Som sagt, idag hänger jag på med EFIT - Ett Foto I Timmen
 
Såhär har min lördag 30 juni 2012 sett ut, nedslag en gång i timmen!
 
Inledde dagen med sovmorgon :)
 
Så det blev sen frukost idag, men kl. 09 njöt vi av sommarmorgonen och åt frukost på altanen
 
 
Klockan är 10 och Zorro som har busat och sprungit runt i trädgården hela morgonen har nu tagit en paus och njuter av solen
 
 
När klockan var 11 hade Leif hunnit med att klippa större delen av gräsmattan (men så började han igår också), jag hade fixat hemagjorda isglassar med hallon som svalkade gott!
 
    
 
Jag gav halva min glass till Zorro som tycte det var, ja intressant kanske?
 
 
Klockan 12 var jag inne i stan för att fixa fina sommarnaglar...
 
 
...och visst blev de fina - en timme senare?
 
 
Kl 14 provar att ge Z fryst vattenmelon för första gången, ville kolla om han gillade det, kan vara bra att ha i frysen och använda varma dagar. Och ja han gillade det okej iaf :p
 
 
Klockan tre fikade vi på mina nyinköpta skorpor från Knäck & Bräck - såå goda!!
 
 
 
 
Under tiden som jag lagade middag lyssnade jag till gamla sommarpratare, bland annat från 1993 med Astrid Lindgren. Det var visserligen ett annat upplägg på programmet då men det var häftigt att lyssna till Astrid!
 
 
Nu ikväll har jag fått mail från en av vännerna i USA som nu har fått en liten guldklimp
- här är han bara några minuter gammal :)
 
 
Life goes on :)
 
~Titti
Idag hänger jag på med EFIT - Ett Foto I Timmen
 
Såhär såg det ut klockan 10 - Zorro är en riktig soldyrkare!
 
 
 
Bilderna från övriga klockslag kommer senare ikväll :)
 
~Titti
Under SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) fastighetsfonds möte i norr så besökte vi på förmiddagen idag Kiruna. Efter en intressant inledning i Kiruna stadshus, som för övrigt inom några år ska rivas och uppföras på ny plats, på grund av järnmalmsbrytningen. Så besökte vi den nya Raketskolan om kommer bli en F-9 skola. Vi fick se en skola växa fram som innehåller mycket nytänkande, spännande arkitektur, en skola som miljömässigt och pedagogiskt ska komma att ligga i framkant. Eller vad säger du själv?
 
 
De runda fönstren är undervisningsrum för 40 elever, där tanken inte är att det ska finnas sittplats för alla utan det ska vara en kreativ miljö för lärande och entreprenörskap.
 
 
Så här kommer undervisningsrummet att se ut, till det hör också två stycken grupprum.
 
Det finns vissa likheter mellan Raketskolan och den nya Billingskolan i Skövde F-6 skola som ska börja byggas efter sommaren. Båda skolorna har tillkommit efter arkitekttävlingar, båda skolorna ska sticka ut, pedagogiskt och miljömässigt, båda skolorna ska bli riktigt bra lärande miljöer för våra barn. Hoppas att jag kommer få möjligheten att komma tillbaka till Kiruna någon gång i framtiden och få se skolan mer än som en byggarbetsplats.
 
En bra skola som stimulerar till bra lärande, lockar fram barns nyfikenhet och kreativitet är en investering för framtiden!
/Leif 
 
Under två dagar så möts Sveriges kommuner och landstings fastighetsfond i Gällivare och Kiruna. Idag har vi träffat bland annat Gällivares kommunalråd, LKAB med flera för att höra om den största samhälsomvandlingen i modern tid. Malmbergets förflyttning ner till Gällivare för att möjliggöra fortsatt brytning av världens bästa järnmalm. Det är inte bara om omflyttning av flera tusen personer och nya bostäder, det handlar också om offentlig verksamhet, skolor, vårdcentral, äldrecentrum mm som flyttats eller ska flyttas inom de närmsta åren. Detta sker samtidigt som kommunen brottas med en åldrande befolkning, behov av flera tusen nya människor till gruvnäringen och väldigt få som väljer att utbilda sig till inte misnt omvårdnadsyrkena. En mycket intressant eftermiddag efter att fondstryrelsen haft möte på förmiddagen. När jag nu går och lägger mig vid midnatt lyser midnattssolen med full kraft, bedårande vacker syn från Dundret där vi bor under två nätter. Eller hur?

I morgon så ska vi till Kiruna och få höra om deras samhällsomvandling och flytt av staden. Att ställa om städer på detta sättet och göra det på ett hållbart sätt väcker många intressanta frågeställningar som vi också kan dra stor nytta av i andra delar av landet.
/Leif
 

Hittade denna på en av loppisarna under Kristi-himmelsfärd~Titti

NU har även jag sett premiären av Allsången på Skansen, eller jag har iaf kollat in Laleh!
 
Också håller jag på att lära mig IPad:en
 
 
 
Återstår att se om jag kan bli bättre på att ta bilder med den? ;) 
 
~Titti
 
Planera, planera och förbereda så kan man beskriva inledningen av denna veckan. Aldrig tidigare har Skövde kommun varit engagerad i så många seminarier under Almedalsveckan som föreläsare eller arrangör som i år och det spänner brett över flera politikområden: Försvarspolitik, Kommunala IT-frågor, Trästad, Samhällsplanering, Infrastruktur, Ungdomar och demokrati. På Skövde kommuns hemsida kan du läsa mer om programmen för de olika seminarierna Skövde är involverade i klicka här.
 
Under de senaste sex åren har Skövde kommun tagit klivit in på den nationella arenan. Vi syns, vi vågar sticka ut, vi går före på många områden, vi nätverkar som aldrig förr. Det är en av anledningarna till att Skövde efterfrågas, syns och hörs i Almedalen, tillsammans så bidrar detta till att stärka varumärket Skövde.
 
I morgon eftermiddag så lämnar jag Skövde och beger mig till midnattssolens förlovade land. På torsdag och fredag har Fastighetsfonden i SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) möte i Gällivare och Kiruna, vi ska ägna stor del av dagarna åt samhällsplanering och hållbar stadsplanering. Jag gillar att besöka Norrland, men skulle aldrig kunna tänka mig att bo där!
 
Förra året blev det två norrbottenbesök, ett på ishotellet, men då var det allt annat än midnattssol ;) och det senaste för nästan exakt år sedan då jag fick det stora förtroendet att vara vigselförrättare för goa vänner i Piteå. 
 
I mitt uppdrag är ingen dag den andra sig lik och alltid så inträffar det oförutsägbara händelser som man måste ta tag i och lösa. Det tillsammans med att jag som förtroendevald fått förtroende av andra människor att leda och utveckla vår kommun till en än bättre kommun att bo och leva i är det som ger mig energi i uppdraget som kommunalråd :)
/Leif
 
 
 
 
 
 
Ni som följer oss har kanske märkt att vi bloggar lite mindre än vanligt? Anledningen är att blogg.se håller på att bygga upp ett nytt bloggverktyg och alla funktioner fungerar inte nu, såsom t.e.x mms/sms, video, vissa bilder och format med mera... För oss blir det lite krångligt och det är ibland ganska tidsödande :(
 
Förhoppningvis blir det bättre snart...
 
Här hemma går jag och Leif om varandra (jag har lagt ned extra tid i "Föreningen"). Men ikväll kom jag hem i någorlunda tid och ha fått ha Leif hemma, dock i telefonmöte men ändå fysiskt här :)
 
Här hemma har vi haft sjögång (översvämning i trädgården) som så många andra i Skövde, maaaassor av regn, lite hagel och en del åska!
 
 
Hoppas på bättre väder imorgon :)
 
~Titti
Försvarsmaktens nya personalförsörjningssystem med kontinuerligt tjänstgörande soldater skapar ett nytt behov av bostäder på många förbandsorter. En viktig central fråga är vem kan garantera efterfrågan under ett antal år framåt, särskilt när många minns åren av tidigare förbandsnedläggelser. Detta är en av frågorna som kommer diskuteras när Försvarsmaktsråd Skaraborg har vårt Almedalsseminarium nästa måndag i Visby. För att få igång debatten inför det så ha rjag idag en debattartikel på Newsmill, klicka här för att läsa och välkommen med dina synpunkter.
 
/Leif
Lite komiskt ändå:
Jag har nyss läst ut boken om Zlatan och när jag igår köpte sommarens korsordstidning
så visade det sig att jag även ska kryssa med Mr. Z
 
 
 
Kryzza lugnt! ;)
 
~Titti
Zlatan, korsord,
Sitter och tittar på filmen Nord & Syd
 
 
Det är minnen från förr det :)
 
~Titti
Hihi jag kan inte låta bli... Köpte lite skvaller till helgen = nöje och soft :)
 
Men "sanningen" kan skilja sig väldigt mycket beroende på vem man lyssnar (läser) till,
som här ang. Jessica impson:
 
 
Okej viktras alltså!
 
Eller hur var det nu?
 
 
Sammfattningsvis får man nog säga att det finns iaf en saning i detta
= man blir inte smal av att banta!
 
Men det visste vi ju redan :)
 
~Titti
Idag började Sommarpratarna på P1 :)
Först ut var Anja Persson jag kan verkligen rekommendera er att lyssna på Anjas sommarprat!
 
 
För er som inte lyssnat än, vill jag bara säga:
 
Kärleken är underbar
 
~Titti
Eftersom mobilinläggen inte funkar så kikar jag in lite kort bara och önskar alla en
Glad Midsommar!!
 
(bild från google)
 
Hoppas att ni också har sol på näsan!! ;)
~Titi
Flaggan i topp - ser fram emot en härlig midsommardag!
 
 
:)
 
~Titti
Grr måste börja med att beklaga mig över att mobilinläggen inte funkar, alla inlägg vi gör publiceras inte :( Förhoppningsvis kommer blogg.se´s nya verktyg funka som det ska snart?!
 
Iaf... Jag har nu laddat för sommarläsning! Jag har lånat en hel hög med böcker på bibblan, först ut blir Populära Sommarpratare:
 
 
 
Let the summer begin :)
 
~Titti
Skaraborg, ja faktiskt Sverige har fått en ny spännande attraktion som du bara inte får missa. I går så var det invigning och visning av det nya fantastiska familjeäventyret i Karlsborgs Fästning. Jakten på den Försvunna Guldreserven.Tillsammans med många andra så var jag inbjuden att ta del av invigningen. Karlsborg, Sveriges reservhuvudstad med den makalösa helt unika Karlsborgs Fästning har under många år haft ett fästningsäventyr där man kan följa med på en historisk vandring. Denna har nu berikats med ett interaktivt äventyr för hela familjen, med en minimiålder på 6 år.
I jakten på den Försvunna Guldreserven används mycket "ny" teknik, 3D och dataspel som utvecklats med bland annat Högskola i Skövde.
Efter att sett en riktigt profsig 3D film så får du vara med i jakten på Sveriges Guldreserv som blivit bortrövad på fästningen dagen innan konungen ska komma på inspektion.
 
 
Under vår jakt så blir vi plötslig inlåsta i fängelsehålan och vi får alla leta efter nycklar och koder för att ta oss ut.
 
 
 
Slutligen hittar vi guldet, får vi fatt i det? Det avslöjar jag inte, det får du själv uppleva.
 
Turismen är en starkt växande näringen, redan förra året smygöppnade det nya äventyret innan det var helt färdigt och man dubblade antalet besökare. Nu är det färdigt och absolut värt ett besök. Om du inte gillar äventyr så är Karlsborgs Fästning så unik i sig att den alltid är värd att besöka liksom Sveriges Reservhuvudstad. Vill du läsa mer om Karlsborgs Fästning och Jakten på det Försvunna Guldet klicka här!
 
Själv hoppas jag att Skaraborgs olika attraktioner, Skara Sommarland, Arena Skövde, Karlsborgs Fästning, Läckö slott med flera nu ser nyttan av att samarbeta, för tillsammans så kan vi erbjuda många spännande dagars upplevelser i Skaraborg denna och kommande somrar.
 
/Leif
 
 

Det här var första gången som det var barn med under Reunion-helgen, det gjorde att det blev en annan inriktning på aktiviteterna och betydligt fler bubbelbads-bilder än vad det brukar bli! ;)         

     Söta så det förslår! :)

~Titti

Ps. Nu blire inga fler Reunionbilder! Ja det vill säga förrän om ett år...

Min och Leifs taiming är sådär... Just nu känns det mest som om vi går om varandra. Igår var jag hemma i tid på kvällen då var han på fullmäktige till sent. Ikväll är Leif hemma då har jag möte med "Föreningen". Och sådär håller vi på mest hela tiden känns det som. Leif är oftast uppbokad varenda kväll, har han en kväll "ledig" lyckas jag boka in något istället! Som tur är finns det ju en som tjänar på att vi går omlott - Zorro är nöjd :)
 
 
Leif fick också tid att fortsätta med sina målarprojekt - det blir riktigt snyggt!
~Titti
Tänk vad fort ett år går! För ett år sedan åkte jag till uppfödaren
för att välja en dobbisvalp till mig och Leif
Jag valde rätt

~Titti
Just nu debatterar kommunfullmäktige i Skövde budget och strategisk plan 2013-2015. Oppositionen är mer splittrad än någonsin, S vill höja skatten med 60 öre, Mp vill sänka med 5 öre. Alliansen tar som vanligt ansvar och kan presentera en ansvarsfull tillväxtinriktad budget med fokus på attraktivitet och kunskap, våra barn och ungdomar. Vilket glädjer mig som Centerpartist. Budgeten innehåller också den största landsbygdsatningen någonsin med 2 miljoner per år under fem år för att bygga ut fibernät på landsbygden. Detta är en viktig satsning för näringslivet på landsbygden, för att skapa attraktiva boendemiljöer och för att skapa lika förutsättningar för våra barn och unga i kommunen att kunna använda ny teknik inte minst som tillgång i lärandet, detta är en fråga som C drivit. Jag har i kväll ställt frågan till Socialdemokraterna: Hur hög kan kommunalskatten bli i Skövde om S får bestämma? Ännu har jag inte fått svar, men väljarna har rätt att få besked i god tid före 2014.
/Leif
Tyvärr har våra inlägg inte blivit publicerade under helgen, vårt bloggverktyg håller på att uppgraderas och för tillfället funkar inte allt som det ska, vi hoppas att det snart blir som det ska!

Hursomhelst så har det varit en mycket bra helg där både jag och Leif har varit fullt sysselsatta
Jag har jobbat extra mycket med "Föreningen" under dessa dagar, provat på nya upplevelser och cykeltränat (återstår att se om ryggen pallar det eller inte..). Leif har parerarat regnskurarna och har fått en hel del målande gjort, varit i skogen (det han "mötte" där kommer han nog blogga om snart..) och så har han haft några möten.

Dessutom har vi gjort nya och gamla bekantskaper och det känns riktigt roligt att veta vilka härliga människor som finns i vår närhet :)
Avslutar med en kul som jag tog i lördags, undrar vad jycken beställde? Inte hot dogs iaf ;)


~Titti
Idag är vi en liten delegation med politiker och tjänstemän som deltagit på en konferens med rubriken "Ta tillvara kraften och kompetensen". Det har handlat om möjligheten för personer med funktionshinder att få arbete. Arbetslösheten i den gruppen är dubbelt så hög som hos andra grupper och har ökat från 120 tusen 1995 till 170 tusen 2011. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström inledde med att presentera de satsningar som regeringen nu gör. I Skövde har vi tidigare i år beslutat att anställa 10 unga med funktionshinder, jag hoppas att det blir fler och att andra arbetsgivare också följer vårt exempel. Alla har en plats i samhället också i arbetslivet, det hoppas jag är ett motto för alla kommunpolitiker!
/Leif
I kväll så träffade Centerpartiet i Skövde fabrikschefen och gruvchefen på Cementafabriken, den i Skövde är en av tre stycken i Sverige. På anläggningen produceras årligen 500 000 ton cement, all svensk säckcement, cirka 25 000 ton, tillverkas i Skövde och har sitt ursprung från Billingen.
På träffen så informerade sig Centerpartiet om verksamheten och den förnyade täktansökan och utökning av gruvtäkten bolaget nu är på väg att lämna in, som kommunen senare i processen ska komma att yttra sig om. Skövde har en lång tradition inom kalkstensindustrin. Idag är 95 personer anställda på anläggningen och cirka 20-talet lokala entreprenörer sysselsatta i Skövdes cementindustri, därutöver tillkommer ett stort antal indirekt sysselsatta och så kallade inducerade sysselsättningstillfällen i minst samma omfattning. Centerpartiet har i grunden haft en positiv inställning till verksamheten historiskt, den delar jag fortsatt, om än med respekt för den interna demokratiska processen som väntar.En faktor som jag inte tycker förts in i den lokala debatten är det samarbete som finns mellan till exempel Cementa och Volvos gjuteri i Skövde. Idag går en inte oansenlig del av gjuterisanden från Volvos gjuteri in i cementtillverkningsprocessen och det uppstår ett vinna vinna koncept som stärker båda industriernas konkurrenskraft. En ytterligare faktor jag tycker man ska lyfta fram ytterligare är att cementfabriken i Skövde är en av världens minst miljöpåverkande cementfabriker som har bland de absolut bästa miljövärdena. 
Mycket spännande sker inom cementindustrin, det finns en målsättning att nå en CO2 neutral tillverkning av cement.  Frågan är ska Skövde komma att vara med på denna resan eller inte?  Under kommande 1-2 åren så kommer detta att avgöras!
/Leif

Här kommer resten av bilderna från besöket på Öhns Gård - första delen hittar fu här !

(de små bilderna blir större om du klickar på dem)     

Det fanns många olika djur att titta på:

        

Efter alla upptåg var vi hungriga, och på Öhns Gård serveras hemlagad mat, denna gång köttfärslimpa (kan inte ens komma ihåg när jag åt det sist!), sås och potatis med sallad och hembakt bröd - riktigt gott! Den hade dock glömt lingonsylten... :p

Maten tog man själv i köket och vi valde att äta utomhusEn underbart skön, soft dag :)~Titti

100media_imag102 (MMS)

~Titti~ Titta! Har man sett! Zorro har skonat en av blommorna i trädgården :) Alla blommor har inte gått samma öde till mötes om vi säger så... ;) ~Titti

Japp för nu är det återigen dags för akupunktur hos sjukgymnasten. Sist kom en nål lite fel (antagligen i ett blodkärl) och attans vad det sved till! När sen elen kopplades på gjorde det ont-ont (i motsats till "skön-ont"). Fast efter att nålen satts om gick det bra såklart!


(bild från google)

Denna gången hoppas jag att sticken sticks där de ska - och att de gör nytta :)

~Titti

Förra året så lämnade en politiskt enig utredning förslag om reformering av den kommunala skatteutjämningen. Det nödvändiga men också av vissa hatade systemet som utjämnar kostnaderna för kommunal service, hälso och sjukvård, kollektivtrafik mm i landet. Sedan det senast gjordes stora förändringar i den kommunala skatteutjämningen har kostnadsutvecklingen mellan större tillväxtkommuner i framförallt Stockholmsområdet och landsorts och småorts Sverige i övrigt ökat och därmed därmed har klyftorna blivit allt större i vårt land. 

När den eniga utredningen skulle gå in i beslutsprocessen så stoppades förslaget av några få men tongivande Moderata kommunala topppolitiker i framförallt Stockholmsregionen. Centerpartiet har hela tiden varit drivande i att genomföra en reform och inte minst centerledaren Annie Lööf har varit mycket tydlig i att det behövs en förändring om en fungerande välfärd ska kunna finnas i hela landet. 

Det kommunala skatteutjämningssystemet brukar kallas Robin Hood skatten genom att "Ta från de rika och ge till de fattiga"  dvs de rika kommunerna med högt skatteunderlag får bidra till kommuner med lägre skatteunderlag. För Centerpartiet som vill att hela Sverige ska leva och utvecklas var dagens tillkännagivande från finansutskottet välkommet. Till hösten ska regeringen lägga en proposition till riksdagen i frågan.

För Skaraborgs vidkommande kommer intäkterna totalt sett att öka för de allra flesta kommunerna om regeringen kommer gå på utredningens förslag. För Skövde kommun så kommer vi att förlora en del skatteunderlag, men i detta fallet är det viktigt att Skövde ser till det totala utfallet för Skaraborg och Skövderegionen.

/Leif

Nu har jag varit och hämtat boken Jag är Zlatan på bibblan, jag har stått i kö för den ganska länge nu. En farhåg är dock att man bör vara mer insatt i hans fotbollskarriär för att hänga med?Det återstår att se :)

~Titti

Idag, cirka en månad efter att vi styrande borgerliga i partier i Skövde kommun presenterat vår budget och strategiska plan för 2013-2015, kom så den Socialdemokratiska alternativa oppositionsbudgeten. Föga överaskande så innehöll den en skattehöjning, överraskningen var dock nivån, förslag om en rekordhöjning på 60 öre. Där desssutom en stor del av de nya skatteintäkterna ska läggas på hög och inte användas i verksamheten!!  
En höjning av kommunalskatten slår direkt mot de invånare med de lägsta inkomsterna, att med en lön på 20.000 kronor i månaden få ytterligare en skattehöjning med cirka 120 kronor i månaden eller nära 1500 på ett år är mycket för den med lägre inkomster där marginalerna är små eller obefintliga. Lägg därtill att den styrande S, Mp och V minoriteten i regionen också höjer skatten vilket gör att anställda i framförallt låglöneyrkena i kommunal sektor drabbas dubbelt om Socialdemokraterna skulle regera även i Skövde. Ett av de områden som man lyfter är kunskapssamhället, jag delar uppfattningen att det är viktigt att satsa på kunskap och lärande i hela utbildningsväsendet.

Jag är därför mycket glad som Centerpartist att den styrande majoriteten i Skövde tidigare idag tillsammans med näringslivet kunde presentera en satsning i miljonklassen för att förbättra samverkan mellan arbetsliv och skola. Detta var ett av de områden som Centerpartiet i regeringen drev på för att få in i den nya skollagen. Detta tillsammans med många andra viktiga satsningar som den styrande M,C,Fp och Kd majoriteten i SKövde föreslår i vår budget på utbildningsområdet leder till viktiga resursförstärkningar för det livslånga lärandet inte minst satsningen alliansstyret gör med nya resurser till vuxenutbildningen. 

Hur högt kan skattetrycket egentligen vara om Socialdemokraterna skulle få bestämma? Hur mycket skatt ska en lågavlönad vara tvungen att lägga? Den frågan är Socialdemokraterna skyldiga att ge väljarna besked om i god tid före valet 2014.

/Leif 

Efter loppisfärden på Reunionhelgen åkte vi till Öhns gård - som var en förträfflig barnaktivitet
och mysig upplevelse även för oss vuxna :)Där fanns en hel massa olika små fordon för barnen att välja mellan för att ta sig fram:Melker testade nog de flesta!

     

Där fanns många olika djur att titta på, här är sektionen för djur som man kunde gå in och klappa

Som Mr. Fritz och hennes kattungar t.ex!         

    

När jag väl höll i de små sötisarna insåg jag att det var väldigt längesedan som jag höll i en kattunge, hade nästan glömt hur mysigt det är, men bara nästan :)Alla uppskattade dock inte kattungarna...Men intresset vaknade när vi fortsatte till de andra djuren......bilder från det kommer i del två! :)

~Titti

Förutom diverse småutflykter under Reunion-helgen hade vi det mysigt på hemmaplan också,
som här med studsmattan i trädgården :)    

Jag tog många kort, som det här......som resulterade i den här bilden - Jennie Fame-hoppar över taken hon!Sötisen Melker vattnade maskrosorna......osh körde traktorMysiga dagar var det!:)

~Titti

100media_imag101 (MMS)

~Titti~ Leif snickrar nya dörrar - snyggt blir det!! :)

Under Reunion-helgen var det Konst och Kulturdagar runt sjön Östen och den ville jag såklart ta med tjejerna (och småkillarna) på!Vi åkte runt på flera loppisar!

Vi besökte ÖstergårdenEfter en fika på hembakade kakor......fortsatte vi vår färd runt sjön Östen......för att gå på fler loppisar!    

Ett sådant här set för tankarna tillbaka till barndomen :)    

Efter alla loppisar åkte vi vidare till en gård - bilder på det kommer inom kort!
~Titti

Har ni saknat mig (mina blogginlägg)?

Otroligt intensiva dagar har följts av väldigt avkopplande dagar
- därav min frånvaro!Men nu är jag tillbaka!
~Titti

Ps. Min favorit är härligt sommarregn ;)

201206081006 (MMS)

Varannan vatten :) nu har alla studenter i Skövde fått en flaska vatten. Viktigt en dag som idag! Grattis och lycka till alla studenter :) /Leif

201206071005 (MMS)

-Leif- En alltid glad kille möter vi dörrn hemma! Torsdagsmorgonen startade med ett intressant och välbesökt frukostmöte annordnat av Näringslivsforum i Skövde, en intressant dragning gjordes av projektet Samverkan Skola och Näringsliv. Centerpartiet har i regeringen varit drivande i de nya lagtexterna i skollagen som uttrycker att samverkan mellan skola och näringsliv ska ökas. Det är viktigt att unga tidigt i livet får en tydligare uppfattning om arbetsmarknadens behov. Något som bland annat en ökad samverkan ska leda till. 
Efter frukostmöte hade jag mitt första möte med blivande regementschefen på P4 Fredrik Ståhlberg . Vi som deltog i mötet från Skövde kommun och blivande regementschefen på P4 var rörande överens om att fortsätta stärka den militära och civila samverkan vi tagit nationell tätposition i att utveckla. 
Efter lunchen så var det diverse gott och blandat på agendan. Almedalsplanering, Västra Stambanefrågor, Bussdepå, mycket telefon med mera innan det var dags att sätta sig i beredning inför kommande veckas arbetsutskott i kommunstyrelsen. 
I kväll har jag varit mötesfri, så det har hunnit blivit lite välbehövlig träning med Zorro, visst är han duktig där han ligger med en korvbit på högertassen :) . I går så testade han gränserna och var han en riktigt trotsig tonåring :( Det underbara tycker jag är att numera så möts man av en alltid glad kille när man kommer hem :) 
/Leif

201206061000 (MMS)

-Leif- Flaggan är hissad för Sverige, för demokrati, frihet och alla människors lika värde.
 I Skövde inleds nationaldagsfirandet med mottagning i stadshuset av nya medborgare följt av en lunch för de samma. Sedan är det aktiviteter i Helensparken hela eftermiddagen. Eurovision song contest vinnarna Thomas G : son och Johanna Beijbom ska hyllas av Skövdeborna, tal kommer hållas av riksdagsledmoten Ulrika Carlsson ett brett kulturprogram kommer presenteras, Musikskolans Paradorkester kommer med mera. Men det är inte bara i Skövde stad det ska firas, med hjälp av mångas frivilliga krafter sker även firande i Skultorp, Stöpen, Tidan, Södra Ryd och Häggum idag. 
Välkommen att deltaga i firandet för vårt fina land och de värden vi förknippas med och som vi aldrig får sluta att kämpa för. /Leif

20120605999 (MMS)

-Leif- Good Rock i Falköping. I kväll så upplever vi riktig nostalgi i Folkets Park i Falköping. Min kära fru har dessutom klarat sitt elddop denna veckan ;) så det finns många anledningar att fira :) /Leif

Näringsministern och Centerpartiledaren Annie Lööf har gett en grupp i uppdrag att ta fram förslag till en industripolitik för framtiden. Gruppen leds av riksdagsman Per Åsling från Jämtland, för att hämta in åsikter så gör han en resa över landet för att samla intryck och få höra synpunkter från industriföretagen, högskolor, universitet, organisationer med flera. I eftermiddag var turen kommen till Göteborg.

Ett 20-tal specialinbjudna deltog på det intressanta eftermiddagssamtalet om Industrin, Jobben och Konkurrenskraften.

Först ut att prata var Jörgen Sjöberg, Chalmers under rubriken: Miljö och Säkerhet som främsta konkurrensfördel. Han redogjorde för projektet AstaZero som är en världsunik jätteanläggning som just nu byggs utanför Borås i en samverkande finansiering mellan fordonsindustrin, det offentliga och akademin. Testanläggningen ska bidra till att säkra Sverige tätposition inom säkerhet och miljö inom fordonsindustrin.

Nästa inlägg gjordes av Karl-Johan Runberg Volvo Cars, ansvarig för företagets samhällskontakter i Norden, han pratade under rubriken: Konkurrenskraft och industriella framtidsutsikter. Det han bland annat tog upp var att Västsverige måste konkurrera om den främsta personalen med andra fordonskluster i världen och ska man lyckas med det så krävs det välrenommerade skolor. En av de främsta anledningarna till Sveriges framgångsrika industriföretag ansåg han vara den prestigelösa samverkansmodellen mellan politik, näringsliv och akademi. Han liksom alla andra som gjorde inspel om industripolitiken betonade nödvändigheten av långsiktiga spelregler.  

                           
På bilden från vänster Kristina Jonäng oppositionsråd Västra Götalandsregionen, Per Åsling riksdagsman, Maria Andersson politisk sekreterare och Gunilla Sandström Miljölots AB

Det tredje inspelet gjordes från Gunilla Sandström Miljölots AB och Martina Wettin Nordisk Vindkraft. Gunilla Sandström inledde med att reflektera över den miljöteknik resa som skapat nya affärsmöjligheter de senaste 40 åren. Martina Wettin betonade nödvändigheten av långsiktighet och tog som exempel en etablering av en stor vindkraftpark kan ta 10 år från idé till färdigt projekt. Hon pekade också på Tysklands beslut att bygga ”elektrifierade motorvägar” dvs ny infrastruktur för kraftledningsförsörjning.

                                   
                                                  
Per Åsling företagare och riksdagsman från Jämtland

Per Åsling
avslutade och gav några reflektioner, han betonade också vikten av långsiktighet i alla beslut. Han konstaterade att svenska skolan har brustit i kontakterna med arbetslivet och berättade att Centerpartiet överväger kräva att alla elever ska ut i industrin på praktik någon gång. Han lyfte också nödvändigheten av att bygga infrastruktur för framtiden och sa att Centerpartiet hellre vill att intäkterna från försäljning av statliga som finns på regeringens säljlista ska läggas på infrastruktur istället för den nuvarande Anders Borg linjen att amortera på den redan låga statsskulden.  Per Åsling sa också att bland de förslag som han ser som viktiga är att förenkla den nuvarande krångliga miljötillståndsprocessen, utan att ambitionsnivån på miljöområdet sänks.

Kristina Jonäng Centerpartistiskt oppositionsråd i Västra Götalandsregionen konstaterade att en av anledningarna till att Västsvensk industri går mycket bra i den nuvarande finansiella oron är att vår industri ligger i framkant i användandet av ny miljöteknik.

Jag lämnade Göteborgoch åkte hem till Skövde med mycket inspiration som det alltid blir när Näringsliv, Akademi och Politik möts. Ett viktigt arbete har startat i att skapa en industripolitik för framtiden. Industrin och de svenska företagen bygger svensk välfärd, därför är Annie Lööfs initiativ så viktigt.

/Leif     

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson tillika skogsminister ryter i från i en debattartikel på Newsmill och försvarar den svenska skogspolitiken. Eskil Erlandssson skriver bland annat: Det är glädjande att vi har en vital politisk debatt om skogen. Men att förespråka subventioner, eller ytterligare byråkrati och regleringar för skogsägarna är att skjuta förbi målet. Förslagen skapar jobb i myndighetssverige men det löser knappast några problem. 

För att läsa hela artikeln klicka här.

Det är mycket bra att Eskil Erlandsson markerar Centerpartiets och Regeringens hållning i skogspolitiken. Debatten har de senaste åren blivit allt mer snedvriden och när osanning efter osanning återupprepas så riskerar de att till slut bli sanningar.

Två exempel på felaktigheter i debatten:
1) I debatten framhålls det att skogen skövlas. Detta är direkt felaktigt, aldrig tidigare har det funnits så mycket skog i Sverige som nu, den årliga tillväxten är betydligt större än den årliga avverkningen. 
2) Det tas ingen natur och miljöhänsyn i skogsbruket. Aldrig har så mycket skog varit skyddad som nu, en yta nästan lika stor som Götaland är skyddad i någon form, frivillig avsättning, reservat, biotopskydd eller genom lagstiftning.

Sveriges skogar och skogarnas miljövärden har skapats genom skogsägarnas aktiva brukande, det känns bra att regeringens ansvarige minister står upp för ett fortsatt högt självbestämmande i det svenska skogsbruket. Ett aktivt skogsbruk är en av de viktigaste pusselbitarna för omställningen till ett hållbart samhälle. Dessutom så bidrar skogsbruket till 100 000 arbetstillfällen i huvudsak på landsbygden. Det svenska skogsbruket har bidragit starkt till den svenska ekonomins utveckling som en av de största exportnäringarna. 

Ska Sverige även fortsättningsvis kunna gå i täten för omställningen till ett hållbart samhälle så behövs inte fler lagar eller regleringar som inskränker möjligheterna att ta vara på skogens möjligheter och förnyelsebara resurser.  

/Leif

 

Som sagt, det tar lite tid att få upp bilderna från Reunionhelgen, men här kommer iaf del 2!
Del 1 hittar du här

På fredagen var vi i Lidköping och där var det marknad med massa olika stånd, uppvisningar, utställningar, musikuppträdanden och roliga saker för alla barnen - stora som små!

Marknad i Lidköping

Melker provade på flera olika saker:

    Jag tog med dem till Rörstrand......och Iittala outletJag gillar de här små askarna!

Vid årets förra Reunion var vi faktiskt också på en outlet, då i Höganäs och då fastnade jag, liksom denna gången för de fiiiina Marimekkoskålarna

Vill ha!!Och så fanns det massa annat fint!Så det var ögongodis för de stora men det blev även lek för de små :)

Som bilderna visar: En härlig dag! :D

~Titti

Så har då den första dagen i av sommarmånaden juni passerat. Temperaturmässigt kan det väl bara bli bättre, vid lunchbesöket hemma vid 12.30 visade utetemperaturen hela 5,6 grader. 

Veckorna före midsommar är som ett upplopp i det politiska livet mycket ska hinna passera beslutskvarnarna innan sommaruppehållet. När väl midsommar kommer går Skövde som övriga Sverige in i ett beslutsvakuum tills allting drar igång igen i mitten av augusti.

I morgon så drar det stora tvådagars evenemanget På Landet Festivalen i gång på Axevalla Travbana. Under två dagar ska landsbygdens kvaliteter och möjligheter visas upp tillsammans med förstklassig underhållning från scenen och så självklart trav. För Centerpartiet är det självklart att finnas med på en På Landet mässa oavsett det är valår eller inte, jag noterar att för andra partier verkar valår vara avgörande för att deltaga, valåret 2010 deltog de flesta i år är det bara Centerpartiet! Men det visar ju bara vilket parti som står upp för en livskraftig och levande landsbygd med ett bra företagsklimat i Skaraborg.

Vill du läsa mer om På Landet Festivalen klicka här. Hoppas att vi ses jag finns i Centerpartiets monter på söndag mellan 14.00-16.00 och svara på frågor.

/Leif

Livets träd står där i blomning,
där som rosor aldrig dör.
Där skall rosor aldrig falna,
ingen frostnatt dem förstör.


~Titti