Min bästa supporter är min älskade Titti, den bästa och ärligaste rådgivaren man kan ha som kommunalråd.
Idag så har vi firat hustrun på sin födelsedag. För dig som följer vår blogg vet du att det varit en tuff gravidvecka för Titti. Därför var det inte helt lätt att i förhand planera aktiviteter idag.
Dagen inleddes med hemmagjord födelsedagstårta.


Sedan blev det en födelsedagslunch i Hjo där svärföräldrarna mötte upp, följt av välsmakande dessert bestående av Österhagen glass, ett måste i Hjo. Större äventyr och firande kommer få vänta ett tag.


På köksbordet doftar de egna liljekonvaljerna ljuvligt för Titti. Idag som alla andra dagar är hon värd det finaste som finns, fyrfaldigt leve för Titti <3
-Leif-

Nu var det några dagar sedan jag uppdaterade och jag ska försöka återge de senaste dagarna (lägger upp det på två inlägg)…

I måndags var jag på ett rutinbesök hos barnmorskan, eftersom det är en högriskgraviditet tar jag specifika prover varje vecka och några av dem har blivit lite sämre för varje vecka och denna gång tyckte de att det var bäst att jag tog mig till förlossningen för kompletterande undersökning.

 

 

Väl på förlossningen fick jag komma in till ett ”förundersökningsrum” där man satte ctg för att mäta bebisarnas hjärtslag. Helt okej tyckte Tvåan vars värden var registrerade efter 10 minuter. Ettan däremot bestämde sig för att nu var det läge att leva loppan och härjade runt så det stod härliga till! Detta gjorde att plattan som sattes på min mage aldrig riktigt var i läge för att mäta Ettan, vilket gjorde att jag fick ha ett finger på plattan och försöka följa bebisens krumbukter – lättare sagt än gjort… Efter en timme konstaterades att Ettans värden inte kunnat registreras till fullo men att båda bebisarna var pigga och alerta (en av dem superpigg!).

Sedan följde lite väntan då resultatet skulle registreras, jag fick ta nya prover och invänta svaret på dem. Denna väntan fick mig att inse att det är en bra idé att ha med sig egna tidningar, böcker eller annat tidsfördriv när man är här. 4 väggar, tiden går långsamt...

 

                    

 

 

(Jag frågade om det var okej att ta bilder på rummet och fick svaret att det var det.)

Sedan fick jag träffa läkare G (det var han som höll i vår tvillingträff och han blev snabbt en favorit för mig, hoppas han jobbar när det är dags för bebisarna att komma ut!), vi gick igenom olika behandlingsalternativ och han gjorde även ett ultraljud som visade på välmående bebisar, bra moderkakor och rikliga navelsträngsflöden.

Det blev nu tydligt för mig att jag helt enkelt får acceptera att jag inte kan fortsätta att arbeta -”mind over matter” håller inte lägre - och jag blev sjukskriven på heltid (jag har ändå klarat mig länge för att vara en tvillinggraviditet). Läkare G bestämde att jag skulle ta nya prover på fredag och om det inte blivit bättre då skulle jag läggas in.

En trött Titti körde sedan hem, fast bestämd att vila och ta det lugnt :)

Fortsättning följer…

~Titti

SkaS Skövde, Skövde, ctg, förlossning, gravid, gravid med tvillingar, graviditet, hjärtslag, högriskgraviditet, kss, trivselregler, tvillinggraviditet, ultraljud,
I går hade jag mitt första möte med min Unga Mentor. Ja du läste rätt, det är jag som är adept till Matilda som är student på Högskolan i Skövde. Ung i Skövde startar under våren en testmentorverksamhet, om den kommer falla väl ut kommer vi få se fler unga mentorer till flera beslutsfattare inom kommun och näringsliv i Skövde. Som en av fem testpiloter och enda politikern var det med nyfikenhet jag träffade Matilda för första gången i går.
Skövde ska vara en attraktiv kommun inte minst för unga. Att då vända på perspektivet och fånga en ungdoms infallsvinklar och tankar är lockande och gårdagens första träff gav mersmak, om några veckor är det dags igen, spännande.
/Leif

Igår på min rutinundersökning hos barnmorskan var inte mina värden som de skulle, barnmorskan skickade mig därför till förlossningen där jag fick göra kompletterande prover. Jag är nu sjukskriven, ordinerad att vila och ta det lugnt.

Jag berättar mer imorgon!
~Titti

Det är med blandade känslor jag ser på EU-valets resultat. För Centerpartiet som av vissa bedömare hade räknats ut så sent som för någon vecka sedan är valresultatet en stor framgång, vi inte bara behöll antalet röster, vi ökade med en procentenhet´jämfört med förra EU-valet. Frågorna som kom att dominera EU-val debatten låg mycket väl i linje med Centerpartiets profilfrågor. Lokalt i Skövde så är det andra EU-valet på raken som Centerpartiet ökar väljarstödet, det känns extra bra efter en intensiv lokal valrörelse.
Bland Kristdemokraterna så finns också anledning att känna sig nöjda att man i valet lyckades tvätta bort "krisstämpeln". Skillnaden i EU-valet mot riksdagsvalet är att i EU-valet så upplever jag inte att det finns någion stödröstning att tala om. Därför var resultatet för C och KD extra glädjande och ingjuter extra energi inför höstens valrörelse.
Den frågor som alla partier och samhället måste ställa sig är hur ska debatten föras kring integration och migrationsfrågorna och hur ska Sverigedemokraternas förenklade problembeskrivningar bemötas?  Var tionde väljare har lagt sin röst på ett parti som inte står för alla människors lika värde och rättigheter. Mönstret är det samma i stora delar av Europa och påminner om den politiska utvecklingen före andra världskrigets utbrott. Debatten måste tas på alla politiska nivåer det är min bestämda uppfattning.
Kommer Sverigedemokraternas andel av väljarkåren bestå i höstens val så kommer det att påverka den politiska kartan i väldigt många kommuner och landsting. Erfarenheterna av minoritetsstyre i bland annat Skövdes grannkommuner Falköping och Skara förskräcker.
 
/Leif
 
 
Centerpartiet, EU-val, Skövde, Val 2014, Walterum,
Här kommer mina kommentarer utifrån vad det står i Gravidkalendern för vecka 30:
 

Mamma:

"Att du ha en god hållning är viktigt för att minska belastningsskadorna på din rygg." 

Ja det är lite ledsamt att min rehabträning nu tar sommaruppehåll, men jag ska försöka träna på bra på egenhand. Men det blir inte samma sak, t.ex. kan jag inte göra övningarna i rehabbadet för när det är öppet för allmänheten höjder de golvet så att alla bottnar. Eftersom jag behöver djupt vatten får jag i så fall vara i motionsbassängen, inte lika skönt där vattnet är avsevärt kallare + att det känns lite konstigt att kränga på sig en stor väst och "cykla på damcykel" i vattnet på motionsbanorna... Men men ska träningen bli av är det det jag får göra!

 

Mödravården:

"Du fortsätter att besöka din barnmorska cirka varannan vecka fram tills förlossningen"

Jag går på kontroller hos barnmorskan varje vecka.

 

Tvillingar:

"Fram till vecka 30 har tvillingfoster samma tillväxt som ensamma foster men från och med vecka 30 minskar tvillingfostrens tillväxt. De har mindre plats i livmodern än ensamma barn."

Jag måste komma ihåg att fråga barnmorskan om detta, jag har inte hört att tvillingar växer långsammare än enlingar? Däremot föds de oftast med lägre vikt men det beror jag främst på att de oftast föds för tidigt... Hmm, ja jag ska kolla upp det här!

 

Annars kan jag säga att jag gick in i någon sorts "vägg" förra veckan och det står nu klart för mig att jag måste dra ner avsevärt på jobbet (ja läkarna fick rätt till slut! ;) ) för jag orkar helt enkelt inte med hela dagar längre. Dessutom värker min kropp mest överallt och bara för det behöver jag också vila lite på dagen också. Försöker ta igen vilotiden under helgen, men det funkar inte att vila i förväg tyvärr.. :) 

~Titti

gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 30, graviditet, gravidkalender, tvillinggraviditet, vecka 30,
Idag är det Mors dag, och som mother-to-be hade Leif köpt tårta till mig:
 
 
Tänk att det om ett år är två små som kommer kalla MIG för mamma?!! Underbara tanke ♥
 
 
Flera är ni som har önskat att jag ska lägga upp bilder på magen. Jag har varit lite tveksam till det, mycket är väl för att jag inte är helt bekväm i att ha ökat flera storlekar under kort tid. Jag tycker själv att gravidmagar är bland det finaste som finns, men när det är min egen mage är det svårt att känna samma sak - jag känner mig mest tjock... Men sen samtidigt är jag otroligt stolt över min mage och jag tycker kroppen är helt fantastisk som klarar av denna på frestning och allt runt omkring! :) Så ja, lite blandade känslor som sagt.
 
Nu i vecka 30 är min tvillingmage lika som som en mage som "bara" håller ett barn. Nu har jag tagit mod till mig så håll tillgodo till en snabb framspolning vecka 15 - vecka 30:
 
v. 15                                 v. 20                               v. 25
                  
 
v. 30
 
~Titti
Runt om i Europa och i Sverige finns det starka politiska krafter som i grunden vill ändra vårt samhälle i en odemokratisk riktning. Dessa krafter vill se ett samhälle där vi skiljer på människor beroende på sitt etniska ursprung, sin tro och sexuella läggning. För mig som Centerpartist är det självklart att stå upp för ett Europa som är mänskligt och där alla ges samma möjligheter.

Flaggan är idag hissad för mor på mors dag och för ett Europa där demokrati och frihet ska få råda. Din röst är viktig för att visa vilket Europa du vill leva i och vilka värderingar som ska få styra.
/Leif
Under två veckor har Centerpartiet i Skövde bedrivit en intensiv EU-valrörelse. De politiska samtal har blivit betydligt fler än förväntat och jag är mycket nöjd vår insats. EU-valrörelsen har också varit en förvalsrörelse inför höstens val och många av diskussionerna har kommit att handla om kommunala frågor. Idag och i morgon slutspurtar vi vid det stora klassfotbollsarrangemanget i Skövde.
Kampanjgänget på klassfotbollen: Therese Qwarfordt, Shorik Adam, Ulrika Johansson och Birgitta Johansson har rapporterat om många spännande samtal under dagen.
 
På torget vid Centerns valstuga slutspurtade Leif Walterum, Ulrika Carlsson och Mats Eliasson. Även idag så var det flera som kom fram och ville diskutera EU-valet men också frågor inför höstens kommunval.
Den som inte syns finns inte, Centern i Skövde ser det som en samhällsuppgift för oss att finnas ute och möta väljarna oavsett det är valtider eller inte och det ska vi fortsätta med  oavsett valutgång.
 
Hemma växer Tittis mage, till höstens valrörelse kommer familjen att utökats med två bebisar. Spännande och underbart!
 
/Leif
Birgitta Johansson, Centerpartiet, EU-valet, Klassfotboll, Mats Eliasson, Shorik Adam, Skövde, Therese Qwarfordt, Ulrika Carlsson, Ulrika Johansson, Valkampanj, Walterum, gravid med tvillingar,
24 maj är Ofrivilligt barnlösas dag
 
 
Till dig som ännu inte har nåt namn du är bara en dröm jag hoppas ska bli sann
 
Till dig med all den kärlek jag vill ge jag har väntat länge nu känns som en evighet
 
Till dig som jag hoppas jag får känna ditt lilla huvud mot min arm lilla stjärna utan namn.
Innan åren springer bort innan det är försent jag är bara en bland miljoner som längtar jag vet tro mig jag vet
 
Till dig som jag vill se växa upp torka tårar från din kind få dig att skratta att vara still
 
Till dig ett löfte som du får jag lovar att älska dig så mycket som det bara går
 
~Titti
24 maj, Ofrivilligt Barnlösas Dag, ofrivillig barnlöshet,
Kommer ni ihåg Zorros tilltag på körsbärsträdet förra året?
Verkar som om det blir repris på det i år...
 
Trädet har hämtat sig ganska bra ändå, även om det inte ser helt okej än, så har han iaf inte gått åt på det (än)!
 
 
 Men när jag kollade i hålet för några veckor sedan så såg jag att där lång många ägg:
 
 
Och häromdagen låg mamman/pappan och ruvade på dem
 
 
Så det lär bli småfåglar som skriker inne i trädet och skatungar som skriver uppe i trädtoppen (skatboet), återstår att se om Zorro kommer bli lika galen denna gång som förra året??

To be continued... ;)
 
~Titti
Dobermann, busig dobermann, doberman, dobermann, fågelungar, fågelägg, ruvning,
73 dagar kvar...
 
 
men det känns inte som om jag kommer att gå så långt...
~Titti
gravid, gravid med tvillingar, nedräkning till BF,
Vid gårdagens föräldrautbildning pratade vi amning och närmaste tiden efter förlossningen. Det var sista träffen, vilket jag hade missat (jag trodde det skulle vara en gång till) och vi fick fylla i en kort utvärdering innan vi gick. Det här var en pilot, vi var en större grupp med två barnmorskor (istället för en) samt att man träffas tre gånger istället för fyra som tidigare. De kunde inte ännu säga om de kommer hålla några utbildningar till blivande (förstagångs-) föräldrar till hösten eller inte. Det föds så många barn i Skövde nu så de har inte resurser nog för att även kunna hålla dess utbildningar. Det tycker jag är synd, så jag hoppas verkligen att det blir fler! Det jag framförallt såg fram emot innan utbildningen startade var att träffa andra blivande föräldrar och det är också det som jag främst tar med mig nu efteråt. VI fick varandras telefonnummer och det vore roligt om vi kommer hålla kontakten på något vis efteråt. VI får väl se... :)
 
Idag har jag varit på sista våtvästträningen, nu har de sommaruppehåll och jag kommer inte tillbaka till hösten för då har jag två små sötnosar att ta hand om! Jag har verkligen uppskattat min rehabträning i den varma rehabbassängen och vet att den har fungerat just så förebyggande som vi har hoppats på, peppar peppar så håller ryggen fortfarande :)
 
 
Jag ska försöka hålla igång rehabträningen så gott det går på egen hand fram till BF :)
~Titti
Skövde, blivande föräldrar, föräldragrupp, föräldrautbildning, gravid, gravid med tvillingar, rehab, rehabbad, rehabilitering, rehabträning, våtväst, våtvästträning,
Under veckan så arrangeras årets Natur och Miljödagar för skolelever i Locketorps skogar norr om Skövde och i kväll var det öppet för allmänheten. Under två dagar så kommer 600-700 skolelever samt pedagoger ut i skogen och får lära sig mer om natur, djur och miljö. Naturen är det bästa klassrummet, finns det en bättre undervisningsmiljö än när man direkt får uppleva att teorin blir levande? Nej jag har svårt att tro det.
Arrangörer allt sedan starten för 20 år sedan är bland annat Skogsstyrelsen och Studieförbundet Vuxenskolan (SV). Men utan medverkande föreningar och många frivilliga krafter och ideela arbetstimmar skulle det inte gå att genomföra dagarna, engagemanget hos alla inblandade imponerar.
Gillis Hellberg Falköping bjöd i kväll den stora publiken på underhållande historier från de flesta landskapen men så klart med tyngdpunkt på Västgötahistorier.
När arrangemanget startade för 20 år sedan var jag ordförande för Studieförbundet Vuxenskolan i Skövde, i kväll fick jag möjligheten att som kommunalråd tacka alla inblandade som möjliggör att de uppskattade dagarna kan leva vidare. Det blev många trevliga möten och diskussioner om än det ena och än det andra denna fantastiska kväll där temperaturen klockan 21.00 ännu stod på 20 grader :) 
/Leif 
 
Föreningsliv, Gillis Hellberg, Natur och Miljödagar, SV, Skogsstyrelsen,

Ikväll är det åter dags för föräldrautbildning. Förra veckan provade vi olika typer av massager som partnern kan ta till under värkarbetet och så diskuterade vi förlossningen och avslutade med att titta på förlossningsfilm. Jag vet inte vad som står på schemat ikväll, men berättar imorgon :)

~Titti

föräldrautbildning,
Såhär står det i Gravidkalendern för vecka 30:
 

I magen:

Barnet producerar mer kroppsfett som gör att det verkar mindre rynkigt nu. Barnet förbereder sig också på andningen utanför mammans mage genom att härma andningsrörelser. Rörelserna är rytmiska och kan till och med göra att bebisen börjar hicka. 

Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer. 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

1.5-1.6 kg

38 cm

Längden mäts från huvud till fot. 

 

Mamma:

Att du ha en god hållning är viktigt för att minska belastningsskadorna på din rygg. Förstoppning är också ett vanligt problem. Det kan bero på att du motionerar mindre och att hormonet progesteron hämmar tarmrörelserna. Om du tar järntillskott så bidrar det också till trög mage. Motionera regelbundet, drick mycket vatten och ät fiberrik mat. Passa också på att börja ladda kolhydrater inför förlossningen. 

 

Mödravården:

Du fortsätter att besöka din barnmorska cirka varannan vecka fram tills förlossningen.

(jag går på kontroller hos barnmorskan varje vecka)

 

Tvillingar:

Fram till vecka 30 har tvillingfoster samma tillväxt som ensamma foster men från och med vecka 30 minskar tvillingfostrens tillväxt. De har mindre plats i livmodern än ensamma barn.

 

~Titti

gravid, graviditet, gravidkalender, vecka 30,

Barnmorskebesöket gick bra :) Vi lyssnade på bebisarna och mätte magen, allt ok! Jag tog olika prover och de höll sig också inom mallarna för vad som är godtagbart. Mitt järnvärde är fortfarande lite lågt (fastän jag tar extra järntabletter varje dag), men normalt sett ska det öka naturligt i den delen av graviditeten som jag befinner mig. Nåväl jag ska ta nya prover nästa vecka så då märker vi :)

Ikväll har jag varit på mitt första me&i-party, inbjuden av en granne. Det är ett svenskt märke som består av giftfria textilier, alltså perfekt till bebisarna!

         

 

Den här lamm-outfit:en tyckte jag var ursöt!!

                    

Så bebisarnas garderober fortsätter att fyllas på :)

~Titti

bebiskläder, giftfria textilier, graviditet, me&i, meandi,

Med 76 dagar kvar till BF är jag snart på väg till kontroll hos Barnmorskan.

 

 

~Titti

Inne på den tredje kampanjveckan inför söndagens EU-val som kombineras med förvalskampanjen inför höstens kommunval i Skövde. Valrörelse är alltid lika roligt och det känns att även intresset inför höstens val engagerar. Två tredjedelar av frågorna vid valstugan handlar om kommunpolitiken. Det är roligt med engagerade kommunmedborgare och det tycker jag vi har i Skövde. Lite förvånande att de flesta av partierna i kommunfullmäktige inte bedriver en aktiv valkampanj, men det är ju deras bekymmer. Centern har alltid prioriterat väljardialogen oavsett valår eller inte.
/Leif
Här kommer mina reflektioner om vecka 29 utifrån vad det står i Gravidkalendern:
 
  I magen:

"De små lätta rörelserna som du har känt i magen blir nu allt starkare. Nu känns sparkar och slag. Barnet börjar likna en riktig liten bebis."

  Ja nu känns sparkarna ordentligt och det är så härligt! Känns som om jag kommunicerar med dem i magen. Jag kan gissa, men inte säkert veta, om det är Ettan eller Tvåan som ger sig tillkänna. Mysigt är det iaf :)

 

Mamma:

"Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Dina inre organ trängs undan allt mer och det känns."

Instämmer! Jag tycker det är roligt när jag ser hur magen hoppas till av de ordentliga sparkarna :)

 

Partner:

"Om ni vill inreda en barnkammare kan det vara en bra tid att göra det nu."

Nja, vi är inte färdiga med vår renovering ännu, men bebissakerna tar allt större plats i vårt hem - and I´m lovin´ it!!

 

 Mödravården:

"Du besöker mödravården varannan vecka fram tills förlossningen."

Vi har ju en egen MVC-plan och från och med nu träffar jag barnmorskan varje vcka.

 

Tvillingar:

"Ofta görs en ultraljudsundersökning i vecka 29 eller 30 när man väntar tvillingar."

Ja det gjorde vi, inlägget hittar du här!

 

Tips:

"Om du oroar dig för att du inte har känt fosterrörelser på länge kan du dricka tre stora glas med kallt vatten i en följd och sen sätta en väckarklocka på ringning mot magen."

Det har jag inte provat... Men om jag äter glass eller dricker något kallt kan jag tycka att det kickar igång dem :)

 ~Titti

gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 29, graviditet, gravidkalender, tvillingar, tvillinggraviditet, vänta tvillingar,
Ja detta årets Reunion blev lite annorlunda.. Jag insåg ganska tidigt att jag inte har energi att hålla igång i flera dagar. Dessutom kan jag inte göra saker som vi brukar, typ gå på stan (får sammandragningar om jag så bara går 10 m), sitta på fik/restaurang (ryggen pallar inte) etc.. Men jag ville såklart träffa mina fina vänner!! Så efter noga övervägande beslutade jag mig för att årets Reunion fick minskas ner från långweekend till ett dygn. Jag tog bilen och körde ner till Malmö, på så vis visste jag att jag skulle sitta skönt och att jag kan ta paus närhelst jag vill. Skrattretande nog fick jag köra in på en rastplats på vägen och ta en timmas sovpaus i bilen (jösses vart har energin tagit vägen?!)! Men på så vis var jag pigg och alert förare och jag hade ju heller ingen tid att passa, så jag kunde njuta av färden. Det är så häftigt att köra bil i Sverige, landskapet förändrar sig för varje landskap man kör igenom och i Skåne lyste rapsfälten vackert gula :)
 

Om än ett kort besök så var det lika trevligt som alltid att se mina tjejer!!
 
Vi hängde i trädgården, njöt av det fina vädret och tjattrade om det mesta. Jag har mest legat i trädgårdssoffan och tagit det lugnt, men hurtiga Jennie gjorde minsann inte avkall på träningen utan körde sina Tabata precis som planerat :)
 
 
Det var första gången jag var hemma hos Alex så det var roligt att se hur de bor nu, överraskande nog hade familjen uttökats med en katt!?
 
 
Snälla Alex hade även samlat ihop och packat massa bebissaker till tvillingarna, kläder, nappar och andra bra-att-ha-saker.
 
Och så fick jag möjlighet att lära känna de här sköna killarna lite bättre :):)
 
 
Vägen hem gick bra, räckte med en halvtimmas vila...
Som vanligt ser jag fram emot nästa års Reunion, men nu vet jag att vi kommer ses åtminstone en gång till innan dess - det ser jag fram emot! :)
 
~Titti
2014, Malmö, Sverige, rapsfält, reunion, skåne,
På fredagen hade Småföretagarnas Arbetslöshetskassa  SMÅA stämma. Sedan 2002 har jag haft förtroendet som styrelseordförande och att leda Sveriges största A-kassa för företagare med 120.000 enskilt anslutna medlemmar, på stämman omvaldes jag för ännu en två års period.
Under 2013 så betalade SMÅA ut 475 miljoner i arbetslöshetsersättning till våra medlemmar som antingen avvecklat eller lagt sin verksamhet vilande. Grundkritieriet för att överhuvudtaget kunna få en inkomstrelaterad ersättning är att man är medlem i en A-kassa. Majorieteten av Sveriges företagare är inte medlemmar i en A-kassa. Att brandförsäkra sig och teckna företagsförsäkringar är självklart för de allra flesta, men oftast glömmer företagarna att man också måste försäkra sig själv mot det oförutsedda.
Fotograf: Diana Kapitanska
 
Förutom att SMÅA handlägger arbetslöshetsförsäkringen så deltar också SMÅA aktivit i opinionsarbetet för att förbättra regelverket för företagare och för att öka legitimiteten av försäkringen mm. Under de senaste åren har SMÅA i allt större omfattning kommit att bli remissinstans åt regeringen och departement i allt fler företagarfrågor ett betyg för att SMÅA har ett högt anseende och kunnande. En sådan fråga där SMÅA påverkade utgången var när vi i vårt remisssvar avvisade finansdepartementets förslag att införa månadsupppgiftsinlämning. Det skulle avsevärt ökat regelbördan för företagare ansåg SMÅA. Det blev ingen månadsuppgiftsinlämning!
Under året komer SMÅA att öka marknadsföringen av A-kassan för att få fler företagare att förstå vikten av medlemsskap i SMÅA. Samtidigt ökar opinionsarbetet inför riksdagsvalet och att den parlamentariska socialförsärkingsutredningen, som utreder trygghetssystemen, ska vara klar i januari 2015. Jag ser framemot att under det kommande året tillsammans med styrelsen och ledningen i SMÅA fortsätta arbeta för att förbättra trygghetssystemen för företagare och att jobbskaparna ska få bättre villkor i Sverige. Tack för fortsatt förtroende att företräda 120.000 småföretagare!
 
/Leif
   
Parlamentariska Socialförsäkringsutredningen, SMÅA, Småföretagare, Trygghetssystem, Walterum, arbetslöshetsförsäkringen,
Stärkta av den bästa Sifo mätningen för Centerpartiet på länge så var stämningen mycket god och det rådde full aktivitet hela dagen vid valstugan på torget i Skövde. Att bedriva valrörelse och diskutera med väljarna är bland det roligaste man kan göra som politiker. Diskussionerna var många och handlade om det mesta från stort till smått.
Varje dag fram till valdagen är valstugan öppen. Öppettider i valstugan och mer om EU-valet och höstens kommunval hittar du på Centerpartiets hemsida i Skövde, klicka här.
/Leif
 
Centerpartiet, EU-val, Skövde, Valstuga, Walterum,

Ja så heter bebisarna i magen än så länge! Den bebis som vid ultraljudet i vecka 12 låg närmast ”utgången” fick av sjukvårdspersonalen benämningen ”Tvilling 1”, medans den andra fick ”Tvilling 2”. Så kommer de fortsätta att heta till dess de kommer ut, oavsett om de byter plats och läge. Men om Tvåan skulle vara den som kommer ut först (förlöses först) så skulle den bebisen få byta namn till ”Tvilling 1” och den bebis som kommer ut så om nr 2 blir alltså ”Tvilling 2”.
Hänger ni med?

Jag och Leif kallar den kort och gått ”Ettan” & ”Tvåan” :) Vid gårdagens ultraljud på sjukhuset låg Ettan med huvudet nedåt, fortfarande på vänstra sidan och Tvåan på högra sidan med huvudet upp. Skulle de ligga såhär v.32-34 så planeras det för vaginal förlossning (fingers crossed!!).

Det man framförallt kollar på nu är att bebisarna växer som de ska och det gör de. De är väldigt lika storleksmässigt och väger ca 1200 gram vardera, precis som de ska! Läkaren kollade moderkakorna, flödet i navelsträngarna, hjärtslag med mera. Vi fick med oss några bilder hem, bland annat dessa två:

 
 
Förutom undersökning av bebisarna gör jag olika prover och vi får stälal frågor och gå igenom vad som väntar härnäst. Vi hade en väldigt sympatisk läkare som förklarade det vi undrade över bra, hon var lätt att prata med. Läkaren tog återigen upp frågan vad det gäller sjukskrivning för mig. Det är svårt... I mitt huvud vill jag fortfarande jobba, men kroppen talar ett annat språk… Hitintills har jag valt att gå ned i tid genom att ta ut inarbetad komp/flex. Jag fortsätter nog så ett tag till, men inser också att det inte finns någon mening med att slita som jag gör, att jag behöver vila då det är en stor påfrestning för kroppen, men att sluta jobba är som att ändra min identitet lite grann. Ja ni hör ju, jag är inte klar i huvudet än.. Fast jag tror att det kommer lösa sig helt naturligt inom några veckor, kroppen kommer inte fixa det och till slut kommer knoppen ikapp kroppen! Jag är nu i stort sett lika stor som någon som bär på ett barn i vecka 40 (dvs. fullgången graviditet), trots att jag ”bara” är i v. 29. Så som sagt, det ger sig nog :)

~Titti

Leif & Titti, Leif och Titti Walterum, Tvilling 1, Tvilling 2, gravid med tvillingar, hjärtslag, läkare, moderkaka, navelsträng, sjukskrivning, tvillingar, ultraljud, vänta tvillingar,

80 dagar kvar…

:)

~Titti

På torsdagen så förtidsröstade jag och Titti till Europaparlamentsvalet. Ett val som är viktigare än många tror, 6 av 10 beslut i kommunen har någon bäring på ett beslut som fattats i EU. Att dessutom mycket av exportindustrins konkurenskraft avgörs på EU nivå och jordbrukets och landsbygdens frågor också hanteras i stor utsträckning på EU nivå gör att EU-valet är extra viktigt för Skövde och Västsverige. Idag ställs valstugorna upp på Hertig Johans Torg under lördag mellan 11-14 kan du möta många centerpartister, ta en kopp kaffe och ställa dina frågor om EU-valet om du ännu inte bestämt hur du ska rösta. Välkommen, din röst är viktig för Skövde!
 
/Leif
 
EU-val, Förtidsrösta, Rösta, Skövde, Walterum,
Under onsdagen och torsdagen så fick hushållen i Skövde kommun en hälsning från Centerpartiet i sina brevlådor, en påminnelse inför kommunvalet om fyra månader.
I snart åtta år har jag haft förtroendet att vara kommunlråd i Skövde, åtta år där väldigt mycket har hänt i vår kommun. Att sitta i ledningen och vara med och ta ansvar och driva utvecklingsfrågor och få se resultat av det man gör är både stimulerande och roligt.
 
 
I höstens kommunval är det en bra blandning av kandidater på kommunlistan, tidigare kommunpolitiker blandas med nya kompetenta personer som för in nya erfarenheter.  Att blanda beprövad erfarenhet med nya infallsvinklar utvecklar både politiken och vår kommun. Vill du veta mer om hur Centerpartiet vill utveckla Skövde klicka här.
Har du tankar eller funderingar hur du vill utveckla Skövde, tveka inte en det är bara att höra av dig. Är det så att du inte fått något i din brevlåda tillsammans med Skövde Nyheter så hör av dig så löser vi det.
 
/Leif
Centerpartiet, Kommunalråd, Kommunval, Skövde, Val 2014, Walterum,
Nu går jag in i vecka 29 och såhär står det i Gravidkalendern:
 
  I magen:

De små lätta rörelserna som du har känt i magen blir nu allt starkare. Nu känns sparkar och slag. Barnet börjar likna en riktig liten bebis. Produktionen av hormonerna androgen och östrogen startar. De stimulerar din kropp att producera prolaktin som startar produktionen av råmjölk som barnet kommer att behöva de första dagarna. Fostret börjar reglera sin egen kroppstemperatur och benmärgen har tagit över all produktion av röda blodceller. Fostret urinerar cirka en halv liter per dag.

  
 vikt.JPG  langd.JPG

1.2-1.4 kg

35-36 cm

Längden mäts från huvud till fot.

Mamma:

Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Dina inre organ trängs undan allt mer och det känns. De bästa sätten att undvika graviditetsproblem är god hållning, nyttig mat, lätt motion och mycket vila.

Partner:

Om ni vill inreda en barnkammare kan det vara en bra tid att göra det nu. Efter förlossningen är det svårt att få tid för några större projekt. Dessutom är det inte nyttigt för barnet att andas in byggdamm eller färglukt.

Mödravården:

Du besöker mödravården varannan vecka fram tills förlossningen.

Tvillingar:

Ofta görs en ultraljudsundersökning i vecka 29 eller 30 när man väntar tvillingar.

Tips:

Om du oroar dig för att du inte har känt fosterrörelser på länge kan du dricka tre stora glas med kallt vatten i en följd och sen sätta en väckarklocka på ringning mot magen.

 ~Titti

gravid, gravidkalender, vecka 29,
Igår var vi inbjudna till Tvillingträff på sjukhuset.
 
 
Program
  • Förlossningsläkaren kommer att tala om tvillinggraviditet och förlossning
  • En barnmorska kommer att tala om nyföddhetstiden och amning
Det var riktigt bra och väldigt trevligt att träffa andra blivande tvillingföräldrar. Läkaren och barnmorskorna var mycket trevliga och informationen var "spot on"!
 
Jag ska läsa igenom det material vi fick med oss och berätta mer om det om någon dag eller så här på bloggen :)
 
~Titti
SkaS Skövde, Skövde, amning, barnmorska, förlossning, förlossningsläkare, nyföddhetstid, sjukhuset, sjukhuset i skövde, tvillinggraviditet, tvillingträff,
Snart inleds en av valårets många debatter, fullsatt i Timmersdala när vi kommunpolitiker ska grillas.Så bra att då ha en politik för Hela Skövde! Mer närodlad politik om C får större inflytande /Leif
C, Debatt, Skövde, Timmersdala, kommunpolitiker, närodlad politik, politik,
Med 13 dagar kvar till Europaparlamentsvalet så börjar valtemperaturen att bli ljummen. Tyvärr så tror jag inte att den kommer att hetta till trots att EP-valet borde engagera många fler. 6 av 10 beslut som fattas i kommunen har någon koppling till EU nivån och med ett Europaparlament som fått mer makt är det viktigt vilka 20 parlamentariker som ska företräda Sverige.
 
På vissa områden som t.ex miljö och klimatområdet så behöver EU få mer makt än idag. Medan andra områden som t.ex. rovdjurspolitiken och rätten att få freda sina tamdjur eller hur många träd det får finnas per hektar betesmark är frågor där Sverige bäst bestämmer självt. Centerpartiet vill ha ett smalare men vassare EU som slår vakt om ett mellanstatligt samarbete istället för mer överstatlighet. Därför säger Centerpartiet som enda borgerliga partiet klart och tydligt nej till valutasamarbetet och införande av Euron i Sverige.
Det har stor betydelse för din och min vardag vilka vi väljer att företräda Sverige. ViStatistiskt tycker svenska folket som Centerpartiet, att EU ska bli smalare men vassare.
 
/Leif
  
 
Centerpartiet, EU-val, Europaparlamentsval, Valfilm, Walterum,
Här kommer mina reflektioner från graviditetsvecka 28,
utifrån det som står att läsa i Gravidkalendern:
 

Mamma:

´"Skriv gärna en önskelista inför förlossningen. I den kan du skriva hur du vill att din förlossning ska gå till. Vill du kanske lyssna på din favoritmusik när du föder? Eller är det så att du vill undvika vissa smärtlindringsmetoder?

Jag hade gärna börjat skriva på en önskelista. Men jag vet ju inte om det blir vaginal förlossning eller kejsarsnitt, det är 50/50 % chans/risk för dem båda? Såsom jag har förstått det kommer det bestämmas/planeras i vecka 32-34, beroende på hur bebisarna ligger i magen då. NU ligger båda med huvudet nedåt, om de fortfarande gör det i v. 32-34 kommer det planeras för vaginal förlossning vilket jag hoppas och verkligen önskar mig. Det räcker med att Ettan (benämningen på den bebisen som ligger närmast "utgången") ligger med huvudet nedåt då planeras vaginal förlossning, oavsett om Tvåan ligger med huvudet nedåt, i tvärläge eller i säte. Men om Ettan ligger i tvärläge eller i säte så planeras kejsarsnitt och det hoppas jag verkligen att jag ska få slippa!

Det är ingen idé att oroa sig för detta än, men nog hade det varit skönt att få ställa in sig på vilket som planeras..

 

Partner:

"Ska ni köpa en ny barnvagn? Tänk på att de flesta affärer har 12 veckors leveranstid. Så ska ni köpa nytt är det dags att beställa nu."

Jaadå vi ska beställa vagn så snart som den blivande mamman har bestämt sig, men hon verkar inte vara redo för något beslut i nuläget..?

 

Mödravården:

"Från och med vecka 28 brukar besöken på mödravårdscentralen tätna. Från att du ha varit där en gång var fjärde vecka kommer du nu att besöka din barnmorska varannan vecka. Om du är omföderska och tidigare haft en problemfri graviditet kan besöken vara något glesare."   

 

Eftersom detta är en högriskgraviditet träffar jag barnmorskan för olika prover och kontroller varannan vecka. Och denna veckan ska vi till Antenatal för ultraljud - längtar till att få se mina bebisar!! :)

 

I övrigt kan jag säga att det är stor skillnad på hur det känns nu, stor skillnad vecka till vecka. Det är tuuungt och numera har jag värk hela tiden. Men så länge allt är bra med bebisarna är jag glad och nöjd!

~Titti

gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 28, graviditet, tvillingar, tvillinggraviditet, vänta tvillingar,
Idag är 70 % av graviditeten gjord!!
 
 

Konstigt att ena appen säger att jag är i 7:e graviditetsmånaden medan den andra säger i 7:e? Och att den ena säger att jag är i tredje trimestern medan den andre säger att jag fortfarande är i andra trimestern? Nåja, båda säger att det är 84 dagar kvar (och jag hoppas att det dröjer åtminstone 64 dagar innan de tittar ut)!! :)
~Titti
Under veckan så startar Centerpartiet i Skövde årets valrörelse på allvar. Vårens förvalskampanj kombineras med aktiviter kopplade till Europaparlamentsvalrörelsen. Valrörelse är roligt, att möta väljarna och diskutera frågor som rör människor i vardagen och som går att påverka tillhör det bästa som politiker.
I veckan så kommer hushållen i Skövde kommun att få något i brevlådan, håll utkik! På fredag ställs valstugan upp på Hertig Johans Torg och på lördag så blir det fullt med aktiviteter. Även debatterna inför höstens kommunval bärjar att komma i gång om än fortfarande ganska blygsamt, på tisdag kväll är det dags för debatt i Timmersdala.
 
Veckans agenda inneghåller mer än valrörelse, på tisdag så presenterar Allianspartierna i Skövde budgeten för 2015-2017. På fredag har Småföretagarnas A-kassa stämma i Stockholm, Sveriges största sammanslutning av småföretagare, 120.000 stycken enskilt anslutna medlemmar. Sedan 2002 har jag varit ordförande för SmåA och jag står till förfogande för ännu en tvåårsperiod om stämman så vill.
 
Veckan i övrigt innehåller som vanligt många möten, företagsbesök och dessutom har Titti och jag tre aktiviteter under veckan inför sommarens tillökning med tvillingar.
 
/Leif
 
 
 
  
Alliansen, Centerpartiet, Europaparlamentsval, Skövde, SmåA, Valrörelse, Valstuga, Walterum,
Igår var det kalas - gånger flera! - på Ruders egendom i Tibro
 
 
Gästerna var inbjudna till Namngivningsceremoni & 40-årsfest. Så de blev ordentligt överraskade när Leif tog till orda och hela kalaset även blev till bröllop, med Leif som vigselförättare! Så gårdagen var verkligen en kalasernas dag! :)
 
 
Roligt att träffa nya människor och vid middagen satt vi vid samma bord som ett par som väntar (ett) barn den 5 augusti, dvs. dagen efter vår beräknade födelsedatum. Så nu fick jag se hur stor magen skulle sett ut om det bara fanns ett barn i den. Jag kan säga såhär: den magen ligger i lä.... ;)
 
Det var första gången jag var på Ruders, vackert hus med fina omgivningar!
 
 
 
 
 
Alla gästerna fick skriva i gästböcker, till brudparet och till barnet som fick sitt namn,
såhär skrev vi till brudparet:
 
 
Väl hemma tittade vi på Eurovision songcontest (som jag spelat in) - helt klart rätt låtar i toppen!!
 
En trevlig dag, men oj vad det tog på min energi! Jag har en lite större resa kvar inom kort men efter den så blir det inga fler eskapader för min del förren bebisarna har kommit för det pallar jag inte med! Idag är hela kroppen svullen och det värker i varenda led känns det som. Det är bara att inse, jag är nu för gravid för att orka stå eller sitta en hel dag/kväll. Idag har det varit sängläge! Ja förutom en liten fika på Rådhuset som jag hade bokat in (det tar nog ett tag innan jag likt Alfons Åberg inser att jag måste sluta med mina "jag ska bara..."?)...
 
På det stora hela en bra helg, om än lite tyngre för var dag! :)
 
  
~Titti
40-årsfest, Borgerlig vigsel, Leif Walterum, Ruders, Ruders egendom, Tibro, Vigselförrättare, bröllop, bröllopsfest, gravid, gravid med tvillingar, kalas, namngivningsceremoni,
Namngivningsceremoni & 40-årsfest som även blev till bröllop (med Leif som vigselförättare)!! ❤
 
 
#längelevekärleken
Leif Walterum, Länge leve kärleken, Skövde, Vigselförrättare, Vivant et amoris,
Jag ar ju helt glömt bort att skriva om föräldrautbildningen vi var på i onsdags!
Från början fick vi höra att vi inte skulle erbjudas någon föräldrautbildning eftersom de
lagt dem på paus, "det föds så många barn i Skövde nu så vi har inte resurser nog
för att hålla dem
". Sedan fick vi ett brev med inbjudan om att vara med i
en pilot för utbildningen de ska starta i höst. Självklart tackade vi ja!
 
Vad som gör den till en "pilot" vet jag inte, de sa inget om det, men något i upplägget lär ju vara förändrat..? Kanske är förändringen att gruppen nu var dubbelt så stor (deltagarna dubbelt så många) mot vad den brukar jag vet inte?
 
Inledningsvis delades vi in i fyra mindre grupper för lite prat och sedan åter i storgrupp för presentation. Fika i "halvlek" och sedan fick vi se en film innan det var slut för denna gång. Så denna första gång var en mjukstart som mest tog upp vilka förväntningar vi har och att lära känna varandra lite grann. Till nästa gång fick vi hemläxa, vi ska läsa ett kapitel i en bok m m.
 
Jag kommer vänta med att berätta vad jag tycker om utbildningen till dess vi har gott alla gånger. Men det jag främst ser fram emot med denna utbildning, är det sociala, att träffa andra gravida/blivande föräldrar.
 
Vi var de enda som väntade tvillingar och jag la fram som önskemål att de ska ta hänsyn till det under utbildningen, och inte enbart utgå ifrån enlingsgraviditet. Jag hoppas att de säger den där extra kommentarer "och vid tvillingar gäller detta...". För om det är något jag saknar rätt igenom vid alla barnmorskebesök, undersökningar, information etc. så är det att mallen hela tiden är enlingsgraviditet, det som gäller vid tvillinggraviditet nämner man sällan. Nu läser jag på mycket själv, men jag kan ju inte veta vad jag missar? Jag vet ju inte vad jag inte vet, om ni förstår vad jag menar? Återstår att se om mitt önskemål införlivas...
 
~Titti
blivande föräldrar, enlingsgraviditet, föräldrautbildning, gravid, gravid med tvillingar, gravida, tvillingar, tvillinggraviditet, vänta tvillingar,

Så har jag då varit på ännu ett besök hos barnmorskan. Alla proverna var bra, så även bebisarnas hjärtljud :) Det är så häftigt att höra hjärtljuden (som låter som galoppernade hästar), men samtidigt känns det helt ofattbart overkligt? Barnmorskan berättade att båda barnen ligger med huvudet nedåt. Så de sparkar uppåt båda två vilket gör det i stort sett omöjligt för mig att veta vilken av bebisarna som jag känner i magen. Blev så glad att höra att de ligger i bästa möjliga utgångsläget!! Visst mycket kan hinna ändra sig innan det är dags, men nu är det riktigt bra :)

För första gången mätte  hon magen, dvs. symfysmåttet (aj, foglossningen kändes extra vid den mätningen) som visade på 30. Vad värdet innebär vet jag i stort sett inget, det viktigaste är att det följer en kurva, men tillväxten ser man ändå bäst genom ultraljud. Jag googlade lite på symfysmått iaf och fann lite info här

Vecka 28, är alltså i åttonde månaden med 87 dagar kvar :)

~Titti

barnmorska, foglossning, gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 28, hjärtljud, hjärtslag, symfysmått, vecka 28, åttonde månaden,

Igår var det Ladies Circle-kväll. Det finns två klubbar i Skövde (LC70 som jag tillhör och Lc106), en gång om året utmanar vi varandra i olika tävlingar. Denna gång var det den andra klubben som höll i utmaningen. Så när vi möttes upp inne i stan så visste vi inte vart vi skulle eller vad vi skulle göra (fast vi hade fått lite klädrekommendationer). Utan att berätta för mycket kan jag säga att den här ”kissnödiga hästen” var en del av utmaningen ;)

 

Men som gravid i åttonde månaden utsätter jag mig inte för onödiga risker utan höll mig på behörigt avstånd. Det blev en rolig kväll ändå, som avslutades med god mat och suveränt umgänge :)

~Titti

LC, Ladies Circle, Ladies Circle Skövde, Ladies Circle Sverige, Lc106, Lc70, utmaning,
På tisdagens så avgjordes årets Skolmatsgastro SM i skolmat. Bakom tävlingen står Lantmännens företag Kungsörnen och Felix syftet med tävlingen är att inspirera till ännu bättre skolmat och höja statusen för landets skolkockar.
När tävlingen var avgjord så stod det klart att Sveriges bästa skolkockar finns i Skövde, jättekul och ett riktigt stort grattis till Lag Helenas Skogsträdgård som består av skolkockarna Emmelie Svensson, Elin Strömberg och Micaela Johansson Fehrm.
Fotot är hämtat från Skolmatsgastro SM i skolmat hemsida (klicka här för att komma till sidan)
 
Finalen leddes av TV kocken Tina Nordström och prisutdelare var H.K.H Prins Carl-Philip.
Det vinnande laget presenterade en ren meny, perfekt som skolmat med fantastiskt goda smaker i fin harmoni. De vackra presentationerna och kombinationen av rätterna imponerade stort på jurygrupperna. Maten var dessutom mycket god och i köket rodde lugn och ordning, precis som det ska vara! Sveriges bästa skolkockar är: Lag Helenas Skogsträdgård i Skövde!
 
Regeringens och landsbygdsminister Eskil Erlandssson (C) strategi för att bl.a. öka förädlingen och lönsamheten i livsmedelsproduktionen heter Sverige det nya Matlandet , den sätter även fokus på råvarorna, måltidens och kockarnas betydelse. Den resa som Skövde kommun gjort under de senaste åren för att lyfta råvarornas och inte minst personalens och miljöns betydelse kring måltiden i de offentliga köken, ligger helt i linje med Sverige det nya Matlandet. Nästa steg hoppas jag som Centerpartistiskt kommunalråd är att vi också ska öka andelen av svenska livsmedel i kommunens upphandling. Alla råvaror som köps in ska vara producerade med minst svensk standard för miljö och djurvälfärd.
 
/Leif
  
H.K.H Prins Carl Philip, Skolkockar, Skolmatsgastro SM i skolmat, Skövde kommun, Sverige det nya Matlandet, Tina Nordström,
Nu har jag gått in i vecka 28 OCH tredje trimestern!! :)
Såhär står det om vecka 29 i Gravidkalendern:
 

I magen:

Graviditetskalender vecka 28

Barnet lägger på sig mer fett och hjärnan fortsätter att utvecklas. Hittills har hjärnans yta varit ganska slät men nu börjar de karaktäristiska vecken att synas. Ögonfransarna börjar att utvecklas. Om det är en pojke börjar testiklarna att vandra ner mot pungen. 

 

   

 

 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

1.1-1.2 kg

 32-33 cm

Längden mäts från huvud till fot.  

Mamma:

Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan använda bh-inlägg av ylle med lanolin. De är bättre än pappersinlägg. 

Skriv gärna en önskelista inför förlossningen. I den kan du skriva hur du vill att din förlossning ska gå till. Vill du kanske lyssna på din favoritmusik när du föder? Eller är det så att du vill undvika vissa smärtlindringsmetoder? 

Partner:

Ska ni köpa en ny barnvagn? Tänk på att de flesta affärer har 12 veckors leveranstid. Så ska ni köpa nytt är det dags att beställa nu. 

Mödravården:

Från och med vecka 28 brukar besöken på mödravårdscentralen tätna. Från att du ha varit där en gång var fjärde vecka kommer du nu att besöka din barnmorska varannan vecka. Om du är omföderska och tidigare haft en problemfri graviditet kan besöken vara något glesare. 

Om du är Rh-negativ tas ett blodprov för att se om det har bildats antikroppar mot Rh-positivt blod i ditt blod. Antikroppar kan bildas om du bär på ett Rh-positivt barn och ditt och barnets blod har blandats eller om ditt blod har blandats med ett Rh-positivt barns blod tidigare. Det kan ske vid en förlossning. Det är mycket sällsynt att förstföderskor får problem eftersom mammans och barnets blod i normala fall aldrig blandas. Antikroppar i ditt blod kan angripa barnets blodkroppar och förstöra dem. Det kan leda till svår blodbrist hos barnet. Om det inte behandlas kan barnet dö innan eller strax efter förlossningen. Numera får alla Rh-negativa kvinnor en serumspruta inom 72 timmar efter förlossningen för att förhindra att hon bildar antikroppar som kan angripa ett Rh-positivt barn vid en påföljande graviditet. Din barnmorska vet om du är Rh-negativ eller Rh-positiv eftersom det kontrolleras i början av graviditeten. Cirka 15 procent är Rh-negativa.   

 

Som jag har sagt tidigare går jag redan på täta kontroller eftersom det är en högriskgraviditet. Jag ser fram emot nästa vecka för då ska vi återigen få se våra små underverk på ultraljud! :)

~Titti

gravid, gravid med tvillingar, gravidkalender, vecka 28,
Så, nu har jag förhoppningsvis varit på sjukhuset för sista gången på ett tag (iaf av denna orsak) för nu börjar infektionen ge med sig och jag kan börja på en ny behandling. Förhoppningsvis är jag helt återställd om en vecka :)
 
Igår när jag kom till sjukhuset var samtliga platser på besöksparkeringen jag brukar parkera på upptagna, så jag körde runt på lite nya ställen och då kom det sig som så att jag körde förbi förlossningen. Det högg till lite när jag såg skylten.
 
(bilden tog jag idag tisdag)
 
Tänk om en inte alltför avlägsen tid så ska jag och Leif åka dit. Undrar hur det känns då? Kommer vi vara nervösa, hispiga och oroliga? Jag hoppas att vi kan vara lugna och att allt går som det ska. Känns väldigt konstigt att tänka att till sommaren sker det?!
 
90 dagar kvar idag...
 
~Titti
Skövde, förlossningen, gravid, gravid med tvillingar, kss, sjukhuset, sjukhuset i skövde, tvillinggraviditet,
I morgon tisdag så är det bolagsdag i Skövde, samtliga dotterbolag som ingår i moderkoncernen Skövde Stadshus håller bolagsstämmor. 2005 så fick jag och det dåvarande oppositionsrådet Åke Jönsson (S) uppdraget att utreda hur den strategiska bolagsstyrningen kunde bli bättre i Skövde kommun. Det ledde fram till en rad förslag av åtgärder för att förbättra ägarstyrningen med bland annat framtagande av ägardirektiv för alla bolag och bildande av en kommunkoncern.
 
Skövde kommun har och har alltid haft mycket välskötta kommunala bolag, Skövde Värmeverk AB tillhör de lönsamma kraftvärmeproducerande kommunala bolagen i landet, dessutom har bolaget bland de lägsta fjärrvärmetaxorna i Sverige.
 
Det allmännyttiga bostadsbolaget AB Skövdebostäder tillhör det absoluta toppskiktet av allmännyttor i Sverige, hög soliditet, har under de senaste ca 8 åren stamrenoverat hela sitt äldre bestånd, samtidigt som man tillhör de allmännyttor som bygger mest nya hyresrätter, lönsamheten är mycket god i bolaget.
 
Kreativa Hus Skövde AB som bygger och förser företagen i Gothia Science Park med ändamålsenliga kreativa mötesplatser och verksamhetsytor växer och är välmående. 
 
SkövdeNät AB är ett av de senaste kommunala bolagiseringarna i kommunen. Elnätstaxorna i Skövde tillhör också bland de lägsta i landet, även här ett mycket välskött bolag.
 
Next Skövde Destinationsutveckling AB har bland annat till uppgift att ansvara för marknadsfrågorna i Skövde. Efter en tuff start för bolaget har riktningen stakats ut, målet är tydligt affärsområdena evenemang, handel, möten och turism ska alla stärkas i Skövde och utvecklingen ser positiv ut.
 
De kommunala bolagen är alla kommuninnevånares gemensamma tillgång. Skövde kommun startade en resa 2005 som snart 10 år senare har ökat samordningen och stärkt Skövde kommuns gemensamma muskler. Det finns enskilda delar som skulle gjorts annorlunda med facit i hand, men det råder ingen tvekan om utan att när alla instrument är stämda och spelar efter samma dirigent så blir styrkan och klangen så mycket bättre.   
/Leif
 
AB Skövdebostäder, Kreativa Hus Skövde AB, Next Skövde Destinationsutveckling AB, Skövde Värmeverk AB, SkövdeNät AB, bolagsstämma, Ägarstyrning,
Här kommer mina tankar från graviditetsvecka 27:
(utifrån vad som står i Gravidkalendern )
 

Mamma:

"Vid den här tidpunkten av graviditeten är det inte ovanligt att man får hudförändringar som graviditetsstrimmor, så kallad striae. Man kan också uppleva klåda. Det kan vara hormonerna som påverkar huden men det kan också bero på att du lider av vätskebrist."

So far inga strimor, men med stor tvillingmage tror jag inte att det är rimligt att förvänta sig att jag inte kommer få det. Blir det så får jag ta det då, finns ju inget jag kan göra för att påverka det ändå. 

Partner:

"Glöm inte att uppmuntra din partner. Många upplever sig själva som odugliga, fula och klumpiga vid den här tiden."

Jag har tur som har Leif jag, han är mitt eviga stöd

Mödravården:

"Det börjar också bli dags att diskutera förlossningen. Hur vill du att förlossningen ska gå till? Vilken smärtlindring vill du få? Om du oroar dig för förlossningen är det bra att du berättar det för barnmorskan."

Jaa det här börjar jag fundera på mycket nu. Men jag vet ju inte vad planen kommer bli? Vid tvillinggraviditet är det 50/50 att det blir vaginal förlossning eller kejsarsnitt. Om jag har förstått det hela rätt så är det i vecka 32 som man bestämmer planen. Så innan jag ens vet vad planen är känns det svårt att gå in i tankarna på hur jag önskar att förlossningen blir? Men jag ser fram emot att det bestäms vilket det blir, så att jag kan ställa in mig på det!

~Titti

 

gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 27, gravidkalender, gravidsymptom, tvillinggraviditet, vecka 27,
Idag är det Internationella Barnmorskedagen, så möter du en "Jordemor" idag så gratta,
eller kanske bjud på en Midwife cake?
 
Såhär ser barnmorskekakan ut:
 
 
När jag sökte på denna uppmärksamhetsdag så jag att på Skaraborgs Barnmorskeförening årsmöte (som har möte imorgon) uppmärksammas bl.a. vinnarna av Skas kvalitétspris: Anne Melbe och Sofia Wallin de som håller i inspirationsföreläsningen som jag och Leif (och många fler) har gått på. Grattis!! :)
 
~Titti
 
 
barnmorska, barnmorskekaka, Årsmöte,
Under snart åtta år har Allianspartierna lett Sverige, man har gjort det genom de två värsta ekonomiska och finansiella kriserna sedan 1930-talet. För att lyckas med det krävs ledarskap, förmåga att fatta beslut och en grundsamsyn i de stora viktiga frågorna. För förmågan att regera landet får Reinfeldt, Björklund, Lööf och Hägglund högsta betyg.
Socialdemokraternas strategi detta valet är att inte tala om hur man ska bilda regering efter valet. Vänsterns Jonas Sjöstedt kräver att få ingå i regeringsunderlaget men kravet får tummen ner från herr Löfven. Heder åt den tidigare S-ledaren Mona Sahlin som innan förra valet talade om att regeringsunderlaget var en S,Mp och V regering.
 
Under snart en mandatperiod har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet försökt sig på att styra Västra Götalandsregionen resultatet imponerar inte. Osämja i de viktiga infrastrukturfrågorna, en oförmåga att ta i svåra och viktiga frågor, skattehöjningar och i stället för beslutsförmåga så har begreppet "vänta och se" infunnit se allt för många gånger.
När väljarna går till val 14 september är förmågan att leda och styra en viktig fråga. Vilka partier ingår i ett tänkt regeringsunderlag, vems politik är det man röstar på? Mona Sahlin föll på att tala om vilka som ingick i regeringsunderlaget, Stefan Löfven riskerar att falla genom att inte tala om med vem eller vilka har vill bilda regering.
 
/Leif
     
Alliansen, Regering, Regeringsalternativ, Rödgröna, Västra Götaland,
Efter en hel helg i sängläge har jag idag ryckt upp mig för en liten tjejträff. Mycket trevligt och dessutom fick jag annat att tänka på vilket gjorde att jag nästan (men inte helt) glömde bort värken.
 
Magen min växer för var dag! Jag kan riktigt känna hur huden töjs ut och bebisarna tar större plats. Jag har fortfarande svårt att fatta hur stor jag kommer bli? Vad kan jag förvänta mig? Hur kommer det att kännas? Jag är iaf glad att jag känner deras sparkar, boxningar m.fl. rörelser mer och mer nu - älskar när de ger sig till känna :)
 
Jag vet att några av er vill se magbilder (ni har påmint mig många gånger), men jag har inte bestämt mig för om jag vill lägga upp det på bloggen... Jag får ta några funderare till på det! ;)
 
~Titti
Bebisarna i magen har hört ljud sedan länge och att stimuleras av musik sägs öka deras inlärningsförmåga. Att få höra musik som spelades under tiden de låg i magen sägs verka avslappnande och ge känsla av trygghet.
Sedan ett tag tillbaka spelar jag skivan Songs for the inner Child av Shaina Noll varje kväll som en godnattvisa-rutin. Under min tid som au-pair i USA var detta skivan som spelades vid läggning och naptime. En tradition som jag vill föra vidare till mina barn:
 
Peace Be With You
 
 

Peace be with you, oh my dear one Peace be with you, precious child. Peace be with you, oh my dear one Peace be with you precious child.

Angels hover all about you They protect you night and day Angels hover all about you They will guide you on your way.

God is with you, oh my dear one God is with you, precious child. God is with you, oh my dear one God is with you, precious child.

You are blessed and you are holy Precious gift god gave to me You are blessed and you are holy You’re an angel I can see.

Peace be with you, oh my dear one Peace be with you, precious child. Peace be with you, oh my dear one Peace be with you precious child.

 

God natt, sov så gott bebisarna ♥♥

~Titti

Peace Be With You, Shaina Noll, Songs for the inner Child, godnattvisa, godnattvisor, gravid, gravid med tvillingar, tvillingar, vänta tvillingar,
Denna tiden på året är det många borgerliga vigslar i kalendern. Att vara borgerlig vigselförrättare är ett väldigt speciellt uppdrag, ett av få uppdrag där man verkligen får ta del av andras glädje och kärlek. I veckan har jag två viglsar, en var på Valborgsmässoafton ute i det fria vid det vackra Silverfallen vid Karlsfors utanför Lerdala och i morgon lördag är det dags för nästa på ett av stadens regementen.
 
Nästa vecka är (än så länge) tre vigslar inbokade. Normalt är fredag eftermiddag den vanliga dagen för borgerlig vigsel, då i stadshusets ceremonirum, men under maj-augusti sker också många vigslar på andra ställen ofta ute i det fria, då och då inramade med ett unikt program efter parets egna önskemål. Under snart 12 år har jag varit borgerlig vigselförrättare, ett förtroendeuppdrag som ger så ofantligt mycket glädje och energi tillbaka.  
Borgerlig vigsel, Giftermål, Kärlek, Leif Walterum, Skövde kommun, Vigselförrättare,

Sjukresan fortsätter. Jag började morgonen på Vårdcentralen som skickade mig akut till sjukhuset. Och där blev jag omhändertagen av väldigt trevlig personal :) Lite mindre ingrepp, ny plan för behandling så ska jag nog klara mig över helgen. På måndag blir det åter till KSS sedan hoppas jag att den här "resan" får ett slut.

~Titti

Idag har det varit en hemmadag och i största allmänhet försökt stötta hustrun. Som du kanske läst på bloggen är kära hustrun däckad igen :( stackars Titti. Det är inte så mycket man kan göra än försöka stötta o uppmuntra. Då och då fast långt mellan gångerna händer det att jag bakar idag fick Titti välja, det blev hallongrottor och citronkaka. Resultatet helt ok :) även godkänt av valarbetarna som fick provsmaka när de hämtade fler valtavlor.
 
 Den tidiga våren till trots så är nätterna kalla, och ännu lär det dröja några veckor innan tomatplantorna ska sättas ut i växthuset. Det var flera år sedan jag drev upp egna tomatplantor, normalt blir det att köpa in till det lilla växthuset.
 
 
Nöjd med resultatet så här långt. I morgon blir det en ny dag i kommunens tjänst, budgetarbetet börjat närma sig sitt slut, den 13 maj presenterar vi i majoriteten vårt förslag för 2015-2017.
/Leif
tomatplantor,
Ja så är man ännu en erfarenhet rikare, även om jag mycket hellre hade varit utan den.. Blev igår tvungen att besöka Jourcentralen i Skövde. Fick tid att komma dit 19:20 och tre timmar senare fick jag träffa läkaren. Så spenderade jag och Leif vår Valborg.. Idag har jag legat helt däckad med mycket värk (som gravid kan jag bara ta Alvedon som smärtstillande och det har hjälpt föga), förhoppningsvis gör penicillinet susen om ett par dagar iaf!
 
 
Jag vet att immunsystemet är sämre som gravid, men nu börjar det bli löjligt med influensor, infektioner och inflammationer. Jag som hade sett fram emot en skön och avkopplande långhelg :(
~Titti
Skövde, gravid, jourcentral, jourcentralen Skövde,