Nu har jag gått in i vecka 27!
Såhär står det i Gravidkalendern:
 

I magen:

Barnet ser nu ut som det kommer att göra vid födseln förutom att det är mindre och smalare. Lungorna, levern och immunförsvaret behöver fortfarande utvecklas men om barnet skulle födas nu så har det cirka 80 procent chans att överleva. Hörseln fortsätter att förfinas och fostret kan känna igen både mamman och eventuellt pappans röst. 

Från och med nu mäter man fostrets hela längd. Tidigare mätte man längden från huvud till stjärt. 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

 1 kg

 30 cm

Längden mäts från huvud till fot. 

Mamma:

Grattis - nu är det den första veckan i den tredje och sista trimestern. Det kan hända att du känner en fot som tar spjärn mot magen. Barnet för att testa sina krafter. 

Vid den här tidpunkten av graviditeten är det inte ovanligt att man får hudförändringar som graviditetsstrimmor, så kallad striae. Man kan också uppleva klåda. Det kan vara hormonerna som påverkar huden men det kan också bero på att du lider av vätskebrist. I allvarliga fall kan det bero på förändringar i levern. Rådfråga din barnmorska om du har klåda. 

Partner:

Glöm inte att uppmuntra din partner. Många upplever sig själva som odugliga, fula och klumpiga vid den här tiden. 

Mödravården:

Fortsätt att gå på regelbundna kontroller på mödravårdscentralen var fjärde vecka fram till vecka 28. Från vecka 28 kommer du att få träffa din barnmorska ungefär varannan vecka. 

Det börjar också bli dags att diskutera förlossningen. Hur vill du att förlossningen ska gå till? Vilken smärtlindring vill du få? Om du oroar dig för förlossningen är det bra att du berättar det för barnmorskan. Ofta kan du och din partner få gör ett studiebesök på den förlossningsavdelning som ni har tänkt att föda på. Alla har dock inte möjlighet att ta emot studiebesök men då anordnas istället en informationsstund i en samlingslokal. 

 

gravid, gravidkalender, vecka 27,
Vill du uppleva Sveriges bästa upplevelsebad, framröstat för tredje gången av barnfamiljerna besök Arena Skövde. Kanske lockar det hellre med uppfriskande friluftsbad vid någon av de kommunala badsjöarna: Simsjön, Sjötorpssjön, Karstorpssjön och Lången som alla i år får del av Allianspartiernas upprustning. Kanske föredrar du hellre bad i simbassäng med vidunderlig utsikt, missa då inte Billingebadet.

Mest spännande är omvandlingen och upprustningen av Boulognersjön, för tillfället torrlagd men om ett litet tag återigen badbar. Skövde är verkligen på väg att bli badstaden, eller hur?
/Leif
Nu har jag lyssnat klart på boken 9½ månad av Annika Lantz
 

"Radiolegenden och teveprofilen ANNIKA LANTZ är föräldraledig. Hon har fått barn nummer två och upptäckt att alla som säger att det inte är någon skillnad med ett barn till ljuger. I sin dagboksroman berättar hon med sedvanlig humor och skärpa om det lilla heterolivet med kolikbarn, sömnlösa nätter och lattespäckade mammaluncher som aldrig blir av.
Här avhandlas babysim. besök på BVC och eftermiddagsteve med samma inlevelse. Liksom dammtussar och ärvda mammabyxor. 9½ månad är den absolut roligaste - och mest tragikomiska mammaboken du kan hitta. Inget du vill vara utan, vare sig du är med eller utan barn."
 
Jag måste börja med att erkänna att jag var lite slarvig när jag lånade boken. Som vanligt dömde jag boken utifrån fodralet (som jag brukar) och trodde att den handlade om graviditeten (9½ månad = 40 graviditetsveckor). men det visade sig ju ganska snart att den handlade om efter födelsen. Inte lika intressant, för mig - nu...
 
Betyg: TT+
(men om jag hade läst den senare iår hade betyget säkert blivit högre, men jag hoppas att igenkänningen uteblir: två kolikbarn.. Hua!)
 
~Titti
9½ månad, Annika Lantz, Bok, Boktips, betyg, bokrecension,
Här kommenterar jag tillbaka utifrån det som står i Gravidkalender, för vecka 26:
 

Mamma:

"En del kvinnor kan känna domningskänslor i händerna. Det kallas karpaltunnelsyndrom. Många gravida samlar vätska i vävnader, bland annat i handlederna. När de svullnar ökar trycket på nerver och senor och då kan du känna domningar i händerna. Det kan avhjälpas med handledsskydd. Prata med din barnmorska." 
Det här är något jag känner av väldigt mycket och jag ska prata med sjukgymnasten när jag träffar henne på fredag. I synnerhet ena handen är väldigt svullen och jag kan vakna på nätterna av att den värker. Om trycket blir för stort så kan det leda till bestående nervskador, så min barnmorska tyckte att jag ska kolla upp det.

Partner:

"Regelbunden motion är viktigt. Det är ofta lättare för din partner att komma ut och röra på sig om ni gör det tillsammans. Ta en promenad eller simma."
Råden i denna Gravidkalender är ju väldigt generella. Att simma kan t.ex. ses som en skonsam motionsform men det är faktiskt kraftig belastning av ländryggen i synnerhet vid graviditet. Eftersom jag har en hel del ryggproblem är just simning något som min sjukgymnast bestämt avrått mig från. Jag går på rehabträning, våtvästträning, och ska annars vara försiktig med träning.

Mödravården:

"Fortsätt att gå på regelbundna kontroller på mödravårdscentralen cirka var fjärde vecka fram till vecka 28."
Som jag berättat tidigare går jag på kontroll hos barnmorskan varannan vecka fram till vecka 30 (därefter blir det kontroller varje vecka), utöver det går jag regelbundet till specialistmödravården på KSS.

Tvillingar:

"Alla upplever besvär under graviditeten. De flesta av dem, som halsbränna, ryggont, svullnader och illamående känner tvillinggravida av mer. Därför är det extra viktigt att du vilar ofta och lyssnar till din kropp."
Kraftigt illamående har jag haft under hela graviditeten och det är framförallt tufft psykiskt, men jag vet jag att det är övergående och det är en tröst. Annars kan jag sammanfatta allt med att det känns mer och mer för varje dag nu, mer värk och mer sammandragningar och jag har fått rådet att fundera på om det kanske är dags att gå ner i tid på jobbet? Jag är lite splittrad i vad jag vill vad det gäller det, men det verkar som om huvudet vill fortsätta jobba 100% men kroppen visar tydligt att det inte är möjligt så länge till..

 Men med 98 dagar kvar känner jag gott mod, och stor längtan :)

~Titti

barnmorska, gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 26, graviditet, gravidkalender, karpaltunnelsyndrom, träning vid graviditet, tvillingar, tvillinggraviditet, vecka 26,
Inleder veckan tvåsiffrigt - 98 dagar kvar till BF, 65 % gjort!!
 

Lägg där i beräkningarna till att tvillingar ofta kommer i v. 36-37,
så det kanske inte ens är 98 dagar (tänk om det är 68 dagar?!!)?!
~Titti
Beräknad Födelse, gravid, gravid med tvillingar, graviditet, tvillinggraviditet,
På måndagens kommunfullmäktige så behandlas årsredovisningen för 2013. Två intressanta delar i den är personal- och miljöredovisningarna båda områden som jag har särskilt ansvar för.


Mestadels är det positiv läsning i de två dokumenten. Personalpolitiken i Skövde ligger långt framme och en viktig del är att stärka medarbetarskapet och ledarskapet i kommunen, i det ligger att varje medarbetare ska känna sig sedd. Antalet med heltid ökar, jämställdhetsarbetet går framåt, antalet medarbetare med annan etnisk bakgrund ökar. Arbetsmiljö prioriteras och friskvårdsatsningarna ökar. Smolket i bägaren som Skövde delar med övriga Sverige är att sjuktalen ökar, även om det mesta tyder på att det inte är arbetsrelaterat är det oroväckande.
På miljöområdet sker oerhört mycket, den fossila oljan är borta i uppvärmningen av kommunens lokaler och även på Volvo efter samarbetet mellan företaget och Skövde Värmeverk AB. Biogasproduktionen ökar, miljökraven i upphandlingarna ökar, GC vägnätet byggs ut, miljökrav ställs i byggande av kommunala lokaler. Skövde investerar i ny solcellsteknik mm.
Gemensamt för dessa två politikområden är att båda hänger samman med kommunens attraktionskraft. Duktiga kompetenta medarbetare och chefer ger bra kommunal verksamhet och ett högt tempo i miljöarbetet är en hygienfaktor för en kommun som vill ligga i framkant.
/Leif
Inom kort så kommer Försvarsberedningen att redovisa sin slutrapport inför nästa års försvarsbeslut. Redan nu står det klart att Alliansregeringen kommer förslå nya miljarder till Försvaret för att stärka den svenska försvarsförmågan i det nu rådande instabila läget i vårt närområde. Jag ser med stort intresse  fram emot hur Försvarsberedningen kommer beskriva Sveriges livsmedelsberedskap i sin slutrapport. Fram till för ca 20 år sedan så fanns det beredskapsmål för svensk livsmedelsproduktion. De målen är numera historia och sedan de fanns har svensk livsmedelsproduktion minskat kraftigt och Sverige är idag ett av de mest importberoende länderna i Europa med lägst självförsörjningsgrad. Hur länge skulle Skövde eller Stockholm försörjas med livsmedel om importen av livsmedel stryps?
Bilden är ingen målning utan i högsta grad en bild från verkligheten där vår granne Eliassons kor inte bara producerar det vita guldet utan också bidrar till att hålla landskapet öppet och stärka den svenska självförsörjningen av mjölk och kött.
 
Under 20 års tid har livsmedelsförsörjningen inte varit en del av svensk försvarspolitik, jag anser att det är dags att föra in livsmedelsförsörjningen som en del av försvarspolitiken igen. I annat fall kan det bli som ordspråket säger "att man inte saknar kon förrän båset är tomt".
Ett av de politikområden som jag inte är nöjd med under mina snart åtta år som kommunalråd är att andelen svenska livsmedel är låg i kommunens upphandling, trots uttalade politiska mål om att öka den.
För Centerpartiet i Skövde kommer detta vara en viktig fråga att öka andelen svenska livsmedel i Skövdes upphandling med målet att nå 100 procent. I dag är bara ca hälften svenskproducerade. Förrutom att svenska livsmedel ger jobb i Sverige och håller svenska landskap öppna så är miljöfördelarna mycket stora. En stor andel av de importerade livsmedlen är producerade med villkor som inte är godkända i Sverige. När antibiotika i förebyggande eller tillväxtsyfte och vissa kemikalier är förbjudna i Sverige används dessa i produktion av den importerade maten. Det måste bli slut på denna dubbelmoral! 
Centern kommer inte nöja sig förrän våra kommunala kök levererar mat som är framställd enligt svenska krav att producera livsmedel.
 
/Leif
Centerpartiet, Försvarsberedningen, Livsmedelsberedskap, Livsmedelsförsörjning, Självförsörjning, Skövde, Walterum, offentlig upphandling,
Det var lite segare än vanligt att stiga upp imorse. Gårdagens tjejträff blev sen som vanligt, men har man roligt vill man ju inte bryta upp? Uppskattar mina eLCor såå mycket :)
 
Nu jag på tåget, på väg mot Göteborg. Det är avslappnande att sitta och titta ut över vår vackra landsbygd!
 
 
Jag ska till Sahlgrenska på kontroll, men det känns bra, vid gårdagens besök hos barnmorskan fick jag lyssna på bebisarnas hjärtslag och det härliga ljudet värmer fortfarande mitt hjärta :)
 
~Titti
LC, Landsbygd, eLCor, vacker landsbygd, vacker natur, vacker utsikt,
Det är över 12 år sedan jag sist var på Gekås i Ullared och det var mycket som hänt sedan dess! Jag och mamma åkte dit på långfredagen. Till en början var det hysteriskt mycket folk (tror många stannade till där på vägen dit de skulle fira påsk?) och då ville jag bara därifrån! Men jag hade ju en mission och när vi kom längre in i affären blev det bättre :)
 
Jag hade med mig ett A4 med lista på båda sidorna av vad jag ville köpa, och jag fick med mig nästan allt hem, det är inte illa! :)
 
Det här fick jag med mig hem:

 

Amningsgrejer

Badbalja + ”Badhjälp” (som man ställer i badkaret)

Badcape

Badcrème/-tvål

Badhanddukar

Badtermometer

Barnolja

Barnsalva/zinksalva

Bomullsfiltar

Bomullspinnar baby

Bäddset till spjälsäng och vagn

Lite kläder till mig (i heeelt främmande storlekar?! ;) )

Dregglisar

Extra stor blöjhink

Febertermometer

Flaskborste

Handdukar

Hoppgungor

Hårborste

Insektsnät

Kläder till bebisarna: bodies, byxor, koftor, pyjamaser, mössor, sparkdräkter, strumpor m m.

Kudde till spjälsäng

Madrasskydd

Mjukisdjur

Nappar

Nappflaska

Påsar till Blöjhink

Skötmadrasser + Skötbäddsskydd

Spegel till bilen

Solgardin till bilarna

Speldosa/mobil

Våtservetter/tvättlappar

Örngott

 Och lite schampo, tvål, gladpack, platspåsar, tandborstar m m.
som alltid åker i vagnen på väg till kassan...
 

Måste nämna att jag var lite förvånad kring uppdelningen pojkar och flickor på barnklädesavdelningen. Tydligen måste flickor och pojkar ha olika kläder redan från födseln?
 
          
 
Det var inte så att flick- och pojksektionerna låg bredvid varandra utan verkligen på var sin sida av planet för barnkläder. Konstigt tycker jag?
 
Med tanke på den uppdelningen kan jag nog tycka att de också borde haft en "Hen-sektion" för det som är neutrala kläder?! ;)
~Titti
Gekås, Ullared, babykläder, barnkläder, flickor, inköp till baby, inköp till bebis, pojkar,
102 dagar kvar..
 
 
~Titti
Text från Gravidkalender, vecka 26:
 

I magen:

Fostrets ögon har hittills varit stängda för att näthinnan ska kunna utvecklas men nu öppnas de och fostret börjar blinka. Ögonfransarna växer och det gör även håret på huvudet. Vener syns genom huden som fortfarande ser skrynklig ut. Huden omvandlas allt mer från genomskinlig till ogenomskinlig. 

Om du trodde att livmodern var en tyst plats får du tänka om. Ljudnivån i magen kan nå upp till 80 decibel, vilket motsvarar en stökig stadsmiljö. Barnet lyssnar på mammans röst och omgivningens ljud. Det hör också ljud som nysningar, hjärtslag, bubbel från magen och blodet som susar. 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

900 gram

29 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

En del kvinnor kan känna domningskänslor i händerna. Det kallas karpaltunnelsyndrom. Många gravida samlar vätska i vävnader, bland annat i handlederna. När de svullnar ökar trycket på nerver och senor och då kan du känna domningar i händerna. Det kan avhjälpas med handledsskydd. Prata med din barnmorska. 

Partner:

Regelbunden motion är viktigt. Det är ofta lättare för din partner att komma ut och röra på sig om ni gör det tillsammans. Ta en promenad eller simma.
(Jag går på rehabträning, våtvästträning, och ska annars vara försiktig med träning)

Mödravården:

Fortsätt att gå på regelbundna kontroller på mödravårdscentralen cirka var fjärde vecka fram till vecka 28.
(Som jag berättat tidigare går jag på kontroll hos barnmorskan varannan vecka fram till vecka 30 och till Antenatal på sjukhuset var tredje vecka)

Tvillingar:

Alla upplever besvär under graviditeten. De flesta av dem, som halsbränna, ryggont, svullnader och illamående känner tvillinggravida av mer. Därför är det extra viktigt att du vilar ofta och lyssnar till din kropp. 

 

~Titti

gravid, gravidkalender, vecka 26,
Under det senaste året har Skövde kommun vidtagit flera viktiga åtgärder för att minska ungdomsarbetslösheten i kommunen. Detta i kombination med regeringens åtgärder i form av sänkta arbetsgivaravgifter för unga t.o.m 26 år bidrar till fler i jobb även i kommunen.
 Inför budget 2014 var ungdomsarbetslösheten en av de frågor som Centerpartiet valde att prioritera högst i allianspartiernas budgetdiskussioner. Redan tidigare hade Skövde kommun gått före genom att erbjuda 10 unga med funktionsnedsättning sysselsättning i kommunen. En åtgärd som fortsätter och visat på mycket goda resultat, flera har tack vare den åtgärden kunnat gå vidare till ordinarie arbetsmarknad eller till utbildning.  Skövdes arbetsmarknadspolitik för unga vänder sig i första hand till de unga som står längst från arbetsmarknaden. Med de satsningar som beslutades  i budgeten för 2014 så finns nu 100 kommunala praktikplatser  som håller på att besättas. Vid årsskiftet så beslutade personalutskottet att addera till ytterligare 10-15 platser genom de nya yrkesintroduktionsavtalen. Tillsammans så utgör detta en bra mix av åtgärder för att ge ungdomar en möjlighet till ett första jobb och att få ett CV att kunna gå vidare med i livet. Under april månad har dessutom två stycken unga demokratiutvecklare anställts med yrkesintroduktionsavtal för att engagera fler unga att rösta detta supervalsår.
Vi ser nu att de olika åtgärderna  bidrar till att ungdomsarbetslösheten sjunker snabbare i Skövde än övriga riket, något som jag är mycket glad över, sällan ser man så snabba resultat av "små" satsade resurser. Men framförallt de stora vinnarna är ungdomarna.
Till detta ska läggas de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga som Centerpartiet varit drivande för i regeringen. I den offentliga debatten handlar det mest om vad det har genererat för sysselsättning inom framförallt restaurang och besöksnäringen som sysselsätter många unga. I Skövde kommun är ca 170 stycken under 26 år anställda, om vi utgår från att dessa har en lön på i genomsnitt 20.000 kronor i månaden så innebär de sänkta arbetsgivaravgifterna på helår för denna åldersgruppen en förstärkning av kommunkassan med drygt 6 miljoner kronor per år. Pengar som kan användas till att sysselsätta fler unga, eller för att på andra sätt förstärka välfärden i kommunen. Socialdemokraterna i riksdagen har kraftigt kritiserat regeringens åtgärder för att minska trösklarna för unga att få jobb. När ska socialdemokraterna i Skövde tala om var dessa 6 miljoner ska sparas in om Sverige får en S-ledd regering efter valet?
/Leif 
 
Centerpartiet, Leif Walterum, Skövde, Ungdomsarbetslöshet, Yrkesintroduktion, praktikplatser,
Några tankar vecka 25 och vad som står att läsa i Gravidkalender:
 

Partner:

"Du kanske kan höra fostrets hjärtljud genom att lägga örat mot magen. Det känns igen på att det slår mycket snabbare än mammans hjärta. Det kan ta lite tid att hitta rätt plats och rätt vinkel men med lite tålamod kan det vara möjligt." Leif provade och efter ett tag hörde han faktiskt den ena ("Tvåan")! "Ettan" var som vanligt hemlig så den bebisen hittade han inte.. ;) 

 

Som jag skrev i inlägget så är det stor skillnad vecka till vecka (eller t.o.m. dag till dag). Det känns verkligen att magen växer för var dag. Många som är gravida med tvillingar blir sjukskrivna i vecka 25, jag börjar förstå varför. Men jag är glad så länge bebisarna mår bra :)

~Titti

gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 25, tvillinggraviditet, vecka 25, vänta tvillingar,
Vi har verkligen haft en produktiv påskhelg, massor har blivit gjort!!
 
Skärtorsdagen jobbade Leif i skogen och på kvällen kom Tittis föräldrar. Vi bjöd dem på smarrig mat på restaurang Glädje inne i stan.
 
Tittis förrätt: Toast Skagen
 
 
Leifs förrätt: Syltad morot med ostar
 
 
 
Långfredagen tog Leif med sig sin svärfar till skogen och röjde det sista för säsongen,
sedan gjorde de påskfint här hemma.
 
 
Titti körde till Gekås i Ullared för att handla till bebisarna - och kom hem med massor
(kommer ett separat inlägg om detta senare):
 
 
 
Påskafton (och resten av helgen) innebar vila för Tittis del, medan de andra fortsatte att jobba hårt! Bland annat sattes staket runt hela trädgården upp.
 
 
Som belöning kom påskharen med gott, som alla hittade efter en stunds äggjakt.
 
 
 
 
Påskdagen fortsattes det att snickras, såsom grindar, och det pysslades en del i trädgården. Vi höll även på traditionen och grillade för första gången i år :)
 
Titti började tvätta upp bebiskläderna och hängde dem på tork. Denna bild är så söt och gör hela hjärtat varmt, längtan till dess vi får klä de små är stor ♥♥
 
 
 
 
Annandag Påsk kallade vi på förstärkning, fixade ny grusgång
och lite annat "fix" som vi har sparat på.
 
 
Så snacka om att det har varit en produktiv och effektiv helg! För Leif är det extra skönt att kunna passa på att ta sådant här när tillfälle ges, för det är inte ofta som han är hemma en helg
så att-göra-listan kan ibland bli liggandes och plussa på i oroväckande längd..
Utflykten till Ullared tog på Tittis krafter (så resten av helgen blev som sagt lugn för hennes del), men det var skönt att få det gjort för det var väldigt mycket som inhandlades under denna dag, så nu är det inte så himla mycket mer som måste inhandlas innan bebisarna kommer :)
 
Att vädret har visat sig från sin bästa sida har förgyllt helgen extra och vi har njutit av solen, ledigheten och gott sällskap! Hoppas att Ni bloggläsare också har haft en fin Påsk :)
~Titti & Leif
Annandag Påsk, Bebisinköp, Gekås, Kärlek och Politik, Leif & Titti, Leif Walterum, Leif och Titti Walterum, Långfredag, Påskafton, Påskdagen, Påskpynt, Påsktradition, Restaurang Glädje, Skärtorsdag, Skövde, Skövde, Leif Walterum, Titti & Leif, Titti Walterum, Ullared, Walterum, påsk, påskgodis, äggjakt,
Leif bygger staket och grindar i rasande fart och det blir väldigt fint! Så himla imponerad av min händige make :)
 
Jag har mest hållit mig inomhus, liggandes i soffan med kraftigt illamående :( Nu framåt sen eftermiddag har jag iaf masat mig upp, sorterat lite av bebisarnas kläder och tvättat dem. 
 
Hur sött?!
 
 
Jag blir varm i hjärtat av denna bilden och fylls av längtan!!
~Titti
Här hemma drar vi nytta av lediga dagar till fullo (eller ja, inte jag så mycket kanske men Leif gör) - det fejas och donas så det står härliga till!
 
Och som belöning kom påskharen med ägg...
 
 
...och dem var det flera som ville ha! ;)
~Titti
Önskar alla våra läsare en riktigt Glad Påsk. Idag har säsongens arbete i skogen avslutats. Det har blivit en tradition att avsluta skogsarbetet varje år med svärfars hjälp vid påskhelgen. Trädgårdsmöblerna är framme inför helgens värmechock då det ska byggas nytt staket mm.
/Leif
 
Påskpynt, påsk, skog, skogsarbete, svärfar,
108 dagar kvar...
 
 
~Titti
Efter tidig hotellfrukost (jag måste äta så fort jag vaknar annars kräks jag) åkte vi till kursen för dag 2 och sista delen.
 
Vi fortsatte där vi slutade...
 

inte meningen att ni ska förstå anteckningarna men det var mycket som togs upp!
 

Kursen har verkligen lyft fram partnerns roll under förlossningen och framförallt under förarbetet. Min uppgift är att ta det lungt och försöka slappna av så mycket som möjligt. Leif får ha koll på allt annat! ;)
 
Vi var väldigt nöjda :)
 
Direkt efter kursen åkte vi till IKEA och åt lunch. Sedan gick vi med beslutsamma steg genom varuhuset för att kolla allt som fanns på att-köpa-listan. Men även här blev det tydligt att jag inte kan hålla samma tempo som tidigare.
 
Sammandragningarna kom hela tiden. De gör inte ont men är obehagliga och magen blir hård. Barnmorskan ha sagt att så länge som de inte gör ont och som de slutar när jag vilar så är det okej. Så vid två tillfällen la jag mig i en säng och vilade och Leif fick sitta på sängkanten och vänta in mig (och bebisarna). Sammandragningarna är ju ändå ett tecken på att det är för stor ansträning.. Det är väl det jag har svårt att förstå hur det kan vara en stor andträningning att långsamt gå igenom ett varuhus utan att stressa? Men så är det, bara att face:a :(
 
Vi hittade det mesta av det vi sökte iaf och åkte med fullastad bil hem! Här har vi lastat upp spjälsängar, madrasser och skötbord på vagnen.
 
 
Riktigt roligt att göra de första inköpen :) :)
 
~Titti
Text från Gravidkalender, vecka 25:
 

I magen:

Händerna är fullt utvecklade och med dem känner fostrets sig för i livmodern och utforskar navelsträngen och kroppen. Fingrarna har nu naglar. 

Fostret har perioder av vakenhet och sömn. Fostrets rörelser kan kännas tydligare när du sitter upp i en avslappnad position. Hörseln har förfinats och fostret kan nu höra sin mammas röst. Kroppens ben fortsätter att förhårdna. 

 vikt.JPG  langd.JPG

800 gram

28 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

Graviditeten kan för många ställa till med matsmältningsbesvär. Livmodern trycker på tarmarna och hormonet progesteron gör att maten passerar magen långsammare för att öka upptagningen av näring. Resultatet blir dålig matsmältning och halsbränna. 

Det kan också hända att du måste besöka toaletten oftare och att du får kramp i benen. En del kvinnor drabbas av åderbråck och hemorrojder under graviditeten. 

Partner:

Du kanske kan höra fostrets hjärtljud genom att lägga örat mot magen. Det känns igen på att det slår mycket snabbare än mammans hjärta. Det kan ta lite tid att hitta rätt plats och rätt vinkel men med lite tålamod kan det vara möjligt. Att lyssna genom en tom toarulle eller ett upp-och-ned-vänt vinglas kan hjälpa. 

Mödravården:

Från och med vecka 25 mäter barnmorskan också livmodern. Det kallas symfus-fundusmått. Det görs genom att mäta längden från blygdbenet till livmoderns överkant på utsidan av magen. Värdet förs sen in i ett så kallat gravidogram, i din journal. Det finns en normalkurva men man behöver inte följa den exakt. Kurvan ger en bild av hur fostret växer. Ni fortsätter era besök på mödravårdscentralen regelbundet var fjärde vecka till vecka 28.  

 

Det är stor skillnad vecka till vecka nu. Det känns verkligen att magen växer för var dag. Många som är gravida med tvillingar blir sjukskrivna i vecka 25, jag börjar förstå varför.. Men jag har síktet på att försöka jobba så länge som det går! Så länge som bebisarna mår bra :)

~Titti

gravid, gravid med tvillingar, gravidkalender, gravidsymptom, vecka 25,
Sista veckorna har de positiva nyheterna i Skövde och Skaraborg varit flera. En Örebroare gratulerade och konstaterade i fredags att Skaraborg har varit framgångsrika på infrastrukturens område vad gäller E20, Västra Stambanan och RV 26 den senaste tiden. Men även på flera andra områden sker det positiva framgångar. Bakom detta ligger det ett hårt arbete där många varit delaktiga, men gemensamt är att Skövdes politiska ledning och tjänstemannaledning tagit på sig ledartröjan för vårt område. Skövde har i "Vision 2025" bestämt sig för att vi ska ta ledarskapet för mer än vår kommun, därför att Skövde behöver växa mer och snabbare för att attrahera företag att växa och nya att etablera sig och locka nya invånare till Skaraborg. 
Att i alla sammanhang räcka till som kommunalråd är omöjligt, även om förväntningarna ibland kan ta sig sådana uttryck. Under denna mandatperioden och framförallt under de senaste åren har kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson och jag som vice ordförande i kommunstyrelsen lagt en ansenlig del av vår tid utanför kommunen för att driva frågor som är viktiga för Skövde och Skaraborg och de frågorna spänner över många områden: Infrastruktur, Försvarsmakten, Högskolan, Industri och Näringlivsfrågor för att nämna några. När jag ledde LRF Ungdomen i Sverige och satt i LRFs riksförbundsstyrelse på 90-talets sista hälft lärde jag mig vikten av nätverkande och att knyta allianser för att nå framgång. Den lärdomen har jag burit med mig även i andra sammanhang där jag verkat och nu som kommunalråd.
Uppdragen som kommunalråd och chefstjänstemän har förändrats med att Skövde tog på sig ledartröjan för några år sedan. Den som inte syns finns inte, den som inte nätverkar och finner allierade har svårt att nå framgång i ett Sverige som oftast kretsar kring vad som händer i Stockholmsområdet. Med våra framgångar på senaste så har vi visat att Sverige är mer än storstan. Heja Skövde och Skaraborg!
/Leif
  
E20, Framgång, Nätverkande, Skövde, Vision 2025, Västra Stambanan, Walterum,
Ja som jag nämnt så var inte profylaxkursen riktigt som vi förväntat oss, men så mycket bättre! Man får tydligen inte sådana här utbildningar längre genom MVCs föräldragrupper.
Men vår barnmorska berättade att många går dem på egen hand och hon
rekommenderade just Annas profylax. Så vi googlade på det, läste på och
kollade lite omdömen på nätet och eftersom det verkade bra så anmälde vi oss
till att gå en tvådagarsutbildning á 3 timmar/dag som vi gick i helgen lördag-söndag.
 
Kursen vänder sig till alla gravida och blivande föräldrar som vill förbereda sig
inför sin förlossning. På deras webbsida står det att:
"Här får ni tid att fokusera på just er förestående förlossning och strategier inför den. Ni får inte bara kunskap om VAD som händer och hur det känns, utan verktyg att TÄNKA, GÖRA, SÄGA rätt utifrån det som sker, tips som involverar både mamman och partnern.
 

Kursens fyra vitala byggstenar

  1. Andning och avslappning - När vi har ont spänner vi kroppen automatiskt. Rätt andningsteknik och avslappning gör att du upplever mindre smärta. Med hjälp av andningen ”kapas” smärttopparna och livmoder och barn säkras en jämn syretillförsel.

  2. Mental förberedelse – Med ett mål i sikte är det lättare att orka hela vägen. Under kursen skapar ni en målbild, hittar strategier för olika situationer och tränar visualisering.

  1. Partnerns Roll – Hur kan du som partner känna dig trygg och vara det bästa stödet för din kvinna? Du får egna verktyg så att du kan hjälpa mamman till ökad avslappning. Vi hjälper er att hitta sätt som passar just er två.

  2. Massagetekniker – Att få massage under värkarbetet ger ovärderlig smärtlindring, lugnar och stärker värkarbetet. Tillsammans får ni träna på olika tekniker."
 
Mycket av kursen bygger på hur partnern kan vara ett stöd och hjälp på bästa sätt.
De råd och de "verktyg" vi har fått känns väldigt bra. Det ger lite mer trygghet
inför det som väntar och sedan kommer jag och Leif varandra närmare i våra
förväntningar och önskningar såväl som rädslor och farhågor.
 
Jag hoppas att det blir en vaginal förlossning, vid tvillinggraviditeter är det 50/50
om det blir det eller kejsarsnitt. Men det vet vi inte vad som planeras
förrän vi kommer lite längre fram...
 
~Titti
Annas profylax, Göteborg, andning, avslappning, barnmorska, förlossning, förlossningsförberedelser, föräldragrupp, föräldrautbildning, massage, massageteknik, mental förberedelse, mvc, partnerns roll, profylaxkurs, utbildning,
Nu går jag snart in i ny vecka, här är mina funderingar utifrån vecka 24
och vad som står att läsa i Gravidkalendern: 

Mamma:

"Din fundus, det vill säga toppen av livmodern, har nått över naveln. Du känner fostrets rörelser väl och kanske kan du till och med avgöra när fostret är vaket och när det sover." Ja nu äntligen känner jag bebisarna och det är så härligt!! På kvällarna när jag gått och lagt mig kan de leva om riktigt ordentligt, då ligger jag med mina händer på magen och prata med dem - så nära men ändå utom räckhåll..

"Vissa kvinnor samlar vatten i vävnader och får svullna ben, framför allt på eftermiddagar och kvällar." Jo tjena, det kan jag skriva under på! Det var ett tag sedan jag fick ta av mig vigselringarna då risken annars hade varit att jag inte fått av dem hela...

 

 

"Ungefär två procent av alla gravida kvinnor drabbas av havandeskapsförgiftning. Oftast sker det i slutet av graviditeten, det är ovanligt att man drabbas av det innan vecka 24. De vanligaste symptomen är svullna händer, svullna fötter eller svullet ansikte samt en snabb viktökning. Tack vare regelbundna blod- och urinkontroller på mödravårdscentralen kan tillståndet nästan alltid upptäckas innan det blir allvarligt." Jag har extra risk att drabbas av havandeskapsförgiftning och därför kollas mina symptom upp noggrannt och regelbundet. So far so good :)

 

Partner:

"Du kan troligen känna fostrets rörelser när du lägger handen på magen!" Jajmen nu känner Leif också bebisarna! Fast många gånger avstannar all aktivitet likt magi när han lägger handen på min mage... Leker de kurragömma med pappsen måntro?! ;)

Mödravården:

"Du går fortfarande på mödravårdens regelbundna kontroller var fjärde vecka fram till vecka 28." Jag går på kontroller varannan vecka (och därutöver på extrakontroller på KSS).

 

Tvillingar:

"De som väntar tvillingar föder oftast tidigare än de som väntar ett barn. På vissa mödravårdscentraler kontrollerar man därför livmoderhalsen regelbundet från och med nu." Det gör de inte här om det inte finns indikatorer på förtidsbörd.

 

111 dagar kvar idag...

~Titti

fosterrörelser, gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 24, gravidkalender, havandeskapsförgiftning, tvillinggraviditet, vänta tvillingar,
I lördags åkte vi tidigt på morgonen till Göteborg för att gå på profylaxkurs. Vi blev rekommenderad av vår barnmorska att kolla upp Annas profylax och jag nappade direkt! Vi hade tur som kom i en ovanligt liten grupp, med fem par, så det fanns gott om tid till frågor och samtal. Kursen var inte alls som vi trott - till det bättre!
 
Både jag och Leif trodde att det mer skulle vara typ att man satt i ring på golvet och andades på olika sätt. Så var det inte alls. Visst vi fick läsa oss tre olika sätt att andas, med det mesta handlade om olika sätt att se på saker och ting och olika sätt att agera i olika siturationer. Jag berättar mer om detta i nästa inlägg om kursen :)
 
Här kan ni få se några av anteckningarna på tavlan, om ni nu kan tyda dem? ;)
 
 
Därefter åt vi lunch på stan och sedan checkade vi in på hotellet. Jag hade bokat på Hotell Scandic Rubinen som ligger på avenyn. Hotellet håller på att byggas om men under helgen var det lungt och renoveringen gjorde också att våra rum uppgraderades, så för oss funkade det bra!
(vill du se bilderna större kan du klicka på dem)
 
           
 
                             
 
          
 
Väl på rummet la vi oss och vilade en stund. Det är en stor skillnad för mig nu, jämfört med innan jag blev gravid - jag måste verkligen få vila en stund på dagen om jag ska ha någon energi kvar till kvällen. Middagen njöt vi av på Mañana, som jag har skrivit om i förra inlägget. Vi beslöt oss för att promenera tillbaka till hotellet vilket visade sig vara en ganska dålig idé. För numera får jag sammandragningar (men de inte ont) efter bara några meters långsam promenad. Så var 20 meter ungefär måste jag stanna innan vi kan gå vidare. Att promenade på 1,5 km tog 50 minuter säger väl en del...
 
Somnade ovaggad iaf! :)
~Titti
Annas profylax, Göteborg, Scandic Rubinen, hotell, profylaxkurs,
Jag och Leif har haft en supermysig helg i Göteborg, där vi verkligen har förenat "nytta med nöje". Jag lägger upp bilder och berättar om det imorgon :)
 
Igår kväll var vi på en av mina favoritrestauranger (om jag nu kan använda det uttrycket då jag inte känner till sådär jättemånga resturanger i Götet..?), Maῆana - restaurangen med massor av goda tapas!! Sist jag var där var med tjejerna på förra årets Reunion
(fast då var vi på deras restaurang i Majorna, nu var vi inne i stan).
 
Om jag hittar en rätt/några rätter som jag tycker om på en restaurang så brukar det leda till att det blir mitt givna val på den restaurangen. Efter en snabb koll på tapasmenyn:
 
 
visade det sig stämma även denna gång så jag valde mina fyra standardrätter:  Chili Långkok på högrev, Vitlöksbröd, Saltrostad Anyapotatis med tsatziki, Räkor med vitlök och heta kryddor, ...
 
 
...och till dessert creme brulee
 

Jag hade stor mage när jag kom - och ännu större när jag gick!! ;)
~Titti
Göteborg, Manana, reunion, tapas,
Jag har ju tidigare skrivit om enäggs- och tvåäggstvillingar,
här kommer lite mer info om tvillingar som jag hittade på babyhjälp:
 

Är det ärftligt att få  tvillingar

Provrörsbefruktning (IVF) är en av anledningarna till att tvillingfödslarna ökat de senaste 15 åren, men detta har inget med ärftlighet att göra. Även med ökande ålder hos mamman ökar  möjligheten att få tvillingar. Detta gäller främst  kvinnor över trettio som oftare än yngre kvinnor släpper två ägg vid ägglossningen.


Benägenheten att få tvåäggstvillingar går  i arv. Det är då benägenheten att kvinnan vid ägglossning släpper två ägg istället för ett som är ärftligt. Om din mamma eller syster har fått tvåäggstvillingar ökar chansen att du också ska få det. Däremot kan en man, även om han är tvåäggstvilling, inte påverka sin kvinna att släppa två ägg. Han kan däremot ge sina barn den ärftligheten och hans dotter kan mycket väl få anlaget för att få tvåäggstvillingar.


När det gäller kvinnor som själva är enäggstvillingar är ärftligheten inte säkerställd. Det finns dock en ärftlig tendens att enäggstvillingar, i något högre grad än andra, själv får enäggstvillingar om de får tvillingar.

 
 

Gravid med tvillingar

Blivande mammor till tvillingar behöver ofta sjukskrivning någon gång mellan vecka 25 och 30 (nu är jag i vecka 24 och än så länge går det bra!). Den vanligaste orsaken till detta är tidiga sammandragningar eller förvärkar.. Att vänta tvillingar brukar vara mer ansträngande för mamman och magen blir betydligt större och tyngre än när man bara väntar ett barn. Redan när kvinnan är i 30:e graviditetsveckan är magen lika stor som hos en kvinna som är fullgången med ett barn (jag kommer att vara i vecka 30 sista veckan i maj)

Besvär såsom illamående, ryggont, halsbränna, trötthet samt svullna händer och fötter är vanligare vid tvillinggraviditet. Vanligare är även blodbrist, högt blodtryck, havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes och graviditetsklåda
(lågt blodvärde har jag och försöker råda bot på det genom järntabletter, blodtrycket är påverkat men ännu är det okej siffror).

Alla tvåäggstvillingar har var sin moderkaka och varsin fostersäck. Gränsen mellan de två säckarna bildar då en skiljevägg. Två tredjedelar av enäggstvillingarna delar på en gemensam moderkaka. Av alla tvillingpar så har en procent ingen skiljevägg alls mellan moderkakan, vilket innebär att de delar både moderkaka och fostervatten och kan ha direkt kroppskontakt.

Att tänka på som blivande tvillingmamma:

tvillingar dra ner på tempot
tvillingar motionera lagom
tvillingar vila
tvillingar äta näringsriktig mat på regelbundna tider
tvillingar få tillräckligt med sömn

Som sagt, nu är jag i vecka 24 och det är klart att det känns otympligt och tungt. Jag sover inte särskilt bra om nätterna och jag påverkas med olika symptom. Men på det stora hela går det BRA och jag ser fram emot fortsättningen :)
~Titti
gravid med tvillingar, tvillingar, tvillinggraviditet, vänta tvillingar, ärftlighet,
114 dagar kvar...
 

~Titti
Blev såå glad när jag så att Skövde kommun påskpyntar
- hur fint som helst ju!!
 
 
När jag bodde i Gävle pyntade de hela alléer ner mot stan med påskfjädrar,
snacka om att det blev en färgglad stad!!
 
~Titti
Påskpynt, Påsktradition, Skövde, gävle, påsk,
Jag har haft en del symptom som har behövt kollas upp i några dagar. Men idag hos barnmorskan såg det bra ut, även om jag har en del observandum som jag ska vara uppmärksam på. Lite svårt det där att veta var gränserna går när man inte har genomgått en graviditet/fått barn tidigare. Hur ska man liksom veta? Hmm...
 
Det som gladde mig var iaf att jag fick lyssna på bebisarnas hjärtljud - och det värmer mitt hjärta :)
~Titti
gravid, gravid med tvillingar, gravidsymptom, tvillinggraviditet,
Historiskt för Skövde när Microsoft idag har Kickoff för Game Camp Sweden på Högskolan i Skövde och Gothia Science Park. Skövde har en tätposition inom dataspelsutveckling, ca 1000 personer studerar, arbetar och undervisar idag inom ramen för Sweden Game Arena i Skövde.


På 12 år har man gått från ingenting till en global spelare. Att Microsoft får upp ögonen för Högskolan i Skövde och den internationella topposition man har inom spelutveckling. Kan i framtiden visa sig vara lika betydelsefullt för Skövde som när Stambanan byggdes för ca 150 år sedan. Framtiden är spännande, den finns i Skövde!
/Leif
I eftermiddag har jag varit och gjort ett besök på "Möjligheternas värld". Ett teknikevent som vänder sig till Skaraborgs årskurs 8 elever inför framtida yrkesval.
Arrangör är Teknik College Skaraborg i samverkan med en rad teknikföretag, Science Centers, Ung Företagsamhet med flera. Skaraborg är väldigt beroende av våra framgångsrika teknikföretag och de är i behov av världens bästa personal på en konkurrensutsatt och global marknad.
På mässan så är det unga ambassadörer som möter besökarna. Jag blev riktigt imponerad över deras brinnande engagemang för teknik och naturvetenskap. Glöm bilden av gammal industri med smutsig miljö. Nu är det high tech, rent, fräscht och spännande jobb som väntar med stora utvecklingsmöjligheter :)
Mässan är upplagd med flera prova på stationer, önskar jag hade haft mer tid för det var verkligen lockande att prova på. Riktigt spännande upplägg.
 
Sveriges bästa teknikambassadör Leila Khammari på Lichron minglade runt och spred budskapet till alla att teknikutbildning är bäst.  Som C märkt kommunalråd  glädjs jag åt att intresset för teknik och naturvetenskap ökar efter ett mer än 10 årigt målmedvetet arbete riktat mot barn och unga. Skövde och Skaraborg ska fortsätta att vara en industriregion i världsklass i varje fall om jag får fortsätta att vara med och styra också efter valet 2014.
/Leif
 
 
Balthazar, Industri, Möjligheternas värld, Skövde, Teknikföretag, Walterum, teknikcollege,
Text från Gravidkalendern, vecka 24:
 

I magen:

Även om barnet fortfarande får syre genom moderkakan så börjar lungorna att producera surfactant för att förbereda fostret inför ett liv på utsidan. Det är ett ämne som gör att alveolerna hålls utspända så att lungorna inte kollapsar och klibbar ihop sig när vi andas ut. Innerörat är nu helt utvecklat och fostret kan känna skillnad på upp och ned. Innerörat kontrollerar nämligen balansen.   

 Graviditetskalender vecka 24

 

 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

700 gram

27 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

Din fundus, det vill säga toppen av livmodern, har nått över naveln. Du känner fostrets rörelser väl och kanske kan du till och med avgöra när fostret är vaket och när det sover. 

Det är vanligt med halsbränna, ryggont, täta urinträngningar och ont i benen. Vissa kvinnor samlar vatten i vävnader och får svullna ben, framför allt på eftermiddagar och kvällar. Lägg upp benen när du sitter och lägg en kudde under benen när du sover. Du kan också använda stödstrumpor för att lindra besvären. 

Ungefär två procent av alla gravida kvinnor drabbas av havandeskapsförgiftning. Oftast sker det i slutet av graviditeten, det är ovanligt att man drabbas av det innan vecka 24. De vanligaste symptomen är svullna händer, svullna fötter eller svullet ansikte samt en snabb viktökning. Tack vare regelbundna blod- och urinkontroller på mödravårdscentralen kan tillståndet nästan alltid upptäckas innan det blir allvarligt. 

Partner:

Du kan troligen känna fostrets rörelser när du lägger handen på magen! 

Mödravården:

Du går fortfarande på mödravårdens regelbundna kontroller var fjärde vecka fram till vecka 28. 

Tvillingar:

De som väntar tvillingar föder oftast tidigare än de som väntar ett barn. På vissa mödravårdscentraler kontrollerar man därför livmoderhalsen regelbundet från och med nu. 

 

dknalvknalk

~Titti

gravid, gravid med tvillingar, gravidkalender, gravidsymptom, vecka 24,
Väcktes med ett fång rosor, vi firar 4-årig förlovningsdag <3
 
 
För fyra år sedan njöt vi av våren i Paris. Idag är det grått och regnigt, men i mitt hjärta lyser solen :)
~Titti
Ni som följt bloggen ett tag vet att jag är med i Ladies Circle (det finns två klubbar i Skövde, jag är med i Lc70). På vårt senaste mötet gjorde vi studiebesök på Offecct i Tibro.
 
 
Innan besöket visste jag inte mycket alls om dem, så det var väldigt intressant att lyssna på hur Kurt Tingdal (vd) och Anders Englund (designchef) grundade Offecct 1990. Då hade de inga pengar men många idéer! Idag har koncernen 50 anställda och omsätter ca 122 miljoner kronor!
 
Jag tyckte det var särskilt roligt att lyssna till hur de tar socialt ansvar genom "CSR", det handlar om många olika saker allt från att skapa god arbetsmiljö till att minska miljöbelastningen inom alla områden som kan påverkas av verksamheten. De visade på olika miljömärkningar och vad de innebär och rent konkret hur Offecct har ett globalt tänk genom CSR.
Jag lärde mig mycket nytt :)
 
Efter föredragningarna fick vi guidad visning i lokalerna,
snacka om att man blev inspirerad att ändra lite där hemma... ;)
 
 
När vi gick hem fick vi med oss en gåva:
 
 
Alltid roligt att lära sig mer av sitt närsamhälle,
en av många saker som är bra med Ladies Circle :)
~Titti
Kurt Tingdal, Ladies Circle, Ladies Circle Skövde, Ladies Circle Sverige, Lc70, Offecct, Tibro, studiebesök,
Under tre dagar så pågår huvudförhandling kring Cementas ansökan om att utöka sin täkt på hotell Billingehus i Skövde. Frågan om nytt utvidgat täkttillstånd eller inte är en fråga som Skövdes politiker inte har rådighet över, även om vissa vill ge skenet av detta. Området som Cementa vill bryta kalksten för cementtillverkning på ägs av företaget och är bland annat riksintresse för kalkstensbrytning.
Politiskt står Centerpartiet tillsammans med M och S bakom företagets täktansökan. Kalkstensbrytning är en del av Skövdes historia och har påverkat stadens utveckling. Brytningen påverkar självklart landskapet, precis som mycket annan mänsklig verksamhet också gör. Hade det varit en ny fråga att starta cementtillverkning och brytning av kalksten så hade verksamheten knappast placerats där den är idag. Men nu är det inte så och under överskådlig tid kommer cement att behövas för byggnation och anläggningar. En vanlig missuppfattning är att frågan om täkttillståndet handlar om cementfabrikens vara eller inte, men fabrikens tillstånd har inte alls att göra med täkttillståndet. Däremot så förtjänar det att nämnas att Skövdes cementtillverkning tillhör de minst miljöpåverkande cementfabrikerna i världen. Med intresse kommer jag att följa domstolsförhandlingarna, trots att kommunen saknar rådighet i frågan alla andra påståenden är felaktiga./Leif
Jag har tidigare skrivit om Graviditetsvecka 23 (som utgår ifrån enlingsgraviditet)
Här kommer mina tankar från denna vecka!
 

I magen:

I helgen har jag ÄNTLIGEN känt bebisarna i magen!! Och Leif har också känt dem med handen på stora bulan - en helt fantastisk känsla!!. 

 

Mamma:

"Ju närmare förlossningen du kommer desto svårare kan det bli att sova." Jo tack det märker jag :s Jag har hela sängen full med kuddar (råd nr 1 för att hitta en någorlunda bekväm sovställning), men trots detta är natten ett enda långt maraton av vändningar, och sömnen fördelas på många små sovstunder..  

Partner:

"Hjälp din partner att stressa av." Haha good luck Leif!! ;) 

Mödravården:

"Du fortsätter att besöka mödravården regelbundet, ungefär var fjärde vecka fram till vecka 28." Ja det stämmer på en okomplicerad enlingsgraviditet, men inte för oss med en högriskgravisitet med tvillingar. Jag går på kontroller varannan vecka på Barnmorskemottagningen, utöver det har jag kontroller på Antenatal var tredje vecka (det kommer bli fler kontroller i slutet av graviditeten)

På det stora hela tycker jag att det går bra. Det jobbigaste just nu är tröttheten, som stundvis är helt förlamande. Och fastän jag vilar och sover typ all tid som jag inte är på jobbet så tycks det aldrig räcka till...

 

~Titti

gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 23, graviditet, gravidsymptom, tvillingar, tvillinggraviditet, tvillingvagn,
Jag har ju berättat tidigare om att vi har letat efter Tvillingvagn ett tag och hur besviken jag var när vi väl hittat en vagn som vi var nöjda med men att den då inte fick plats i min bil? Jag är fortfarande besviken, för jag tycker Emmaljungas Viking är fin (och svenskproducerad), då jag inte är särskilt förtjust i dagen barnvagnsmode som jag tycker är ganska opersonligt, plastigt och svart, svart, svart...
 
Utbudet för tvillingvagnar är heller inte särskilt stort, så när jag fick höra att Kronan skulle släppa en ny tvillingvagn ville jag definitivt kolla den! Den närmast butiken som hade release för den i måndags visade sig vara Babyproffsen i Borås. Med tanke på att det (i värsta fall) kan vara två månaders leveranstid och våra fulltecknade helger (främst för Leif) så bestämde vi att det var viktigt att vi åkte och kollade den så fort som möjligt!
 
Så i lördags åkte vi till Borås för att titta på deras barnvagnsutbud.
 
 
Först och främst ville vi se om Kronans vagn fick plats i min bil - och se det fick den! Jag är nöjd med alla funktioner, storlek och vikt. Synd att den än så länge bara finns i svart:
 
 
Framför allt är jag besviken på att vi inte har fler vagnar som vi kan välja mellan utan att det nu mer handlar om uteslutningsmetoden. Jag har väl inte kommit över besvikelsen med Viking, men det är ju inget alternativ om jag inte kan ha den i min bil (som jag inte vill byta!), så det är nog bara att acceptera läget. Kronans verkar bra - och avsett vilket med två guldklimpar i den så blir allt bra :)
 
 
Idag, söndag, åkte jag till Arena Skövde på morgonen för lite rehabträning. Jag har ju berättat att jag tränar våtvästträning med Skövde Rehabcenter en gång i veckan, i förhoppning att hålla mina ryggproblem i schack under graviditeten. Och so far so good :) Idag tränade jag för första gången på egen hand, jag hyrde en våtväst och körde själv i rehabbassängen som var öppen för allmänheten på förmiddagen.
 
 
Men när bassängen är öppen för allmänheten är golvet höjt så att man bottnar hela vägen och då funkar det inte med de flesta av övningarna som jag ska göra så det mesta av träningen gjorde jag i motionssimbassängen. Tror att de andra motionärerna tyckte att jag simmade konstigt? ;)
 
Väl hemma är jag helt slut efter ett sådant pass, så det blev till att vila och ta det lugnt resten av dagen. Leif har ägnat sig åt skogen och trädgården (med lite "hjälp" från Zorro som är nyfiken i en nos)..
 
 
~Titti
Arena Skövde, Baby Proffsen, Borås, Emmaljunga, Kronan, Kronans syskonvagn, Kronans tvillingvagn, Super Viking Twin, rehab, rehabbad, rehabilitering, rehabträning, tvillingvagn, våtväst, våtvästträning,
Många frågor på fredagens agenda. På förmiddagen hade svenskt näringsliv bjudit in kommun och riksdagspolitiker och företagare till samtal om jobbskaparpolitiken. Som centerpartist blir jag mörkrädd när man får höra de rödgröna partierna presentera: höjda arbetsgivaravgifter för unga och höjd restaurangmoms som slår direkt mot ungas möjligheter att få jobb. Lägg till detta halverat RUT avdrag, nej till vinster i välfärden som minskar människors valfrihet och direkt slår undan benen för hemtjänstföretag som t.ex. de populära Systrarna Odh som vuxit starkt sista året i Skövde med omnejd. Centerpartiet vill snarare se mer åtgärder för minska trösklarna för unga att få jobb, vi vill se fler välfärdsföretag som Systrarna Odh.


I diskussionen mellan riksdagspartierna gjorde Ulrika Carlsson (längst till höger) riksdagsledamot centern detta tydligt.
Dagen avslutades med att Landshövding Lars Bäckström bjöd in Skaraborgs kommunerna till möte på fredagskvällen för att diskutera situationen för nyanlända till Sverige.


De många konflikterna i vårt närområde inte minst situationen i Syrien gör att trycket är hårt. Sverige som ett av världens främsta välfärdsländer tar emot ca 0,5 promille av flyktingarna i världen. Allt fler branscher får allt större problem att finna personal och antalet bristyrken ökar. Mycket av Sveriges framtid handlar om att finna kompetent arbetskraft till den exportberoende industrin och till omsorgsyrken med en åldrande befolkning och växande behov i framtiden. En bättre migrationspolitik är nödvändigt och en möjlighet för Sverige att även i framtiden vara ett välfärdsland.
/Leif

Jag hittade info om tvillingar på babyhjälp som jag tänkte kunde intressera (åtminstone några av) er:

2010 resulterade cirka 1,5% av alla födslar i Sverige i tvillingar. Av alla tvillingar som föds är cirka 25% enäggstvillingar och 75% tvåäggstvillingar. Ungefär lika många flickor som pojkar föds som tvillingar.

Oftast får man reda på att man väntar tvillingar vid ultraljudsundersökningen som normalt görs någon gång mellan vecka 12 och vecka 18. Vi fick reda på det tidigt, redan i vecka 7 vid ett ultraljud. En tvillinggraviditet varar i genomsnitt 37 veckor, jämfört normala 40 veckor (men kan KAN gå 40 veckor också, dock inte längre då det blir för stor påfrestning för kroppen och risk att barnen inte syresätts ordentligt). Förlossningen påbörjas ofta tidigare pga  kraftiga utspänning av livmodern.

Enäggstvillingar eller tvåäggstvillingar

Tvillingar

Utan att genomföra en DNA-analys kan det vara omöjligt att avgöra om det är fråga om enäggs- eller tvåäggstvillingar om barnen är av samma kön och om det är tre till fyra hinnor mellan dem.
Alla foster omges normalt av två hinnor, en inre tunnare hinna, så kallad ägghinna och en yttre tjockare, så kallad fosterhinna. Detta gör oftast även tvillingfoster även om det finns undantag. Exempelvis så kan det om delningen av ett ägg vid enäggsbefruktning sker sent, vara så att fostren får en gemensam yttre fosterhinna. I de fallen är det bara de två tunna ägghinnorna som skiljer fostren åt, eller i mycket sällsynta fall inga hinnor alls. Då rör det sig alltid om enäggstvillingar.
Utan att göra en blodanalys, så kan man bara vara säker på om det är enäggs- eller tvåäggstvillingar i två skilda fall. Tvillingpar, där det ena barnet är en pojke och det andra en flicka är alltid tvåäggstvillingar. Tvillingar som har gemensam fosterhinna med inga eller bara tunna hinnor emellan sig är alltid enäggstvillingar (25-30% av alla tvillingpar).      

Enäggstvillingar
När ett ägg blir befruktat av en spermie och detta ägg senare delar sig så blir det enäggstvillingar. De två barnen får en identisk arvsmassa och blir därför alltid av samma kön samt har samma blodgrupp.

Tvåäggstvillingar
När två ägg blir befruktade av två olika spermier blir det tvåäggstvillingar. Tvåäggstvillingar är inte mer identiska än vanliga syskon. Arvsmassan härstammar från olika ägg från modern som smälter samman med olika spermier från fadern.

 

Jag letar info och läser på om tvillingar mest hela tiden, så det är mycket troligt att jag kommer lägga ut mer info här med jämna mellanrum :)

Önskar er alla en trevlig fredag!

~Titti
DNA-analys, babyhjälp, enäggstvillingar, gravid med tvillingar, tvillingar, tvillinggraviditet, tvåäggstvillingar,
Efter flera decennier av diskussioner och tidigare brutna ofinansierade löften så kom beskedet Skaraborgarna och näringslivet med flera längtat efter, E20 kommer äntligen att byggas ut. Andelen motorväg och fyrfältsväg kommer öka från dagens 28 till 62 procent genom Västra Götaland.
Foto Anna Ernius Skövde Nyheter 
 
Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, VGR regionråd Leif Blomqvist, Falköpings Ulf Eriksson och Skövdes Katarina Jonsson har all anledning att fira efter dagens besked som möjliggjorts efter att flera parter öppnat plånboken och bjudit till.
Regeringen skjuter till ytterligare 2,7 miljarder utöver de 2,5 miljarderna som tidigare beslutats därutöver lägger kommuner och Västra Götalandsregionen 1,35 miljarder i medfinansiering.
I sammanhanget ska sägas att Katarina Jonsson som kommunalförbundet Skaraborgs ordförande har lagt ner ett stort engagemang för att ena kommunerna och regionen och är den som hade mandatet att sluförhandla fram lösningen. Grattis Katarina!
Jag noterar att Monica Green socialdemokratisk riksdagsledamot från Skövde som sin vana trogen kritiserar allt skriver på sin blogg: ”Varför ska invånarna i Skaraborg medfinansiera satsningar i det vägnät som regeringen är ansvarig för?”,
Till skillnad mot Monica Green så glädjs jag åt framgången som är viktig inte minst för jobben i vår region och industrins konkurrenskraft för att få ut godset inte minst till Göteborgs Hamn. Vi är många som fortfarande minns det så kallade julpaketet som den tidigare socialdemokratiska regeringen presenterade som då hette att det skulle bli motorväg hela sträckan mellan Göteborg och Skövde. Då jublade Monica Green trots att resultatet inte blev mycket mer än en tummetott (motorväg Skara-Axvall).
Som kommunpolitiker ska man medverka och hitta pragmatiska lösningar när det är möjligt. Dagens besked var efterlängtat och ett nytt kapitel kan skrivas i Skaraborgs kommunernas historia. Kapitlet som heter: Med gemensamma krafter åstadkommer vi resultat!
Här kan du läsa lokaltidningarnas reportage från dagens stora happening Skövde Nyheter och Skaraborgs Allehanda
/Leif
Catharina Elmsäter-Svärd, E20, Infrastruktur, Katarina Jonsson, Skaraborg, Ulf Eriksson,
Skövdes deckardrottning Kristina Appelqvist släpper en ny serie!
 
 
Nu ser vi fram emot att läsa "Minns mig som en ängel" :)
~Titti & Leif
Nu har jag gått in i vecka 23 :)
 
Det här kan man läsa i Gravidkalendern, vecka 23:
 

I magen:

Hudens pigment tillkommer och även om fostret ackumulerar kroppsfett så sitter huden löst, vilket ger fostret ett skrynkligt utseende. Det händer för att huden produceras snabbare än kroppsfettet. Fostret rör på fingrar, tår, ben och armar och det kan hända att kvinnan känner fosterrörelserna tydligt. Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulin behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler. 

Om fostret föds nu finns det en liten chans att det överlever med kvalificerad experthjälp och chansen för överlevnad ökar nu för varje dag. 

Foster i vecka 23

 

 

   

 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

600 gram

26 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

Ju närmare förlossningen du kommer desto svårare kan det bli att sova. Nattsömnen kan bli kort på grund av exempelvis täta urinträngningar, halsbränna och kramp i benen. Kanske ett varmt bad, en kopp örtte, lugnande musik eller en god bok kan hjälpa dig att somna lättare. En del läkare rekommenderar att kvinnan sover på sidan med en kudde mellan benen. 

Tänk på att inte stressa eftersom det får din puls att öka. När din puls ökar så ökar också fostrets puls. Det kan märkas genom att barnet kan sparka. Prova avslappningsövningar eller vila för att lugna fostret. 

Partner:

Hjälp din partner att stressa av. Prata med varandra och ta reda på vad som gör henne stressad. Ofta kan det vara osäkerhet om framtiden, exempelvis er ekonomiska situation eller frågor inför förlossningen. Prata, prata och prata! Det kan också vara lugnande för henne om ni diskuterar och planerar förlossningen och tiden strax efter den. Läs mycket tillsammans om de saker som gör henne orolig. Det får också dig att känna dig mer delaktig i graviditeten. 

Mödravården:

Du fortsätter att besöka mödravården regelbundet, ungefär var fjärde vecka fram till vecka 28. 

 

Jag går på kontroller varannan vecka på Barnmorskemottagningen,
utöver det har jag kontroller på Antenatal var tredje vecka.

~Titti

antenatal, barnmorskemottagning, gravid, gravid med tvillingar, gravidkalender, gravidsymptom, vecka 23,
På onsdagen fortsätter Försvarskonferensen i Skövde. Försvarets nya personalförsörjning berör många olika politikområden. Vid flera tillfällen har jag och Försvarsmaktsråd Skaraborg efterlyst politiker med ansvar för utbildning, social, bostads och näringsfrågor att också engagera sig i frågor kring yrket soldat.


Medverkar i paneldiskussionen från aktuella departement gör Annica Eklund (Kd), Carina Olsson (S), Sten Bergheden (M), Ulrika Carlsson (C) och Christer Winbäck (Fp).
Ett första steg har tagits för att involvera fler politikområden för att få långsiktig framgång i samhällsreformen.
/Leif
Åh vad glad jag blev när vi fick den här inbjudan på posten härom dagen:
 
 
På vårt första inskrivningssamtal hos barnmorskan fick vi reda på att de hade pausat föräldrautbildningarna. Det föds så många barn i Skövde nu att de helt enkelt inte har haft tillräckligt med resurser för att hålla i utbildningarna. Jag blev väldigt besviken av att höra detta. Själva informationen känner jag att jag har bra koll på och annat kan jag nog ta reda på, men det sociala med att träffa andra nyblivna föräldrar hade jag sett fram emot mycket! Eftersom jag inte kommer härifrån såg jag detta som en chans att utveckla mitt kontaktnät och framför allt ha personer att umgås med under föräldraledigheten. Så jag har verkligen hoppats att de skulle återuppta föräldragrupperna och det har de gjort nu!
 
Jag vet inte riktigt vad det innebär med att det är en pilotgrupp inför höstens nystart av föräldragrupper, men jag antar att de har ett nytt upplägg på något vis när de nu startar.
Kul ska det bli iaf :)
 
Sedan kommer vi även kallas till sjukhuset för träffar med blivande tvillingföräldrar - det ska också bli himla roligt!! Ja jag säger då det, mycket roligt vi har framför oss nu :)
~Titti
Skövde, barnmorskemottagning, föräldragrupp, föräldrautbildning, tvillingföräldrar,
Om några veckor lägger försvarsberedningen fram sin slutrapport inför nästa års försvarsbeslut. På försvarskonferensen diskuteras hot, problem i försvaret och med en förändrad hotbild.


På scenen Cecilia Widegren (M) försvarsberedningens ordf, Staffan Danielsson (C), Peter Hultqvist (S) försvarsutskottets ordf, Allan Widman (Fp).
Bred försvarsuppgörelse, långsiktighet och tydlighet är önskemål från oss kommuner som arbetar med samverkan med försvar och civilt samhälle. Hoppas att inte detta bara ska vara ett önskeläge utan också en realitet i försvarsbeslutet våren 2015.
/Leif
Försvarskonferensen 2014 har inletts. Försvarsminister Karin Enström först ut i ett intressant välfyllt tvådagarsprogram.


Följ konferensen på webben.
http://www.forsvarsmaktsrad.se/

/Leif