~Titti~ Tredagarsfeber

0kommentarer

Förra veckan var ju ena bebisen sjuk, det visade sig att h*n drabbats av "Tredagarsfeber", en mycket märklig sjukdom! Först fick h*n hög feber som varade i tre dagar, fjärde dagen gick febern helt ned och ersattes istället med utslag (typ nässelutslag) över hela kroppen. Bebisen verkade dock oberörd av utslagen.
 
Sjukdomen smittar inte och är bara allmäntillståndet gott efter att febern gått ned så kan man vara med på aktiviteter igen. Det bästa är att efter de haft sjukdomen är de immuna mot den!
 
Här kommer mer info som jag hittat på 1177:s webbsida!
 

Allmänt

Tredagarsfeber är en barnsjukdom som nästan alla barn mellan sex månader och två år får. Alla påverkas olika, en del får mer symtom och andra mindre. För många barn är sjukdomen så lindrig att det knappt märks.

Tredagarsfeber orsakas av ett virus som sprids i luften. Det brukar gå fem till tio dagar innan febern kommer från att barnet smittats. Barnet blir friskt igen efter några dagar.

Symtom

Barnet får först hög feber som kommer snabbt och försvinner efter cirka tre dagar. En del får hosta och snuva, de flesta är i övrigt ganska pigga.

När febern gått ner får barnet blekröda utslag på magen som sedan sprider sig vidare på kroppen. Utslagen kliar inte och försvinner på några dagar, ibland fortare.

Behandling

Tredagarsfeber går över av sig själv. Om barnet är mycket matt på grund av den höga febern kan man ge febernedsättande medicin, till exempel Alvedon eller Ipren.

När ska man söka vård?

Om barnet är under tre månader och man misstänker att barnet har en infektion bör man ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta vårdcentralen.

Om barnet har en temperatur över 41 grader bör man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning. Detsamma gäller, oavsett temperatur, om barnet

  • inte ger samma kontakt som vanligt 
  • är slött och inte vill äta eller dricka
  • verkar stelt i nacken
  • får feberkramp för första gången.

Man bör alltid kontakta vården om utslagen inte försvinner på några dagar eller om barnet är

  • yngre än tre månader och har feber över 38 grader
  • mellan tre och sex månader och har feber över 39 grader.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd om vart man ska vända sig.

 

~Titti

Kommentera

Publiceras ej