De styrande partierna i Västra Götalandsregionen S, Mp och V gick i omvalet till regionfullmäktige 2011 till val på enhetstaxa i kollektivtrafiken, nu tvingas man inse verklighetens ekonomi och för andra gången på kort tid så ökar taxorna i Västtrafik. Senast var vid årskiftet då ökningen i snitt var 5,5 procent och nu i höst stiger priserna med i snitt 6 procent. I Centerpartiet har vi också hävdat att priserna behöver öka och att det är rimligt att kostnadstäckningen som idag är 50 procent kan öka något och att de pengarna används för att bygga ut kollektivtrafiken.

I onsdagens Skövde Nyheter hänvisar regionrådet Alex Bergström Socialdemokrat från Falköping till att de stigande bränslepriserna är en av orsakerna och så säger han till Skövde Nyheter, citat: "Vi måste få fram biogasdrivna fordon och själva producera vårt drivmedel här i Skaraborg - inte från det norska havet eller på oljefälten. Miljövänliga drivmedel är inte heller lika känsliga för EU- och världspolitik, vilket är det som ligger bakom den nuvarande prisökningen, säger Alex Bergström."

En klok insikt som varenda Centerpartist delar, problemet är att jag uppfattar att regionledningen just nu förhalar en övergång till biogasdrivna bussar. 
 

Inför att regionen blev ensam ägare av Västtrafik så fördes ingående diskussioner kring ansvaret för bussdepåerna och det utlovades och skrevs in i avtalet att regionen skulle ta ett särskilt ansvar för de så kallade strategiska bussdepåerna. Skövdes bussdepå är en sådan strategisk depå. När nu en ny depå ska byggas i Skövde så verkar den överenskommelsen kring de strategiska depåerna vara glömd av Alex Bergströms allierade i regionledningen S, Mp och V. 

Effekten av detta gör att den tänkta övergången till biogasbussar i Skövde som ska aviseras i nästa upphandlingsunderlag som ska ut inom ett halvår äventyras,  på grund av att det är oklart om det kommer finnas en ny bussdepå anpassad för biogas som drivmedel. 

Det är dags att den politiska ledningen i Västra Götalandsregionen inte bara pratar utan också visar handling, i det aktuella fallet med en ny bussdepå i Skövde kan man gå från vackra ord till handling snabbt. Men finns viljan hos Västra Götalandsregionens Socialdemokrater, Miljöpartister och Vänsterpartister? 

/Leif    

 


100media_imag099 (MMS)

-Leif- Hurra hurra hurra hurra! För min kära Titti idag!

Usch jag har gått och blivit förkyld


(bild från google)

Förkylning passar inte in i mitt schema men det gör det ju aldrig :(

~Titti

20120529988 (MMS)

-Leif- Västra Götalands politiska ledning saknar visioner och ideer för framtiden, så inledde jag kvällens stämma i Vänersborg med Centerpartiet i Västra Götaland. Jag fortsatte med att Centerpartiet kan erbjuda väljarna i Västra Götaland ett spännande alternativ, med en politik som förenar företagsamhet med hållbar tillväxt och som tror på nya innovationer. Så skapas nya resurser till hälso och sjukvårdens stora utmaningar. 140 ombud och intresserade har kommit till Vänersborg för att ta del av intressanta diskussioner med de fyra centerpartistiska riksdagsledamöterna i Västra Götaland och just nu, bilden, en paneldiskussion om Centerpartiets framtida organisation i Västra Götaland. Det är ett spännande och roligt uppdrag att var ordförande för Centerpartiet i Västra Götaland, återstår att se om man får förnyat förtroende senare i kväll. /Leif

Här kommer nu bilderna från året Reunion (dock lite senare än vad jag tänkt mig, men så blir det när dagarna och kvällarna är fullbokade) :)

En av de första utflykterna jag tog med tjejerna och småkillarna till var Falbygdens Ost i Falköping

Falbygdens Ost

Med Osteria och Ostbutik

Falbygdens Ost   Osteria   Ostbutik  

Det finns massoooor av ostar att välja mellan!         

         

Fördelen är att det då också finns massa ostar att smaka på :pMan pekar på osten man vill smaka, så skär (inte hyvlar!) de en bit till en
och så där håller man på tills man typ är mätt :)

Som de här, t.ex. vilken tror du var min favorit?

         

Champagnen såklart! Bubbel är alltid bäst!! Det var en så häftig smak,
det var verkligen god Champagne - riktigt häftigt!!

Till ost behöver man marmelad och marmelad i alla de sorter finns det här!
(och lite annat smått & gott)

Marmelader högt & lågt!

En annan bra sak är att det alltid är vacker väg hem, i synnerhet nu med de gyllene rapsfälten!Även om inte alla uppskattade det ;)Mer bilder kommer - så snart jag hinner ladda upp dem
(mao kan det ta ett tag...) :)

~Titti

Miljöpartiet har intagit positionen som det mest landsbygdsfientliga partiet i Sverige. Ökade skatter, försämrade reseavdrag, inskränkt äganderätt är några exempel på landsbygdsfientlig politik som Miljöpartiet driver.

Vi som bor och verkar på landsbygden pekas allt oftare ut av politiker som tärande, där har även statsminister Fredrik Reinfeldt gjort ett antal anmärkningsvärda uttalanden under sina år som Sveriges främsta politiker i sin syn på jordbruk och livsmedelsproduktion. Detta framväxande synsätt på landsbygden och oss som bor i det "sommarfagra" Sverige speglar ett ökat avstånd i förståelse mellan människor boende i storstadsområdena och landsbygden. 

Ska vi nå framgång i den nödvändiga omställningen till ett Hållbart Sverige är landsbygden och landsbygdens näringar en förutsättning för att lyckas. Det handlar om att ta till vara skogens resurser, inte fortsätta museifieringen av landsbygden, ge svenska bönder likvärdiga och långsiktiga konkurrensvillkor för att producera mat och energi, satsa på infastruktur i form av bredband, upprustning av landsbygdens finmaskiga vägnät. Det handlar också om att se möjligheten med landsbygdens skolor och en bra barnomsorg också på landsbygden, skapa liberala regler och praxis för bostadsbyggnation  på landsbygden mm.

Utanför tätorterna och de stora stråken är bilen oftast en förutsättning för det goda livet  på landsbygden. Då är det viktigt att politiken inte riktar in sig på att bekämpa bilismen på landsbygden utan istället riktar in sig på att jaga utsläppen och ge bra vilkor för förnyelsebara drivmedlen, biogas, etanol, el mm.  

Jag vet att Centerministrarna i regeringen kämpar hårt för landsbygdens och småorternas Sverige. Tyvärr så är det många som ska övertygas om landsbygdens möjligheter för att få en hållbar tillväxt i vårt kära Sverige.  
    
/Leif

100media_imag099 (MMS)

~Titti & Leif- En skön helg som vi främst har njutit av utomhus avslutades med ett Smålandsbesök för Mors Dags firande :) Nu ser vi fram emot en ny vecka och ny månad! ~Titti & Leif

20120527984 (MMS)

Grattis Loreen, Thomas, Sverige och Skövde :) /Leif

20120526983 (MMS)

Loreen gjorde fantastiskt bra i från sig, härligt Thomas G : son vilken underbar låt. Man känner sig extra stolt och så kul att Johanna Beibom Skövde ocksä är en av körtjejerna. Heja, heja, jag skickar sms till mina ryska vänner och dealar om att om jag röstar på de ryska gummorna så ska de rösta på Sverige och Loreen verkar funka. Nu håller vi tummen får låtskrivaren från Törnestorp strax utanför Skövde :) /Leif

100media_imag098 (MMS)

Den "nittade" bilen (som för övrigt även uppmärksammades i dagens SLA) var verkligen nittad inifrån och ut - i varendaste lilla detalj :) ~Titti

100media_imag098 (MMS)

Kärleksfulla Lidköping! En rullande reklam"pelare" för ett evenemang 2 juni. "Nitting" när den är som bäst enligt mig! ;) ~Titti

Sådär ja! Nu har jag redigerat helgens bilder från årets Reunion = 379 bilder!

Jennie sammanfattade den så bra:
"Helgen i Skövde har varit helt underbar. Årets reunion med fina och kloka människor. Thaimat på restaurang, hoppat studsmatta, busat med Zorro:), besökt en gård och tittat på djuren, ätit fruktansvärt goda ostar, shoppat, druckit shots med både aloe vera och tequila, gått på loppis, surrat, blivit bjuden på Thaimassage och cupcakes, och en massa mer. Som sagt, helt underbart och roligt att åka iväg med Melker på en liten semester."

För en tjuvkik, gå in på Jennie bloggNu ska jag bara sortera bilderna och sen lägger jag upp dem här på bloggen, det blir nog uppdelat i flera inlägg för det är som sagt var ganska många bilder att välja mellan och då är det inte lätt att bara välja några få :)

~Titti

20120524978 (MMS)

I kväll besökte Centern i Skövde kommunalförbundet Skaraborgsvatten, och anläggningen i Borgunda som renar och förser kommunerna Skövde, Skara och Falköping med världens viktigaste livsmedel, vatten. På 1950-talet byggdes anläggningen som tar vatten från Vättern och omvandlar det till förstklassigt dricksvatten, även om Vättervatten är en mycket ren vattentäkt så måste det genomgå behandling för att bli godkänt som livsmedel. Mycket är sig fortfarande helt likt från 1950-talet, bilden är från bassängerna där vattnet filtreras genom sandbäddar för att bli fritt från organiskt material, samma sand används fortfarande som när anläggningen togs i bruk. Samma sak med många av de stora pumparna, det måste vara det man kallar kvalitet :)
Sverige är ett av få länder i världen där vi har överflöd av tjänligt vatten, men värdesätter vi det? Förstår vi att vi har enorma tillgångar i form av världens livsavgörande livsmedel? 
Efter kvällens besök så kan man konstatera att kommunpolitikerna som på 50-talet tog beslutet att bygga dricksvatteninfrastrukturen var modiga och framsynta samhällsbyggare. 
 /Leif

100media_imag097 (MMS)

Syrenerna blommar och likt Ferdinand luuuuktar jag på dem :) Efter jobbet var det styrelsemöte men jag kom hem ovanligt tidigt ändå. Så nu busas det.i trädgården och jag tar in så många goda dofter jag kan (försöker vara selektiv i mitt sniffande och exkluderar gödsellukten ;) ) ~Titti

dcim_05 (MMS)

Sommar och sol vad skönt det är! Hoppas det håller i sig över helgen då ska jag bunkra D-vitamin så mycket som det bara går!! ;) ~Titti

20120523972 (MMS)

-Leif- I riksdagen debatteras just nu Soldatanställningar i Försvarsmakten. Det är efterlängtat att få lagstöd för gruppbefäl, soldater och sjömän med tidsbegränsade anställningar. Även med lagstöd så återstår mycket arbete innan den stora samhällsreformen från värnplikt till frivillighet har satt sig. Men vi har lämnat ett föråldrat personalförsörjningssystem och fortsätter resan mot ett bättre och robustare försvar för att möta framtidens hotbilder nationellt och internationellt. /Leif

Hundkurs idag igen. vet inte vem som är tröttast när vi kommer hem - jag eller Zorro?
Det är nog jag :sUnderbart skönt att vara utomhus kvällar som denna!
~Titti

Ps. Redigerar helgens bilder, de kommer upp inom kort.

Tidigare idag så var jag på Trästadsutskott för projektet Trästad 2012, vid årets slut så kommer projektet att gå in som en del i regeringens och landsbygdsminister Eskil Erlandssons strategi för skogsriket. Utfallet av trästad 2012 projektet är över förväntan, vi är 17 samverkande kommuner som på olika sätt och i olika hög grad är på väg att implementera ett nytt industriellt och klimatsmart byggande i landet. För Skövdes del så är jag mycket nöjd så här långt, ett av de enskilt största byggprojekten inom Trästad 2012 är Frostaliden, ett helt nytt flerbostadsområde, som med ca 290 bostäder kommer byggas i trästomme. Till detta ska läggas alla andra positiva effekter av projektet gett, inte minst ett ökat kunnande och nyfikenhet hos byggare, arkitekter, kommunala politiker och tjänstemän med flera om träbyggande.

Senare i eftermiddaag har jag hunnit med ytterligare ett möte i Stockholm och kvällen har ägnats åt att läsa in en massa handlingar. I morgon så debatterar och beslutar riksdagen om Soldatanställningar i Försvarsmakten. Från Skövde kommun kommer vi att på plats följa det viktiga nästa steget att få lagstiftningen på plats. I  propositionen uppmanar dessutom regeringen Försvarsmakten att bilda Försvarsmaktsråd för att stärka den civila och militära samverkan lokalt, något som känns extra kul eftersom Skövde är föregångare på området. Förutom att följa debatten kommer vi också träffa bland annat den Moderata Försvarskommitten i riksdagen, Centerpartiets försvarspolitiker med flera.

God natt
/Leif

100media_imag096 (MMS)

~Titti~ Nu har vännerna från Norr & Söder gett sig av för denna gång.. Jag har många fina minnen med dessa tjejer (som bara blir fler & fler) och här är ännu ett: en röd badanka! ;) ~Titti

20120521968 (MMS)

-Leif- Entreprenörskap uppmärksammas när kvällens kommunfullmäktigemöte inleds. En av Skövdes stora entreprenörer Arne Lorentzon har under många år delat ut entreprenörskapspris. I år delas priset av Käpplundaskolan och ett UF företag för deras arbete med entrepröriellt lärande respektive entreprenörskap. UF företaget visar prov på stor uppfinningsrikedom med sitt företag som gör att man slipper trasslande telefonsladdar. Som Centerpartist värmer dessa entreprenörer mitt hjärta extra mycket. Med ett entreprenöriellt förhållningssätt och fler entreprenörer, nya innovationer så bygger vi framtidens välstånd i Skövde och Sverige. /Leif

20120520967 (MMS)

-Leif-Underbara killar :) I morgon kommer det kännas tomt efter en hel kristi himmelsfärdshelg med två små härliga killar hemma hos oss. En som snart är fyra år och en som är 8 månader. Tittis studentkompisar har haft sin sedvanliga reunion denna helgen och i år hade de den hemma hos Titti och mig. Till stor glädje för då fick jag träffa dessa härliga små solstrålar. I morgon startar en ny vecka, kommunfullmäktige, trästadsutskott, riksdagen kommer besluta om skapande av försvarsmaktsråd i hela landet för att stärka den civila och militära samverkan enligt Skövdes och Skaraborgs modell. På på fredag är det försvarsmaktsråd och redovisning av trafikverkets förslag till åtgärder i Husebykorset, detta är något av det som står på agendan i veckan som kommer. Livet är härligt och omväxlande, man blir bara än mer stärkt i varför man ska arbeta politiskt när man haft två små solstrålar på besök, det är för kommande generationer man driver utvecklingen framåt. /Leif

100media_imag095 (MMS)

~Titti~ Gav tjejerna en timma oljemassage på thaistället i födelsedagspresent - de gick mycket nöjda in och kommer förhoppningsvis lika (eller mer) nöjda ut! Jag var lockad att sticka fötterna till doktorsfiskarna men avstod denna gång. Istället läser jag ikapp mig i skvallervärlden :) Leif däremot har nog fullt upp som barnvakt till de två båda busfröna!! ~Titti

100media_imag095 (MMS)

~Titti~ Nu har vi tagit oss till Öhns gård, ätit hemlagad lunch och gosat med kattungarna och de andra djuren :) ~Titti

100media_imag095 (MMS)

~Titti~ Efter uppvärmning på studsmattan i trädgården har vi nu gett oss iväg på loppis. Jennie har redan gjort tre fynd :) ~Titti

20120518963 (MMS)

-Leif- Utländsk härkomst ska inte diskriminera till jobb! I eftermiddags så intervjuades jag av lokaltidningen SLA kring varför det är så svårt för människor med utländsk bakgrund att få jobb? Under framförallt det senaste året har jag kontaktats av flera som känt sig diskriminerade och felaktigt behandlade på grund av sin utländska bakgrund när man sökt jobb. Detta gör mig riktigt arg. Som personalutskottets ordförande har jag därför tagit initiativ till att Skövde komun måste jobba mer med mångfaldsfrågorna framförallt när det handlar om ursprung. En kommun är en stor arbetsgivare och ska vara ett genomsnitt av sin befolkning på alla typer av tjänster, dit ska Skövde komma. Det offentliga måste gå före och visa vägen. Detta kommer vara en prioriterad fråga för mig som kommunalråd med personalpolitiskt ansvar.
I kväll har jag planterat tomat och gurkplantor i växthuset Det må bli de dyraste tomaterna o gurkorna, men smaken kommer bli den bästa. 
I morgon är det dags för årsmöte med Västra Stöpens Häradsallmäning. En ägandeform med mycket gamla anor. Mer om detta senare på bloggen. Nu ska jag ägna kvällen åt de härliga småkillarna Melker o Milton som gästar oss med sina mammor detta veckoslut på Högåsen :) /Leif

100media_imag095 (MMS)

~Titti~ Varför ändra på ett vinnande koncept? Fredag = Tacos! ;) ~Titti

100media_imag094 (MMS)

~Titti~ På shopping i Lidköping & en del passar på att åka karusellen :) ~Titti

100media_imag093 (MMS)

~Titti~ Innan jag hämtade mitt efterlängtade besök åkte jag till Shorik och lånade en bilbarnstol av den här lilla damen. Den andra stolen har jag hämtat i Götene, så nu kan alla åka säkert i bilen i helgen :) ~Titti

100media_imag093 (MMS)

~Titti~ Har handlat middagar till helgen. Det blev liiite mer än vad som brukar gå åt för mig & Leif ;) ~Titti

Idag kommer vännerna från Norr (Piteå) och Söder (Malmö) - dags för årets reunion!

Förra året var vi i Malmö iår kör vi Västgötaland!

Västra hamnen i Malmö

Jag kommer hålla er uppdaterade om vad vi hittar på! Denna gång har de varsin liten pojk med sig så på ett sätt blir det lugnare men på flera andra blir det nog (förhoppningsvis) vildare!! ;)

~Titti

Ps. Kom precis på att jag glömt beställa fint väder! Sorry...
Jag gör en beställning nu på direkten, beräknar leverans till på lördag, senast söndag! ;)

~Titti~ Ärligt talat så skulle jag kunna göra samma inlägg som igår: mig som tittar på en klocka - tiden/dagen som går alldeles för fort - & jag som undrar vad som hände?! Men men jag har en helg framför mig som jag har sett fram emot sedan typ förra Kristi Himmelwfärd - nu blire REUNION!! :D Start imorgon! ~Titti

20120508952 (MMS)

-Leif- Vår stora kille! I söndags fyllde Zorro ett år. Fortfarande är det mycket bus och lek. När bakluckan på bilen öppnas så hoppar han glatt in. I morgon bitti så bär det i väg på unghundskursen igen. Då väntar spårträning, kul tycker Zorro, utmaning säger husse ;) Vår lille kille börjar bli stor och det känns tryggt att ha en dobbis som vaktar sitt hem mycket bra. Vi ångrar definitivt inte vårt beslut att välja en dobermann, förutom vaktinstinkten så är det en underbar familjehund. /Leif

1995 så var Sverige nyblivna medlemmar i den Europeiska Unionen eller EG som det då hette. Jag själv var nybliven riksordförande för Sveriges Unga Bönder, LRF Ungdomen. I maj så bjöd Sverige och LRF Ungdomen in till EU-seminarium i Skövde via den europeiska ungbondeorgansiationen CEJA, European Council of Young Farmers. Ett femtiotal unga bondeledare från de dåvarande medlemsländerna i EG deltog på Skövdemötet. I slutet av 1998 stod LRF Ungdomen värd för ännu en Sverigekonferens då i Luleå. 

Sedan dess har inte Sverige varit värd för ett liknande arrangemang och på dessa år så har mycket hänt. Antalet medlemsländer har nära nog fördubblats, EU-samarbetet har fördjupats på en rad områden och nu väntar stora förändringar i den gemensamma jordbrukspolitiken. När jag tidigare i vintras kontaktades av LRF Ungdomen om att man planerade att stå värd för ännu en konferens så var mitt budskap att jag hoppas den förläggs till Skövde.

Tidigare i dag så träffade jag projektledaren för hela arrangemanget Anja Thorsson och med glädje så kan jag se att LRF Ungdomen som jag själv var med och byggde upp från grunden, 18 år efter att man arrangerade den första stora EU-konferensen 1995 i Skövde, nästa år i januari bjuder in till ännu ett stormöte i Skövde. 

Totalt räknar LRF Ungdomen med ca 70-100 delegater från de olika ländernas unga bondeorganisationer, därtill kommer tolkar, media och ett minst lika stort antal svenska deltagare. Konferensen äger rum i ett mycket viktigt skede för förändringen av den gemensamma jordbrukspolitiken CAP. Förhoppningen är att få både EUs jordbrukskommissionär Dacian Ciolos och svenska ministrar till tredagars mötet i Skövde.

1995 så satte LRF Ungdomen miljöfrågorna och djuromsorg  på den europeiska bonderörelsens agenda. Nu tar LRF Ungdomen nästa steg genom att fortsätta positionera Sverige och driva de viktiga framtidsfrågorna och med glädje ser jag fram mot att få hälsa välkommen till Skövde i januari.

/Leif

 

Jösses vad fort tiden går! Dagarna rusar förbi och kvar står jag och undrar vad som hände?


(bild från google)

Önskar att tiden kunde gå riktigt saaaakta ett tag nu...

Men men tiden går fort när man har roligt sägs det ju,
det tyder på att jag har megaroligt nu ;)

~Titti

Idag så presenterade den borgerliga Alliansen i Skövde vår budget för 2013 och plan för 2014 och 2015. Det är en i högsta grad offensiv budget som tar sikte på att Skövde ska vara motorn i Skövderegionen.

Den skattefinansierade investeringsbudgeten under de tre kommande åren hamnar på 931 miljoner kronor. Där finns också flera nya spännande saker förutom de stora satsningarna inom vård (färdigställande av Ekedals äldrecenter), skola (nybyggnation av Billingskolan, stor renovering av Stöpenskolan), barnomsorg/förskola (flera förskolor byggs om, i centrum planeras för en ny förskola med 90 platser) och omsorg (främst nya gruppboenden) som ligger i investeringsbudgeten.

Fyra exempel på andra viktiga framtidssatsningar:
- 30 miljoner sätts av för stadskärneutveckling, ett attraktivt centrum är viktigt inte minst för handel.
- Stora infrastruktursatsningar görs efter väg 26 mot Mariestad för att kunna öppna ett nytt stort verksamhetsområde för industri och företagsetableringar.
- Fortsatt hög ambitionsnivå i investeringar för energieffektiviseringar
- Som jag tidigare skrivit om så gör Skövde kommun en av de största landsbygdssatsningarna någonsin med 10 miljoner för att bygga ett stomnät för bredband åt alla i "Hela" Skövde kommun.

I driftsbudgeten är jag som Centerpartist särskilt glad över att Ungdomens Hus nu är finansierat en fråga jag i högsta grad drev under förra mandatperioden, då med ansvar för ungdomsfrågorna. Det sätts av resurser för att försköna i kommunens ytterområden, något som annars brukar vara bara centralorten förunnat. 

Som Centerpartister är vi nöjda med förslag till budget och strategisk plan. Ett fyrpartisamarbete innebär ett givande och tagande men vi har det viktigaste tillsammans att göra Skövde till en ännu bättre plats att leva och bo i. Att Skövde dessutom kan hålla den i förhållande till andra kommuner låga skattesatsen 20:56 fortsatt oförändrad  gör inte saken sämre :)

/Leif  

I morgon måndag eftermiddag så  presenterar Skövdes borgerliga Alliansstyre budget för 2013 och plan för 2014-2015. Det är en budget som innehåller många stora och viktiga strategiska satsningar. Som Centerpartist är jag mycket nöjd med att en av de största strategiska landsbygdssatsningarna någonsin finns finansierad. Under fem år så kommer kommunen att lägga totalt 10 miljoner för att bygga ut bredband på landsbygden. I budgeten finns också specialdestignerade pengar för försköning i kommunens ytterområden. Sedan tidigare så har Alliansen kunnat presentera satsning på flexiblare öppettider i barnomsorgen, ökad kommunal satsning  på Vuxenutbildningen och de stora satsningarna som sker på ungdomar genom att Ungdomens Hus öppnar.

På mändag förmiddag så träffar jag som Skövdes Överförmyndare Skaraborgs tingsrätt. Vi har under en längre tid noterat att tingsrätten förordnar Gode Man för inte minst unga människor som fyllt 18 år trots att Överförmyndaren avslagit detsamma. Som Överförmyndare är vi oroade över detta. Min uppfattning är att God Manskap ska så långt som möjligt undvikas. Jag hoppas att förmiddagsmötet ska förändra tingsrättens syn.

I  morgon kväll har Skövde Centeravdelning medlemsmöte i Skövde. Jag ska presentera förslaget till kommunbudget. Sven Westerberg Centerpartistiskt kommunalråd  på 1980-talet brukar alltid säga att det ska alltid finnas byggkranar i en stad, det är tecken på utveckling. Den budget som presenteras i morgon är offensiv och den skapar förutsättningar för många byggkranar de kommande åren.  

/Leif

100media_imag092 (MMS)

Gosiga Gossebarnet har inget namn än men gosiga gosedjuret har vi döpt till Hilmer ;) 
~Titti

Hej, vi ser att ZORRO fyller år idag, vi önskar er en härlig dag tillsammans! Hälsningar Agria Djurförsäkring

100media_imag091 (MMS)

Har spenderat dagen på Tranebergs Gästgifweri, med delikat lunch på Läckö Golfklubb. Nu hem för att klippa gräs! :) ~Titti

I går höll SmåA (Småföretagarnas Arbetslöshetskassa) stämma i Stockholm och jag omvaldes som styrelseordförande för tionende året i ordningen. Ett spännande uppdrag att företräda 123000 medlemmar/företagare som finns i ca 120 olika brancher.  

Stämman inleddes med att huvudsekreteraren i den parlamentariska Socialförsäkringsutredningen Irene Wennemo redogjorde för utredningens arbete. Ännu en gång så görs ett försök att ta ett samlat grepp kring trygghetssystemen, socialförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen. Det är stora skillnader mellan beräkning av ersättningen i de två systemen, detta gör det i stort sett omöjligt att själv räkna ut vad ersättning kan bli. Regelverken har lappats och lagats under lång tid framförallt i arbetslöshetsförsäkringen vilket gör den svår och komplicerad att handlägga. Ersättningsnivåerna är så låga i arbetslöshetsförsäkringen att det är svårt att ens kalla det en försäkring, detta gör att försäkringen tappar legitimitet.

Är man dessutom företagare är regelverken än mer komplicerade för att få ersättning. Förra året betalade SmåA ut cirka 400 miljoner i ersättning fördelat på ca 8000 arbetslösa företagare. Det är defintivt en försäkring som behövs, men det krävs stora förändringar.

- A-kassan bör bli en obligatorisk försäkring. Detta har SmåA hävdat under flera år. Merparten av kostnaderna för arbetslöshetsförsäkringen (cirka 70 procent) betalas via arbetsgivaravgifterna för anställda och egenavgifterna för egenföretagare. Men det är bara de som också är medlemmar i en A-kassa som kan få en inkomstbaserad ersättning. Det är SmåAs motiv för att göra arbetslöshetsförsäkringen till en obligatorisk försäkring. 

- Öka försäkringsmässigheten i arbetslöshetsförsäkringen. För företagare har SmåA fört fram att man själv borde kunna säga till vilken nivå man önskar vara försäkrad och utifrån det erlägga premie. Ett förslag som framfördes till Irene Wennemo vid stämman i går och som jag upplevde mottogs  på ett positivt sätt.

Själv så tror jag att det är hög tid att skapa en arbetslivsförsäkring, där man slår ihop social och arbetslöshetsförsäkringarna. Tyvärr så verkar motståndet mot detta vara kompakt från såväl Socialdemokrater som Moderater.  Centerpartiet och Miljöpartiet driver båda en politik i riktning mot detta. Det är också nödvändigt att höja ersättningen i Arbetslöshetsförsäkringen. Den högsta ersättningsnivån har legat still under flera mandatperioder och idag så är det bara ungefär var tionde som får 80 procent i ersättning av sin inkomst. Centerpartiet driver att ersättningen ska höjas de första månaderna för att sedan sjunka, då undviks inlåsningseffekter och arbetslinjen stimuleras.  
  
Irene Wennemo och politikerna i socialförsäkringsutredningen har ett grannlaga arbete framför sig. Jag hoppas att de orkar fullfölja de höga ambitionerna och ta ett helhetsgrepp som förenklar och gör försäkringarna mer transparanta.

/Leif   

And the dreams that you dreamed of
Dreams really do come true ooh ooooh
OK this one's for Gabby
Ooooo...

Somewhere over the rainbow
Way up high
And the dreams that you dreamed of
Once in a lullaby ii ii iii
Somewhere over the rainbow
Blue birds fly
And the dreams that you dreamed of
Dreams really do come true ooh ooooh
Someday I'll wish upon a star
Wake up where the clouds are far behind me ee ee eeh
Where trouble melts like lemon drops
High above the chimney tops thats where you'll find me oh
Somewhere over the rainbow bluebirds fly
And the dream that you dare to,why, oh why can't I? i iiii

Well I see trees of green and
Red roses too,
I'll watch them bloom for me and you
And I think to myself
What a wonderful world

Well I see skies of blue and I see clouds of white
And the brightness of day
I like the dark and I think to myself
What a wonderful world

The colors of the rainbow so pretty in the sky
Are also on the faces of people passing by
I see friends shaking hands
Saying, "How do you do?"
They're really saying, I...I love you
I hear babies cry and I watch them grow,
They'll learn much more
Than we'll know
And I think to myself
What a wonderful world (w)oohoorld

Someday I'll wish upon a star,
Wake up where the clouds are far behind me
Where trouble melts like lemon drops
High above the chimney top that's where you'll find me
Oh, Somewhere over the rainbow way up high
And the dream that you dare to, why, oh why can't I? I hiii ?


Ooooo...

~Titti

downloads_mms_im (MMS)

~Titti~ Jag har blivit Moster (igen)!! Och Leif morbror typ :) En ivrig liten kille som inte ville stanna längre i mammas mage utan komma till oss. Gossebarnet föddes i går morses kl.07:31 vägde 3590g och är 50 cm lång. En riktig guldklimp! 
Välkommen till världen Moster älskar Dig <3

Dagar, veckor och år går fort, det är lätt att sätta andra i första rummet före sig själv och sina nära och kära. De senaste dagarna har jag blivit påmind om vad är det som är viktigt? En jämnårig person till mig som jag känt sedan 1990-talets slut kämpar nu för sitt liv. Från den ena dagen till den andra kan allting ändra sig oerhört snabbt. 
Allas våra liv hänger på en skör lina, men vem tänker på hur sårbara vi är när allting rullar på i full fart? 

I bland behöver man skakas om och bli påmind om vad det viktiga är i livet. Inte minst handlar det om att uppskatta varje dag och inte minst sina nära och kära.

/Leif   

Ja imorse blev jag moster igen!! Och Leif blev morbror typ :)

En ivrig liten kille som inte ville stanna i mammas mage längre utan ville komma till oss.
Gossebarnet föddes 07:31, vägde 3590g. och var 50 cm lång - en riktig guldklimp!

Mosters skatt!

Välkommen till världen, Moster Älskar Dig ♥
~Titti

20120509953 (MMS)

-Leif- Kommer Sverige någonsin bli ett jämställt land? Internationellt så lyfts ofta Sverige fram som det mest jämställda landet. Det må så vara men det säger väl i så fall mer om hur illa ställt det är i övriga världen, för i Sverige har vi en lång väg kvar innan vi kan kalla oss ett jämställt land. Se på de svenska löneskillnaderna mellan typiska manliga och kvinnliga yrken, den skeva könsfördelningen inom tex de mjuka contra hårda yrkena består. I kväll deltar jag i ett arrangemang av Kvinna Skaraborg där vi diskuterar hur ska vi komma steg på vägen mot ett mer jämställt Skövde och Sverige. /Leif

Imorse var jag återigen hos sjukgymnasten. Förra veckan började vi en "kur" med akupunktur. Efter att alla nålar sitter där de ska så sätter han el i dem, det är en märklig känsla, som är svår att förklara. Det är inte skönt, men det är heller inte obehgligt... 


(hittade bilden på google)

Men jag tror det gör gott :)

~Titti

20120508950 (MMS)

Idag fick jag för första gången möjligheten att komma in och upp i toppen på studentskrapan i Skövde. Från taket på skrapan bredvid Västra Stambanan har man en vidunderlig utsikt över Skövde. Anledningen till mitt besök var att lokaltidningen SLA ville fota och intervjua mig om målsättningen att bli 60000 innevånare 2025. Sven Westerberg på 80-talet kommunalråd och framgångsrik centerpolitiker (still going strong) brukar alltid säga till mig att en stad utan byggkranar är en stad som stagnerat. Han har så rätt, från taket kunde vi se flera byggkranar och fler kommer det bli om vi får fortsätta att bestämma. Med nuvarande tillväxttakt så är jag övertygad om att Skövde kommer nå visionens mål om 60000 Skövdebor år 2025. Men det kommer inte ge sig självt, det kommer krävas framtidstro, politiskt samförstånd blandat med mod och kraft för att lyckas. Skövdes roll som dragare i skaraborg blir bara viktigare, konkurrensen kommer inte från skaraborgs kommunerna, den kommer från andra tillväxtkommuner som Borås, Jönköping, Örebro för att nämna några i vårt närområde. Jag har tidigare uttalat att det gäller att gasa eller som västgöten säger ÖKA FARTA det gäller i högsta grad för Skövde. /Leif

Som ordförande för Västra Stambanegruppen har jag under mitt dryga år som ordförande bombarderats av reklambyråer, specialtidningar, mässor mm som vill ha Västra Stambanegruppen med som annonsör, med köpt redaktionell text eller på annat sätt exponera oss och vårt lobbyarbete för ökad kapacitiet på Västra Stambanan. Det ena efter det andra erbjudandet är enligt säljarna bättre än det andra.

Att välja är en konst men att välja rätt är en bedrift. Vem man ska alliera sig med är inte lätt.

Under det senaste halvåret så har jag valt att strukturera upp Västra Stambanans viktiga lobbyarbete och också att tydliggör vårt budskap. Det är viktigt att bygga allianser, nätverk och kontakter kan aldrig underskattas. Att arbeta med denna typen av långsiktiga frågor kan ibland bli frustrerande för samhällsbyggande tar tid, men att bygga en infrastruktur för framtiden tar ännu längre tid. Är det något som man måste  ha så är det långa tidsperspektiv och tålamod. 

Västra Stambanan är den enda spårbundna länken mellan Stockholm och Göteborg idag och kommer vara det för överskådlig tid. De kapacitetsbrister som finns på detta spårbundna nyckelstråk får allvarliga konsekvenser för Sveriges konkurrenskraft. Det behövs en ökad kapacitet för både person- och godstrafik, det klaras bäst och snabbast med ökad spårkapacitet  på Västra Stambanan.

/Leif 

100media_imag091 (MMS)

~Titti~ Ny favorit! Ikväll har jag haft besök av två väninnor, det har varit en mycket trevlig kväll. Jag bjöd på mat med dessert som avslutades med choklad. Jag som älskar staaark mat har hittat en riktig höjdare: het choklad! Mums!! Me like big time :) ~Titti

Idag har inte varit en bloggardag...Men det har varit en riktig jobbardag för både mig & Leif
- både inomhus och utomhus!

Dock väldigt lite tid vid datorn, vilket gjorde att bloggen fick vila lite...

Hoppas att Ni också har haft en bra helg!
~Titti

Måndag den 14 maj så offentliggörs den styrande Alliansens budget i Skövde för 2013 och plan för 2014-2015. Arbetet med budget och verksamhetsplan tillsammans med uppföljning av ekonomi och verksamhet är en stor del av  politikens arbete under året. Min upplevelse är att de ekonomiska förutsättningarna ändras betydligt snabbare nu än för bara 10 år sedan, det är förmodligen en kombination av den globaliserade ekonomin men också allt bättre prognosverktyg som snabbare känner av förändringar mot tidigare.

Årets budgetarbete har varit som att åka berg och dalbana. Den har skett i spåren av den europeiska ekonomiska finanskrisen. Nu pekar de flesta kurvor på att Sverige kommer klara 2013 och kommande år bättre än vad höstens och vinterns prognoser visat. Bland annat så ökar skatteintäkterna både för 2012 och 2013.

I fredags så kunde M,C,Fp,Kd  presentera två viktiga satsningar i budgeten för 2013, 1,5 miljoner satsas för ökad flexibilitet av öppettiderna i barnomsorgen. Detta är ett önskemål som har framförts från framförallt handelsanställda, personal inom vård och omsorgsyrken och Försvarsmakten.

En annan satsning som vi fyra styrande partier i fredags också kunde presentera var en ökad kommunal finansiering av Vuxenutbildningen med 3 miljoner kronor. Under den förra lågkonjukturen 2009 så tillförde regeringen extra pengar till Vuxenutbildningen för att möta nedgången  på arbetsmarknaden. I Skövde har effekterna varit så positiva av de tillfälliga regeringspengarna så vi väljer att fortsätta att stötta Vuxenutbildningen med extra resurser. Klicka här så kan du läsa Skövde Nyheters nyhetsrapportering. 

Detta är några av de satsningar som görs i budgeten för 2013 och framåt. Som Centerpartister har vårt motto alltid varit att det är nödvändigt att både gasa och bromsa i Skövdes ekonomi. Det glädjer mig att vi även 2013, 2014 och 2015 kan göra det.

/Leif   

100media_imag091 (MMS)

~Titti~ Shopping i "staden vid Vättern" - dvs. Lidköping. Konstigt väder men butiker som levererade! Efter lite Gymträning kör vi nu fredagsmys med tacos på en lördag :) 
~Titti

20120504949 (MMS)

-Leif- 259 kr kilot för nyskördad svensk färskpotatis! När jag handlade i kväll så fick jag se svenska färskpotatis i en av Skövdes livsmedelsbutiker. Sett i backspegeln har 2011 varit ett ekonomiskt tungt år för många lantbrukare. För grisbönderna har 2011 varit ett förlorat år med en kraftigt minskad produktion en annan grupp bönder som också haft det tuffare än på länge har varit potatisodlarna. Den blöta hösten gjorde potatisupptagningen besvärlig, det följdes av lagringsproblem för vissa odlare och gemensamt för alla, ett extremt lågt pris. 
Varför får inte svensk mat kosta? När jag såg priset på den svenska färskpotatisen så tänkte jag två saker, äntligen en produkt man har förmåga att ta betalt för, sen började jag fundera över vem tjänar mest? Odlaren eller handlaren på dessa färskpotatisar, med största sannolikhet handlaren sett i förhållande till arbetsinsats och investering. /Leif

-Leif- Borta bra men hemma bäst :) efter två nätter i Stockholm med Lantmännens stämma och lite andra uppdrag är det så skönt att vara hemma på gården. Hemma med frun och vår snart ettåriga lilla dobermann så finns alltid god energi att hämta :) Det finns mycket som är bra med Stockholm men bäst av allt är ändå tåget från Stockholm. I morgon bitti så inleder jag dagen med ordförandemöte i Skövde kommun, på eftermiddagen håller vi första stadstrafiksamrådsmötet mellan Skövde kommun och Västra Götalandsregionens kollektivtrafiknämnd. För att visa på effekterna av den styrande regionminoritetens (S, MP, V) knappa budget för Skövde kollektivttrafik ska en stor del av eftermiddagen läggas för att åka runt med buss och se på effekterna för stadstrafiken i Skövde av en för snål budget. /Leif

...ja allt för fort! Jag hinner inte alls med det jag tänker och vill på hemmaplanMen snart är det helg och om jag är riktigt effektiv kanske jag hinner ikapp ALLT jag vill??!!
Sovmorgon kommer jag iaf hinna med! ;)

~Titti

Vilken dag, vilken kväll - full fart och möte med många nya människor - me like! :)Och som icing on the top - sanslöst vacker natur med fulländade vyer :)

~Titti


På Lantmännens stämma idag så talade under eftermiddagen Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C). Han uppehöll sig huvudsakligen kring hur hans och den svenska regeringens positioner ser ut för den kommande nya gemensamma jordbrukspolitiken i EU, CAP (Common Agricultural Policy). 
Centerministern inledde med att slå fast att den nya CAP ska skapa förutsättningar för tillväxt och det ska vara en jordbrukspolitik för hela unionen givetvis med hänsyn tagen till geografiska och klimatmässsiga förhållanden. Detta är Sveriges position sa Eskil.
   
Därefter radade han upp fem stycken utgångspunkter han driver i de fortsatta förhandlingarna med övriga jordbruksministrar i den  Europeiska Unionen.
1) Det ska bli en enklare jordbrukspolitik, där varnade Eskil för kommissionens förslag, som enligt honom kommer leda till kraftigt ökad byråkrati.
2) Nya CAP ska ge ökad konkurrenskraft
3) Lika konkurrensvillkor i hela EU
4) Jordbrukspolitiken ska leda till mer miljönytta
5) Jordbrukspolitiken ska bidra till en levande landsbygd i hela Sverige.

Efter att lyssnat till Eskil Erlandsson idag så är jag så innerligt tacksam att det är en Centerpartistisk minister och en Alliansregering som sköter förhandlingarna. Hur skulle de svenska positionerna sett ut med en rödgrön regering där Miljöpartiet hade haft landsbygdsministerposten? Bara tanken förskräcker.

Eskil Erlandsson i ladugård

Kör hårt Eskil!

/Leif

Det ljusnar i ekonomin för kommunsverige. Förra veckan så kom nya skatteunderlagsprognoser för kommunerna, det visar på en klar förbättring för 2013 jämfört med tidigare prognoser. Den ljusare bild av ekonomin som såväl konjunkturinstitutet och regeringen på senare tid målat upp för nästa år smittar av sig  på kommunsektorn. Sedan ska man alltid komma ihåg att prognoser är prognoser och att det i en globaliserad världsekonomi kan ändra sig snabbt. Den 14 maj så presenterar majoriteten i Skövde förslag till budget 2013 och plan för 2014 och 2015.

Efter mötet så satte jag mig på tåget till Stockholm för att förbereda det sista inför Lantmännens stämma i morgon onsdag. Det är ett digert program, många föredragshållare, åtta motioner, landsbygdsminister Eskil Erlandsson ska tala med mera. Som stämmoordförande skulle det vara roligt om det kunde bli en diskussion om kooperationsens framtida roll, inte minst med tanke på att 2012 är kooperationens år. På 90-talet så arbetade LRF Ungdomen under mina år i styrelsen och som ordförande mycket med att få igång den kooperativa förnyelsedebatten. Kanske är Lantmännen som är ett av nordens största bondeägda livsmedelsföretag mer mogen för detta nu?

Via Lantmännens hemsida så websänds stämman. Klicka här för att komma dit.

/Leif

Godmorgon! Denna helgen har det inte blivit så mycket bloggande, istället har vi varit utomhus mest hela tiden och fått mycket gjort! Vilket i sig resulterar i tidiga mornar och som tur är även tidiga kvällar :)

Lite TV har det dock blivit och lite senare än de flesta andra kanske,
så har jag iaf nu sett Mia Skäringers show
Dyngkåt och hur helig som helst
Många skratt blev det :D

~Titti