För min del började dagen med besök hos sjukgymnasten. Jag gillar att vi numera börjar sessionen med att "knaka loss" ryggen - me like big time :) Därefter har en del jobbat halvdag medan vi andra har jobbat heldag... Jag klagar inte, jag har fått mycket gjort :)
 
Höjdpunkten kom ikväll: en helkväll med min man - god mat, god dryck - fantastiskt sällskap <3
~Titti
I dag på morgonen så arrangerade Västra Stambanegruppen ett frukostmöte i Göteborg för riksdagsledamöter. Som ordförande leder jag det opinionsbildande arbetet. Västsvenska Handelskammaren och Göteborgs hamn deltog och presenterade de kapacitetsbrister som vi lever med här och nu.30 maj är det dags för ännu ett frukostmöte då i riksdagen. Lobbying ändå in i kaklet tills riksdagen antar ny nationell plan för infrastrukturen.
/Leif
Göteborg, Västra Stambanan, Västra Stambanegruppen, Västsvenska Handelskammaren, frukostmöte, ordförande, riksdagsledamöter,
Idag när jag gick in på Skövde Nyheters webbtidning var det en glad överraskning att upptäcka att vår blogg var den som lyftes fram idag på SN-bloggen:
 
En och annan ny läsare har nog kikat in här idag - välkommen(tillbaka)! :)
~Titti
SNbloggen, blogg, bloggar i Skövde, skövde nyheter, webbtidning,
På lördagen så firade Bosniakiska Islamiska Samfundet, Skövde Muslimska Kulturförening 20 år i Skövde Kulturhus. Det bjöds på ett fullspäckat program som inleddes med lunch och följdes av ett innehållsrikt program som pågick fram till kvällen. Stadsteatern var nästan fylld av många som ville deltaga i firaandet.
Programmet inleddes med bön och sång. Hedergäst var imamen från Sarajevo.
 
En film på 20 minuter visades som speglade föreningens 20 år, Den startade med grymma krigsscener från kriget i Bosnien i början av 1990-talet. Det är viktigt att vi aldrig glömmer det fasansfulla mänskliga lidande och tragedier som varje krig innebär.
 
Först ut att uppvakta föreningen var Skövde kommun, där kommunfullmäktiges ordförande Conny Brännberg (Kd) talade. Sedan överlämnade jag som kommunalråd tillsammans med oppositionsrådet Marie Ekman (S) och Conny en present för kommunen. Conny pratade bland annat om hur mångfalden berikar vårt samhälle och vikten av möten för att förstå varandra.
Skara Stifts nya biskop Åke Bonnier var en av flera talare från svenska kyrkan. Han i likhet med alla andra talare lyfte fram vikten av möten, gemenskap och att det är det som bygger en gemensam framtid och skapar samförstånd. Biskop Åke Bonnier liksom flera av de andra talarna hoppades att Islamiska föreningens arbete för att bygga en egen moské en dag ska bli en realitet i Skövde. 
Skövde imamen Smajo Sahat hyllades av föreningens medlemmar.
 
Under mina år som politiker i Skövde har jag vid ett antal tillfällen besökt den muslimska kulturföreningens lokal i Södra Ryd och träffat företrädare för föreningen. Jag kan bara understryka vad de många talarna lyfte under lördagens firande, mångfald är en styrka, tillsammans bygger vi framtidens Skövde och Sverige och Världen.
 
/Leif
 
 
 
 
Bosniakiska Islamiska Samfundet, Conny Brännberg, Marie Ekman, Skövde Muslimska Kulturförening, Smajo Sahat, Åke Bonnier,

Idag har varit en riktig röjardag för min del! Alla höst- och vinterkläder är nu åter nerpackade i lådor och uppburna till kallgarderoben. Alla vårkläderna däremot har luftats, tvättats och hängts in i garderoben. Det finns faktiskt en fördel med att renovera och att ha minimalt med garderobplats som vi har nu: varje ny säsong återfår jag en ”ny” garderob! Ja så känns det lite faktiskt. Jag har lådor med kläder för de olika säsongerna och nu är det slut med mörka vintriga kläder och fram kommer åter pastellerna – loveley! J

Förutom hemmaröj har jag varit en sväng på stan för Stora shoppinghelgen och så gymmet där det var ovanligt lite folk för att vara söndag eftermiddag.

 ~Titti

Skövde, Stora shoppinghelgen,
 Igår på After Work:en spelade trubaduren Whats Up 
 
 
För min del förde det tankarna tillbaka till sommaren -93 :)
~Titti
After work, trubadur,
Idag har jag haft möten i Stockholm, och vid lunchtid och under eftermiddagen så var jag på SJ AB Framtidsstämma. Anledningen till min närvaro där beror på att jag är ordförande för Västra Stambanegruppen (lobbygrupp bestående av kommunerna efter Västra Stambanan).
När vi anlände till lokalerna på Vasagatan 10, som från den 17 maj kommer vara SJs nya huvudkontor, blev vi bjudna på stjärnkocken Leif Mannerströms räksmörgås. En smörgås utöver det vanliga, med 140 gram räkor som du också kan beställa på tåget. Jag rekommenderar det!
                                        
Självklart var mästerkocken him self på plats och lät sig intervjuas om mat och matupplevelse.Vill du läsa mer om vad Mannerström erbjuder på SJ så kan du klicka här
 
Efter en stunds inledande mingel där jag bland annat fick möjlighet att prata om Västra Stambanan och Skövde med Tidningen Kupés utgivare, så hälsade  SJ AB ordförande Jan Sundling välkommen.
 
                                           
Han lyfte fram styrelsens fem prioriterade utvecklingsområden:
- Förbättrad punktlighet
- Mer samarbete med andra operatörer på spåren
- Förbättra dialog, kommunikation och information
- Förbättra intjäningsförmågan, genom ökad effektivitet och hushållning
- Mer fokus på kundnytta och prestationsinriktad styrning.'
 
(Jag konstaterar att jag dagen till ära endast var cirka 15 minuter försenad med X2000 till Stockholm).
 
Efter Jan Sundling var det dags för Gunnar Wetterberg SACOs samhällspolitiska chef.  Han talade under rubriken "Järnvägen nyckeln till en ny guldålder"
                                                    
                                             
Jag har alltid gillat Gunnnar Wetterberg och hans ofta utmanande sätt mot finansen och alla regeringar oavsett färg. I sitt föredrag så tog han sin utgång i historien och att all utveckling handlar om kommunikation. Allt från uppfinningen av ekrarna i hjulet till dagens mer moderna kommunikation.
 
När stambanorna byggdes skedde det med upplånade pengar motsvarande 2-3 års samlade finansbudgetar, trots dåliga tider för landet.
Jag konstaterar att det skulle vara något för finansminster Anders Borg att ta efter, allt sedan Gunnar Strängs dagar så finansieras infrastrukturen över resultaträkningen i stadsbudgeten. Skulle företag finansiera sina investeringar på motsvarande sätt skulle Sverige idag varit ett u-land. Det är dags att ändra finansieringsprinciperna för det som driver utvecklingen framåt!
 
Gunnar Wetterberg landade slutligen i en av vårt lands största utmaningar, att Sverige de kommande 30 åren kommer tappa 0.5 procent av arbetsmarknadsutbudet på grund av demografin. Hans lösning för att möta det är att binda ihop Sverige i större arbetsmarknadsregioner. Jag kan bara hålla med och då är goda spårbundna kommunikationer en förutsättning. Precis vad vi i Västra Stambanegruppen arbetar med.
 
/Leif
 
 
 
 
Gunnar Wetterberg, Jan Sundling, Kupé, Leif Mannerström, Räksmörgås, SJ Framtidsstämma, Västra Stambanegruppen,
Veckans sista arbetsdag avslutades med After work på Kurorten.
 
After work är så himla mysigt! Stämningen är på topp inför en stundande helg, enkel men god mat och om man har tur, som vi hade ikväll, en skönsjungande trubadur att lyssna till :)
 
Och de hade specialerbjudande minsann:
 
 
Sugen? För min del är julen slut iaf! ;)
~Titti
After work, Kurorten, specialerbjudande,
Idag är det torsdag och jag har ätit ärtsoppa till lunch :)
 
 
Som parantes kan jag berätta att menyn lät gästerna välja mellan ärtsoppa eller kamben. Vet du vad kamben är? Det visste inte jag, så jag frågade killen som tog beställningarna. Det visste inte han heller. Jag förstod att det var typ revben men trodde att det kanske var ett fancy namn? Lite senare kom han till mig och berättade att han frågat vad det var och det visade sig att det hela handlar om styckningen. Revben kommer från framsidan, medan kambenen sitter på baksidan mot ryggraden. Så jag lärde mig något nytt idag också :)
 
Nåväl, tillbaka till ärtsoppan! En enkel men god rätt som jag äter alldeles för sällan. Så det passade bra att äta det på en torsdag, i enighet med traditionen:

Att "ärtor med fläsk" blivit torsdagsmat i Sverige beror sannolikt på att fredagen
under katolsk medeltid var fastedag och att en sådan dag brukade föregås av en
stadig festmåltid. Kokt, salt fläsk var en bas i medeltidens kokkonst och ärtorna var
ett festligt alternativ till kål och rovor som till vardags var det vanliga tilltugget till fläsket.
Av tradition serveras numera ibland varm punsch till ärtsoppa. Det finns ingen dokumenterad
förklaring till det, men troligen härstammar skicket från 1700-talets officersmässar,
där punschen sades minska ärtinducerade väderspänningar.
Denna tradition upptogs av nationalromantiska studenter i samband med
1800-talets nationalism där punsch konsumerades friskt. Efterrätten till ärtsoppa är
traditionellt någon form av pannkaka med sylt.

 

 

Det blev även pannkaka med grädde & sylt för mig :p

 

~Titti

Torsdag, kamben, meny, pannkaka med sylt, tradition, ärtor med fläsk, ärtsoppa,

Just nu är jag inne i en ”Föreningsbubbla”, det är möten och besök men först och främst datorjobb. Så om det stämde att man får fyrkantiga ögon av att titta på TV-apparater så skulle jag vara en rektangel nu…

Nu har det blivit extra mycket pga. olika omständigheter. Men ta ikväll t.ex. när vi fick besök av en hel drös sköna ladies – vilken energi jag får :D

Men nu är jag trött i mössan – Go´natt!

~Titti

Alla kommuner i landet har någon form av tillväxt ambitioner. Verkligheten är dock en annan, räknar man bort kommunerna i storstadsområdena så är det bara ett mindre antal av Sveriges 290 kommuner som har en befolkningstillväxt över tid. Av Skaraborgs femton kommuner är det tre: Skövde, Lidköping och Falköping som ökat kontinuerligt.
 
 
Vad är det då som gör en kommun så attraktiv att man väljer att flytta dit? Det finns en rad olika orsaker och det har gjorts många rapporter, studier m.m. på området.
Jobb, bostäder och goda kommunikationer är mycket viktigt, en aktiv kulturpolitik driver tillväxt det är allmänt känt. När jag möter framförallt yngre kommuninvånare så är en hög svansföring i miljöpolitiken något som man ofta lyfter fram.
I dag så har det i nyheterna rapporterats om ett växande missnöje med att antalet vuxna per antal barn i Förskolan börjar nå kritiska gränser i många av landets kommuner. Barnen är det viktigaste vi har, självklart spelar det roll att man har en förskola som ger trygghet. I framtiden är jag övertygad om att kvalitén i Barnomsorg/Förskola och Grundskola kommer att bli allt viktigare för att en kommun ska vara attraktiv.
Just nu pågår budgetarbetet för fullt. När Centerpartiet har diskuterat våra prioriteringar väljer vi att driva de frågorna som vi tror gör Skövde till en än mer attraktiv kommun.
 
/Leif
 
 
 
 
Centerpartiet, Skövde, Tillväxt, Vision Skövde 2025, attraktion,
Jag hade först tänkt se miniserien Hinsehäxan (i två delar) när den gick på TV men jag missade den då för ca ett år sedan. Men nu har jag hyrt hem den. Hinsehäxan är inspirerad av boken med samma titel, och handlar om Lillemor Östlins tid som ung då hon hamnade i prostitution, var en del av Stockholms nattklubbsvärld, sysslade med drger, bedrägerier, småbrott och var med om fritagningen på Eskilstuna lasarettt med den så kallade Rullstolsligan. Det skildras hur hennes familj splittras och den första rymningen från Hinseberg.
 
Filmen utspelar sig i Stockholm under 1960- och 70-talen, men är i huvudsak inspelad i Göteborg  och på det gamla fängelset i Mariestad. Och det var väl pga. av det sistnämnda främst som gjorde att jag blev intresserad av se filmen..
 
 
Den nu 72-åriga Lillemor Östlin, är den svenska kvinna som suttit längst i fängelse. Hon har suttit på kvinnofängelset Hinseberg i nästan 25 år totalt, och också lyckats rymma därifrån flera gånger.
 
Mitt betyg: TTTT
 
~Titti
Fängelset i Mariestad, Göteborg, Hinseberg, Hinsehäxan, Lillemor Östlin, Mariestad, Rullstolsligan, Stockholm, filmrecension,
...i de stunderna betyder vänner extra mycket!
 
 
Ill be on your side forever more
That´s what friends are for
 
~Titti
 
Ps. Skickar med en extra hälsning till fina G som idag berättade att hon läser vår blogg, det var roligt att höra! Och du, jag lovar att bättra mig och blogga mer/oftare! ;)

Annie Lööf befann sig i djup sorg och tvekade länge att ta sig an uppdraget som partiledare. Nu leder hon ett parti som på allvar riskerar att åka ur riksdagen.
I en intervju med Di Weekend berättar hon om den första svåra tiden, de viktiga lärdomarna och hur Centern ska ta sig ur krisen.

Detta och mycket annat intressant kan du läsa om Centerledaren Annie Lööf genom att klicka här 

Annie Lööf och hela Centerpartiet har en spännande resa framför sig. Efter valet 2010 så satt jag i Centerpartiets eftervalsanalys grupp under Annies ledning. Vi pekade då bland annat på behovet av att bredda partiets väljarbas och påbörja en idépolitisk förnyelse. Jag är lika övertygad idag som jag var inför valet av Annie Lööf som ny partiledare hösten 2011 att hon är rätt person att leda det arbetet.

/Leif   

Annie Lööf, Di Weekend,

Veckan som gått har innehållit många positiva nyheter i Skövde. Här kommer några av dom i koncentrat:

Många fler vill studera på Högskolan i Skövde

Antalet förstahandssökande till Högskolan i Skövdes programutbildningar har ökat med över 36 procent. Det är den största procentuella ökningen i landet.

Tidigare i veckan stod det klart att Högskolan i Skövde tillhör en av vinnarna i regeringens vårbudget:

Högskolan i Skövde får 2,8 miljoner kronor i tillskott ur regeringens vårbudget. Pengarna är öronmärkta för ingenjörs- och sjuksköterskeutbildningar. Högskolans rektor påpekar att det alltid är vanskligt att öronmärka pengar för specifika utbildningsområden. Det är nämligen inte säkert att studenterna vill gå på de utbildningar som politikerna vill att de ska.
Nu har antalet förstahandsansökningar gått upp på både ingenjörs- och vårdområdet. Då ökar chanserna att vi verkligen ska kunna leverera sjuksköterskor och ingenjörer för de extra pengarna, säger rektor Sigbritt Karlsson i ett pressmeddelande.

Skövde bland toppkommunerna

Skövde är Västra Götalands bästa friluftskommun, och hamnar på sjunde plats av landets 290 kommuner. Det framgår av kommunundersökningen om arbetet med det lokala friluftslivet som presenterades på Tankesmedjan för friluftsliv i Stockholm i veckan. 

Fler bostäder på gång

På fredagen blev det känt att yttelrigare bostäder planeras i Skövde. Fastighetsägaren Arne Lorentzon har presenterat ett förslag om att bygga bostäder mellan Vadsbovägen och norra delen av Vasagatan, nära Hallenbergsrondellen. "Jag hoppas att man kan bygga bostäder där", säger fastighetsägaren Arne Lorentzon. Ett förslag vi centerpartister gillar starkt!

 Rekordökning av huspriserna i Skövde

I veckan kom uppgifter om småhusprisutvecklingen för första kvartalet. Bland de 45 kommunerna över 50.000 invånare ligger Skövde på delad 10:e plats med en uppgång på hela 6 procent årets första tre månader mot december 2012. Detta är viktig signal, som förbättrar chanserna till ökat småhusbyggande i kommunen.  

Skövde fortsätter att expandera inom handel

Jula planerar att bygga ett nytt varuhus på Stallsiken i Skövde. Planer finns även på etablering av dagligvaror i anslutning till varuhuset.

– Vi tror stenhårt på handelsområdet Stallsiken Östra. Här finns ett tydligt och bra läge för fortsatt utveckling av Skövde som handelsstad, säger Karl-Johan Blank, Julas delägare och koncernchef till Skövde Nyheter.

Positiva nyheter säljer troligen inte några extra lösnummer för pressen, men medge att goda nyheter också är väl värda att lyfta fram :) 

/Leif

Friluftskommun, Högskolan i Skövde, Jula, Skövde, Småhuspriser, Stallsiken,


Nu är påsknaglarna ersatta av vårnaglar! Svårt att få till det på bild, men fint blev det :)
~Titti
Ja även kvällen gick ju såklart i franskt tecken :)
 
Jag överraskade Leif med att jag hade bokat bord på showrestaurangen Oakley´s
med Fransk Afton och Burlesque!
 
(Om du vill se de små bilderna större behöver du bara klicka på dem!)
 
Vi välkomnades med Champagne - me like a lot!!
 
 
Alla gäster visades till sina bord allteftersom, en del av "vanliga servitörerna"
andra av burlesque-tjejerna
 
 
För Leif var ju allt en överraskning, då han inte riktigt visste vad hans skulle förvänta sig, men jag kan berätta att även jag var riktigt förväntansfull :)
 
         
 
Showen inleddes med vackra franska låtar - såå vackert!
 
          
 
Ganska snart blev vi serverade en amuse bouche: rykande het grön ärtsoppa
 
 
Efter det serverades förrätten som bestod av tre smaker:
 

Serranoskinka fylld med färskost, semitorkad tomat samt schalottenlöksvinegrette

Löjrom med västerbottensterrin, rödlök, creme fraiche och citron

Anklevermousse med sherrykokta päron samt rostade pinjenötter

 

 
Ni som känner mig vet att jag väldigt sällan äter en rätt så som den är tänkt utan att göra ändringar...
 
Denna gång var inget undantag, jag hade gjort en specialbeställning
och önskade löjrom x 3 istället :p
 
 
Detta är ju typ den godaste förrätten som finns, lika bra att ta den extra mycket!
 
Med jämna mellanrum fick vi underhållning av toppklass, med härlig kostymering :)
 
 
                   
 
Tassel´s så att till och med Montazami hade blivit avundsjuk! ;)
 
 
          
 
Till varmrätt kunde man välja på kött, fisk eller vegetarisk. Jag valde fisk åt oss båda:
 
Halstrad torskrygg med pilgrimsmussla, räkor och dill samt potatisrösti
 
 
Även publiken stod för underhållningen: det var en blivande brud, en födelsedag och en som bara väldigt gärna ville vara med ;)
 
                      
 
All mat var suveränt god, men efterrätten, med "tre små mumsbitar" var gudomlig!!
 

Vaniljpannacotta med hallon och rabarber

Nougattryffel

Cheesecake smaksatt med fläder

Efter ännu mera skönsång och "gamla godingar"...

                     

... beställde vi in Capirinha och mindes tillbaka på vår jul på Kap Verde :D

 
Kvällen började med fransk skönsång och burlesque, men under kvällens gång gick vi igenom många olika gengrer och tidsepoker.
 
          
 
               
 
Kvällen avslutades dock i Rockens tecken!
 
 
Kvällen var dock inte slut för oss :)
 
 
Tre år sedan han blev min fästman - tre härliga år
 
~Titti
Burlesque, Champagne, Göteborg, Kap Verde, Montazami, Oakley´s, Showrestaurang, amuse bouche, anklevermousse, capirinha, cheesecake, fisk, fransk restaurang, förrätt, grön ärtsoppa, kött, löjrom, nougattryffeö, pilgrimsmussla, potatisröst, serranoskinka med färskost, torskrygg, underhållning, vaniljpannacotta, varmrätt, vegetarisk, västerbottensterrin,
... är på plats!
 
Köpte min på stan för några dagar sen.
 
 
Ingen färg att hoppa jämfota för, men det till syvende och sist gör det ju någon glad :)
~Titti
Majblomma,
Har i kväll varit på Studieförbundet Vuxenskolans regionstämma i Vara. Lyssnat på ett skrämmande men mycket intressant föredrag av Jonathan Möller på EXPO om de främlingsfientliga och intoleranta partiernas och rörelsernas framväxt i Sverige. Man blir mörkrädd!


Jag vill ha ett samhälle som präglas av tolerans, där olikheter bejakas, där mångfald berikar, där alla människor har samma värde. Det är så jag vill forma Skövde och Sverige.
/Leif
 
Fortsätter med återberättelse från vår helg i Göteborg (när vi firade 3-årig förlovningsdag i efterhand). Jag hade ju bestämt mig för att ha Frankrike som röd tråd genom lördagen (vi förlovade oss i Paris).
 
Till frukost serverades croissant
 
 
Vi shoppade loss lite grann och sedan strosade vi runt, vi gick bland annat till Saluhallen (tiden för fruktstund hade infunnit sig), och där fanns ju mycket gott att titta på:
 
 
 
Nötter
 
 
Färsk pasta
 
 
Efter det tog vi en långpromenad tills vi kom till vår franska restaurang, vi har ätit där förut och det är verkligen en favorit! De har franska specialitéer att välja mellan:
 
 
Utöver det har de vääärldens godaste pizza på en tunn botten (tänk tunnbröd) med fräscha råvaror :p
 
Eftermiddagen rundades av med fika på Le Croissant
 
 
~Titti
Croissant, Frankrike, Förlovningsdag, Göteborg, Nötter, Paris, Saluhallen, fransk restaurang, färsk pasta,
Jag hade bokat rum på en båt i hamnen, mindre än 1 km från Nordstan.
Perfekt läge med andra ord!
 
(Klicka på de små bilderna om du vill se dem större)
 
 
          
 
Fast väl inne såg det ut ungefär som ett vanligt hotell
 
 
Vår hytt:
 
 
          
 
                
 
Vår utsikt
 
 
Första kvällen, middag till sjöss
 
                   
 
~Titti
Göteborg, Nordstan, båt, hamnen, hotell, hytt,
När jag strosade runt i Nordstan i fredags innan Leif kom spred sig plötsligt en väldigt god doft - en doft av nybakade kanelbullar! Lite drömskt följde jag doften och sprang rätt på Skolmästerskapen 2013 - SM Unga bagare, som hade en stor utställning i mitten av gallerian
 
 
Förutom att de visade upp bakverk i alla dess former, smaker och konstellationer så bakade de på plats. Och gjorde massa små söta figurer:
 
 
 
Visst kan du nästan känna doften?
 
 
 
Och erinra dig smaken?! :p
 
~Titti
Nordstan, Skolmästerskapen, Unga bagare, bagare, kanelbullar, nybakade kanelbullar, utställning,
Idag presenterade regeringen vårbudgeten, eller den lilla budgeten som man kan kalla den. Större reformer och större ekonomiska förslag brukar som alltid komma i den stora och viktiga höstbudgeten.
Den djupa och pågående internationella finanskrisen i framförallt Europa ger återverkningar i den svenska ekonomin och regeringens bedömning är att det kommer dröja ännu något år innan tillväxtkurvorna stiger till mer långsiktigt normala nivåer och arbetslösheten minskar.
Budgeten innehåller flera viktiga satsningar och besked som Centerpartiet har jobbat hårt med i regeringen inom framförallt de områden som stärker företagandet, arbetsmarknaden och miljön:
  • I vårpropositionen 2013 konstateras att förslaget om månadsuppgifter kräver ytterligare analys och frågan kommer att beredas vidare i regeringskansliet. Det är bra att regeringen lyssnat till Centerpartiets invändingar som också delas av Företagarna. Klicka här för att läsa mer
  • Förslag om att förenkla uthyrning av verksamhetslokaler remitteras. Förslaget är ett led i Centerpartiets förenklingsarbete för företagare. Klicka här för att läsa mer
  • Regeringen vill att fler företag ska ha tillgång till riskkapital för att kunna utveckla, växa och investera. Klicka här för att läsa mer
  • I tidigare inlägg på bloggen har jag skrivit om att Centerpartiet fick igenom en förlängning av sänkt förmånsvärde för miljöfordon i första hand till och med 2016. 

I vårpropositionen 2013 presenteras dessutom ytterligare åtgärder inom utbildning, praktik, infrastruktur och regional utveckling. Satsningar som Centerledaren Annie Lööf kommenterade så här: -Vi har tuffa utmaningar med den ekonomiska krisen i omvärlden. Det är oerhört viktigt att vi gör allt vi kan för att mota arbetslösheten. Därför är jag väldigt glad över att kan satsa extra pengar i de regioner som har det tuffast, att vi kan satsa på yrkesutbildning som leder till jobb och att vi redan i år kan öka tempot på att rusta järnvägen. Det är satsningar som kommer i hela landet och det är avgörande för att Sverige ska hålla ihop.

Vill du läsa mer om vårbudgeten så kan du klicka här

(Du som väntar på att Titti kommer rapportera från våra franska upplevelser i Göteborg, så kan jag hälsa att det kommer, många bilder lär det bli! ) 

/Leif

 

 

 

 

 

 

 

 
Annie Lööf, Månadsuppgifter, Riskkapital, Vårbudgeten, Vårpropositionen,
I regeringens vårproposition som presenteras på måndag den 15 april har regeringen enats om att stödja Centerpartiets krav på fortsatt nedsatt förmånsvärde för elbilar, gasbilar och laddhybridbilar. Detta är en viktig signal till marknaden att fortsatta satsa på de klimatsmarta drivmedlen.
 
                         
 
Regeringen har en ambitiös målsättning att Sverige ska vara klimatneutralt 2050 och att Sverige 2030 ska ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen.
Skövde kommun har tillsammans med Göteborgs Energi investerat i lokal biogasproduktion i Skövde, den typen av miljöinvesteringar kräver långsiktiga spelregler. Beskedet från regeringen kom i elfte timmen, men viktigast är att nu vet marknaden om villkoren fram till och med 2016. Samtidigt har energiminister Anna-Karin Hatt (C) meddelat att regeringen kommer fortsätta utreda hur omställningen till en fossiloberoende fordonsflotta ska gå till och utlovat tydliga besked i god tid före 2016. Detta är viktiga besked för bilköpare, investerare och kommuner som likt Skövde i god centeranda satsar på en klimatsmart framtid.
/Leif
Anna-Karin Hatt, Förmånsvärde, Miljöbilar, Vårpropositionen,
I veckan hade Titti och jag förlovningsdag. Tre underbara år har gått sedan vi var i Paris. Det innebär också att tre år har hunnit passera med vår gemensamma blogg.
I helgen bjuder Titti på många överraskningar alla med franskt inslag.
-Leif
Nu har jag bestämt och bokat allt inför vårt firande av 3årig förlovningsdag<3. Eftersom allt är en överraskning för Leif, som bara har fått reda på var han ska infinna sig, kan jag inte berätta så mycket men delar av det kommer upp här på bloggen i efterhand!
 
Vi förlovade oss i Paris 2010, och jag har valt att firandet ska gå i "franskt tecken". Så nu sitter jag här all dressed up och laddad, väntar bara på att min man ska kunna avsluta sitt och komma, jag förväntar mig att det kommer att ta ett tag.
 
Men den som väntar på något gott.... ;)
 
~Titti
Förlovningsdag, fira, överraskning,
Idag så överlämnade Skövde kommuns ekonomer och förvaltningschefer tjänstemannaunderlaget till budget 2014-2016 till politiken. Det gedigna och väl genomarbetade arbetsunderlaget är på 524 sidor. Hela dagen har ägnats åt intressanta presentationer.
Jag konstaterar att den kompetens och tillväxtsyn som präglar kommunens chefstjänstemän bådar gott för framtiden. Kommunens budget omsluter cirka 2,4 miljarder och den samlade investeringsbudgeten är på drygt en miljard de kommande åren.
Skövde har en i jämförelse med flertalet andra kommuner en unik och stark ekonomisk ställning. De senaste fem åren är de samlade överskotten cirka 300 miljoner.
De kommande veckorna kommer den politiska majoriteten ägna åt att ta fram ett förankrat och tillväxtorienterat budgetförslag. Den 13 maj presenteras vi majoritetens förslag, nu har årets mest intensiva arbetsveckor startat.
/Leif
Sitter just nu på tåget och ser landskapet visa upp sig i all sin skönhet. Att åka tåg är bland de rofyllaste som finns (kan variera beroende på medpassagerare dock ;) )! Multitaskar lite också, spelar spel på mobilen och surfar för att planera lite trevligheter med min man, täckningen går tyvärr från bäst till sämst till bäst igen så även tålamodet...
 
Vi har nyligen firat 3-årig förlovningsdag, men Leif har inte varit hemma så det har ännu inte blivit så mycket firande. Men jag håller på och planerar och ska nog få till något. Men det är inte lätt att välja mellan allt... Jag pendlar mellan att hitta på något "häftigt och ovanligt" till att inte göra någonting utan bara "vara". Så ja, vi får se vad det blir...
 
Delar av det kommer upp här på bloggen såklart! Det är bara jag som måste bestämma mig först :)
Titti
Arkitekten Gert Wingårdh inleder andra dagens nordiska träbyggnadskonferens i Växjö. Skövdebördiga Wingårdh är den främsta arkitekten i att forma byggnader i trä, naturens mest miljövänliga byggnadsmaterial.På morgonen pratade jag och Gert Wingårdh om att det skulle vara spännande att göra något i Skövde. Kanske något att ha med när investeringar ska göras för att lyfta centrum och torget med start om något år?
/Leif
Gert Wingårdh, Nordisk träkonferens, Växjö, arkitekt, miljövänligt byggnadsmaterial, skövde,
Sådär ja, här kommer bilderna från min planeringshelg med "Förening K" på Lundsbrunn.
 
Efter ett första pass var det dags för lunch, det fanns mycket att välja på, här är salladsbordet:
 
               
 
På eftermiddagen serverades fikat i salongen, där hittade jag ett fantastiskt gott te
 
 
Chokladmint!
 
 
 
Det här var första gången som jag hade rum i Spa-byggnaden,
det var mycket trevligt och väldigt nära till bassängen ;)
 
 
Lundsbrunn är känt för sin goda mat och middagen gjorde sannerligen ingen besviken:
 
Förrätt
Carpaccio på brynt oxfilé med rostade cashewnötter och pestomarinerad fetaost
(jag åt allt utom det råa köttet)
 
 
Varmrätt
Mjölk och lagerblads pocherad torskrygg med limesmörsås
serverad med mandelpotatispuré och prosciuttoflarn

(fantastiskt gott!)
 
 
Dessert
Hallon och chokladbrownie med dolche de leche samt saltrostade nötter
 
               
 
En hårt arbetande helg, men i en miljö som gav energi - vilket även sällskapet gjorde :)
~Titti
Lunch, Lundsbrunns Kurort, Te, carpaccio, chokladbrownie, chokladmint, dessert, dolche de leche, fika, förening, förrätt, sallad, salladsbord, spa, spaavdelning, torskrygg, varmrätt,
Modernt industriellt träbyggande står på agendan under 2 dagar i Växjö, när Sverige som ordförande i nordiska ministerrådet arrangerar en nordisk träkonferens. På plats finns representanter för de nordiska regeringarna, forskare, arkitekter, bygg och träindustrin, vi är också tre kommuner som bjudits in att delta Skövde, Växjö och Skellefteå. För Skövde beror det på kommande byggnationen av Frostaliden med 300 lägenheter i trästomme som ska uppföras med modern industriell byggteknik.Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) öppnar konferensen där vi ska prata om och dela erfarenheter om klimatsmart byggande.
/Leif
Eskil Erlandsson (C), Industrielt, Klimatsmart byggande, Landsbygdsminister, Modernt, Nordisk träkonferens, Skövde, Träbyggande, Växjö, arkitekter, forskare, nordiska ministerrådet, skellefteå,
Skövde kommun tillhör en minoritet av landets kommuner som växer befolkningsmässigt, en efterlängtad tillväxt för inte bara vår kommun utan också för hela Skaraborg. Att växa skapar nya utmaningar inte minst behoven av kommunal service när underlag och efterfrågan ökar. Jag jämför ibland Skövdes tillväxt med att vi nu växer ur konfirmationskostymen och det är dags för några storlekar större. Det gäller att ta i lite exta och ta höjd för kommande tillväxt, i annat fall så blir det ännu dyrare i längden.
För att Skövde ska kunna fortsätta vara en tillväxtmotor måste det till investeringar på en fortsatt hög nivå och attraktiva satsningar som stärker varumärket Skövde. För oss i Centerpartiet gäller detta inte minst på skol och utbildningsområdet. 
Lika viktigt för att lyckas i våra ambitioner att växa, är att växa smart, för oss handlar det om att tillväxten måste ske  i hela kommunen. Ska Skövde nå 60000 invånare 2025, vilket är fullt realistiskt, så behöver hela kommunen ges möjlighet att utvecklas. 
Senare i veckan drar kommunens budgetarbete för 2014-2016 i gång, för Centerpartiet är hållbar tillväxt i hela kommunen prioriterat samt satsningar för att stärka skolområdet, från förskola till högskola. C driver i likhet med tidigare frågan om att bygga en kongress och konserthall i Skövde, vi ser stora möjligheter att växa inom mötesindustrin med vårt läge mellan Stockholm och Göteborg. Hur länge har vi råd att vänta?
/ Leif
 
 
 
 
Budget 2014-2016, Centerpartiet, Skövde kommun,
Jag startade morgonen med att ge mig ut på en joggingrunda med Zorro. Klarblå himmel, frostigt kallt och klar luft, kändes mer som en tidig höstmorgon än en vårmorgon :) Då var det väldigt skönt, nu ikväll protesterar ryggen och det känns inte längre som ett så himla klokt val... Men men det blir väl såhär i början kan jag tänka till dess kroppen vant sig vid högre belastning igen.
 
Klockan åtta satt jag sedan i frisörstolen för att genomföra "Operation bleka-bort-Brun-utan-sol-i-håret", försök nr 3 - denna gång med bättre resultat, jag är återigen blondin, nu utan orange:a skiftningar :)
 
Efter frissan blev det en sväng till "Förening T" för lite avstämning och därefter till jobbet. Ikväll, åtta timmar senare var jag åter på föreningen för styrelsemöte. Väl hemma var jag vrålhungrig och tinade snabbt upp en matläda och bänkade mig framförTV:n. Jag hade totalt missat att en ny säsong av Biggest Loser hade börjat?
 
 
Men nu är det jag som sitter och hejjar på första parkett :)
~Titti
Biggest Loser, förening, jogging,
Jag har läst Felicia Feldts (dotter till Anna Wahlgren) bok Felicia försvann
 
 
Texten på baksidan:
""En sak ska du ha klart för dig. Att här vill jag inte se några sura miner.
Jag vill se en glad flicka. Har du förstått?
Och visst, jag förstår. Jag har fått en hårt åtstramande fläta av mamma och en tillrättavisning. Men i hemlighet har hon fått något tillbaka. Och det vet hon inte om. För när hon håller sådär om min haka så skickar jag allt mitt hat som jag har. För mig själv, i min egen tystnad."
 
Felicia är barn nummer tre, sen belv de nio. En bror dog, men de var ändå en flock.
Papporna var fyra, männen ännu fler. Och bara en mamma. Världens bästa mamma?
Expert på barnuppfostran i all fall om hon får säga det själv. Men Felicia försvann,
och ingen kunde säga hur. Nu gör hon det.
 
Felicia försvann är en skildring av en barndom i kanten av det skarpa ljuset från den scen där modern ständigt uppträdde. Där flocken skulle vara det levande beviset på framgången. Det är en berättelse om rätten att vägra försonas."
 
 
Vad du kommer tycka om boken är nog beroende på om du har läst Barnaboken med Anna Wahlgren eller inte. Jag hade till en början lite svårt för att boken går fram och tillbaka i tid och det är små minnessnuttar här och små minnen där, det var lite svårt att hänga med....
Men det var en bra bok och det var intressant att få dotterns syn
- som skiljer sig totalt från mammans bild.
 
Mitt betyg: TTT
 
~Titti
Anna Wahlgren, Anna Wahlgrens dotter, Barnaboken, Bok, Boktips, Felicia Feldt, Felicia försvann, barnuppfostran, bokrecension, recension,
Idag avslutades den Socialdemokratiska kongressen. Av vissa kallas den kompromissernas kongress, men det 
är i sig inte konstigt. Det Socialdemokratiska partiet innehåller en bredd av åsikter bland sina medlemmar som inget annat politiskt parti har i Sverige. Närmast skulle väl vara om de fyra Allianspartierna skulle hålla kongress tillsammans.
Som utomstående betraktare av kongressen så ger jag Stefan Löfven betyget väl godkänt för skickligt manövrerande på kongressen. Den frågan som inte kongressen gav något svar på är dock, vem ska Socialdemokraterna förverkliga sina regeringsdrömmar med? 
De mest troliga partierna som Socialdemokraterna behöver stöd av för att nå regeringsmakten är, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Hur ska då kompromisserna bland annat se ut om vinster i välfärden? Energipolitiken? Kvoterad föräldraledighet? 
De obesvarade frågorna är många, ju närmare vi kommer valet i september 2014, så kommer Löfven att tvingas svara på, vem ska han regera med? hur ser hans regeringspolitik ut? 
 
/ Leif
 
Har inte hunnit blogga som jag brukar, men det mesta har gått i ett denna helgen...
 
I fredags åkte jag på planeringsmötet med "Förening K" på Lundsbrunn, jag tog en del bilder och kommer lägga upp dem snart. Eftersom jag var dubbelbokad denna helgen kunde jag inte vara med på hela mötet, så på lördagen fick jag åka lite tidigare ...
 
... för att komma lite senare till utbildningen med "Förening T" i Skövde. Den utbildningen höll på till söndag eftermiddag (dvs. idag). Sedan blev det en sväng på stan och sen gymmet.
 
Och svisch så har en hel helg gått! Men oj vad många trevliga människor jag har träffat :)
~Titti
I eftermiddags var släkt och vänner samlade i Elings kyrka för att ta ett sista farväl av morbror Kalle. Som jag skrivit tidigare på bloggen så var Kalle ingen vanlig morbror han var en solstråle och han var funktionshindrad. Jag är säker på att Kalles funktionshinder också format mina värderingar som politiker. Att alla människor ska ha samma rättigheter och möjligheter är för mig en självklarhet, Kalle liksom många andra i samma situation fick det först på 1980-talet.


I kväll har jag tittat på gamla foton, detta är taget 1975 när vi firade hans 30 årsdag och på bilden finns mina syskon och en kusin. Som äldsta syskonbarnet har jag många härliga minnen och dessa kommer jag alltid bära med mig. Vila i frid.
/Leif
Elings kyrka,
Jag befinner mig på Lundsbrunns Kurort för planeringsmöte med "Förening K" i dagarna två.
Vi ska planera till och med sommaren 2014!
 
 
Jag har turen att bo i samma byggnad som Spa:t,
så jag ska försöka hinna med lite simning före middagen (vi äter sent) :)
~Titti
Lundsbrunns Kurort, förening, spa,
Jag gjorde en chansning och hyrde Små vita lögner, utan att ha hört något om den.
Det visade sig vara ett bra val, det var en bra film.
 
 
Jag kan tycka att känslan blir mer "innerlig" när det är på franska,
och så koncentrerar jag mig nog mer också :)
 
Betyg: TTT+
~Titti
Små vita lögner, filmrecension,
I eftermiddag så har jag suttit stämmoordförande på Länsförsäkringar Skaraborgs bolagsstämma. En av flera stämmor denna säsongen som jag sköter klubban på. Ett antal återstår under de kommande månaderna. LF stämmorna i Skaraborg växlar mellan fyra orter och brukligt brukar kommunalrådet sitta ordförande där stämman
 hålls.
VD Carl-Henrik Olsson var nöjd med det gångna årets verksamhet, som på nästan alla punkter nådde uppsatta mål, vissa med råge. På ett frukostmöte i morgon bitti inleder jag detaljplaneringen av de aktiviteter som jag för Skövde kommuns räkning ansvarar för eller deltar i under Almedalsveckan i Visby. Det kommer att handla om Försvaret, Hållbar samhällsutveckling, Västra Stambanan. Förutom dessa så har jag även förfrågningar om att delta i paneler i rollen som styrelseordförande för Småföretagarnas A-kassa, SmåA. Det ser ut att bli en minst lika välfylld första julivecka även i år som i fjol :)
/Leif
Almedalsveckan, Carl-Henrik Olsson, Försvaret, Hållbarsamhällsutveckling, Leif Walterum, Länsförsäkringar, SmåA, VD, Visby, Västra Stambanan, bolagsstämma, ordförande, skaraborg, styrelseordförande Småföretagarnas A-kassa,
Sitter och tittar på Hela England bakar där de gör många olika former av pajer
 
 
Efter att ha tittat på dessa pajer i en halvtimma är jag nu vansinnigt sugen!! :p
 
Dagens höjdpunkt var när vi på fikarasten satte oss ute på altanen och lapade sol. Där var det lä och det var riktigt varmt och skönt. SÅ nu är jag full med D-vitamin :)
~Titti
Hela England bakar, paj, pajskal,
Har även sett Blondie, en film som jag hade stora förhoppningar på, med intressanta skådisar... 
 
 
Den var dessvärre riktigt dålig :( Jag vet fortfarande inte vad den handlade om? Den var bara bisarr. En film jag i efterhand önskar att jag inte hade sett...
 
Betyg: T-
 
~Titti
Blondie, filmrecension,
Under helgen när jag var sjuk tittade jag på en hel del filmer för att fördriva tiden (det var för övrigt det enda jag orkade göra), så nu tänkte jag roa er med lite filmrecensioner :)
 
First up: What to expect when you are expecting
 
 
En smårolig film, med bl.a. Cameron Diaz och Jennifer Lopez :)
 
Mitt betyg: TTT
 
~Titti
 
Ps. Leif sitter och jobbar vid köksbordet och där lär han förbli till efter midnatt,
så det blir inget bloggande för honom ikväll...
Cameron Diaz, Jennifer Lopez, What to expect, filmrecension,
 
Sedan ett tag tillbaka har jag kommit igång med träningen.
Min trägna rehabträning har gett resultat! Idag hos sjukgymnasten fick jag klartecken
på att jag kan börja springa igen! Åh vad härligt!
 
Eller ja springa är väl att ta i men intervaller med jogging är okej :)
 
Såhär ser mitt träningsschema för jogging ut de närmaste veckorna:
 
 
Jag kommer börja att köra på löpbandet för då har jag koll på att jag inte överanstränger mig + att det inte är någon lutning. Om det funkar bra ska jag upp på berget :)
Snacka om att jag är laddad!!
~Titti
jogga, rehab, rehabträning, sjukgymnast, springa, träning, träningsschema,
Ojojoj vilken spännade grej jag har planerat med en eLCa ikväll! Men jag får inte berätta det än för det är hemligt. Ikväll planerade vi för en rolig kväll om några veckor och DÅ kan jag berätta. Det är egentligen ingen stor grej, men något jag velat göra i många år - då är det bra om man är satt att planera aktiviteten, för då kan man få göra det man vill! ;)
 
Så ja, jag ger er en cliffhanger såhär en tisdag och så får ni hänga där i några veckor ;)
~Titti
I förra veckan så kontaktades jag av Skövde Nyheter om jag kunde tänka mig att skämta med läsarna 1 april. Det har blivit något av en tradition att jag har gjort det i lokal/regional media de flesta åren sen jag blev kommunalråd 2006. 
Årets tema var tranor med tanke på den analkande transäsongen och hur Skövde kommun tänker sig att utveckla Boulognersjön och parken. Jag kan lova er att både jag och reportern hade roligt när hon gjorde reportagaet hemma i trädgården på skärtorsdagen.
 
Döm själv, vad du tycker om aprilskämtet genom att klicka på länken här.
 
Att bjuda på sig själv som politiker tycker jag är viktigt och på första april kan man absolut lyxa till det med att inte behöva vara seriös i allt :)
 
/Leif
   
Aprilskämt, Boulognerparken, Boulognersjön, Tranor, skövde nyheter,
Den här påsken blev inte som planerat, då jag bara hann börja fira lite grann, för sedan blev jag sängliggandes i feber.. Men några bilder hann jag ta, så här kommer de:
 
          

                                    

          
 
 
Hoppas att DU har haft en Glad Påsk :)
~Titti
 
Påskpynt, godis, påsk, påskgodis,