I morses fortsatte den politiska alliansmajoriteten arbetet med budget och strategisk plan för 2012-2014. Många önskningar och goda ambitioner som ska förenas, så här långt känns det mycket bra. På förmiddagen träffades kommunerna utefter Inlandsväg syd/riksväg 26 i Skövde. Från söder Halmstad till Mora i norr, vi har ett organiserat arbete för att höja standarden och trafiksäkerheten efter hela sträckan. Jag har utsetts till ordförande i arbetsgruppen som kommer lobba hårt kommande år för förbättringar på Riksväg 26, inte minst gäller det avsnittet förbi Mariestad där E20 och väg 26 har samma sträckning. Efter lite andra korta möten har jag varit en sväng i Göteborg för med Regionen, Trafikverken och Skara kommun som inbjudit för diskussion om E20 framtida dragning vid Skara som i sin tur påverkar väg 49 som viktig matar och pendlarväg mellan Lidköping och Skövde. Mycket infrastruktur blev det idag. Nu har jag klivit av tåget i Falköping för att åka med frun hem, en extra halvtimma tillsammans innan jag senare i kväll har telefonmöte med valkommitten inför omvalet. Så skönt att vi snart ska få välbehövlig ledighet :) Ha en trevlig kväll / Leif

100media_imag010 (MMS)

~Titti~ På lunchrasten passade jag på att lämna in min dator som kraschade för ett tag sen. Återstår att se om det är värt att återuppliva den... :s ~ Titti

20110330287 (MMS)

-Leif- Finansminister Anders Borg talade idag på SKL-kongressen. Borg gav några medskick till oss kommun och landstingsföreträdare: Fokusera på utbildning och att sträckan utbildning till arbete kortas. Sverige måste ha en skola i toppklass om Sverige ska bibehålla en internationell konkurrenskraft. Vi måste satsa på naturvetenskap och teknik i kommunerna. Det andra medskicket var att "bli inte övermodiga med ekonomin i kommunerna". Fortsätt prioritera och ha ordning och reda på effektiviteten och kostnadsutvecklingen. Som sagt inga nya besked från Anders Borg. Säkert hade många av kommun- och landstingpolitikerna önskat höra besked från ministern om statsbidragens utveckling och ett löfte om att alla regerings och riksdagsbeslut som påverkar kommunernas och landstingens ekonomi ska vara fullt finansierade. /Leif

100media_imag010 (MMS)

~Titti~ Idag har jag varit på Högskolan i Skövde och träffat trevliga elever :) Visste du förresten att Skövde är de enda som utbildar skolsköterskor i Sverige?
~Titti

20110330286 (MMS)

-Leif- Valkongress i Sveriges Kommuner och Landsting. Med minsta möjliga marginal har Alliansen majoritet bland ombuden. En ny styrelse ska väljas där Anders Knape föreslås få nytt förtroende för Sveriges största och mäktigaste intresseorganisation. /Leif

Måndagen avslutades med ett långt kommunfullmäktige. Innan dess var jag på dagen värd för en välbesökt konferens om "Mer trä i det offentliga byggandet". En riktigt bra dag, med mycket bra föreläsare och intressant diskussion. Det är ingen tvekan om att träbyggandet nu kommer på bred front till gagn för miljön och till gagn för ökad konkurrens i byggsektorn. Det senare kommer förhoppningsvis leda till sänkta byggkostnader.

Mars mötet med kommunfullmäktige var ett av de mest späckade dagordningarna jag upplevt under mina år som kommunpolitiker i Skövde, sett till antalet tunga ärenden. Första månaderna i en ny mandatperiod brukar alltid vara välfyllda för under ett valårs sista halvår uppstår alltid en form av vakuum. Är det dessutom så som det var i i Skövde att flera tunga politiker lämnade i och med årsskiftet så blir vakuumet ännu större.

Kommunfullmäktige beslutade att bland annat godkänna avtalet som innebär att Västra Götalandsregionen kommer bli ensam ägare till det idag gemensamt ägda kollektivtrafikbolaget Västtrafik. Beslutet är viktigt då det krävs en ägare med inte minst finansiella muskler för att klara den kraftiga utbyggnad av kollektivtrafiken som är planerad.  Många motioner behandlades bland annat en om att utreda verksamheten vid kommunens fritidshem.

Ett viktigt beslut för den sociala sektorn är att kommunfullmäktige gav kommunstyrelsen i uppdrag att genomföra en total översyn av bidragssystemet till allt föreningsliv. Oerhört viktigt för att alla former av föreningsliv ska kunna utvecklas. Senast det gjordes en stor genomgripande förändring var på 80-talet, sedan dess har systemet lappats och lagats. Inte minst tycker jag att det är viktigt att man kan se att bidragssystemet är könsneutralt, med det menar jag att tjejer och killar ska behandlas lika i bidragsgivningen. En annan för mig viktig fråga är att skillnaderna för lokaler och anläggningar jämnas ut inte minst mellan landsbygd och tätort.

Annars handlade de stora och viktigaste besluten om barnen och de äldre. I över 10 år har kommunen diskuterat att bygga ut äldrecentret Ekedal med ytterligare platser i särskilt boende. Det har tidigare stoppats på grund av ekonomin och att det har legat för nära Volvos gjuteri. I går kväll beslöt kommunfullmäktige att bygga ut med 50 nya platser och öppnar för ytterligare etapper inom ett antal år.

På Billingsluttningen kommer en ny skola att byggas istället för den nuvarande Billingsskolan. Det har visat sig att Billingsskolan var i betydligt sämre skick än vad fastighetsavdelningen bedömde, därför blir det bättre att bygga en ny skola. Den nya skolan kommer att bli för ca 320 elever en ökning med 120 mot dagens skola. Att fatta beslut om  nya skolor är med det roligaste man kan besluta om. Det om något är att satsa på framtiden :)

I Värsås ett av våra mindre samhällen kommer en stor satsning att ske. Faktiskt den största satsningen utanför tätorten på många år. Det handlar om att det kraftigt nedslitna ålderdomshemmet Sörbacka kommer att till 2/3 byggas om till moderna Trygghetsbostäder för äldre och den andra tredjedelen kommer byggas om till en modern förskola med plats för 75 barn. Inte minst för Centerpartiet är detta en stor seger eftersom vi kämpat hårt, oftast ensamma, för att möjligöra för äldre att bo kvar i Värsås. 10 år av segdragna diskussioner är äntligen tillända och resulterar i en stor satsningen på både barnen och de äldres möjligheter att bo kvar med utökad trygghet på sin hemort. 

Nu befinner jag mig  på väg till Stockholm för möten i två dagar och konstaterar nöjt att gårdagens kommunfullmäktige var en seger barnen och de äldre i vår kommun och för Centerpartiet!

Ha en bra dag
/ Leif    

God morgon!

Jag måste säga att denna gången har det varit ovanligt lätt att ställa om till sommartid!


(bild lånad från google)


Att ställa om till vintertid har jag aldrig haft problem med, men så skulle jag å andra sidan kunna vända på dygent åt det hållet när som helst!

Kan det bero på att jag inte bryr mig så mycket om jag missar lite sömn, för jag vet att snart får jag vila så jag blir nöjd? :)

Ha en bra dag!
~Titti

Åh vad skönt det är med sommartid, visst det är lite jobbigt att stiga upp "en timme tidigare"
- men vad mycket mer sol vi får!

Solen skiner fortfarande på mig :)

Härlig kvällssol

Leif politikar - ikväll är det Kommunfullmöktige

~Titti

I veckan som gick uppmärksammade Västnytt de stora personalrekryteringarna till Försvarsmakten i Skaraborg.
1000 nya kontraktsanställda soldater kommer rekryteras till garnisonen i Skövde.
Klicka på play för att se inslaget./Leif

20110327279 (MMS)

~Titti~ Idag valde Leif att hänga ut tvätten på tork för första gången iår. Och jodå det har blåst ordentligt vilket borde innebära bra torkväder! Men jag tror inte att han hade räknat med det snöfall som sen tog vid..? :p Ha en skön söndagkväll! ~Titti

Månader av oklart ledarskap inom Socialdemokraterna är nu över för denna gången. Om Håkan Juholt är den som kommer klara att ena oppostionen återstår att se. För Socialdemokraternas problem är mycket större än bara ledarskapet, det är innehållet i den socialdemokratiska politiken som är problemet och att den är så verklighetsfrånvänd.

Dagens och framtidens problem måste lösas med nytänkande och inte gamla lösningar som möjligen fungerade under Gunnar Sträng och Olof Palmes tid men inte i en tid när världen krympt och skeenden och händelser i andra delar av världen får omedelbara effekter på var familjs ekonomi och förutsättningar för en trygg arbetsmarknad. Måhända att Juholts tal var vad äldre Socialdemokrater runt om i landet ville höra, men det kommer inte attrahera nya väljare.

Jag vet många framförallt yngre och välutbildade som tidigare val röstade på S men idag röstar på något av Allianspartierna. De har fått långt mycket större inkomstförbättringar med Alliansens jobbskatteavdrag än någon lönerörelse någonsin gett.  Sveriges löntagare har alla varit vinnare med Alliansens politik. Kommer klassisk S-retorik att locka dem tillbaka, knappast!

Kommer S att locka tillbaka alla de som med Alliansens politik gått från bidragsförsörjning till egenförsörjning? Eller kommer S att locka tillbaka de tidigare Socialdemokrater som idag nyttjar RUT avdraget för att få livspusslet att gå ihop?

Bland många av de Socialdemokrater jag möter finns ett drömmande tillbaka till gamla storhetstider, inte helt olikt vad man kan möta hos en del Centerpartister. Ska Juholt vända sitt parti så krävs stora omvälvande förändringar av den Socialdemokratiska politiken, annars är en fortsatt ökenvandring att vänta. Frågan är om Håkan Juholt kommer att få det mandatet och om han kommer klara att hålla samman ett parti som i stora stycken tappat verklighetsförankringen?

Ha en skön söndag
/Leif

20110326272 (MMS)

-Leif- Valupptakt med Centerpartiet inför omvalet till Västra Götalandaregionen den 15 maj. Regionrådet Kristina Jonäng presenterar valmanifestet under parollerna: "Rätt vård i rätt tid" och "Rätt åk i rätt tid". Affischen kan tyckas kaxig, men vi säger bara hur vi Centerpartister är: "We are simply the best". Ha en bra lördag / Leif

100media_imag008 (MMS)

~Titti~ Jag kör en klassiker ikväll - Tacos :)

100media_imag008 (MMS)

~Titti~ Med kaffetermosen i stadigt grepp - en bra start på dagen :)

Nu har jag precis läst ut boken Pepparkakshus

Pepparkakshuset

Den var riktigt bra, men rysligt otäck - jag hade inte vågat läsa den själv i mörkret :p

~Titti

På morgonen har jag haft första arbetsmötet inför Skövdes medverkan på Almedalsveckan i Juli. Förra året bjöd Skövde in till ett seminarium om personalförsörjningen till det nya frivilliga försvaret resultatet blev mycket lyckat. Även i år kommer ett försvarsseminarium arrangeras med Skövde som huvudinbjudare. I går kväll firade Näringslivsforum i Skövde sitt 15 års jubileum. Trevligt arrangemang och många som ville vara med denna kväll. Jag fick möjligheten att framtidsspana och ge min och kommunledningens bild av Skövde på väg mot 60000 invånare. Ha en bra dag / Leif

 

Näe nu är det dags att vakna!! :)

 

~Titti

100media_imag008 (MMS)

~Titti~ Har varit och hälsat på en liten sjukling på KSS & då passade jag på att ta Hälsotrappan - man blir peppad hela vägen upp! :)

100media_imag007 (MMS)

Äntligen har jag mitt pass! Nu är det ju till att börja med inte jättelätt att få deras öppettider att passa med mina tider och sen här jag i just detta specifika fall varit en aning vimsig... :S Första gången kom jag strax innan stängningsdags och hann inte få ut passet. Andra gången satt jag 45 min i kö för att upptäcka att jag saknade min plånbok när det väl var min tur... Så igår kväll skulle jag då göra ett nytt tredje försök! Allt gick bra till en början och jag behövde bara vänta ett par minuter. "Tjejen i luckan" kom med mitt pass, så långt allt bra.. Då säger hon: - Har du med dig ditt kvitto sedan sist? Jag: - Nae..? Men när jag väl tittade i min plånbok så låg det faktiskt där - sicken tur! Men sen så hon: - Jaha då behöver jag bara ditt gamla pass då! Ehh... Det hade jag inte med mig och det gick heller inte att fiska fram i plånboken :( Så det var bara till att åka hem... Men idag har jag möte i Skövde och nu kunde jag springa in lite snabbt och med allt som behövdes kunde jag också hämta ut mitt pass! Lycka! Nu blir det blir det bröllopsresa! :D. ~Titti

100media_imag007 (MMS)

Man blir glad av Glada Hudik - så fick de också stående ovationer :D


Igår röstade LRFs regionförbundsstämma i Skaraborg för en sammanslagning av de tre regionförbunden i Västra Götaland. Det blev en stundom het debatt och frågan avgjordes med sluten omröstning. För att gå igenom krävdes 2/3 majoritet. Röstresultatet blev 123 för och 61 mot en sammanslagning, det vill säga minsta möjliga marginal med en rösts övervikt för sammanläggning. Om du vill lyssna till inslaget på Sveriges Radio kan du klicka här !

/Leif

Ikväll ska jag på föreställning med Pär Johansson och delar av Glada Hudik-teatern

Pär Johansson

"Pär berättar om rean med Glada Hudik-teatern... resultat nås när man vågar konfrontera sin egen och andra människors okunskap och osäkerhet.
Pär ger en föreställning fylld av humor och värme om att tänja sina egna gränser och att hela tiden sträva lite längre
."


Så jag har nog en trevlig kväll framför mig :)

~Titti

100media_imag007 (MMS)

Det är vår i luften och på bordet står vackra tulpaner (en av mina favoritblommor)! Den här sorten med "taggiga" blomblad har jag inte sett tidigare men de är fina :) Önskar dig en skön dag i vårsolen! ~Titti

Idag & natt är lika långa - nu går vi mot ljusare tider :)(bilden är lånad från google)


Nu ska jag bege mig till Vaccinationscentrum, återstå att se hur många sprutor de tycker jag behöver till bröllopsresan..?

~Titti

20110321261 (MMS)

Idag hålls det säkraste av alla vårtecken, LRF håller regionstämma i Skara. Den stora frågan är om stämman i likhet med extra stämman ska besluta om sammangående med de andra regionerna i Västra Götaland. 50 motioner ska också behandlas och ett antal utmärkelser utdelas. Jag kommer sitta stämmoordförande under dagens historiska förhandlingar. /Leif

Igår var vi iväg på dop, det blev en blixtvisit i Haninge, strax utanför Stockholm

St. Eskils kyrka

St. Eskils kyrka var vacker

         

Lilla Liv               Du vet väl om att du är värdefull

Vi sjöng för den lille killen och hoppas att han vet att han är värdefull!

Du vet väl om att du är värdefull

Huvudpersonen såg dock något skeptisk ut...? ;)Efteråt gick vi till församlingshemmet där vi bjöds på mat och fika.
Min faster hade gjort massa goda smörgåstårtor - mums!

Goooda smörgåstårtor!

Många presenter blev det, av vår familj fick han pengar på banken och en nalle - som även innebar bidrag till SOS Barnbyar

              

Och så passade vi på att hålla i lillkillen såklart! :)

         
Välkommen till världen - och till släkten  

~Titti

För cirka ett år sedan antog Skövde kommun en vindkraftsplan. Den föregicks av en stor diskussion och det ursprungliga förslaget ändrades i den politiska behandlingen till att bli mer positiv till vindkraft i kommunen, en fråga som Centerpartiet var drivande i. 

Sällan har landsbygden tillförts så stora investeringar över hela vårt land som den pågående vindkraftsutbyggnanden. Därför förstår jag inte varför det finns de som motarbetar att landsbygden tillförs, investeringar, nya arbetstillfällen och infrastrukturförbättringar där vindkraften etableras?

Just nu är ett förslag  på remiss från länsstyrelsen om en vindkraftsparksetablering i Skövde kommun. Positivt tycker jag, medan andra säger " vi är för vindkraft men inte här". En klassiker!

Jag kommer fortsätta att slåss för att landsbygden ska leva, att varje investering som sker i förnybar energi ska prövas  positivt. För det är så vi bygger ett miljövänligare och säkrare samhälle för framtiden och kommande generationer.

/Leif 

100media_imag007 (MMS)

Nyaste släktklenoden är nu döpt - en riktig going :)

20110319260 (MMS)

Idag ska vi träffa den här söte lille killen för första gången! En liten guldklimp i frack :)

Jag läääängtar till våren!

Jag byter gärna dagens väder...

 

... mot gårdagens!

 
Men idag fick jag hör att från dess att man första gången känner att det är "vår i luften" så ska det komma sju bakslag innan dess att våren verkligen är här (tror det kommer ifrån bondepraktikan) - samma person sa också att det hittills iår har varit sex bakslag...

Så egentligen kanske jag ska säga att jag längtar efter ytterligare ETT snöoväder till!! ;)

För sen kommer våren? TJOHOO!!

~Titti

20110318258 (MMS)

-Leif- Första spadtaget för den nya biogasanläggningen. Stor miljönytta och jobbskapande som visar att Skövde är en kommun i framkant. /Leif

100media_imag006 (MMS)

Kortet är taget på samma vy som igår morse, men solen skiner inte och jag känner mig inte lika glad... Tänk vad vädret ändå gör - inte så konstigt att vi pratar om det så ofta?! Hoppas att du har det bra där ute i den vita omgivningen! ~Titti

Oj jag hade totalt missat att det är St. patricks Day idag!

 

Annars hade jag såklart klätt mig i grönt idag!
När jag bodde i USA var jag med att fira dagen och då hade "alla" något grönt på sig.
Enligt seden får man annars nypa den som inte har grönt på sig
(så att han/hon får ett grönt blåmärke ist..)

 Om jag känner Leif rätt så skulle han inte koppla nedanstående bild till St. Patricks Day
- utan bara se massa Centerklöver! ;)Jaja jag får väl dricka lite grönt te eller nåt efter träningen ikväll?!! :P

~Titti

100media_imag006 (MMS)

Visst blir man glad när solen skiner när man vaknar? :) Hoppas att Din dag också har börjat bra! ~Titti

På nyheterna i Skaraborg uppger man att många hoppas att de planerade provborrningarna runt Billingen ställs in och att efterfrågan på uran har minskar, samtidigt som kärnkraften återigen har blivit en het fråga.

Jag fick möjlighet att kommentera och vill du se nyhetsinslaget så kan du klicka här
/Leif

På tisdagsförmiddagen har jag haft ett möte i Skara angående livsmedelsfrågor och hur vi kan utveckla matproduktionen, och stärka lönsamheten av den i Skaraborg.
Sedan många år har det funnits en ideell förening med namnet Livsmedelssamverkan. Efter flera år som en vilande förening har den nu avvecklats och i stället kommer Kommunalförbundet Skaraborg hårdare engagera sig i frågorna kring att stärka livsmedelssektorn och produktionen av lokal mat i Skaraborg.

Skaraborg och Västra Götaland är Sveriges främsta livsmedelsproducerande region. Här finns också en stor del livsmedelsindustri totalt sysselsätts ungefär var tredje person i Skaraborg inom livsmedels- produktion och förädling. Trenden är tydlig att efterfrågan av lokalt producerad mat ökar, däremot är logistik och organisation inte uppbyggd för att möta efterfrågan. Där är ett viktigt område att arbeta vidare med.

Lokal producerat eller närproducerat har blivit lite av den nya trenden i samhället. Jag tycker det är viktigt att begreppet lokalproducerat får en vidare betydelse. För mig är lokalproducerat all mat som produceras i Sverige. 

Ha en bra dag
/Leif 

Igår var jag på Odeon och tittade på fimer:

ÅNGRARNAÅngrarna fick 2010 års Guldbagge för bästa dokumentärfilm och Prix Europa
(Europas största tv-pris) för förra årets bästa dokumentärfilm.
Filmen handlar om två män i 60-årsåldern - Mikael och Orlando - som har bytt kön och opererat om sig till kvinnor. En gripande film som skildrar deras liv och hur de anser att
könsbytet var deras livs största misstag.


TRANSAMERICA

 

Skådeseplerskan Felicity Huffman (som "i vanliga fall" spelar en av de desperata hemafruarna på Wisteria Lane) blev oscarsnominerad för sin skådespelarinsats i filmen om en man som ska genomgå ett könsbyte till kvinna. Och ja, jag får hålla med: hon gjorde det riktigt bra!


Gårdagens filmer var en del i HBTQ-veckan i Skövde

Den Rosa Elefanten är ett projekt och en symbol för att visa när något har hbtq-inriktning

 

Nu ser jag fram vårens dokumentärfestival :)

~Ttitti

Ikväll blir det dokumentärfilmer för min del :)

         

 (Bilderna lånade från google)


Älskar dokumentärer över lag - jag återkommer och berättar hur dessa var!

~Titti

Om du vill läsa om programmet för kvällen på Lantmännens distriktsstämma Östra Skaraborg klicka här !

Beroende på var du bor kanske du är intresserad om var och när övriga stämmor sker, då kan du klicka här !

/Leif

20110315257 (MMS)

Mars är stämmotidernas månad. De senaste åren har jag fått förtroendet att sitta ordförande på flera av lantbrukets stämmor, ett roligt uppdrag och ett sätt för mig att som heltidspolitiker hålla mig ajour med händelserna inom lantbruket. I kväll är det dags för Lantmännens Distriktsstämma för Östra Skaraborg. Lantmännen uppvisar ett bra resultat +775 miljoner för 2010. Med tanke på den djupa krisen i grisuppfödningen så lär det säkert bli en del diskussioner om svensk grisproduktions framtid. Efter i kväll återstår ytterligare några stämmoordförandeuppdrag om det går enligt valberedningarnas förslag. Nästa måndag är det dags för LRFs regionstämma i Skaraborg, där är frågan om sammanslagning av regionerna den hetaste potatisen. Det finns också 50 motioner som ska debatteras. Tisdag kväll nästa vecka är det Studieförbundet Vuxenskolans stämma i Skövde och i början av maj avslutas årets stämmosäsong med Lantmännens stora stämma i Stockholm. Ha en bra tisdag i den ljumma vårsolen / Leif

Japp nu drar jag till gymmet - den kvällen i veckan då flest personer tränar!Hur kommer det sig egentligen, att det alltid är knökfullt på gymmet på måndagskvällar? :question:

~Titti

Idag har vi kommunstyrelsemöte i eftermiddag, en lista med trettio ärenden på. En av de frågor som ska beslutas handlar om att återuppta busstrafiken med hållplats vid St Helena kyrka vid centrum. En hållplats som hållits stängd under snart två år på grund av byggnation.

Frågan har blivit en het potatis mellan å ena sidan kommunens politiker å andra sidan Västtrafik som sköter kollektivtrafiken. Från medborgarna/resenärerna är det ett massiv krav på att återta trafiken vid kyrkan, medan Västtrafik ser problemen radas upp om så sker.

Innan kommunstyrelsen ska kollektivtrafikberedningen träffas för att se om det går att få de olika parterna närmare varandra. 

Detta är något av vad jag ska ägna dagen åt. I kväll ska ordförandena i nämnderna inleda budgetarbetet för 2012-2014. Många viljor och ambitioner finns det för att fortsätta utveckla Skövde. Budgetarbetet kan ibland vara slitigt men framförallt tycker jag att det är oerhört roligt och stimulerande inte minst när man är politiker i en expansiv kommun.

Ha en bra dag
/ Leif 

God morgon!

Ja tekniken är väl underbar? Det vill säga den är underbar när den fungerar!

Nu har min dator slutat att fungera, så jag har inte kunnat göra de blogginlägg jag tänkt mig. Men jag ska försöka fixa till det inom kort!

Men visst är det konstigt det här när datorer helt plötsligt bara slutar att fungera? Alldeles nyss tänkte jag tankarna (det var kanske det jag inte skulle gjort?) att nu är min dator ungefär 5 år, så länge brukar den fungera, undrar om den snart går sönder...? Och ja, då gjorde den det! Bara slutade att fungera, inga tecken på "sjukdom" innan - inga symtom alls - den bara tvärdog! :(

Som tur är (?) har jag haft två datorer tidigare som kraschat och jag har förlorat i stort sett allt på hårddisken, så jag har ju lärt mig av mina misstag och jag tror att jag har sparat ned det mesta? Såhär i efterhand verkar det faktiskt som om jag hade det lite på känn? Dels att jag tänkte just på hur länge till den skulle funka och dels för att jag häromdagen fick för mig att jag var tvugen att spara ned de sista bilderna som jag laddade upp på datorn innan jag stängde av den. Efter att jag stängde av datorn den dagen så fungerade den inte mer... Lite konstigt faktiskt?

Jaja jag får väl ta den till farbror/tant datadoktor och se om den är värd att återuppleva eller inte...

Men som sagt: det blir ju svårare att fixa blogginlägg :(

Önskar Dig en bra måndag med tekniken på din sida!
~Titti

20110313255 (MMS)

Inte så efterlängtat :( de svarta prickarna på bilden är årets första mygg! Svärmandes över ett brunnslock / Leif

20110313254 (MMS)

Äntligen! Så efterlängtat!! /Leif

Många tankar går idag till de naturkatastrofdrabbade människorna i Japan.

Samtidigt pågår just nu en otäck kamp mot vad som kan bli en förödande kärnkraftsolycka i naturkatastrofens spår.

Kärnkraftsmotståndet var det som väckte mitt politiska intresse och det är fortfarande en av de frågor som engagerar mig starkt. I år är det 35 år sedan 1976, då kärnkraftsdebatten förde Torbjörn Fälldin till posten som statsminister. Då hävdade kärnkraftens vänner att det endast skulle ta några år innan de olösta frågorna kring kärnkraftens säkerhet och förvaringen av avfallet skulle vara lösta. 

Men trots att det gått 35 år så är fortfarande frågan kring kärnkraftens säkerhet inte lösta och inte heller hur en säker förvaring av avfallet ska ske. Därför är det så viktigt att öka takten i utbyggnaden av de alternativa och miljövänliga energikällorna så utfasningen av kärnkraften kan ske så snart som möjligt.

/ Leif 

100media_imag006 (MMS)

~Titti~ Börjar dagen med ett härligt Zumbapass & nu blir det massage - perfekt start på helgen :) ~Titti

Det Socialdemokratiska partiets valberedningsprocess att hitta en ny partiledare har varit oerhört spännande att följa utifrån. Den ena kandidaten efter den andre har fallit av olika anledningar. Det är bara att gratulera Håkan Juholt till uppdraget, ett av de mest omöjliga uppdragen i svensk politik just nu och för lång tid framöver om jag själv får tro.

Socialdemokraterna har fastnat i historien, ska partiet bli en förändrande kraft måste man kliva in i nutiden. Jag hade igår en liten allmän diskussion med några lokala S-företrädare i Skövde, genast började de prata om vad fackföreningsrörelsen betytt historiskt det liksom lyste i ögonen när Sträng, Erlander och Palme kom på tal. Problemet är bara att man plockar inte nya väljare på gammal  politik som funkade för 30-40 år sedan. Politiken måste formas för att lösa framtidens problem och dit har det Socialdemokratiska partiet långt kvar att gå. 

Om Håkan Juholt tillsammans med Carin Jämtin, som för övrigt ledde Socialdemokraterna i Stockholm till sitt sämsta val i höstas, är radarparet som ska föra S tillbaka till regeringsmakten återstår att se. Vänstersvängen i höstas gillades inte av väljarna,  politiken ogillas av den stora folkmassan. Stora delar av den forna arbetarklassen är idag medelklass. Juholt och Jämtin saknar inte utmaningar!

Ha en trevlig fredag kväll, jag ska njuta av en ledig kväll hemma :)    
/Leif  

Fredag kväll och Leif ska spendera kvällen hemma med mig!!

Ojoj det här händer ju inte varje vecka inte... Vad ska vi bara hitta på?

Ska vi göra som "alla andra" käka tacos, kolla på Let´s dance och ha fredagsmyyys?! :P

Trevligt blir det i alla fall - hoppas att Du också får det :)

~Titti

Hela torsdagen satt ordförander och vice ordförander, kommunledning, förvaltnings- chefer och ekonomer för att blicka tillbaka på 2010 och förra mandatperioden.
Vad hände med de politiska och verksamhetsmässiga målen? Uppnåddes de, om inte så vad berodde det på?

Det blev en mycket intressant dag och vi kan i efterhand konstatera att de flesta politiska mål har gått i rätt riktning. Men framförallt har styrning och ledning av verksamheten blivit betydligt bättre än tidigare.

Det ekonomiska målet är satt till 2 procent i resultat av skatter och bidrag, för Skövdes del innebär det resultat på drygt 40 miljoner varje år. Utfallet för förra mandatperioden är i genomsnitt 2,5 procent i resultat per år.

Några andra tydliga resultat:

- Elevernas resultat har ökat inom grundskolan och meritvärdena är högre än riksgenomsnittet, andelen behöriga    till gymnasieskolan har också ökat
- Nöjdheten har ökat inom omvårdnadsnämdnens verksamheter: Hemvård, Särskilda boenden och Demensboende 
- Sjukskrivningarna har minskat kraftigt och frisknärvaron ökat.
- Tjänstgöringsgraderna har ökat och deltiderna minskat.
- Olja för uppvärmning av kommunala lokaler är nästan helt utfasad.

I den kommunala verksamheten lägger vi stor kraft och möda vid budgetarbetet, åtskilliga möten krävs innan kommunfullmäktige slutligen antar budgeten.

Bokslut och verksamhetsuppföljning går däremot relativt snabbt förbi. I Skövde har mer fokus lagts på
verksamhetsuppföljning under de senaste åren, det gör om inte annat det politiska arbetet mycket mer intressant.

Sitter nu på tåget för en mötesfylld dag i Stockholm, strålande vacker morgon och jag har just sett Kanadagäss på ett fält utanför Hallsberg. Våren är på väg :)

Ha en strålande dag
/Leif

20110310241 (MMS)

~Titti~ Ikväll har vi "candellight-dinner", det är första kvällen den här veckan som Leif är hemma! Så nu tar vi vara på den här kvällen :) ~Titti

I går kväll hade valkommittén för Centerpartiet i Västra Götaland möte. Vi är laddade för en ny valrörelse:) Höstens val gav Västra Götalandsregionen ett minoritetsstyre som visat sig vara oförmögen att ta sig an de stora och viktiga utvecklingsfrågorna för regionen. Att ha en ledning som styrs av särintressen och dessutom saknar all form av gemensam värdegrund är inte bra för regionens framtid.

Västra Götaland är en ledande och viktig industriregion i Europa. För att kunna hävda vår position är regionen beroende av bra infrastruktur i form av utbyggd E20 till fyrfältsväg, att det så kallade Göteborgspaketet med bland annat hamnförbindelsen verkställs, att satsningar på Västra Stambanan genomförs och riksväg 49 förbättras med mera. Frågor som Centerpartiet tidigare drivit och slagits hårt för i tidigare majoritet och kommer ta strid med tillväxtfientliga Miljöpartiet som ifrågasätter allt som har med vägsatsningar att göra.

Centerpartiet vill att Västra Götaland även fortsättningsvis ska vara en ledande industriregion i Europa, vi vill satsa på teknikutveckling , forskning och innovationer. Valet den 15 maj handlar om vilken väg regionen ska ta, en framtidsorienterad med en ny ledning eller en fortsatt tillväxtfientlig. Det valet borde inte vara svårt och visar att omvalet till Västra Götalandsregionen handlar om flera avgörande framtidsfrågor.

Ha en bra dag
/Leif    

Hörde på nyheterna att årets första trana har landat!

Det är ju ett klart vårtecken :)Vid påsk förra året åkte vi till Hornborgarsjön för att kolla på Tranarna
(det var första gången jag var där)Det hade kommit mååånga tranor då och det var även första gången jag såg "Trandansen"
- bland det löjligaste och roligaste jag har sett!! :D

Har Du sett tranarna dansa någongång?
~Titti

PS. fast just nu är det inge vår ute alls - det toksnöar! :(

20110309237 (MMS)

Bostadsminister Stefan Attefall pratar nu på trästadsriksdagen om åtgärder för att skapa bostäder till rimligt pris. Nyproduktionen av bostäder ligger på en alldeles för låg nivå, det är alla överens om. Knappt 20000 bostäder har byggts i genomsnitt under de senaste 20 åren. Sverige är ett av de länder som där hushållen får lägga mest pengar av sin inkomst på boendet. En av huvudanledningarna till att det är så lågt beror på den bristande konkurrensen i hela bostadssektorn. Byggnadsprisindex har stigit de senaste 10 åren med fyra gånger inflationen. Själv tror jag också att de subventioner som fanns för bostadsbyggandet fram till 2006 starkt bidragit till att fördyra bostadsproduktionen, tvärtom vad som avsågs när de en gång infördes. Bland de åtgärder som ministern lyfter fram för att öka byggandet är: - Ny plan- och bygglag som träder i kraft 2011. - Höjt schablonavdrag för privatuthyrning till 18000 kronor per år - Nya regler för allmännyttan - Öka andelen ägarlägenheter - Förbättra planprocessen i kommunerna - Sänkta priser ökad konkurrens inom byggbranschen - Gör byggmarknaden nordisk för att öka konkurrensen. De kommande åren ökar bostadsbyggandet kraftigt i Skövde. I Alliansens programförklaring sätts ambitionen till 300 nya bostäder per år med olika upplåtelseformer. Mycket talar för att byggandet kan komma att bli än större. Ett av de flerbostadsområden som ska nyproduceras kommer endast att byggas med trä. Frostaliden kommer att bli det första flerfamiljshusområdet med trähusbyggnation i Skövde. Spännande och intressant för att utveckla byggteknik, kunnande och inte minst för att ta ett avsevärt steg framåt i miljövänligt byggande. Ha en bra dag / Leif

Efter en fulltecknad morgon och förmiddag med möten i stadshuset sitter jag nu på tåget mot Göteborg. Resten av dagen och onsdagen fram till i morgon eftermiddag ska ägnas åt det nationella projektet Trästad 2012. Trästad 2012 ägs av 16 kommuner och fyra regioner där Skövde kommun och Västra Götalands Regionen är två av de medverkande.

Projektet som stöttas av regeringen syftar till att utveckla nya industriella byggsystem och tilvarata möjliheterna för ett hållbart klimatanpassat byggande. Nya industriella byggsystem ger också möjlighet att bygga rationellt och med skalfördelar även när objektet är litet, ett sådant exempel kan vara flerfamiljshusbyggande i mindre tätorter. Ett annat är möjligheten att genom att använda trä som byggnadsmaterial öppna upp för förtätningsprojekt i befintliga stadsdelar. 

En ytterligare uttalad vilja med projektet är att öka konkurrrensen inom hela byggsektorn.

I eftermiddag har kommuner i Västsverige som inte deltar i projektet bjudits in för information och tidigt i morgon bitti har jag ett morgonmöte innan programmet startar.
  
Är du intresserad av onsdagens program klicka här !

Trevlig tisdag
/Leif

Det har blivit en hel del inlägg från vår resa i Norr, men så var det ju lite av en "once in a lifetime"-upplevelse också! Nu mina vänner blir det inga fler kyliga inlägg! ;)

Här har jag lagt upp länkar till de olika inläggen, så nu kan du snabbt och smidigt klicka dig till de inlägg du vill läsa eller kanske har missat :)

Leif skulle ju på konferens i Luleå, så vi passade på att boka in övernattning på Icehotel i Jukkasjärvi, då vi fått ett bidrag i form av presentkort till det i bröllopsgåva. Leif var på konferens torsdag - fredag och då passade jag  på att besöka min vän Helena i Luleå

Pigs in Luleå


När Leif var klar med sin konferens på fredagen åkte vi och hälsade på goda vänner i Piteå,
där vi även övernattade.Tidigt på morgonen började vår resa upp till Norr,
närmare bestämt till Jukkasjärvi ca en mil från Kiruna

Hellre renar i skogen än på vägen...


Efter ca fem timmar nådde vi äntligen vårt mål: IcehotelDet fanns många vackra konstsviter och vi visade bilder på dem alla i fyra olika inlägg:

Del 1                    Del 2

    


Del 3                   Del 4

    


Vi la även upp bilder från de roligaste sviterna (enligt oss)Och våra favoritsviter:

Tittis favorit... och Leifs favorit
Sen visade vi den vackra iskyrkan......isbaren

Absolit Icebar Jukkasjärvi

... och avslutningsvis berättade vi om vår övernattning på Icehotel

 

Ja nu blir det inge mer inlägg från Icehotel - denna underbara upplevelse!Det var en fin bröllopsgåva, nästa gång vi firar vårt bröllop
kommer det vara sisådär 65 graders temperaturskillnad... :P

 

Det ser jag fram emot!!

 

~Titti

Välbesökt kretsårsmöte med Centerpartiet i Skövde kommun. Ett stort antal medlemmar har slutit upp i gamla kommunalhuset i Värsås. Jag har redogjort för förslaget om byggande av Trygghetsbostäder och Förskola i Värsås. En viktig fråga för C att åldras med trygghet på orten och att behovet av ny förskola blir tillgodosett. Information om det stundande omvalet till regionfullmäktige i Västra Götaland, ett val som vi med stor entusiasm kommer arbeta med. Trevlig kväll / Leif

Nu har vi fått in förslag på gästbloggare - vad roligt! :)

 

Sen var ju några av er smartare än vi: Klart man kan nominera någon annan till gästbloggare!

 

Så nu har vi fått namnförslag både på de som vill blogga själva och förslag på personer som bloggläsare skulle vilja se som gästbloggare! Riktigt roligt! Men det här öppnar ju upp för som (liksom vi) inte tänkte på att nominera någon annan - så välkommen att komma med förslag!

- Kommentera direkt i kommentarsfältet

eller

- skicka mail direkt till: karlekochpolitik@hotmail.com

 

~Titti

Vi har fått frågor om vi kommer blogga under vår bröllopsresa?Svaret är JA! Såklart :)

Men vi kommer kanske inte göra flera inlägg per dag (vi får se)...Istället går vi här ut med en fråga till er bloggläsare: Vill du gästblogga?

Vad inläggen ska handla om bestämmer Du (även om vi såklart måste "godkänna" till viss del eftersom det är vår blogg)! Det är som det brukar här på bloggen politik blandas med kärlek! ;)

Med andra ord, du kan skriva om politik (stort som smått),
och/eller om dig själv, om musik, konst, väder & vind
kort och gott: om det som inspirerar dig!Det vore roligt med varierande fokus på inläggen på våra gästbloggare, så vi kommer välja ut dem med omsorg - hör av dig om Du känner dig utmanad!
- kommentera direkt i det här inlägget (ange mailadress som bara vi ser)
eller
- maila direkt till oss: karlekochpolitik@hotmail.com

~Titti & Leif

Dessa bilder speglar vad jag tar med mig från vår upplevelse - Icehotel under kvällen/nattenEfter kl. 18 stängdes hotellet för besökare och bara vi som skulle sova över fick gå som vi ville.

 Pelargången

Och jag lovar, ljuset och känslan - när allt var  fullständigt  t y s t - det var mäktigt!Vi hade bokat bord till middagen lite senare så vi kunde gå runt - ensamna - i godan ro :)Ser ni lamporna i korridoren? Svårt att förstå att de är av is va?

Men det är de:


Efter besök på Icebar åt vi god middagMätta och goda gick vi för att checka ut vår sovsäck.

Sen bytte vi om till underställ och gick till vårt rum
- ungefär här infinner sig de nervösa känslorna...Man kan ju inte ta med sig massa kläder och "lägga vid sängkanten" för då blir de ju iskalla under natten. Så med underställ, snöskor, mössa och vantar gick vi ut i -25 minusgrader och sen "in till vämen" på ishotellet med fem minusgraderTvå dagar tidigare hade det varit -42 grader i Jukkasjärvi, men vi hade tur och hade bara -25 vi :)Tro det eller ej men vi sov faktiskt riktigt gott (och mössorna behövde vi inte)!

Dagen efter blev vi väckta med varm lingondricka

- Hur mysigt som helst! :)

~Titti

Nu ska jag visa rummet vi sov i - ett så kallat Isrum

                   

Istället för dörr var det ett litet skynke till alla rum/sviterVarje rum har lite möbler och olika isskulpturer     

Leif kollar in vår säng...... och undrar:
- Vad har vi gett oss in på?

~Titti

100media_imag005 (MMS)

~Titti~ Andra chansens Mello ackompanjeras av en sprakande eld - riktigt mysigt! Det enda som saknas är Leif!

Titti har ju redan visat vilken svit hon gillade mest - se den här !

Nu ska jag visa min favoritMidvinternattsviten var helt fantastisk, den innehöll allt!!
Konst, realism och det var så vackert, vad tycker du?I sviten var det byggt som en timmerstuga - allt av is såklart!Och det kändes verkligen som att vi gick in i en liten stuga på fjällen :)Det syns inte riktigt på bilden men på sidan av eldstaden ligger en trave vedträn (av is), färdiga att slänga på elden. Det är så häftigt hur genomtänkt och detaljrikt allt är!Alla ljuseffekter gjorde ju såklart också sitt till!Utanför timmerstugan låg björnen i sitt ide, men den verkade lite irriterad...Avslutar som Titti gjorde: inte svårt att förstå att detta var min favorit va?
/Leif

Igår träffades Försvarsmaktsråd Skaraborg för första gången. Ett unikt samarbete som startats på initiativ av Skövde kommun. Rådets ledamöter består av Skövde, Karlsborgs och Lidköpings kommunalråd (där jag är Skövdes representant) samt regements- och stabscheferna på Skaraborgs regemente P4, Trängregementet i Skövde, K3 i Karlsborg och F7 Såtenäs.Vid mötet undertecknades ett avtal om försvarsmaktsrådets bildande, läs mer om det här !

Avtalet innebär ett fördjupat samarbete mellan kommunerna och försvarsmakten. Det nya frivilliga försvaret med kontraktsanställda soldater innebär stora rekryteringsbehov av ny personal till försvarsmakten i Skaraborg. Det innebär stora utmaningar för det civila samhället och krav på bland annat fler bostäder och möjligheter till karriärväxling efter åren i försvarsmakten.  

I veckan släpptes Statistiska centralbyråns (SCB) undersökning som visar att Skövde kommun har bland Sveriges nöjdaste medborgare, läs den glädjande rapporten genom att klicka här !

Idag ska jag deltaga i Centerpartiets utbildning för kommunpolitiker på Axvalla Folkhögskola och under eftermiddagen ska jag hålla i ett seminarium om näringsliv och miljö. Skövdes C märkta kommunpolitiker ska dock fortsätta när övriga åker hem för att svetsa samman gruppen som innehåller många nya politiker.  

Ha en bra lördag
/Leif

Fredag - Tjohoo!

Det gör mig glad för jag har en härlig helg att se fram emot!

Och glad var jag häromdagen också då jag såg filmen Girls just wanna have fun
- Åh så roligt, jag har inte sett den sedan min tonårstid!


(Tryck på Play för en nostalgitripp!)Kul att se Sarah Jessica Parker, Helen Hunt och Shannen Dorothy snäppet yngre än idag också!

Att de sen i filmen vinner med en gymnastikrutin som "dansnummer" glädjer ju bara ett gymnastikhjärta! ;)


Hoppas att Du får riktigt roligt i helgen!

~Titti

Isbaren var såklart ett måste att besöka!

Absolit Icebar Jukkasjärvi

Som det mesta på ishotellet var det genomtänkt, vackert
och faschinerande vad man kan göra med is!Det fanns flera små mysiga kryp in där man kunde sitta (varmt på renfällar)

I baren...
Kyliga gäster ger kylig dricks...

Akta så den inte fryser fast...

Som Titti sa: en del av dricksen kommer de inte åt förrän till våren när isen smälter!Varma i våra stora skoteroveraller!

    

På några av barborden fanns det spela man kunde spela. Titti slog mig lätt... :)


                   


Jag kollar in konsten och de olika budskapen på väggarna, alla i form av tavlor av isVi fick veta att gästerna till 95 % kom från andra länder, varför vi oftast först blev tilltalade på engelska. Precis innan middagen var det bl.a. många irländare som besökte isbaren - då var det riktigt livat :)Snacka om kylig arbetsmiljö...Drinks IN the rocks!Det fanns såklart även ett dansgolv och Titti körde några "moves" ;)

                            


/Leif

Nu ska jag visa min favoritsvit på Icehotel :)

The Bubbelsuite

Såå skön känsla i denna svit - bubblor överallt!!Gosigt värre!Här tror jag att man sover gott!Inte svårt att förstå att detta var min favorit va? :)

~Titti

Ja som ni märker har det inte gott att blogga på ett tag...
Planerade inlägg har försvunnit för oss :(

Men jag ska göra om och göra bättre - så det blir mer ikväll!
Då lägger jag upp bilderna igen!

På återseende :)

~Titti

-Leif- I går beslutade ett enigt arbetsutskott i kommunstyrelsen att bygga om äldreboendet i Värsås till ett modernt trygghetsboende för äldre och förskola. I över tio år har det varit en het politisk fråga vad som ska hända i Värsås med det gamla ålderdomshemmet Sörbacka. Centerpartiet kämpade länge ensamma för möjligheten för de äldre att kunna bo kvar i området. Efter 10 års segdraget politiskt arbete har det äntligen kunnat skapats en stor enighet för gårdagens beslut. En stor seger för C som drivit på för att hitta en lösning istället för stängning och definitiv nedläggning av Sörbacka äldreboende. Gårdagens beslut är en seger för de äldres möjlighet att åldras med trygghet och barnfamiljernas fortsatta möjlighet till lokal barnomsorg i Värsås. /Leif

Det är för tillfället driftstörningar på blogg.se

Vid besök på vissa bloggar kan man få meddelande om att bloggen är borttagen eller avslutad. Detta är felaktigt och varken bloggare eller läsare behöver oroa sig.

Förhoppningsvis är allt igång igen så snart som möjligt.

Som så många andra är jag ruskigt trött på vinter och minusgrader :(

 

Men den som väntar på något gott...

(Väntar i och för sig alltid för länge!)

Jag och Leif har ju en underbar bröllopsresa att se fram emot, och nedräkningen har börjat :)

 

Och då blir det temperaturökning vill jag lova - då går vi från vår, direkt till sommar!

Lovely!! :D

~Titti

Idag på morgonen har jag träffat referensgruppen för integrations- och ungdomsprojekt Multikulti i Skövde. Projektet var från början tänkt att vara tre-årigt, men efter att den största finansiären Allmäna Arvsfonden meddelat att man inte har fullt förtroende för projektägaren så råder oklarhet i hur det tredje projektåret ska komma att te sig. Detta i sin tur har skapat mycket publicitet i massmedia och debatt under den senaste tiden.

Vid ett extra kommunstyrelsemöte i går beslutade Skövde kommun att återkalla de pengar som utbetalats till nuvarande projektägaren för 2011. Projektet har haft många positiva effekter i stadsdelen Södra Ryd där det genomförts, det har haft ett tydligt underifrån perspektiv där ungdomar själva fått vara med och bestämma. Det har stärkt det lokala ledarskapet, att stötta och utbilda ungdomsledare har varit ett viktigt uppdrag för projektet. 
Med anledning av allt gott projektet bidragit till så tog jag initiativ till att kalla samman referensgruppen till dagens morgonmöte. 

Mötet idag beslutade att tillsätta en liten arbetsgrupp för att arbeta fram förslag  på hur man kan ta tillvara allt det goda som gjorts i Multikulti projektet och hur fortsättningen ska komma att se ut. Uppdraget för arbetsgruppen kan sammanfattas enligt följande:
Alla inblandade parter vill se en forsättning och att det ska finnas ett tydligt underifrån perspektiv, forsättningen ska inkludera lokala aktörer, vara en del i kommunens ungdomspolitiska arbete, projektet ska också ha ett tydligt genderperspektiv och fortsättningen ska vara långsiktigt hållbar och inte bara beroende av projektpengar.

Jag är hoppfull om att vi kommer se en forsättning på det framgångsrika ungdoms- och integrationsarbetet i stadsdelen Södra Ryd, det var allas ambition på dagens möte.

/Leif

Här kommer ett inlägg med de roligaste sviterna :)
(enligt mig & Leif)


Det fanns en "hemlig svit" - den var privat och man kom inte in i den utan speciellt passerkort

Royal Deluxe

Så från denna svit kan vi inte visa några bilder...Frigid Dare

Välkommen till frukost!!

Frukost!


Till frukost serveras:

Kaviar...
Kaviar

Sardiner, citron & ost...
Sova i en sardinburk?!

(Och det hade nog gått bra att sova i den här sardinburken..)

Mjölk...
Got Milk?

och ägg!
ÄggRetro Drive

Hur cool är inte den här bilen då??

Cool...

I baksätet sover man gott...Och i förarsätet sitter man bekvämt...En riktigt cool Raggarbil!Eller hur? :)

~Titti