-Leif- Laddar för strid!

0kommentarer

Idag beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott föreslå kommunstyrelsen den 10 april att köpa in 100 timmar fastighetsjuridik. Klicka här för att läsa Skövde Nyheters rapportering. 
Detta för att möta en väntad begäran från det Kanadensiska gruvbolaget Continental Precious Minerals om att fastställa arbetsplanerna för provborrning efter uran mot markägarnas vilja. Två av de arbetsplaner som finns ligger på kommunens mark och övriga ligger i eller i närheten av olika riksintressen på Billingen och påverkar direkt det allmännas intresse.
 
I slutet av april så går också bolagets undersökningstillstånd (inmutning) ut, om bolaget inte söker om förlängning så upphör deras undersökningsrätt. Mest troligt är dock att bolaget kommer ansöka om förlängning och då kommer de att få det med ytterligare tre år.

Från första början så har Skövde tillsammans med övriga kommuner som berörs av undersökningstillstånden i Västgötabergen uttalat att vi kommer sätta till allt motstånd som bara är möjligt och om bolaget skulle gå så långt som att lämna in koncession för gruvbrytning så kommer Skövde, Skara, Falköping och Tidaholms kommuner att använda det kommunala vetot mot uranbrytning. 

I bland får jag frågan varför jag kan tänka mig fortsatt cementbrytning i Skövde men säger nej till uranbrytning? När det gäller cementtillverkning så kan man enkelt säga att 100 procent av berget som bryts kommer till användning medan det vid uranbrytning endast är 400-500 gram per ton av det som bryts som används, resten blir miljöfarligt slaggmaterial. Dessutom utvinns uran ur alunskiffer som brukar beskrivas som bergarternas avfallstipp. Uranbrytning  på Billingen och i Västgötabergen skulle få direkta konsekvenser för människors och djurs hälsa, för grundvattten och vår miljö. Därför är motståndet mot uranbrytning så viktigt det handlar om vår framtid!

Vårt budskap till CPM och dess ägare och investerare är: Varje satsad krona på uranbrytning i Västgötabergen är en bortkastad krona! 

/Leif
    

Kommentera

Publiceras ej