Tänka sig att ett år kan gå så fort :)
I varje fall så känns det så när man blickar tillbaka på vad som hänt och skett under 2012. Kommande dagar så kommer vi publicera varsina årskrönikor med blänkare tillbaka på små och stora händelser under året som gått.
 

(bild från google)
 
Men fram till dess så vill vi tacka alla våra läsare för 2012 och
önska Er Alla ett riktigt Gott Nytt 2013!
/Leif o Titti
 
2012, 2013, Gott Nytt År, årskrönikor,

Yasuragi ligger i Stockholms skärgård på vackra Hasseludden.
På japanska betyder Yasuragi ”inre ro och harmoni

Som vanligt har jag tagit ganska många bilder, så jag lägger upp vår spavistelse på fyra inlägg.

Här kommer lite blandade bilder från hotellet

Receptionen

 
(Där håller man koll på tiden)
 

De håller på att expanderar och har fått till en del nya byggnader både på hotelldelen
och vid badet. Vi bodde i den nya delen

 
Utanför varje rum fanns det korgar som fungerade som ens väska under vistelsen, den korgen bar man med sig vart man än gick i  princip.
 
 
Sviten
 
                     
 
Med vacker utsikt:
 
 
Bar/lounge
 
 
Även den med vacker utsikt
 

Förutom Hotell, spaavdelning med japanska bad och sköna behandlingar
(och ett förstklassiskt japanskt kök.) så hålls det många konferenser här.
Undrar hur många av dem som även bokar in sig för Karaoke?

Avslutar med lite blandade bilder...

                   
 

Återkommer med del 1 & 2!

~Titti

Hasseludden, Reception, Stockholm, Yasuragi, bar, hotell, hotellspa, hotellsvit, japanska bad, japanskt kök, karaoke, konferenser, lounge, sköna behandlingar, spa, spaavdelning, vacker utsikt,
Sitter och redigerar bilderna från vårt besök på Yasuragi
 
 
Återkommer inom kort :)
~Titti
Yasuragi,

Ja sista Tomtebesöket är ännu inte gjort... Kafferep med kakor och några sista klappar. Julen varar än till Påska :)

Såhär ser utsikten ut denna morgon. Snön vräker ner! Men vad gör snö på huvudet när vi ligger i de varma bassängerna och har det gott? ;)
~Titti

Titti önskade sig upplevelser i julklapp. För första gången är vi båda på Yasuragi, tvagas på japanskt vis, badar, äter, njuter av lugn och ro. Jag kan verkligen rekommendera detta när man vill komma ner i varv och hämta nya krafter. Vad sägs om kvällens förrått?


/ Leif

Såhär såg det ut utanför fönstret när vi vaknade i morse, fantastiskt vackert!
~Titti

Vi spenderar våra dagar väl!
Jag berättar mer senare :)

Vi har spenderat eftermiddagen på underbara Aqua Vitalis (Arena Skövde) och gått från bastu till bastu, utomhusbad, hamamsten, solljus mmm.. Vi var till och med på upplevelsebadet!

Bästa bastun var som vanligt Aufguss:en, vi gjorde två sittningar, en med Lime och en med Rosmarin. Snacka om avkopplande fortsättning på julen :)
~Titti

Nu har Tomten kommit IGEN, tänk vad mycket spenat vi måste ha ätit! ;)
~Titti

Tomten kom tidigt imorse men sen lät han oss vänta ;) Men nu har han varit här med några säckar, spänningen är olidlig!!
~Titti

Under dagarna två så har vi julstökat hemma. För första gången på flera år ska vi fira hela julen hemma på gården. Istället så kommer gäster att komma till oss. Det har varit riktigt härligt att i egen takt få pyssla och göra det som ska göras utan stress och jäkt :)
 
De levande ljusen ger en god känsla tillsammans med julmusik.
 
 
Julskinkan griljerades redan på lördagen, dottern och jag avsmakade den tillsammans med risgrynsgröt. Så gott!!!!
Självklart är det svensk julskinka, Guldgrisskinka från Skövde Slakteri.
 
 
Jag har ägnat en del av kvällen att steka julens köttbullar, en lagom blandning av älgfärs med blandfärs blandat med grädde, stort antal kryddor och pressad potatis. Jag måste säga att jag är mycket nöjd med resultatet :) Tack svärfar för älgfärsen :)
 
 
Att rimma på paketen tillhör traditionerna samtidigt som jag lyssnar på radions uppesittarkväll och avnjuter lite glögg och skumtomtar.
 
 
Granen har Titti klätt i kväll och jag har huggit granen från vår egna skog. Så har då julefriden börjat infinna sig hos oss. Jag önskar er alla en God och fröjdefull Jul.
 
/Leif
 
  
 
 
 
   

Gör mina sista julklappsinköp dagen innan julafton, som jag brukar, och nu börjar julkänslan infinna sig :) jag upptäcker dock att jag missat några saker på årets julklapp som en röd Kitchen Aid. Nåväl jag får komma ihåg den till nästa år när det börjar bli dags att skissa på listan till Tomten...
~Tirri

NU har det kommit till min kännedom att blogg.se har släppt en app som ääääntligen gör det möjligt att blogga från mobilen igen!
Så nu testar jag att blogga mitt i julhandeln :)
~Titti

Ja idag är det sex månader kvar till Midsommarafton
 
(bild från google)
 
Man får lite (tids-) perspektiv på saker & ting... ;)
~Titti

I Skövde liksom i stora delar av övriga landet stiger arbetslösheten i spåren av lågkonjunkturen. Mest alarmerande är den höga ungdomsarbetslösheten och svårigheten för unga att ta sig in på arbetsmarknaden. I Skövde är den öppna arbetslösheten i gruppen 18-24 år just nu cirka 19 procent (i nivå med riket) och den är stigande.

Som kommunalråd så saknar jag de lokala verktygen i dagens centralstyrda arbetsmarknadspolitik. Aldrig förr har Arbetsförmedlingen haft så mycket resurser som man har nu, men det hjälper föga när flexibiliteten inte finns. Behovet av åtgärder kan knappast vara desamma i Kiruna, Stockholm och Skövde.

Den höga arbetslösheten, sedan den ekonomiska krisen i början av 90-talet, är ett politiskt misslyckande för alla regeringar sedan dess, oavsett det varit Socialdemokratiska eller Moderatledda regeringar.

Min slutsats är att det är dags att göra arbetsmarknadspolitiken lokal. Med lokalt anpassade åtgärder och program så skulle förutsättningarna för att få ut fler i arbete öka. Inte minst för att täcka upp de allt fler yrken där det råder brist på arbetskraft. Alliansregeringen vann valet 2006 på S-regeringens misslyckade arbetsmarknadspolitik, 2014 kan det bli Alliansens fall om man inte förändrar arbetsmarknadspolitiken och ger oss i kommunerna verktygen att agera lokalt utifrån lokala förutsättningar.  

En lokalt anpassad arbetsmarknadspolitik i kombination med lägre ingångslöner för unga (som i år har avtalats fram mellan flera av arbetsmarknadens parter) och en förändring av LAS (Lagen om anställningsskydd) skulle öka förutsättningarna och ge fler unga inträde på arbetsmarknaden.

I både frågan om lägre ingångslöner och förändring av LAS för att öka rörligheten på arbetsmarknaden är och har Centerpartiet varit drivande i den politiska debatten. I frågan om LAS så har det varit kalla handen från det Moderata partiet, trots goda exempel på effekterna av en ökad rörlighet i vår nära omvärld, detta förvånar.

I Skövde kommun så ser vi under de närmsta månaderna över möjligheterna hur vi som stor arbetsgivare kan bidra till att ge fler unga praktik/sysselsättning. Med en ökad möjlighet att lokalt styra arbetsmarknadspolitiken så är jag övertygad om att resultaten skulle bli bättre och arbetslösheten lägre. Vad har alliansregeringen att förlora på att ge oss i kommunerna de verktygen?

 

/Leif

Centerpartiet , LAS, Leif Walterum, Lokal arbetsmarknad, Lägre ingångslöner, Skövde kommun,
Ikväll sänds sista avsnittet av Historieätarna. Vilken klockren programidé! Har du sett dem? Min favorit är avsnittet från 70-talet, tänk vad galet det var när alla rökte heela tiden, varsomhest - inomhus, utomhus, i bilen - och närsomhelst! Som sagt galet...
 
 
I kvällens avsnitt "Erik Haag och Lotta Lundgren en vecka i Beredskapstiden. Där det bland annat kokas kanin, hamstras torrvaror och griljeras grävling."
 
Alltid lär man sig något, skrattar och rynkar på näsan samtidigt! :p
~Titti
70-talet, Historiaätarna, svt,
Julkorten har börjat komma nu, allid lika roligt :)
Jag har en släkting som gör korten själv, och de är riktigt snygga:
 
 
Jag älskar att pyssla och hade gärna gjort egna julkort jag också!
Men tiden räcker inte alltid till det man vill..
~Titti
julkort,
Idag fick jag fin julpresent, med godis, te och julkaffe
- vad kan passa bättre till en kaffemonster?! ;)
 
 
Och nu ikväll kom Leif hem med rosor till mig
 
 
Rosorna pryder nu bordet och jag ska strax ta mig en kopp te med det som fanns i presenten som heter "Lustiga vara", med spännande julsmak!
~Titti
godis, julkaffe, julpresent, julsmak, presenter, rosor, te,
Såg att Skövde Nyheter har en tävling på nätet, dit man kan skicka in bilder på pepparkakshus,
som t.ex. den här:
 

Detta hus är med i tävlingen "Ett pepparkakshus signerat Annika Häljeskog"
 
Fint eller hur? Jag minner mig tillbaka till alla olika pepparkakshus jag har gjort i mina dar...
Kanske dags för att göra ett igen? Ja kanske... :)
~Titti
pepparkakshus, skövde nyheter, tävling,
Ja inte storvinsten kanske, men det blev i alla fall dubbelt upp!! ;)
 
 
Tog två nya lotter, det blev också dubbelt upp - fast i nitlott denna gången.
Ja, ja det var kul så länge det varade :)
~Titti
plötsligt händer det, trissvinst,
I lördags så bjöd Centerpartiet i Skövde på glögg och pratade politik med julshoppare i Skövde centrum. Det är en lång tradition att Centern  är ute i adventstid och möter väljarna det har skett varje år sedan 80-talet.
Det var många som stannade till för att värma sig, få en liten pratstund och prata med någon av oss C-märkta kommunpolitiker som var på plats. Att möta väljarna även mellan valen är alltid lika uppskattat. Ungdomens Hus, Förnyelsearbetet av centrum, Bostadsbyggande, Kollektivtrafik och Livsmedel var något av det som togs upp i diskussioner med mig. Inte en enda kom fram och var kritisk, tvärtom nöjda glöggdrickare som kom med flera goda inspel :)
 
/Leif
 
 
Ja hittills har jag inte gjort många knop denna helgen :)
Som bilden nedan visar:
 
 
Lagt pusel, druckit kaffe och lyssnat på julmusik.
En perfekt tredje-advent-helg tycker jag :)
 
Fast nu funderar jag på att ge mig ned på stan och inhandla några julenklappar!
~Titti
advent, pussel, tredje advent,

Måndagen inleddes med stormöte i Västra Stambanegruppen. Detta har jag skrivit om i tidigare inlägg i veckan. Den viktiga spårbundna länken mellan Stockholm och Göteborg är i starkt behov av kapacitetshöjande åtgärder. Nu återstår också att övertyga Borg, Reinfeldt och Elmsäter om att regeringen måste ta initiativ till betydande samhällsinvesteringar i Västra Stambanan. Det brukar inte vara en särkskilt lättflirtad trio (Finansminister, Statsminister, Infrastrukturminister) oavsett de har partibetäckning M eller som i tidigare regeringar S.

På måndagen träffade jag också ungdomar från Ung i Skövde, alltid lika inspirerande att sitta och diskutera viktiga samhällsfrågor med unga killar och tjejer som vet vad de vill J

Tisdagen inledde jag med att delta och prata på ett frukostmöte om offentlig upphandling.

Ett mycket stort antal företagare och andra intresserade hade mött upp på Gothia Science Park denna tidiga decembermorgon. Under förmiddagen hade ordförandegruppen möte och efter en snabb lunch följde möte med kollektivtrafikberedning. Klicka på länken för att läsa mer.

 

På kvällen höll Centerpartiet i Skövde ett offentligt möte i Värsås som lockade ett 50-tal personer, fler än vi hade hoppats på :) Vi informerade om de satsningar som görs i samhället när det gamla ålderdomshemmet nu byggs om till trygghetsbostäder och en ny förskola. Värsås kommer också få en ny busshållplats och pendelparkering som kommer underlätta att resa kollektivt. Att hela Skövde kommun ska leva och utvecklas är viktigt för oss centerpartister, inte minst att det finns förskolor, skolor och bra kommunikationer som är viktiga förutsättningar för att unga ska bosätta sig utanför centralorten.

Onsdagen inleddes med sedvanlig tjänstemannaavstämning och följdes sedan av möte med kommunstyrelsens arbetsutskott. Snabbt från det till fortsatta diskussioner med Västtrafik om ny bussdepå i Skövde. En långkörare som tagit många underliga turer och där frågan knappt rört sig någonting trots att Skövde kommun drivit på för en lösning sedan 2007! Snacka om att vissa frågor kan hamna i långbänk!

Därefter följde tre underbara borgerliga vigslar denna magiska 121212 som jag tidigare skrivit om på bloggen.

Torsdag Startade med sedvanligt luciafirande 07.00 i stadshuset. En förvaltning har ansvaret att hålla i arrangemanget och i år hade det kommit till PBLF (Plan Bygg och Lantmäteriförvaltningen).

Som vanligt ett mycket stämningsfullt program med Skövdes Lucia som inramades av stämningsfull musik från musikskolan.

Under förmiddagen så träffade jag och chefen för kommunens arbetsmarknadsavdelning vår lokala Arbetsförmedlingschef Karl Löfgren för att diskutera åtgärder för att lindra ungdomsarbetslösheten. I Skövde är ungdomsarbetslösheten stigande och cirka 19 procent av ungdomarna i åldern 18-24 år är öppet arbetslösa eller i åtgärder. Under kommande månaderna kommer det arbetas för att se hur och på vilket sätt kommunen kan bidra för att hjälpa arbetslösa ungdomar.

 Vid lunchtid deltog jag på Skaraborgs regementes ceremoni när 150 soldater och officerare kom hem från sin utlandstjänstgöring FS 23 i Afghanistan. Överste Fredrik Ståhlberg höll ett mycket fint tal till både de hemkommande och till närvarande anhöriga.

Mot avslutningen av programmet fick vi också uppleva ett frieri och kärleksförklaring. När soldaten Björn Håkansson tog micken och ropade ner sin Mathilda Eliasson för att sedan gå ner på knä och fria. Vilken underbar avslutning :)Klicka här på länken så kan du på Skövde Nyheter se hela hans frieri.

Torsdagseftermiddagen och kvällen gav också några välbehövliga timmar på kontoret.

Fredag morgon bar det iväg till Stockholm med det tidiga X2000 tåget för möte på Näringslivets Hus om hur Trästad 2012 ska gå vidare i ny tappning för att stötta regeringens strategi Skogsriket. På väg hem så kändes dagen riktigt lyckad och med de positiva effekter som Trästad 2012 gett är förutsättningarna goda för att fortsättningen kommer kunna ge tre goda ting: - Fler bostäder, - Bidra positivt till klimatet genom minskade Co2 utsläpp, - Fler svenska jobb.

Med "bara" en halvtimma försenast tåg var det skönt att komma hem vid 19.00 tiden till kära frun och en gosesjuk dobbis.

lördag är det dags för Centerpartiets årliga glöggservering i Skövde, en tradition som pågått minst så länge jag bott i Skövde, dvs åtminstone i 23 år. Välkommen och hälsa på oss om du besöker Hertig Johans Torg på lördagen.

 

/Leif

FS23, Skövdes lucia, Trästad, Västra Stambanan, Överste Fredrik Ståhlberg,
Dagen börjde fantastiskt bra idag, med vackert Luciatåg, lussekatter och glögg
- så många rätt på en och samma gång! :)
 
Ruskigt kalt har det varit idag, men det finns faktiskt EN bra sak med den kylan - rimfrosten! Landskapet idag har varit som taget ur en sagobok! Tyvärr har jag spenderat hela dagen inomhus, men väl hemma om än i mörker gnistrade julbelysningen extra fint genom rimfrosten:
 
 
Hoppas att DU också har haft en fin Lucia :)
~Titti
Lucia, rimfrost,
Ett av de roligaste och mest ärofyllda uppdragen jag har är att vara borgerlig vigselförrättare i Skövde kommun. Idag på det magiska datumet 121212 så har jag haft tre vigslar.
Den första vigseln skedde i stadshuset klockan 12.00 och följdes av ytterligare en exakt klockan 12.12. Denna gången också välbevakad av lokaltidningen SLA. Den tredje hade jag mitt ute i skogen i närheten av Stöpens samhälle invid en liten brasa med gnistrande snö i den svaga december solen.
Underbart härligt att få dela andras glädje och lycka denna magiska dag :)
 
/Leif
 
 
 
Jag tog en extra lång lunchpromenad, solen sken från klarblå himmel,
snön gnistrade och det var bitande kallt!
 
 
Och så skickade jag sms till några få utvalda
~Titti
12-12-12 kl. 12:12,
Den här jullåten hörde jag första gången när Agnes sjöng den på Hemvärnets Julkonsert
. fantastiskt vackert!!
 
 
Igår kväll skickade jag min önskelista! ;)
~Titti
Önskelista,
Igår kväll var jag med "Förening K" på Aqua Vitalis - en fantastisk start på veckan!!
(Leif var för en gång skull hemma i hyfsad tid, ikväll däremot är ordningen återställd och han har kvällsmöte, som kommer avslutas med läsning av handlingar till småtimmarna har jag förstått, så vi ska nog inte räkna med att han hinner blogga också...)
 
Det är en underbar känsla att ligga i utepoolen när det är minusgrader och snö ute, titta på stjärnorna och den vackra julbelysningen och samtidgt inte frysa! De övriga i styrelsen hade aldrig varit på badet så jag visade dem runt ordentligt och gav lite tips. En kvinna från Göteborg blev så begistrad så hon ska ge sin man ett presentkort på badet och bjuda honom på en långhelg i Skövde, så som ni förstår så var det ett lyckat besök!
 
 
Aufguss:en var häftig som vanligt! Vi hann dock bara med en sittning,
denna gång med Mandarin och Kanel - rekommenderas!
 
Väl hemma somnade jag ovaggad, som sig bör efter flera timmar i olika bastun ;)
~Titti
Skövde, aqua vitalis, aufguss, besök skövde, långhelg, madarin och kanel, presentkort, snö, utepool,
Jag ropade in två paket på Julaktionen, här är de med rim och allt :)

Med dagar som iväg flyger
Små tomtar med paket smyger

Från konstnärens skapandes tycken
Kan du fylla den med smycken

Eller bara låta den vara fin
Nu när den är din

Som visade sig vara en spelgelskål: 

 
”Ser du stjärnan i det blå,
Ta en sup så ser du två,
 
Tar du denna ser du flera
det blååå…..”
 
En jättefin adventstjärna:
 
 
Supernöjd :)
 
~Titti

 

advent, adventsstjärna, julauktion,
På måndagsförmiddagen så hade Västra Stambanegruppen stormöte i Skövde under stor uppslutning av kommunerna efter Västra Stambanan. Jan Efraimsson från Västra Götalandsregionen redogjorde för den Tågstrategi som just nu arbetas fram som räknar med en tredubbling av personresandet fram till 2035 på Västra stambanan. Till det ska läggas de stora problem som finns redan idag med att hantera de godsvolymer som vill trafikera på Västra stambanan.
            Jan Bremer ansvarig tjänstman och Västra Stambanegruppens ordförande Leif Walterum.
 
Sedan länge så har Västra Stambanegruppen konstaterat att den spårbundna länken mellan Stockholm och Göteborg lider av allvarliga kapacitetsproblem. Detta pekade också Trafikverkets Kapacitetsutredning på när den tidigare i år presenterades. Många av kommunerna däribland Skövde har därför i den översiktliga planeringen lagt in korridorer för att kunna öka spårkapaciteten.
Inom kort så startar Trafikverket en åtgärdsvalssstudie på sträckan Göteborg - Laxå. Studien syftar till att ge rätt underlag för rätt typ av åtgärder för att öka kapaciteten. Jag kommer själv att  ingå i styrgruppen för den som Västra Stambanans representant. 
Idag så enades kommunerna efter hela Västra Stambanan om att öka det politiska trycket inför att en ny nationell plan ska tas av riksdagen för de nationella vägarna och järnvägarna.
 
/Leif
Jan Bremer, Jan Efraimsson, Leif Walterum, Tågstrategi, Västra Stambanan, Västra Stambanegruppen, Åtgärdsvalsstudie,

Frågan må vara retorisk, men de många politiska ledare som bromsat även de minsta steg i rätt riktning på FN:s klimatmöte i Doha Qatar har uppenbarligen inte ställt sig den. Detta trots att bara fler och fler alarmerande rapporter om tillståndet för miljön och klimatet i världen pekar i en riktning, vårt nuvarande sätt att leva är inte hållbart.

Jag har inte lyckats finna någon kommentar inför konferensen där man hoppades på stora framsteg för att bromsa klimatförändringen och temperaturhöjningen. Däremot är besvikelsen stor från många deltagare på klimatmötet bland annat har miljörörelsen, miljöminister Lena Ek (C) och inte minst de länder vars hela existens hotas av de stigande världshaven uttryckt det på olika sätt.

Sverige har högt ställda klimatkrav och det är viktigt att vi fortsätter att ha det. Idag råder dessutom en stor politisk samstämmighet om detta. Det finns dessutom en stor och växande marknad för smarta klimatlösningar, som tur är så är det många företag som inser detta och värdet av att ligga i framkant på miljöteknikområdet. Trots att världen har alldeles för många ledare som saknar ledarskap i den för mänskligheten helt avgörande och viktiga klimatfrågan! Som lokala politiska ledare har vi också ett ansvar att fortsätta att driva på miljöfrågorna lokalt, på den punkten kan jag lova Skövde kommuns innevånare att Centerpartiet och jag själv kommer fortsätta vara pådrivande på det området. 

Hur ska dagens politiska ledare i USA, Kina, Ryssland med flera bromsande länder förklara för sina barn och barnbarn varför de inte tog världsbankens rapport inför klimatmötet i Qatar om att temperaturen stiger allt snabbare och att den två gradiga ökningen snarare är fyra grader de kommande 50-100 åren?

Man kan ju åtminstone hoppas att den frågan kommer ge många sömnlösa nätter framöver!

Jag har tidigare bloggat inför klimatmötet i Qatar klicka här för att läsa

/Leif

 
 
Lena Ek, Doha Qatar, ,
Hoppsan, jag har helt glömt bort att publicera inlägget från Julkonserten förra söndagen,
nåväl här kommer det nu!
 
 
"Idag består kåren av ca 35 aktiva musiker i blandade åldrar, bosatta runt om i Skaraborg. Kåren har en varierad repertoar, allt från klassisk musik och marschmusik till modern popmusik och jazz, som framförs på konserter, ceremonier och parader.
2013 kommer att vara ett händelserikt år för musikkåren då kåren firar 20-årsjubileum som hemvärnsmusikkår vilket kommer att firas med en jubileumskonsert. Under våren kommer en konsert med Astrid Lindgren-musik att framföras tillsammans med barnkörer."
 
 
Fredrik Ståhlberg, regementschef välkomnade alla till S:ta Helena Kyrka
och höll ett inledningstal
Dirigenten Martin Lindor berättade lite om ensemblen och därefter började konserten
 
 
"Martin har fått sin dirigentutbildning på musikhögskolan i Örebro.
Till vardags arbetar Martin som rektor på Skövde Musikskola"
 
Program:
 
A Christmas festival
 
Skaraborgs reg marsch
 
Gläns över sjö och strand
 
A most wonderful Christmas
 
Solisten Agnes Duvander sjöng sagolikt vackert!
 
         
 
"Agnes är sångerska och kommer ifrån Skövde. Trots att hon bara är 17 år
så har hon hunnit med väldigt mycket.
Nästa år kommer Agnes ha en av huvudrollerna i uppsättningen
av Skönheten och Odjuret på Skövde Stadsteater"
 
 
Jul, jul strålande jul
 
Två melodier i advent
 
Sibelius julvisa
 
Hosianna Davids son
 
Regemenstpräst Joachim Leijon höll andakt
 
 
Gå Sion, din konung att möta
 
Marsch militare No 1
 
Jingle bells mambo
 
Koppången
 
Och enligt traditionen och till allas glädje togs tomteluvorna på inför:
TV:s julafton
 
 
Och de fanns tometeluvor av olika slag, även med flätor och ljus!
 
 
Ett härligt sätt att inleda första advent på :)
 
 
Konserten var gratis, men de som ville (och det ville säkert alla) kunde skänka lite till de soldater som har utlandstjänst och som inte kommer att vara hemma under julen.
Så vi skänkte en tanke och gåva till dem :)
 
~Titti
Agnes Duvander, Dirigent, Fredrik Ståhlberg, Hemvärnets Musikkår Skaraborg, Julkonsert, Martin Lindor, S:t Helena Kyrka, Skaraborg, Solist, första advent, joachim leijon, regementschef,
Idag kommer Leif hem Tjoho! Han är efterlängtad!!
 
Igår var jag på Julauktion med Ladisarna. Alla hade köpt julklappar och skrivit julrim på dem. Efter att julrimmet lästs upp fick de som ville bjuda på klappen. Alla pengarna som kommer in via auktionen går till välgörenhet :)
 
 
Såhär lät mitt julrim :

Detta är en klapp som luktar gott
att använda dem känns ofta lyxigt och flott!

Tycker du om lavendel och lime kommer du bli nöjd
att använda den i badrummet är en ren fröjd!

Ta med dig klappen när du tar dig ett dopp
och du blir ren från tå till huvudknopp!

 
Det var tvålar jag köpte sist jag var på Lusch:
 
 
 
 
 
 
 
En väldoftande klapp :)
 
~Titti
auktion, bohemian, jul, julauktion, julklappsrim, lusch, sea vegetable, the godmother, tvålar, välgörenhet,
Fredag, snart andra advent.
Lyssna på den absolut finaste julsången enligt mig med Celine Dion!
 
 
Önskar Er Alla en skön helg med mycket julmys & glögg!
Så planerar jag, när väl Leif kommer hem :)
~Titti
När konjunkturen vänder neråt och arbetslösheten ökar så drabbas i första hand de unga, vilket märks tydligt just nu med en stigande arbetslöshet . Men det paradoxala är att samtidigt som detta sker så saknas arbetskraft inom en rad yrkesgrupper inte minst inom en rad specialisttjäner i offentlig sektor och på någa års sikt kommer antalet bristyrken att öka.
Detta var en av de frågor som diskuterades när Skövde kommuns personalutskott sammanträdde i veckan.
Ungdomsarbetslösheten är hög inte minst bland unga utan fullgjord gymnasial utbildning. På mötet fick Skövde kommuns arbetsmarknadsavdelning och personalenhet i uppdrag att återkomma med förslag till kommunstyrelsen hur kommunen kan bidra med nya praktikplatser för unga för att minska arbetsösheten.
För mig och personalutskottet är en knäckfråga hur handledningen ska fungera. Med ett gott handledarskap / mentorskap kan detta bli en framgångsfaktor. Initialt så är inte detta gratis, men långsiktigt så finns det bara vinnare.
I dag så vill jag också passa på att hylla våra finska grannar på sin självständighetsdag, idag har den finska flaggan vajat i Skövde som ett led i att kommunen är ett finskt förvaltningsområde, att bli förvaltningsområde var ett löfte som jag gav i samband med valet 2010. Utan den stora arbetskraftsinvandringen från Finland under 50-70-talet så hade inte Skövde och Sverige varit det vi är idag. Finland är en viktig allierad granne och som det alltid har sagts förut, Finlands sak är vår!
/Leif
 
Finlands självständighetsdag. Skövde kommun, ungdomsarbetslöshet,
Igår släppte de namnen på Vintervärdarna i P1, med start på juldagen.
Jag har inte lyssnat på vinterprat tidigare, men jag gillar Sommarpratarna skarpt,
så iår ska jag försöka (komma ihåg!) att lyssna på dem!
 
 
En dag tidigare, på självaste julafton, börjar Vinterpratet på P4 Skaraborg :)
~Titti
P4, Skaraborg, Sommarpratare, Vinterpratare, Vintervärdar P!,
Den här dagen gick inte som planerat... Planen var att jag ikväll skulle vara i en lada med massa ljus och julkänsla, lyssna på stämningsfull körsång och sippa på god glögg :)
MEN på grund av vädervarningar och ihållande snöfall med hård vind så insåg jag attdetinte var ett klokt val att vara ute på vägarna mer än vad jag behöver. Så det blir gos med hunden i soffan istället. Och bönderna på TV! ;)
~Titti
snöfall, vädervarningar,
Bråda decemberdagar är det som gäller för mig och Leif nu, men på lite olika sätt! Igår morse ringde klockan strax efter fyra, för att jag skulle kunna ordna med lite extra glöggmys tidigt på morgonen - för så tycker jag man ska inleda adventstiden varje år!
 
 
Gårdagen svischade iväg (vissa dagar är ju så), tillbaka i Skövde hade jag styrelsemöte med "Förening T" på kvällen, väl hemma var det bara att ta tag i eldningen för vid den tiden var det bara 14 grader inne... Kvällen avslutade jag med sent X-jobb och strax innan jag var klar med det kom Leif äntligen hem!
 
Om jag har mycket att göra är det inte i närheten av vad Leif har - ser fram emot att få rå om honom till jul, till dess får jag uppskatta de korta stunderna vi pusslar ihop :)
 
Hoppas på fortsatt trevlig advent till er alla!
~Titti
Glögg, advent, adventstid, styrelsemöte, walterum,
Måste läska er med några sista bilder från Gottisaffären i fredags!
Massa goda havrebollar:
 
 
Kokosboll
 
 
Chokladboll (för det kallar JAG den)
 
 
Jordgubbsboll
 
 
Pistageboll
 
 
88:an-boll (min favorit!)
 
 
Arrakboll.
 
 
I fredags gav jag dessa bollar till några arbetskamrater. Och när jag kom hem fick Leif också, men han fick tre: 
 
 
Men så räckte de hela helgen också! :p
 
~Titti
 
Ps. Sedan vet jag en preson som det skulle ha passat perfekt att ge Jordgubbsbollen, då hon faktiskt har blivit utnämnd till Miss Jordgubbe! ;)
88:an, Arrak, Bimbo-Blondie, Havreboll, Miss Jordgubbe, chokladbollar, gräddkola, gåva, jordgubbe, kakao, kokos, mandel, mörk choklad, pistage, present, smör, vanilj, vit choklad,
Ny vecka - nya naglar!
 
 
Lite "juliga" :)
~Titti
jul, måndag, nagellack, nagelmålningar, naglar,
 
 
Ps. Glöm inte att testa dina brandvarnare!
adventstid, brandsäkerhet, brandvarnare,
Igår var jag i Mullsjö och umgicks med vänner. Jag gav dem en liten tidig "God Jul-gåva"
som jag köpte på Gottisaffären i fredags:
 
 
                             
 
Jag tror de uppskattade det :)
 
~Titti
choklad, kola, lakrits, vit choklad,
Från planering till att få in en väg- eller järnvägsinvestering  i en infrastrukturplan och till färdigställande tar väldigt lång tid. Alldeles för lång anser jag!
Ledtiderna är långa i Sverige, det är inte rimligt om man konstaterar en brist  och att det sedan kan dröja flera decennier innan bristen åtgärdas. På 80-talet stod det klart att E20 genom Skaraborg behövde byggas ut. Sedan dess har frågan diskuterats högt och lågt i alla upptäckliga forum men i praktiken har inte frågan kommit ett dyft längre idag än för 25 år sedan. Det lär dessutom dröja åtskilliga år  troligen flera decennier innan vi kommer se en fullt utbyggd väg genom skaraborg, enda undantaget är möjligtvis förbifart Mariestad där sträckningen är densamma som RV 26.
Det är inte rimligt att bristande trafiksäkerhet och framkomlighetsproblem som resenärer och inte minst åkerinäringen upplever dagligen ska dröja år ut och år in innan det åtgärdas.
Sverige är ett avlångt land med stora avstånd, vi är starkt berorende av personbilen för att transportera oss och så kommer det vara också i framtiden med den skillnaden att motorerna kommer drivas med fossilfria bränslen. Som det varuproducerande och exportberoende land vi är med bland annat en stor och viktig skogsnäring kommer inte godstranporterna vare sig på väg eller järnväg att minska.
Riskerna med Sveriges tröga planerings- och genomförandeprocess för infrastrukturen är att vår konkurrenskraft urholkas och att jobb och investeringar flyttar och hamnar i länder med kortare beslutsprocesser än i vårt land. En av de angelägna frågorna för regering och riksdag måste därför vara att se över och snarast komma fram till hur processerna kan kortas. Alla turer kring E20 genom skaraborg räcker som exempel för att förstå att detta är nödvändigt.
/Leif   
 
E20, Infrastruktur, Gods och persontranporter,
Efter den goda lunchen slank jag in i godishuset:
 
 
Godis på längden, tvären och höjden!
 
 
 
Nu börjar det även fyllas på med julgodis!
 
 
Om Du har varit snäll kanske du får en Tomte? :p
 
 
Doften här inne är underbar!
 
 
Oavsett om du kommer in hungrig eller mätt så går du ut med en påse!
 
~Titti
Kronhusbodarna, choklad & karamellbutik, godis, godisaffär, julgodis, karameller, marsipangodis, marsipantomtar, polkagrisar, snögubbar,