Idag har vi ägnat oss åt bioekonomi på Högåsen. För några veckor sedan fick jag hjälp att köra hem alla ved från skogen. Efter lite förmiddagsmöten så har eftermiddagen och kvällen ägnats åt att kapa och klyva ved, det återstår ett part timmar i morgon bitti så är allt som måste klyvas färdigt för nästa eldningssäsong. Vi har några år av röjning och gallring i vår skog och den gågna vintern har gett bra resultat både i skogen och på vedbacken. I morgon eftermiddag första maj så ska Alliansmajoriteten i Skövde träffas för fortsatta budgetförhandlingar. Efter det så åker jag till Stockholm för att sitta ordförande på Lantmännens stämma under onsdagen. Vid stämman så ska Landsbygdsministern Eskil Erlandsson prata om bioekonomi och regeringens arbete för att stärka de gröna näringarna. /Leif

Såg att de visade "Smartare än en femteklassare" igår, det fick mig att tänka på detta klippet:Sammanfattning: She´s NOT smarter :)

~Titti

E20 genom Skaraborg har varit en politisk träta i decennier. På 1980-talet fördes diskussioner om att bygga motorväg genom skaraborg. För cirka 20 år sedan (om jag minns rätt) så fanns det även en föreslagen ny sträckning för E20. Sedan dess har egentligen ingenting hänt!!!!!!

Detta är anmärkningsvärt och det är egentligen ingen som kan svära sig fri från att inget hänt, vare sig kommuner, region, eller sittande regeringar. Vi är nog många som kommer i håg regeringen Görans Perssons julpaket. Den Socialdemokratiska riksdagsledamoten Monika Greeen Skövde jublade för nu skulle det bli motorväg Göteborg-Skövde, men när det väl gällde så räckte  pengarna bara till på riksväg 49 Skara-Axvalla travbana, knappt 7 km, istället för den utlovade sträckan 110 km. 

Det som däremot förvånar mig mer är att kommunerna inte tagit en aktivare roll än att bara vara påtryckare. Skara kommun har varit drivande i ny förbifart Skara, Vara kommun har skyndat på och medfinansierar den olyckdrabbade Jungkorsningen. Men i övrigt så har det varit skralt, varför har inte kommunerna tagit en aktivare roll för att ha nya sträckningar klara? Finns nya E20 sträckningar med i översiktsplaner? Planarbete, mark-överenskommelser och byten tar lång tid, det är den erfarenhet man kan ta av alla större infrastrukturprojekt.

Kent Johansson före detta centerpartistiskt regionråd numera EU-parlamentariker har i veckan kritierat den styrande minoriteten i Västra Götalandsregionen för att svika regionfullmäktigebeslutet från oktober 2009. Då sa en en stor majoritet i regionen förutom Vänsterpartiet och Miljöpartiet att en framtida målstandard för E20 är 2+2 väg genom skaraborg. Under de senaste månaderna har Socialdemokraterna i regionen böjt sig för Miljöpartiet och accepterar en 2+1 lösning istället. Socialdemokraterna bryter därmed mot tidigare regionfullmäktigebeslut. För att få sitta vid makten är uppenbarligen Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen redo att göra vad som helst!

Det är djupt beklagligt att inte regionledningen står fast vid tidigare beslut och lyssnar till Skaraborgs femton kommuner. Det är ett högt spel Gert-Inge Andersson (Socialdemokrat och regionsstyrelsens ordförande) spelar för att få sitta kvar vid makten. Mycket av Skaraborgs framtid står och väger med att vår internationellt konukurrensutsatta industri ska ha bra rimliga villkor. Frågan är hur Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer kunna se framtidens skaraborgare i ögonen när de är redo att offra skaraborgs infrastruktur bara för att kunna sitta kvar vid makten?

/Leif
     

  

100media_imag089 (MMS)

Nytränad! Det är en av de skönaste känslorna som finns :) Nu: god mat i gott sällskap! ~Titti

100media_imag089 (MMS)

Kollar på kvällsunderhållningen under tiden som jag väntar på att få åka och hämta Leif på tågstationen. Men det är förseningar... :( ~Titti

På fredagsförmiddagen pratade och deltog jag i en paneldiskussion under rubriken "Vision vs Verklighet - den nya personalförsörjningen". Det mycket välbesökta seminariet i Stockholm arrangerades tillsammans av Folk och Försvar och intresseorganisationen Svensk Soldat. Senare på fredagseftermiddagen genomförde intresseorganisationen Svensk Soldat sin första kongress.

Jag  pratade om och presenterade Försvarsmaktsråd Skaraborg. Som har till uppgift att stärka samverkan melllan det omgivande samhället och Försvarsmakten. Ett initiativ som jag var med och tog 2010 och som i den kommande riksdagspropositionen nu ska tjäna som norm för samverkan i hela landet. Den nya personalförsörjningen är en samhällsreform som kräver engagemang från hela det omgivande samhället för att lyckas. Försvarsmakten, politiker och övriga Sverige sneglar nu på Skövde och Skaraborg hur vi valt att arbeta för att få framgång.

                  
I den första paneldiskussionen deltog: Sara Algstrand Soldat P4 Skövde, Leif Walterum Försvarsmaktsråd Skaraborg, Anders Edwards kanslichef SACO


                  
Vi följdes av en panel bestående av politiker från Försvarsutskottet, från vänster: Peter Rådberg (MP), Anna-Lena Sörenson (S), Annicka Engblom (M).

Jag  passade också  på att inbjuda till ännu ett Almedalsseminarium arrangerat av Försvarsmaktsråd Skaraborg, den 2 juli klockan 13.00. Klara paneldeltagare så här långt är: ÖB Sverker Göransson, Försvarsutskottets ordförande Peter Hultquist (S) och jag själv. Almedalsseminariet kommer knyta an till temat yrket Soldat.

Seminariet "Vision vs Verklighet - den nya personalförsörjningen" websändes och kan ses i efterhand på Folk och Försvars hemsida. Klicka här.

Ha en skön lördag
/LeifTorsdagsmorgonen inleddes med ett intressant företagsbesök hos det Skövdebaserade familjeföretaget CEJN.

                           


Ett företag som idag sysselsätter cirka 250 personer i Skövde och har hela världen som marknad. Det är så nyttigt att ta intryck av privata företag och få se vad man kan ta med som möjliga förbättringar till Skövde kommuns organisation. Det blev några stycken sådana tankar när vi tre kommunalråd gjorde besöket. CEJN är ett världsledande företagen inom snabbkopplingar, tryckluft men framförallt hydraulik. Klicka här så kan du läsa mer om CEJN.

CEJN är ett levande bevis på hur globalt beroende Skövde och Sverige är idag, vilket ger oanade möjligheter och bjuder på spännande utmaningar.

/Leif

Här kommer fler bilder från min underbara morgonpromenad i Bokenäs...

Om du vill se bilderna/inläggen från tidigare klicka på dessa länkar:
Bilder från Bokenäs

Morgonpromenad vid kusten

Möte i en stugaVisst kan ni riktigt se lugnet?Underbart :)

Och naturens härliga färger    

          

Hoppade faktiskt uteduschen vid bryggan, visst såg det inbjudande ut men...Här kan jag sitta länge och bara drömma mig bortEtt fotbollslag har samling högst upp på berget!
Ser du dem?Morgondimman lättar och solen värmer gottTänk om jag kunde gå vid vattnet var dag, då hade nog Zorro fått sjöben! :p

~Titti

Titti Walterum, bokenäs, morgonpromenad, stuga vid kusten,

Åter hemma efter tre dagar i huvudstaden. Jag har myst med Zorro hela kvällen. Leif kom nyss hem, efter vad jag förstår har varit en hektisk dag, så nu blir det te i soffan och lite "catching up" :) ~Titti

Tisdagsmorgonen inleddes med en företagarfrukost i stadshuset. Ett drygt 40-tal företagare hade mött upp för att få information om och möjlighet att ställa frågor till tjänstemän och ansvariga politiker. Kommunalförbundet Miljösamverkan Östra Skaraborg inledde med att översiktligt gå igenom den förenklade livsmedelskontrollen. Något som kallades Eskils återkommande prat om regelförenkling :) Då åsyftades förstås Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) arbete med att minska regelkrånglet för företagen något som centerminstrarna i regeringen prioriterat högt. Det tar tid att ändra attityder och regler det vet alla som försökt. I dag så fick vi ett levande bevis på att det går och att regelverket blivit mer flexibelt och utgår mer från varje enskild företagares situation. En framgång för oss Centerpartister som vill att det ska bli enklare att driva företag i Sverige.

Beröm nummer två kom till Näringsministern och Centerledaren Annie Lööf som i förra veckan på stora Tillväxtdagen lanserade Attraktionskraft Sverige. Klicka här för att läsa mer. När Annie Lööf talar om Attraktionskraft Sverige känns det som en kopia av Skövdes Visions- och Varumärkesarbete, sa en av de närvarande på företagarfrukosten.

Förändring tar tid, attityder tar ännu längre tid att ändra. Mycket av det arbete som Centerministrarna har i sina portföljer handlar i lika hög grad om att ändra attityder som att ändra lagstiftning. Efter snart 6 år vid makten så börjar det bli allt tydligare att det värderingsskifte som Centerpartiet inledde med Alliansregeringen börjar ge resultat. C-ministrarnas arbete för att det ska vara enklare och roligare att driva företag är   på väg i rätt riktning.

På frukostmötet gavs också en presentation om den stora satsning som Skövde kommun inleder redan i år med att bygga ut bredband till alla, med ambitionen att alla hushåll 2025 ska ha minst 100 mb.  Under fem år sätter kommunen av 2 miljoner kronor årligen för att bygga ut stamnätet en fråga som vi i Centerpartister i kommunen varit pådrivande i. Detta underlättas av att IT- och Energiministern Anna-Karin Hatt (C) stöttar och driver på utbyggnaden av de digitala motorvägarna i Sverige. En förutsättning för att Hela Sverige Ska Leva!

Tre tydliga och goda exempel på hur Centerpolitiken gör skillnad i Sverige och i Skövde!

/Leif

Och inte vilken stuga som helst - en superfin fristående stuga (hus) vid vattnet!

(Här kommer fler bilder från min helg i Bokenäs)Stugan låg som på en klippavsats...Så vi hade fin utsikt där vi satt :)Mysigt inne i stugan:Bakom Nödutgången... väntade ännu en dörr!Som sagt, vacker utsikt även inne i stugan:

Nu förbereder jag mig inför en festlig middag på Skansen :)

~Titti

Kommunfullmäktige med lite återblickande men framförallt framåtsyftande beslut. På KF i kväll så lades 2011 till handlingarna med årsredovisning, miljöbokslut och personalredovisning. De allra flesta kurvorna pekar positivt i de tre redovisningarna. Bra ekonomiskt resultat för 2011, klättrat i miljöranking, arbetet mot de ofrivilliga deltiderna är i princip uppnått är några av exemplen på detta. Kvällens mest ihågkomna inlägg är definitivt ett medborgarförslag från några killar om skatepark eller rättare sagt actionpark för bland annat spontanidrott. Så härligt att se den glöden och intusiasmen de hade i sin presentation, hoppas vi kan gå förslagsställarna till mötes inom inte allt för lång tid. Kvällens viktigaste beslut var finansieringsbeslutet att gå vidare med etapp 8 på Gothia Science Park. På 15 år har GSP gått från ingenting till ca 700 anställda i företag som finns i parken och forskningsanknuten verksamhet i Högskolan i Skövde. Steg 8 tar GSP vidare och bidrar till fler kunskapsintensiva arbetstillfällen i Skövde och möjligheterna att få mer forskning till högskolan. Detta var ett viktigt och framtidsinriktat beslut som betyder mycket för Skövdes framtid. Nu väntar några timmars sömn innan företagarfrukosten i morgon bitti 7.30 /Leif

Besöker huvudstaden och umgås med människor som ger energi!Stockholm kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta, hit kom jag på besök ganska ofta från dess jag var tonåring, och sedan bodde jag även här i några år - ljuva minnen :)

~Titti

Vår trädgård är inte så mycket att imponeras av, mycket gräsmatta, sisådär 5000 kvadrat runt huset och några tusen kvadrat gårdsplan, med en del stora vackra ekar och andra träd. Nu är merparten av gräsmattan ren från grenar och de obligatoriska vårbrasorna har eldats. Så har jag laddat för en ny händelserik vecka, med mycket frisk luft och en del blåsor i händerna :)

Veckan som kommer:
Måndag: På morgonen så har jag ett möte i Skara som följs av måndagens stabsmöte i stadshuset. Några timmar ska ägnas till majoritetens budgetarbete. På eftermiddagen så har jag beredning inför nästa personalutskott, en avstämning med mina Centerpartister i utbildningsnämnden angående ekonomiska förändringar för vuxenutbildningen. Ett kort extra kommunstyrelsemöte hålls innan kvällens kommunfullmäktige för att besluta om nästa steg i utvecklingen av Gothia Science Park i Skövde.
Tisdag: Morgonen inleds med en näringslivsfrukost där vi kommunalråd ska medverka. På förmiddagen är det en redovisning i ärendehanteringssystem och senare på eftermiddagen har jag ett möte i Stockolm som jag förhoppningsvis hinner lämna så jag kan ta Zorro på unghundskurs på kvällen
Onsdag: Startar med extra tidigt morgonmöte om nya ägardirektiv för vårt allmännyttiga bostadsbolag. Det följs av sedvanlig onsdag med kommunstyrelsens arbetsutskott, följt av presskonferens och beredning inför nästa veckas sammanträde mm.
Torsdag: Inleds med ett företagsbesök hos CEJN i Skövde. En stor del av dagen kommer ägnas åt majoritetens budget.
Fredag: Deltar i och talar på Svensk Soldats kongress i Stockholm

En i högsta grad normal och som alltid lika varierande arbetsvecka. Kalendern är en sak men sedan så vet man aldrig vad som tillkommer, det är väl det som är tjusningen med att vara kommunalråd.

/Leif

Jag ska för första gången i mitt liv se ett avsnitt av Mästarnas MästareÅterstå att se om det blir ett andra avsnitt...

Jag är ganska svårflörtad! ;)

~Titti

Min vana trogen så vaknade jag tidigt på lördagsmorgonen i Bokenäs,
ungefär samma tid som när jag ska upp till jobbet
(det konstiga är att jag vaknar aldrig av mig sjäv vid den tiden när jag ska upp till jobbet..
Hur kommer det sig?? :question: )

Så halv sex steg jag upp och bestämde mig för att ta en långpromenad i omgivningarna!

När jag steg ut från stugan och möttes av denna underbara vy
kändes det som det bästa beslutet!Solen sken från klarblå himmel och det var verkligen en fantastisk morgon!Om några veckor är det nog grönare...

Det fanns flera olika aktiviteter som man kunde göra (om man inte satt i möte vill säga),
som t.ex. spela minigolf, tennis, paddla konto med mera......eller gå på de olika vandringslederna/promenadstigarna.

         Jag tog naturstigen!Och gick sedan en sväng till Fiskartorpet :)

Inser nu att det blir för många bilder i ett och samma inlägg, så jag lägger upp det i två... Återkommer! :)

~Titti

I stugan på Bokenäs fanns det två klubbor och två bollar om man ville spela minigolf - praktiskt! :)Minigolfbanorna låg bara några minuters promenadvög från stuganVackert belägen vid skogspartietNu spelade vi förvisso ingen golf men det var trevligt att vi hade möjligheten :)

~Titti~

I veckan har jag tagit till en udda åtgärd mot det Kanadensiska gruvprospekteringsbolaget Continental Precious Minerals Inc. För närvarande så pågår en tvist mellan några av aktieägarna i CPM och företagsledningen, senare i april så kommer det att ske domstolsförhandlingar i Kanada. Vad vi har lyckats få fram så handlar det om ett missnöje från aktieägarna över avsaknaden av resultat från bolagets verksamhet i Sverige.

Därför har jag i veckan skickat ett brev som förklarar det stora misnöje som finns mot bolagets planer att bryta uran i Västgötabergen, samt att kommunerna uttalat att vi avser använda vårt kommunala veto mot uranbrytning. Vilket i praktiken gör att varje satsad krona är en bortkastad krona av finansiärerna. I brevet beskrivs också bolagets agerande mot markägarna. Klicka här så kan du läsa Skövde Nyheters rapportering.

Om detta kommer ge resultat eller inte är ännu för tidigt att säga, det är hur som helst viktigt att aktieägarna i CPM inte förs bakom ryggen av bolagets ledning. Jag hoppas att mitt brev ger klarhet i att uranbrytning aldrig kan bli aktuellt igen i Västgötabergen.

/Leif

Jaja bättre sent än aldrig kommer nu de första bilderna från Bokenäs!

Under helgen som gick hade jag styrelse- och planeringsmöte på Bokenäs med "Föreningen".
Det blev mycket gjort denna helg kan jag lova och nu har vi planerat ända fram till maj 2013!!

Bokenäs ligger i Bohuslän, vackert vid havet.

Bokenäs Hav Spa Möten

Känslan på byggnaderna och omgivningarna var faktiskt lite i "Dirty Danicing"(eller så är jag helt insnöad i den filmen och förknippar så mycket jag kan till den? ;) )!Underbara vyer att somna och vakna till!Maten var mycket god och vackert upplagt på faten.
Förrätten:

Förrätt

(det i övre vänstra hörnet som ser ut som ett vändstekt ägg
är faktiskt tunt tunt skuren torskfile ovanpå löjbitsrom!)

Varmrätt:Var så mätt att jag avstod desserten :)

Sov gott i min stuga med fantastisk utsikt över havet!Fler bilder kommer inom kort..

Nu önskar jag Er Alla en mysig fredag och en härlig helg!
~Titti

Idag kom riktigt glädjande siffror för Högskolan i Skövde. Antalet sökande till höstens intagning ökar stort, detta trots att antalet ungdomar minskar.  Högskolan i SKövde har attraktiva program som lockar studenter. Som Centerpartist så slår jag vakt om de regionala Högskolorna, de är viktiga motorer för den regionala utvecklingen. En dag så kommer också Jan Björklund att förstå detta. För att läsa mer om Högskolan i Skövdes framgångsrika rekrytering, hela 22 procent fler sökande till höstens intagning, klicka här.

/Leif

God morgon!
Jag hann inte blogga igår. Men jag redigerade klart bilderna från helgen,
så så fort jag hinner lägger jag upp dem!

Ni får hålla tillgodo med en av favoritbilderna så länge:

Bokenäs

Önskar Dig en trevlig torsdag :)

~Titti

Idag så kom Statsminister Fredrik Reinfeldt med beskedet om att Karin Enstgröm utses till ny försvarsminister. Karin Enström har en gedigen kunskap om och dessutom egen bakgrund inom Försvarsmakten. Både som kapten i amfibiekåren och som tidigare politiker i försvarsutskottet.
För Skövde och Skaraborg är det inte oväsentligt vem som är försvarsminister. Försvarsmakten är viktig och betydelsefull för vårt område. Som kommunalråd i Skövde och politiskt ansvarig för försvarsfrågorna och den avgörande samverkan mellan Försvarsmakten och det civila samhället så välkomnar jag Karin Enström till ministerposten. Under hennes företrädare Sten Tolgfors tid som försvarsminister så har Skövdes och Skaraborgs samverkan med Försvarsmakten lyfts som norm för hur samverkan ska ske i hela landet. 

Försvarsmaktsråd Skaraborg kommer snarast att bjuda in Karin Enström för samtal och information om vårt fruktsamma samarbete.

Till Karin Enström säger jag stort grattis till försvarsministerposten, statsministern har visat gott omdöme i sitt val. 

/Leif

20120417931 (MMS)

-Leif- Introduktion för nyanställda. Två gånger per år bjuder Skövde kommun in våra nyanställda. I eftermiddags var cirka 120 nya medarbetare inbjudna för att få en övergripande bild av Skövde kommun som arbetsgivare, för att få träffa och lyssna till kommuntjänstemannaledningen och mig. Som kommunalråd är det alltid lika roligt att möta våra anställda. En kommun spänner över de allra flesta yrkesgrupper och alla är beroende av varandra för att helheten i den kommunala servicen ska fungera. Skövde kommun har under några år haft ett tydligt fokus på att utveckla det attraktiva arbetsgivarskapet. Några exempel på detta: vi erbjuder alla anställda personalbil med bruttolöneavdrag, vi erbjuder de anställda där avtalen tillåter löneväxling till extra pensionsavsättning, vi erbjuder tidig rehabilitering som handlar om att förebygga sjukskrivningar, vi synliggör och visar uppskattning för vår personalen mer än tidigare. Detta är några exempel på vad vi gör för att sätta handling bakom orden om attraktivt arbetsgivarskap. Offentlig sektor har svårt att konkurrera lönemässigt mot den privata sektorns löner, då är det viktigt att fylla anställningarna med andra erbjudanden som ökar attraktiviteten när konkurrensen om arbetskraften ökar. Här hoppas jag att Skövde har förmågan att fortsätta gå före och visa vägen i kommunsverige. Med värdeorden i Skövde kommuns varumärke: kraft, mod och glädje så borde det inte vara några problem. /Leif

11 månader men nu märks det att han är hane ;)Och jag lovar att han markerar sitt revir här på gården - varje buske, träd, sten ja det mesta får sig en skvätt! Så det bör inte råda några tvivel om vem som bor här :)

~Titti

Idag så presenterade finansminister Anders Borg regeringens vårbudget. Det blev inte så mycket nytt under stjärnorna, Sverige har jämförelsevis klarat sig bra genom 2000-talets finanskriser. Huvudanledningen till detta är det finanspolitiska ramverk som Centerpartiet genomförde tillsammans med Socialdemokraterna efter 90-talskrisen.

Klicka här
så kan du se och läsa regeringens powerpointspresentation från vårbudgetpresentationen tidigare idag.  

Det mesta talar för att konjunkturen vänder starkt uppåt igen under 2013. De tvära kasten i ekonomin är något som vi som är kommunpolitiker måste vänja oss vid. Det visar två saker: Nödvändigheten av att ha reserver och buffertar samt att också ha is i magen. De kommande veckorna ska nu kommunbudgeten för 2013-2015 arbetas fram den kommer behöva innehålla båda ingridienserna om vi i Centerpartiet får bestämma.

/Leif

Oj vilken dag det har varit, intensiv som attan men jag har hunnit med en hel del :)

Direkt från jobbet åkte jag till "Föreningen", träffat många härliga och inspirerande människor!

Men nu är jag trööött...Hoppas att Leif kommer hem innan jag somnar...

~Titti

Hade tänkt lägga ut bilder från min helg i Bokenäs, men jag har inte hunnit. Istället har jag suttit och redigerat andra bilder, som till exempel dessa:

Visst ser det gott ut?

Återkommer med helgens bilder :)

~Titti

I dag så kom ännu en opinionsmätning, mätningarna duggar tätt och det är ingen tvekan om att väljariopinionen blir allt mer rörlig, det visar om inte annat de senaste 2-3 månadernas tvära kast i väljaropinionen. Var så säkra det kommer skifta på nytt. Likheterna i väljaropinionen för fyra år sedan är slående. Då hade Socialdemokraterna med Mona Sahlin som nyvald S-ledare också höga opinionssiffror. När väl valet 2010 närmade sig och alternativet till Alliansregeringen blev allt tydligare så vände opinionen snabbt. 

Än så länge så har den nyvalde S-ledaren Stefan Löfven valt att ligga lågt, få utspel och få tydliga besked. För Stefan Löfven och det Socialdemokratiska partiet så närmar sig dagen då man måste ge besked i flera viktiga frågor. Inte minst med vilka partier man avser att bilda regering med om man vinner valet 2014. Det är högst troligt att smekmånaden för Löfven då kommer ta ett abrupt slut. Vilket inflytande ska Vänsterpartiet tillåtas ha? Hur landsbygdsfientlig politik ska S tvingas acceptera för att få med sig Miljöpartiet? 

I morgon så presenterar regeringen vårpropositionen kring den ekonomiska politiken. Det mesta pekar på att de dystra ekonomiska prognoserna för några måndar sedan är något ljusare, det är i varje fall vad konjunkturinstitutet och andra prognosmakare  pekat på under senaste månaden. Något som däremot borde bekymra det Moderata partiets strateger är varför de tre småpartierna i regeringen inte får någon framgång i väljaropinionen? Hela Allianssamarbetet går ut på att alla fyra partierna ska se sig som vinnare. Frågan blir vad är Moderaterna redo att göra för att möjliggöra ökad profilering för de tre småpartierna i regeringen, något som kan bli avgörande för om Allianssamarbetet ska överleva 2014?  

/Leif
   

Kom hem igår, möttes av en glad make :)Idag leker jag extra mycket med Zorro!

~Titti

100media_imag086 (MMS)

Underbar utsikt att vakna till! Därtill: strålande sol som skiner från klarblå himmel :) ~Titti

20120412922 (MMS)

-Leif- Intensiva dagar med Bergsstaten är över. Som jag skrev igår så har Bergsstaten varit på besök i Skövde under två dagar. Under gårdagen så fick man med egna ögon se, allt från kalkstensbrytningens effekter för 100 år sedan, effekterna av kolmbrytningen och slutligen gjorde vi ett stopp på Ranstad i Häggum. Det enda stället där det skett uranbrytning i Sverige. Miljökonsekvenserna av den ändock ringa brytning som skedde under 1960-talets första år är enorma. Totalt utvanns 215 ton uran under fem år, lika mycket som behövs för att driva ett svenskt kärnkraftverk under ett år. Vi gjorde i går både besök vid det gamla dagbrottet som idag är en sjö och på det stora restlagret där avfallet lagras. Länsstyrelsen var med på resan och informerade om att hitills så har återställningsarbetet kostat 500 miljoner kronor, vad slutnotan kommer bli vet ingen. Om man skulle bryta så mycket uran som behövs för den svenska kärnkraftens behov under ett år skulle ca en kvadratkilometer behöva brytas per år i Västgötabergen. Det betyder att hela kalkstensbrottet som Cementa åstadkommit på 100 års brytning är vad som skulle behövas på bara något enstaka års brytning. Dessutom är det bara runt ett halvt kilo uran per ton som bryts resten är avfall. Jag är mycket nöjd med Bergsstatens besök detsamma sa myndigheten när de lämnade Skövde. Nu fortsätter vi kampen mot uranbrytning i Västgötabergen. /Leif

100media_imag086 (MMS)

~Titti~ Är på planeringsmöte med "Föreningen" ute på Orust. Nu är det snart middag och jag sitter på en klipphäll och njuter av den vackra utsikten :) ~Titti

Nu har de äntligen kommit - Scillorna, en av de absolut vackraste blommorna!

Scillor i trädgården

Jag planterar nya scillor varje höst. Mitt mål är att ha ett helt hav av dem i trädgården :)

~Titti

100media_imag085 (MMS)

Det bästa med att gå till frissan är att i lugn och ro bara sitta och läsa tidningar (dock sällan de senaste)! Eller ja, kanske det näst bästa - bäst är ju att gå nöjd därifrån! ;) ~Titti

20120412920 (MMS)

-Leif- Bergsstaten på tvådagars besök i Skövde. Idag ges Bergmästaren och juristen på myndigheten en 100 årig resa tillbaka hur uranet har påverkat boende och verksamheter på Billingen. Vi gör en resa från Kolmbrytning i Timmersdala, till uranbrytning i Ranstad, till dagens försök av det Kanadensiska Bolaget, Continental Precious Minerals att få bryta uran igen mot markägarnas och kommunernas vilja. Jag vill genom Bergsstatens besök öka kunskapen hos myndigheten i det fortsatta motståndet mot uranbrytning i på Billingen och i Västgötabergen. /Leif

Idag har jag styrgruppmöte med BUSS, Build Up Skills, energy training for builders. Sverige ska halvera sin energianvändning i bebyggelsen fram till år 2050. Redan år 2020 ska all nybyggnation vara s k näranollenergibyggnader och energianvändningen efter större renovering ska reduceras. Hela branschen ska ställas om till ett mer energieffektivt byggande. BUSS är ett EU-projekt för 21 länder och styrgruppens uppgift är att leda det svenska arbetet, under styrgruppen finns en projektgrupp och en referensgrupp.

Vill du läsa mer om BUSS klicka här 

Att jag blivit tillfrågad om att sitta i styrgruppen tror jag är en kombination av dels det energieffektiviseringsarbete som bedrivs i Skövde kommun, samt att jag också sitter i Sveriges Kommuner och Landstings fastighetsfond och styrgruppen för Hållbar Utveckling Väst som samordnar energirådgivarna i Västra Götaland. Det är ett tidsbegränsat uppdrag och vad jag förstår ska vi vara klara med vårt arbete under 2013. Efter mötet i dag så kommer jag veta mer.

På tåget till Stockholm
/Leif

Sedan Zorro kom till oss har vi tränat och tränat och tränat med honom om var tomtgränserna går. Och det har gått över förväntan, han har hållt sig på tomtgränsen hela tiden.
Vi har förundrats över att han inte har verkat ha sett rådjuren som brukar hålla till på fälten
som omger oss, eller i alla fall inte verkar ha brytt sig om dem?

Rådjur i sikte!

Men så en måndag kväll för två veckor sedan när vi skulle ut en liten stund innan det blev mörkt stod det ett rådjur i trädgården! När rådjuret fick syn på oss vände det tvärt om och sprang iväg och då drog Zorro efter!!

Jag insåg på en gång att det inte var någon mening att ropa på honom, han hörde mig inte. Så jag gick efter ut på åkern och så gick jag och ropade och ropade vartefter det blev mörkare och mörkare. Det är helt omöjligt att se en svart hund i mörkret :s  Usch och fy vad otäckt det var!
I en och en halv timme letade jag efter honom utan att vare sig se eller höra honom.
Till slut började jag gå tillbaka och kan ni tänka där i trädgården vankade en flåsig och trött hund
fram och tillbaka och väntade på mig! Lycka!!

Efter det var det som om han fått "smak" för livet utanför tomten, för nu kunde det mesta locka honom över gränserna: en fågel, en pinne, ett jättespännande löv... Så då bestämde vi oss för att vi måste sätta staket runt hela tomten och det är vad vi gjort nu under påsken!Så nu kan han springa fritt......men utan rymningsrisk :)

~Titti

20120410917 (MMS)

-Leif- Kommunstyrelsen på samråd om Cementas täkt i Skövde och får bland annat information av fabrikschefen Matilda Hoffstedt om verksamheten i Skövde. Cementas Skövdefabrik är en av världens mest miljövänliga. Om några år så går nuvarande täkttillstånd ut. Ett beslut som Skövdes politiker med nuvarande lagstiftning har liten eller ingen rådighet över. Området för utökad täkt ägs av Cementa / Heidelbergkoncernen och är klassat som riksintresse för mineralfyndighet. Centerpartiet har haft en positiv inställning till verksamheten i Skövde, vi kommer som parti under våren möjliggöra för medlemmar och sympatisörer att informera sig med bland annat studiebesök på företaget. Cement och stenindustrin är en del av Skövdes historia och jag hoppas att det också ska vara en fortsatt del av framtiden. /Leif

Tillbaka till verkligheten!
Efter en skön och avkopplande ledighet känns det bra att komma tillbaka till rutinen :)Blir ett och annat telefonsamtal idag gissar jag...

~Titti

100media_imag084 (MMS)

Vi firar tvåårig förlovningsdag och njuter av kärleken (och god 3-rätters) ♥

100media_imag083 (MMS)

-Leif- På rundresa i hembygden med familjen :) (På bilden Vara stationshus) /Leif

Tänkte måla mina naglar i påskens alla färger, men när jag öppna lådan med alla nagellacken fastnade jag för den lila färgen. Så då plockade jag fram alla lila burkar och insåg att jag faktiskt hade 10 nyanser av färgen lila!

10 nyanser lila nagellack

Så då bestämde jag mig för att använda alla färgerna:

Påsknaglar!

Olika lila på alla 10 naglarna!

Påsknaglar!

Om jag tycker det är snyggt? Nej men det var kul - är det påsk så ska det spraka färger!! :)

~Titti

100media_imag083 (MMS)

Efter en heldag ute (i bitande kyla!) med trädgårdsskötsel är det gott med en värmande brasa i kakelugnen :) Glad Påsk! ~Titti

20120406911 (MMS)

Dagens snöfall kom riktigt lägligt, det är sällan vi har sydlig vind i kombination med fukt, men i eftermiddag så stämde allt på en gång. Efterlängtat av oss och alla grannar så kunde vi tända och elda upp resterna av ett förfallet hus och ris på en allmänning nere vid ån tidigare i eftermiddag. Det blev lite av en grannfest nere vid den gamla badplatsen när brasan kunde tändas. Ideer finns nu om att bygga en bastu och göra en grillplats för alla boende vid ån i framtiden. Nu har vi njutit av god påskmiddag och åtminstone jag känner mig skönt trött efter en lång arbetsdag där mycket har blivit gjort, vilken tur att det var en LÅNG fredag. ;D /Leif

100media_imag082 (MMS)

Köper påskgodis till Zorro, ganska mycket att välja mellan och en krona billigare är vårt godis! Zorros favorit är... ALLA!! Självklart får han sin favorit! ;) ~Titti

Under påskhelgen så har vi skapat en liten egen tradition. De senaste tre åren. (då borde det kunna kallas för tradition?) så har vi  med hjälp av svärfar lagt de sista dagarna i skogen för nedtagning av ved till nästa vinter. Idag har jag jobbat där själv under några timmar och om inte aprilvädret sätter käppar i hjulen så kommer vi att fortsätta i morgon. Det är roligt med skog och bara tanken att det vi röjer och gallrar nu kommer ta ytterligare ca 40-50 år innan det är avverkningsbart, är i sig hissnande. 

Allt arbete i skogen utgår från ett hållbart långsiktigt tänkande, så väsenskilt från mycket annat i dagens samhälle, där vi bara ska springa fortare och det vi gör ska göras billigare. Hållbarhet och uthållighet är ingridienser jag skulle vilja se så mycket mer av detta i det politiska arbetet. Själv ska jag i varje fall ägna mig åt detta de kommande fyra dagar.

                           

Glad Påsk :)

/Leif

   

100media_imag082 (MMS)

~Titti~ Skärtorsdag och långhelgen har börjat! Idag har jag jobbat halvdag och sen sprungit runt på stan och fixat diverse ärenden. Har även gjort mitt första besök hos sjukgymnasten med förhoppning om att jag nu ska få ordning på min rygg en gång för alla! Sjukgymnasten sa att "det här kommer ta tid" men det är jag helt okej med, jag är bara glad att få hjälp och att jag verkligen kan jobba för att åtgärda problemet! Kvällen avslutades med besök på "föreningen" och nu blir det familjemys :) ~Titti

I går för exakt ett år sedan så åkte Titti och jag till Mexico på vår bröllopsresa. Den absolut bästa resan jag gjort i mitt liv. Under dessa kyliga vårdagar så är det skönt att minnas tillbaka på sol, värme, het sand, bad och avkoppling kryddat med mycket god mat och dryck.Bilden: Mexico för ett år sedan i strandbaren :)

Påsken är en milstolpe i det kommunala politiska arbetet. Tiden efter påsken är den mest spännande politiska tiden varje år. Då går vi in i det skarpa budgetarbetet när det ska diskuteras, göras avvägningar och politiska överenskommelser kring nästa års inriktning och de kommande årens investeringar ska läggs fast. Den närmsta månaden efter påsk fram till att majoritetens budgetförslag presenteras i mitten av maj är den period på året, då det har störst betydelse i kommunpolitiken vem som bestämmer.

Denna veckans första dagar har handlat mycket om budgetförutsättningarna för de kommande åren. Det finns en hel del frågetecken kring hur den internationella finansiella oron slår mot kommunsektorn, men framtiden innehåller också oerhörda möjligheter i en kommun som växer. Den senaste 12 månaders perioden har Skövde vuxit med ca 430 invånare, detta skapar stora möjligheter.

De kommande dagarna så tänker jag inte tänka på kommunen i första hand utan på familj och vänner och då och då drömma tillbaka till Mexico för ett år sedan :)

/Leif   

Förra veckan när jag var på Brukshundsklubben fick jag reda på att en valp
är valp t.o.m. 9 månader, vid 10 mån (som Zorro är nu) räknas de inte längre
som valp utan som unghund. Fast som de sa på kursen, det är lite olika beroende
på ras, en Dobermann som blir så stor är egentligen valp tills den är 1,5 år.
Det kan jag hålla med om! Det är bara bus i huvudet och rörelserna är "valpiga" så det förslår,
det är bara storleken som lurar - då ser han ut som en vuxen hund
(men det blir han först efter ca 2 år...)!!

Zorro yogar?

~Titti

PS. jag är fortfarande trött efter gårdagens träning med Z,
lyckligtvis har jag ett stimulernade jobb som piggar upp! :)

20120403907 (MMS)

I kväll har Zorro börjat skolan igen, unghundskurs. Leif kom lite senare till Tidaholm efter ännu en dags budgetarbete i kommunen och Titti kom med Zorro efter en dags möte i Göteborg till kursen. Hur gick det då? Vi kan konstatera att vi har en livlig ung tonåring som vet reglerna men gärna testar gränserna för närvarande. Vissa moment fixade Zorro galant men hade han själv fått bestämma hade det nog blivit mycket lek och bus. Hemma sitter nu en totalt utslagen matte och halvmatt husse och i hundsängen snarkar Zorro. Det kostar på hela familjen Walterum när det är hundkurs! Gonatt /Leif o Titti

20120402905 (MMS)

-Leif- Budgetarbete med klassisk pärm! Idag har förvaltningscheferna i Skövde kommun överlämnat underlag för budget och strategisk plan 2013-2015 till politiken. Den visar att det fattas ca 60 miljoner 2013. Nu väntar en månad av politiskt förhandlande inom den styrande borgerliga majoriteten. I kväll har Centerpartiets fullmäktigegrupp diskuterat våra strategier och prioriteringar. Under förra veckan kom såväl Nordea som Konjunkturinstitutet med sina prognoser om ekonomin och de spår båda en snabbare återhämtning i ekonomin än tidigare prognoser visat. Detta gör att det finns anledning att ha is i magen. Ser vi dessutom till Skövde kommuns ekonomiska resultat de senaste fem åren är det redovisade resultatet på ca 250 miljoner. Dessutom har kommunen gjort extra avsättningar till pensionsskulden och tagit andra kostnader i förtid på 150-200 miljoner under samma femårs period. För Centerpartiet är det viktigt att Skövde fortsätter att utvecklas med bra tillväxt och fortsätter vara motorn i Skaraborg. I morgon så fortsätter budgetdiskussionerna i den politiska majoriteten. /Leif

Haha vad roligt att mitt aprilskämt gick hem!Hur som: ett gott skratt glädjer alltid!!

~Titti

Jag gillar Aprilskämt, idag är det är inte alltid lätt att veta vilka nyheter
som är April fools eller vilka som bara är fools?! :oMitt förra inlägg om att jag funderar på att köpa en ödla var naturligtvis ett aprilskämt! ;)

Me NO like reptiles!!!

~Titti

100media_imag081 (MMS)

Årets första grillning! Förutom kylan trevligt :) Nu är det vår! /Leif

Jag har funderat ett tag på att ha en liten ödla som husdjur, har tittat lite närmare på Dabbagamerna. Visst är de fina?Så nu är jag på jakt efter ett lagom stort terrarie till ett bra pris! Tips någon?

Undrar om de behöver sällskap? Borde kanske köpa två stycken? :question:

~Titti

Ps. Hittade bilderna på Telléus hemsida http://www.telleus.se/