...och det firar vi med fina vännerna från Blekinge :)
 
Mer om dagen och kvällen + bilder kommer imorgon!
 
Gott Nytt År Allihop!
 
 
~Titti & Leif
För tre år sedan läste jag boken Hundråringen som klev ut genom dörren och försvann och va då, till skillnad frå många andra som hade läst den, måttligt imponerad. Problemet var nog att jag hade hört för mycket positivt om den innan och hade för höga förväntningar.
 
 Av Leif fick jag i julklapp biobiljetter till filmen Hundraåringen, som vi såg häromdagen. Även denna gång hade jag hört mycket om den innan. Skillnaden var bara att responsen denna gång var ganska sval och inte särskilt positiv, så den här gången hade jag låga förväntningar.
 
 
Och det visade sig vara bra! För om man inte förväntar sig något särskilt blir man ofta positivt överraskad! Jag tyckte filmen var bra, inte fantastisk men en helt-okej-bra-sevärd-svensk-film :) Robert Gustafsson är klockren som Allan Karlsson. Vill du småfnissa och har en stund över, kan du se denna film!
 
Mitt betyg: TTT
 
Typ Sveriges svar på Forrest Gump :)
~Titti
Bok, Forrest Gump, Hundraåringen, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Robert Gustafsson, betyg, film, filmrecension,
På söndagskvällen var det dags för Centerpartiets stora julkalas i Sventorps bygdegård, Skövde. Som vanligt var det fullsatt i bygdegården av medlemmar och sympatisörer och vi fick äta av ett mycket välsmakande julbord. Lagat av partimedlemmar som lagt ner åtskilliga ideella timmar i förberedelser. Det som jag alltid gillat mest med Centerpartiet och där jag anser att vi som parti skiljer ut oss från andra partier är den gemenskap och det ideella engagemang som finns i Centerrörelsen. Det är det som gör Centerpartiet!
Julbordet smakade fantastiskt, Göstas köttbullar med älgfärs och Börjes revbensspjäll tillhör mina favoriteter på julbordet.
Granen lyste vackert med sina levande ljus och efter maten och ris a la maltan blev var det underhållning.
 
Anders Flanking Statssekreterare på Miljödepartementet en av många som var med och hade en trevlig kväll.  
Kvällen avslutades traditionsenligt med att Tomtefar och Tomtemor kom med en liten present till var och en.
Den som påstår att inte folkrörelsen lever är välkommen att vara med på nästa års julkalas.
 
/Leif
 
 
Anders Flanking, Centerpartiet, Julbord, Julkalas, Leif Walterum,
I julklapp fick jag bland annat biobiljett (för två) till ikväll, så nu ska vi strax se ""Hundraåringen"..
 
 
 Återkommer med betyg!
~Titti
I mer än ett år har Titti letat runt efter speciella handtag till dörrarna på övervåningen, idag så hittade vi vad som söktes efter ett tips jag fick för en tid sedan av en politikerkollega.
I den gamla skolan i Bellefors i södra ändan av Töreboda kommun ligger en helt fantastisk butik.
 
De har också en webbshop på sin hemsida
Även om man inte är på jakt efter något särskillt så är det definitivt värt ett besök, åtminstone i webbshopen.
 
Under sista åren har vi tittat på många handtag och inte funnit vad Titti letat efter.På Gyllenhaks var utbudet stort de på bilden är bara ett litet antal av alla som fanns.
Om inte träningsvärken blir för tuff i morgon så blir det även i morgon en dag med motorsågen i skogen, nästa säsongs ved ska ner. Men först av allt ska de nya handtagen sättas på plats.
 
/Leif
 
Beslag, Gyllenhaks Byggnadsvård, Handtag,
I år firar Titti och jag julen med svärföräldrarna i Småland, det var några år sedan sist.
På julafton var tomten snäll och bjöd på flera överraskningar till både mig och Titti hemma hos svägerskan med familj i Växjö.
På juldagen har jag varit med svärfar och inspekterat skadorna i skogen efter de senaste stormarna Simone och Sven. Jag var senast ute i dessa skogarna i somras och då såg det annorlundare ut.
 
 
Svärfar registrerar de fallna träden i Södra appen så man ska hitta dom och hinna ta hand om allt innan sommaren.  
 
Efter några timmar i skogen så har det under eftermiddagen och kvällen blivit flera härliga timmar med lilla Linus. Mycket spring i benen och mycket att upptäcka. Som vanligt har svärmor och svärfar försett oss med mycket god mat och mycket värme.
Önskar er alla en riktigt god fortsättning på Julhelgen :)
 
/Leif
Julfirande, Småland, Stormskador, Svärföräldrar, skog,
God Jul önskar vi Alla våra bloggläsare!
 
 
~Titti & Leif
 
Jag har tydligen varit ganska snäll i år ändå? För imorse när jag vaknade hade Tomten varit här och lämnat klappar både i strumpan OCH under granen! Tjohoo jag älskar julen och alla klappar blir som barn på nytt :D
 
 
Med en sådan hör bra start kan det ju inte annat bli än topp - och det hoppas jag för Er också :)
God Juuul!
~Titti
 
Idag var min sista arbetsdag detta året så nu går även jag på ledighet :)
 
Ikväll har jag vidgat mina vyer och åkte spontant iväg till Locketorp för julklappsjakt till Leif! Spännande värre och fint blev det, får se om Leif tycker det också ;)
 
Kom hem senare än jag tänk men hann precis till dess Bingolottos uppesittarkväll började. Det var min idé att vi för en gång skull skulle spela. Jag har inte spelat på säkert 15 år och tyvärr var det inte som jag minns det... Vad mycket snack och runtomkring-grejer! När ska vi spela bingo liksom? Ja ja nu har vi testat det också men jag hade inte ro (tålamod) och sitta där så jag gav upp så snart middagmaten var uppäten.
 
 
Nu är (grannaste) granen (i stan) klädd och jag är såå nöjd!! Alla klapparna är inslagna och rimmen är rimmade och Tomten har till och med redan varit här med ett ben till vovven
 
 
Så nu råder det julefrid här :)
God Jul allihopa!!
~Titti
 
Ps. Endast Tomten och Leif (som inte är klar med sina rim) är vaken...
Jag har spenderat min kväll med julklappsinslagning i sällskap med Glada Hudik
 
Jag har precis tittat på
Hur många kramar finns det i världen?
 
 
Efter att ha sett den första (fantastiska!) Hur många lingon finns det i världen? Måste jag tyvärr säga att uppföljaren inte nådde upp till mina förväntningar. Sevärd absolut men inte fantastisk.
Mitt betyg: TT+
 
~Titti
I kväll var det då dags för ett stort antal gäster att smaka på Skövdes egna kändisjulbord. För tjugofyra av maträtterna stod nuvarande och tidigare Skövdeprofiler för recepten, därutöver hade Scandic Hotell Billingen kompletterat så absolut inget saknades på det välsmakande julbordet. 
 
För att läsa mitt recept klicka här 
Slejman och Maria Karadag var mina trevliga bordsgrannar i kväll. Slejman hade bidragit med receptet till den godaste kalkon jag nånsin ätit. Absolut något att rekommendera, här kan du läsa receptet
Idén med Skövdeprofilers recept komponerade till ett julbord har blivit en succé och en snackis på arbetsplatser och vid fikaborden, det har många vittnat om till mig. Kanske har en ny återkommande tradition uppstått, i Matlandet Sveriges centrum Skaraborg, jag hoppas det.
Hur smakade då Marie Ekmans (S) ugnsstekta honungsrevben och Katarina Jonssons (M) räkomelett? mycket bra och våra tre rätter kompletterade varandra bra, som så mycket annat gör när vi i vardagen leder och utvecklar Skövde. Samförståndsandan har blivit ett signum för Skövdepolitiken sedan flera årtionden tillbaka, den har lett till att Skövde har stark ekonomi med god tillväxt. Jag hoppas att vi kommer fortsätta arbeta genom att lyssna på och ge och ta från varandra även efter nästa års kommunval.  
/Leif
  
Gubbröra, Julbord, Katarina Jonsson, Leif Walterum, Marie Ekman, Scandic Hotell Billingen, Skövdeprofiler, Slejman Karadag,
I morgon lördag så är det julkalas på Scandic Hotell Billingen i Skövde och det är inte vilken fest som helst, det är ett julbord uppdukat och komponerat av olika personer med koppling till Skövde. Ett recept per dag under 24 dagar har levererats in och i morgon sker provsmakningen. Jag blev både smickrad och hedrad när jag fick förfrågan av att leverera ett recept.
 
 
För mig var inte valet helt enkelt, som tidigare aktiv bonde så har jag en för kärlek för äkta råvaror och riktigt lagad mat. Först hade jag tänkt ta honungsglaserade revbensspjäll men det visade sig att oppositionsrådet Marie Ekman (S) låg steget före och tog det. Omelett är något som jag gärna lagar på mornarna till mig och hustrun men ack nej inte heller detta blev det till julbordet för här låg kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) steget före. Då blev det istället att tänka, vad gillar jag? allt med sill (sorry kära hustru).   
Eftersom jag är enda manliga kommunalrådet och enda mannen i kommunstyrelsens arbetsutskott så valde jag "GUBBRÖRA" till julbordet. En helt fantastiskt maträtt eller hur?
Klicka här för att läsa receptet och övriga Skövdekändisars recept.
Nu återstår att se om gästerna i morgon gillar min gubbröra :)
/Leif
 
 
 
 
 
Gubbröra, Julbord, Katarina Jonsson, Marie Ekman, Skövde,
Under onsdagseftermiddagen upptäcktes att någon/några genom att använda mitt namn och Skövde kommuns moderbolags namn beställt telefoner och IPADs till ett värde av ca 425.000 kr. Leverantören hade blivit misstänksam och kontaktade Skövde kommun för att se om det hela stämde. Leveransadresserna var inte Skövde utan adresser i Göteborg. Polisens rubricering vid polisanmälan är försök till bedrägeri. Det är mycket olustigt när sådant här händer. Även om det i detta fallet uppdagades och hann stoppas. Jag tänker inte minst på mindre företag och privatpersoner, ofta äldre, som i allt större utsträckning utsätts för blufffakturor och bedrägeribrott. Man känner sig oerhört liten och maktlös när något sådant här inträffar.
/Leif
Ikväll har jag äntligen tagit tag i redigeringen av bilderna från Mexico. Men det tar en väldans tid eftersom datorn strular. Måste lämna in den efter helgerna...
 
EN bild bjuder jag på så länge! ;)
 
 
I eftermiddags började jag så smått med mina julklappsinköp. Det här är tidigt för att vara jag, helst är jag ute en,två dagar innan julafton och far runt som en liten skottspole :) Lite kul var det ändå att få lyssna på systerbarnen som berättade vad de önskade sig. Ena tjejen önskade sig "en docka som kan bli sjuk". Var hittar man sådana? Den andra önskade sig "ett spel med ett band där man gissar vilket djur det är" - och just den beskrivningen gav jag till expediten i leksaksaffären och kan ni tro hon visste vilket spel det var! Så one down, several to go... Kul!!
~Titti
 
 
Idag kom Riksrevisionen med en rapport "Försvarsmaktens förmåga till uthålliga insatser". Det är en rapport som på ett mycket kritiskt sätt konstaterar att Försvarsmakten brottas med stora problem och att de resurser som regering och riksdag beslutat om inte står i proportion till de mål och förväntningar som regering och riksdag ställer. Som Centerpartist och försvarspolitiskt intresserat kommunalråd i Sveriges främsta förbandskommun Skövde är jag mycket orolig över den passivitet och inställning och inställning till Försvars- och Säkerhetspolitik som präglat Alliansregeringens 7 år vid makten.
Jag förstår den frustration som jag möter hos många försvarsanställda tidigare Moderata sympatisörer, förväntningarna var stora på regeringen Reinfeldt hösten 2006. Efter knappt ett år i regeringen lämnade Mikael Odenberg 2007 uppdraget som försvarsminister. Odenberg insåg att det var omöjligt att få ekvationen att gå ihop, besparningarna som Reinfeldt och Borg ville driva igenom skulle urholka Försvarets förmåga att klara regeringens och riksdagens uppsatta mål. 29 Januari 2013 så kom uttalandet som fick många inte bara försvarsintresserade att höja på ögonbrynen: "Försvaret är ett särintresse"  sa den moderata statsministern Fredrik Reinfeldt . Att en Europeisk konservativ statsminister uttalar att säkerhetspolitik och ett lands förmåga att försvara sig och sitt folk är ett särintresse torde vara ett av de mer underliga uttalanden som har skett. Nu är i för sig oppositionens försvarspolitik inte direkt bättre och det var väl därför som det hela rann ut i sanden ganska fort.
 
Bilden är från medaljeringen av Avecklingsstyrkan 03 Afghanistan i Skövde
 
Riksrevisionens rapport sätter fingret på vad som sker när uppsatta politiska mål och tilldelade ekonomiska resurser inte är förenliga. Här följer ett litet utdrag ur rapporten om granskningens resultat:
 
 
" Riksrevisionens övergripande slutsats är att Försvarsmakten varken idag eller de närmaste åren kommer att kunna nå upp till de krav på insatsverksamheten som regeringen och riksdagen beslutat. Riksrevisionen bedömer även att förmågan är bristfällig att leva upp till kraven då insatsorganisation 2014 ska vara fullt införd.

Riksrevisionens granskning visar att det inte finns tillräckligt med personal och materiel för att samtidigt klara de uppgifter Försvarsmakten har vad avser insatser, beredskap och utveckling. Riksrevisionen har funnit att antalet tillgängliga och planerade markoperativa bataljoner samt antalet stöd- och funktionsförband är gränssättande på ett sätt som gör att målen inte heller på sikt kan uppnås. Riksrevisionen bedömer dessutom att antalet kontinuerligt anställda gruppbefäl, soldater och sjömän (GSS/K) inte räcker till för att både kunna fullgöra nationella uppgifter och genomföra insatser utomlands. Vidare saknas ett betydande antal nyckelkompetenser i insatsorganisationen och måste därmed rekryteras i särskild ordning.

Riksrevisionens beräkningar visar även att Försvarsmaktens materiel inte räcker till för att fullt ut genomföra både nationella och internationella uppgifter i den omfattning som regeringen och riksdagen beslutat. Ytterligare en försvårande omständighet är enligt Försvarsmakten att en långsiktig obalans råder inom både förbands- och materielanslaget. Detta kan medföra att nyrekryteringar av personal och planerade anskaffningar av materiel inte fullföljs. Det saknas även en operativ planering som avser samtliga de krav som regeringen och riksdagen ställer på insatsverksamheten. Därtill bedömer Riksrevisionen att regeringens styrning delvis är otydlig och otillräcklig samt att redovisningen till riksdagen i vissa delar är ofullständig."

För att ta del av hela Riksrevisionens rapport klicka här
 
Ska Försvarsmakten klara sina uppdrag måste det till mer ekonomiska resurser inte ytterligare besparningar, det innebär att det måste finnas materiel, övningskapacitet, en komplett personal och ledningsorganisation mm. Ska Försvarsmaktens nya personalförsörjningssystem lyckas rekrytera och bibehålla såväl kontinuerligt som tidvis tjänstgörande soldater måste samverkan med det civila samhället öka på en rad områden, här har vi i Skaraborgs förbandskommuner visat vägen på framgångsrikt samarbete. När samarbetet nu ska gå vidare krävs också långsiktiga spelregler och ett slut på att använda Försvaret av Sverige som en budgetregulator.
 
/Leif
Försvarsmaktens förmåga till uthålliga insatser, Försvarspolitik, Mikael Odenberg, Riksrevisionen, Skövde,
En vecka kvar och jag bjuder på den finaste julsången av dem alla!
 
 
~Titti
julsång,
Boktips: Påtvingat liv av Taina Adolfsson
 
"Tainas berättelse handlar om ett liv som påtvingas ett litet barn helt mot dess vilja. Som sexåring tvingas hon att byta land och språk. Hon förlorar sin familj i Finland och tvingas leva med två vuxna människor i Sverige som hon själv aldrig skulle ha kallat för familj, om hon bara hade fått en chans att välja
 

Hos de svenska adoptivföräldrarna utsätts Taina för sexuella övergrepp från första stund av den alkoholiserade adoptivpappan. Tainas adoptivmamma vet vad som pågår med väljer att blunda för övergreppen. I stället kränker hon ständigt Taina genom att tala om för henne att hon är dum, tjock, ful och misslyckad.

Som vuxen kämpar Taina mot sitt dåliga självförtroende och sin dåliga självkänsla. En känsla av rotlöshet och främlingskap förföljer henne. Hon räddar andra vilsna själar när hon i själva verket skulle behöva rädda sig själv. Hon inser inte när hon blir utnyttjad och klarar inte av att säga nej till destruktiva relationer, eftersom hon har svårt för att sätta gränser. Tainas längtan efter kärlek och bekräftelse utnyttjas allt oftare av mindre nogräknade personer, och alkoholen blir ett sätt för Taina att uthärda den outhärdliga tillvaron. När hon försöker komma tillrätta med sitt liv och sina upplevelser utsätts hon än en gång för kränkningar, denna gång av läkare och andra myndighetsutövare.

Numera är Taina sin bästa försvarsadvokat själv. Hon kan sätta gränser och låter sig inte längre utnyttjas. Hennes ledord är: Gå inte förbi någon som kommer i din väg, för du vet inte vem det är du möter. Le och säg något vänligt. Den människan kunde ha varit du. När du som bäst hade behövt ett leende och ett vänligt ord."

Jag håller med i ett av recensionscitaten på baksidan:
"Taina Adolfssons otroligt gripande (sanna) berättelse om hur hon som fosterbarn drabbades av en alkoholiserad adoptivpappa som visade sig vara pedofil. Fruktansvärt vittnesmål som är en ögonöppnare för oss alla och en påminnelse om att SE de barn som far illa."
 
Mitt betyg: TTTT
~Titti
Bok, Boktips, Påtvingat liv, Taina Adolfsson, betyg, bokrecension,
Blir så trött på min dator!! Nu strular den igen, stänger av sig helt plötsligt och allt tar en sådan tiiiid :( Så det är bara att inse: dags att lämna in den så att den kan få leva ett år till. Suck :( Men jag gör ett försök att lägga upp bilderna från konserten idag, även om det tar en himla tid!
 
I likhet med förra helgen blev inte heller denna som jag tänkt... Fredagens inplanerade julfika och lördagens besök i Göteborg fick ställas in pga. allmän krasslighet. Men söndagens (idag) julkonsert med Hemvärnet tänkte jag inte missa (det gjorde jag inte förra året heller)!
 
 
Som brukligt inledde Fredrik Ståhlberg, regementschef med att hälsa alla välkomna till konserten som detta år hölls i Kulturhuset Valhall (eftersom S:ta Helena Kyrka renoveras).
 

Mellan låtarna berättade dirigenten Martin Lindor roliga anekdoter
 
 
 
 
Årets solist:
 
 
 
Till allas förväntan och glädje avslutade de traditionsenligt med TV:s julafton
 
 
NU äntligen har julkänslan infunnit sig :)
~Titti
Fredrik Ståhlberg, Kulturhuset, Martin Lindor, S:t Helena Kyrka, Valhall, regementschef,
I minst 25 år har Centerpartiet i Skövde haft som tradition att möta väljarna i adventstid och bjuda på glögg. I dag var det dags igen. Som vanligt trevligt och många positiva samtal hann det bli under de fyra timmarna på torget.
Att möta väljarna i mellanvalstiderna har varit något som Centerpartiet i Skövde alltid har valt att prioritera, det är också ett tillfälle att direkt med väljare känna av och få tillfälle att stämma av viktiga frågor. Mötet med invånarna är bland det mest stimulerande som finns.
Fast vissa har kan ha svårt att dricka glögg ur en centermugg, en alliansväljare gjorde klart för oss att han gärna kunde dricka glögg men inte ur en centermugg. Oppositionsrådet Marie Ekman (S) däremot bad i stället om påfyllllning när hon lämnande oss och gick vidare över torget:) Det hedrar henne!
Skövdedandan i kommunpolitiken är något som Centerpartiet värnar. Det är genom att lyssna till varandras argument och ta tillvara det bästa oavsett det kommer från majoritet eller opposition som vi tillsammans skapar ett än mer attraktivt Skövde. Så vill jag fortsätta att verka som kommunpolitiker och kommunalråd om jag får väljarnas förtroende i valet 2014. Det är genom att verkat så sedan 1970-talet som Skövde skapat sig en unik position som en solid och välmående kommun med hög servicenivå, låg skatt och låga taxor och avgifter.
Efter väljardialogen var det dags att fira Gunvor Kvick, skolpolitiker för Centerpartiet, jag har tidigare varit med på Gunvors 40 0ch 50 års kalas att mjölkbonden och undersköterskan nu blivit 60 var svårt att tro.Hur som helst så utbringar vi ett fyrfaldigt hurra för Gunvor. Tack Gunvor för en fanstastiskt god mat och tårta :)
 
/Leif
 
  
  
Centerpartiet, Glögg, Gunvor Kvick, Skövde,
...och härifrån finns inget särskilt att rapportera. 
Hoppas på mer och bättre energi imorgon!
~ Titti
Luciadagen är en av de mest tradtionsfyllda dagarna på året. I natt klockan 02.00 kom ett mail från en av de hetaste branscherna i luciatid. Min arbetsutskottskollega i SmåA,Stefan Fritzdorf, ägare till Vivels bageri i Stockholm skickade en julhälsning från lussekattsbaket. Morgonens leverans "35.000" lussekatter, ofattbart mycket! Men tänk hur skulle det vara på morgonfikat denna dag om det inte fanns företagsamma bagare med sin fantastiska personal som förser oss med lussekatter? Inte skulle luciadagen vara sig lik utan lussekatten :)
 
I Skövde stadshus firade vi traditionsenligt luciamorgon. Enda traditionen på den stora arbetsplatsen. När jag hälsade välkommen till firandet konstaterade jag vad viktigt det är att hålla kvar vid traditionerna i en tid när livet i övrigt går i en rasande fart. Det är alldeles för sällan som vi stannar upp för en sekund och tar oss tid att tänka och reflektera. Därför är traditioner som luciamorgon så viktiga.
Skövdes lucia Victoria Renström med följe förgyllde morgonen i stadshuset med sitt besök 07.00 ett av väldigt många framträdande denna dag.
Tidigt i morses 05.15 på väg för att hämta tidningen så var det stjärnfall när jag öppnade dörren. En av de mäktigaste känslor man kan uppleva och jag önskade och bevarar mina önskningar djupt i mitt hjärta!
Det har också varit en dag då tankarna och saknaden efter kära syster <3 gjort sig påmind. Maria älskade julen och hennes minne är djupt och ljust bevarat och hon finns alltid hos oss.
 
/Leif
 
Bagare, Lucia, Lussekatter, Skövde, Stefan Fritzdorf, Victoria Renström, Vivels,
Det blev lite tidigare än vanligt imorse till förmån för trevligt Luciafirande. Vilken bra start på dagen med glögg lussekatter många tända ljus och skönsång!
 
Och sedan har jag gosat med denna lilla söta valpen:
 
          
 
Men jag skulle inte våga ta hem den till Zorro, vem vet hur det skulle sluta? ;)
~Titti
Ikväll har vi kollat på Bonde söker Fru (som jag spelade in igår). Det är mysigt med kärleken ❤
 
 
Och sedan fick jag lära mig en ny sed (eller vad man nu ska kalka det): om man låser fast ett hänglås på en bro och slänger nycklarna i vattnet så har man låst kärleken för evigt! Gulligt :)
 
Avslutar med en bild som jag tog ikväll:
 
 
The sky's on fire!!
~Titti
I kommunvalen 2006 och 2010 drev Centerpartiet i Skövde frågan om att stärka kommunens samverkan med den sociala sektorn. I Alliansens och kommunfullmäktiges programförklaring 2011-2014 står det "Samverkan med den sociala sektorn ska stärkas på alla nivåer".
Under året har en kommunal utredning skett med duktiga utredare som mötts av ett stort engagemang i frågan från inte minst frivillig organisationer, kyrkorna, studentkåren med flera. 
I dag så beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att föreslå kommunfullmäktige att stödja en organiserad utveckling av Volontärverksamheten i Skövde de kommande tre åren med 600.000 kronor per år.
Ytterligare ett check kan sättas för ett C-vallöfte!
 
/Leif
 
 
 
Skövde, Sociala sektorn, Vallöfte, Volontärverksamhet,
Direkt efter jobbet igår drog jag till Arena Skövde för en mycket trevlig tjejkväll på Aqua Vitalis - min oas i Skövde! Extra kul att bara en av tjejerna hade varit där tidigare och alla var supernöjda efteråt! Tänk att JAG kan få visa upp Skövde?! :)
 
 
På plats åt vi den supergoda Lyxräkmackan - lika god som den ser ut!
 
 
Väl hemma slog jag på TV:n med förhoppning att få se lite snygga klänningar och en hel del bling!
 
 
Men då var det mest intervjuer. Nåväl jag får uppdatera mig i efterhand med skvallerblaskorna! ;)
 
~Titti
Arena Skövde, Nobel, aqua vitalis, räkmacka,
Idag så har riksdagen fattat beslut om en ny rovdjurspolitik. Centerpartiet har vunnit en viktig seger i regeringen och riksdagen med dagens beslut. Människors trygghet på landsbygden, möjligheten att bedriva betesdrift i hela landet har vägt tyngre än en fortsatt snabb ökning av  de fem rovdjuren: Varg, Björn, Järv, Lodjur och Kungsörn.
Vargen har sedan 1995 ökat från ca 40 stycken till ca 350 i den senaste inventeringen, samtidigt som angreppen på tamdjur och hundar ökat kraftigt under perioden. Riksdagen har beslutat att framtida referensvärdet ska vara 170-270 vilket ger en gynnsam bevarandestatus.
Björnen har sedan 1995 ökat från 950-1200 till ca 3300 i den senaste inventeringen. Även björnangreppen på tamdjur har ökat. Riksdagens har beslutat att det framtida referensvärdet ska vara 1100-1400 vilket även för björnen kommer ge en gynnsam bevarandestatus.
Rovdjur ska av sin natur vara rädda för människor, men avsaknaden av licensjakt har bidragit till en domesticering av inte minst vargarna, de är inte naturligt rädda för människan längre. Med ökad jakt så bör den rädslan komma tillbaka.  
 

C-politikern och riksdagsledamoten Erik A. Eriksson tolkar dagens beslut om rovdjurspropositionen som att ”varannan varg ska bort i Värmland”.

– Koncentrationen av varg, men även andra rovdjur, är i vissa delar av landet alldeles för hög. Värmland är ett tydligt exempel. Därför är det av stor betydelse att vi nu har slagit fast att rovdjursförvaltningen ska skötas regionalt och att länsstyrelserna får beslutanderätt om såväl skydds- som licensjakt. Därmed borde vi snart kunna komma igång med licensjakt även på varg, säger Erik A. Eriksson i ett pressmeddelande.

Förvånande med dagens riksdagsbeslut är Socialdemokraternas hållning. S säger sig vara ett landsbygdsparti men man röstar mot regeringens förslag, istället vill man ha helt andra högre nivåer på rovdjursstammarna. S visar att man röstar inte som man pratar, på samma vis beter man sig när det gäller t.ex nya pålagor på lantbruket.
Nu hoppas jag innerligt att EU inte lägger sig i Sveriges fortsatta hållning i frågan, vilket man gjort alldeles för många gånger tidigare. Låt Sverige jaga vargar och låt oss skapa trygghet på landsbygden för boende och djurhållande bönder. Den typen av frågor ska inte EU syssla med!
 
/Leif
Björn, Erik A Eriksson, Jakt, Landsbygd, Rovdjurspolitik, Varg,
Måndagen har gått i ett rasande tempo, försvarsfrågor, bostadsfrågor, uranbrytning, jurymöte för jämställdhetspriset, möte med hyresgästföreningen, telemöten och presskonferens är något av det som stått på agendan under dagen.
Dagens presskonferens ägnades åt två stycken positiva personalnyheter. Skövde väljer att fortsätta satsningarna på friskvård för vår personal i kommunen. Förutom att samtliga förvaltningar erbjuder friskvård till de anställda och att kommunen har ett gym öppet för alla anställda i stadshuset så adderas från och med årskiftet ytterligare en kommungemensam friskvårdssatsning till dessa. Erbjudande om gratis motionssim för alla månadsavlönade på Arena Skövde. Prislappen är beräknad till 250.000 kronor per år.
 
 
Den andra personalpolitiska satsningen är en utjämning av lönerna för kommunens kockar och kokerskor. I en befattningsvärdering redan 2010 så pekades det på osakliga löneskillnader mellan de tre förvaltningarna som har hand om måltidsverksamheten. Trots att personalutskottet pekat på problemet tidigare så har väldigt lite skett för att utjämna skillnaden. Det är min absoluta uppfattning att man ska inte kunna göra lönekarriär med samma befattning genom att bara byta förvaltning i kommunen.
Nu kommer de tre förvaltningarnas måltidsverksamhet att slås samman och bli en gemensam organisation och därmed uppstår situationen att den osakliga löneskillnaden (1500 kronor/månad i medianlön) finns i en förvaltning. Dagens besked till de kokerskor och kockar som halkat efter är en välkommen julklapp. Personalutskottets satsning på 485.000 kronor under 2014 innebär att 1000 kronor av skillnaden kan utjämnas från och med 2014 års lönerevision.
Att det finns osakliga löneskillnader trots att Skövde kommun sedan länge arbetat med befattningsbeskrivningar och årligen återkommande lönekartläggningar samt centrala lönepolitiska prioriteringar är oacceptabelt. Här måste de politiska nämnderna och förvaltningarna ta ett betydligt större ansvar än de hittills visat. Lönesättning är politik, jag vill se en aktiv och medveten lönepolitik i fortsättningen.
 
/Leif
  
Arena Skövde, Friskvård, Kock, Lönekarriär, Motionssim, Personalpolitik, Skövde, kokerska,
Helgen som gick var det inte mycket som gick som planerat :(
 
På fredagkvällen missade jag julauktionen. Jag hade köpt en fin klapp
med ost, kex, marmelad, choklad med mera
 
 
Sven stormde ju som bekant väldigt mycket fredag till lördag, vilket gör att även huset blåser ut. Eftersom jag som vanligt envist tjurar och vägrar att elda mer än "nödvändigt", så vaknade jag upp i ett hus väldigt likt ett kylskåp...
 
 
När det väl slutat blåsa och toksnöa gillade Zorro att vara ute. Snön hade drivit ordentligt och på vissa ställen har vi snövallar på närmare 2 meter!
 
 
Även lördagens planer skrotades.
Egentligen skulle jag varit på Jul på Liseberg med ett härligt tjejgäng...
 
 
Även söndagens "föreningsbesök" ströks då jag ännu inte fått ut bilen. Julkonsert i Falköping på kvällen gav jag upp ganska snart.. Så ja, det blev inte som jag hade tänkt mig. Men det blev bra till slut iaf :)
 
~Titti
Falköpings Ost, julauktion, kallt, snö,
Kom på att jag aldrig la upp bilderna från förra helgen när jag var på Fitnessfestivalen i Göteborg? Så här kommer en liten resumé med bilder :)
 
(Klicka på de små bilderna om du vill se dem större)
 
Det var ju en stor mässa med många olika saker som hände,
man kunde köpa eller prova en massa grejer
 

Jag lyssnade på föreläsningar och tittade på uppvisningar
 
 
De som ville kunde gå på pass
 
 
Det pågick många olika tävlingar, som t.ex. SM i chins och dips
 
(ovan tävlande från Tibro och Skara)
 
Karl Dyall höll i en crossfittävling, med lyft, burpbees och kettlebells (m.fl.)
 
                    
 
Team Stockholm vann
 
 
Den stora grejen för mig var att få titta på Luciapokalen. Det var en riktig upplevelse!!
 
Här en bild på "Seniorkvinnorna"
 
 
Blandade bilder från olika herrklasser:
 
 
              
 
 
         
 
Nedan är bilderna från de tyngsta herrklasserna
 

Jag har länge sagt att jag vill gå och titta på en bodyfitness tävling, nu äntligen blev det av!
Kul att ha sett. Jag är grymt imponerad av idrottsmänniskor som tränar så hårt och dedicerar sitt liv till en idrott, för här snackar vi verkligen att leva, träna och äta för att forma sin kropp så som man kan om man vill - om man verkligen verkligen har en stark vilja!
~Titti
I går kom det väntade beskedet att Nelson Mandela lämnat oss. Hans livslånga kamp och seger mot appartheid och förtryck av den svarta befolkningen och hans prestigelösa ledarskap kombinerad med förmågan att ena det sydafrikanska folket gör honom till en av vår tids största ledare. Arbetet för alla människors lika värde och rättigheter förtjänar att alltid påminnas om inte minst i dessa tider när partier som Sverigedemokraterna växer sig allt starkare i många länder. 
 
 
I somras skrev jag ett inlägg om det stora internationella engagemang mot appartheid som fanns i Centerpartiets Ungdomsförbund under 1980-talet. Åtskilliga frivilliga årsarbeten lades ner för att stödja ANC kamp för demokrati och mänskliga fri och rättigheter oavsett hudfärg i Sydafrika. Klicka här att läsa inlägget från juni  
 
/Leif
 
 
ANC, CUF, Nelson Mandela, Solidaritet, Sydafrika,
Sicket busväder! Det har blåst som attan så på vissa ställen har vi galet mycket snö! Gillar inte när det snöar på ledden känns som att vara upp på Åreskutan i snöblåst ungefär. Inte ens hunden ville ut, då är det riktigt illa!
 
Vid sådant här väder blåser värmen ut ur huset rätt snabbt också. Men jag ville ju inte ge mig ut. Men när det gick ner till 11 grader gav jag med mig och startade projekt "Elda tills det blir minst 17 grader inne".
 
 
Projektet är nu avslutat och planen är nu att elda i kakelugnen :)
 
Extra tråkigt var att jag missar julauktionen med mina Ladies. Jag som hade köpt en så himla fin julklapp
Ledtråd:
 
 
jag tror den hade lett till flera inköpsrop! Ja ja jag får väl äta upp den själv...
 
~Titti
Hua vad kallt det är!! Det är rått och fuktigt och blåser som bare den! Jag eldar och står i längtar tills tempen går över 17 grader iaf... Tur man har en varm vovve! ;)
 
Så fint alla har det nu med all utebelysning - det värmer en hel del det också på sätt och vis!
 
 
Vi har fått upp det mesta men några är kvar, dem ska vi fixa med till helgen :)
 
~Titti
I kväll har Skövde kommun firat kommunens trotjänare, 25 år på samma arbetsplats.


Festligheterna skedde i den ståtliga festsalen på Hotell Billingen, tre rätters meny, med återblickar, minnen, tal och presentgåvor för att fira och tacka för de 2350 år mottagarna tillsammans arbetat i Skövde kommuns tjänst.


Kvällen inramades slutligen med att Andreas och Moa Ljung till stor belåtenhet bjöd på en blandning av humor, blues, folkvisor mm
Som kommunalråd känner jag stor stolthet och respekt för allt kunnande kommunens 4500 medarbetare besitter. Varje medarbetare är en viktig kugge för att välfärdsleveransen till medborgarna ska funka alla årets dagar.
/Leif
Onsdagen avslutades med vännerna som kom på besök. Jag bjöd på baconinlindad kycklingfilé med fetaost- & chilifyllning, pepprig sallad, het champinjonsås och potatisgratäng. Schysst middag såhär mitt i veckan om jag får säga det själv! :p
 
Sedan har vi suttit i soffan och pratat ikapp. Roliga händelser varvat med tråkiga.
 
 
Vänskap och förtroende ❤
 
~Titti
I riksdagsvalet 2010 drev Centerpartiet frågan om sänkt restaurangmoms hårt. Det främsta motivet var att underlätta för unga, utrikesfödda och lågutbildade att lättare få fotfäste på arbetsmarknaden. Tre identifierade grupper som har det svårare än andra att ta sig in på arbetsmarknaden och som alla tre är grupper som återfinns inom restaurangnäringen. Under valrörelsen 2010 mötte jag flera krögare i Skövde och andra delar av landet som sa jättebra och önskade lycka till att driva frågan i Alliansen. Efter valet så fick Centerpartiet gehör för frågan i budgetförhandlingarna och den sänkta restaurangmomsen blev verklighet.
Socialdemokraterna har har hela tiden motarbetat den sänkta restaurangmomsen liksom de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga som även de ökar anställningarna av unga på arbetsmarknaden och
 
Idag kom svart på vitt, Centerns genomdrivna krav på sänkt restaurangmoms har gett 4000 nya jobb åt unga. Detta visar konkjunkturinstitutets rapport. Klicka här för att läsa rapporten.
 
Trots det positiva beskedet så går Socialdemokraterna idag ut och kräver att reformen ska rivas upp om de vinner valet. Klicka här för att läsa mer.
Vilken fantastisk julklapp Socialdemokraterna ger till de unga, inte minst i restaurangstaden Skövde, som tack vare den sänkta restaurangmomsen fått arbete och egenförsörjning. Ett gott råd är att tänka efter innan du kommer rösta nästa höst, jag vet och kan lova att Centerpartiet tänker fortsätta att vara ett jobbskaparparti både i riks- och kommunpolitiken.
 
/Leif
Jobbpolitik, Restaurangmoms, Ungdomsarbetslöshet,
Jösses vad fort tiden går! Snart är det jul! Men det kan man knappt tro när man tittar ut. Grönt och fint och inte särskilt kallt (me like!). Vid parkeringen idag såg jag den här häcken:
 
 
Jag har inte en aning om vad den heter men den ger mig barndomsminnen. De vita bären brukade vi stampa på och det lät ungefär som bubbel-plast. Jo man var kanske lättroad som barn? :)
 
Hursomhelst är jag glad och nöjd så länge som det inte är minusgrader hela dygnet för det innebär mindre eldning. Vad mer kan man begära? ;)
 
~Titti

I kväll så har kommunfullmäktige haft sammanträde. Antalet ärende var inte särskilt många och jag trodde innan mötet startade att detta går nog på cirka 2 timmar men blev drygt 3 timmar. Som vanligt så gissade jag fel, i Skövde verkar regeln snarare gälla att ju mindre komplicerade ärenden på dagordningen ju fler som är debattlystna.Det mest intressanta och viktigaste ärendet i kväll var ”Kulturplan för Skaraborg”, men debatten kring den lös med sin frånvaro.

 
I stället var det några andra frågor som fick kommunfullmäktige att hetta till något. I en interpellationsdebatt om Vindkraft och andra energikällor så proklamerade Sverigedemokraternas Josef Fransson sitt lov för stor utbyggnad av kärnkraften. Han förkastade helt dagens energipolitik med satsning på förnyelsebara energi som Vindkraft och Solenergi. Jag konstaterade i mitt debattinlägg att framtidens energikällor heter MÅNGFALD och att det just är mångfalden som är Sverigedemokraternas problem på energipolitikens liksom i andra politikområden.

En annan fråga där debatten tog fart var en S-motion om att bygga cykelmotorväg mellan Tibro och Skövde. Alliansen hade yrkat avslag på den motionen med hänvisning till att vi vill ha en kombinerad gång och cykelväg mellan Skövde och Igelstorp utmed riksväg 49 och att delar av Karlsborgsbanan kan användas för detta. När det gäller GC väg på den aktuella sträckan utmed RV 49 är den inplanerad i den nu gällande regionala trafikplanen tillsammans med en ombyggnation av den trafikfarliga vägen Igelstorp-Skövde, något som Centerpartiet fick in i planen för fyra år sedan. I den revidering som nu sker föreslår den Socialdemokratiska regionledningen en senareläggning av sträckan med fyra år. Samtidigt har Socialdemokraternas  regeringskamrat Miljöpartiet blockerat en nedläggning av Karlsborgsbanan tills vidare som förhindrar att delar kan byggas om till GC väg.

Socialdemokraterna i Skövde borde snarare påverka sin egen S-ledda regionledning i frågan än att motionera i Skövde kommunfullmäktige. Just nu faller Socialdemokraternas önskan om en Cykelväg mellan Igelstorp och Skövde på eget grepp.

Vill du läsa mer från kommunfullmäktige klicka vidare på länkarna:    

SLA nättidning      

Skövde Nyheter

/Leif

Centerpartiet, Kommunfullmäktige, Miljöpartiet, Skövde, Socialdemokraterna,
jaaa, jag vet inte riktigt vad jag kan ställa för diagnos på datorn än?
 
Den har inte kraschat än men...
 
(Hittade bilden på google)
 
Symtomen är följande:
- Går inte alltid att starta
- Stänger av sig rätt som det är
- Startar om sig lite då och då
- Buffrar i evinnerligt lång tid
 
Som sagt: It´s not looking godd :(
 
Men jag har (tror jag) lyckats göra en säkerhetskopia + ladda över till min extra hårddisk.
Så kanske har jag iaf lyckats undvika en smärre katastrof?
~Titti
dator, diagnos, krasch,
Igår började min dator strula.. Idag vill den inte vara med alls. Den vill inte ens starta :(
 
 
Och så var det det där med back-up, att man aldrig lär sig...
~Titti