Jag tycker det är roligt att klä barnen i tvillingkläder:
 
 
 
 
 Gäller att passa på när de är små! 😊
~Titti
Blogg.se har haft underhåll så jag har inte kunnat blogga som vanligt...
 
I eftermiddag/kväll har jag provbakat en kaka som är ett av förslagen till doptårta. Blir väldigt konstigt när jag inte kan provsmaka den själv (eftersom den innehåller mjölkprotein)?
 
 
("Grundstommen" 😉)
 
Dessvärre fick den svalt mottagande av försökskaninerna.. Det är en amerikansk tårta och jag vet inte om "felet" kan vara att de jämför med vanlig svensk traditionell tårta? Skiljer ju en del i form, smak och konsistens..
 
Jag ska ta hem den till Leif så får han avgöra! 😊
~Titti~
Kommer du ihåg att jag berättade att jag har bra koll på att packa ned alla barnens saker men glömmer mig själv? En sådan sak som jag upptäckte att jag glömde var: min jacka!
 
Note to self: om du ska åka iväg i november är det bra att ta med sig kläder så att man även kan vistas utomhus utan att frysa ihjäl!!
 
Barnen har det iaf varmt och gott ute på promenad :)
 
 
 När vi skulle gå hittade vi inte vantarna i all hast, men sockor värmer också! 😉
 
 
Charmtroll!
 
 
 
Det ser så gott ut att ligga i vagnen och sömnen låter inte vänta på sig!
 
~Titti
Försöker lägga upp ett inlägg med bilder men det publiceras inte..
 
Vet inte om det är bloggen eller internetuppkopplingen som strular?
 
Återkommer!
~Titti
Igår sken solen och vi bestämde oss för att ta en promenad efter lunch. Det var bara det att när vi väl kom ut försvann solen och ersattes med dimma?
 
Det var skönt med en promenad (om än kort) ändå och dimman gjorde att allt såg så trolskt ut:
 
 
 
 
 
Det jag älskar - och saknar - mest med Småland är allt vatten! Det finns vatten överallt, sjöar, åar, kärr - vatten överallt!!
 
 
Att sätta sig vid en spegelblank sjö och titta ut ger ro i själen 💚
 
~Titti
Alltså det har blivit helt galet med läggtiderna? Antingen får jag försöka få dem att somna för natten flera gånger på kvällen, eller så sitter de uppe och suddar..
 
Den här gången (bara andra gången de sover borta) märker de verkligen av den nya miljön. Och det är klart, det är nya sängar, nya ljud och annat ljus.
 
Jag försöker vara lyhörd för vad som påverkar och försöker rätta till det jag kan. Men det är inte helt lätt. Tror iaf att vi ska köpa resesäng till nästa gång och testa det. Till dess sover vi lite "huller om buller"! 😉
 
~Titti
Att packa till barnen går ganska snabbt numer, jag har skrivit en packlista så det är bara att bocka av. Komiskt nog håller jag varje gång på att glömma mig själv! Jag kanske också behöver lite grejer, typ kläder, tandborste m m.? Måste nog skriva in det på listan... 
 
Idag åkte jag och barnen till Småland. Det är alltid lite nervigt hur det ska gå. Kommer de bli hungriga så vi måste stanna på vägen? Gråta efter nappen? Skrika för att de inte orkar sitta i babyskydden? Eller något annat missnöje...?
 
Kl. 11:49 lämnade vi gården. Kl. 11:55 sov Gossen, 11:57 sov Tösen (hon vaknade någon gång under resan men var nöjd med att bara sitta och titta ut) och sov gott tills vi kom fram strax innan halv tre 😊 Goa ungar!!
 
Fast att somna borta var lite svårare denna gång... Istället fick vi sällskap såväl vid middagsbordet som vid soffhänget!
 
 
Sen kväll borde väl innebära sovmorgon? Hoppas kan man ju.. 😉
~Titti
Här har varit full rulle sedan tidig morgon! Vid halv nio kom mina Ladies hit och jag bjöd dem på frukost/brunch, och till det lite bubbel ☺️
 
 
De söta barnen tog sin förmiddagslur under tiden vi åt och vaknade lagom för att hinna charma dem alla innan de for. 
 
Ladies:arna åkte vidare på "Hemlig resa". Det hade varit roligt att följa med, men jag har det gott här hemma med mina älsklingar!
 
Nu till något helt annat! Jag har velat fram och tillbaka på vilken klädsel barnen ska ha på mottagningen efter dopet och nu har jag nog kommit på det! Nätshopping är väldigt praktiskt när man handlar till bebisar! 😉
 
Dessutom har jag köpt en Bumbo till dem som de har provsuttit i för första gången:
 
 
 
Som deras morfar sa: en helt ny värld har öppnat sig för dem! 😄
~Titti
Idag har vi varit på BVC, Leif mötte upp på plats. Nu har Tösen passerat 6000 gr! Som sagt, de växer så det knakar 😊
 
BVC- sköterskan var nöjd med allt och sa att de börjar komma ikapp i utvecklingen med en del saker nu. Vi pratade om vad vi ser nu och vad vi har att förvänta inom kort. Typiskt för just fyra månader är att de hittar sina händer och ofta har dem i munnen - check! De pratar och jollrar - check!
 
Ett av de häftigaste utvecklingssteg som skett nu är hur båda barnen letar efter mig i rummet och när de ser mig - då ler de! Förstå hur lycklig jag blir - varje gång! 😍
 
Kvällen avslutades med förberedelser inför morgondagen och jag lagade  pizza till kvällsmat. En stor pizza och sedan en plåt med "degrester":
 
 
Men pga. amning och att jag utesluter mjölkprotein blir den inte som vanligt. Jag saknade i synnerhet lök och ost!
 
Men den smakade ändå godare än det ser ut! 😉
~Titti
Idag hade jag tid hos sjukgymnasten men på förmiddagen fick jag meddelande om att hon var sjuk så besöket ställdes in. Så typiskt för jag kan inte ha med barnen när jag är där och idag hade ju det varit fixat eftersom mamma kunde ta dem. Hoppas det ordnar sig med den nya tiden...
 
På eftermiddag åkte vi till skräddaren för att prova dopklänningarna som jag låter sy upp. Nu börjar de bli klara och Tösen fick prova ena. Kommer bli jättefint! Och Tösen var så go' och tålmodig när hon fick agera modell. Hon sken som en sol hela tiden 💚
 
Imorgon ska vi till BVC och det ska bli intressant att se vad de väger nu för de växer så det knakar!
 
Och växer man mycket måste man äta mycket och det gör de verkligen!! Så pass att maten näst intill tar slut emellanåt. Lyckligtvis är det god leverans så det fylls på kontinuerligt och så har köket väldigt frikostiga öppettider! 😉
 
~Titti
Jag hade tänkt att köra en EFIT-dag (Ett Foto I Timmen), men glömde bort det efter halva dagen. Men nedan ser du vad jag gjorde jämna klockslag idag, onsdag 19 november - tvillingarnas 4-månadersdag!
 
06:00
Ammar Tösen
 
 
07:00
Ammar Gossen
 
 
08:00
Under tiden som jag fixar och äter frukost leker Gossen i babygymmet
 
 
09:00
Det tar på kraften att leka.. Gossen tar en ordentlig nap
 
 
10:00
Ammar Tösen
 
 
11:00
Tösen leker i andra babygymmet
 
 
12:00
Vi äter lunch och efter att hunden fått mat blev det lite tid för ute-lek
 
 
13:00
Leif är ju på nordliga breddgrader, han saknas på många olika sätt. Det märks ganska snart när han är borta, bl.a. på att innertemperaturen sjunker... Så det var bara att masa sig ut till pannan och elda! Det blev ganska snart varmt och gott igen 😊
 
 
14:00
Mormor leker med barnbarnen 💞
 
 
15:00
fixar med tvätt
 
 
16:00
Tösen gymmar i köket!
 
 
 
Sen glömde jag ta kort några timmar...
 
 
21:00
Jag har inte ätit citrusfrukter sedan jag började amma eftersom bebisarna kan reagera på det. Men ikväll beslutade jag mig för att testa äta en apelsin. Hoppas att de inte reagerar på den, för den var fasligt god! 😉
 
 
22:00
Candy Crush:ar...
 
 
23:00
En sliten Leif kommer hem, men försöker se pigg ut. Han är efterlängtad! ❤️
 
 
~Titti
19, 4 månader, EFIT, Ett Foto I Timmen, november, tvillingar,
Gossens utveckling går i rasande fart! Idag har han vänt sig om - flera gånger om! Jag hade precis lagt honom på rygg i babygymmet i köket, sedan gick jag för att hämta Tösen i rummet bredvid och när vi kom in i köket igen låg Gossen på mage! Oj vad glad jag blev och vad förvånad han såg ut! Jag vände tillbaka honom till rygg och gick för att byta blöja på Tösen och då vände han sig igen! Nu under kvällen har han vänt sig flera gånger om: från rygg till mage och från mage till rygg. Vad häftigt det är att se hur han utvecklas!

Idag hade jag bjudit in för tvillingträff men ena familjen uteblev då ena tjejen hade feber. Men två tredjedelar var på plats:
 
 
(Tösen och Gossen längst till vänster)
 
 
Alltid lika roligt att träffas och denna gång började de så smått ta notis om varandra 😊
 
Leif har åkt till Norrland på försvarskonferens och jag och barnen  har fått besök av min mamma. Nu väntar några dagar med mormorsmys 💞
 
~Titti 
Gossen börjar bli en riktig nattsuddare... Så vi är lite trötta här om morgnarna numer... Eller ja, Gossen och mamma är trötta, Tösen är pigg! Osynkade så till den milda grad...
 
Jag skyller allt på ryggskottet! Innan dess dubbelammade jag dem och de var näst intill helt synkade! Efter skottet fixar jag inte att sitta och amma längre stunder, så istället ammar jag dem liggande en i taget. På gott och ont ringer nu deras mat- och sovklockor på helt skilda klockslag!
 
Under dagen försökte jag se till att Gossen inte sov för länge med förhoppning att han skulle somna tidigare på kvällen. Dessutom hade han två underhållare hos sig, i form av två fina kollegor till mig. Men somnade gjorde han inte, men stärkte sig med två ordentligs powernaps! Så nattsömnen lär vänta på sig..
 
Den här lilla donnan däremot har enligt mig en perfekt dygnsrytm! Mitt mission den närmaste tiden blir att få in Gossens rytm med hennes 😊
 
 
Min rosa dröm! 💖
~Titti
Nu börjar snart en av mina favoritfilmer på TV: Ömhetsbevis (Terms of endearment) med Shirley MacLaine, Debra Winger och Jack Nicholson i huvudrollerna.
 
Se den! Men var beredd på att gråta...
 
~Titti
Jag har varit blond i hela mitt liv. Jag var blond fram till den dagen jag fick barn, efter det har håret blivit betydligt mörkare. Jag var lite förberedd på det då jag hört andra berätta om att det har hänt dem och jag vet ju att hårpigmenteringen ökar vid amningshormoner. Men det känns väldigt mysko att ha en mörkare hårbotten?
 
          
 
Idag tog jag tag i det! Efter samtal med (nya) frisören bestämde jag mig för att lägga mörka och ljusa slingor i mitt hår. Jag var rädd för att det skulle bli väldigt mörkt, men det blev okej:
 
 
Jag räknas väl fortfarande som blond, men det är betydligt mörkare än vad jag någonsin varit..
 
Och en annan sak: sk. "egentid" är inget för mig, jag saknade barnen heeela tiden! Leif tog dem på barnvagnspromenad i stan (så att de skulle kunna komma till salongen lite snabbt, i händelse att någon skulle bli akut hungrig) och var snäll nog och skickade bilder till mig:
 
 
 
Ja jag vet! Sötaste bebisarna 😍
 
~Titti
Jag är med i olika grupper på Facebook med anknytning till bebisarna, t.ex. "tvillinggrupper". Där dryftar vi tvillingföräldrar ditten och datten om saker som händer i våra liv, ger tips, råd, ställer frågor och framförallt berättar om roliga upplevelser med våra härliga barn!
 
Jag vill dela med mig av en fantastisk skildring om hur en natt med tvillingar kan te sig, som en humoristisk mamma skrev om vid ett tillfälle:
 
Haft svartklubb här inatt 😎 Öppnade vid 4-tiden, härlig atmosfär mycket tjöt, skratt och glada tjut 🎉 Var en del dans också 💃 Men som det ofta blir på sådana här tillställningar blev stämningen allt mer surmulen. I baren blev det nästan slagsmål 💪 när gästerna samtidigt blev väldigt törstiga, någon fick en fot i huvudet någon annan kräktes och katastrofen var ett faktum 💥 Festen slutade av att gästerna däckade lagom till att alarmet på väckarklockan ringde!
 
Klockrent! Mången tvillingförälder som känner igen sig gissar jag! 😉
 ~Titti
Det händer mycket i bebisarnas utveckling. Känns som något nytt sker var dag? De är med på ett helt annat sätt nu och de "ser" sin omvärld. Och jag lovar, när jag tittar in i Gossens eller Tösens ögon och han/hon tittar tillbaka, alltså det känns som om de ser ända in i min själ! Den djupa mörka klara blicken - Så vacker och så häftigt!!
 
För en månad sedan vände Gossen sig från rygg till mage, på ett kick gick det och det var tur och kul att jag såg det! Men det var nog bara en tillfällighet för sedan har det inte hänt något mer. Förrän igår kväll när Leif lekte med barnen som låg på filten. Han tränade dem att ligga på mage, då tränar de på att lyfta huvudet och benrörelserna till ålning/krypning börjar ta form. Och då sa det swish! Gossen vände från mage till rygg! Jo jo minsann! Men attans att jag missade det!
 
Händerna och fingrarna var det länge sedan de bekantade sig med, men fötterna har de ännu inte upptäckt. Så jag tog fram presenten de fått från Helena, babytossorna med skallror i (rekommenderad ålder 3 månader och uppåt):
 
 
 
Så jag satte på dem så vi får väl se när de hittar dem...
~Titti
Vi har en så luuugn och skön vecka! Inga bokade tider, inga åtaganden, vi kan göra allt i vår egen takt 😊
 
Det enda mörka molnet på himlen är min rygg. Den är okej nu (beror i och för sig vad man jämför med? Jag jämför med ryggskott..) men jag försöker att minimera lyften på barnen. Det gör att vi mest håller till i ett rum. För barnens del spelar det ingen roll, men jag upplever mig lite som en tråkig mamma som inte kan variera mina "roligheter". Ja ja..
 
Avslutar med en gla' bild:
 
 
Lycklig Tös i pappas knä ❤️
~Titti
Ibland har vi flera outfits på en dag...
 
 
Värsta modeshowerna ;)
 
~Titti
Dagens outfit:
 
 
Mammas älskling 💙
 
~Titti
Laddar för en hemmavecka! Denna veckan är det lugn planering som gäller, eller rättare sagt ingen planering alls utan vi tar dagen som den kommer 😊
 
Min snälla vän Alex hade skickat ett stort paket med bebiskläder som jag nu har sorterat och lagt in i byråer.
 
 
Lika kul som det är att ta fram nya kläder, lika jobbigt är det att packa ned kläder som nu är för små. Stoppa tiden det går för fort!!
 
Men jag njuter och utvecklingen är häftigt också! Idag SKRATTADE Tösen för första gången - ett gurglande härligt sprudlande högt skratt! Tösen skrattade mamman grät - men båda var lika glada!! 💞
 
~Titti
 
Leifs Fars Dagspresent blev en upplevelse - till Arena Skövde! För första gången testade vi babysim. På söndagar har de drop-in på eftermiddagen, Man kommer och går som det passar och på plats finns en instruktör.
 
Vi hade inte köpt några blöjbyxor eftersom vi inte visste om barnen skulle tycka om det eller inte men vi köpte badblöjor i entrén. Efter att vi parkerat och låst barnvagnen tog vi varsitt barn och gick in på damernas (Tösernas) respektive herrarnas (Gossarnas). Ombytta och duschade möttes vi sedan vid rehabbassängen där instruktören tog emot oss på en gång. Han visade oss några grundläggande övningar och några roliga leksaker som fanns uppsatta i bassängen. 
 
Tösen och Gossen gillade det från första stund! Bara glada och intresserade miner. Och så riktigt myyyste de i vattnet! Riktigt lyckat och vi kommer definitivt göra om det 😊
 
Båda barnen, men framförallt Tösen blev jättetrötta (och då kan det vara svårt att hålla humöret uppe) efter badet.
 
 
Trött liten Tös som inte orkar mer än sitta i pappas knä.. De somnade båda två så fort vi la ned dem i vagnen och sov sedan i flera timmar!
 
Alla tre tyckte att det var en bra Fars Dag!
 
~Titti
Idag är det Fars Dag! Grattis Alla Ni som har haft turen att bli pappor och kan firas idag! Lycka att få vara förälder 💙
 
Jag ser med spänning fram emot vad Leif tycker om sin present!
 
 
Jag hjälpte till lite, men Tösen & Gossen kommer vara delaktiga i högsta grad! 😉
 
~Titti
Igår hade jag efterkontroll på barnmorskemottagningen. Jag är glad för att jag har en så bra barnmorska för det blev lite jobbigt vilket jag inte var beredd på. Jag hade en tuff förlossning och det är mycket att bearbeta, det har jag inte gjort :(
 
Direkt efter förlossningen fick vi erbjudande att komma till Antenatal på sjukhuset och prata om förlossningen. Det är dags att ta tag i det erbjudandet, tacka ja och boka tid. Då kommer vi att få prata om våra upplevelser och ställa frågor och få svar om varför det gick som det gick. Det var jobbigt att tänka tillbaka igår, men jag inser också att det är viktigt att göra det..
 
När jag var iväg var en kollega och vän snäll och kom hit och gick ut med barnen på barnvagnspromenad. Tänk vad konstigt det är att åka iväg utan dem? De saknas mig hela tiden!
 
 
Imorse hade jag bokat in ett tidigt besök hos sjukgymnasten. Efter nyår kommer jag förhoppningsvis kunna börja med våtvästträning och det ser jag fram emot! Fram till dess är det några få väldigt "små" övningar som jag ska göra. De kan nästan se ut och kännas som obetydliga, men det handlar om att väcka små små (stabiliserings-) muskler till liv.
 
Avslutningsvis vill jag bjuda på en fin bild från igår kväll. Bebisarna ville inte sova när jag ville lägga dem så de var fortfarande uppe och klarvakna när Leif kom hem. Och tur var kanske det, för de fick en fin stund tillsammans:
 
 
Jag tycker att det är så mycket kärlek i denna bild ❤️
 
~Titti
Fråga mig inte hur det gick till, men på något sätt har jag "lyckats" boka in något varje dag denna veckan? Jag tycker det är lagom att ha två aktiviteter per vecka, annars blir det för mycket fläng (även om aktiviteterna i sig är trevliga!). För hur man än gör så rubbas rutinerna..
 
Idag hade jag fikadate i Tidaholm på förmiddagen med två tjejer jag inte sett på ett tag och deras döttrar som jag nu fick träffa för första gången. En trevlig stund :)
 
Hemma packade jag upp ett babygym som jag köpt. Tösen blev först med att prova det
 
 
Klart godkänt! Hon gillade det ☺️
 
 
Leif är på Kulturgala, både Skaraborgs Allehanda och Aftonbladet sänder direkt och min plan var att titta på den från soffan. 
 
 
Men det blev inget med det, istället har vi haft en tuff kolikkväll. Jag avskyr det! Det är så hemskt att min lill* bebis har ont och jag kan inget göra annat än att försöka trösta 😢 Jag önskar att h•n slapp detta hemska magont!!
 
Tycker jag har gjort det mesta för att kunna påverka:
- undvika gasbildande mat
- äter ej choklad
- utesluter mjölkprotein
- bytt ut den oljebaserade D-vitaminen till vattenbaserad
- ger Semperdroppar
- maxdos Miniformdroppar
- ger babymassage
 
Vad finns det kvar att göra? Jag vet att det finns studier som visar goda resultat på spädbarnskolik med ackupunktur, men ingen har kunnat rekommendera mig någon som kan utföra behandlingen. Ja kvar är väl att jag ska sluta dricka kaffe? Men hur ska jag orka utan mitt koffein??! Gissar på att vi mammor till kolikbarn har ganska hög koffeinkonsumption - det matchas liksom till vaknätter...
 
Nu ligger lill* bebisen i sängen, utmattad av skrik och kramper, nu hoppas jag att h*n får sova gott resten av natten!
 
~Titti
Idag var det sedan tidigare planerat för Tvillingträff, pga. sjukdom var den tvillingmamman vi skulle vara hos tyvärr tvungen att ställa in. Men två tredjedelar av oss bestämde sig för att ses ändå och för att jag skulle slippa lyfta så mycket var vi hemma hos oss.
 
(Tösen i knät)
 
Det är så kul att få "tvillingsnacka" berätta och få ställa frågor om det vi är med om. Har du varit med om..? Har era börjat...? Vet ni om...? m m. Idag filmade jag dem allihop. Jag filmar till barnen, jag började när jag var höggravid. Det blir en slags videodagbok (fast jag filmar inte var dag) där jag visar och berättar för barnen om vad de är med om och vilka de träffar. Jag tror att de kommer tycka det är väldigt roligt att se på om några år. Jag tycker det är roligt redan och tycker att de växer och utvecklas i en väldigt fart!!
 
Det skiljer 7 veckor mellan dem. Yngst (Gossen) till äldst, från vänster till höger:
 
 
Så otroligt roligt att vi har träffat dem, och vad roligt barnen kommer ha när de växer upp 😊 Nästa gång vi ses ligger det två sötingar till på filten! 
 
~Titti
Idag var sista gången på babymassagen. På kursen masserar jag alltid samma barn men hemma kör jag på båda! Det är mysigt att se hur de reagerar på de olika strykningarna, vissa kittlar, andra ryser de av välbehag av och så skrattar de ofta vid tå- o fingerramsorna! 😊
 
Leif hjälpte mig på morgonen att lasta in i bilen och sedan ut ur bilen och till massagen. Sedan var sköterskan så snäll och hjälpte mig med dem in i bilen efteråt! Allt för att spara på min rygg!
 
Nu ikväll letade jag fram en gammal "vän"
 
 
 Om inget annat så ökar spikmattan blodgenomströmningen rejält för jag var varm över hela ryggen länge efteråt!
 
~Titti
Även idag kom jag ut på en liten stavgångspromenad. Sol, plusgrader och frisk luft - såå skönt 😊
 
 
Och fast man knappt kan tro det, med tanke på vädret, så är det november och mörkret påminde om att det är dags att smycka oss med reflexer. Leif såg även till att vagnen kommer synas i vinter!
 
 
 
I ett försök att minska sockerintaget mixade jag ihop en god smoothie med massor av antioxidanter, väldigt god!
 
 
 
Leif med sötaste Tösen!
 
~Titti
 
Nu räcker det med vaccination på ett tag va? 😉
 
Lördag och Leif har varit hemma hela dagen (kors i taket!). Det har inneburit att han tar alla lyft, lite omständigt blir det men vilken skillnad det blir för mig! Ryggen tackar & bockar 😊
 
På sen eftermiddag kom vi ut på promenad. Vi gick sakta (jag med stavar på sjukgymnastens inrådan) och njöt av den uppfriskande höstluften. Första promenaden för min del på tre veckor - frisk luft är INTE överskattat!!
 
 
Jag gick bara en kort bit för att inte riskera överanstränga mig, så Leif fortsatte sedan själv på en längre promenad i raskare tempo 😊
 
Under tiden passade jag på ett ta ett varmt bad med en rosendoftande bomb.
 
 
På något vis är det mycket "mys" som hänger ihop med hösten: varma bad, levande ljus, bokläsning (fast jag räknar inte med att läsa många böcker i år), te & soffhäng. Eller hur?
 
På kvällen blev det god mat och Så mycket bättre. För tillfället (hoppas jag) lever barnen enligt två helt olika klockor. Båda två somnade tidigt på kvällen, men Gossen vaknade efter någon timme. Eftersom han inte var trött alls, snarare piggast av alla, mutade han till sig lite extra pappagos
 
 
uppskattades lika mycket av dem båda! 💞
 
~Titti