På plats i Visby ställer Centerpartiet följande fråga: Ska kvinnor kvoteras in i bolagsstyrelser?

Vad tycker du?
/Leif
#liberalfeminist
Almedalsveckan är i gång. Mina dagar delas i mina roller som ordförande för SMÅA (Småföretagarnas arbetslöshetskassa) och kommunalråd i Skövde. Nu på måndag förmiddag arrangerar A-kassornas samorganisation SO ett seminarium med rubriken "upp med taket nu".


A-kassan har tappat i legitimitet genom att ersättningstaket varit oförändrat under en lång tid. Försäkringen är viktig som omställningsförsäkring men väldigt få får 80 procent i inkomst när man blir arbetslös.
Jag anser man ska ha en ersättning som fungerar som en trappa med en högre ersättningsnivå första månaderna som sedan sjunker ju längre tiden går. Det skulle ge ökad ekonomisk trygghet och incitament att snabbt söka nytt jobb samt förbättra legitimiteten för försäkringen.
För företagare finns andra problem med arbetslöshetsförsäkringen, detta kommer SMÅA lyfta på vårt seminarium tisdag klockan 9.00. Då presenterar SMÅA en rapport om en premiebaserad arbetslöshetsförsäkring för företagare.
/Leif
#höjdakassa

Så är vi på plats på ön! Leif hade bokat en hytt till oss på båten, så jag fick välbehövlig vila efter bilfärden till Oskarshamn. Det första vi gjorde när vi kom i land var att köra till lasarettet, så nu vet vi att vi hittar till förlossningen om det blir nödvändigt!

 

 

Det är en så himla märklig känsla att det i baksätet står två små bilbarnstolar "utifall"... Tänk om vi åker hem med två bebisar i baksätet??!

 

 

Vi hann inte så mycket mer än lasta av våra väskor innan vi begav oss innanför murarna. Det märktes dock att det var söndag och att det inte kommit så mycket folk än, jag tror det kommer märkas skillnad idag?

Vädret då? Ja de flesta skulle nog svara "sådär", jag tycker det är toppen att slippa värmen! Men jag är nog ganska ensam om den uppfattningen... ;)

 

 

Måndag 30/6 - 35 dagar kvar till BF :)

 

 

Leif gav sig iväg tidig, jag har inga större planer för dagen men kommer nog möta upp honom ikväll :)

~Titti

Nu har jag sett filmen 12 Years A Slave,
jag hade egentligen velat se den på bio, men nu har jag sett den iaf!
 
 
 
"Denna berörande film är baserad på en sann historia och berättar om Solomon Northup, en fri svart man som kidnappas i New York och säljs till en brutal tillvaro som slav i mitten av 1800-talet. Det är också en inspirerande och stark berättelse om hans desperata kamp för frihet och för att få återse sin familj oavsett vad det kommer att kosta honom."  
 
 
Det här är en oerhört gripande film som inte lämnar någon oberörd. Grymheten är ofattbar.
 
Betyg: TTTTT
 
~Titti
12 Years A Slave, betyg, film, filmrecension,
Igår, fredag, åkte jag och Leif till IKEA på kvällen, det blev en kort men väldigt effektiv resa! Väl i Jönköping hade vi en timma på oss innan varuhuset skulle stänga. Eftersom vi visste vilka möbler vi skulle köpa sprang Leif i förväg och jag började min slow,motion walk... Det tar en väldans tid för mig att ta mig fram numera och det är ingen mening att försöka snabba på stegen för då får jag sådana sammandragningar att jag måste stanna tills de slutar vilket göra att det tar ännu längre tid. Så jag går låååångsamt framåt likt en snigel...
 
När jag hade tagit mig till heminredningsavdelningen mötte Leif upp, då hade han hunnit köpa möblerna och lasta in dem i bilen! Han är bra snabb den där karln! ;)
 
 Vi passade på att köpa en ny service, då vi tröttnat på att ha udda tallrikar hela tiden här hemma.
 
 
Sedan köpte vi lite olika förvaringsprylar till bebisarna, nu är vi nästintill helt klara inför deras ankomst :)
 
 
Idag, lördag, har jag mött upp blivande och nyblivna tvillingföräldrar. Vi träffade dem på Tvillingträffen som sjukhuset anordnade och nu hade jag och Leif bjudit in till en första träff. Det blev fika på stan (Leif avvek dock för att delta på invigningen av badsjön i Boulognen) och massa tvillingsnack - hur trevlig som helst! Jag hoppas att vi fortsätter hålla kontakten för det är speciellt att få prata med dem som går igenom samma sak som jag själv gör, som har samma funderingar och står inför samma utmaningar. Nu blev den tjejen som fått sina bebisar "facit" för oss och vi bombade henne med frågor!! :)
 
~Titti
Fredag, IKEA, Jönköping, Lördag, förvaring, gravid, gravid med tvillingar, heminredning, service, tvillingföräldrar, tvillinggraviditet, tvillingträff,
 
Här kommer andra delen från Tvillingträffen på sjukhuset
(första delen hittar du HÄR !)
 

Förlossning

Hälften av tvillinggraviditeterna förlöses vaginalt, lite mindre än hälften sker via kejsarsnitt. Vid ett fåtal tvillingförlossningar förlöses första vaginalt och andra tvillingen genom kejsarsnitt.

Vid tvillingförlossningar medverkar alltid förlossningsläkare (1-2), utöver dubbel bemanning av barnmorskor, undersköterskor etc.

Tiden mellan att Tvilling 1 föds till dess Tvilling 2 föds varierar men i snitt kan man räkna med att det tar ungefär en halv timme vid vaginal förlossning.

 

Kejsarsnitt

Man skiljer på tre olika typer av händelseförlopp:
- Planerat
- Oplanerat/Akut
- Urakut

Planerat: I vecka 32-34 (vanligast) planeras det för om det ska bli vaginal förlossning eller kejsarsnitt. Exempelvis planeras det kejsarsnitt om Tvilling ett ligger i säte. Man får då ett datum för när kejsarsnittet planeras, mamman får ryggbedövning (spinal) och pappan/partnern kan vara med.

Oplanerat/Akut: Något sker under det planerade vaginala förlossningen som göra att det måste förlösas genom kejsarsnitt eller om det planerade kejsarsnittet går in i värkarbete räknas det som akut. Beroende på händelsförloppet (t.ex. tidsmässigt) kan själva operationen ändå ske enligt ovan, men om barnen behöver komma ut fort sövs mamman ned och då är vanligen pappan/partnern inte med.

Urakut: Barnets (barnens)/mammans liv är i fara och måste tas ut fort. Vid dessa fall sövs mamman alltid ned och pappan/partnern får vänta utanför. Detta är något som vårdpersonalen har övat på många gånger, varje person har sina uppgifter under ett urakut kejsarsnitt men det kan för utomstående se kaotiskt ut medan det i själva verket är ett synnerligen vältajmat och systematiskt planerat tillvägagångssätt. Framförallt snabbheten kan te sig oroande för pappan/partner, men det positiva i det hela är att barnen kan komma ut mycket fort (jag har för mig att de sa under 7 minuter)!

Vanligtvis görs ett så kallat ”bikinisnitt”. Det är ökad risk för blödning och infektion, smärta efter operationen hos mamman samt att barnen ibland har ökat hjälpbehov efteråt t.ex. med andningen.

 

Utfall av 255 tvillingförlossningar på SkaS år 2002 t.o.m. 2010

 

 
Jag blev väldigt glad och lättad när hag vid senaste ultraljudet fick beskedet att planen är att det blir vaginal förlossning!
 
Tredje och sista delen från Tvillingträffen kommer inom Kort! :)
~Titti
SkaS Skövde, Tvilling 1, Tvilling 2, förlossning, gravid med tvillingar, kejsarsnitt, sjukhuset, sjukhuset i skövde, tvillingförlossningar, tvillinggraviditet, tvillingträff, vaginal förlossning,
Idag har jag varit på besök hos barnmorskan.
 
 
Vi pratade igenom vad som hände i måndags och hon sa att vi gjorde helt rätt som åkte in till förlossningen och att vi måste göra det om jag känner likadant igen. Alla proverna som jag tog idag var dock bra och i och med det fick jag klartecken att få åka till Gotland! Visst, bebisarna kan komma när som helst men det finns inget som tyder på att de ska komma nu det kan också ta flera veckor till!
 
 Förra veckan när jag var på Antenatalen fick jag min journal från Ultraljud och Specialistmödravården utskriven och idag skrev barnmorskan ut min journal från Barnmorskemottagningen. Journalkopiorna ska jag ha med mig till Gotland om det skulle bli så att vi behöver åka till förlossningen på ön.
 
Hälften av tvillingarna föds innan vecka 38, vanligast är att födseln sker vecka 37. Nästa vecka går jag in i vecka 36, så ja man kan inte veta om barnen vill komma tidigare, det kan ju också bli som så att de stannar kvar till vecka 40? Jag har lovat läkaren att känna efter innan jag sätter på färjan. I övrigt så är det ju lika säkert att föda på Gotland som det är att föda i Skövde. Packningen blir dock större än vanligt då vi utöver allt annat också måste ha beredskap för om bebisarna skulle komma, så vi har packat förlossningsväska, BB-väska och bilbarnstolarna! :)
 
Att vara på plats under Almedalsveckan är såklart viktigt för Leif, det är ju en supereffektiv vecka med alla möten med mera. Så vi hoppas att allt går som vi vill :) För egen del brukar jag gå på så många seminarier jag hinner och orkar, men i år tror jag inte att det blir så mycket "nytta" för mig -  jag kommer nog mest ligga och vila?
 
Leif har riktigt bråda dagar så ni får ha överseende på hans sporadiska bloggande. Han har mycket på sin agenda och sedan när han väl kommer hem har han en fru som inte orkar göra någonting... För jag måste säga att såhär långt in i graviditeten är jag knockad av tröttheten som är fullkomligt förlamande - jag har typ ingen energi över till något? Ett ärende per dag är ungefär max vad jag mäktar med. Det var jag inte beredd på.. Tur jag vet varför jag är såhär trött annars hade jag blivit rädd på riktigt!! ;)
~Titti
Almedalsveckan, Beräknad Födelse, Gotland, Skövde, barnmorska, barnmorskemottagning, gravid, gravid med tvillingar, graviditet, seminarium, tvillingar, tvillinggraviditet,
Nu har jag gått in i vecka 35, såhär står det i Gravidkalendern:
 

I magen:

Från den här veckan börjar barnets snabbaste tillväxt under graviditeten. Det ökar 220-340 gram varje vecka. Eftersom det blir allt trängre i livmodern kan det hända att barnets rörelser minskar men de kan istället bli desto starkare. Navelsträngen är tjock som en tumme och cirka 50 centimeter lång. Bebisens huvud vilar på moderns blygdben.

 

vikt.JPG langd.JPG

2.5-2.6 kg

45 cm

Längden mäts från huvud till fot. Från och med nu kan måtten variera relativt mycket. 

Mamma:

Ditt fundusmått är nu cirka 31-35 centimeter. Magen står som högst nu för att snart sjunka ned lite. Bebisen trycker på överallt. Du kan ha tungt att andas, värk i ryggen och svårt att sitta, stå och sova. 

Partner:

Det är bra att känna till att din partners kropp är hårt belastad av graviditeten och att hon troligen har svårt att sova. Det kan göra vem som helst lättirriterad. Avlasta henne så gott du kan. 

När ni har kommit hem med bebisen från BB behöver ni många saker; skötbord, spjälsäng, blöjor med mera. Passa på att handla startkitet nu. När ni kommer hem med bebisen vill ni bara mysa hemma, inte fara runt i affärer. 

Mödravården:

Du fortsätter att besöka din mödravårdscentral varannan vecka. Passa nu på att ställa alla frågor som du har om förlossningen och den första tiden efteråt. 

Tvillingar:

Ungefär 35 procent av dem som väntar tvillingar föder den här veckan och 80 procent av dem som väntar trillingar. 

 

 ~Titti

gravid, gravidkalender, vecka 35,
40 dagar kvar...
 
 
...till fullgången graviditet på 40 veckor!
~Titti
Så har jag då äntligen sett filmen Mig äger ingen
Jag har läst boken två gånger, vilket brukar vara ett dåligt drag då filmen sällan lever upp till boken...
 
 
"Mig äger ingen är en gripande men samtidigt varm och humoristisk berättelse om 5-åriga Lisas villkorslösa kärlek till sin alkoholiserade pappa. Det är också en skildring av Sverige på 70-talet och arbetarklassens bleknande ideal. Mamman lämnar familjen och Lisa kämpar för att behålla bilden av hjältepappan. Till slut ställs Lisa inför ett livsavgörande val.
 
Mig äger ingen är fritt baserad på Åsa Linderborgs kritikerrosade, Augustnominerade och flerfaldigt prisbelönt självbiografiska roman med samma namn från 2007.
 
 
Det finns inget negativt att säga om filmen, bra skådisar som överensstämde med bilden jag hade från boken likväl som miljöerna, men filmen är inte lika bra som boken. Det går inte att komma ifrån att jag hade haft bättre behållning av filmen om jag sett den innan jag läste boken och inte tvärt om.
 
Så om du vaken läst eller sett filmen tycker jag att du ska se filmen och sedan komplettera med boken. Har du läst boken kan jag ändå rekommendera dig att se filmen, men var beredd på att inte bli lika gripen som du blev när du läste boken.
 
Betyg: TTT+
 
~Titti
Mig äger ingen, betyg, film, filmrecension, Åsa Limderborg,
De senaste dagarna har jag haft mycket sammandragningar utan att jag har ansträngt mig. Eftersom jag inte vet hur det ska kännas innebär det stor osäkerhet, svårt att veta vad som är "normalt" och vad jag kan förvänta mig? De senaste dagarna har sammandragningarna dock ändrat karaktär och börjat göra allt mer ont. Igår kväll hade jag värkar i en och halv minut var 10:e minut, så helt plötsligt fanns det även en regelbundenhet i värkarna och det kan vara ett tecken på att förlossningen är på G. Och det vill vi ju inte då jag igår var i vecka 34 (eller som sjukvården räknar på det: 33 hela veckor och 6 dagar).
 
Jag försökte lägga mig och vila med förhoppning om att det hela skulle avta, vilket det har gjort tidigare, men det gjorde det inte denna gång. Pratade fram och tillbaka med Leif vad vi borde göra men jag ville vänta och hoppas på att det skulle sluta. Vi bestämde oss för att om det inte lugnat ner sig till dess han kom hem från sina kvällsmöten skulle vi ringa och rådfråga förlossningen. Men när Leif kom hem senare på kvällen hade det inte slutat och efter lite övertalning ringde jag upp förlossningen som tyckte att vi skulle komma in och kolla upp det hela.
 
Så vid 23-tiden låg jag uppkopplad till CTG-apparaten igen. Och som vanligt var retstickan Ettan svår att mäta då h*n levde om ordentligt i magen. Men vi kunde mäta dem tillräckligt för att se att de mådde bra och det var skönt att höra :)
 
 
Sedan fick vi träffa läkaren som konstaterade att än har det inte börjat iaf, men som han sa vi kan bara se hur det ser ut exakt nu det säger ingenting om hur det ser ut imorgon eller om några dagar. Det var iaf skönt att få höra att vi gjort rätt som kommit in då det kan gå fort med tvillingar och att de hellre vill ha info om att det kan vara på G lite tidigare än lite senare.
 
Väl hemma somnade jag på direkten och idag känner jag inte av några sammandragningar alls! Tänk vad olika det kan vara? Men idag håller jag mig hemma och hoppas på att lugnet håller i sig åtminstone några veckor till!
 
 
~Titti
 
ctg, förlossningen, förvärkar, gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 34, graviditet, sammandragningar, tvillinggraviditet, värkar,
Här reflekterar jag över vecka 34, utifrån vad som står i Gravidkalendern:
 . 

Mamma:

"Att känna sig utmattat är helt normalt. Svårigheter att sova, värk, viktuppgång och oro inför förlossning kan vara bidragande orsaker. Vila så ofta du kan. 

Livmodern tränar sig inför förlossningen och det kan du känna av som förvärkar - en del känner du inte alls, en del är svaga och andra kraftiga. Om du lägger handen på magen kan du känna att den drar ihop sig och blir spänd."

Ja tröttheten är stundvis förlamande, men jag försöker vila ordentligt. Största utmaning till att få den sömn jag behöver beror på att jag sover så dåligt på nätterna, jag tror bebisarna är mest aktiva nattetid och sedan gör den rent ont att vända sig i sängen eller ligga i en och samma ställning för länge. Förvärkar har jag börjat känna av och sammandragningar får jag så fort jag inte befinner mig i liggande läge. Det är riktigt obehagligt när magen blir stenhård som en boll så fort jag tar några steg. Men det är just obehagligt, det smärtar inte, vilket som betyder att det är normalt om än just obehagligt.. 

Partner:

"Har ni pratat om praktiska saker efter förlossningen? Ska barnet försäkras och hur ni vill dela upp föräldraledigheten? Diskutera den typen av frågor redan nu. Det kan också vara en god idé att införskaffa en bilbarnstol inför hemfärden från BB."

Både och, men vi har en hel del beslut kvar att ta tag i.

Mödravården:

"Fortsätt att träffa din barnmorska varannan vecka. "

Jag träffar min barnmorska en gång i veckan och eftersom min ordinarie barnmorska har semester har jag blivit tilldelad en annan bm, hon visade sig vara en riktigt stjärna som jag känner mig mycket trygg med - så jag är väldigt nöjd :)

 ~Titti

gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 34, graviditet, gravidkalender, tvillinggraviditet, vecka 34,
v.15                                    v.16                                    v.17                                   v.18
                             
 
v.19
 
 
v.20                                    v.21                                    v.22                               v.23
                              
 
v.24
  
v.25                                   v.26                                    v.27                                    v.28
                             
 
v.29
 
v.30                                    v.31                                    v.32                                     v.33
                             
 
v.34
 
 
~Titti
gravid, gravid med tvillingar, magbilder,
Senaste utlästa bok är Förlossningshandboken:
 
 
De tre barnmorskorna som har skrivit boken är övertygade om att kvinnan "genom god kunskap om vad som händer i kroppen kan känna en större trygghet och därmed bättre hantera sin förlossning" och det tror jag stämmer och det är anledningen till varför jag läser på om det som komma skall :)
  
 
 Jag tycker att boken var väldigt informativ och bilderna tydliggjorde det texten beskrev.
 
Betyg: TTTT+
 
~Titti
Bok, Boktips, Förlossningshandboken, Hanna S. Ulfsdottir, Hanne Fjellvang, Linn Eriksson, betyg, bokrecension, faktaböcker om förlossning, förlossning, förlossningsförberedelser,
Ja det här är definitivt den lugnaste midsommaren jag någonson firat! Ja, "firat" är att ta i - vi har tagit det lugnt punkt. Jag gör inte mycket annat än ligger och vilar, all rörelse innebär obehagliga sammandragningar så jag föredrar att ta det vääääldigt lugnt och stilla!
 
Håller på att läsa ut Förlossningshandboken...
 
 
...och ska sedan titta på Mig äger ingen.
 
 
Leif är desto aktivare, han pysslar och donar både ute och inne! Snart är hela staket målat :)
 
 
Jag gissar att nästa midsommar kommer vara betydligt aktivare! ;)
~Titti
Förlossningshandboken, Mig äger ingen, midsommar, målning, staket,
Så har jag då läst ut ännu en bok:
Oj, det blev tvillingar
eller hur du njuter en kopp kaffe på 22 sekunder
 
 
"Boken ni bara måste ha om ni väntar eller nyligen fått tvillingar. Här har sex tvillingfamiljer delat med sig av sina upplevelser kring, graviditet, förlossning och förlossning och första tiden hemma med barnen. Här har också läkare och psykologer berättat om all fakta samt givit sina bästa tips på hur man lättare får vardagen att flyta. Helt enkelt en "måbrabok" för tvillingföräldrar!"
 
Ja det var med lite blandade känslor jag läste denna boken. Den känns tillstressad, mer som ett arbetsmaterial? Först och främst hade jag oturen att få ett exemplar där första bokstav i varje rad saknades på höger sidan - dvs. på samtliga högersidor i boken (för det fick jag i efterhand 50 kronors avdrag på boken). Men utöver det var det många stavfel och särskrivningar i texten, radavstånden var olika i olika stycken och det var konstiga indragningar vid textpunktning. Det var en märklig layout och det kändes som ett utkast. Jag förstår faktiskt inte varför de tryckte den i det skicket, de kan ju knappast haft någon korrekturläsning?
 
Lite hård bedömning kanske, men jag har aldrig läst en bok som haft det utseendet och så många stavfel tidigare? MEN! Innehållet var jättebra!! Det var intressant att läsa de sex olika tvillingfamiljernas erfarenheter och känslor under och efter graviditeten!
 
Betyg: TTT
 
Innehållsmässigt är den klart läsvärd och hade fått högre betyg om det inte var för stavfelen etc..
~Titti
Bok, Boktips, Lisa Rexner, Oj det blev tvillingar, betyg, bokrecension, tvillingar,
Så var då Skövdes egna Happyfilm klar. Kul var det att vara med och göra den och glädjen i filmen går det inte att ta miste på. Med filmen så önskar jag er läsare ett stort leende och en riktigt Trevlig Midsommar.
 
 
/Leif
Idag har jag återigen varit på Barnmorskemottagningen. Min ordinarie barnmorska har gått på semester så jag visste att jag skulle få träffa en ny. Jag vill inte säga att jag var orolig för det, men jag har ju vant mig vid den jag haft och träffat så ofta. Men jag blev såå nöjd, bättre barnmorska kunde jag aldrig fått :)
 
 
Proverna var bra och bebisarna hade fina hjärtljud. Det enda som påpekades är att jag bör dra ned på takten, varva ner och börja "boa". Som barnmorskan sa: Du ska inte träna dig i form utan vila dig i form. Jag lyssnar, tar till mig och ska verkligen anstränga mig för att följa rådet.
 
Men det är lite konstigt, eller ja inte helt lätt, att ändra fokus nu: under lång tid har jag kämpat för att barnen ska hålla sig kvar inne och varit rädd för att de ska komma för tidigt. Nu måste jag börja inse att de faktiskt ska komma snart (allt från nu till om sju veckor)! Jag är inte mentalt redo för det än, och det är en av anledningarna till att jag rekommenderas pyssla och boa och hålla på med bebisarnas kläder/saker. Jag inser att jag fram tills nu främst har varit praktisk, organiserad och strukturerad i form av införskaffande av kunskap och nödvändiga inköp. Nu måste jag våga tro att det faktiskt händer, det är två bebisar i magen som inom relativt snar framtid kommer ligga i min famn!? Men ja, det är helt otroligt!?!? :)
 
Kroppen visar tecken på att jag är i ny fas, mer och mer sammandragningar t.ex. som nu även börjar göra lite ont emellanåt. Barnmorskan gav mig bra råd kring hur jag ska tänka om det och att jag inte ska vänta med att höra av mig till förlossningen om jag har frågor, funderingar eller misstankar. Goda råd som gav trygghet :)

Men hur jag än gör är det nog omöjligt att inse och verkligen ta in vad som snart kommer vara en ny verklighet? Men jag längtar det gör jag! <3 <3
 
~Titti
barnmorska, barnmorskemottagning, gravid, gravid med tvillingar, graviditet, sammandragningar, tvillinggraviditet,
Nu går jag in i vecka 34 (!) såhär står det i Gravidkalendern:
 
I magen:

Fosterfettet på barnets hud blir tjockare och lanugohåren är nästan helt borta.  

 vikt.JPG  langd.JPG

2.3-2.4 kg

44 cm

Längden mäts från huvud till fot. 

Mamma:

Att känna sig utmattat är helt normalt. Svårigheter att sova, värk, viktuppgång och oro inför förlossning kan vara bidragande orsaker. Vila så ofta du kan. 

Livmodern tränar sig inför förlossningen och det kan du känna av som förvärkar - en del känner du inte alls, en del är svaga och andra kraftiga. Om du lägger handen på magen kan du känna att den drar ihop sig och blir spänd. 

Flytningarna blir allt rikligare. 

Partner:

Har ni pratat om praktiska saker efter förlossningen? Ska barnet försäkras och hur ni vill dela upp föräldraledigheten? Diskutera den typen av frågor redan nu. Det kan också vara en god idé att införskaffa en bilbarnstol inför hemfärden från BB. 

Mödravården:

Fortsätt att träffa din barnmorska varannan vecka. 

 ~Titti

gravid, graviditet, gravidkalender, vecka 34,

Jag är såå glad! Vid ultraljudet igår (v. 33+0) visade det sig att Tvåan vänts sig - nu ligger de båda med huvudet nedåt - bästa tänkbara utgångsläget!! Så nu planeras det för vaginalförlossning, utan att vi måste sätta ett datum. Vilken lättnad och vad bra att Tvåan gjorde sitt?! Såhär i efterhand förstår jag nu vad det var som hände i helgen, för magen vart alldeles sned och jag kände hur Tvåan snurrade runt, men jag trodde att den "snurrade runt axeln", hade inte en tanke på att den vände sig upp och ner? :)

Jag ville verkligen inte snittas och har tyckt att det var jobbigt att inte kunna ställa in mig på något innan den här undersökningen, så ja - this is good news! I övrigt var bebisarna pigga och alerta, väger runt 2 kg vardera och rör sig fint. Navelsträngsflödet var bra och det visade sig att jag har extra mycket fostervätska vilket som också är bra. Känner du dig stor så vet du varför! sa läkaren. Jag känner mig stor.

Så nu sträckläser jag böcker om att föda :)

~Titti

Tvilling 2, gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 33, graviditet, tvillinggraviditet, ultraljud,
I kväll har de åtta partierna i Skövde kommunfullmäktige debatterat landsbygdsfrågor, kommunal upphandling, lantbruk, skog och miljö på Gröna Lund i Lerdala. Inbjudare till debatten var LRFs kommungrupp i Skövde. Jord och skogsbruket är viktigt i Skövde och Skaraborg bara i Skövde arbetar knappt 2000 personer direkt eller indirekt i produktionen av livsmedel och skogsprodukter, vilket motsvarar ca 6 procent av de yrkesverksamma.
En del av debatten kom att handla om livsmedelsupphandling i kommunen. En fråga som med rätta engagerar många. Som Centerpartist och företrädare för Alliansmajoriteten kändes det bra att kunna meddela att kommunfullmäktige på måndagskvällen beslutade att ta fram en måltidspolicy för att öka upphandlingen av mat producerad enligt svenska  miljö och djuromsorgskrav samt att centerns tidigare krav på mer pengar för att handla svenskt kött blev tillgodosett i alliansens budget med en ramökning på 500.000 kronor till just mer inköp av svenskt kött.
Dryga 50-talet intresserade hade kommit till Gröna Lunds festplats för att ställa frågor och lyssna på debattenI den avslutande rundan så lovade jag att Centerpartiet kommer arbeta för följande landsbygdsfrågor under nästa mandatperiod:
  • Målet ska vara att 100 procent av livsmedlen som köps in ska vara svenska och att svenska miljö och djuromsorgskrav ska ställas
  • Att maten i de kommunala köken i allt väsentligt ska lagas från grunden, detta har de senaste åren gett Skövde fina framgångar i tävlingen skolmatsgastron
  • Att nuvarande kommunala service: förskolor, skolor, äldreomsorg, biblioteksfilialer minst bibehålls
  • Stimulera bostadsbyggande utanför centralorten
  • Fungerande mobiltelefoni i hela kommunen ska vara ett krav på operatörerna från kommunen
  • Fortsätt utbyggnaden av fiber/bredband
  • Öppna för att lägga ut mer kommunala entreprenadtjänster på lokala företag, detta kan ge viktig kompletterande sysselsättning på landsbygden

Detta är jag övertygad om bäst kommer kunna genomförs med ett starkt Centerparti i Skövde i en fortsatt tydlig Alliansmajoritet. För landsbygden, jord och skogsbruket skulle dessutom ett regeringsskifte i Sveriges riksdag med MP och Stefan Löfven vid makten innebära en skattechock utan dess like inte minst på landsbygdens och gröna näringarnas transporter. Så fortsatt Alliansstyre ger utan tvekan bäst förutsättningar.

I kväll kom också ett avslöjande från Skövdes oppositionsråd Marie Ekman, Socialdemokraterna. Under en av frågestunderna så sa hon att hon börjar låta som en halv centerpartist. Varpå jag replikerade och sa att jag har inget emot om hon blir en hel centerpartist. Kanske är det så att Socialdemokraternas toppnamn i Skövde också kommit till insikten över att Miljöpartiets politik är en katastrof för landsbygden och de gröna näringarna och för den delen stor del av Skövdes och Sveriges framgångar. När ska Stefan Lövfen erkänna det?

/Leif

Debatt, Griskris, Knorr, LRF, Lerdala, Skattechock, Skövde, Walterum, livsmedelsupphandling,
Info från babyhjälp
 

Förlossningen

När det är dags att föda tvillingar så är det vanligt att båda barnen ligger i huvudläge och det finns därför inga hinder för en vanlig förlossning. Om kejsarsnitt rekommenderas så avgörs detta av tvillingarnas storlek, deras fosterläge och av tidigare förlossningar. Ungefär hälften av alla tvillingar föds genom vaginal förlossning medan hälften av barnen förlöses med kejsarsnitt.

Vaginal förlossning
Om du inte fött innan det beräknade förlossningsdatumet så sätts förlossningen normalt igång. Helst så ska du inte gå längre än till vecka 40 då moderkakan därefter inte orkar försörja fostren lika bra. I cirka 45% av fallen, ligger båda barnen med huvudet nedåt och en naturlig förlossning är då att föredra. Även om bara en av tvillingarna ligger med huvudet nedåt så går det att genomföra en naturlig förlossning. Runt vecka 34 bör du som ska föda tvillingar planera förlossningen tillsammans med barnmorska eller läkare. Tvillingar föds i regel ett par veckor tidigare än andra barn.

Kejsarsnitt
Förlossningsläkaren föreslår kejsarsnitt om hon/han bedömer att något av fostren inte klarar av en naturlig förlossning. Man rekommenderar även kejsarsnitt när den tvilling som ligger längst ned ligger med stjärten nedåt, sk sätesbjudning. Likaså rekommenderas kejsarsnitt om tvillingarna av någon anledning behöver komma ut före vecka 34. Detta kan exempelvis handla om att barnen är särskilt små och sköra eller att mamman är sjuk.

 Idag ska vi på ultraljud och då bestäms det om det ska planeras för vaginal förlossning eller kejsarsnitt.
~Titti
förlossning, förlossningen, förlossningsförberedelser, gravid med tvillingar, kejsarsnitt, tvillingar, vaginal förlossning,
Efter bara tre timmars budgetdebatt så antog kommunfullmäktige i Skövde Alliansmajoritetens budget i kväll. Det är en stark grön och tillväxtinriktad budget som tar fortsatt sikte på att Skövde ska växa och vara dragloket i Skaraborg.  Som Centerpartist är jag nöjd med att majoriteten även i år, vanan trogen, kan lägga en stark budget. Grunden för att säkra välfärden i framtiden. Flera Centerpartister deltog i eftermiddagens budgetdebatt.
 
Centerns Shorik Adam klargjorde med all tydlighet att Centerpartiet tror på samverkan med föreningsliv och det omgivande samhället. Därför har ett utredningsuppdrag lagts i budgeten för att utreda införande av ytterligare en familjecentral i alternativ drift och med samverkande parter. Varför tror ni Socialdemokrater att allt bara blir bättre om det är kommunen som driver en familjecentral?  frågade Shorik retoriskt.
Mest avvikande till alliansmajoritetens budget var föga oväntat Miljöpartiet. På fyra områden vill Miljöpartiet nedprioritera eller helt slopa kommunens medverkan, detta är anmärkningsvärt!
1) Miljöpartiet vill minska anslagen till Next Skövde.  Detta är högst anmärkningsvärt eftersom miljöpartiet tidigare ställt sig bakom kommunens varumärkesarbete. Next Skövde ansvarar för marknadsföringen av Skövde inom områdena: turism, evenemang, möten och handel. Dessutom bidrar man aktivt i arbetet med att stärka Skövdes varumärke.
2) Miljöpartiet vill lägga ner Skövde flygplats.  Flygplatsen bidrar till att rädda liv med akuta sjuktransporter till och från Skaraborgs Sjukhus i Skövde, den är också viktig inte minst som fraktflyg för det lokala näringslivet och då inte minst för Volvo Cars och Volvo Powertrain. Uppenbarligen är inte Skaraborgs Sjukhus i Skövde (KSS) och de två största arbetsgivarna som direkt sysselsätter 4000-4500 personer viktigt för miljöpartiet, Detta är anmärkningsvärt.
3) Miljöpartiet vill stoppa förnyelsen av centrumkärnan. Alliansmajoriteten satsar 30 miljoner kronor i att förnya centrumkärnan, en efterlängtad satsning från centrumhandel för att stärka konkurrensen mot de externa handelsområdenas expansion. Ett attraktivt centrum "kommunens finrum" är viktigt det visar alla rapporter kring attraktivitet i städer. Miljöpartiet är emot tillväxt, uppenbarligen är man emot ett levande centrum och en levande centrumhandel i Skövde.
4) Miljöpartiet vill inte satsa på medborgarkontakt och kundservice. I majoritetens budget så finns ett förslag om att 2015 skapa ett modernt kontaktcenter som ska förenkla medborgarnas och företagens kontakter med kommunen. En mer kundanpassad myndighetsutövning och snabbare beslut i handläggning av desamma är näringslivets främsta önskemål och anses som viktigast för att förbättra näringslivsklimatet i kommunen.
 
Efter dagens kommunfullmäktige så har det blivit ännu tydligare att det mest fientliga partiet mot Skövdes framtid är Miljöpartiet i kommunen. Till detta ska läggas att Miljöpartiet är det mest landsbygdsfientliga partiet i svensk politik. Med en skattechock för landsbygden som skulle slå direkt och mycket hårt mot boende och näringsverksamheter på landsbygden. Detta miljöparti vill Stefan Löfven bilda regering med, inte undra på att Socialdemokraterna sjunker i väljaropinionen. Frågan som inte blev besvarad vid kommunfullmäktige i kväll var om Marie Ekman och Socialdemokraterna vill göra detsamma i Skövde? 
 
/Leif
  
 
 
Attraktivitet, Centerpartiet, Centrumförnyelse, Landsbygd, Next Skövde Destinationsutveckling AB, Shorik Adam, Skövde, Stadskärna, Tillväxt,
Här kommer mina tankar från vecka 33, utifrån vad som står i Gravidkalendern:
 

I magen:

"Barnet samlar på sig fett som värmer och skyddar och barnet ökar en hel del i vikt under graviditetens sista veckor. Nu ligger det oftast i rätt ställning inför födseln, det vill säga med huvudet nedåt."

Ettan har legat med huvudet nedåt vid varje ultraljud och Tvåan i säte. Imorgon, tisdag, ska vi på nytt ultraljud och jag hoppas verkligen att de fortfarande ligger så, för då bestäms det om det planeras vaginal förlossning eller kejsarsnitt! 

 . 

Mamma:

"Du kan känna små rytmiska ryckningar i livmodern. Det beror på att barnet hickar. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen."

Jag tror jag känner ryckningarna? Men det är svårt att veta vad man känner...

 

Partner:

"Kanske är det dags att ni sätter er tillsammans och gör en födelseplan. Skriv ner era önskningar om hur ni vill att födseln ska gå till. Kanske vill ni ha dämpad belysning, en viss förlossningsposition, musik eller vissa smärtlindringsmetoder. Men kom ihåg att det är just önskningar. Personalen kommer att försöka tillgodose dem så gott det går men det är inte alltid säkert att de kan det."

Ingen mening att göra det än, då det är 50/50 risk för snitt.
Men efter tisdag hoppas jag att vi får göra det :)

 

Mödravården:

"Du fortsätter att besöka din mödravårdscentral varannan vecka. Ditt symfus-fundusmått är troligen mellan 29 och 34 centimeter. Vid den här tidpunkten brukar barnmorskan kontrollera om fostret ligger i rätt ställning, det vill säga med huvudet nedåt." 

Jag träffar min barnmorska en gång i vecka, mitt symfusmått (mått på livmoder) är betydligt större då den rymmer två bebisar! :) B, kollade och i torsdags låg Ettan med huvudet nedår iaf! Fingers crossed.... :)

~Titti

gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 33, graviditet, tvillinggraviditet,
Klicka på bilderna om du vill se dem större!
 
v.15                              v.16                              v.17                              v.18
                    
 
v.20                              v.21                              v.22                              v.23
                   
 
v.25                              v.26                              v.27                              v.28
                    
 
v.30                              v.31                              v.32                              v.33
                    
 
Idag är det 50 dagar kvar till BF...
~Titti
gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 15, gravid med tvillingar vecka 16, gravid med tvillingar vecka 17, gravid med tvillingar vecka 18, gravid med tvillingar vecka 20, gravid med tvillingar vecka 21, gravid med tvillingar vecka 22, gravid med tvillingar vecka 23, gravid med tvillingar vecka 25, gravid med tvillingar vecka 26, gravid med tvillingar vecka 27, gravid med tvillingar vecka 28, gravid med tvillingar vecka 30, gravid med tvillingar vecka 31, gravid med tvillingar vecka 32, gravid med tvillingar vecka 33, graviditet, gravidmage, tvillinggraviditet,
På måndag så kommer Skövdes kommunfullmäktige att debattera och besluta om strategisk plan och budget för 2015-2017. I mars så ställde jag frågan till Skövdes oppositionsråd Socialdemokraten Marie Ekman hur man avser att finansiera den ökade kostnaden för kommunen med knappt 7 miljoner kronor om Socialdemokraternas förslag att höja arbetsgivaravgifterna för unga födda 1988 eller senare blir verklighet efter riksdagsvalet i höst. Socialdemokraterna i Skövde är fortfarande svaret skyldiga, jag hoppas att det kommer på måndag.
 
Alliansregeringens halverade arbetsgivaravgift för unga har inneburit att steget in på arbetsmarknaden har förkortats. I debatten är det oftast ökningen av antalet arbetstillfällen inom restaurang och besöksnäringen som lyfts fram. Det är fullt naturligt eftersom många unga får sina första jobb i de näringarna.
Jag har under de senaste månaderna efter att jag efterlyste besked från S i Skövde mött flera restaurang och caféägare som är djupt bekymrade och det har de anledning att vara eftersom med ett regeringskifte skulle också restaurangmomsen återställas. Sänkningen av restaurangmomsen var ett krav som Centerpartiet drev i förra valet och som Allliansregeringen verkställt under mandatperioden. Skövde har ett rikt café och restaurangutbud och en S-regering efter valet innebär direkt ett hot mot jobben för unga.
Men även många andra stora ungdomsarbetsgivare skulle få det tufft, tillverkningsindustrin, handeln och Försvarsmakten med det nya personalförsörjningssystemet. Försvarsmakten har redan utan en höjning av arbetsgivaravgiften för unga, födda 1988 eller senare, nog med bekymmer att få ekonomin att gå ihop.
 
Unga behöver snabbare vägar att komma in på arbetsmarknaden inte längre som en höjning av arbetsgivargiften för unga innebär.
 
/Leif
Arbetsgivaravgifter, Centerpartiet, Marie Ekman, Restaurangmoms, Skövde, Socialdemokraterna, Ungdomsarbetslöshet, Walterum,
Nu har jag läst igenom kolossen till bok Gravid
Kroppen Känslorna Förlossningen Barnet
 
 
 
"Många nya erfarenheter väntar dig som just fått veta att du är med barn. Livet är på väg in i en ny fas och under graviditetens nio månader har du chansen att förbereda dig. Gravid - kroppen, känslorna, förlossningen, barnet ger dig all information du behöver och praktiska råd som hjälper dig att ge ditt barn bästa tänkbara start i livet boken är skriven i samarbete med barnmorskor, gynekologer och andra specialister som bland annat tar upp:
Barnets utveckling i livmodern vecka för vecka
Din kropp vecka för vecka
Mödravård och fosterdiagnostik
Din och ditt barns hälsa
Träning och kost under graviditeten"
Med mycket mera!
 
Bokens huvudredaktör är obstetriker och gynekolog i England. Medförfattarna är verksamma inom t.ex. genetik, mödravård, gynekologi, obstetrik, psykologi och barnmedicin. Dessutom har specialister på naturlig förlossningsteknik, amning och spädbarnvård kompletterat boken.
 
Den svenska utgåvan har granskats och anpassats till svenska förhållanden.
 
Det här är verkligen en gedigen bok som tar upp ALLT (jag saknade iaf inte något) och det mesta tas upp ganska grundligt och inte bara i förbifarten som många andra böcker jag läst. Det enda som de kanske inte lyckats med helt är att anpassa den till svenska förhållanden, det är inget som stör men jag noterade det emellanåt. Dessutom märktes det att boken har några år på nacken (denna bok som jag lånat på bibblan är från 2003, det är möjligt att det finns en senare utgåva), då några av rekommendationerna inte överensstämmer med dagens. På det stora hela var jag supernöjd med boken!!
 
Betyg: TTTTT
 
~Titti
Anne Deans, Bok, Boktips, betyg, bokrecension, förlossningen, gravid,

Idag har jag varit hos barnmorskan. Fortfarande gränsvärden men de håller sig inom gränserna och det är ju bra! Magen mättes, nya prover togs och så fick jag lyssna på barnens hjärtljud – det är helt underbart att ligga där på britsen och lyssna på ljudet som påminner om en galopperande häst! :)

På barnmorskemottagningen fann jag lappar med efterlysning av ”Blivande mammor som har bf i juni, juli och augusti” som vill gå med i en grupp på Facebook. Kul initiativ och jag tänker definitivt gå med! Så får vi se vad det ger…

~Titti

Facebook, Skövde, barnmorska, barnmorskemottagning, facebookgrupp, graviditet, mammagrupp, tvillinggraviditet,
Nu har jag gått in i vecka 33 -  nedanstående text har jag hämtat från Gravidkalendern:
 

I magen:

Barnet kan nu skilja på ljus och mörker och pupillerna kan vidga och dra ihop sig. Precis som en nyfödd bebis sover barnet mestadels av tiden. Nu kan det till och med ha REM-sömn, det vill säga den delen av sömnen som man drömmer under. Barnets lungor är nästan helt färdigutvecklade och deras alveoler är täckta med surfactant som ska hjälpa barnet att andas när det är fött. Det samlar på sig fett som värmer och skyddar och barnet ökar en hel del i vikt under graviditetens sista veckor. Nu ligger det oftast i rätt ställning inför födseln, det vill säga med huvudet nedåt. 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

2-2.2 kg

 43 cm

Längden mäts från huvud till fot. 

Mamma:

Du kan känna små rytmiska ryckningar i livmodern. Det beror på att barnet hickar. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. 

Partner:

Kanske är det dags att ni sätter er tillsammans och gör en födelseplan. Skriv ner era önskningar om hur ni vill att födseln ska gå till. Kanske vill ni ha dämpad belysning, en viss förlossningsposition, musik eller vissa smärtlindringsmetoder. Men kom ihåg att det är just önskningar. Personalen kommer att försöka tillgodose dem så gott det går men det är inte alltid säkert att de kan det. 

Mödravården:

Du fortsätter att besöka din mödravårdscentral varannan vecka. Ditt symfus-fundusmått är troligen mellan 29 och 34 centimeter. Vid den här tidpunkten brukar barnmorskan kontrollera om fostret ligger i rätt ställning, det vill säga med huvudet nedåt. 

Om du oroar dig för förlossningen är det bra att du berättar det för barnmorskan. Ofta kan du och din partner få göra ett studiebesök på den förlossningsavdelning ni har tänkt föda på. Alla har dock inte möjlighet att ta emot studiebesök men då anordnas istället en informationsstund i en samlingslokal. 

 

På söndag lägger jag ut fler magbilder! :)

~Titti

gravid, graviditet, gravidkalender, vecka 33,

Idag är det åter dags för EFIT – Ett Foto I Timmen!

Det var länge sedan jag hade en god natts sömn, så om jag verkligen skulle ta ett foto i timmen så skulle jag lägga upp flera från inatt, men de ger inte så stor variation så jag nöjer mig med en kl. 02

 
Visst har jag snygg skärmsläckare? ;)

 

Min dag började strax efter kl. 07, jag har fått nytt meddelande från en av graviditetsapparna:

 

 

Äter frukost nr. 1 kl. 08, havregrynsgröt med lingonsylt och mjölk

 

 

 

Kl. 09 sätter jag upp dagens aktuella post-it: 54 dagar kvar till BF (Beräknad Födelse)

 

 

Kl. 10 äter jag frukost nr. 2, rostemacka, och läser ut boken Gravid (en riktig koloss till bok!)

 

Under tiden som jag tar en powernap (runt kl. 11) räfsar ”Titti-vakten” mossa och underhåller hunden.

 

 
 
Vi åker in till stan och är på Arenabadet en halvtimme innan kl. 13, jag kör 45 min våtvästträning

 

 

Hemma igen till kl. 14, vi äter lunch och jag är helt slut i kroppen, somnar och sover i över två timmar (antar att vi behöver vila bebisarna och jag?)!!

 

 
Äter mellis kl. 17 och spelar musik för bebisarna som lever om i magen ♥♥

 

 

Kl 18: Börjar läsa på ny bok Oj det blev tvillingar eller hur du njuter en kopp kaffe på 22 sekunder

 

 

Kl. 19 får vi trevligt besök, vi bjuder på kaffe & tårta

 

 

 

Kl. 20 tar vi ”Veckans Magbild”, jag är nu i vecka 33 (32+1), så två månader kvar…

 

 

~Titti

2014, Arena Skövde, Bok, EFIT, Ett Foto I Timmen, appar om graviditet, frukost, gravid, gravid med tvillingar, graviditet, juni, magbilder, nedräkning till BF, tvillinggraviditet, tårta, våtväst, våtvästträning,
För ett tag sedan var vi på Tvillingträff som Antenatalmottagningen på SkaS Skövde bjöd in till
 
 
I tre separata inlägg tänker jag nu ge er en sammanfattning av vad som sades. Varje år föds 2500 barn på sjukhuset i Skövde, av dem är 30 tvillingar. På plats vid denna träff fanns 10 par, alltså 20 föräldrar som tillsammans väntar 20 barn - så vi var en stor grupp.
 

Tvillingtyp

Enäggstvillingar

 

Ett ägg befruktat av en spermie som har delat sig

Enäggstvillingar är genetiskt identiska.
Är lika vanligt förekommande i hela världen.
Är endast ärftligt om mamman är enäggstvilling.

 

Tvåäggstvillingar

Två ägg som har befruktats av 2 spermier

Tvåäggstvillingar är lika lika som syskon är lika varandra.
Andelen tvåäggstvillingar ökar i Sverige och världen och är ärftligt (på mammans sida).

 

Tvåäggstvillingar är vanligare vid:
Provrörsbefruktning (ivf) och stimulering
Stigande ålder hos kvinnan
Mångförderskor
Ärftlighet på kvinnans sida (Pappan har ingen påverkan)

 

Extra övervakning vid tvillinggraviditet

Framför allt handlar det om att förebygga förtidsbörd. Tvillingar föds oftas i vecka 37 (fullgången graviditet är 40 veckor). 43 % av tvillingarna föds före vecka 37, av dessa föds 10 % före vecka 32 (vilken kan jämföras med 1 % av de graviditeter med enkelbörd).

Man har extra koll på tillväxthämning/skillnad i tillväxt mellan tvillingar, fostervattenmängd och navelsträngsproblem.

 

 

 Det här var en riktigt bra träff och jag är väldigt nöjd med att vi gick på den, för är fick vi verkligen information som vi behövde och det var perfekt att kunna ställa frågor direkt till läkaren!

 
Nästa inlägg från Tvillingträffen kommer inom en vecka! :)
 
~Titti
Antenatalmottagning, SkaS Skövde, Tvilling 1, Tvilling 2, antenatal, barnmorska, enäggstvillingar, förlossning, förlossningen, förlossningsförberedelser, förlossningsläkare, förtidsbörd, gravid med tvillingar, sjukhuset, sjukhuset i skövde, tvillinggraviditet, tvillingträff, tvillingtyp, tvåäggstvillingar,
Helt otroligt att 80 % av graviditeten är gjord?!!
 

55 dagar kvar :)
~Titti
gravid, gravid med tvillingar, statistik, tvillinggraviditet,
Skövde har under det senaste decenniet genomgått en stor omvandling, nya jobb kommer till, bostadsproduktionen har varit hög om än ojämn. Utvecklingen till en stor handelsstad, Högskolan i Skövdes stärkta profilområden, utbyggnaden av Gothia Science Park, flera stora och mindre företag i Skövde som växer och stärker sin position på en tuff global marknad. Västra Götalandsregionens beslut att bygga ett nytt regionens hus i Skövde och stärka kommunens ställning som en viktig regional nod är några exempel på det.
Dagens Skövde med en mångfald av restauranger och caféer är något helt annat än hur det såg för 10 år sedan. Skövde har blivit den vibrerande staden med en stor levande landsbygd som omland. Detta är en utveckling som Centerpartiet är mycket glad över och vill se mer av. 
Skövde tar i Vision 2025 sikte på att vara 60000 invånare om drygt 10 år, en ökning med 7000 invånare mot idag, det målet kommer nås enligt kommunens prognoser. I samhällsplaneringen måste dock siktet vara ställt betydligt längre fram än 2025, snarare 2040-2050. För Skaraborg är det oerhört viktigt att Skövde fortsätter växa för att ta matchen mot andra regionhuvudstäder och då behöver siktet vara inställt mot snarare 80-90 tusen invånare 2040.
Det är under kommande året viktigt att skapa bred samsyn kring kommande nödvändiga steg för att Skövde ska växa. Framtagandet av den nya fördjupade översiktplanen för centrum är en del i det. Förändring möter ofta motstånd, det ser vi i bland annat frågan om byggnation vid gamla Tingshuset, överklagande av detaljplaner är snarare regel än undantag. Synpunkter ska givetvis beaktas, men det är viktigt att bevarandeivern inte tar över. Kortsiktighet och populism får inte ta över samhällsplaneringen.
/Leif   
Detaljplaner, Samhällsplanering, Skaraborg, Skövde, Stad, Västra Götaland, Walterum,
Här kommer mina reflektioner om vecka 32, utifrån vad det står Gravidkalendern:
 

I magen:

"Rörelserna i magen kommer att vara som starkast den här veckan och de övergår nu mer till att kännas som knuffar eftersom barnet får allt mindre utrymme att röra sig i."

Ja nu känner jag dem ordentligt flera gånger om dagen och jag älskar det!! Ibland känns det verkligen som om vi kommunicerar :) Problemet/det jobbiga i det hela är att jag omöjligtvis kan skilja dem åt, jag vet inte om det är Ettan eller Tvåan jag känner. Det kan göra mig orolig ibland, jag vet att någon har levt om ordentligt flera gånger om dagen - men är det båda jag känt eller bara en? Sådana tankar kan är inte bra att tänka, men också omöjliga att låta bli..

 

Mamma:

"Om du hastigt svullnar och samtidigt ökar snabbt i vikt kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. Det är allvarligt och orsakar högt blodtryck. Om du misstänker att du har drabbats av havandeskapsförgiftning måste du kontakta din barnmorska omgående. Havandeskapsförgiftning kan leda till försämrad tillväxt hos fostret. I sällsynta fall kan det vara livshotande.  

Eftersom kroppen förbereder sig inför förlossningen kan du känna förvärkar.
De påminner om mensvärk
."

Jag löper hög risk att drabbas av havandeskapsförgiftning så de håller noga koll på mig och jag måste också vara observant för symptomen. So far so good :)

Förvärkar/Sammandragningar har jag haft sedan typ vecka 22-23. Inte farligt, men obehagligt.

 

Partner:

"Du och din partner kan tillsammans läsa om förlossningen och olika smärtlindringsmetoder. Det är en trygghet att ha kunskap om vilka alternativ som finns och deras för- respektive nackdelar."

Jag söker information dagligen och plöjer igenom faktaböcker om förlossningen och förbereder mig så gott det går, sedan pratar jag igenom det hela med Leif. Utöver det har jag och Leif gått på två föreläsningar på sjukhuset (Vad händer på förlossningen? och en särskild inbjudan till Tvillingträff), deltagit i utbildning för blivande föräldrar på barnmorskemottagningen, samt anmält privat och genomgått psykoprofylaxkurs och Tvillingutbildning i Göteborg. Så ja, jag får nog säga att vi förberett oss så väl vi kan!

Det komiska i det hela är att min sammanfattning vad det gäller förväntningar på förlossningen är: Allt som jag tror jag vill ha det nu kommer antagligen bli tvärtom. Var beredd på att ingenting blir som du tänkt (men det kan vara positivt)!! ;)

 

Mödravården:

"Fortsätt att besöka din barnmorska varannan vecka."

Jag är inbokad varje vecka, men pga. lite komplikationer har det blivit några extra besök de senaste veckorna. Men allt har ju gått bra :):)

 ~Titti

Annas profylax, SkaS Skövde, Svenska Tvillingklubben, barnmorska, barnmorskemottagning, faktaböcker om förlossning, fosterrörelser, föreläsning, förvärkar, gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 32, graviditet, havandeskapsförgiftning, profylaxkurs, psykoprofylax, sammandragningar, sjukhuset, sjukhuset i skövde, smärtlindring, tvillingföräldrar, tvillinggraviditet, tvillingträff, tvillingutbildning, utbildning, vecka 32, vänta tvillingar,
Jag är i vecka 32 nu (31+5 enligt vårdens räkning).
Här kommer fler msgbilder!
 
v.15                             v.16                              v.17
                   
 
v.20                              v.21                              v.22
                    
 
v.25                            v.26                              v.27
                    
 
v.30                              v.31                              v.32
                    
 
Jag växer & frodas! ;)
 
~Titti
gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 15, gravid med tvillingar vecka 16, gravid med tvillingar vecka 17, gravid med tvillingar vecka 20, gravid med tvillingar vecka 21, gravid med tvillingar vecka 22, gravid med tvillingar vecka 25, gravid med tvillingar vecka 26, gravid med tvillingar vecka 27, gravid med tvillingar vecka 30, gravid med tvillingar vecka 31, gravid med tvillingar vecka 32, gravidmage, magbilder, tvillinggraviditet,
Stor tid av dagarna lägger jag på att läsa böcker, mest inför vad som komma ska. Nu har jag läst ut boken jag fick vid första inskrivningssamtalet på barnmorskemottagningen:
 
Vänta barn
En bok om graviditet, förlossning och första tiden med barnet
 
 
"Vänta barn är en tid av spänning, glädje, förväntan och eftertanke, som ger livet nya dimensioner! Samtidigt är det många frågor som hopar sig och mycket information som behöver inhämtas. Här får ni svar på era frågor kring graviditet, förlossning och den första tiden med barnet. Boken kan läsas från pärm till pärm eller användas som uppslagsbok - både under och efter graviditeten.
 
Boken tar bland annat upp:
* Kroppsliga och psykiska förändringar hos den gravida kvinnan.
* Fosterutvecklingen vecka för vecka,
* Kost- och träningsråd,
* Förlossningens alla faser samt smärtlindring,
* Övningar som är bra både under graviditeten och efter förlossningen."
 
Jag tycker det var en bok som verkligen tog upp allt, inte i detalj, men alla dimensioner har nämnts på något sätt. Väldigt bra att den delas ut till alla blivande föräldrar och om man bara läser en bok, så är det nog denna som jag skulle rekommendera! (Om man sedan är som mig så fördjupar man sig sedan på egen hand i varje dimension! ;) )
 
Betyg: TTTTT
 
~Titti
 
Bok, Boktips, betyg, bokrecension, vänta barn,

Leif har haft studentfirande på schemat (jag hade gärna varit med min insåg ganska tidigt att det inte skulle vara möjligt) så jag har haft sällskap av mamsen här hemma :) Extra uppbackning, service och sällskap och som en försiktighetsåtgärd "utfall att"...

Men so far har allt gått bra och igår kväll kunde jag fira sommaravslutning med bästa Ladies:arna :)

Och tiden rullar på, nu är det vara 59 dagar kvar...

 

 

Mindre än två månader!! Oj oj :)
~Titti

Inne i ny vecka - vecka 32 - såhär står det i Gravidkalendern:
 

I magen:

Lanugohåren som har täckt barnets hud börjar försvinna. En del kan finnas kvar på axlar och rygg när barnet föds. De flesta rynkorna i ansiktet är borta och barnet utvecklar förmågan att svettas. Rörelserna i magen kommer att vara som starkast den här veckan och de övergår nu mer till att kännas som knuffar eftersom barnet får allt mindre utrymme att röra sig i. Barnet har nu mycket goda chanser att överleva om det föds. 

 Graviditetskalender vecka 32

 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

1.8-2 kg

42 cm

Längden mäts från huvud till fot. 

 

Mamma:

Om du hastigt svullnar och samtidigt ökar snabbt i vikt kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. Det är allvarligt och orsakar högt blodtryck. Om du misstänker att du har drabbats av havandeskapsförgiftning måste du kontakta din barnmorska omgående. Havandeskapsförgiftning kan leda till försämrad tillväxt hos fostret. I sällsynta fall kan det vara livshotande.  

Eftersom kroppen förbereder sig inför förlossningen kan du känna förvärkar. De påminner om mensvärk. 

Partner:

Du och din partner kan tillsammans läsa om förlossningen och olika smärtlindringsmetoder. Det är en trygghet att ha kunskap om vilka alternativ som finns och deras för- respektive nackdelar. 

Mödravården:

Fortsätt att besöka din barnmorska varannan vecka. 

 ~Titti

gravid, gravidkalender, vecka 32,

På begäran kommer här fler magbilder, håll till godo :)

v.15                         v.16
          

v.20                          v.21
          

v.25                        v.26
          

v.30                         v.31
          

Kommentarer jag får är antingen ”Jag tycker inte att du är så stor? För att vänta två menar jag.” eller ”Oj vad stor du är!”. Något mellanting verkar inte finnas? Fast jag undrar ändå om de som säger att jag inte är så stor inser att det ändå är två månader kvar innan beräknad födelse?!

~Titti

gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 15, gravid med tvillingar vecka 16, gravid med tvillingar vecka 20, gravid med tvillingar vecka 21, gravid med tvillingar vecka 25, gravid med tvillingar vecka 26, gravid med tvillingar vecka 30, gravid med tvillingar vecka 31, gravidmage, magbilder, tvillinggraviditet, tvillingmage,

Ni får ha överseende med Leifs bloggande, hans tid räcker inte till. Jobbar gör han från tidig morgon till sen kväll. Därtill har han sedan nyår (ungefär) helt ansvar för all städning, tvättning och handling, allt för att bespara mig och min rygg och för att göra vad han kan för att bebisarna inte ska vilja titta ut i förtid. Så sliter det göra han, det kan jag övertyga! Men jag är ganska säker på att han tycker det är värt det :)

Så ni får hålla tillgodo med mina uppdateringar så länge! Men Leif kommer skriva blogginlägg också, kanske bara med lite längre mellanrum emellanåt ett tag framöver..

~Titti

 

Här kommer mina reflektioner utifrån vad som står i Gravidkalenderns om vecka 31:
 

I magen:

"Barnet väger 1.7-1.8 kg och är 39-40 cm. Längden mäts från huvud till fot."

Längden vet jag inte men vikten uppskattade de på ultraljudet till att
Ettan väger ca 1300 gr och Tvåan väger 1400 gr.

 

Mamma:

"Revbenen och bäckenet kan ömma eftersom barnet tar allt större utrymme i din mage. Det är också vanligt att kvinnor får halsbränna. Det kan hjälpa att vara upprätt en stund efter måltiderna. Många tycker också att det hjälper att äta mindre portioner fast oftare. Många kvinnor samlar på sig vatten, speciellt under sommarmånaderna. Om dina ben känns tunga och svullna kan det vara värt att prova stödstrumpor."

Check!
Check!
Check!
I synnerhet samlar jag på mig vatten och det blir verkligen än värre när det är varmt. Så ja, jag tillhör den lilla skaran som uppskattar molniga dagar... ;)

 

Partner:

"Många kvinnor känner av värk i ryggen eftersom barnets tyngd skapar en stor belastning på den."

Japp, det kan jag skriva under på! Otymplig är ett ord som beskriver mig bra.

 

Tvillingar:

"I den här veckan föder 10 procent av dem som väntar tvillingar
och 30 procent av dem som väntar trillingar."

Lyckligtvis tillhör jag de andra 90 procenten! :)

 

Den här veckan har varit någon av en prövning, och dessvärre antagligen en försmak på vad som komma ska? Jag börjar ställa in mig på att det kommer bli några vändor till förlossningen innan det verkligen är dags. Men just nu är jag glad och tacksam för varje dag som bebisarna stannar kvar inne i magen. Jag hoppas innerligt att de gör det åtminstone en månad till!

~Titti

gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 31, graviditet, gravidkalender, tvillinggraviditet, vecka 31,
Dagens besök hos barnmorskan gick bra och även mina värden var bra - såå lättad!!
 
Det firade jag med att köpa mig en glass :)
~Titti
Leif hade planerat en riktigt lugn födelsedag för mig - och i år var det helt i min smak,
precis som tårtan som Leif bakat :)
 
 
Han tog min till Hjo där han bjöd på lunch, där mötte även mina föräldrar upp.
God mat med fantastisk Vätterutsikt!
 
 
 
 
Vi strosade runt och tittade på lite antikviteter
 
 
 
Sedan gick vi vidare till Österhagens glass
 
 
 
 

Glassen åt vi i den mysiga trädgården
 
 
 
Innan vi åkte hem stannade jag till på nya Hem & Hobby och köpte en present till Zorro
- den uppskattades!
 

Ett år äldre, inte mycket visare - men mycket lycklig och förväntansfull!! :)
~Titti
Hjo, födelsedag, tårta, Österhagenglass,
Lite senare än vanligt kommer här Gravidkalenderns text om vecka 31:
 

I magen:

Barnet sväljer en del fostervatten och det urinerar ungefär en halv liter om dagen. Urinet hamnar i fostervattnet som ersätts flera gånger per dag. För mycket fostervatten (polyhydramnios) kan bero på att bebisen inte sväljer tillräckligt mycket vilket kan indikera att det har någon typ av blockering i tarmarna. För lite fostervatten kan bero på att barnet inte urinerar tillräckligt och det kan indikera problem med njurar eller urinsystem.

Huden som tidigare har varit röd är nu mer rosa eftersom underhudsfettet har bildats. Många barn har redan hår på huvudet, ibland upp 2 cm långt.

 

 vikt.JPG  langd.JPG

1.7-1.8 kg

39-40 cm

Längden mäts från huvud till fot.

Mamma:

Revbenen och bäckenet kan ömma eftersom barnet tar allt större utrymme i din mage. Det är också vanligt att kvinnor får halsbränna. Det kan hjälpa att vara upprätt en stund efter måltiderna. Många tycker också att det hjälper att äta mindre portioner fast oftare. Många kvinnor samlar på sig vatten, speciellt under sommarmånaderna. Om dina ben känns tunga och svullna kan det vara värt att prova stödstrumpor.

Partner:

Många kvinnor känner av värk i ryggen eftersom barnets tyngd skapar en stor belastning på den. Du kanske kan lindra besvären genom att ge massage.

Mödravården:

Om du har ont i ryggen eller liknande kan barnmorskan remittera dig till en sjukgymnast eller sjukskriva dig. Har ett tungt yrke eller ett yrke som kan vara skadligt för ditt foster har du rätt till omplacering. Om det inte är möjligt kan du ansöka om havandeskapspenning. Prata med din barnmorska om det.

Tvillingar:

I den här veckan föder 10 procent av dem som väntar tvillingar och 30 procent av dem som väntar trillingar.

 

~Titti

appar om graviditet, gravid, gravidkalender, vecka 31,
På söndagsförmiddagen har fotografen Linn Carlsson, Barfotaliv, varit hemma hos oss och fotograferat Titti och den vackra gravidmagen.


Många vackra bilder blev det. Linn är en ung nystartad entreprenörer, med rötterna i Skövde.
/Leif

Här kommer fortsättningen från föregående inlägg:

De följande dagarna koncentrerade jag mig verkligen på att ta det lugnt.
Men det är drygt att ta det lugnt…

I fredags var det så dags för nytt besök och nya prover hos barnmorskan och denna gång var det inget fullmäktigemöte så Leif följde med :)

Dessvärre visade proverna inte på någon förbättring så det var bara att åka hem, packa en väska och bege sig till förlossningen för andra gången denna veckan.

Tillbaka i undersökningsrummet kopplades jag åter upp till en ctg-apparat.

 

Denna gång skötte sig dock båda bebisarna exemplariskt
och deras värden registrerades efter en kvart.

 

 

Nya prover togs på mig och efter en stund kom läkaren in och gick igenom resultatet med oss. Han tyckte inte att det var nödvändigt att lägga in mig än utan jag beordrades fortsatt vila (jag måste dock inte vara sängliggande utan bara ta det lugnt) och nya prover på tisdag. Förvånade men lättade kunde vi därför ta väskan och åka hem igen. Extra glad för att slippa spendera min födelsedag på sjukhuset :)

Jag börjar dock inse att det här nog inte var sista vändan på förlossningen innan det verkligen är dags (det är ändå 2,5 månader/10 veckor kvar till beräknad födelse) så det kan nog vara en god idé att ha en väska packad utifall att..

~Titti

SkaS Skövde, barnmorska, ctg, förlossningen, kss, sjukhuset i skövde,