100media_imag081 (MMS)

Myser med tända ljus. Vi, liksom de flesta andra, släcker under Earth Hour :) ~Titti & Leif

Nu är det vår och masor av variation väntar oss alla, som vår utsikt till exempel! ;)

En timme innan jag tog bilderna var marken täckt av snö...

Men nu skiner solen :)

~Titti

20120331900 (MMS)

Skaraborgs centerdistrikt har stämma idag på Wrågården i Falköping. Många intresserade, knappt 150 ombud och intresserade har kommit för att lyssna till EU-parlamentarikern Kent Johansson och statssekreteraren på jordbruksdepartementet Magnus Kindbom. Magnus kommer redovisa regeringens och Centerpartiets rovdjurspolitik. Vi är många som bor på landsbygden som beklagar att Centerpartiet själva inte styr över rovdjursfrågorna. Både skyddsjakt och licensjakt är nödvändiga för att få rovdjurspolitiken att fungera. Varg och andra rovdjur ska instinktivt vara rädda för människor, det blir de med ökad jakt. Jag är inte mot att det ska finnas varg i Sverige, men för att det ska lyckas måste människor på landsbygden kunna känna trygghet för sig själva, sina djur och egendom. Småortssverige och landsbygden behöver ett starkare Centerparti i nästa val, den förda rovdjurspolitiken är bara ett av många exempel på detta. /Leif

Äntligen fredag är det säkert många som tänker, jag håller med, men vill tillägga vilken spännande fredag det har varit:)

På förmiddagen så hade jag och kommunstyrelse stabens ansvariga i Försvarsfrågorna planeringsmöte inför bland annat årets aktiviteter på Almedalen. För tredje gången kommer Skövde kommun och Försvarsmaktsråd Skaraborg att finnas med på Almedalen med minst ett seminarie kring samverkan mellan Försvarsmakten och det civila samhället. Regeringen föreslår nu i en uppgörelse med Socialdemokraterna att Skövde och Skaraborgsmodellen med Försvarsmaktsråd ska implementeras i hela landet. Det är extra roligt att en modell som jag och mina tidigare kommunalrådskollegor är pappa till lyfts som en framgångsrik väg för samverkan i hela landet.

Förmiddagsmötet följdes av mer Försvarsfrågor. När det nya personalförsörjningssystemet infördes och den allmänna värnplikten avskaffades så lades också det en gång så starka Värnpliktsrådet ner. Det har ersatts av en nybildad intresseorganisation Svensk Soldat (klicka på länken för att läsa mer). Idag så kom en av styrelseledamöterna till Skövde för att tillsammans med en soldat på Skaraborgs regemente P4 diskutera diverse frågor kring det nya personalförsörjningssystemet. Det blev ett lärorikt möte med mycket bra inputs. Mötet inleddes med en suveränt god lunch på Restaurang Glädje  (klicka på länken för att läsa mer), 2011 fick restaurangen Skövde kommuns miljöpris för sitt stora miljöengagemang och för att man arbetar med lokala råvaror och ursprung.

Politik är roligt och i Centerpartiets fullmäktigegrupp har vi oerhört roligt. Vi är starkt sammansvetsade, med olika bakgrund och erfarenheter, vilket skapar bra dynamik i gruppen. Då och då så brukar vi ta en After Work för att ha trevligt och umgås, i kväll möttes vi på Restaurang Parnassen (klicka på länken för att läsa mer). Maud Olofsson sa ofta: Den som har roligast vinner, det har vi! Mycket god buffé, ett av västsveriges få vinotek, trevlig personal och trevlig miljö, kan kvällen avslutas bättre?

I morgon har Centerpartiet i Skaraborg distriktsstämma, med besök av EU-parlamentarikern Kent Johansson och statssekreteraren på jordbruksdepartementet Magnus Kindbom. Magnus kommer prata om vargfrågan som engagerar många. Min egen uppfattning är att om Moderater och Folkpartister i regeringen hade mer känsla för landsbygden så skulle vi också ha en annorlunda rovdjurspolitik. Vems livskvalitet ska gå först? människors eller vargars? För mig är svaret enkelt och jag vet att det delas av de flesta boende på landsbygden, människors välbefinnande måste gå före vargarnas!

/Leif

Fredag! Snart är det helg igen? Tiden går så fort så fort - den flyger fram!


(bild från google)

Funderar på hur jag ska komma fram till en uppfinning som gör att saommardagarna ska gå låångsamt låååångsamt... I den här takten vet jag inte hur det ska gå? :o

~Titti

På grund av en grej som hände idag har jag äntligen tagit tag i min "Bucket List"! Vet du vad uttrycket betyder? Det är en lista på alla saker du vill göra innan "you kick the bucket". För min del översätter jag det till "100 saker jag vill göra i mitt liv"
Idag har jag äntligen tagit tag i det och börjat skriva på min lista! Lättare sagt än gjort! Jag har kommmit fram till 22 punkter, det här kräver ordentlig eftertanke, men jag kommer komma till 100! Klassikern "Åka luftballong" har jag iaf redan gjort :)

På rosa moln!

Framför allt att jag funnit och gift mig med mitt livs kärlek och det finns inget annat som gör mig lika varm om hjärtat att tänka på ♥

~Titti

20120329899 (MMS)

-Leif- Civil samhällets roll och samverkan med offentlig sektor. Är ett av alla intresanta seminarier på Västra Götlands regionens årliga "Goda Livet" konferens idag. Har tidigare lyssnat på Anna Ardin Sektor 3 och nu Anna-Karin Berglund Sveriges Kommuner och Landsting kring hur samverkan kan ske och hur den kan öka. Civilsamhällets roll kommer definitivt att öka, i Skövde kommun har vi som politisk ambition att samverkan med den sociala ekonomin ska öka. Det finns många vinster med detta: mer resurser, bredare kompetens, ökat samhällsengagemang mm. Ett område med stor utvecklingspotential! /Leif

Idag beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott föreslå kommunstyrelsen den 10 april att köpa in 100 timmar fastighetsjuridik. Klicka här för att läsa Skövde Nyheters rapportering. 
Detta för att möta en väntad begäran från det Kanadensiska gruvbolaget Continental Precious Minerals om att fastställa arbetsplanerna för provborrning efter uran mot markägarnas vilja. Två av de arbetsplaner som finns ligger på kommunens mark och övriga ligger i eller i närheten av olika riksintressen på Billingen och påverkar direkt det allmännas intresse.
 
I slutet av april så går också bolagets undersökningstillstånd (inmutning) ut, om bolaget inte söker om förlängning så upphör deras undersökningsrätt. Mest troligt är dock att bolaget kommer ansöka om förlängning och då kommer de att få det med ytterligare tre år.

Från första början så har Skövde tillsammans med övriga kommuner som berörs av undersökningstillstånden i Västgötabergen uttalat att vi kommer sätta till allt motstånd som bara är möjligt och om bolaget skulle gå så långt som att lämna in koncession för gruvbrytning så kommer Skövde, Skara, Falköping och Tidaholms kommuner att använda det kommunala vetot mot uranbrytning. 

I bland får jag frågan varför jag kan tänka mig fortsatt cementbrytning i Skövde men säger nej till uranbrytning? När det gäller cementtillverkning så kan man enkelt säga att 100 procent av berget som bryts kommer till användning medan det vid uranbrytning endast är 400-500 gram per ton av det som bryts som används, resten blir miljöfarligt slaggmaterial. Dessutom utvinns uran ur alunskiffer som brukar beskrivas som bergarternas avfallstipp. Uranbrytning  på Billingen och i Västgötabergen skulle få direkta konsekvenser för människors och djurs hälsa, för grundvattten och vår miljö. Därför är motståndet mot uranbrytning så viktigt det handlar om vår framtid!

Vårt budskap till CPM och dess ägare och investerare är: Varje satsad krona på uranbrytning i Västgötabergen är en bortkastad krona! 

/Leif
    

Nu blir det ett pass på gymmet.

Med BEP i lurarna sprudlar energin!!Jag har även speciella minnen av denna låt från Gävle-tiden
som jag ser tillbaka på med värme i hjärtat :)

~Titti

20120327898 (MMS)

Idag har det skapats provisoriska uteserveringar i avvaktan på att de ordinarie ska byggas upp inom några veckor. Sommarvärmen har tagit Skövde med storm, 18.30 i kväll mätte termometern 20,1 grader i skuggan hemma på gården. 
 Idag på förmiddagen har jag deltagit i planeringen av Swedbanks stora lantbruksdebatt som kommer äga rum 21 januari nästa år i Blå Hallen på Billingehus. Utan att avslöja något kan jag utlova att det ser ut att bli en mycket spännande panel. Två gånger tidigare har jag fått möjligheten att vara moderator på detta möte som är Sveriges i särklass största bonnamöte med ca 1200 åhörare. Det är en stor utmaning varje gång så jag kunde inte låta bli att tacka ja när jag fick frågan i slutet av förra året. 
 I morgon har kommunstyrelsens arbetsutskott möte på förmiddagen och på eftermiddagen är det beredningar. Torsdag har Västra Götalands regionen den årliga Goda Livet konferensen i Göteborg. Fredag ägnas åt försvarsmaktsfrågor, under morgonen så ska vi planera årets aktiviteter på Almedalen och annat lobbyarbete under året. Vid lunch kommer organisationen Svensk Soldat till Skövde för några timmars överläggningar. Fredag kväll har Centerpartiet i Skövde after work och på lördag är det distriktsstämma med Centerpartiet i Skaraborg. Detta är ett axplock av vad som händer resten av veckan. Dessemellan ska jag passa på och njuta av vårsolen och en och annan glass :) /Leif

Är med sköna Lady´s på Aqua Vitalis i Skövde

Massa olika bastubad, min favorit är Aufguss:
Och om man är riktigt modig så drar man i snöret på ishinken och svalkar sig rejält i ett tag!!

Svalka dig med en isdusch efter bastubesöket

Så modig är inte jag... ;)

~Titti

20120326897 (MMS)

-Leif- Äntligen har Skövde kommun fått en ambitiös Energi- och klimatplan efter flera års arbete och dikeskörningar på vägen. Nu har vägen stakats ut för ett fossillbränslefritt Skövde, stort tack till alla som bidragit till planens innehåll. /Leif

Vilket underbart skönt vårväder som håller i sig från helgen!
Nu ska jag nog köra nercabbat från jobbet, för första gången iår!! :DVäl hemma kommer väl Zorro köra samma ystra vårväderslekar som han gjort hela helgen, han letar rätt på de allra största pinnarna (läs trädgrenarna) och sen springer han på gården så fort han kan!! Emellanåt springer han förbi mig och då får man passa sig och hoppa åt sidan eller så får man sig en smäll på smalbenen... På sätt och vis tror jag att Zorro är den som uppskattar våren mesta av alla, han ligger i solen mest hela tiden och njuter av värmen och alla dofterna (det ser ut så iaf) :)

~Titti

20120325896 (MMS)

-Leif- Folkbildningens roll i fokus när Studieförbundet Vuxenskolan Skaraborgs avdelning hade stämma tidigare i kväll. Gabriel Ehrling tidigare förbundsordförande i Vi Unga, numera ledarskribenten på Örnsköldsviks Allehanda höll ett inspirerande och självkritiskt anförande om folkbildningens roll och ansvar. Historiskt har folkbildningen spelat en mycket stor roll. Exempelvis var det studieförbunden som höjde allmänkunskapen i engelska för ett antal årtionden sedan och studieförbunden har haft en stor roll att öka data och IT kunskapen i de breda folklagren de senaste 15 åren. Nu gäller det att folkbildningen vågar vara kritiska och tänker igenom hur ska man möta framtidens utmaningar poängterade Gabriel Ehrling. 
Studiecirkelformen är en unik utbildningsform, den är demokratisk, den är fri och frivillig och tillsammans så löser man frågeställningarna. Folkbildningen borde kunna ha en större roll i att integrera Sverige och på det kulturella planet skapa mötesplatser mellan olika kulturer. På många platser görs det redan idag men möjligheterna att ta ett större ansvar från studieförbunden är stora. Hos kommunpolitiker i allmänhet behöver kunskaperna om folkbildningens möjligheter också förbättras, en satsad kommunal krona ger mångfalt tillbaka. 
/Leif

Ikväll har jag varit på Tidaholms Brukshundsklubb, det var första gången jag var där.
Vi ska gå grundkurs där nu under våren. I höstas gick vi valpkurs på HUNDra, tanken var att vi
skulle gå fortsättningskursen men det var samma tid som jag fick mina ryggskott
så all sådan typ av träning fick läggas på "vänt" :(

På plats fick vi träffa styrelsen och alla ledarna, denna gång var det informationsträff och vi skulle inte ha med oss våra fyrfotningar. Där fick vi olika uppvisningar om vad de olika kurserna innebär och innehåller, som t.ex. sök, spår, valp-, grund- och aktivitetskurs. Som grädde på moset fick vi även en imponerande uppvisning i Agility - snacka om att hundarna älskade att springa/flyga runt bland hindrena, det var riktigt roligt att se!!

Agility på Tidaholms Brukshundsklubb

Nu får ju inte Zorro göra en massa sådana hopp, men mentalt ska det tränas ordentligt
- Matte, Husse och Zorro ska drillas! :)

~Titti

Som traditionen bjuder serverar jag våfflor idag.

Våfflor på Våffeldagen

Våfflorna var goda men sällskapet var sötast! ;)

~Titti

20120324891 (MMS)

-Leif- Arbetsdag i vägsamfälligheten. Idag har många av oss boende röjt diken, tagit ner träd och ätit god smörgåstårta. Dagen avslutades med att vi puttade ner det sista på ett ödehus pä allmänningen. Alla som bidragit idag var nöjda och konstaterade att detta var ett fantastiskt trevligt sätt att öka sammanhållningen bland grannarna och förena nytta med nöje denna underbara vårdag. /Leif

100media_imag007 (MMS)

En trevlig fredag - som avslutades med AW i goda kollegors lag - är nu till ända. Och Leif är hemma (rimmade visst där!)! Nu börjar helgen :) ~Titti

20120323889 (MMS)

-Leif- Nu igen! Spårfel både norr om och söder om Stockholm, detta påverkar det mesta av tågtrafiken från och till Stockholm just nu. Att det dessutom är fredag gör Stockholms Central extra välfylld av resande människor. Numera verkar de allra flesta ta det med ro, de senaste årens återkommande problem för järnvägstrafiken har prövat tålamodet för resenärerna. Tåget är oslagbart andra trafikslag på sträckor under ca fyra timmar, såväl komfortmässigt som för miljön. Problemet är just in time, även här borde tåget vara oslagbart alla andra trafiksystem. Dessa återkommande problem är ett resultat av åtminstone 20 år av regeringar som har underbudgetat underhåll och investeringar till järnvägen. Här har alliansregeringen gjort mer än många tidigare regeringar, men det kommer under många år krävas mycket mer resurser, pengar, personal och planering innan Trafikverket har kommit ikapp underhållsberget. /Leif

20120322886 (MMS)

-Leif- Karlstad kommunledning vidgade vyerna i Skövde idag. Under förmiddagen kom den regerande majoriteten i Karlstad M, C, Mp, Fp, Kd på besök. På önskelistan fanns tre frågor man ville få information om: Skövdes satsning på Gothia Science Park med vår samverkan mellan akademi, kommun och näringsliv. Den andra frågan vi diskuterade, varför har Skövde lyckats organisera samverkan mellan Näringsliv och kommun bättre än i många andra kommuner? Den tredje frågan handlade om Skövdes biogassatsning, där vi presenterade vårt upplägg. 
Det är viktigt att som kommunledning titta utanför den egna kommunen, varför uppfinna hjulet en gång till, när man kan lära av andras framgångar och motgångar? Utan spaning ingen aning, det är så sant. En kommun som vill vara på framkant behöver spana mycket. /Leif

Vilket väder! Känner ni hur energin byggs upp?! Det gör jag :)

Så nu skulle jag faktiskt vilja göra mig av med energi! Och helst av allt så skulle jag vilja kuta i en trappa, upp & ner, ner & upp osv... En sådan här trappa skulle jag vilja hitta:


(bild från google)

Ja minus hund då då...

Är det någon som vet någon trappa liknande denna i Skövdetrakten med omnejd?
Tacksam för tips!!

~Titti

20120321880 (MMS)

-Leif- Lantmännen har haft stämma i östra Skaraborgs distriktet i kväll. Jag satt som stämmoordförande för vilken gång i ordningen minns jag inte men kvällens stämma var en av de mer positiva på länge i bondeleden. För närvarande bra spannmålspriser till bonden, bra resultat i Lantmännen koncernen för 2011 bidrog säkert till detta. Även om Lantmännens etanoltillverkningen drog ner resultatet vilket också vållade en del diskussion på stämman. Själv så tror jag att etanolsatsningen är helt rätt, oljepriset fortsätter uppåt bensinpriset sätter nya rekord nästan dagligen. De förnybara bränslena har framtiden framför sig och dessutom har etanolproduktionen bidragit till stigande spannmålspriser för bonden. Lantmännen är en av Sveriges största och viktigaste livsmedelskoncerner och dessutom bondeägd. Besökarna på stämman fick några av företagets alla kända produkter med sig hem, vilket alltid är lika uppskattat. Den 2:a maj är det dags för Lantmännens nationella stämma i Stockholm enligt valberedningens förslag kommer jag att leda den samma. Så dagens distriktsstämma var lite av en generalrepitition och en spegling av vilka de stora diskussionerna kan tänkas bli då. /Leif

100media_imag078 (MMS)

~Titti~ Åsså var det kväll igen. TRÖÖÖTT!! Leif jobbar och jag slötittar på mästerkocken, det blir en tidig kväll ikväll.~Titti

Direkt efter jobbet åkte jag på årsmöte för ideella föreningen.
Nu blir det inte mer ikväll - Go´natt! :)

~Titti

Under några dagar har bloggandet fått stå tillbaka något. Efter förra veckans intensiva mötande från morgon till sen kväll så tillbringade jag större delen av lördagen i skogen. Nu återstår bara några dagars frivilligt arbete i skogen innan motorsågen läggs på hyllan för denna säsong. Det har blivit både en del röjning och gallring och det ser för en gångs skull riktigt bra ut på vedfronten inför nästa vinter. När veckorna är välfyllda av möten så är skogsarbete rena avkopplingen och har denna vinter gett mig sköna avbrott och tillfälle till egen reflektion.

                             

Under söndagen så hade jag planerat att under någon timma jobba undan en del administrativt pappersarbete, men det var tidsoptimisten i mig som hade tänkt. I stället blev jag sittande med administrativt arbete både högt och lågt i stort sett hela dagen och en sväng om kommunkontoret hann det också bli. På kvällen hade stämmopresidiet inför måndagens LRF stämma i Västra Götaland ett telemöte med regionförbundets styrelse för en sista avstämning. Klockan hann passera midnatt och pappersarbetet som skulle ta någon timma var äntligen klart.

LRF anses vara Sveriges främsta lobbyorganisation, det är dessutom en av de få folkrörelseorganisationerna som under de senaste 15 åren haft en obruten medlemsökning. Jorden, skogen och vattnet är våra viktigaste naturresurser. Under en rad av år har jag lett stämmoförhandlingarna på LRF Skaraborgs stämmor. Förra året beslutades att LRF regionerna i Västra Götaland skulle bilda ett nytt sammanslaget regionförbund. I måndags morses fylldes Vara Konserthus av ca 350 fullmäktigen (ombud) och intresserade medlemmar. Hela 85 motioner behandlades där inte oväntat rovdjursfrågorna blev hett diskuterade liksom lantbrukets konkurrensvillkor. Det var många talare inte minst många yngre som deltog i debatten, återväxten är god. LRFs roll som opinionsbildare blir bara viktigare i takt med att urbaniseringen tilltar och förståelsen för villkoren hos Sveriges befolkning och beslutsfattare för de gröna näringarna och levnadsvillkoren på landsbygden avtar. På stämman premierades fyra stycken duktiga förtroendevalda med LRFs silvernål, Paul Christensen LRF ordförande i Västra Götaland fick hjälp av Landshövding Lars Bäckström att dela ut desamma. 

                           

Idag har jag deltagit som en av talarna på ett seminarium på Nordbygg Stockholmsmässan. Med rubriken: ”Nytt byggande för en Ny tid med klimatet i fokus”, där jag bland annat har talat om bostadsbyggandet i Skövde och vilka verktyg som finns för att styra mot ett mer klimatsmart byggande. Efter mig så äntrade Åsa Romson språkrör för Miljöpartiet scenen, med ett ganska tunt osammanhängande resonemang kring klimat och byggande. Kopian i svensk miljöpolitik framstår som en blek kopia av originalet!

                           

Byggare, arkitekter och beslutsfattare fanns med i publiken. Under lunchen blev jag kontaktad av flera byggaktörer som ser Skövde som en ny potentiell och intressant marknad att etablera sig på. Alltid roligt när vårt arbete i Skövde kommun uppmärksammas utanför kommungränsen.
/Leif

20120320879 (MMS)

Datorstrul, uppkopplingen funkar inte riktigt idag. :( Håll tillgodo det kommer ett blandat inlägg senare i kväll. (Zorro har rullat sig i lera, det kanske är hans vårritual vad vet jag?) /Leif

Igår såg jag filmen Kvarteret Skatan reser till LaholmJag säger såhär: Gillar du serien kommer du gilla filmen!
Det är som att se ett trippelavsnitt i en sittning ungefär - me like! :)

~Titti

Ja i filmens värld alltså...Film är bäst på bio :)

Återkommer med betyg!
~Titti

Appropå gårdagens hyllning till Irland, kommer här en till Skottland (med lite humor)
- det är en medryckande melodi som om man satt på en pub:A Scotsman clad in kilt left the bar one evening fair
And one could tell by how he walked he'd drunk more than his share
He staggered on until he could no longer keep his feet
Then stumbled off into the grass to sleep beside the street.

chorus:
Ring ding diddle diddle i de o
Ring di diddle i o
He stumbled off into the grass to sleep beside the street.

Later on two young and lovely girls just happened by,
And one says to the other with a twinkle in her eye
You see yon sleeping Scotsman who is young and handsome built
I wonder if it's true what they don't wear beneath their kilt.

Ring ding diddle diddle i de o
Ring di diddle i o
I wonder if it's true what they don't wear beneath their kilt.

They crept up to the sleeping Scotsman quiet as could be
Then lifted up his kilt about an inch so they could see
And there behold for them to view beneath his Scottish skirt
Was nothing but what God had graced him with upon his birth

Ring ding diddle diddle i de o
Ring di diddle i o
There was nothing there but what God gave upon his birth

They marveled for a moment then one said we'd best be gone
But let's leave a present for our friend before we move along
They took a blue silk ribbon and they tied it in a bow
Around the bonnie spar that the Scot's lifted kilt did show

Ring ding diddle diddle i de o
Ring di diddle i o
Around the bonnie spar that the Scot's lifted kilt did show

The Scotsman woke to nature's call and stumbled toward a tree
Behind a bush he lifts his kilt and gawks at what he sees
Then in a startled voice he says to what's before his eyes
He said, 'Lad I don't know where you've been but I see you won first
prize'

Ring ding diddle diddle i de o
Ring di diddle i o
He said, 'Lad I don't know where you've been but I see you won first prize'

;)

~Titti

Ja idag är det S:t Patricks Day!En dag som även kungligheter firar:Jag blev varse om denna dag under min USA-tid, roligt inslag som blev till en "grej" vi gjorde
- allt skulle vara grönt heeela dagen!! Det krävdes lite planering och stort tålamod
för det är inte lätt att ha en helt grön dag! :p
Det är bara fantain som stoppar, det mesta kan färgas grönt
- som här Chicago river

    

grön mat & dryck funkar också!Så idag, den 17 mars, får man enligt sägnen nypa den som inte bär grönt!
(För då får den ett blåmärke som sedan blir grönt..)..Men Leif behöver jag inte nypa - han är ju redan "grön"!! ;)

~Titti

Ps. Bilderna hittade jag på google

100media_imag078 (MMS)

Försöker mig på det omöjliga uppdraget att lösa HELA melodikrysset! Till en början brukar det gå bra och det kommer ju alltid med minst en Mellolåt och det brukar jag klara, men sen kommer det musik från en helt annan "era" och då brukar jag gå bet... :s Men det här är nog en av få gånger då jag säger att delta är lika roligt som att vinna? Inser förresten nu att jag borde haft en grön penna! ;) ~Titti

-Leif- Regeringens kapacitetsutredningen har haft regionala hearing i dag i Göteborg. I september 2011 träffade Västra Stambanegruppens presidium Lena Erixon Trafikverkets ställföreträdande generaldirektör och ansvarig för kapacitetsutredningen. Vid det mötet så fick stambanegruppen ett tydligt uppdrag av utredaren med hem till kommunerna: Titta över de planmässiga förutsättningarna för mer spårkapacitet! Detta har bland annat Skövde kommun gjort sedan dess och i förslaget till ny översiktsplan så ligger en korridor på 30 meter med i stambanans sträckning för ytterligare ett spår. I det förslag som utredningen nu redovisar och som är ute på remiss finns ytterligare ett spår med på stambanan genom vår kommun. Vad kan man då dra för slutsatser utifrån detta? Ska till exempel E20 genom Skaraborg någonsin kunna byggas ut till fyrfältsväg så måste kommunerna ta ett större planansvar än man hittills gjort. I minst 25 år har arbetet pågått i vart fall retoriskt för att E 20, tidigare E3 ska byggas ut, men i praktiken har ingenting hänt. Det är dags att retoriken byts ut mot verkstad, vi vet att planarbete, inlösen av fastigheter och markbyten är en långsam process. Tyvärr så tror jag det kommer dröja ytterligare minst 20 år innan E20 genom skaraborg har blivit fyrfältsväg och det kan dröja ytterligare om inte kommunerna börjar ta sitt ansvar och bidrar i planarbetet nu, byt retoriken mot praktisk handling! /Leif

Zorro beslutade sig för att väcka mig halv fyra imorse och sen verkade han resonera som så att om inte han ville sova så borde jag vilja leka! Så även denna morgon började i trötthetens töcken..

Men dagen har som vanligt gått i en rasande fart! Men från och med NU hoppas jag att tiden
ska  k r y p a  fram!! Jag hoppas på en myyyysig fredagkväll (med tacos såklart vad annars?)
och en låååång helg!!

I övrigt så kan jag berätta att jag ladda med grönt inför imorgon - vet du varför?


(bild från google)

Åsså tänker jag ta mig en riktig sovmorgon imorgon! ;)

~Titti

Jösses vad fort veckorna går! Knappt hinner det bli måndag förrän det blir fredag och vips är det måndag igen! :o Nog för att jag har det bra hela veckorna igenom men varenda vardagsmorgon längtar jag till nästa sovmorgon och "snooze:en" går på högtryck! Men nu är helgen snart här - och oj vad jag ska sova ikapp då! :) ~Titti

Idag har Försvarsmakten i Skövde genomfört en viktig krisövning tillsammans med bland annat Skövde kommun, Polis, Räddningstjänsten, SOS, Länsstyrelsen, Högkvarteret med flera närvarande, totalt var vi ca 70 personer.
Under en hel dag har vi fått reagera och agera utifrån ett påhittat händelseförlopp på Skövde övningsfält där många blivit skadade och flera omkommit i en olycka i samband med en större militär övning.

Det var en mycket nyttig övning och i den efterföljande summeringen konstaterade vi att vi har lärt av varandras krisorganisationer och att det finns förbättringspunkter på hur samverkan kan bli ännu bättre. 

Denna typen av övningar blir än viktigare med den stora förändring som Försvarsmakten nu genomför. Det kommer att bli betydligt fler och skarpare lägen i framtiden. Att då vara tränad och föreberedd när det värsta händer är oehört viktigt.

Under dagen så höll Garnisonschefen Ronald Månsson och jag en pressinformation. För att läsa vad Skövde Nyheter skriver klicka här

/Leif  

100media_imag078 (MMS)

Ikväll har både jag och Zorro tränat, jag på gymmet och han i hundrastgården. Jag tog några bilder men inga blev riktigt bra,den här är den bästa... Det händer mycket mer Z just nu - förutom att han växer så det knakar (och gör ont för honom stackaren) lyfter han numera på benet när han kissar och i rastgården ikväll hade han fullt sjå att markera alla stenar, träd, buskar och allt annat! När vi var hos veterinären förra veckan sa hon att spökåldern börjar vid 10 månader - prick! - det är som att sätta en klocka! Och mycket riktigt igår började det, då var Zorro 10 månader och en dag... Hoppas nu bara att det är spöket Laban han ser/hör och inget otäckt! ;) ~Titti

Även unga med funktionsnedsättning har rätt till ett jobb, har rätt att känna sig behövda och har rätt till egen försörjning. Detta var grunden varför Skövde kommun på måndagens personalutskott beslutade att Skövde kommun ska bereda 10 unga med funktionsnedsättning anställning i Skövde kommun under 2012.

Antalet arbetslösa unga med funktionsnedsättning ökar, bara i Skövde har antalet ökat med 28 till 74 stycken under det senaste året. Detta är också gruppen som står allra längst från den reguljära arbetsmarknaden. Min förhoppning som kommunalråd är att fler arbetsgivare, offentliga som privata, väljer att följa Skövde kommuns exempel. Stor del av kostnaden upp till 90 procent finansieras med arbetsmarknadspolitska medel från arbetsförmedlingen. 

Medias intresse var mycket stort här kommer några axplock från dagens presskonferens.

TV4 Skaraborg: Skövde Nyheter på webben:

Klicka här

Radio Skaraborg:

Klicka här

Nu hoppas jag att fler följer Skövde kommuns beslut och ger fler unga med funktionsnedsättning inträde på arbetsmarknaden.

/Leif

100media_imag077 (MMS)

ESC i bilen! Vanliga CD-böcker ligger nu på vänt, jag låter Mello leva ett tag till :) ~Titti

100media_imag078 (MMS)

Gymträning - check! Starka ben får jag! ;) ~Titti

20120313869 (MMS)

-Leif- Anders Wijkman talar i Skövde på en Trästad 2012 konferens om överkonsumtionen och de globala utmaningarna. Det är en dyster beskrivning för miljön, världsekonomin som Anders Wijkman levererar. Peak-oil är här och kommer leda till kraftigt stigande energipriser, världsekonomin har byggts utifrån lågt oljepris. Investeringar i det som är resurseffektivt blir viktigare, Wijkman önskar mer forskning på uthålliga innovationer. 
I slutet på 90-talet lyssnade jag live till Anders Wijkman för första gången och jag konstaterar att även om det skett stora framgångar för det förnybara och hållbara sedan dess, så är det ändå alldeles för lite. Frågorna är globala men det är ett lokalt och nationellt ansvarstagande som måste till för att få förändringar för en hållbar utveckling och en hållbar tillväxt. /Leif

20120312867 (MMS)

-Leif- Mars-Maj är stämmotider! I kväll har jag läst och gått igenom stämmohandlingarna till LRF Västra Götalands stämma nästa måndag på Vara konserthus. Under flera år har jag varit stämmoordförande på LRF Skaraborgs stämmor och i år är det premiärstämma i den nybildade LRF regionen. Att leda några större stämmor varje år har blivit en tradition för mig. Förutom att leda LRF Västra Götalands stämma är jag också föreslagen att leda Lantmännens koncernstämma i början av maj, ett sätt att som kommunalråd hålla kontakten med bondesverige och tidigare kollegor. Dessutom kommer det bli ett antal andra mindre stämmor på kvällar och helger innan stämmoperioden är över. Roliga uppdrag som berikar tillvaron. /Leif

Efter att ha läkt ut mina ryggskott och genomlidit en ordentlig influensa (liksom många andra), så är jag på banan igen! Och min träningsmotivation är enorm!! :)

På grund av ryggskotten har jag inte kunnat träna ordentligt sedan oktober - känns hur konstigt som helst att ens säga? :o  Men jag har en plan! Har skissat på ett träningsupplägg som jag tror kommer funka, om än kanske lite väl ambitiöst... Återstår att se - jag är laddad!!

Åkte direkt till gymmet efter jobbet idag. Hade bestämt mig för att jogga 5 km på löpbandet...


(bilden hittade jag på google)

...men jag hade inte räknat med hur lång tid det skulle ta - oj vad jag har tappat :(

Men nu gäller det att använda detta otroligt dåliga resultat som pepp - det kan ju bara bli bättre!
~Titti

På Expressen debatt skriver Centerledaren och Näringsministern om hur Centerpartiet vill utveckla jobbpolitiken så att fler kan få arbete och så att rörligheten på arbetsmarknaden kan öka.

Annie Lööf skriver: 
"Om företagen i större utsträckning får utgå från kompetens än tid vid uppsägningar så ökar viljan att byta jobb samtidigt som trösklarna in på arbetsmarknaden minskar. Om ­ ersättningen i a-kassan höjs under den första tiden blir det mindre otryggt och lättare att ställa om för dem som sägs upp."

Klicka här för att läsa hela artikeln.

Jag tycker att det är många bra centerförslag som Annie Lööf presenterar. Hitintills så har Moderaterna i regeringen avfärdat alla förslag från Centerpartiet om förändring av bland annat arbetsrätten för att få en ökad rörlighet på arbetsmarknaden, detta förvånar eftersom Moderaterna ute i landet brukar dela det mesta av Centerpartiets syn på arbetsrätten.

SmåA, Småföretagarnas A-kassa genomför vart annat år en stor medlemsundersökning en av de frågor som Statistiska Centralbyrån  på uppdrag av Småa ställer är:
Om generationsskifte är aktuellt i ditt företag, finns det någon naturlig ersättare? Endast drygt 31 procent har en naturlig ersättare, hela 48 procent svarar nej och 21 procent vet ej.

SmåA har cirka 122 000 medlemmar och hos 7283 medlemmar är ett generationsskifte aktuellt, årets siffror avviker inte mot tidigare undersökningar. Sverige behöver fler företagare, om fler skulle kunna ta över ett befintligt uppbyggt företag så ökar dessutom möjligheterna för företaget att överleva. Medelåldern är dessutom relativt hög på Sveriges företagare, här har Annie Lööf en möjlighet att ta fler initiativ som näringsminister. Som styrelseordförande i SmåA så bekymrar undersökningens resultat mig. Varje bärkraftigt företag som läggs ner för att det inte finns en ersättare den dagen företagaren vill avveckla oftast på grund av ålder är en förlust för Sverige.

/Leif 


 

Mellofinalen var visserligen igår, men det är inte slut än heller! Sitter nu och tittar på
något "behind the scen!-program om festivalen och jag måste säga att
de var de bland de bästa programledarna någonsin!:)

~Titti

100media_imag077 (MMS)

RÄTT LÅT VANN!!! Loreen!! I told you so! :D ~Titti

20120310862 (MMS)

-Leif- Tomas G-son har gjort det igen, den tredje sångfågeln till Skövde. GRATTIS! /Leif

20120310861 (MMS)

-Leif- Tomas G.son, Kalle Kindbom, Mikael Wendt, Skövde är låtskrivarnas mecka :) Skövde och Skaraborg har mycket att vara stolta över. I kväll har jag varit lokalpatriot i min röstning, dessutom bästa låten! / Leif

Final i Melodifestivalen ikväll :D

Svårtippat startfält... För första gången ska jag försöka mig på en gissning av alla tio låtar!
Såhär tror jag att det kommer sluta efter alla röstningar:


Euphoria med Loreen   Vinner gör Loreen med Euphoria

Amazing med Danny Saucedo   2:a plats Danny Saucedo med Amazing     

Jag reser mig igen med Thorsten Flink & Revolutions... 3:e pris går till Thorsten Flink & Revoulutionsorkestern
med Jag reser mig igen
Why am I crying? med Molly Sandén   Molly Sandén med Why am I crying? kommer på 4:e plats    
 

Mirakel med Björn Ranelid feat. Sara Li   Trots rubrikerna så tror jag inte att Björn Ranelid feat. Sara Li        
                                   kommer bättre än på 5:e plats med låten Mirakel

Soldiers med Ulrik Munther    Flickfavoriten Ulrik Munther tror jag kommer på 6:e palts

Shout it out med David Lindgren    7:e plars David Lindgren med Shout it out     

Mystery med Dead by april   8:e plats Dead by april med Mystery    

 Why start a fire? med Lisa Miskovsky   Lisa Miskovskys fina låt Why start a fire?              
                             tror jag tyvärr inte kommer bättre än på 9:e plats         

Baby Doll med Top Cats   Sist (men ändå en vinnare!) kommer Top Cats med Baby Doll


Ja såhär tror jag att det kommer se ut efter röstningen...

Personligen har jag två favoriter som jag kommer rösta på:

Molly Sandéns tror jag tyvärr inte kommer att gå så långt ikväll pga. av det starka startfältet, men jag tycker att låten är otroligt vacker och den kommer nog att spelas flitigt på radion länge länge!Min andra favoirt är Loreen - partygung! Och ska jag vara riktigt ärlig så tror jag att
denna låten har bäst chans av alla att placera sig i Europeiska tävling, ja jag tror till och med
att den har stor chans att vinna alltihopa!!

Euphoria med Loreen

Ikväll får vi veta svaret - och jag sitter bänkad!! :D

~Titti

Ps. Bilerna hittade jag på Svt´s hemsida

100media_imag077 (MMS)

After Work med vinotek, trevlig kväll med kollegor :) Helgen har börjat bra! ~Titti

100media_imag077 (MMS)

"Konsert av kvinnor till förmån för kvinnor på internationella kvinnodagen 8 mars 2012 S:t Helena kyrka" Just nu sjunger Kapellkören Gabriellas sång - så vackert :) Gåvorna som ges i samband med konserten går till Kvinnojouren/Kvinnohuset Tranan och Tjejjouren Elina. ~Titti

20120308860 (MMS)

-Leif- Kärstin Heden, har fått utmärkelsen Årets Kvinnliga Företagare i Skövde 2012 av Centerpartiet. En glatt överrumplad Kärstin fick i eftermiddag se en delegation av Centerpartister, TV4, tidningar komma till Tostaryds gård. I motiveringen står bland annat att Kärstin är en person som,med kraft och kunskap kan visa hur visionen Sverige-Europas matland kan realiseras. Hon driver en välskött ekologisk mjölkproduktion med maken Gunnar. Hon är en av delägarna till Hjordnära mejeri som lett till mer sysselsättning på landsbygden. Kärstin är en inspirerande förebild för andra kvinnor. /Leif

100media_imag077 (MMS)

Första bakslaget.. Återstår att se hur många fler det blir innan våren är här! :) ~Titti

~Titti~ Tröttare än trött! Långa dagar tär på energin :( Bloggar imorgon! ~Titti

Idag så behandlade kommunstyrelsens arbetsutskott ett förslag till projektdirektiv för att arbeta fram ett landsbygdsprogram. Skövde kommun har en levande landsbygd och kommunens ytterområden har skolor, barnomsorg, äldreomsorg, biobliotek kvar. För Centerpartiet har detta varit en hjärtfråga att under åren slå vakt om att hela Skövde kommun ska leva och utvecklas. Därför känns det mycket bra att framtagandet av ett nytt landsbygdsprogram äntligen kan starta.

I projektdirektivet framgör det att programmet ska ha ett tydligt tillväxtperspektiv. Flera av kommunens mindre och medelstora företag finns utanför centralorten och om förutsättningarna finns kan de bli fler och befintliga växa ytterligare.

Under de två senaste veckornas ksau möten har därmed två viktiga frågor behandlats som verkligen berör hela Skövde kommun. IT-infrastrukturplanen förra veckan som innebär en kraftfull satsning för att möjliggöra bredband till alla i hela kommunen och med det projektdirektiv som ksau tog idag så kommer kommunfullmäktige under våren 2013 anta ett framtidsinriktat landsbygdsprogram. Programmet ska tas fram i nära samarbete med bland annat näringslivet på landsbygden.

Detta är några exempel på hur Centerpartiet gör skillnad i politiken.

/Leif

"Lyckades" förlägga (läs slarva bort) min kalender någonstans under dagen idag...
Hur ska jag nu veta var jag ska befinna mig??!


(bild från google)

Som tur är vet jag vd jag har på agendan resten av veckan, men hur ska det gå sedan?
Förhoppningsvis hittar någon vänlig själ den och meddelar mig!

Annars kan det hända att jag inte kommer vara där jag ska
när jag inte vet vad var är eller var jag borde vara? ;)
~Titti

20120306856 (MMS)

-Leif- Centerpartiets transportpolitiska nätverk möts idag i riksdagen och diskuterar Trafikverkets kapacitetsutredning tillsammans med näringslivet, miljörörelsen med flera. Lena Erixon ställföreträdande generaldirektör på Trafikverket presenterar kapacitetautredningens remissutgåva. /Leif

Efter Vladimir Putins seger i det ryska presidentvalet så ställs åter frågan kommer Ryssland någonsin att bli ett demokratiskt land sett med västerländska ögon?

Utan de sociala medierna så hade knappast oppositionen lyckats mobilisera styrkorna och demonstrationerna i Moskva efter valet som förmodligen även utan fusk skulle gett segern till Putin, men det finns ändå något sunt med att ifrågasättandet inte tystas ner mer av det officiella Ryssland.

I mer än 10 år så arbetade jag med affärsutveckling, organisationsutveckling och demokratiutveckling i Ryssland åt  Kooperation Utan Gränser som bland annat landkoordinator för den SIDA finansierade biståndsverksamheten. Sedan jag började resa frekvent till Ryssland i mitten av 90-talet så har hopp och förtvivlan blandats många gånger i Rysslands väg mot demokrati.

Ryssland är ett gigantiskt land och dessutom mycket glesbefolkat, för många Ryssar så ha stora delar av tiden sedan början av 90-talet inneburit återkommande försämringar, för andra framförallt boende i de större städerna finns en stor längtan  efter något nytt och annorlunda.

Det finns många utmaningar för Ryssland och dess folk, hur ska till ytan världens största land klara att hålla ihop? Historiskt så har man klarat det på grund av att det i det kalla kriget fanns en yttre fiende, idag finns inte det kittet. Vad som kommer hända med Ryssland är oklart de närmaste åren kommer bli avgörande. Just nu pågår en enorm militarisering av landet, ska det onda eller goda segra? För Vladimir Putin så kommer den kommande mandatperioden inte bli så enkel som den förra, Ryssland har förändrats, det är dags att makteliten också inser det.  

/Leif 

Ny arbetsvecka och jag är fulladdad md energi efter en mysig helg som vi spenderade i Stockholm,
bland annat har vi varit på Dirty Dancing - musikalen :)

Betyget? Klart godkänt! Dansarna var bra, musiken var underbar (men det visste jag ju redan)!
Nu hade jag dock väldigt höga förväntningar, Dirty Dancing är min absoluta favoritfilm och jag har sett den otaliga gånger, kan alla repliker och låtar utantill och tröttnar aldrig på att se den! Dessutom har jag redan sett musikalen tidigare i London:Där var hela föreställningen  exakt som i filmen - samma repliker, samma dans-moves etc..
Men i denna uppsättning hade de tagit bort några scener och lagt till några nya?? :o  Antagligen för att utöka några av skådisarnas roller, men det ändrade riktning på handlingen till viss del och,
ja det uppskattade jag inte...

Bäst av allt var att de behöll originalrepliken "Nobody puts baby in a corner!"
- och det möttes av rungande applåder!! :D

Men som sagt, underbar underbar musik, så jag kan varmt rekommendera den!
~Titti

Självgodheten är på väg att bli Moderaternas värsta fiende, därför måste såväl Moderaterna som Alliansen formulera nya visioner för framtiden för att vinna valet 2014. Vi är många som minns hur Socialdemokraterna och Göran Perssons självgodhet valet 2006 blev den främsta anledningen till att Alliansen kunde ta över regeringsmakten då.

- "Moderatledaren och statsminister Fredrik Reinfeldt varnar för visioner, men för många är just visioner vad politiken ska och måste handla om. Förvaltning ska lämnas till tjänstemännen, politikens uppgift är att ställa upp visioner för vart samhället ska ta vägen och hur vägen dit ser ut. Ytterligare ett jobbskatteavdrag kan inte vara svaret på allt." Skrev Per Pettersson, grundare och chefredaktör Frihetssmedjan.se, Sofia Arkestål och Markus Kylberg, båda medarbetare på Frihetssmedjan.se på DN debatt den 2 mars. För att läsa hela artikeln klicka här.

Likheterna mellan Fredrik Reinfeldts och Göran Perssons ledarskap som statsministrar börjar bli slående lika. Skillnaden är dock att Fredrik Reinfeldt fortfarande har möjligheten att formulera visionerna i god tid inför valet 2014, om han däremot kommer ta den chansen återstår att se.

I Centerpartiet har vi en tradition av att både formulera visionerna och att ta ansvar och leda. Det gör politiken roligare, spänstigare och mer framtidsinriktad. Brist på visioner och förnyelse får som konsekvens att ett parti, land, region, kommun stannar upp i utvecklingen. När väljarna går till val så brukar man till viss del belönas för vad man gjort, men framförallt belönas man för vad man vill göra.

/Leif

Hemma igen efter en mysig helg i storstaden, berättar mer om det imorgon bitti...

Trevlig söndagkväll! :)

~Titti

100media_imag076 (MMS)

Marknadsföring kan ske på många olika sätt! ;) Gick förbi denna i ett P-hus ~Titti

Äntligen fredag! Efter några mycket intensiva veckor så känns det extra skönt med en mötesfri helg där jag och Titti ska konsumera kultur och få tid att umgås med goa vänner.
Fredagen inleddes med 2 timmars möte i ordförandegruppen, det är lite att jämföra med ett regeringsmöte fast i kommunen. Det är i ordförandegruppen som frågor lyfts tidigt och det är där som strategierna läggs upp av den styrande majoriteten. Vad vi diskuterade är däremot utanför offentlighetens ljus, men resultatet av det kommer ses i olika frågor som kommer komma upp i nämnder och styrelser under de kommande månaderna.

Som du säkert följt så har Titti haft oturen att flera gånger det senaste året drabbats av ryggskott. I tisdags kväll så var det min tur  :( Men efter två behandlingar hos min naprapat så börjar det kännas ganska bra.
I eftermiddag så har jag haft ett tre timmar långt möte med lantbrukare och Göteborgs Energi för att få till en bra lösning kring mottagande och spridning av biogödsel från den nya biogasanläggningen som inom kort tas i bruk i Skövde. Det finns många miljövinster med biogasproduktion, förutom att det är en kretsloppsanpassad process , så möjliggörs ökad produktion av högklassigt fordonsbränsle.. 
 

/Leif

Fredag och helgen väntar bakom hörnet...

Den här helgen har jag sett fram emot sedan Alla Hjärtans Dag! ♥

Nu inleder jag den med massage...


(bild från google)

...forstättning på en (vad jag är övertygad kommer att bli!) underbar helg fortsätter :)

~Titti

Idag så har Överförmyndare I Samverkan haft möte. Vi är totalt 13 kommuner i Västra Götaland som samverkar inom överförmyndarverksamheten med ett gemensamt kontor i Skövde. Jag är sedan 2006 utsedd att vara Skövde kommuns överförmyndare.

En fråga som vi särskilt uppmärksammade idag var att det på senare tid skett en markant ökning av Gode Manskap för unga människor med till exempel diagnostiserad ADHD. Som överförmyndare så konstaterar vi att det i vissa fall kan vara befogat, men allt oftare så inkommer begäran från socialtjänsten att ungdomar med till exempel ADHD diagnos ska ha God Man trots att man kanske fullgjort gymnaiseutbildning, bor själv och har arbete. Vi överförmyndare anser inte att det var så lagstiftningen om God Man var tänkt att använda.
 
Överförmyndare I Samverkan har varit starkt kritiska till denna utveckling och som regel så avstyrker vi tillsättande av God Man men Tingsrätten väljer som regel att utse en God Man mot vår vilja. Vi Överförmyndare menar att vi snarare stjälper än hjälper de unga som genom att tilldelas en God Man omyndigförklaras när det istället är en professionell stödperson man skulle behöva.

För att förhoppningsvis få en förändring på detta så bestämde dagens möte att Överförmyndare I Samverkan ska tillskriva Justitiedepartementet och Justitieutskottets ledamöter i frågan för att förhoppningsvis få till ett förtydligande av lagstiftningen som inte leder till att unga människor i onödan omyndigförklaras genom att tilldelas en God Man.

/Leif

100media_imag076 (MMS)

~Titti~ Träffade min man 3 min på torget, det var trevligt! Men nu har vi båda åtaganden på olika håll... Tur att det vankas fler minuter senare ikväll! ;) ~Titti