförsäkringen utgår i grunden från att alla är anställda på 100 procent och de är dåligt anpassade för företagare och de allt vanligare förekommande kombinatörerna. Hoppas att orken och viljan finns att ta tag i nödvändiga förändringar, alla var överens om att dagens regelverk inte fungerar.

I kväll har jag anlänt till Europas kulturhuvudstad 2014, Umeå. Under torsdag och fredag står möte med SKL fastighetsfond på agendan. Flera spännande studiebesök är också planerade. Vid middagen i kväll testade jag det lokalproducerade kulturhuvudstadsölet, med beröm godkänt.

/Leif

På onsdag förmiddag så arrangerar Småföretagarnas Arbetslöshetskassa (SmåA) ett seminarium i Stockholm för bland annat ledamöter i den Parlamentariska Socialförsäkringsutredningen kring företagares möjligheter att få ersättning från arbetslöshetsersättningen.  Även företagare betalar via egenavgifter, arbetsgivaravgifter och skattsedel till de olika trygghetssystemen, social- och arbetslöshetsförsäkringen. Men att förutsäga vad en företagare ska få i ersättning vid arbetslöshet eller sjukdom är inte lätt, vill det sig riktigt illa så kan ersättningen bli i det närmaste obefintlig eller i värsta fall kan man bli helt utan ersättning.
Detta kommer belysas vid seminariet och förslag till förändringar i arbetslöshetsförsäkringen kommer också att presenteras. SmåA anser att en premiebaserad arbetslöshetsförsäkring bättre skulle fylla företagares behov än dagens som baseras på egenavgifter, arbetsmarknadsavgift och skatter.
Nyföretagandet i Sverige är lägre än i övriga Europa, ett förbättrat och förändrat trygghetssystem som tar hänsyn till företagarnas verklighet och som dessutom är förutsägbart kommer i varje fall inte bidra negativt till företagandet i Sverige utan snarare bidra positivt till att höja det.
/Leif
 
 
A-kassa, Arbetslöshet, Parlamentariska Socialförsäkringsutredningen, Premiebaserad, SmåA,
Just nu under några veckor så är schemat fullbokat och det är i princip omöjligt att finna luckor på dagarna. Detta gör att det blir lite frustrerande när oftast ett möte leder till en eller flera andra frågor som behöver hanteras oftast skyndsamt. I mitt fall så är det flera av de frågor jag normalt har på mitt ansvar som kräver lite utöver det extra just nu. Jag föredrar att ha mycket på agendan och gärna frågor som ger extra utmaningar och det saknas inte nu, så jag klagar definitivt inte. Vad är det då som kräver mer än annars?
- Västra Stambanegruppens arbete är på högvarv inför kommande regeringsbeslut kring infrastrukturplan 2014-2025. Dessutom är Trafikverket snart klara med åtgärdsvalsstudie för Västra Stambanan sträckan Göteborg-Laxå. Därefter ska den ut på remiss och just nu förbereds inför kommande remissarbete, det gäller att skapa samsyn mellan alla aktörer för att nå framgång långsiktigt, en central uppgift för Västra Stambanegruppen.
Försvarsfrågorna är hetare än på länge. Nästa försvarsbeslut kommer allt närmare, veteranfrågan är het och personalförsörjningssystemet ifrågasätts i ett skede när kommuner och det omgivande samhället behöver långsiktiga spelregler,. Försvarsberedningen kommer med sin viktiga rapport i slutet av mars. Försvarsmaktsråd Skaraborg annordnar 1-2 april Försvarskonferensen 2014 i Skövde för samtliga kommun- och förbandsledningar i Sveriges förbandsorter.
Skövde Biogas har brottats med stora inkörningsproblem äntligen börjar kurvorna i gasproduktionen och försäljningen att peka uppåt. Ännu en tid framöver så kräver styrelseuppdraget i bolaget betydligt mer engagemang än normalt tills produktion och ekonomi är stabil. 
 
Det som jag däremot har lärt mig under åren som kommunalråd är att det är viktigt att hitta sin egen balans och inse att man kan aldrig tillgodose allas önskemål.  Att prioritera tid med familjen och åtminstone en av veckans sju dagar göra något helt annat som bryter mot politikervardagen är dessutom nödvändigt för att få kraft, inspiration och rensa hjärnan. Kanske blir det en dag med motorsågen till helgen :)
 
/Leif
 
 
 
Försvarsmaktsråd Skaraborg, Försvarspolitik, Skövde Biogas AB, Västra Stambanan, Västra Stambanegruppen, Walterum,
Häromkvällen tittade jag på filmen Bäst före. Jag hade inga större förhoppningar från filmen då jag redan innan visste att jag inte direkt är målgruppen...
 
 
"Bäst före är berättelsen om tre män.
Bosse, nypensionerad och övergiven av sin vackra hustru.

Lennart, skolchefen som är övertygad om sin oemotståndliga charm
och som missbedömer sin hustrus klarsynthet.

Och Anders, en passionerad entusiast som är övertygad om att
han har kläckt ett epokgörande TV-format.

Dom vinner en mindre summa på V75 och beslutar sig för att pigga upp tillvaron
med en Åbo-kryssning. Men när Bosses gamla ungdomskärlek, Anna,
dyker upp på båten med sin åldriga mamma sätts gammal vänskap på prov.
"
 
Det var en typisk småtrevlig svensk film, passar nog dock bäst dem som är i pensionsåldern
som kan ha högre igenkänningsfaktor. Men helt okej bra film :)
 
Betyg: TT+
 
~Titti
Bäst före, betyg, film, filmrecension, recension,
Leif vanliga söndagssyssla är att ta in ved så det räcker för veckan som kommer, det har han gjort idag, så vi kommer inte behöva frysa!
 
Söndagsfikat bestod av våfflor med grädde & sylt
 
 
Barnsligt gott :)
 
~Titti
Ja, nu börjar snart Mellocirkusen - som jag har väntat!!
 
 
 
Lördagsmyset är säkrat flera veckor framöver :)
 
~Titti
100 procent förnybart ett löfte om en hållbar framtid. Jag avslutar kommundagarna i Malmö med att lyssna på Anna-Karin Hatt (C) energi och it-minister.


9 av 10 fordon drivs med fossila bränslen och står för 30 procent av klimatutsläppen. 2050 ska Sverige ha en fossiloberoende fordonsflotta, ett av Alliansregeringens mål. Centerpartiet driver på bränsleomställningen i regeringen och i kommunerna. Bilen är och kommer även i fortsättningen vara en förutsättning för ett livskraftigt hela Sverige det är det som särskiljer Centerpartiet från Miljöpartiet. Medan Miljöpartiet jagar bilisterna jagar vi centerpartister utsläppen.
/Leif