I fredags förra veckan fick tvillingarna sitt tremånaders vaccination, i enlighet med vaccinationsprogrammet för barn.
 
I Sverige erbjuds alla barn vaccination mot nio sjukdomar: difteri, stelkramp, kikhosta, polio, mässling, påssjuka, röda hund samt infektioner orsakade av Haemophilus influenze typ B, pneumokocker och för flickor ingår även HPV, humant papillomvirus
 
I några landsting ingår numera vaccination mot hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet, det gör det inte i Västra Götaland men vårdnadshavaren skall tillfrågas om de vill vaccinera sitt barn mot det och bekosta det själv.
 
Vaccinet gavs med två sprutor, en spruta i vart lår. Jag visste sedan tidigare att de flesta barn inte får någon reaktion eller biverkning av vaccinationerna, men det kan bli lite svullet, rött och ömt på det ställe där barnet fått sprutan. Men det känns i hjärtat när barnen skrek av smärta när de stacks (även om det gick över fort). Väl hemma var de lite smågnälliga på kvällen men de sov extra länge under natten och dagen efter märktes det ingenting!
 
 

Om två månader är det dags igen...

~Titti

hepatit B, tre månaders vaccination, vaccinationsprogram,
Mer från barnens hälsobok...
 
 
Sjukdomar som vissa barn kan vaccineras mot
 
Tuberkulos
Orsakas av en bakterie som angriper lungorna men även andra organ.
 
Hepatit B
Är ett virus som orsakar leverinflammation
 
 
Under barnets första levnadsår vaccinerar man mot äkta krupp, stelkramp, kikhosta, barnförlamning, hjärnhinneinflammation och öron- & lunginflammation.
 
Dos 1 tas när barnet är 3 månader, dos 2 vid 5 månader och dos 3 när barnet är 1 år.
När barnet är 18 månader erbjuds vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund. Vid 5,5 år rekommenderas en förnyelsedos mot barnförlamning, stelkramp, difteri och kikhosta.
 
~Titti
bvc, hepatit B, hälsobok, tre månaders vaccination, tuberkulos, vaccin, vaccination, vaccinationsprogram,
Sitter och läser i barnens hälsobok, som vi fått från vårt BVC.
 
 
Nu har jag kommit till kapitlet Barnvaccinationer.
 
"Vaccination innebär att man lär kroppen att bygga upp ett försvar mot en viss smitta. Vaccin ger skydd mot smittsamma och farliga infektions-sjukdomar. Många av de allvarliga sjukdomar som för drygt hundra år sedan skördade tusentals offer har idag mer eller mindre försvunnit. Detta på grund av 1900-talets vaccinationsprogram. Alla barn rekommenderas att delta i det allmänna och kostnadsfria vaccinationsprogrammet.
 
 Om barnet har en akut infektionssjukdom med feber skall man inte vaccinera. Barn som är för tidigt födda kan följa det vanliga vaccinationsprogrammet.
 
Äkta krupp (Difteri)
 Orsakas av en bakterie och är en svår sjukdom som drabbar hals. och andningsvägar och kan ge livshotande skador på hjärtat.
 
 Stelkramp (Tetanus)
Stelkrampsbakterien finns överallt i marken. Spädbarn bör därför vaccineras innan de börjar leka utomhus. Sjukdomen ger svåra kramper och andningsförlamning.
 
Kikhosta (Pnerfussis)
Orsakas av en bakterie och är en vanlig barnsjukdom i Sverige, ger attackvis hosta med kikningar och kräkningar, kikning innebär att hostattacken är så intensiv att man tappar andan. Framförallt spädbarn kan behöva sjukhusvård. Före sex månaders ålder bör spädbarn inte träffa någon som har kikhosta. Barn som ej är fullvaccinerade, före 1 års ålder, bör inte träffa någon som har kikhosta. Barn under 6 mån bör ha förebyggande antibiotika vid misstänkt smitta.
 
Barnförlamning (Polio)
Är en virussjukdom som kan leda till bestående förlamning och död.
 
Hjärnhinneinflammation (Haemofilius influenzae typ B)
Haemofilius influenzae är en bakterie som kan ge hjärnhinneinflammation  eller struplocksinflammation. Sjukdomarna har ett snabbt förlopp med hög dödlighet.
 
Öron- och lunginflammation (pneumokocker)
Pneumokockbakterien är vanlig i luftvägarna hos friska barn och orsakar öron- och lunginflammation.
 
Mässling (Morbilli)
Mycket smittsamt virus som ger hög feber, hosta och utslag och kan också ge livshotande sjukdom. Komplikationerna är svåra med risk för svår hjärnhinneinflammation och död.
 
Påssjuka (Parotit)
Orsakas av ett virus som drabbar spottkörtlarna och centrala nervsystemet och kan medföra hjärnhinneinflammation, dövhet och sterilitet.
 
Röda hund (Rubella)
Är en virussjukdom som kan ge allvarliga fosterskador hos gravida kvinnor."
 
~Titti
barnförlamning, barnvaccinationer, hjärnhinneinflammation, kikhosta, lunginflammation, mässling, påssjuka, röda hund, stelkramp, vaccin, vaccination, vaccinationsprogram, äkta krupp, öroninflammation,
Idag hade jag en tid inbokad hos sjukgymnasten, men dessvärre ringde de och avbokade den pga. att hon är sjuk. Det var tråkigt men inget att göra något åt.. En vän till mig skulle komma och passa bebisarna under tiden, men nu fick vi tid att umgås istället + att jag slapp göra några lyft på hela förmiddagen. Alla lyft (undrar hur många hundra lyft det blir på en dag??) som jag kan undvika räknas :)
 
Leif kom hem tidigare än vanligt vilket också var skönt. Med sig hade han kalciumtabletter som jag ska börja ta nu när jag inte äter några mjölkprodukter samtidgt som jag helammar.
 
 
Dessutom hade jag bett honom köpa en burk Krom. Nu när jag ammar har jag ett sötsug utan dess like! I vanliga fall äter jag nästan aldrig kakor och godis mycket sällan. Men nu NU äter jag något sött varje dag!! Kroppen skriiiiker efter det?! Uppenbarligen behöver jag energin, men jag vill hellre få det på annat sätt än genom sockret, men som det är nu kan jag inte stå emot! Så jag hoppas som sagt att Kromet ska hjälpa:
 
 
Krom finns bl.a. i broccoli, tomat, spenat, krusbär, svartpeppar, fullkorn, musslor och kött. Eller högkoncentrerat i en burk!
 
Leif köpte även med en påse Gott och blandat
 
"Om sötsuget inte försvinner direkt...." ;)
 
~Titti
amning, godis, krom, sötsug,
Nu har mamma åkt hem, jag har haft tur som har haft henne här hemma i två veckor, men from. idag får jag klara mig själv. Men det gör jag inte. Jag klarar inte att bära omkring på barnen, så det gäller att vara kreativ och hitta på nödlösningar! Jag ska inte visa hur det ser ut här hemma men numera har jag små "stationer" för att möta olika behov och samtidigt minimera lyften och göra allt utan att behöva byta rum..
 
Och sedan gäller det att ta emot och be om hjälp! Så imorse mötte en annan mamma upp mig inför babymassagen. Hon bar mina twins i deras babyskydd och jag körde hennes lille son i hans (mycket lätta!) vagn. Och efter massagen hjälpte hon mig tillbaka till bilen. Bärhjälp som var guld värd!!
 
Ikväll har Leif haft fullmäktige och då kom en vän hit och hjälpte mig. Så jag har mest tagit det lugnt, pekat och allmänt gett order 😉 Skämt å sido, värdefull hjälp som besparat mig mycket!
 
Jag tänker mig verkligen för så att jag inte gör några onödiga lyft, och samtidigt utan att det ska påverka bebisarna nämnvärt. Och när de tar små lurar passar jag på att köra lite TNS som smärtlindring. 
 
 
Såå skönt och välbehövligt!!
 
Bara att hoppas att hjälpen jag får minskar risken för fler ryggskott  (sex skott på fyra år räcker mer än väl)!
~Titti
Pga ryggskottet fixar jag inte att sitta och amma och därför har jag inte dubbelammat dem på två veckor nu. Resultatet av det är otalt osynkade bebisar. När den ena sover är den andra vaken, När den ena äter behöver den andre byta blöja etc... Jag tror inte att det kommer ändra sig heller den närmaste tiden? Oh well, jag får se fördelarna med det: jag får mysa med dem en åt gången! 😉
 
Idag har bebisarna fått efterlängtat besök när deras farbror har hälsat på (tillsammans med farmor & bonusfarfar)! Tösen konstaterade att farbrors famn var en skön sovplats ☺️
 
Vid varje besök tar jag kort och spelar in lite med videokameran, allt för att visa barnen när de blir lite större. Eller ja, det är ju roliga minnen för alla men tvillingarna kan behöva lite hjälp med sina tidiga minnen... 😉
 
Till fikat serverade vi tårta, en tårta som jag gjorde på en Ladies Circle kväll för ett tag sedan.
 
 
Då fick vi prova på att dekorera på olika sätt och såhär blev mitt resultat:
 
 
Tydligen var den god! Jag kunfe inte äta den eftersom den innehåller mjölkprotein. Men jag hade annat sött att ta till istället så det gick ingen nöd på mig inte! 😉
 
~Titti
Idag har vi varit på BVC och gjort barnens tremånaders vaccination, mormor följde med och bar och tröstade efter sprutorna.
 
Jag skriver lite mer om vaccinationen och BVC-besöket imorgon. Barnen reagerade inte så mycket på vaccinationen, lite smågnälliga under kvällen men det blev bättre efter de fått en dos Alvedon. Jag fick veta att många sover mycket efteråt, det stämmer inte för oss. Just nu ligger jag med en klarvaken liten Gosse jämte mig som pladdrar på som bara den! 💙
 
Bjuder på en rolig bild:
 
 
På BVC har de roliga mobiler vid skötbordet och en kanin i en hatt (som kan spela musik) och när Tösen låg på bordet för att mätas såg jag att det fanns TVÅ kaniner i en hatt på bordet! 😉
 
~Titti
Idag på förmiddagen åkte jag till sjukhuset (mamma stannade hemma med tvillingarna) för att hämta mina skoinlägg på ortopedtekniska. 
 
 
 
Jag har kraftig pronation (och en storlek större i skor sedan graviditeten!) på båda fötterna vilket ger ordentliga felbelastningar i fot-, knä- och höftleder för att inte tala om ryggproblem... Och så gör det ont såklart!
 
Jag googlade fram några bilder som förklarar pronation (och skillnaden mot supination):
 
 
 
 
Min sjukgymnast tror att det kommer hjälpa min rygg mycket när jag använder skoinläggen, så jag är glad för att jag har dem nu! På sjukhuset sa de att jag bara ska ha dem korta stunder till en början, typ en timme om dagen, för att öka tiden allteftersom beroende på hur det känns. Eftersom inläggen ändrar kroppsställningen och belastningen på lederna kan man till en början få ont av att använda dem, så jag tänker vänta lite till tills det känns bättre i ryggen. 
 
Håll tummarna nu för att det här kommer funka!
~Titti
Idag har äntligen dopinbjudningarna gått iväg! Det är roligt att planera inför dopet, såväl i stort som i smått. Jag tycker att det många gånger är detaljerna som "gör det"! Att göra inbjudningskorten själv har varit pilligt, stundtals tålamodsprövande men väldigt väldigt roligt!
 
 
Det är roligt att gå från någon liten idé till att använda den som en röd tråd alltigenom 😊 Hoppas att även gästerna kommer tycka det!
 
Det är flera inköp och beslut kvar men på det stora hela är jag i alla fall klar med hur jag vill att det ska se ut och vad som ska hända!
 
 
Nu ligger (nästan) alla bjudningar på lådan så nu är det bara att vänta och se vilka som osa:ar. Jag vet iaf att det är många som spänt väntar på att få veta vad tvillingarna ska heta - snart får de veta! 😉
 
~Titti
Idag fick jag en enkät om "Patientupplevd kvalitet" på Posten.
 
 
 
Jag tycker det är bra med sådana här undersökningar och tycker även att det är roligt att besvara dem. 
 
 
Så jag fyllde i den på en gång och imorgon går den på lådan!
 
 
Annars tar jag det lugnt här hemma, toppar ryggskottet med feber 😞 Det är verkligen TUR att jag har mamma boendes hos oss nu så att hon kan ta hand om barnen OCH mig! Men jag är verkligen less på att vara sjuk, nu får det räcka!!
 
~ Titti
Jag är med i några "mamma-grupper" och "tvilling-grupper" på Facebook och jag har ganska länge läst om "Babblarna" om hur barnen älskar och fascineras av detta program med dess färger och figurer och hur låtarna etsar sig fast på mammornas hjärnor.
 
Så till slut var jag tvungen att gå in på youtube och spela en låt. Jag lät barnen titta på det. 
Om du vill lyssna/se låten gå in på: http://youtu.be/ffNfr_ZAFjM
 
 
Och alltså det är helt otroligt men Tösen satt som fastklistrad och helt inne i sången, dansen, figurerna ja vad det än må ha varit som fullständigt slukade henne?
 
Kul att ha sett "fenomenet" men nu blir det inte mer. Mina tremånaders twins kommer inte få fyrkantiga ögon! 😉
 
~Titti
Idag har vi firat att bebisarna blivit tre månader! Jösses vad fort tiden går!! Jag både längtar framåt, att se dem utvecklas, få uppleva nya erfarenheter med dem och se deras personligheter växa fram - allt samtidigt som jag vill frysa tiden!
 
Så mycket kärlek 💞
 
~Titti
Plötsligt händer det! Twinsen somnade kl 23 igår kväll och sov tills jag VÄCKTE dem kl. 06 imorse!! De åt, somnade om och sov till 09:45!!
 
 
Trött mamma? Näe inte alls! 😍😍
 
~Titti
 
PS. Tror badet igår påverkade deras sömn! 👍
Alltså bebisarna har ljuvliga läten nu! De "pratar", jollrar och provar sin röst - testar gärna de HÖGA tonerna! I eftermiddags låg Tösen vid min sida och sov i sängen, det var tyst i rummet. Rätt som det var skrattar hon högt, jag tittar på henne och hon ler med hela ansiktet i sömnen. Oslagbara stunder i livet ❤️
 
Maken överraskade med att komma hem med godis! Sedan jag började amma har jag fått ett kolossalt sötsug, jag som nästan aldrig åt godis innan, men har inte ätit något sedan bebis fick kolik. Helst vill jag ha choklad men det ger ont i magen, så därför var det en glad (god!) överraskning att Leif hittat mjölkfritt godis:
 
 
Smakade hur gott som helst!!
 
Önskar Dig en trevlig helg
~Titti 
Inatt kom äntligen maken hem (han har varit iväg på tjänsteresa sedan i söndags) - efterlängtad av oss alla!!
 
          
(Ja det var ju det där med att fota barn... 😉)
 
Barnen var glada och nu kanske mormor kan få lite avlastning i barnpasseriet?! 😉 Skämt å sido, gott att ha han hemma, livet är så mycket skönare med honom nära ❤️
 
Idag hade jag besök hos sjukgymnasten. Det var egentligen ett besök som var bokat sedan tidigare för att lägga upp träning för mig efter Tvillinggraviditeten - för att minska risken för ytterligare/förvärrade ryggproblem... Nu blev det inte så, utan istället gick hon igenom kroppen och kontrollerade ryggskottet och min rörelseförmåga. Det känns inte särskilt upplyftande med tanke på vad jag har framför mig, men det har aldrig känts viktigare att ha en stark rygg sedan barnen kom! Som det är nu kan jag inte ens bära mina barn, denna sits vill jag aldrig mer hamna i! Så när ryggen mår bättre och jag kan påbörja rehabträningen är jag mer motiverad än någonsin!!
 
När jag skulle betala idag visade det sig att jag kommit upp i frikort:
 
 
Det var ju bra 😊
 
~Titti
Idag försökte jag ta kort på bebisarna som ska användas till dopet. Lättare sagt än gjort! Att ta (bra) kort på barn och djur är bland de svåraste som finns! Jag tog säkert 200 kort och av dem är tre (!) okej...
 
Så fort jag tog fram stora kameran så stelnade de till, tittade stort i kameran men rörde icke en min! Mamma och mormor stojade vad de kunde, sjöng och viftade med leksaker. Men icke att de kunde dra på smilbanden (fast jag fick en hel drös med förfärligt roliga "misslyckade" kort)!
 
Till slut la jag ifrån mig kameran och vips möttes jag åter av glada barn?! Med mobilen lyckades jag fånga Gossen leende:
 
 
Dessvärre slutade kvällen i lite ner skrik och gråt än vanligt. Även om bebis kolik har blivit något bättre är det långtifrån bra. Dessa skrik skär i hjärtat! Önskar såå att det fanns mer jag kunde göra!! Har bl.a, fått tips om akupunktur mot kolik men har inte fått några rekommendationer på någon. Hoppas att BVC kan råda mig nästa vecka!
 
~Titti
Mjölkstockningen börjar ge med sig sakta sakta, men det kommer ta åtminstone några dagar till verkar det som? Ryggskottet består, varken bättre eller sämre. 
 
Tur att barnens mormor är här. Men det blir ju extra slitigt för henne också nu! Stackars mormor får åter känna på småbarnsnätterna: hon får stiga upp och hämta barnet som är hungrigt (och ge till mig som ammar i sängen), behöver byta blöja m m.
 
Men de går ingen nöd på barnen som får extra mormor-tid, det gullas och leks så det står härliga till! Och det uppskattas:
 
 
Goaste Tösen!
 
Gossen skrattar och ler också men jag har inte riktigt lyckats fånga det på bild än...
 
~Titti
Idag har varit en tung dag. Ryggskottet jag fick igår gör mer och mer ont och jag får allt svårare att gå (röra mig över huvudtaget). Mjölkstockning är fasansfullt otäckt att ha, verkliga panikkänslor ligger nära 😢
 
Det är tur i oturen att min mamma kom på besök igår och har planerat för att stanna några dagar (det lär nog bli längre nu). Hennes hjälp är ovärderlig! Ryggskottet gör att jag inte ens kan bära mina barn. Det gör mig riktigt ledsen. 😞
 
Så idag avbokade jag morgonens babymassage och eftermiddagens BVC-besök. Istället fick det bli ett läkarbesök på Vårdcentralen, ett besök som blev tämligen kort då det inte fanns mycket att säga eller göra när det är i det akuta skedet Förutom att sjukskriva mig. Det här är mitt sjätte ryggskott på fyra år. Jag har aldrig hunnit bli riktigt bra mellan dem och Tvillinggraviditeten tog hårt på ryggen. Så även om det nästan var att vänta så blev jag väldigt besviken. Det är svårt att vara positiv just nu. Kolik, mjölkstockning och ryggskott känns liiite väl mycket. Som tur är finns det fyra ljuspunkter i sammanhanget:
1. Att utesluta mjölkprotein ur min kost verkar hjälpa mot bebisens kolik
2. Efter ett dygn med intensivammning, pumpning, varma duschar, värmeomslag och diverse husmorsknep börjar mjölkstockningen sakta sakta ge med sig (peppar peppar!!)?
3. Jag har en bra sjukgymnastkontakt och jag ser verkligen fram emot att "skottet" och smärtan ska ge med sig så att vi kan påbörja arbetet med att bygga upp och stärka min rygg!
4. Mamma kan hjälpa mig 24/7
 
Och ja, sen finns alltid de absolut största ljuspunkterna: solstrålarna i mitt liv:
 
(somnade i bilen och fortsatte sova när vi kom hem)
 
💞
 
~Titti
Mjölkstockning OCH ryggskott 😞
 
Riktigt jobbigt 😢
Imorse åkte vi till Grevagården för att titta på ridtävling och heja på en fin tjej och hennes islandshäst. Jag går vanligtvis upp runt kl. 04-05 på morgnarna, ammar båda barnen därefter pumpar jag och sedan äter jag en tallrik gröt. Det tar 1,5-2 timmar. Om båda barnen sover brukar jag lägga mig och somna om. Men om jag ska ta mig någonstans på morgonen/tidig förmiddag är det oftast ingen idé att somna om. Så imorse steg jag upp strax innan halv fem ammade barnen, pumpade, åt frukost, packade väskan, ammade barnen (igen) och gjorde dem klara för avfärd.
 
Vi var på plats kl. 09 😊
 
 
Jag hade klätt mig varmt men frös ända in i märgen ändå. Varför är det alltid så råkallt i ridhus??
 
 
Tösen ville inte sova men var till en början vid gott humör och nöjd med att få sitta uppe...
 
 
...men blev sedan överväldigande trött, men somnade till slut i pappas famn. 
 
 
Gossen sov gott i vagnen 😊
 
 
Det var länge sedan jag var på ridtävling och första gången med islandshästar. Roligt att se duktiga ryttare (en tjej i synnerhet) och fina hästar som bl.a. visade sin berömda tölt!
 
~Titti
Den (lilla) tid jag får över använder jag till att planera/förbereda inför dopet. Framförallt handlar det just nu om inbjudningskorten som jag tänker göra själv. Det har varit lite klurigt att hitta och köpa in allt så att det ska bli som jag vill ha det, men nu börjar det se ut som om jag kommer få tag på allt 😊
 
Fast innan jag kan skriva klart inbjudningarna och skicka iväg dem har vi haft lite "rekning" kvar. Så idag åkte vi till Varola och tittade på deras församlingshem.
 
 
Vaktmästaren visade oss runt och svarade på våra frågor. Tänk vad bra det är när man har att göra med någon som jobbar enligt devisen "det ordnar sig/det fixar vi" - nemas problemas! Sånt gillar jag! 😊
 
 
Jag tyckte församlingshemmet var riktigt fint och allt vad vi kan behöva finns där. Dessutom får vi gott om tid att göra iordning lokalen, både före och efter mottagningen!
 
 
När vi ändå var där ville jag gärna titta inne i kyrkan (även om dopet inte kommer hållas där) och då låste vaktmästaren upp för oss och följde med oss in för en liten titt.
 
 
Kyrkor är så vackra tycker jag och även om alla kyrkor i sig ser likadana ut vad det gäller innehållet så är alla olika. Vaktmästaren berättade att Varola kyrka firar 150 år nu i slutet av månaden.
 
 
Leif spelade lite på orgeln - tänk vad mycket den mannen kan?! ☺️
 
          
 
Bebisarna sov sig igenom hela besöket...
 
 
 
Dopplanerna fortskrider!
~Titti
Idag hade jag lite ärenden på stan. Jag parkerade en bit bort och tog promenaden genom Boulognern.
 
 
 
Jag var bland annat förbi Vårdcentralen och hämtade D-vitamin till bebisarna..
 
 
..och så hämtade jag upp kuvert jag beställt till dopinbjudningarna. Och sedan hem igen genom Boulognern - så vackert höstig, älskar färgerna, dofterna, den höga luften ja allt med hösten!
 
 
 
 
 
Väl hemma fick jag besök av en go granne som hade med sig fina presenter till bebisarna 😊
 
~Titti
Det verkar som om uteslutandet av komjölk ger effekt. Inte så att koliken är borta men över ett dygn tycker jag nog att bebis skriker mindre och är oftare avslappnad. Hoppas hoppas att det går åt rätt håll! Efter 10-14 dagar bör det märkas tydligt om det hjälper eller inte och då får man besluta om jag ska fortsätta utesluta eller inte. Om jag ska fortsätta jan det bli så att jag får göra det under hela tiden som jag ammar. Det är såklart värt det om det hjälper bebis, men det är synd att jag inte kan äta någon av alla de matlådor som finns i frysen längre...
 
Idag har vi haft tvillingträff igen, det är roliga träffar 😊 Vi ger varandra tips och råd och förstår varandras situationer väl även om vi alla såklart också har det olika. Vi pratade återigen om hur det kommer bli när vi har sex små trollungar som kryper åt varsitt håll? Det ska bli kul!!
 
~Titti
Alltså det här med att komma iväg i den tid som jag planerat? Mission impossible! Men nu har jag iaf räknat ut att absolut minsta tidsmarginal för att komma iväg med Twinsen är två och en halv timma.
 
Igår morse var vi på Babymassage. Vi började med repetition från förra gången med ben och fötter (bl.a. "Indiskt & svensk mjölkning" 😉)...
 
 
...och fortsatte med magen. Förhoppningen är att magmassagen ska hjälpa mot min bebis kolikbesvär då den går ut på att förflytta gaserna i magen. Bebisen verkar gilla massagen iaf! En av strykningarna över magen hette "I Love U" :)
 
 
Efter massagen gick vi och fikade med en störtskön mamma och hennes lille pojk. Vi hade så trevligt så det blev en lååångfika - tänk vad tiden kan gå när vi sitter och pratar om våra små?!
 
Långfika och promenad i barnvagn som kördes skönt vibrerande över stans kullersten följt av sövande biltur gjorde att bebisarna sov extra länge så det blev lite väl förskjuten tid mellan måltiderna. Så det blev något av hungerpanik när vi väl kom hem senare på eftermiddagen. Även jag var vrålhungrig då jag inte ätit något mer än frukt under hela dagen. Jag visste ju inte att fikan skulle bli såå trevligt (och därmed så lång) så jag hade inte tagit med mig något att äta. Jag har inte riktigt koll än på vad jag kan äta och vad som innehåller komjölk/mjölkprotein och jag vågar inte riktigt lita på att det jag beställer inte innehåller det (många missförstår och tror det ska vara laktosfritt). Så jag åt en macka medan jag packade om och så gav vi oss iväg igen!
 
För på kvällen träffade jag två fina vänninor och det var första gången de träffade barnen. En mysig kväll :). Och Gossen förgyllde den extra genom att för första gången vända sig från rygg till mage! Båda barnen låg på en filt på magen och sprattlade som sprattelgubbar som de brukar och vi satt och pratade med dem och då helt plötsligt så swish hade han vänt sig! Vad häftigt det var! Och vilken tur att jag inte tittade bort just den sekunden!!
 
Ojojoj vad fort utvecklingen går och vad roligt det är att följa den! 😄
 
~Titti
Eftersom ena barnet har kolik har vi försökt en massa saker, såsom att jag undviker äta gasbildande mat (lök, bönor m m.). Dessutom får bebisen magdroppar: Semper magdroppar som är bra för tarmfloran och Miniform som ska hjälpa barnet att bli av med gaserna i magen (dropparna "spränger" gasbubblorna så att de bli fler men mindre och på så sätt lättare att bli av med). Vi tar varma bad, har mycket närkontakt, håller bebis upprätt, har koll på amningstekniken med mera. Hitintills har inget hjälpt!
 
Så nu har bvc rekommenderat mig att sluta med komjölk Om jag orkar (men hur skulle jag kunna säga nej till det när mitt barn har ont?). Att utesluta komjölk/mjölkprotein (har inget med laktos/mjölksocker att göra) är det enda som faktiskt är vetenskapligt bevisat lindrar kolik.
 

"Mjölkfri kost till spädbarn med kolikbesvär

För att utreda om komjölksprotein orsakar kolikbesvär kan en strikt komjölksproteinfri kost testas under 10-14 dagar, efter ordination och uppföljning av BVC. Börja eller sluta aldrig med denna kost utan BVC´s ordination.

Under denna period är det viktigt att kosten är helt strikt komjölksproteinfri, då även mycket små mängder av mat som innehåller komjölksprotein kan ge symtom. Vid en strikt mjölkfri kost utesluts alla livsmedel som innehåller komjölksprotein."

(Mer info hittar du på Västra Götalandsregionens webbsida)

 
Att utesluta komjölk innebär att utesluta mjölkprotein, många tror det är detsamma som att äta laktosfritt, det är det inte.
 

Vad är skillnaden mellan mjölkallergi och laktosintolerans? 

    

Mjölkallergi

"Mjölkallergi beror på en reaktion mot proteiner i mjölken. Allergin är vanlig hos små barn men växer ofta bort. Man räknar med att 0,5 till 2,5 procent av barnen (beroende på ålder) och 0,1 till 0,2 procent av den vuxna befolkningen är allergiska mot mjölkproteiner.

 

Vid mjölkallergi måste alla former av mjölk- och mjölkprodukter uteslutas helt ur kosten. Detta gäller komjölk liksom får- och getmjölk och produkter av dessa.

 

Laktosintolerans

Laktosintolerans beror på brist på enzymet laktas, som behövs för att bryta ned laktos (mjölksocker) i tunntarmen.

 

De flesta med laktosintolerans tål en viss mängd laktos. Hur mycket laktos man tål varierar, men de flesta kan dricka åtminstone en deciliter mjölk utan symtom. Laktos finns i all mjölk, inte bara i komjölk utan också i get- och fårmjölk. Hög halt av laktos finns i mesost, messmör, mjölkchoklad och viss nougat.
Laktosintolerans är mycket ovanligt hos små barn. Hos personer med ärftlighet för laktosintolerans minskar produktionen av enzymet laktas vanligtvis under skol- eller ungdomsåren.
Andelen laktosintoleranta varierar mellan olika befolkningsgrupper. I Sverige räknar man med att 4-10 procent av den vuxna befolkningen är laktosintolerant. I Finland är uppskattningsvis 15-20 procent av de vuxna laktosintoleranta. I medelhavsområdet är laktosintolerans betydligt vanligare och ungefär 30-60 procent av den vuxna befolkningen är laktosintolerant. I stora delar av Asien, Sydamerika och Afrika är alla vuxna laktosintoleranta."

 

(hittade texten på Svenska Livsmedelverkets webbsida)

 

Sedan en vecka tillbaka har jag helt uteslutit komjölk, så nu håller jag på att lära mig vad jag kan och inte kan äta, tex. äter jag nu min havregrynsgröt med antingen riskmjölk eller havremjölk - det funkar det också! Nu hoppas vi verkligen att detta hjälper mot bebis kolik!!

~Titti

 
 
bebis, bvc, kolik, komjölk, laktos, laktosintolerans, magdroppar, mjölkalergi, mjölkprotein, mjölksocker, spädbarn, spädbarnskolik,
Ikväll har vi kört lite babymassage på båda barnen. Jag går ju en babymassagekurs på bvc, men jag kan bara göra på en bebis och det måste vara samma bebis varje gång. Så vi tyckte det var bäst att ta den bebisen som har kolik så kan jag ju göra övningarna på den andra här hemma istället :) Och ikväll så visade jag Leif och det var mysigt att se hur barnen verkade nyfikna på det vi gjorde och att de tyckte det var skönt.
 
En gullig och mysig stund <3 <3
 
Hittade en infovideo om babymassage på Youtube:
 
Jag tycker det är särskilt gulligt hur man innan man börjar ska "fråga bebisen om jag får massera" :)
 
Än så länge har jag bara lärt mig några massagetag men det blir fler varje vecka. Men nu bemästrar jag "indisk mjölkning" och "Svensk mjölkning"! ;)
~Titti
babymassage, bvc, föräldrakurs,
I maj bjöd Antenatal på sjukhuset in blivande tvillingföräldrar till ett informationsmöte. Då fick de som ville skriva upp sina kontaktuppgifter för eventuella fortsatta träffar i privat regi. Jag och Leif skickade ut en förfrågan om att träffas för en fika på stan i somras. Vi blev några par som träffades och pratade om det vi stod inför. Det var väldigt trevligt. Efter det har jag främst haft kontakt med två andra tvillingmammor och igår träffades vi igen. Vi är alltså tre mammor och sex barn = nio personer. Vi har pratat om vi skulle bjuda in fler men sagt att det blir för många för tänk om vi skulle vara bara EN tvillingmamma till? Då skulle vi bli fyra vuxna och åtta barn, dvs. tolv personer!! Då skulle vi knappt fixa att träffas hemma längre? Så det räcker bra med den "lilla" grupp som vi är.
 
Barnen är alla födda inom två och en halv månad, maj-augusti. Så nu är de mellan två till fyra månader gamla. Tänk vilket liv det kommer bli när alla kryper (åt vart sitt håll?) eller går?! Vad roligt det ska bli att uppleva det :)
 
Igår glömde jag, men fortsättningsvis ska jag försöka komma ihåg, att ta kort på dem allihop och dokumentera deras utveckling. Jag är väldigt glad att ha denna grupp och hoppas verkligen att vi kommer fortsätta träffas under lång tid :)
 
Så gårdagen var rolig, fram tills vi kom hem. För strax därefter började bebisen med kolik få ont och det blev till den värsta natten hittills. Det är fruktansvärt att se sitt barn vrida sig i smärtor och ingenting kunna göra förutom att bära det på axeln och gå runt och vyssja! Stackarn var helt slut :(
 
Vårt hopp står till att alla förändringar jag har gjort med min kost (jag ska berätta om dem i kommande inlägg) ska hjälpa snart så att det lindrar magsmärtorna! Det är så synd om bebis!!
 
Efter en slitig natt med väldigt lite sömn har vi tagit det väldigt lugnt idag, vi har faktiskt inte ens varit utanför dörren. Men även om det varit mycket skrik och lite sömn för lill*n idag också har det lyckligtvis även funnits stunder med lugn och ro, och gos med avslappnad bebis <3
 
~Titti
Usch för kolik!
Det ger både ledsen bebis och ledsen mamma!!
Känner mig så hjälplös :(
~Titti
Alla flaskor har fyllts med bröstmjölk och frysen är nu full så imorse packade jag ihop alltsammans i frysväskor och körde till sjukhuset.
 
Det är Leif som brukar lämna men eftersom jag ändå skulle till sjukhuset gjorde jag det denna gång. Dessutom var det trevligt att se lite utav Neontalavdelningen och träffa några ur personalen :)
 
Därefter gick jag till ortopedtekniska mottagningen för att göra fotavtryck för gipsgjutning till hålfotsinlägg hoppas att det ska hjälpa mot mina ömma fötter och leder (som sagt, graviditeten frestade på)..
 
Parkeringen utanför sjukhuset var sanslöst vacker idag, i solskenet närapå glödde ekarna i sina fantastiska höstfärger! 😊
 
 
 
~Titti
Jag vet att jag skrev IGÅR att jag skulle berätta om babymassagen IDAG. Jag ska sluta tidsbestämma saker, det får bli när det blir - när det passar mig och bebisarna :)
 
Efter lunch åkte vi in till stan. Sjukgymnasten har skickat mig till läkaren på Vårdcentralen...
 
 
 
... Som skickar mig vidare till sjukhuset. Graviditeten har satt sina spår på leder m m och vi ska se om det kan fixas med hjälp av ortopederna. Gossen blev hungrig så vi blev kvar lite längre på vårdcentralen och jag satte mig för att amma vid BVC. Utsikten från bvc:
 
 
 
Lämnar VåC med en mätt liten Gosse :)
 
 
 
När jag ändå var i stan passade jag på att köps lite grejer, bl.a. nya söta nappar:
 
 
 
Sen svänger vi hem på en stund och sedan bar det av till stan igen. Denna gång för en kväll med mina Ladies. Min Ladies Circle-klubb gjorde studiebesök på Blomsterhallen och sedan fick vi plantera blomsterarrangemang. Jag har verkligen inte gröna fingrar (lyckligtvis är Leifs illgröna så vi har alltid praktfullt blommande orkidéer m.fl. här hemma!) så allt de så var nytt för mig!
 
Tösen var lite orolig och jag ammade henne så istället för att plantera köpte jag lite grejer så att jag kan göra en dörrkrans. Vi får se vad det blir? Det fanns mycket fint att titta på:
 
 
 
 
 
Sedan följde en mysig stund hemma hos en av tjejerna :)
 
~Titti