Så har jag då äntligen sett till att jag fått se filmen Monica Z :)
 
 
"En av årets största svenska filmer skildrar en svensk nationalikon och en stjärnas dramatiska genombrott och blomstringstid på sextiotalet. Monica Zetterlund är en exceptionell artist med unik närvaro som levde ett liv på scenen samtidigt som ett turbulent kärleksliv dolde sig bakom rampljuset. I rollen som Monica Zetterlund ser vi långfilmsdebuterande Edda Magnason, sångerska, pianist och låtskrivare."
 
Jag visste inte så mycket om Monica innan, men tyckte det var en stark skildring med vacker musik. Filmen berör och man blir tagen av tidsandan... Se den!
 
Betyg: TTTT
 
~Titti
Monica Z, betyg, film, filmrecension, recension,
Närodlad politik! Centerpartiet tror på den enskilda människans förmåga, låt hen bestämma mer själva över sin vardag och sin framtid. Det är därför som Centerpartiet står upp för valfrihet, entreprenörskap, decentralisering och Hela Sverige. Med Centerpartiet får du mer "närodlad politik", ett Sverige där mångfald berikar.

Ett EU som ägnar sig åt de stora o viktiga frågorna och inte lägger sig i små beslut som kan fattas på lägre nivå. Annie Lööf har just nu öppnat Centerns kommundagar, opionssiffror i mellanvalsperioderna har aldrig varit Centerpartiets starka gren. I alla val sedan 1982 har Centerpartiet gjort betydligt bättre valresultat än opinionssiffrorna visat vid denna tidpunkten inför riksdagsval, så kommer ske även 2014!
/Leif
Jag sitter och tittar på bakprogram på TV och är tacksam för att vi inte har ett välfyllt skafferi, för då hade funnits risk för nattabak... ;)
 
 
Konstigt ändå att det kan gå igenom rutan så bra, jag kan nästan känns doften. Och då är jag inte ens en "kakperson"!? Ja, ja smaker kan förändras...
~Titti
 
Ps. En semla hade varit gott nu...
Skövdes centerlag är laddat och toppat inför kommunvalet. En mycket bra lista, god spridning över hela kommunen, kandidater med olika yrkesbakgrund som kompletterar varandra. Flera nya taggade kandidater som står på lista för första gången. Känns roligt och spännande att fått förnyat förtroende att vara etta i Skövde. Med förhoppning om att öka väljarstödet, fortsatt Alliansmajoritet med bibehållen kommunalrådspost för C.


/Leif
I eftermiddags råkade jag av en händelse slå på radion samma stund som Leif var i studion och intervjuades, (tillsammans med Karin Långström Vinge och Ann-Katrin Hjerdt, om du missade det och vill lyssna på det i efterhand kan du klicka här !
 

Leif jobbar och förbereder inför kommande dagar (hälsar att han bloggar imorgon)
och jag har TV-soffhäng. Önskar Dig en trevlig kväll :)
~Titti
Ann-Katrin Hjerdt, Karin Långström Vinge, Leif Walterum, P4, Radio Skaraborg, radio,
Under tisdagen så har jag tillsammans med omvårdnadsnämndens ordförande Ann-Katrin Jönsson (Kd), samhällsplanerare och representanter från Riksbyggen varit i Jönköping. Riksbyggen hade bjudit in oss för att se på deras koncept för seniorboende som man har byggt och bygger i Jönköping. Att skapa trygga och anpassade boenden för seniorer fördröjer behoven av vård och omsorgsboende, det vittnar kommuner om i hela landet. I Jönköping har Riksbyggen valt att investera i ett koncept med boendevärd, tjänsteutbud till de boende, gemensamhetsutrymmen i ett annars till synes vanligt flerfamiljshus. Föreningen Kruthuset var vårt första föremål för besök som sedan följdes av besök på byggarbetsplatsen Slottskajen där man uppför motsvarande bostadsrätter för seniorer.
Från fjärde våning hade vi fantastiskt utsikt eller hur?
Förhoppningsvis kommer vi se Riksbyggen bygga motsvarande seniorboende i Skövde med motsvarande tjänstekoncept, en förhoppning som vi från Skövde delade efter dagens besök i Jönköping.
 
I kväll har Centerpartiet i Skövde haft stämma och lagt upp riktlinjerna inför valet.
Det var många diskussionslystna centerpartister som samlades och när väl klockan var slagen var det i det närmaste fullsatt. Mer om stämman kommer på bloggen i morgon.
Nestorn i sammanhanget, Sven Westerberg, kommunstyrelsens ordförande i Skövde mellan 1980-1988.
Still going strong!
/Leif
 
 
Riksbyggen, Slottskajen, Sven Westerberg, kretsstämma, seniorboende,
Leif har kvällsmöte som vanligt och jag fördriver tiden med att titta på hyrfilm. Nu har jag sett We´re the Millers. Jag hade inte hört eller sett något om filmen innan så det var n ren chansning. Men jag skulle dragit öronen åt mig när tjejen i kassan sa att det var en bra film... Hon har sagt det tidigare, vid ett tillfälle sa hon att jag "har bra smak" och att jag valt bra filmer. Det visade sig att de filmerna var allt annat än bra. Jag säger inte att hon har dålig smak, men jag säger att hon och jag har väldigt skild smak vad det gäller vad som kännetecknar en bra film. Nästa gång ska jag nog lägga tillbaka filmen på hyllan om hon ger mig komplimanger för mitt hyrval... ;)
 
 
"David Clark Jason Sudeikis är en simpel langare som smider en idiotsäker plan för att bli en riktig knarksmugglare. Han övertygar sina grannar- strippan Rose Jennifer Aniston, loosern Kenny Will Poulter och rymlingen Casey Emma Roberts- att bilda en falsk familj. "Familjen Miller" åker på en hysterisk resa söderut som knappast kan sluta väl!"
 
Men visst, det var många oväntade vändningar i filmen och det var positivt, men annars...
Nope inget fan.
 
Mitt betyg: TT+
 
~Titti
 
 
betyg, film, filmrecension, recension,

Måndagen inleddes med två viktiga möten i Göteborg. Först styrgrupp med Trafikverkets pågående åtgärdsvalsstudie för Västra Stambanan, följt av möte med Västra Stambanegruppens medlemskommuner. För att klara efterfrågan på mer kapacitet i järnvägssystemet så står det allt mer klart att kraftfulla åtgärder måste till för att möta behoven på Västra Stambanan. Frågan är bara om Västsverige är tillräckligt samstämmiga för att ta lika stor plats i debatten om infrastrukturbehoven som ett alltid samstämmigt Stockholm/Mälardalen är? I början av april så kommer styrgruppen för Åtgärdsvalstudien att ha möte och ta ställning till Trafikverkets förslag till åtgärder i det medellånga perspektivet 2014-2025 och möjliga alternativa åtgärder i det långa perspektivet 2025-2040. Att arbeta med infrastruktur innebär att arbeta med långa tidshorisonter. En sak som jag dock lärt mig är att enighet och samsyn är en förutsättning för att få beslutfattarnas gillande oavsett partifärg på regering. Västsverige har inte råd att misslyckas på denna punkten!

Värdiga prismottagare av Skövde kommuns jämställdhetspris 

I kväll hade jag äran att vid kommunfullmäktiges möte tilldela Gymnasium Skövdes Vård och omsorgsprogram Skövde kommuns Jämställdhetspris för 2013. Programmet är det mest populära Vård och omsorgsprogrammet i Sverige och har dessutom sedan flera år tillbaka lyckats mycket bra med att få pojkar att söka till utbildningen. I riket är det i genomsnitt 12-15 procent pojkar som läser Vård och omsorgsprogrammen i Skövde är siffra runt 40 procent. Stort grattis Gymnasium Skövde, programledning, lärare och elever till utmärkelsen!

/Leif

 

Gymnasium Skövde, Jämställdhetspris, Trafikverket, Västra Stambanan, Västra Stambanegruppen, Västsverige, Vård- och omsorgsprogram, Åtgärdsvalsstudie,
Idag är sista dagen att räkan fåglarna vid utfordringsborden. Jag har ingen aning om hur många vi har här hemma, men mat får de och många är de!
Någon som räknar kan väl plussa på några istället? ;)
 
 
Den senaste tiden har antalet bloggläsare ökat stadigt vecka för vecka. Kul, välkomna hit allihop! Jag tror dock inte att jag kan ta åt mig någon ära till det nu, för de senaste veckorna har mitt bloggande varit under all kritik. Men det blir bättre längre fram det lovar jag! Just nu har jag annat att koncentrera mig på och då kommer mitt bloggande lite i skymundan. Men I´ll be back :)
 
~Titti
 
Igår såg jag 80-tals klassikern Girls Just Want To Have Fun - här snackar vi nostalgi!!
 
 
Bara en sån sak som att se unga Sarah Jessica Parker (Carrie i Sex and the City), Shannen Doherty (Brenda i Beverly Hills 90210) och Helen Hunt (Jamie i Galen i Dig) ;)
 
 
 
"Året är 1985. I en tid då pastellfärger, pudelfrilla och pannband är lag drömmer tonårstjejen Janey om ett liv som dansare. Hon har bytt plugg elva gånger och vet att alt brukar vara sig likt. Men hennes nya skola är speciell. Den ligger i Chicago - och där görs det populära ungdomsprogrammet "Dance TV".
Här träffar hon Lynne, också hon ett dansfreak iförd benvärmare, som lockar med sig Janey att provdansa. Allt är bäddat för framgång. Men militanta pappor och rika rivaler gör allt för att stoppa dem.
Återupplev känslan av det färgsprakande 80-talet i denna succé som för många betydde lika mycket som "Dirty Dancing"."
 
Mitt betyg: TTTT+
(det höga betyget är färgat av härlig nostalgi)
 
~Titti
Girls Just Want To Have Fun, Helen Hunt, Sarah Jessica Parker, Shannen Doherty, betyg, film, filmrecension, nostalgi, recension,
Johan Lundh Grevagårdens Ryttarförening värdig mottagare för att lyckats mycket bra i internationell tuff konkurrens. Grattis ridsporten!
#skovdeigala2014
 
Med totalt 49 EM och VM medaljer fick Petra Dydiszko, Skövde Taekwon-Do Ckub årets kvinnliga idrottare. Stort grattis Petra! #skovdeigala2014
 
Leif är på Idrottsgalan och jag har laddat för filmkväll - blandat nytt & gammalt!
 
 
Tror minsann att jag börjar med tonårsklassikern Girls Just Want to Have Fun :)
~Titti
Nu startar årets idrottsgala på Arena Skövde. Fullsatt när årets lokala idrottare i Skövde ska hyllas. 
 
På torsdagen så arrangerade nätverket Trästadskommunerna (där Skövde är en av initiativtagarna) ett intressant seminarium i Stockholm. Seminariet avslutades med besök på en nybyggd förskola helt i trästomme. Personalen hyllade att det var så tyst i huset trots stora barngrupper och fyra avdelningar med 35 barn på varje avdelning.
Men studiebesöket inleddes i Sundbyberg där Folkhem bygger Strandparken, åtta vånings flerfamiljshus. Jag gjorde även ett besök där i slutet av maj månad och då var endast ett hus nästan klart, nu dryga halvåret senare var man i slutfasen av att resa stommet till sista av de fem stora flerfamiljshusen.
Husen reses våning för våning under ett höjbart tält, detta gör att materialet som levereras torrt aldrig blir fuktigt och det blir en fin arbetsmiljö för byggarna.
Byggledarna var mycket inspirerade av att bygga i trä och medgav att alla tveksamheter de haft kring industriellt träbyggande innan bygget startade hade kommit på skam. Byggtiden är ungefär den halva att bygga i trä jämfört med att bygga med betong. Detta på grund av att man slipper de långa torkningstiderna. Resningen av husen går snabbt, ungefär en våning per vecka och när man kommit till våning fyra börjar redan målningen på första våningen. Att dessutom arbeta med ett klimatsmart material är inspirerande för hantverkarna och intresset att bo i klimatsmarta bostäder är stort konstaterade de. Ett flerfamiljshus i trä väger dessutom betydligt mindre än ett i betong.
Dagen inleddes med ett seminarium där regeringens upphandlingsutredare Anders Wijkman var en av föreläsarna. Han och flera andra talade om vikten av innovativa upphandlingar och nödvändigheten av att inkludera val av klimatsmarta byggnadsmaterial för att hantera de stora miljöutmaningarna.
Det är viktgit att hela livscykelprocessen blir belyst vid upphandling av entreprenader, materialval och byggnation där är lång väg kvar att gå, även om industriellt träbyggandet stadigt ökar och tar en växande marknadsandel vid nyproduktion av flerfamiljshus.
/Leif
   
 
 
    
Folkhem, Sundbyberg, Träbyggande,
I brist på annan inspiration har jag nu kollat upp lite mer kring en av julklapparna jag fick av Leif, nämligen biljetter till musikalen Priscilla Queen of the Desert
 
 
"PRISCILLA bygger på den Oscarbelönade filmen med samma namn. Det är en upplyftande och hjärtevärmande historia om tre vänner som kliver ombord på en sliten gammal buss. De lämnar Sydney för att uppträda med sin glamourösa show ute i Australiens ödemark. Längs vägen upptäcker de äventyr, kärlek, vänskap och sig själva. Det blir deras livs resa och vi får följa med.

Broadwaymusikalen bjuder på 25 dansgolvsklassiker som I Will Survive, Finally, It’s Raining Men, Hot Stuff, Girls Just Wanna Have Fun, Boogie Wonderland, Material Girl, Like a Virgin, Donʼt Leave Me This Way och många många fler. Teatern kommer garanterat att gunga under discokulan – PRISCILLA är den ultimata utekvällen i Stockholms vibrerande SoFo.

Rollen som Bernadette gestaltas av älskade och underbare Björn Kjellman. Oemotståndlige Patrik Martinsson, hyllad för sin roll som Judas i Göta Lejons Jesus Christ Superstar, spelar Tick som övertalar sina vänner att följa med på resan. Den unge Adam spelas av bedårande nya stjärnskottet Erik Høiby. Och mitt ute i ödemarken träffar sällskapet på Bob, mekanikern med hjärtat på rätta stället, spelad av maskuline och komiske Mikael Tornving.

I spetsen för musikalens glittrande discodivor står, flyger och dansar charmerande och skönsjungande Pernilla Wahlgren. Vid sin sida har hon två divor med rejäla röstresurser – läckra Lisa Stadell och magnifika Anna Werner."

 

För en musikalälskare som mig är det verkligen något att se fram emot :)

Återstår dock att se när jag får se den...?

~Titti

Priscilla, Priscilla Queen of the Desert, julklapp, musikal,
 Arbete i skog med trädfällning och motorsåg tillhör de farligaste arbetena, sett till antalet olyckor varje år, vissa med dödlig utgång. Att tänka säkerhet i alla lägen och att förutse händelseförlopp är viktigt, men lika viktigt är också att du har riktig skyddsutrustning och att säkerhetsanordningarna på motorsågen är i funktion.
Säker Skog är ett EU-finansierat samverkansprojekt mellan Skogsstyrelsen och LRF skogsägarna och genomför en utbildning under några tillfällen för att öka säkerhetskunnande vid arbete med motorsåg och skogsarbete. I kväll var det en första träff för skogsägare i Skövdeområdet i Horns bygdegård.
 

Intresset var mycket stort och bygdegården fylldes till sista plats. Under flera år tillbaka har jag tänkt att förbättra mina kunskaper om säkert skogsarbete, men så har det inte blivit av och inte prioriterat. Kvällen var riktigt bra och jag kan verkligen rekommendera alla skogsägare att gå när tillfälle ges.  Nästa träff ska vi gå igenom vår egna säkerhetsutrustning och se om den är godkänd.
För övrigt var det trevligt att träffa många tidigare bondekollegor i kväll, även om jag var där som skogägaren Walterum blev det mycket politik runt kaffebordet och i pausen. Goda råd behöver inte alltid vara dyra oavsett de gäller säkerhet i skogen eller politiken. 
 
/Leif
EU-projekt, Motorsåg, Säker Skog, Säkerhet,
Dagar som dessa när min energi är låg stryker bloggen på foten.  Då blir det istället soffhäng och gos med vovven (Leif är inte hemma ikväll). 
 
Men jag återkommer när energin ökat igen :)
~Titti!
Idag så blev fler detaljer offentliga i biogasupphandlingen för Skövdes stadsbusstrafik. Nu är det helt klart att E.ON blir ny aktör på biogasmarknaden i Skövde. Avtalet mellan Göteborg Energi och E.ON sträcker sig fram till 2022 och innebär att samtliga bussar i stadstrafiken (i dagsläget 22 stycken om jag minns rätt) kommer köras på biogas med start juni 2014. Det är därmed en av de enskilt största miljösatsningarna inom kollektivtrafiken i Västra Götaland. Det känns roligt att kunna bocka av en denna frågan som engagerat inte minst mig som ansvarig för kollektivtrafikfrågorna, Centerpartiet och övriga Alliansen i Skövde
Foto Pascal Tshibanda
 
 
Under de senaste 10 åren har Skövde tagit många viktiga steg för att vara en kommun som ligger i framkant på flera områden. Att miljöfrågorna är en av dessa är och kommer i framtiden att vara än viktigare för att attrahera nya invånare till vår kommun. 
 
/Leif
   
Biogas, Centerpartiet, E.ON, Göteborg Energi, Miljö, Skövde, Stadstrafik,
Två veckor efter julhelgerna är tempot i kalendern tillbaka på normal nivå. Normalt så hade julgranen hemma hos oss åkt ut med mindre än hälften av sina barr kvar förra helgen, i år får den stå kvar på övertid då hela granen pryds av väldoftande toppskott. 
Arbetsveckan bjuder på som vanligt på en blanding av frågor i stort och smått här kommer ett axplock.

Måndag: Den nyinrättade samhällsberedningen har sitt första möte. Beredningen har till uppgift att politiskt samordna samhällsbyggnadsfrågorna i kommunen. Det ska förhoppningsvis också innebära att handläggningen av ärendena snabbas upp.
Under eftermiddagen så fortsätter beredningen av frågor kring nästa mandatperiods politiska organsiation och måndagens möte handlar om att se över förutsättningarna och regelverket för de förtroendevalda.
Tisdag:  Dagen inleds med möte mellan SKövde kommun och Västra Götalandsregionen kring kollektivtrafikens utveckling i Skövde tätort. Det följs av biogasdiskussioner  och beredning inför kommande veckas arbetsutskott i kommunstyrelsen.
Onsdag: På förmiddagen deltar jag i en workshop kring Skövdes varumärke och kommunens grafiska profil. Ska bli riktigt intressant att lyssna och få inspiration hur vi ökar kännedomen om Skövde, ack så viktigt när vi ska attrahera fler företag och invånare till Skövde. Senare under eftermiddagen så presenterar vi det intressanta veckoprogrammet under Sverige Finska veckan. Dagen kommer avslutas med att jag har möte med referensgruppen för finskt förvaltningsområde.
Torsdag: Trästadskommunerna har nätverksmöte i Stockholm, på programmet står innovativ upphandling
Fredag: Morgonen inleds med telefonmöte. Senare under dagen har jag årets första möte för att uppdatera mig i försvarsfrågorna. Eftermiddagen avslutas med att jag är vigselförrättare.
Lördag-Söndag: På lördag och söndag hoppas jag kunna arbeta i skogen. Denna helgens blåst och snöande har förhindrat mig att åka till skogen. Lördag kväll är det dags för den årliga lokala idrottsgalan i Skövde. Många hundra idrottsledare och utövare kommer samlas på Arena Skövde för att att hylla och fira pristagare i flera olika kategorier.
 
Med andra ord en varierande och innehållsrik arbetsvecka väntar.
 
/Leif
  
Idrottsgala, Kollektivtrafik,
Min kära hustru Titti bokade upp mig för ett tag sedan att vara annorlunda backup denna lördag morgon. Uppgiften var att göra upp eld på Billingen där sedan ett antal av hennes vänner mötte upp på kaffe. Ute på slätten som vi bor så har det varit rejält blåsigt sista dygnen och för att ta sig ut så var det först att ta traktorn och ploga framfarten, uppe på berget i skogen var det däremot lugnt. 
Eld blev det och kaffet smakade riktigt gott ute i det fria :)
Efter det så blev det en tur om kontoret för att reda ut några frågor som dök upp under fredagen innan det var dags att åka hem och ta på sig kostymen för nästa trevliga uppdrag. I eftermiddag har jag delat lyckan och glädjen mellan Sofia och Andreas när jag hade det ärofulla uppdraget att vara borgerlig vigselförrättare. Stort grattis och lycka till!
 
/Leif
  
Billingen, Borgerlig vigsel, Vigselförrättare,
 
 
Om allt går som är utlovat så är detta sista vintern innan trafikanterna får en trafiksäkrare korsning i Husebykorset på riksväg 49 mot Hjo. Trafikavsnittet Husebykorsningen in till Skövde är det mest trafikerade vägavsnittet i skaraborg enligt Trafikverket.
På morgon och eftermiddag ligger bilarna i ett pärlband och det skapar många farliga utkörningar. Under många år har tjänstmän i Skövde kommun och politiker arbetat för att hitta en lösning. För två år sedan så öppnande den sig genom att Skövde och Tibro kommun föreslog en omprioritering av objekt efter sträckan Skövde-Karlsborg för att få fram resurser till att bygga en rondell. För att sedan få ihop tillräckligt med pengar förskotterar Skövde kommun också pengar.
Åtgärden är efterlängtad av många trafikanter och kollektivtrafiken som dagligen får köa för att komma ut på väg 49. Åtgärderna för att höja trafiksäkerhet på länsvägarna runt om i landet behöver ökas. Många vägar och korsningar är anpassade för en trafiksituation som rådde på 1950-1960 talen. Centerpartiet i Västra Götalandsregionen driver ökade anslag till de mindre länsvägarna, Även landsbygden och småortssverige har skattebetalare som vill få del av kakan.
 
/Leif
 
Landsbygd, Trafikverket,
Projekt mormorsrutor har inletts! Ikväll har jag haft besök av en vän. Hon har bland annat försökt lära mig att virka mormorsrutor vilket var lättare sagt än gjort! Eller ja, självs virkningen i sig är ju inte särskilt avancerad men att komma ihåg när man ska göra vad var svårare! Löpare, stolpar, smygmaskor...
 
 
Jag drar mig till minnes hur min mormor i min barndom lärde mig virka. Fina fina mormor ❤ vi har många fina dukar här hemma som mormor virkat :) Så nog är detta mormors rutor alltid! Hon sitter nog i himlen och ler nu :)
 
Titti
Varje jul brukar jag ge Leif en väggalmanacka i julklapp. Detta året glömde han dock att skriva det på sin önskelista och därför kom Tomten aldrig med någon. Men när han upptäckte det så önskade han sig det i efterhand. Så då satte jag ihop en!
 
Jag försöker ta bilder som är från något vi har gjort tillsammans under året, helst under den aktuella månaden. Det märks att 2013 var ett tufft/dystert år för underlaget var inte lika stort som det brukar. Men tillräckligt för att jag skulle bli nöjd med slutresultatet :)
 
 
När Leif kommer hem från sitt kvällsmöte väntar hans julklapp på honom, tror nog att han kommer bli riktigt glad (och överraskad)!
~Titti
Under några dagar har de försvarspolitiska utspelen duggat tätt från Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Det har stundom mer liknat en auktion där budgivarna varit många och ivriga att bjuda över varandra. Statsminister Fredrik Reinfeldt var mestadels nöjd med regeringens försvarspolitik, något som vice statsminister Jan Björklund inte delade när han föreslog att försvaret ska kompletteras med ca 20000 tidigare värnpliktiga och anställda som ska kunna mobilieras vid behov. Socialdemokraterna lät snabbt meddela att de i allt väsentligt delar vice statsministerns förslag. Den tidigare Försvarsministern Mikael Odenberg (M) var inte sen att gå ut och såga Moderaternas försvarspolitik. 
När idag överbefälhavare Sverker Göranson talade var det därför intressant att lyssna till hans kommentarer efter de senaste dagarnas utspel.
Foto: Henrik Montgomery/TT
ÖB varnade för tvära kast och efterlyste långsiktighet och stabilitet i försvarspolitiken. Klicka här för att lyssna till Sveriges Radios nyheter.
Som försvarspolitiskt engagerat kommunalråd i Skövde med både P4, T2 och Markstridsskolan i kommunen är det bara att instämma med ÖB Sverker Göranson. Det nya personalförsörjningssystemet har varit i funktion sedan 1 juli 2010, en av grundförutsättningarna för att lyckas är en tät och nära samverkan med det omgivande civila samhället.
I Skövde precis som på alla andra förbandsorter så handlar det om att lösa bostadssituationen till soldaterna som är en helt ny personalkategori i samhället, ska det lyckas så kräver det att bostadsmarknadens aktörer kan lita på att försvarsmakten har behov, är uthålliga på orten mm. Det stora antalet deltidstjänstgörande soldater kräver en nära samverkan med det omgivande arbetslivet, det innebär ett nytt sätt att tänka och det tar tid att bygga upp relationer. Skövde med många försvarsanställda och många kommuninvånare som deltagit/deltar i de stora militära utlandstjänstgöringarna har delvis andra behov av kommunal service t.ex. flexibel barnomsorg. . 
Politiker som Jan Björklund och andra försvarsdebattörer som ropar på förändring innan den senaste personalförsörjningsreformen ens hunnit sätta sig är välkomna ut i verkligheten. Skaraborgs försvarskommuner: Skövde, Lidköping och Karlsborg har tillsammans med förbanden på orterna banat vägen för ett unikt nära och avgörande samarbete inom Försvarsmaktsråd Skaraborg. Vi vet att det krävs långsiktighet och stabilitet i försvarspolitiken och utökade ekonomiska resurser till Försvaret för att klara dels nödvändigt materiel och för att hålla en hög nivå på övningsverksamheten.
 
/Leif
 
 
   
Försvarsmakten, Mikael Odenberg, Skövde, Sverker Göranson,
Nu har jag läst ut boken Du ska dö en dokumentär berättelse om mordet på Fadime.
 
 

"Den dokumentära berättelsen om vad som hände Fadime Sahindal.

Min syster är död, min pappa har dödat min syster!

Så börjar ett autentiskt larmsamtal till SOS Alarm klockan 21.54 måndagen den 21 januari 2002. Den som ringer larmcentralen heter Songül Sahindal och hon har just sett sin syster Fadime brutalt mördas av deras pappa. Mordet blir det tragiska slutet för en ung kvinna som önskade att själv få skapa sin framtid i Sverige, att själv få välja livsstil och livspartner. Det var ett beslut som inte bara kostade henne en oönskad exil från sin hemstad Uppsala och sina nära och kära i familjen, utan också livet.

Det här är den dokumentära berättelsen om Fadime Sahindal, om hennes liv och hennes död och om det rättsliga och samhällspolitiska efterspelet efter mordet. Det är en redogörelse över vad som hände Fadime, över vad hon och andra sade och gjorde i samband med hoten, misshandeln och slutligen det brutala mordet.

Leif Ericksson var Fadimes och senare även Songüls advokat. Han kom att bli djupt engagerad och berörd av fallet. Songül var den som ensam vittnade mot pappan och det var i hennes lägenhet, i hennes hall, som Fadime sköts till döds. Boken bygger till stor del på Leifs hågkomster tillsammans med Songüls minnen och upplevelser, samt på ett omfattande offentligt material bestående av bland annat tingsrättens och hovrättens domar kompletterat med intervjuer och samtal med ett stort antal personer."

 

Otroligt bra bok, väldigt gripande och intressant att få veta mer om vad som hände runt omkring än det man fick reda på genom media.

Betyg: TTTT+

 

Jag tror ingen har lämnats oberörd av Fadimes öde. 19-22 januari hedras 12-årsminnet av Fadime av Riksorganisationen mot hedersvåld GAPF - Glöm Aldrig Pela och Fadime

~Titti

Bok, Boktips, Du ska dö, Fadime, Fadime Sahindal, GAPF, Glöm Aldrig Pela och Fadime, Riksorganisationen mot hedersvåld, betyg, bokrecension,
Under Vänsterpartiets kongress som avslutades idag så har det blivit ännu tydligare att för Vänsterpartiet är det vem som äger vårdcentralen, hemtjänstföretaget, friskolan som är viktigare än själva innehållet och kvaliteten. Vänsterpartiet visar att man trots att vi skriver 2014 ännu tror på planekonomi och vill inskränka människors rätt att själva välja vårdcentral, hemtjänstutförare eller skola.
Centerpartiet är det parti inom regeringen som främst av de fyra borgerliga partierna står upp och försvarar de genomförda valfrihetsreformerna. Centerpartiet sätter kvalitet i välfärden före vem som är ägare och utförare. I kväll mötte Centerledaren Annie Lööf Vänsterledaren Jonas Sjöstedt i SVT Agenda för debatt.
 
 
I Skövde finns flera privata vårdcentraler som har blivit populära och bra alternativ till de offentliga. Jag är själv tillsammans med många andra Skövdebor listad på en privat vårdcentral. I Skövde råder valfrihet i hemtjänsten det har gjort att bland annat Systrarna Odh ägt av två systrar startat ett populärt hemtjänstföretag. Inom hemtjänsterna har många kvinnor under Alliansregeringarna  förverkligat sina drömmar och blivit egna företagare, i Vänsterpartiets värld ska inte dessa få finnas för det vore förfärligt om en kvinnlig företagare dessutom skulle råka tjäna pengar! I Skövde finns flera framgångsrika friskolor, varför anser Vänsterpartiet att föräldrarna gör fel som låter sina barn/ungdomar gå på en friskola?
Som centerpartist vill jag inte ha tillbaka ett samhälle där det bara finns en offentlig huvudman för allt. Som centerpartist sätter jag kvaliteten främst inte vem som äger. Som centerpartist kommer jag försvara att Skövdeborna har rätt att välja själva på vilken vårdcentral man vill lista sig, av vem man vill få hemtjänsten utförd av och rätten att själv välja skola.
 
/Leif
 
 
 
Annie Lööf, Centerpartiet, Hemtjänst, LOV, Skövde, Valfrihet, Vårdcentral,

Idag har det minsann varit minusgrader och SNÖ - se där ja, 2014 levererar!

Boken har jag inte läst ut, men jag har äntligen tittat på Torka aldrig tårar utan handskar
- en film som jag har velat se länge!

 

När Rasmus stiger av tåget på Stockholms Centralstation i september 1982 lämnar han den lilla värmländska bruksorten Koppom bakom sig för att aldrig återvända. Ung och vacker kastar han sig ut i de homosexuellas Stockholm, oförmögen att säga nej till någon. Benjamin är Jehovas vittne. Ivrigt går han från dörr till dörr för att predika om Gud. Ingenting kan rubba honom i hans tro tills den dag han ringer på hos Paul, den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen Gud någonsin skapat. Så på julaftonskvällen, när det snöar över staden, träffas Rasmus och Benjamin, och inget blir som förr igen.
Det här är en berättelse om en tid och en plats.  Det som berättas i den här historien har hänt. Det hände här, i den här staden, i de här kvarteren, bland de människor som har sina liv här.  I den här stadens parker, dess uteserveringar, barer, bastuklubbar, porrbiografer, sjukhus, kyrkor och begravningsplatser.  I en stad där de flesta fortsatte att leva sina liv som om inget hänt insjuknade unga män, magrade av, tynade bort och dog.  Det var som ett krig som utkämpades i fredstid.  De som älskade mest. De som var av kärlek besatta. Det var dem som frosten tog.  Jag var en av dem som överlevde. Det här är min och mina vänners historia.
Torka aldrig tårar utan handskar är en engagerad, passionerad och förtvivlad skildring av 80-talets Stockholm, om människor som för första gången i historien börjat gripa efter sin frihet och om en sjukdom som bryter ut och hotar att döda alla.

Filmen var precis lika bra som jag hade hoppats på och den berör såå mycket,
en film som alla borde se!!

Betyg: TTTT+

~Titti

Torka aldrig tårar utan handskar, betyg, film, filmrecension,
2014 blir ett spännande år, de fyra valen och utgången lokalt, regionalt, nationellt och på europeisk nivå spelar roll för Skövde och Skaraborg. Under våren kommer också flera andra frågor upp på regeringens och riksdagens bord som har stor betydelse för Skövde och Skaraborg, nationell plan för infrastrukturen och försvarsberedningens rapport och fortsatta arbete är två särskilt viktiga frågor för skaraborg.
Centerpartiet i Skövde ligger nu i slutfasen med att ta fram valplattform till kommunvalet, den ska fastställas tillsammans med kommunlistan i slutet av januari. Såväl valplattform som kommunlista kommer bjuda på en del överraskningar vilka kan jag inte avslöja förrän om ytterligare några veckor!
 
/Leif
 
Försvarsberedningen, Nationell plan för transportsystemet 2014-2025, Val 2014, Valplattform,
Ännu en lördag då jag skulle ha befunnit mig i Göteborg, denna gång för möte, men det blev inställt pga. sjukdom. Istället har jag haft en avslappnad dag som jag har ägnat åt bokläsning. Har inte varit på bibblan på ett tag så när jag lyssnat klart på sista Cd-boken blev det till att välja en ur pockethögen. De brukar jag läsa fort, så det är inte omöjligt att det kommer ett boktips här på bloggen imorgon! ;)
~Titti
TGIF = helgen ligger framför oss, sovmorgon stundar och jag ser fram emot att bara va'  :)
 
 Önskar DIG en trevlig helg!
~Titti
Snöblandat regn... Blir det en vit helg månntro? Om det kommer snö får det gärna stanna - om det ligger STILL :)
 
 
Gjorde misstaget att somna på soffan ikväll (händer väldigt sällan) återstår att se om det går att somna om igen dvs. innan det blir tidigt..?
~Titti
Skolpolitiken och de fallande studieresultaten i skolan dominerar den svenska inrikespolitiska debatten. Utbildningsminister Jan Björklund lägger skulden för de försämrade resultaten i skolan på de tidigare S-regeringarnas bristande skolpolitik fram till regeringsskiftet 2006. Oppositionen anklagar regeringen för att göra för lite eller fel saker. Idag presenterade regeringen sitt förslag om förlängd skolplikt till 10 år och tidigarelagd skolstart till 6 års ålder. Den stora majoriteten av europas länder har en tidigare skolstart än Sverige, att ta tillvara barns nyfikenhet och otröttliga intresse att lära sig nytt tidigt, tycker jag är ett bra förslag. Oppositionen kontrade omedelbart med att åtgärden var otillräcklig.
 
Den pågående inrikespolitiska debatten kring skolpolitiken, som med all säkerhet kommer pågå över höstens val, riskerar att vare sig gynna elevernas lärande eller förbättra resultaten i skolan. Skolan är för viktig för att bli ett politiskt slagträ mellan sittande regering och opposition. Skolpolitiken måste hålla över mandatperioder oavsett regeringar. Detta borde ligga i allas intresse. Det behövs en parlamentarisk kraftsamling kring den svenska skolan, det handlar om Sveriges framtid och konkurrenskraft.
 
På Svenska Dagbladet finns ett antal intressanta artiklar samlade kring skolpolitiken, klicka här för att komma till länken
 
/Leif
 
 
 
 
 
 
Skolplikt, Skolpolitik, Skolstart,
I dag har det politiska arbetet rivstartat efter två lugna veckor med endast några kortare besök på kontoret. Mycket telefon och avstämningar har det blivit under dagen. Mestadels har det handlat om att orientera sig och uppdatera kring de frågor som jag har det politiska ansvaret inför de kommande månadernas arbete men det har också kommit en del nytt att hugga tag i.
Runt om i världen har intresset ökat kraftigt för att utvinna olja och gas ur alunskiffer. Främst i USA har denna för miljön mycket farliga metod tagit fart. Även i Sverige har intresset för detta ökat markant under de senaste åren, det gäller bland annat i Skåne, Öland och i Närke som har alunskifferfyndigheter. I Skaraborg på Kinnekulle och i Kvarntorp, Närke har det bland annat förekommit utvinning av olja ur skiffern. Utvinning av olja och gas ur alunskiffer är förknippat med mycket stora miljörisker inte minst för grundvattnet.
I mitten av december lämnade det nyregistrerade bolaget Big Rock Exploration AB in ansökan till Bergsstaten om undersökningstillstånd för gas och oljeutvinning i ett område som omfattar i praktiken hela Falköpings kommun med undantag av själva centralorten. Årendet ligger nu för behandling hos Bergsstaten. Än en gång ser vi hur kortsiktiga vinstintressen hotar våra alunskifferrika Västgötaberg.
De flesta av kommunerna i Sverige däribland Skövde kommun som har alunskifferfyndigheter har ställt sig bakom ett upprop som kräver stopp för prospektering i alunskiffer. Orsaken till detta är två, den främsta är den enormt stora miljöbelastning som denna mycket smutsiga utvinningsmetod medför den andra är att äganderätten saknar betydelse när ett företag kan gå in och få ensamrätt för vad som döljer sig under matjordslagret.
Det blir dags att än en gång samla styrkorna och visa att alunskiffern som är bergarternas soptipp gör minst skada för miljön genom att förbli kvar där den är. Att utvinna olja och gas ur skiffer är inget hållbart alternativ till dagens råolja, utan snarare ett sämre alternativ för miljön.
Sveriges regering och riksdag bör se till att samla sig och ställa sig bakom ett stopp för prospektering i svensk alunskiffer och driva samma linje i EU.
 
/Leif
  
  
Alunskiffer, Miljö, Skiffergas, Skifferolja, Västgötabergen,
Sådär ja! Nu är vi åter i vardagen med rutiner och allt vad det innebär. Även om jag själv började jobba förra veckan så är det tydligt att "allt" startade idag!
 
Var dag är en dag närmare våren, sommaren och värmen! ;)
 
~Titti
Det verkar vara ett mönster för mig att ingen helg blir som jag har planerat längre? Även denna helg blev en tjejträff inställd, men så kan det gå, jag bokade in en fika med en annan vän idag istället så inget ont utan att det har något gott med sig! Dessutom valde jag att hyra mig några filmer då jag plötsligt fick tid över :)
 
Nu har jag sett En oväntad vänskap, en fransk film som jag haft på min to-do-lista ett tag nu!
 
 
"Det är den sanna historien om två män som på ytan inte har något gemensamt. Mångmiljonären Philippe är förlamad från halsen och ner efter en skärmflygningsolycka och måste leva resten av sitt liv i rullstol. Han bor i lyxiga omgivningar i Paris och ska anställa en ny assistent. Den enda som sticker ut bland de sökande är Driss, som bara söker jobbet eftersom han måste visa att han är aktivt arbetssökande. Det här är början på en oväntad vänskap baserad på ärlighet och humor mellan två individer."
 
Jag hade nog hört lite för mycket positivit om denna film för den levde inte riktigt upp till mina förväntningar. Den var bra, men stundtals lite seg. Men klart sevärd!
 
Mitt betyg: TTT+
 
~Titti
En oväntad vänskap, betyg, film, filmrecension,
Bästa bloggare, i år får du ingen årskrönika av mig, jag delar min kära Tittis. 2013 är det tyngsta året i mitt liv och jag önskar att ingen någonsin ska få uppleva ett sådant år. 2014 ser jag med till försikt fram emot.
Ni bloggläsare vet att jag gärna tillbringar några timmar i skogen med motorsåg eller röjsåg på helgerna, det är ett andningshål för mig där jag får tillfälle att reflektera och tänka och samtidigt skapa något åt kommande generationer.  
Under mellandagarna så har jag tillbringat några timmar i skogen varje dag. Tystnaden och närheten till naturen är något magiskt. Dagligen ser jag rådjur, nästan varje dag syns spår av älg och vildsvin. Samtidigt så växer högarna av ved för kommande vintersäsong.
I det politiska arbetet som kommunalråd så är det långa planeringscykler. I skogen är det ännu längre cykler! De träd som nu sparas kommer vara avverkningsklara om ca 50 år, det gäller med andra ord att ha ett minst ett generationsperspektiv i skogsarbetet precis som det är i politiken. 
/Leif
   
  
Gallring, Livscykel, Motorsåg, Röjsåg, Skogsvård, miljö, skog,
Ja igår var vi alltså på premiären av Copacabana på Stadsteatern här i Skövde. Det är verkligen annorlunda att gå på en musikal där man inte alls har koll på vilka låtar som kommer sjungas/spelas. Ja, förutom den här då...
 
 
Jag som är en riktig musikalnörd och har koll på de flesta, tyckte det var spännande att sätta sig, tämligen aningslös när ridån gick upp...
 
Det blir dock inte samma behållning när man hör låtarna för första gången, det är svårt att lyssna in dem och ta in allt som man hör och ser. Jämför det med första gången du lyssnar på låtarna i Melodifestivalen, visst är de alltid bättre andra gången du hör dem? Så var det nu. Det var en bra musikal, balladerna var många och det var bra förvisso men jag hade gärna lyssnat till fler uptempo-låtar också.
 
Sen måste jag ju bara ge kostymeringen en extra eloge! Kläderna var så snygga! Sen gillar jag ju 40-talsmodet så jag fick ju extra ögongodis ;)
 
Ensamblen var suverän, inga premiärnerver märktes alls, mycket hög klass! ;)
~Titti
Skövde Stadsteater, copacabana, musikal,
Nu blir det musikalpremiär i dubbel bemärkelse: Copacabana har premiär på Skövde stadsteater (sätts upp av revymakarna) + att det är första gången vi ser/lyssnar på den!
 
 
Spännande!
~Titti & Leif
2013 är till ända, ett år jag inte kommer sakna - alls. Livet går upp och ned, det är så det ska vara, men detta har varit ett tufft år på flera sätt. Ett år som jag inte kommer att minnas tillbaka med glädje, utan ett år jag gärna lämnar bakom mig.
 
Jag brukar ju göra en liten resumé över året (på roliga saker) och tänker göra även detta år,
here goes...
 
Året inleddes kallt med mycket snö och jag la upp många vackra vinterbilder
 

I mars var jag med min Ladies Circle-klubb på Löfwings ateljé en fantastiskt rolig upplevelse!
 
 
I april firade jag och Leif vår 3-åriga förlovningsdag i Göteborg. Vi förlovade oss i Paris 2010, och jag valde att firandet gick i "franskt tecken" - med många olika saker på programmet, allt överraskningar till Leif som bara hade fått en adress i Göteborg att ta sig på fredag kvällen.
 
 
Årets Reunion i maj spenderades med vännerna från Norr & Söder i Göteborg
 
 
 
I juni var slyngeln Zorro i farten: skatan hade sitt bo högst upp i körsbärsträdet och en annan fågel valde att ha boet inne i trädet, något som höll på att driva vår hund till vanvett!!
 
 
I juli överskuggades allt av Leifs kära systers bortgång. Finaste Maria som vi så gärna hade velat haft kvar här på jorden
 
 
I augusti njöt vi av vår julklapp Diggiloo i Tibro - fantastisk underhållning!
 

I september firade vi fina vännerna i Blekinge som gifte sig, Leif var Toastmaster
 
 
 Oktober månad var jag inte hemma mycket alls...
Först firade jag och Leif bröllopsdag i Turkiet...
 

...och sedan var jag i Mexico (har fortfarande inte lagt upp bilder från Mexico inser jag nu...),
kom åter hem i november.
 
 
November höll jag i en processutvecklingskväll på Högskolan i Skövde, alltid roligt att träffa människor som inspirerar och ger av sig själva + att det är ett fantastiskt roligt uppdrag :)
 
 
I december var jag på Fitnessfestivalen, jag har länge pratat om att jag ville kolla på Luciapokalen och nu blev det äntligen av!
 
 
Jag hade sett fram emot en jul i Jämtland med hästar, skidåkning och fantastiskt sällskap, men istället blev det mysig jul hemma i Småland med familjen
 
 
Under året som gått har vår blogg uppmärksammats på olika sätt, bland annat av tidningen Dagens Samhälle som skrev om vår "modiga" blogg och min "uppfinningsrikedom". Och i september blev vi utsedda till Månadens Blogg på Skövde Nyheter.
Vi lägger ner mycket jobb på bloggen och det är roligt att bloggen uppskattas,
och det har även lett till att ni bloggläsare blir fler och fler :)
 
 
Nu lämnar vi 2013 och blickar framåt mot 2014 - med hopp och tillförsikt! :)
~Titti
2013, 2014, Diggiloo, Dobermann, Fitness, Fitnessfestivalen, Förlovningsdag, Göteborg, Högskolan i Skövde, Ladies Circle, Leif & Titti, Leif och Titti Walterum, Luciapokalen, Löfwings ateljé, Mexico, Skövde, Tibro, Titti & Leif, Titti Walterum, Toastmaster, Turkiet, april, augusti, bröllop, bröllopsdag, busig dobermann, december, dobbis, doberman, februari, januari, jul, juli, juni, maj, mars, november, oktober, processledare, processutveckling, resumé, reunion, september, snö, sorg, vinter, vinterbilder,
Min och Leifs nyårsafton började med en fantastisk nyårsbrunch tillsammans med nya och gamla bekanta - helt otroligt gott och "12-slaget" firades in med bubbel!
 
På eftermiddagen kom vännerna från Blekinge och jag hade förberett ganska mycket med maten innan så hela kvällen flöt på smidigt och tämligen lätt. Jag hade bestämt mig för att bjuda på en femrätters nyårssupé och Leif valde noga ut drycker till varje rätt. Det är roligt att anstränga sig lite extra vid sådana här festliga tillfällen tycker jag!
 
Så här följer alla rätterna i en snabb följd, bilderna tagna med mobilen så de är av sådär kvalité :)
 
Första rätten: Toast Skagen med avokado - du kan aldrig gå fel med en klassiker ;)
 
 
Andra rätten: Gratinerad hummer med smörblandning (bl.a. m. koriander, vitlök & havssalt),
stenbitsrom & creme fraiche
 

Tredje rätten: Saffranssoppa med skaldjur (Gästernas klara favorit!) serverad med vitlökstoast
 
 
Fjärde rätten: Smördegsinbakad kyckling fylld med färskost,
serverad med potatisgratäng och smörslungade morötter
 

Vid det här laget var vi vääääldigt mätta...
 
Men lite senare hade vi ändå plats för femte rätten: Ben & Jerry-glassen Fairly Nuts
 
 
Så vi gick mätta ur 2013, och fortsatte så under början av 2014 också! ;)
~Titti
 
5-rätters, Gratinerad hummer, Nyårssupé, Saffranssoppa med skaldjur, Smördegsinbakad kyckling, Toast Skagen, femrätters supé, nyårsbrunch,
Vi skriver 20140101 ännu ett nytt spännande år har börjat. Det för mig mest politiskt spännande under detta valår är utgången av kommunvalet i september. Skövde har en historia  av att kommun och riksdagsvalet skiljer sig ganska mycket åt genom att Centerpartiet har ett betydligt starkare fäste kommunalt hos väljarna än i rikspolitiken. 
Här ger jag Skövdeborna mina nyårslöften jag kommer arbeta för under året och även fotsättningsvis kommer göra om Centerpartiet får väljarnas förtroende att fortsätta ingå i Skövdes ledning.  
 
Samförstånd före politiskt käbbel
I Skövdepolitiken har en historia av att söka samförstånd mellan majoritet och opposition i stora och viktiga frågor. Detta har gett Skövde kommun finansiell styrka, låg skattesats, taxor och avgifter i den lägre halvan, nöjdare medborgare och nöjdare medarbetare än snittkommunen i landet. Centerpartiet och jag kommer att fortsätta arbeta för att samförståndsandan som gett Skövde sin styrka ska bestå under valåret och efter hösten kommunval. Svaren på Skövdes utmaningar är inte svarta eller vita, verkligheten är betydligt mer komplex, genom att lyssna till varandra och ta tillvara allas goda idéer bygger vi ett än attraktivare Skövde där det är gott att leva, bo och verka.  
 
Majoritetsstyre ger trygghet
I flera kommuner har det under mandatperioden varit stora problem att leda genom att det inte funnits ett tydligt majoritetsstyre. Centerpartiet går till val på fortsatt majoritetsstyre för de fyra borgerliga partierna i Skövde. Som Centerpartiets förste företrädare kommer jag aldrig att sätta mig i ett minoritetsstyre. När väljarna gett sitt utslag så är det politikernas ansvar övedr partigränserna att bilda en majoritet som kan hålla. Ett tydligt besked som jag redan nu vill ge väljarna är att all samverkan för att bilda majoritetsstyre med Sverigedemokraterna i Skövde är uteslutet. Detta på grund av att SD värdegrund helt och hållet saknar gemensamma nämnare med Centerpartiets.
 
Skolan bygger framtiden
Skolan ska stimulera ungas lust till lärande, entreprenöriellt lärande ska vara en naturlig del i undervisningen, inte för att alla ska bli företagare, utan för att locka fram kreativitet och nyfikenhet för att stå rustade att möta vuxenlivet och arbetslivet. En av de största utmaningarna Skövde och Sverige har i framtiden är arbetskrafts- och kompetensbehovet till både den viktiga tillverkningsindustrin men också till de offentliga yrkena. Skola och Arbetsliv måste stärka sin samverkan. Det är ett stort underbetyg att det är en stor ungdomsarbetslöshet samtidigt som bristyrkena blir allt fler. Detta är ett politiskt prioriterat område för Centerpartiet.
 
Tillväxt och utveckling i hela kommunen når 80.000 invånare 2040
Skövde har höga ambitioner att växa och stärka inte bara Skövde som regional nod utan också omlandet (Skaraborg). 2013 var Skövdes befolkningsökningstakt den högsta på ca 40 år. Det satta Visionsmålet om 60.000 invånare 2025 är nu drygt 7000 invånare bort.  Avgörande för att nå det är att takten i bostadsbyggandet ökar, inte minst under 2014 som ser ut att bli ett svagt år för bostadsproduktionen i kommunen. Här ser Centerpartiet att inte minst AB Skövdebostäder gör allt för att tidigarelägga byggande i de områden som är planlagda och möjliggör byggstart under 2014. I samhällsplaneringen så räcker det inte att planera för en tidshorisont till 2025, många närliggande beslut behöver än mer långsiktiga planeringar för att möta behoven .Det är dags att sätta bilden av Skövde som 80.000 invånare 2040. Det är en fullt möjlig hållbar tillväxttakt, men det kräver också att tillväxtpotentialen tas tillvara i hela kommunen.
 
Ökad valfrihet inom hemtjänst, vård och omsorg
Idag finns valfrihet inom hela kommunens hemtjänst. Centerpartiet har varit en av de främsta förespråkarna för kvalitetsreformen LOV (Lagen om valfrihet). Det är  viktigt att nu gå vidare och se hur valfrihetstjänsterna kan utvecklas än mer. Att själv kunna få bestämma så mycket som möjligt kring service man är i behov av, av vem och när man ska få hjälp bör så långt som möjligt tillgodoses.
 
Miljö och folkhälsa ger en hållbar kommun
Skövde ska ha en fortsatt hög svansföring på miljöområdet. Långsiktiga målsättningen är en fossilbränslefri kommun. Att sätta miljöfrågorna högt är viktigt inte minst för att attrahera nya invånare. Folkhälsoarbetet måste på allvar komma in i hela den kommunala planeringsprocessen.  
  
Med önskan om ett framgångsrikt 2014
/Leif
 
 
 
 
 
 
 
Bostäder, Folkhälsa, Fossilbränslefri, LOV, Nyårslöfte, Samförstånd, Skola, Skövde,