Efter två härliga dygn på Öland fortsätter vi nu vår färd söderut. 
 
Bilder kommer när jag sätter mig vid datorn igen!
 
Hoppas ni har det gott det har vi :)
 
~Titti & Leif
Jag & Leif njuter på relaxavdelningen :)
 
 
Nu blir jag strax upphämtad av min spaterapeut,
jag har bokat in mig för Lyxbehandling BodyCofee:
"Helkroppspeeling  & kroppsinpackning från BodyCoffee samt helkroppsmassage. Varje  muskel i kroppen blir avslappnad när du masseras med en lyxig bodyscrub  bestående av extrakt från arabiskt kaffe, havssalt från Döda Havet samt  vårdande essentiella oljor. Kaffet och saltet skrubbar effektivt bort  gamla hudceller och mjukgör sträva partier, medan de uppfriskande  aromerna från rosmarin-, mint- och citrusolja väcker dina sinnen och ger  ny vitalitet till din kropp. Därefter följer en inpackning med extrakt  från grönt kaffe och en kraftfull mix av indiska örtextrakt som lugnar  huden och motverkar hudirritationer. Efter inpackningen kommer du att  uppleva hur din kropp känns mjukare, spänstigare och har fått förnyad  energi & vitalitet. Avslutningsvis får du en helkroppsmassage."
 
Visst låter det som att jag kommer ha det gott de närmste två timmarna?! ;)
 
~Titti
Nu ska vi nyttja de två sista presentkorten som vi fick när vi gifte oss!
 
 
Så nu är vi på väg till Öland för en romantisk weekend på Halltorps Gästgiveri
 
 
"I arrangemanget ingår välkomstkaffe med bakverk på ankomstdagen, en femrätters festmeny  med drink & smakbit före maten samt kaffe & kaka efterår.
Vid ankomst väntar er champagne, blommor, frukt & choklad på rummet"
 
Låt romantiken flöda!
 
~Titti & Leif
OS 2012, jag tänker kolla på gymnastiken! Vad händer? Det åskar och blixtrar som bara den så jag kan inte ha på TV:n. Men nu har det lugnat ner sig!
 
Se klippet nedan, med Nadia Comaneci som 1976 som 14-åring (!) fick första 10-poängaren och förändrade poängsättningen och gymnastiken för all framtid!!
(numera är 10 poäng inte högst poängen)
 
   
 
Respekt :)
 
~Titti
 
 
 
 
Ombyte förnöjer och jag har fixat semesternaglar :)
 
 
Närbilden blev sådär, det glittrar fint irl iaf!
 
 
Sommarfin till sommarsemester :)
 
~Titti
Jag har nog aldrig blivit så biten av mygg & "blinningar" (som det kallas i västra Sverige, själv säger jag Broms) som jag har denna sommar? Och jag tål inte insektsbett så särskilt bra :s
 
Så här hemma överdoserar vi med Salubrin!
 
 
Farmor skulle ha varit stolt :)
 
~Titti
Som ni märker har vi problem med att publicera inlägg, alla kommer inte upp medan andra publiceras flera gånger. Vi hoppas att blogg.se fixar detta inom kort.
~Titti & Leif
Just nu så står det mesta av offentliga Sverige stilla och det kommer dröja ytterligare två veckor innan det mesta återgår till det vanliga. Men det finns alltid undantag, vid regeringens sommarfikamöte idag så var centerstatsrådet  IT och Energiminister Anna-Karin Hatt flitig. Tre stycken beslut fattades av regeringen  på IT området. Klicka på länkarna så kan du läsa vad de innebär:
 

 

Regeringen har idag beslutat om en ny förordning som innebär att alla statliga myndigheter med mer än 50 anställda under 2013 ska beställa sina varor och tjänster elektroniskt. Nettobesparingen för de kommande nio åren beräknas bli 3,2 miljarder kronor.

 

Regeringen har idag fattat beslut om att utveckla en teknisk plattform för förmedling av öppna data. Syftet är att ge enkel och ändamålsenlig tillgång till öppna offentliga data och därmed underlätta så att entreprenörer kan förädla informationen till produkter och tjänster, och bidra till att öka transparensen i offentlig sektor.

 

Kloka och framsynta beslut som underlättar för vanliga människor, sparar skattekronor och underlättar för innovationer och entreprenörer. Med andra ord klassisk centerpolitik.

/Leif

 
Idag kommer första blogginlägget sent, orsaken är blogg.se som uppdaterar till nytt system. Har ingen aning hur länge denna "uppdatering" ska pågå som även innebär att alla funktioner och verktyg inte fungerar :(
 
Igår var vi på Nossebro marknad, vi var flera tusen besökare
som flanerade runt i den smäktande värmen!
 
 
Vi gjorde en hel del små fynd, såsomfleecejackor, skärp, småpresenter till mosters sötungar och annat smått och gått. Det var många stånd att gå förbi och det fanns mycket att titta på!
 
 
Sugen på att köpa en tomte i sommarvärmen? Inte jag.
 
 
Det var första gången jag besökte marknaden
och jag kan absolut tänka mig att besöka den igen :)
 
~Titti
Idag får snickaren snickra själv för vi ska göra något jag hört talas om många gånger sedan jag flyttade till Skaraborg men som jag aldrig har gjort: Vi ska åka till Nossebro marknad
 
 
"Nossebro Marknad äger som vanligt rum sista onsdagen i varje månad (utom december).  Marknaden startar 07.00 och håller på till 13.00. I juli förlängs öppettiden till 14.00....
Här kan du fynda det mesta - väskor, skor, kläder, blommor, godis, tyger, mat som till exempel korv, grönsaker och frukt, presenter och prydnadssaker, pappersvaror, leksaker, handarbeten, hemtextil och mycket, mycket mer"
 
Hoppas den är så bra som ryktet säger :)
 
~Titti
Målningen fortsätter!
 
Nu har vi påbörjat målningen på baksidan av maskingaraget.
 
 
Leif tar övre delen av plankorna (så slipper jag stå med darrande ben på stegen) och jag tar nedre - fort går det, mycket fortare än vad jag kunde tro!
 
 
 
Och en massa färg går det åt. Som ni ser på bilderna så var det många år sedan dessa väggar blev målade, så trät suger upp färgen ordentligt och vi får nog räkna med fler strykningar!
 
~Titti
Igår påbörjade jag arbetet med att måla baksidan på lillstugan.
 
Första strykningen är klar. Nu väntar jag på att Leif ska spika upp läkten...
 
 
...sen ska jag fixa andra strykningen!
 
~Titti
Ikväll gav vi oss iväg till Vaccinationscentrum, och har nu tagit tredje dosen TBE-vaccination.
 
Fästingarna gillar mig, jag gillar inte dem!
 
 
Nu kan jag vänta 3 år tills nästa gång :)
 
~Titti
 
 
 
 
Klippte mer än halva gräsmattan igår, idag tar jag resten!
 
 
Detta är bästa motionsformen om jag får välja :)
 
~Titti
Funderar ev på om vi ska ha bröstpanel, eller inte...
Och om vi ska ha det så är frågan hur den ska se ut...
 
Det finns ju en del att välja mellan, t.ex:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    
(Bilderna hittade jag på Google när jag sökte inspiration)
 
Frågan återstår: panel eller inte panel? :question:
 
~Titti
Efter två veckor med kommunalrådsjour så går jag från  måndag på nästan tre veckors ledighet med undantag av något inhopp som jag redan nu vet om. Den senaste jourveckan har varit mycket lugn och det märks tydligt inte minst på mailen att Sverige stannar upp för återhämtning och vila. Till och med reklam och skräppostmailen verkar ta semester :)
Själva så kommer vi fortsätta ombyggnationen och renoveringen av övervåningen  men det kommer också fyllas av upplevelser i sommarfagra Sverige och besök hos goa vänner.
 
/ Leif
Jag har aldrig renoverat tidigare, så det är många val som är nya för mig. Jag kan ärligt säga att jag aldrig tidigare ens en gång har funderat på om en dörr är snygg eller inte?! Men det gör jag nu!
 
Dessa dörrar tycker jag är snygga:
 
         
 
         
 
Så någon av dessa får det bli :)
 
~Titti
Äntligen friiii!!
 
 
 Han njuter, nu är det bara att hoppas att han låter bli operationsområdet.
Om inte åker tratten på igen!
 
~Titti
Vid gårdagens regeringssammanträde så beslutades enligt landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) förslag att tillsätta en utredningen för att göra en översyn av den svenska jaktlagstiftningen. Ett välkommet besked från oss centerpartister som bor och lever på landsbygden och  ser hur konflikterna mellan olika intressen blir allt större i takt med att urbaniseringen av vårt samhälle ökar.
Den svenska viltstammen har det senaste årtiondet förändrats mycket snabbt i vårt avlånga land. Vildsvinen breder ut sig på ett okontrollerat sätt och orsakar stor skada i bland annat grödorna. På sina håll där vargstammen etablerat sig finns inte längre rådjur.
En översyn behövs och det är bråttom, det behövs också en ökad debatt om olika intressen på landsbygden. Vilka intressen ska gå först? Mjölkbondens villkor att kunna bedriva vallodling för sina kor eller jaktintresset i att ha en stor vildsvinsstam?
Den svenska jaktlagstiftningen handlar också om villkoren att bo på landsbygden och möjligheten att kunna bedriva verksamheter inom de gröna näringarna. Gårdagens regeringsbeslut är en viktig framgång för oss centerpartister som vill ha en livkraftig landsbygd och inte bara en vacker sommaridyll för semestrande storstadsbor.
 
/Leif
  
 
 
 
Den här sommaren bjuder in till filmkvällar. Häromkvällen såg vi Simon och ekarna
den kan jag rekommendera :)
~Titti
 
Min dator funkar inte, eller rättare sagt min uppkoppling funkar inte, jag kommer iaf inte ut på nätet :(
 
 
Jag hade förberett lite renoveringsbilder, men nu får ni vänta några dagar tills mitt nya modem kommer. Funkar inte alls lika bra att blogga eller jobba med bilder från annan dator
 
Och Zorro mpåste ha tratten på sig ett dygn till... Och det regnar ute :(
 
Jaja, det kan ju bara bli bättre imorgon eller?!
~Titti
Sista dagen (förhoppningsvis) med tratten!
 
 
Jag tror faktiskt att jag ser fram emot det mer än Zorro!
Fast å andra sidan vet han ju inte vad som väntar ;)
 
~Titti
Dagen efter vi kom hem från Gotland opererades Zorro, ett rutiningrepp, men han blev sjukskriven i två veckor.
Sjukskrivningen innebär att han inte får springa, måste vara kopplad hela tiden och så får han medicin såklart.
 
För en hund som är van att springa fritt på en stor tomt är livet i en tratt nedslående :(
 
 
De två första dygnen var vi tvugna att hålla han under extra stor uppsikt, vilket bland annat innebar att han inte fick sova ensam, så vad gör man? Jo det var bara att ta en madrass och göra honom sällskap! DET däremot tyckte Zorro var jättemysigt, jag tyckte det var bökigt... ;)
 
Lite komiskt ändå. Denna första natt var på dagen ett år efter att vi fick hem honom från uppfödaren. Och för att lära honom att sova själv på sin plats så sov jag även då med honom. Så det var en liten deja vu kan man säga! Fast den gången blev jag inte väckt flera gånger per natt av att han dunkade mig med en tratt i huvudet dock :s
 
Nu, en vecka senare går det bra.Han verkar ha glömt att han har tratt på sig? Han dunkar in i ALLT här hemma men det verkar inte bekymra honom det minsta, mina ben däremot är fyllda med blåmärken...
 
Men men så länge han äter och mår gott så mår även jag gott!
 
(Ingen som kommer åt att tjuva någon mat här inte! ;) )
 
~Titti

Efter att ägnat mig åt rivningsarbeten under förra veckan så kom idag snickaren och dagen har ägnats åt att rikta bjälklaget inför att vi i morgon ska börja isolera. Isoleringen i vårt 101 åriga hus har det tidigare varit lite si och så med. I golvet har det mellan våningarna legat spån och kalk som jag öst ut under helgen, dammigt värre men också oerhört intressant. När huset byggdes sommaren 1911 så lade man tidningspapper på råsponten men det stoppades också in ett och annat. I kväll har jag läst tidningen Billingen, Nyhets och Annonsbladet för Sköfde och Västgötabygden från den 23 juni 1911. Där står bland annat att läsa inför valet 1911 till Riksdagens andra kammare, om kvinnornas kamp för rösträtt som motarbetades av dåvarande Högerns (nuvarande Moderaternas) statsminister Lindman.

Bland andra spännande saker jag hittat var en inbjudan till när Flygande Tombolan kom till Skövde i april 1920, var det första flygplanet som landade i vår nuvarande kommun? Kanske någon inbiten flygentusiast vet?

 

Att husets andra våning inretts i omgångar vittnar också Handelstidningens Veckoblad från 30 april 1935 som låg uppe på en bjälke. I den så spår Roosevelt bättre tider, det går också att läsa om aktion på grisar, något som min farfar ibland pratade om hur bönderna pressades innan de själva byggde upp föreningsslakten. Historien går igen, dags för ny bondeägd  slakt?

Titti kommer senare på bloggen att lägga ut bilder från vår renovering och våra fynd som nu ska återläggas i innertaket så framtida generationer kan hitta det. SLA från den 16 juli 2012 kommer få göra de andra fynden sällskap.

/Leif

Här hittar ni alla inlägg (med alla bilder) från min Almedalsvecka 2012
 
Klicka på länken för att komma till det aktuella inlägget
(de små bilderna blir större om du klickar på dem)
 
 Vi åkte till ön på söndag
 
 Måndag inledde jag med att bl.a. titta på utställningen Dödsorsak: Kvinna
 
 Efter lunch höll jag mig på den Försvarspolitiska arenan ;)
 
 Tisdag inleddes med ett hudnära seminarium ...
 
 ... och fortsatte  bland annat med att jag såg reklamfilm!
 
 
 Onsdag badade jag i havet, 14 grader brrr...
 
 Torsdag var jag på tre intressanta seminarium, med miljö på kvällen
 
 
 Fredag tog jag en liten utflykt till ett café och njöt vid havet
 
 
 
 Lördag var jag på filmvisningar och så köpte jag hem lite Gotlandste
 
 Vi åkte genom ett översvämmat Småland på söndagen
                                    och fann en sjö därhemma!
 
Det var Alemdalsveckan 2012 för min del det :)
~Titti
Gotland är så vackert, det är verkligen rosornas ö!
 
Bilderna nedan är en vanlig syn:
 
 
 
 
 
 
Såg också en "snigel" i en trädgård:
 
 
~Titti
 
 
Vi är alla glada att Du finns hos oss Conny!!
 
Jag håller absolut med om att det är viktigt att leva här och nu. Men jag är urusel på det! Jag planerar hela tiden inför framtiden och vad jag ska göra då och sedan efter det och sen... Kan skriva långa "Att-göra-listor" och kolla upp saker inför vad jag kommer att behöva då - dvs. längre fram. Antar att jag tycker om att planera!? Men även jag försöker bli bättre på att njuta. Nu. Idag.
 
Precis som en vännina brukar säga:
- Lev idag, imorgon vet du ingeting om!
 
~Titti
Ja denna gången stannade vi hela Almedalsveckan, dvs. söndag till söndag. Åkte från Gotland vid lunch och var hemma tidig kväll och då besökte vi den här lille killen och hans föräldrar!
 
Söt som bare den, men sprallig som attan, han kunde inte sitta still i pappas knä
därav den något suddiga bilden :)
 
Hemma hade husvakterna tagit hand om vattning av växthusväxterna bra, nu har vi gurkor
 
 
Och snart även tomater!
 
 
Som jag bloggat om tidigare blev Zorro något konfunderad av den nya sjön i trädgården
(pga. översvämningarna)
 
 
Med försiktiga steg kollade han vattnet... Han har egentligen inte varit i kontakt med djupare vatten sedan vi var vid ett bad förra sommaren. Men ganska snart insåg han att man kan ha kul i vattnet och han hoppade mer än gärna in i plurret för att hämta leksaker som jag kastade i!
 
         
 
~Titti
 
Ps. Sjön är numera borta ;)
Fick en kommentarsfråga om vad Salmbär är (som jag åt tillsammans med Gotlandsklassikern Saffranspannkaka). Salmbärssylt är riktigt gott! Jag tycker att det smakar som söta björnbär ungefär. När jag var i teaffären hittade jag små burkar med Salmbärssylt och även en förklaring om vad det är. Så, Malin som svar på din fråga:
 
 
~Titti
Inledde dagen med att strosa runt i olika butiker, sedan gick jag till seminariumet Has the upprisings in the Middle East and North Africa had an effect on the state of gender equality? som arrangerades av Varken Hora eller Kuvad (seminariet hölls på engelska)
 
 
Seminariet avslutades med att vi fick se delar av filmen The stoning of Soraya M,
en film som skar i hjärtat :(
 
 
Fortsatte sedan min shoppingrunda, bland annat gjorde jag ett obligatoriskt besök till Kränku
 
 
Har börjat dricka te på senare dar och nu fick jag möjlighet att dofta på flera olika teer
 
 
Det finns massor av teer att välja mellan, som man köper i lösvikt
 
 
Jag köpte Kärlekste och Kalkstensdrömmar
 
         
 
Sedan gick jag på mitt sista seminarium för denna gång som arrangerades av Sveriges Kvinno- och Tjejjoures riksförbund (SKR), där vi fick se filmer och de berättade lite hur de kommit till.
 
 
Innan filmvisningen fick vi lyssna på klassisk musik. jag har nog aldrig gjort det live förut?
Det var vackert.
 
 
Första filmen Jag sa att jag hade en mardröm är barnens egna berättelser om hur det har varit att leva i familjer där det förekommer våld, filmen i sig var tecknad men det var barnens egna röster och deras berättelser. Mycket gripande.
 
På kvällen höll Stefan Löven (S) tal
 
 
~Titti
Under fredag dag åkte jag en sväng utanför stan, hittade ett mysigt café och smakade för första gången i mitt liv på Saffranspannkaka med grädde och salmbär - såå gott :)
 
 
Och så hittade jag en fin badstrand, det var liiite varmare denna gången!
 
 
Mötte upp Leif i hamnen på kvällen, det var lite ostadigt väder (åskade och blixtrade ordentligt senare på kvällen/natten vilket ledde till ett strömlöst Visby) himlen såg "mäktig" ut!
 
 
 
 
Talet börjar klockan sju, men vi kom lite tidigare och lyssnade på underhållningen innan.
 
 
 
Annie Lööf (C) höll tal
 
 
Senare  på kvällen var vi bjudna på grillkväll hos goda vänner :)
 
~Titti
Idag så meddelade regeringen från sin sommarfika att man tillsätter en ny Försvarsberedning. Det är nu några år sedan den förra Försvarsberedningen avslutade sitt uppdrag. Den säkerhetspolitiska kartan förändras snabbt i vår omvärld. Ryssland rustar sitt försvar stort, frågan är mot vem? Är Nato och USA den garant för stabilitet som det varit tidigare? Frågorna är många inte minst vad innebär de nya säkerhetspolitiska hoten?
Sverige som ett alliansfritt och starkt omvärldsberoende litet land är i behov av att noga följa vad som sker i omvärlden. Att ställa om den svenska Försvarsmakten och säkerhetspolitiken tar tid och det är viktigt att det råder en bred politisk samsyn på dessa politikområden. Min förhoppning är därför att Regering och RIksdag ska komma till slutsatsen att det behövs en konstant arbetande Försvarsberedning. Jag tror också att det skulle vara bra för den försvars och säkerhetspolitiska debatten i vårt land. Kanske kan det vara bland det första som Cecilia Widegren som nyutsedd ordförande i Försvarsberedningen kan lyfta?
Jag hoppas också att Regeringen redan i årets höstbudget kommer till slutsatsen att Sverige behöver öka försvarsanslagen. Nya förbandsnedläggelser skulle vara förödande för det förtroende och samspel det nya personalförsörjningssystemet kräver mellan Försvarsmakten och det civila samhället.
 
/Leif
På förmiddagen strosade jag omkring både innanför och utanför Ringmuren
 
 
 Jag hittade ett mysigt glasställe och fick möjlighet att smaka på flera nya glassorter.
Har jag sagt att jag äääälskar glass?! :p
 
 
Sedan väntade en effektiv eftermiddag med tre seminarium på raken. Jag började med att gå på teater och se Från fängelset till teaterscenen - ett vittnesmål från dagens Sverige,
som arrangerades av Fryshuset.
 
 
Ensemblen fick för övrigt stående ovationer för deras föreställning Medans vi faller som var en gripande verklighetsskildring!
 
 
Därefter lyssnade jag till Fosterdiagnostik - är det en rättighet att få barn utan Downs syndrom? som arrangeradet av Nättidningen Liv och Rätt
 
 
Vi fick lyssna till hur långt forskningen har kommit och hur denna tog en helt annan riktning
än det var tänkt från början :s
 
 
Något försenad (eftersom de två sista seminarierna krockade något) smög jag in för att lyssna på Patrik Sjöberg och Maria Akrakas samtal under seminariet Hopp för barnen - hur vi skyddar barn från sexuella övergrepp, som arrangerade av Barnens Rätt I Samhället BRIS
 
 
 
Mötte upp Leif direkt efter seminariet och han och jag kunde ta oss en fika tillsammans
- första under veckan :)
 
På kvällen höll Jan Björklund (FP) tal
 
 
Och senare på kvällen lyssnade vi till en utfrågning med representanter från partierna
som svarade (JA-grönt & NEJ-rött) på olika miljöfrågor
 
 
~Titti
Just nu hos oss, först blir det värre:
 
 
- men sen ska det bli mycket mycket bättre :D
 
~Titti
På onsdagen bestämde jag mig för att ta en tur på egen hand utanför Visby och åkte istället till Tofta Strand
 
 
Det var bara 14 grader i vattnet men jag badade...brrr...
 
Lite senare på kvällen mötte jag upp Leif i parken där Jonas Sjöstedt (V) höll tal
 
(Var tvugen att ladda kamerabatteriet, därav inget foto.)
 
~Titti
Lite senare än vad jag tänkt kommer nu här min fortsättning från mitt inlägg om Tisdag 3 juli
 
Dagens andra smeinarium hölls på en biograf med rubriken
Reklamfilm som politisk katalysator
och arrangerades av Svenska Filminstitutet
 
 
Ganska snart visade det sig att de hade "lurat till sig besökare", då seminariumet framför allt kom att handla om jämställdhet, eller snarare bristen på jämställdhet, som råder inom filmbranschen.
 
Vi fick reda på att den första reklamfilmen kom år 1911 och varade i 35 minuter. Vi fick se många olika reklamfilmer (som gav många skratt men även förskräckelse!) och framför allt se hur kvinnan framställs - från dess början fram tills nu, dessvärre har det inte blivit så mycket bättre :s
 
Avslutningsvis berättades det om Svenska Filminstitutets planer för en jämställd filmproduktion
 
 
På väg till nästa seminarium stannade jag till en stund och lyssnade på en intervju med statsministern
 
 
Och sedan gick jag på mitt tredje seminarium
Kränkningar på nätet - vad händer efter skolan?
som arrangerades av Rädda Barnen
 
 
         
 
På kvällen höll Jan Björklund (FP) tal
 
 
~Titti
Sitter just nu och lagar ett par byxor...
 
 
...lyssnar på cd-bok (tillsammans med idogt hamrande från övervåningen)
och lägger upp bloggbilder för att komma ikapp med mina inlägg :)
~Titti
De kommande veckorna så kommer jag ägna den mesta tiden till att bygga om andra våningen i huset. Vissa saker behöver tid att mogna fram och så har det varit när vi under flera år diskuterat planlösningen  på vår andra våning i vårt 101 åriga hus. Därför var det med längtan jag i går började riva väggar mm.
 
   
 
Denna vecka så river jag och förbereder inför att vi nästa vecka kommer få snickare till hjälp under ett par veckor. Ännu ett ROT-jobb har tillkommit :)  Senast till julen, i år, ska denna etappen vara klar. Jag tänker förnärvarande mest på väggar, isolering och elinstallationer, medan Titti förflyttat tanken till nästa steg med inredning och färgsätttning.
 
Som kommunalråd har man aldrig semester i den bemärkelsen att man kan vara helt bortkopplad från jobbet och för den delen så omfattas vi inte av semesterlagen därför att som förtroendevalda är vi inte anställda. I sommar har vi lagt upp ett schema där en av oss tre som är heltidspolitiker i Skövde alltid finns i jour. För min del så har jag jouren denna och nästa vecka. Det innebär att vara nåbar på telefon och att kunna rycka in med kort varsel om så behövs. Därför  passar det mig alldeles utmärkt att ha hammare och kofot som verktyg just nu och blanda rivningsarbete med telefonsamtal och mail.
 
/Leif
 
 
  
Nu har jag lyssnat på Klara Zimmergrens Sommarprat
 
 
Underbara Klara :)
 
~Titti
Borta bra men hemma bäst!!
 
Vi åkte genom flera översvämningar i Småland, såsom i Målilla där det hade kommit
över 100 millimeter på ett halvt dygn och än värre var det vid Emån
 
 
Väl hemma konstaterar jag att vi återigen bor sjönära...
 
 
Men jag hoppar kvällsdoppet ;)
 
Sitter nu med en otroligt gosesjuk hund i mitt knä - vet inte vem som har saknat vem mest?
Men jag har längtat!
 
~Titti
Annie Lööf premiärtalade som partiledare  på Almedalsscenen på fredagskvällen. I jämförelse med veckans tidigare talare så var Annie Lööf outstanding. Maud Olofsson blev på sin tid utsedd av media som Almedalens drottning, nu har Annie intagit den rollen! Annie utmanar också övriga Allianspartier genom att ta på sig den ideologiska ledartröjan i regeringen. Annie Lööf bjöd i talet in Alliansledarna till sin hembygd Maramö i Värnamo för att "refresha" Alliansens politik inför valet 2014.
 
 
Annie Lööf visade på sin storhet när hon som enda Alliansledare hitills också idkade självkritik, det är en mycket god egenskap hos en ledare att också kunna erkänna när inte politiken lyckats fullt ut. Här är det viktigt att självgodheten hos Moderaterna inte blir för stor, vi är många som minns Göran Perssons självgodhet i valet 2006 vilket också blev hans fall. Herrar Reinfeldt, Björklund och Hägglund gör nog bäst i att ta inbjudan till Maramö på största allvar, det kan vara avgörande för om de har jobbet kvar efter valet 2014.
 
 
 
/Leif
 
I går så tillkännagavs att Sveriges Ungdomsråd  utsett Skövde kommun som en av 12 pilotkommuner att utveckla ungas inflytande. De 12 kommunerna ska pröva olika metoder fram till 2014. Modellen som ska prövas i Skövde är att införa regelbundna medborgarmöten runt om i kommunen som ska kommuniceras på ett attraktivt sätt till alla.
I samband med ett seminarium som arrangerades av Sveriges Ungdomsråd deltog jag i en paneldiskussion med Ungdomsstyrelsen samt Malmö och Nynäshamns kommuner som också utsetts som pilotkommuner. Jag betonade vikten av att ha struktur för ungdomspolitiska arbetet och att det är ett ansvar för den högsta politiska ledningen och förvaltningschefsgruppen. 
 
 
De sista dagarna i Visby har jag inga åttaganden, vilket är riktigt skönt efter ett antal välfyllda dagar. Nu ska jag om en stund lyssna till Centerledaren Annie Lööf som i kväll  premiärtalar som partiledare  på Almedalen.
 
/Leif
Under tisdagen var Leif upptagen i seminarier och möten hela dagen så honom träffade jag först på kvällen. Jag fick därför roa mig själv!
 
Eftersom jag har semester så försöker jag gå på seminarium med ämnen som jag annars inte har möjlighet att gå på. Så dagens första seminarium blev Hudnära - löften eller lögn? Om vilseledande marknadsföring i kosmetikabranschen, som arrangerades av Konsumentföreningen Stockholm
 
 
Visade sig vara ett riktigt roligt och lärorikt seminarium som slog hål på myter såsom "Dyrare krämer är bättre än billiga", där de bland annat hade gjort kliniska studier på antirynk.krämer och jämfört t.e.x. antirynk-kräm som kostade 865 kr/burk och en som kostade 63 kr/per burk
- det var ingen skillnad! Känns skönt att veta tycker jag :)
 
De berättade att nu handlar marknaden mycket om vad som INTE finns i produkten jämfört med vad den innehåller, reklamen nu handlar mer om "fritt från..." osv. Sedan pratade de om naturliga ingredienser som man faktiskt ska vara lite försiktig med. Det finns många råvor som är bra syntetsiska, dvs. när man tar den naturliga råvaran och sedan tar bort de allergiframkallande ämnena, kvar blir den naturliga ingredienen som man kan använda. De sa att man bör akta sig för "hemmagjorda krämer" när man använder ämnen som i sig är bra men används de naturliga så kan de skapa svåra allergiska reaktioner, t.ex. i kombination med vanligt solljus.
 
 
Sedan fick vi se olika exempel på hur olika produkter marknadsförs och hur vilseledande en del kan vara. De berättade även om annonser som anmälts och blivit fällda, oj oj vilken vägning det är på orden på vad de får och inte får säga... :s
 
 
Jag lärde mig en del om vilka ämnen som bör vara med i mjukgörande krämer och vilka ämnen som INTE bör vara med (dessa ämnen gör att man känner sig "beroende" av att smörja in sig, de gör huden mindre tålig för t.ex. tvål och väta). Och så lärde jag mig en del nya miljömärken
 
 
Sedan ställde de olika frågor till oss...
 
 
...som vi skulle svara på om vi tyckte det skulle vara tillåtet eller inte...
 
 
...vi svarade genom handräckning...
 
 
...och sedan jämfördes våra svar med dem som de fått genom diverse undersökningar med svar från "svenska folket"
 
 
Det var klurigare att svara än vad jag trott! Vad tycker du ska vara tillåtet i annonserna?
 
 
 
 
Seminariet avslutades med en sedvanlig paneldiskussion
 
 
Inser nu att det blir ett väldigt långt inlägg, så jag delar upp det i två delar istället
- den andra delen kommer inom kort! :)
 
~Titti
Måndagens första seminarium som jag gick på har jag redan berättat om i föregående inlägg.
Efter lunch gick jag till Försvarspolitisk Arena...
 
 
...och lyssnade till seminariet Kartan och verkligheten? Soldater och sjömän och samarbetet mellan Försvarsmakten och det civila som arrangerades av Försvarsmaktsråd Skaraborg.
 
 
Lokalen fylldes snabbt så det var många som fick stå.
 
 
Semiariet filmades, klicka här om du vill titta på det!
 
 
På kvällen talade Åsa Romson (MP)
 
 
~Titti
Jag inledde måndagen med att gå på Seminariet "Kan vi visa blåtiror? Att skildra våld mot kvinnor" som arrangerade av Sveriges Kvinno- och Tjejjoures Riksförbund (SKR).
"Innehåll: Cause of death: Woman, SKRs journalistiska granskning av det globala våldet mot kvinnor, presenteras och diskuteras. Samtal om utmaningarna gällande etik, säkerhet och att synliggöra strukturer i ett material som bygger på personliga berättelser och närgångna foton.
Se pojektets DIY-fotoutställning."
 
             
 
Seminariet var näst intill fullsatt.
 
 
Efter seminariet fotograferade jag några av bilderna från utställningen, jag har skrivit in den text som stod under varje bild. Samtliga bilder är fotograferade av Linda Forsell. Om du vill se fler bilder och läsa mer om utsällningen gå in på www.causeofdeathwoman.com
 
Mexiko: Protesterna är starka mot de många ouppklarade kvinnomorden i Ciudad Juarez, Mexiko, och där en kropp hittas sätts ett kors upp för att hedra offren - och synliggöra en rättsskandal
 
Demokratiska Republiken Kongo: Nyabisela är på väg med sin dotter Nyota i taxi till sjukhuset. En hel natt har den 14-åriga flickan våldtagits och skändats, och sedan försökte våldtäktsmannens familj betala för "skadan", och tysta ner alltihop.
Nybisela vägrade och tog sin dotter till polisen.
Nu ska flickan undersökas.
Kanske har hon blivit gravid? Eller hiv-smittad?
 
Sydafrika: Jents är lesbisk och bor i kåkstaden Kwa Thema utanför Johannesburg. En kväll attackerade hon av två män. De våldtog henne och slog henne medvetslös med tegelstenar. Jents är en av många homosexuella kvinnor som utsatts för "korrigerade" våldtäkter.
Väldtäktsmännen säger att de lesbiska ska få känna på "hur det är att vara med en riktig karl".
 
Sverige: Jag blev invald i Europaparlamentet tio år efter den första örfilen och åtta efter att jag flytt från min misshandlare, berättar Ewa-Britt Svensson. När han dött bestämde jag mig för att berätta. Jag ville ställa mig på torget och säga till alla andra utsatta kvinnor:
Du fixar det! Se på mig!
 
Brasilien: Rosangela säger att hon överlevt två gånger. Först när hennes man kastade bensin på henne och tände på - sedan på grund av vanvården på sjukhuset. Man bytte inte ens hennes bandage. Men Rosangela hade bestämt sig: hon ville leva.
 
Egypten: Nio av tio flickor i Egypten blir omskurna i områden där traditionen är stark - men det har också visat sig möjligt att förändra människors tänkande. Seden har ingenting med religion att göra, och i byar har siffran efter utbildningskampanjer sjunkit.
I den här byn blir bara en av tio flickor omskurna.
"De sa att vi skulle bli omskurna för att bli blyga, men det stämmer inte, vi blir bara rädda",
säger flickorna.
 
Pakistan: Det var 20 år sedan Gulnaz kusin kastade syran på henne. Han hade velat ha henne och när hon gifte sig med en annan hämnades han. Alla visste att det var han som var skyldig och han sattes i fängelse, men efter sex månader var han ute igen. Hon behandlas fortfarande av stadens plastikkirurg och steg för steg blir hon vackrare.
 
USA: Nicole har levt ett tufft liv med missbruk, psykisk sjukdom och i många våldsamma förhållanden. Nu har hon bestämt sig för att ta itu med sitt liv - inte bara överleva, utan börja växa.
"Mina förövare vinner om jag inte tar vara på mitt liv"
 
Spanien: De flesta kvinnor vill inte vittna mot sin man. Traditionen är stark, fortfarande förväntas en spansk kvinna sätta sina familjemedlemmars bästa före sig själv.
Men lagen mot våld mot kvinnor är sträng, och åtta av tio fall slutar med en fällande dom.
 
 
Starka bilder och livsskildringar som inte lämnar någon oberörd.
~Titti
I dag har det varit mycket Skövde på Almedalen och vi har medverkat och synts i två av Trästad 2012 seminarier. Egentligen började det redan i går kväll när projektet bjöd in till ett litet förmingel inför dagens aktiviteter. Då fick jag inför byggare och andra intresserade tillfälle att utveckla behoven av bostäder på landets förbandsorter för den nya yrkesgruppen soldater.
Intresset för dagens seminarier har varit jättestort och frågorna efter har varit många. Ingen som passerade på gatan utanför kunde undgå att se Skövde kommuns medverkan :) På bilden jag själv och Skövdes oppositionsråd Marie Ekman (S) 
 
 
Varje seminariepass har avslutats med att de politiska ungdomsförbunden har gett sina kommentarer på bostadspolitiken och behovet av bostäder för unga och hur de ska byggas på ett hållbart sätt. Som Centerpartist så är jag mycket glad över CUF ordföranden Hanna Wagenius inspel, hon var görbra som vi västgötar säger :)
 
 
På bilden så pratar Hanna Wagenius CUF förbundsordförande om bostadsbyggandet i landet och nödvändigheten av en bra bostadspolitik.
 
I morses så skedde ännu ett möte som uppstått under vistelsen i Visby. Tillsammans med Skövde kommuns bostadsansvarige tjänsteman så träffade vi byggföretagets PEAB i Visby för att redogöra för behovet av bostäder för soldater och framförallt nya bostäder i Skövde. Ännu ett möte som jag är väldigt glad att vi lyckades få till i Visby under Almedalsveckan.
 
/Leif
 
Det är lite svårt att hinna blogga om allt som händer under dagarna, så det får bli som så att det blir kortare upplägg på dagen och såhär lite i efterhand kommer det lite fler bilder. Okej? :)
 
I söndags tog vi färjan över till ön, vi satt ute på däck en stund det var så vackert
att bara sitta och titta plus att det var så härligt väder!
 
 
Väl på plats åkte Leif iväg och förberedde en del inför de kommande dagarna och sedan åkte vi in till stan för att äta middag, då såg jag i en trädgård hur de matar Gotlands landskapsdjur
Igelkotten  i trädgården (två sprang iväg när jag tog bilden)
 
         
 
Jag gillar "suggorna" på Gotland (i Gävle är det julabocken!) ;)
 
 
Det var söndag det, fler bilder kommer när jag hinner lägga upp dem!
 
Nu ska jag, som faktiskt har semester, skippa seminarier för en dag och istället åka till beachen,
ska möta upp Leif senare ikväll :)
 
~Titti
Sista seminariumet för idag, tisdag:
 
Kränkningar på nätet - vad händer efter skolan?
 
 
~Titti
Dagens andra seminarium:
 
Reklamfilm som politisk katalysator
 
 
~Titti
Nu börjar dagens första seminarium för min del!
 
Hudnära - löften eller lögn?
Om vilseledande marknadsföring i kosmetikabranschen
 
 
Och nej jag och Leif går inte på samma seminarium denna gång ;)
 
~Titti

Förvarsmaktsråd Skaraborgs seminarium väckte mycket stort intresse i eftermiddag. Lokalen var mer än fylld till sista plats när ÖB Sverker Göransson, Allan Widman Försvarsutskottet, Sigbritt Karlsson rektor på Högskolan i Skövde och jag själv diskuterade under rubriken: ” Stämmer kartan och verkligheten? ”

Debatten kom att handla om i första hand tre stycken olika frågeställningar:

Hur ska vi få fram bostäder till soldaterna? Jag lyfte nödvändigheten av att få garantier i form av blockförhyrningsavtal för att de byggintressenter vi har i Skövde ska våga sätta spaden i jorden.

Den andra frågan var om det civila meritvärdet efter karriären som soldat. Högskolan i Skövde har ett intressant samarbete med Skövde Garnison. Möjligheten att samtidigt kombinera studier och anställning somsoldat ställer nya krav och det är viktigt att se till varje individs egna behov.

Den tredje frågan kom att handla om samhällsreformen och nödvändigheten av att alla politikområden engagerar sig. I denna fråga har ÖB och jag vid flera tillfällen under senaste året tillsammans tryckt på och efterfrågat fler ministrar än försvarsministern i genomförandet av det nya personalförsörjningssystemet. Var finns övriga riksdagsutskott och departement?

 Klicka här så kan du återse webbsändningen från det intressanta seminariet!

 Titti kommer senare att publicera bilder på bloggen från eftermiddagen och annat i Almedalen.

 Hälsningar från ett soligt Visby där vi om några timmar ska lyssna till Miljöpartiets Åsa Romson innan vi senare i kväll är inbjudna till MHS Carlskrona.

/Leif    

 

 

Nu börjar snart Leif seminarium:
 
Kartan och verkligheten?
Soldater och sjömän och samarbetet mellan Försvarsmakten och det civila
 
    
 
 
~Titti
Nu går jag in på första seminariet för min del:
 
Kan vi visa blåtiror?
Att skildra våld mot kvinnor
 
 
~Titti
Nu är vi på plats på Gotland
 
 
 
 
Leifs schema är redan lagt. Men jag börjar min semester imorgon så jag tar dagen som den kommer :)
 
~Titti