Tittis operation i morse gick bra, hon står fortsatt på antibiotika intravenöst men förhoppningsvis är infektionen nu på tillbakagående och med vila kommer hon snart vara pigg igen.

Det är inte roligt att stå vid sidan om när ens älskade mår dåligt och man känner sig maktlös. Vi har en fantastisk personal runt om oss, deras stöd o uppmuntran har varit underbar, de är värda all uppskattning o lön.
Alla ni bloggläsare, fb vänner och andra som hört av sig med krya-på-dig-hälsningar betyder oerhört mycket. Några av er har även erbjudit sitt stöd handgripligen på olika sätt vilket vi uppskattar och är extra tacksamma för.

Nu håller vi tummarna för snabbt tillfrisknande och att vi snart får komma hem och bara mysa med de små! Tvillingarna mår bra, de växer och har en bra aptit.

-Leif
Igår råkade vi ut för ett tråkigt bakslag. Titti fick under eftermiddagen och kvällen feber o frossa. Efter diverse konsultationer resulterade det i att vi fick uppsöka akuten . Akuten är naturligtvis inte en bra plats för prematura infektionskänsliga barn att vistas på. Men personalen var fantastisk och tog hand om Titti och månade om bebisarna, på bästa sätt.

Utan att gå in på detaljer är det komplikationer och en infektion till följd av kejsarsnittet som Titti drabbats av. Hon och barnen är nu åter inlagda på sjukhuset.

Det är inte utan att vi känner att det blev en betydligt tuffare start än vi trott och vi hoppas att det snart vänder! Framför allt önskar jag att min älskade fru snarast ska må bättre.

-Leif

Igår badade bebisarna för flesta gången här hemma. Det tyckte det var skönt och njöt av det ljumma vattnet.

 

Jag njöt av den varma bebisen efter badet. Tänk dig att sitta med ett litet knyte i famnen, torka torr med handduken, borsta det mjuka håret med bebisborste och bara snusa bebisdoften - det är gos med livskvalité det!

~Titti

Det är skönt att vars hemma efter att ha varit inskriven på sjukhuset i två och en halv veckor. Jag har inte haft telefonen på, eller varit uppkopplad på nätet sedan dagarna innan förlossningen så jag ligger lite efter i uppdatering här på bloggen såväl som i livet i stort :) Tillbaka "online" är jag överväldigad av alla grattishälsningar via Facebook, Instagram, sms/mms, blommogram, brev på posten med mera - TACK de värmer våra hjärtan och kommer på olika sätt sparas och visas/berättas för barnen!

Förlossning på över 40 timmar som slutade med akut kjejsarsnitt var inte vad vi hade räknat med och det kommer ta ett tag för oss alla att återhämta oss.

Men lyckan är stor över att vi äntligen har våra fina guldklimpar - tösen & gossebarnet - de vackraste barnen i världen <3 <3 Jag är såå kääär!!!

Det är så häftigt att se den behållning bebisarna redan har av varandra, hur de hela tiden söker efter den andre och finner tryggheten när de är nära. Jag kan inte se mig mätt på dem! Att titta på dem, fyllas av all den kärlek som finns bara av att se på dem är underbart! Vi är så lyckliga i denna bubblan och jag vill aldrig lämna den <3 <3

Jag ska samla mina tankar och om någon vecka eller så när jag får tid komma tillbaka i bloggandet, men nu är det full rulle 24/7 precis som det ska vara och prioriteringen är självklar :) Däremot ska jag försöka att uppdatera med bilder lite oftare så ögongodis kan ni få om ni tittar in på bloggen!

Avslutningsvis bjuder jag på en bild från igår morse: tösen låter sin bror smaka på hennes tumme! <3

 

 

~Titti

Mycket har hänt det senaste dygnet. Bebisarna har ökat i vikt och därmed fått mera krafter. Det bådar gott!
%
Bjuder på en.bild från inatt efter en av matningarna :)
 
 
~Titti & Leig
De är underbart vackra de små liven och två olika personligheter.
Bilder.kommer inom kort :)
 
~Titti o Leif -
På torsdagsförmiddagen startade igångsättningen av tvillingarna. Dessvärre så gick inte igångsättningen enligt planen och efter 40 timmars intensivt värkarbete blev det akut kejsarsnitt. (Om detta kommer Titti berätta mer om i senare inlägg).

Här ser ni våra guldklimpar <3 <3

De föddes strax innan 04.00 på lördagmorgonen. Tösen vägde 2650 gram och är 49 cm lång, gossen vägde 2350 gram och är 46 cm lång. Vid lunch har hela familjen kommit upp på BB, vi mår efter omständigheterna bra. Nu tar vi några dagar paus från bloggen och njuter av den nya familjelyckan :)

~Titti o Leif -
Vi kom till avdelningen som vanligt imorse. Kollade bebisarna med ctg och inväntade några av mina provresultat. Och sedan när läkaren kom vid ronden så fick vi vårt efterlängtade besked: Vi sätter igång dig idag Titti!
 
Tjohoo! Nu är det igång!! Fast hur lång tid det här tar vet ingen i nuläget, det kan gå fort, men det mest troliga är att det kommer ta flera timmar... Ja, ja, vi får se....
 
Är det någon som vågar sig på att gissa VAD det blir (gosse-gosse/tös-tös/gosse-tös?), NÄR och de klassiska vikt & längd??! Kommentera här på bloggen i detta inlägg så får vi som om någon gisssar rätt/i närheten? ;)
 
Spänning och förväntan och en något orolig Titti som inte riktigt vet vad som väntar...
Men slutmålet är klart och väldigt efterlängtat - våra bebisar!!
~Titti & Leif
gravid, gravid med tvillingar, igångsättning,

Dagens uppdatering: TRÖÖÖÖTT! Sover 2-3 timmar per natt (och sedan förhoppningsvis 1,5-2 timmar på eftermiddagen, beroende på om vi är hemma eller på sjukhuset), har haft det så i över en vecka (och innan dess var det inte så himla många timmar per natt heller för den delen) så det är många timmars sömn jag ligger back nu. Känns inte som bästa sättet att ladda inför en förlossning?

Hoppas få besked om igångsättning idag, jag känner att det är nära nu och jag lääääängtar efter mina bebisar!!

~Titti

gravid, gravid med tvillingar, graviditet, tvillingar, tvillinggraviditet, vänta tvillingar,
Från och med denna veckan och till början av augusti så fylls den annars välfyllda inkorgen av bara ett fåtal e-postmeddelande till skillnad mot övriga året. Endast enstaka ärenden dyker upp som behöver en lösning. Så dessa sommarveckor ger god möjlighet till återhämtning.
I mitt o Tittis fall så består denna sommaren mest av väntan. Snart kommer familjen utökas med två nya medlemmar. Spännande och härligt.
Detta gör att planeringen just nu alltid innehåller ett kanske, i fall om att förlossningen drar i gång. Så var det på onsdagmorgonen, radion ringde och ville göra en intervju senare på dagen. Det funkar förutsatt att vi inte är på förlossningen. Även en service var planerad att göras på onsdagen hemma på gården med förbehållet utifall att.......Nu blev det både intervju med radion och service gjord. Återstår att se vad torsdagen erbjuder.
/Leif

Long overdue kommer här tredje och sista delen får sjukhusets Tvillingträff. Klicka på länkarna för att läsa om Del 1 och Del 2.

På träffen medverkade även en barnmorska från amningsmottagningen. Hon berättade om amning generellt och vad som skiljer sig åt när man ska amma två bebisar.

Rekommenderade länkar för mer info:

Vårdguiden www.vardguiden.se

Svenska Tvillingklubben www.tvillingklubben.se

Twins Magazine www.twinsmagazine.com

Amningshjälpen, tvillingamning www.amningshjalpen.se/radgivning/tvilling.htm

Jag köpte en amningskudde för tvillingar när vi gick Tvillingutbildningen och min förhoppning är att kunna dubbelamma (även om det kommer ta flera månader att få till synkning med mera). Men samtidigt tror jag det är viktigt att förbereda sig på alternativ, för det går inte alltid somman tänktsig/vill...

Innan träffen avslutades fick de som ville skriva upp sina mailadresser på en lista som kopierades upp, jag och Leif skrev upp oss. Och för några veckor sedan mailade vi ut en förfrågan om det var några som ville träffas, det var det och vi hade en trevlig eftermiddag där vi fikade och pratade om våra olika erfarenheter. Jag hoppas att vi får till fler träffar framöver, för det vore roligt att få följa fler tvillingpar när de växer upp, både för oss som föräldrar, men även för barnen!

Barnen ja, jag tänker på dem 24/7 - vill ha dem i min famn NU
- den här sista tiden är näst intill olidlig väntan!!! :)

~Titti

 

 

 

Amningshjälpen, SkaS Skövde, Svenska Tvillingklubben, Twins Magazine, amning, amningskudde, amningsmottagningen, dubbelamning, gravid, gravid med tvillingar, graviditet, kss, sjukhuset i skövde, tvillingamning, tvillinggraviditet, tvillingträff, tvillingutbildning, vårdguiden,
Jag har nyligen läst ut Amningsboken. När jag lånade denna på bibblan hade jag förutfattad mening typ "Kan det verkligen behövas en hel bok om amning?" Men den var väldigt intressant, den tog upp historik, forskning, rekommendationer genom tiderna, tips & råd med mera. Så ja, det behövs en hel bok, faktiskt!
 
 
 "Amning är ju en naturlig process, och nästan alla mammor vill amma - men det är inte okomplicerat för alla. En del mammor får problem, som oftast har med felaktig amningsteknik att föra. Under de många åren med flaskmatning "glömdes" den gamla amningskunskapen bort. Nu måste den läras på nytt. Idag vet man att små små justeringar i tekniken kan göra underverk.
 
 Måste man amma för att vara en bra mamma? Somliga menar att det råder "amningshets" idag. Det finns kvinnor som känner sig misslyckade för att de inte klarat av amningen. Och vad gör man om man helt enkel inte tycker om att amma?
 
 De som lärde sig amma efter schema tidigare under 1900-talet är ibland misstänksamma mot dagens "fria" amning. Det kan uppstå konflikter mellan generationerna. Den nyblivna mamman kan få kritiska kommentarer som "ska hon verkligen äta så ofta?" eller "nu måste du sluta amma, annars får du fortsätta till skolåldern". Förr trodde man att amning bara var mat. Idag vet man att amningen har en speciell bilogisk och känslomässig inverkan på både mamma och barn, och är viktig för bådas hälsa. Att ammade barn har bättre skydd mot infektioner är välkänt. Men nya rön visar att bröstmjölken kanske har en mycket större betydelse för hälsan än man hittills trott. Och det långt efter amningsperiodens slut - kanske hela livet.
 
 I denna heltäckande amningsbok redovisas både amningstekniker, amningshistoria och de senaste medicinska rönen. Fördäldrar får mängder av aktuella, praktiska råd och får också ta del av andra föräldrars känslor, erfarenheter och tankar."
 
Amning kan vara ett känsligt ämne med mycket tyckanden och pekpinnar. Jag tycker det är viktigt att vara påläst om amning men samtidigt vara öppen för alternativ och inte dömda andra vare sig dig ammar eller inte. Alla måste få utgå ifrån sig själva och få välja det som passar dem bäst!
 
Jag tycker det var en komplett bok, utan pekpinnar med mycket bra information :)
 
Betyg: TTTT
 
~Titti
Amningsboken, Bok, Boktips, amning, betyg, bokrecension, forskning, historik, rekommendationer, råd, tips,
Representanter för Högskolan i Skövde, Gothia Science Park och Dataspelsbranschen lyfter på DN debattsida  tillväxtpotentialen inom den unga och nya dataspelsutvecklingsbranschen. För alla branscher och näringar som ska växa är jordmånen viktig, för unga branscher är detta extra viktigt. Idag sysselsätter branscehn ca 2.000 i Sverige på tio år kan den siffran tiodubblas till 20.000  om rätt förutsättningar ges skriver artikelförfattarna. 
Utvecklingen vid Högskolan i Skövde och de dataspelsföretag som startat och intresset för dessa, där vissa är med i den absoluta världstoppen,  visar att det finns en stor potential att växa. Skövde kommun och Västra Götalandsregionen bidrar båda till att stötta utvecklingen, den nationella stöttningen är dock mer blygsam. Jag vet att näringsdepartementet med näringsminister Annie Lööf i spetsen och inte minst statssekreterare Marita Ljung driver på frågan i regeringen. Vid Annie Lööfs första besök i Skövde som nyvald partiordförande och ny näringsminister var ett besök hos Gothia Science Park och dataspelsföretagen självklart och det har följts av många fler kontakter för att utveckla branschen. Men som debattörerna skriver på DN debatt (klicka här för att läsa)
så finns det mer att göra. Ingen regering oavsett politisk färg har råd att missa detta. Stå på dig Annie Lööf!
 
/Leif
  
Annie Lööf, Dataspelsbranschen, Gothia Science Park, Högskolan i Skövde, Jobb, Marita Ljung, Näringsdepartementet,
Varje dag är ungefär den andra lik just nu. Varje morgon åker vi till sjukhuset, där de gör olika kontroller och provtagningar på bebisarna och mig. Först kör de en CTG-kurva och kollar att bebisarna mår bra:
 
 
 Sedan inväntar vi provsvaren. Ibland får jag komplettera med prover på eftermiddagen vissa dagar får jag lämna avdelningen efter lunch. Då får jag permission till nästa dag, med ordination att åka hem och ligga och vila, höra av mig/komma in direkt om jag får några symptom, och annars komma tillbaka igen morgonen efter.
 
Hitintills hålls det i schack, det bästa är om bebisarna kan få några dagar till i magen för att växa lite och för att utveckla sugreflexen så att de kan amma och ta till sig näring och inte minskar för mycket i vikt när de väl kommer ut. Så vi håller tummarna för några dagar till! :)
 
Här hemma har vi nu fått hem allt vi behöver den närmast tiden, det sista inköpet gjorde vi idag då vi hämtad hem tvillingvagnen vi beställde för ett tag sedan. Bebisarnas kläder är tvättade, vikta och ilagda i deras respektive byrå, skötstationerna står redo, babysittarna är monterade med mera små-mys-förberedelser.
 
Spjälsängarna har stått klara ett tag, men nu har jag bäddat dem med Mumintema - visst är de fina?
  
 
Vi har nu ställt en säng på övervåningen och en på nedervåningen. Vår tanke är att de de första månaderna får sova i samma säng. De är vana att ha sova/vara tillsammans och det ger dem trygghet. När de sedan blir större, om sisådär 3-4 månader, får de sova i varsin säng.
 
 
Varje säng har en mobil över med små nallar som dansar runt och som kan spela fina vaggvisor :)
 
 
Nu blir jag alldeles varm i hjärtat när jag går förbi sängarna och tänker att snart kommer det ligga två varma, gosiga plyten där <3 <3
 
~Titti
ctg, gravid, gravid med tvillingar, graviditet, tvillinggraviditet, vänta barn, vänta tvillingar,
Jag har nu gått 36 fulla veckor och fem dagar :)
 
v.15                   v.16
            
 
v.17
  
v.18                              v.19                              v.20                              v.21
                               
 
v.22
  
v.23                              v.24                              v.25                              v.26
                               
 
v.27 
 
v.28                              v.29                              v.30                              v.31
                              
 
v.32
  
v.33                              v.34                              v.35                              v.36
                             
 
v.37 
 
~Titti
gravid, gravid med tvillingar, graviditet, magbilder, tvillinggraviditet,
I går den12 juli var det ett år sedan kära lillasyster Maria lämnade jordelivet. Det har varit ett år av många fina minnen och en stor saknad. En av systers favoritställen var Huttla kvarn i Naum, dit återvände syrran många gånger. På lördagkvällen var vi många som samlades på Huttla för att vara med på svågerns och syskonbarnens Rockabilly-fest vid Huttla, en dröm som Maria hade men aldrig själv fysiskt fick uppleva, men jag är säker på att hon satt däruppe i himlen, log och gladdes åt alla som kom och var med på lördagkvällen.
 
Parkeringen fylldes snabbat med många amerikanska bilar och människor från olika delar i Sverige.
Huttla bestod ursprungligen av en vattendriven kvarn och såg vid Afsån i Naum. Efterhand har verksamheten utökats med flera byggnader tack vare många ideella timmars arbete av hembygdsföreningens eldsjälar. Flera av de aktiva i föreningen var också med i kväll. Många gjorde i kväll sitt första besök på Huttla och alla många lär återkomma till denna oas.
Dansbanan fylldes snabbt när Rockabilly orkestern drog i gång. Tack Kent för ett bra intiativ!
/Leif
 
Hembygdsförening, Huttla, Naum, Rockabilly,
Ja läget är oförändrat, jag är fortfarande inlagd men får permission att åka hem och ligga i egen säng mellan provtagningarna. Det är skönt att slippa vara där inne hela tiden, tiden går ganska långsamt - vi har ju inga bebisar att ta hand om som de flesta andra mammor som ligger på avdelningen.
 
Men det gör gott i hjärtat att varje dag få göra ett ctg och lyssna till bebisarnas hjärtljud:
 
 
Fortfarande är "Ettan" en retsticka och lever loppan och far omkring i magen och gör det allt annat än lätt att mäta. Fast idag var "Tvåan" fööör lugn, h*n sov, vilket gjorde att maskinen inte godkände det heller. Så jag fick reta Tvåan utifrån och till slut väckte jag h*n och maskinen gav godkänt mätresultat :)
~Titti
Tvilling 1, Tvilling 2, ctg, gravid, gravid med tvillingar, graviditet, hjärtljud, permission, tvillingar, tvillinggraviditet,

Snabb uppdatering: läget förändrade sig igår eftermiddag som gjorde att vi åkte till barnmorskemottagningen som snabbt skickade oss vidare till förlossningen.

Efter diverse tester beslutades det att jag skulle bli inlagd för observation.

 

Efter ronden imorse ville läkaren att jag skulle ta uppföljande prover. Bebisarna mår bra än så länge, i nuläget är det främst jag som är påverkad. Ikväll fick vi erbjudandet att få permission över natten och det tackade vi glatt ja till!

 

Alltid skönt att sova i egen säng (om ngt förändras måste vi dock åka in igen)!

Det bästa vore om de blir kvar i magen till nästa vecka iaf! Fortsättning följer imorgon....
~Titti & Leif

Nu är jag i vecka 37 (det fanns ingen som trodde jag skulle gå såhär långt?!),
såhär står det i Gravidkalendern:
 

I magen:

Den här veckan räknas bebisen som fullgången. Den ökar fortfarande lite i vikt men växer inte så mycket på längden. Bebisens koordination är så pass utvecklad nu att den kan gripa saker med fingrarna och om man skulle lysa med en stark lampa mot magen kan det hända att den vänder sig mot ljuset. Bebisen tränar sig inför förlossningen genom att dra in och trycka ut fostervatten genom lungorna. Den samlar också näring i organen för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

2.8-3 kg

47-48 cm

Längden mäts från huvud till fot. Måtten kan variera relativt mycket. 

Mamma:

Kan den inte komma ut snart? Känner du så? Det är vanligt att man blir otålig under graviditetens sista veckor. Det är ju så nära nu! Men många går över tiden, i synnerhet förstföderskor. Att föda mellan 37 + 0 och 41 + 6 anses som normalt. 

Brösten producerar råmjölk och bäckenet är utvidgat. Det kan hända att slemproppen släpper. Det kan den göra några veckor, dagar eller timmar innan förlossningen. 

Partner:

Du väntar säkert lika otåligt som din partner på att få träffa den nya familjemedlemmen. Se till att din partner vilar ofta och mycket. När det är dags att föda kan hon bli tvungen att hålla sig vaken i 24 timmar. 

Mödravården:

Du fortsätter att träffa din barnmorska varannan vecka. I slutet av graviditeten ska fostret ligga med huvudet nedåt men en del barn lägger sig med stjärten nedåt. Det kallas sätesbjudning. Då blir man remitterad till den förlossningsklinik man har tänkt föda på. Läkare och barnmorskor tar där ställning till huruvida man ska försöka att vända barnet eller inte. 

Tvillingar:

Om du väntar tvillingar kan det bli dags att föda nu. 36-37 veckor är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet. 

 
~Titti
gravid, graviditet, gravidkalender, tvillinggraviditet,
Idag, när jag är i vecka 37 (36+0) har vi varit på Antenatal på sjukhuset för ultraljud och kolla så att allt står väl till med bebisarna + lite andra prover på mig. Båda barnen mår bra, men Tvåan har inte växt så mycket sedan sist så vi får öka kontrollerna även på sjukhuset nu till en gång i veckan. Den rackarn hade även lyckats vända på sig igen så nu ligger Tvåan återigen i säte! Det ändrar inte planerna för den vaginala förlossningen för Ettan ligger fortfarande med huvudet nedåt och kommer bana väg för Tvåan när det väl är dags. Eller som läkaren sa: Blir det så det behövs kan det till och med vara bättre för då kan vi helt enkelt gå in och ta tag i en fot och dra ut den om den inte kommer ned som vi vill! Eh, okej...
 
Denna gång kompletterades ultraljudet med CTG:
 
 
Som visade på pigga barn och hyfsat starka förvärkar...
~Titti
Antenatalmottagning, SkaS Skövde, Skövde, Tvilling 1, Tvilling 2, antenatal, ctg, förvärkar, gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 37, graviditet, kss, sjukhuset, sjukhuset i skövde, tvillinggraviditet, ultraljud, vaginal förlossning,
Nu har det politiska livet i Skövde gått ner på lågvarv även om det finns några utspridda möten även under denna veckan. Det bäst med veckorna efter Almedalen är att det ger tid till reflektion och funderingar i mer eller mindre aktuella frågor. Det är under dessa veckor jag samlar och sorterar mina intryck från året och vad som lyfts av medborgare och andra jag mött. Just tid för reflektion och tid att tänka är något som alltid är bristvara när vardagen rullar på för fullt. 
En fråga som som jag funderar över är hur bygger vi den hållbara staden i Skövde när vi samtidigt kommer att att öka kommunens befolkning stort? Under de kommande veckorna så tänker jag att presentera några av mina tankar kring detta här på bloggen.
Tidigare i veckan så har det i lokalpressen lyfts problemet med cykelstölder, en fråga där jag även kontaktats av flera invånare under året. I den växande staden kommer cykeln att bli ett allt viktigare transportmedel, detta lyfts också i Skövde kommuns trafikplan.  Oftast så tänker vi då på att bygga ut cykelvägnätet och där har mycket gjorts i Skövde, men mycket återstår inte minst när det gäller att skapa säkrare cykelvägar in mot centrum. Med säkra menar jag separerade cykelvägar skilda från andra trafikkanter.
 
Bild från Växjö kommuns hemsida, cykelgarage vid resecentrum i Växjö 
 
Växjö är en av flera kommuner som investerar för framtiden för att göra det mer attraktivt att välja cykeln. Att skapa en trygg och säker förvaring av cykeln är något vi idag saknar i Skövde. Under nästa mandatperiod så behöver cykelfrågorna komma upp högre på den politiska agendan. De kommande åren så planeras det större ombyggnationer i anslutning till Skövde resecentrum. I samband med det så är det viktigt att tänka alla transportslag och jag och Centerpartiet kommer att driva frågan om att ett uppvärmt och säkert cykelgarage byggs i anslutning till resecentrum i samband med övriga investeringar som kommer att göras. En sådan möjlighet får inte missas när ändå så mycket annat ska göras.
I en förlängning så ser jag gärna att det kan bli aktuellt med cykelgarage på fler ställen t.ex i anslutning till Gothia Science Park och Högskolan, det skulle också vara interssant att tänka tanken på cykelgarage för att stärka cykelns roll vid kommande byggnationer på Aspö och Frostaliden som kommer byggas under nästa mandatperiod.
Vill du läsa mer om Växjös cykelgarage kan du klicka här.
Just nu är det mycket väntan och längtan hemma hos oss och det är inte läge att starta några större "nya" projekt hemma denna sommar. I väntan på att tvillingarna ska se dagens ljus så blir det målning och spackling som återstår på delar av övervåningen och så klart mer tankar och reflektioner om Skövdes framtida utveckling.
 
/Leif 
 
 
Cykel, Cykelgarage, Cykelvägar, Hållbar stadsutveckling, Resecentrum, Samhällsplanering, Skövde,
Här kommer mina reflektion från graviditetsvecka 36, utifrån texten i Gravidkalendern:
 

I magen:

"Nu ligger nästan alla bebisar med huvudet nedåt och det har sjunkit ned i bäckenet."  

 Vid senaste ultraljudet låg båda barnen med huvudet nedåt, jag hoppas att så fortfarande kommer vara fallet när vi ska titta på dem imorgon!

 

Mamma:

"Din mage har sjunkit ned och det är troligen lättare för dig att andas. Men det kan hända att du måste kissa oftare istället eftersom livmodern trycker på urinblåsan nu. När trycket har minskat en aning på mage och tarmar kan det hända att du känner en ökad aptit och att eventuell halsbränna avtar. Ditt fundusmått är nu 32-35 centimeter och du ökar troligen inte mycket mer i vikt."

Jag vet inte om magen har sjunkit nåt? Tror inte det? Men jag har nog hela tiden burit dem förhållandevis lågt. Men det är definitivt inte lättare att andas. Aptiten är inte påverkad och dessvärre består halsbrännan. Mitt fundusmått är såklart större med tvillingar, ligger en bit över 40 cm, men det är inget vi mäter varje vecka eftersom det måttet inte säger något vid just tvillinggraviditet. Jag ber bm kolla ibland mest för skoj skull och för att kunna jämföra med hur det skiljer sig för de som "bara" har en bebis i magen :)

 

Partner:

"Du kan hjälpa till att packa väskan inför förlossningen."

Den packade vi innan vi for till Almedalen så det är klart :)

 

Mödravården:

"Du fortsätter att träffa din barnmorska varannan vecka."

Den senaste tiden har jag träffat min bm en gång varje vecka, men i och med senaste provresultaten ökas det nu till två gånger i veckan.

 

Tvillingar:

"Om du väntar tvillingar kan det bli dags att föda nu. 36-37 veckor är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet."

Inga bebisar än... ;)

 
~Titti
gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 36, graviditet, gravidkalender, tvillinggraviditet,
v.15
 
 
v.16 
 
v.17                              v.18                              v.19                              v.20
                              
 
v.21 
 
v.22                              v.23                               v.24                              v.25
                             
 
v.26
 
v.27                               v.28                               v.29                              v.30
                             
 
v.31 
 
v.32                               v.33                              v.34                              v.35
                              
 
v.36
  
~Titti
gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 15, gravid med tvillingar vecka 16, gravid med tvillingar vecka 17, gravid med tvillingar vecka 18, gravid med tvillingar vecka 20, gravid med tvillingar vecka 21, magbilder,
Suck vad trött jag är på att sova dåligt :( Det känns så himla onödigt att sova såhär dåligt INNAN bebisarna har kommit, vad är meningen med det liksom?? Jag sover 3-4 timmar per natt, sedan försöker jag skrapa ihop några timmar till utspritt på några tillfällen under dagen. Men det gör ju att man inte har någon energi alls? Jag pratade lite med barnmorskan om det här men hon sa att när jag väl har barnen så kommer amningshormonerna göra att jag somnar om när det funkar på nätterna – jag kommer alltså både få lättare att vakna OCH att somna om! Jaha, vi får väl se hur det blir med det…?
 

Jag tror ändå att jag nog lever den dygnsrytm som jag kommer leva den första tiden med bebisarna. Nu är bebisarna som mes aktiva runt midnatt, då är det ett himla hålligång i magen och det syns verkligen utanpå hur de rör sig – magen kan stå i fyra hörn eller som en sned skidbacke med två bebisar på höger sida och i stort sett tomt på vänster sida, ser väldigt lustigt ut! Fast mindre skönt dock… Dessa gymnastiska sträcka-ut-sig-övningar slår andan ur mig ordentligt så under tiden sitter jag och riktigt små pustar och det är knappt att det går att andas under denna gymnastiktimme! Samtidigt är denna intensiva stund supermysig, då känner jag mig som mest nära dem på hela dygnet, då kommer jag så nära jag kan att känna på dem. Så det är en riktigt mysig stund :)

Efter dygnets största motionspass sover vi för natten ca 01:00-03:45, därefter vaknar jag och om jag måste stiga upp så startar illamåendet som jag förvisso har läkemedel som lindrar men utöver det är det bara att äta som håller det någorlunda i schack – så det brukar bli en tallrik gröt vid 04:00-tiden.

Jag hinner prata med Leif lite på morgonen innan jag sover förmiddag någon gång mellan 08-10. När jag vaknar äter jag frukost nr 2. Följt av lunch ett par timmar senare och sedan brukar jag försöka få till en lur på eftermiddagen. Det är först sen eftermiddag som jag börjar känna mig pigg, då har jag skrapat ihop tillräckligt många timmar sömn på ett dygn..

Så jag tror som sagt att den här dygnsrytmen kommer hålla i sig till jul eller så! :)

Den vakna tiden spenderar jag mest i liggande läge då rekommendationen från läkarna och barnmorskan är att ”vila mig i form”, jag läser mycket och förbereder bebisarnas ankomst ♥

Leif han pysslar mest hela tiden (förutom att han numera ansvarar för all matlagning, handling, städning, tvätt – you name it, krävs det kroppsrörelse är det Leif som gör det!) med renoveringen inomhus, trädgårdsarbete och utomhusmålning. Ja sånt som hör sommaren till :) 

 

Idag är det förresten 30 dagar kvar till BF

ojojoj!!

~Titti

fosterrörelser, gravid, gravid med tvillingar, graviditet, tvillinggraviditet,
Årets Almedalsvecka (6:e gången jag är här) blev väldigt annorlunda för mig, ja egentligen blev den inte alls? Jag hade förhoppning om att kunna gå på några seminarium, för det finns väldigt många bra föreläsningar att välja mellan!
 
Här kommer lite fakta om Almedalsveckan:
 
Besökare:
2007: 5.000
2008: 6.000
2009: 7.500
2010: 11.000
2011: 14.000
2012: 17.000
2013: 20.000
(jag hörde att det var 25.000 i år)
 
Evenemang:
2007: 440
2008: 662
2009: 1.041
2010: 1.396
2011: 1.476
2012: 1.818
2013: 2.285
2014: 3.308
 
Största ämnen 2013:
 Vård/Omsorg: 198
Klimat/Miljö:166
Arbetsmarknad: 155
Näringsliv: 127
Media/Journalistik: 123
Utbildning: 118
Barn/Ungdom:110
Energi: 92
 
 Det finns verkligen något här för alla oavsett intresse och om du gör det i ditt yrke, som föreningsaktiv eller bara är allmänt samhällsengagerad!
 
I år blev min utmaning att hitta ett seminarium som jag ville gå på som hade parkering i närheten, för jag får sammandragningar bara av att gå sakta sakta några meter så jag kan inte gå långt alls (dessutom tar det lång tid att ta sig från A till B). Innanför murarna är det kullerstenar och många väldigt branta backar, och så spärrar de av de flesta vägarna för genomfart och parkering. I slutändan var det i stort sett mission impossible, så det bidde inga seminarium för mig iår. :(
 
  
 Men det blev en middag på stan, ett mingel och ett glassköp iaf!
 
 
Istället läste jag ut tre pocketböcker och tog det väldigt lugnt plus att jag kollade TV-sändningarna från Almedalen.
 
Igår torsdag lämnade vi ön, precis som ditvägen hade vi bokat en hytt så att jag kunde ligga och vila, att sitta flera timmar i bilen är en ordentlig ansträngning med konstant tryck (att sitta är lika stor påfrestning som att stå). Hytterna ser ut som på Finlandsfärjan ungefär:
 
 
  
Vacker utsikt på hemvägen :)
 
 
 Jag hade förvärkar hela vägen hem i bilen Oskarshamn-Skövde. Jösses! Men de avtog en del när jag väl kom hem och åter kunde lägga mig ner. Det visar att det snart är på gång...
~Titti
2014, Almedalen, Almedalsveckan, Gotland, besökare, evenemang, färja, förvärkar, glass, hytt, ämnen,
Imorse var jag hos barnmorskan, även Leif kunde vara med denna gång innan hans möte på Stadshuset. Några av proverna var anmärkningsvärt bra idag vilket som var roligt. Samtidigt var några av proverna sämre en tidigare vilket gör att jag måste göra extrakontroller nästa vecka och det var ju mindre roligt.. Men ja, lite ying och lite yang hör la´till?
 
Vi pratade om veckan som gått, förvärkarna och vad jag har att förvänta mig det närmaste samt symtom jag ska vara uppmärksam på. Vi började även skissa en del på förlossningsplan, så nu finns det med i min journal. Därutöver kan det vara bra att skriva lite mer utförligt hur jag/vi önskar det på ett papper och ge till förslossningspersonalen när det väl är dags.
 
Avslutningsvis lyssnade vi på bebisarnas hjärtslag och det är alltid lika skönt att höra dem :) :)
~Titti
barnmorska, barnmorskemottagning, förlossningsförberedelser, gravid, gravid med tvillingar, graviditet, hjärtslag, tvillinggraviditet,
Onsdagen i Visby var även den fylld från morgon till sen kväll. Här är lite av vad jag gjorde.
Tillsammans med kommundirektören träffade vi en fiberinvesterare (bredband) som ville presentera hur de agerar i ett antal kommuner i landet. Intressant att lyssna men jag behåller min uppfattning att kommunerna gör bäst i att äga den typen av infrastruktur.

En del av eftermiddagen ägnade jag åt försvarsfrågor. Regeringens utredare av det frivilliga personalförsörjningssystemet Stefan Ryding-Berg redogjorde för sitt arbete och slutsatser så här långt. Många av synpunkterna från Försvarsmaktsråd Skaraborg kändes igen.

På det följde en ganska samstämmig diskussion mellan Försvarsminister Karin Enström (M) och Försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S)
På eftermiddagen blev det också flera mediaintervjuer med anledning av Alliansregeringens besked att bygga nya höghastighetsbanor. Något jag tror även kommer gynna Västra Stambanan.
Sedan blev det äntligen dags för den efterlängtade extra goda glassen tillsammans med kära hustrun som tagit sig ner innanför murarna.

På kvällen så lyssnade jag på Miljöpartiets Åsa Romson. Efter det talet har jag svårt att se hur en eventuell S och Mp regering med stöd av V och FI ska kunna bli särskilt långvarig. På område efter område kör Mp en egen väg, bara tanken på vad som kommer ske med svensk ekonomi o konkurrenskraft vid ett regeringsskifte förskräcker.
Två mingel hann det också bli under kvällen ett med SJ innan talet, det gav många givande och bra kontakter och ett efter talet på försvarspolitisk arena även det många bra samtal.
/Leif
Nu har jag gått in i vecka 36, såhär står det i Gravidkalendern:
 

I magen:

Graviditetskalender vecka 36Barnet lägger på sig extra mycket fett i ansiktet och dessutom har sugmusklerna utvecklats vilket gör att fostret har ett rundare ansikte. Hjärnan är färdigutvecklad. Kalcium från modern har gjort fostrets skalle hårdare men den är fortfarande så mjuk att den kan deformeras under födseln när bebisen pressas igenom slidan. Men efter några timmar eller dagar är huvudformen tillbaka till det normala. Nu ligger nästan alla bebisar med huvudet nedåt och det har sjunkit ned i bäckenet. Fostervattnet minskar eftersom din kropp absorberar en del av det.  

 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

  2.7-2.8 kg

 46 cm

Längden mäts från huvud till fot. Måtten kan variera relativt mycket. 

Mamma:

Din mage har sjunkit ned och det är troligen lättare för dig att andas. Men det kan hända att du måste kissa oftare istället eftersom livmodern trycker på urinblåsan nu. När trycket har minskat en aning på mage och tarmar kan det hända att du känner en ökad aptit och att eventuell halsbränna avtar. 

Ditt fundusmått är nu 32-35 centimeter och du ökar troligen inte mycket mer i vikt. Det är vanligt att brösten läcker mjölk. Använd inlägg i behån, helst av ylle med lanolin. 

Partner:

Du kan hjälpa till att packa väskan inför förlossningen. 

Mödravården:

Du fortsätter att träffa din barnmorska varannan vecka. I slutet av graviditeten ska fostret ligga med huvudet nedåt men en del barn lägger sig med stjärten nedåt istället. Det kallas sätesbudning. Då blir man remitterad till den förlossningsklinik man har tänkt föda på. Läkare och barnmorskor tar där ställning till huruvida man ska försöka att vända barnet eller inte. 

Tvillingar:

Om du väntar tvillingar kan det bli dags att föda nu. 36-37 veckor är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet. 

 
~Titti
gravid, graviditet, gravidkalender, vecka 36,
Det har varit knappt om tid över att blogga om aktiviteterna jag deltar i på Almedalen.

På måndag eftermiddag arrangerade Försvarsmaktsråd Skaraborg ett seminarium om samhällsreformen, Försvarsmaktens personalförsörjning, välbesökt och intressant.

Lyssnade på den humoristiske KD ledaren Göran Hägglund i måndags kväll.

Avslutade måndagen på ÖB mingel på HMS Carlskrona. Många givande samtal o möten blev det.

På tisdagsmorgonen höll SMÅA ett seminarium på Dagens Industris arena och presenterade ett förslag till premiebaserad arbetslöshetsförsäkring för företagare.

Under veckan har jag flera engagemang som styrelseordförande i SMÅA.

Tisdag lunch arrangerade Högskolan i Skövde tillsammans med bl.a. Skövde kommun ett mycket välbesökt seminarium om dataspelsbranchens utveckling. Mycket beröm till Skövde blev det.
På måndagkvällen träffade jag och Marie Ekman Skövdes oppositionsråd den nya tågoperatören MTR. Från mars nästa år avser MTR att trafikera Västra Stambanan med 9 dubbelturer med nya snabbtåg som är tänkta att stanna i Skövde.
Onsdagens program består av många inbokade möten med bland IP Only som bygger fiber i samverkan med kommuner. På agendan står också träff med SJ och mycket annat.
/LeifHär kommer mina tankar från vecka 35, utifrån vad det står i Gravidkalendern:
 

I magen:

"Från den här veckan börjar barnets snabbaste tillväxt under graviditeten. Det ökar 220-340 gram varje vecka. Eftersom det blir allt trängre i livmodern kan det hända att barnets rörelser minskar men de kan istället bli desto starkare. Navelsträngen är tjock som en tumme och cirka 50 centimeter lång. Bebisens huvud vilar på moderns blygdben."

Ja det känns verkligen att magen blir större för var dag och tyngre. Det ÄR tungt nu, det tar tid att ta sig någonstans, om det så bara handlar om att ta sig från köket till vardagsrummet.. Och det gör ont, typ överallt och ovanpå det förvärras foglossningen. Jag vill inte klaga (men det är stundtals svårt!) och försöker verkligen koncentrera mig på det positiva med att bebisarna stannar kvar i magen och växer och blir starkare!

 

Mamma:

"Ditt fundusmått är nu cirka 31-35 centimeter. Magen står som högst nu för att snart sjunka ned lite. Bebisen trycker på överallt. Du kan ha tungt att andas, värk i ryggen och svårt att sitta, stå och sova."

Haha nej mitt fonusmått är betydligt större, ligger en bra bit över 40 cm vid det här laget! Allt annat stämmer dock smärtsamt väl..

 

Partner:

"Det är bra att känna till att din partners kropp är hårt belastad av graviditeten och att hon troligen har svårt att sova. Det kan göra vem som helst lättirriterad. Avlasta henne så gott du kan."

Ja det blir inte mycket sammanhängande sömn inte, så det är tur att man är ledig och kan ta små tupplurar på dagen. Leif hjälper så gott han kan. Det är väl mest jag som tycker att jag inte gör något alls? Fast bakar bebisar gör jag ju ;)

 

Mödravården:

"Du fortsätter att besöka din mödravårdscentral varannan vecka."

Jag träffar min barnmorska en gång i veckan. 

 

Tvillingar:

"Ungefär 35 procent av dem som väntar tvillingar föder den här veckan och 80 procent av dem som väntar trillingar."

Nej, till vecka 36 lär jag åtminstone ta mig! :)

 

 ~Titti

gravid, gravid med tvillingar, gravidkalender, vecka 35,