Sådär ja, det går framåt – 55 % done och vi hoppas vi har 45 % till att vara med om :)

 

Idag har vi varit på ett extra ultraljud, bebisarna behövde kollas lite extra i och med att jag blev så sjuk i influensan. Allt såg bra ut och det var härligt att få se dem igen!! Vi fick med oss en bild hem:
 
 

Jag förstår att den är helt omöjlig att tyda om man inte får den beskriven, dessvärre behövs det nog också pekande fingrar för att ni riktigt ska se vad som är vad… Men det är en bild på båda bebisarna (även om inte hela deras kroppar syns), fokus här är att vi ser två fina hjärtan som slår precis som de ska ♥♥

Idag har jag även tagit en del blodprov, en del för att kolla hälsostatus andra för att se om jag behöver ändra något med mina mediciner. Jag fick svar på Hb direkt och det visade sig att jag hade alldeles för lågt blodvärde (vilket jag trodde), så nu får jag öka dosen med järntabletter. Förhoppningsvis är detta den största orsaken till att jag varit så himla trött det senaste! Förutom dubbel dos järn ska jag också vara mer noggrann med att se till att jag tar något C-vitaminrikt samtidigt (typ sköljer ned dem med ett glas apelsinjuice).

Så jag hoppas bli piggare inom kort och att det här zombiestadiet ger med sig :)

~Titti

blodprov, blodvärde, gravid, gravid med tvillingar, järntabletter, tvillinggraviditet, ultraljud, vänta tvillingar,
I kväll har kommunfullmäktige i Skövde beslutat att genomföra den största miljöinvesteringen någonsin, 376 miljoner.


Med dagens beslut försvinner oljan från Skövde fjärrvärmenät när den nya kraftvärmepannan tas i bruk vintern 2015-2016.
I kommunvalet 2006 krävde centern en fossilfri uppvärmning i Skövde. Sedan dess har pannor konverterats till biobränsle och nya byggts. Nu tas sista steget för att bli fossilfria med den största miljöinvesteringen i Skövdes historia.
/Leif
...har gått i solens tecken, våren är här och det är så skönt :)
 
Igår, lördag åkte jag till Hjo för att kolla in klädbytardagen som anordnades av Ladies Cirle och alla pengar går till Kvinnohuset Tranan.
 
Jag har aldirg varit på en klädbytardag förut så det var intressant bara att se hur det funkar. Bäst gillade jag att det leder till välgörenhet :)
 
 
Min planer för kvällen var egentligen att följa med Leif till Earth Hour inne i stan. Men alltså, den här graviditeteströttheten är förlamande. Jag vill bara sova, sova och sova. Och om kroppen skriker efter sömn så ska man nog lyssna på den också? Jag sov mig igenom allt mörker igår kväll jag! ;)
 
 
Idag, söndag, fick vi fint besök av mina föräldrar som ville umgås och se på den växande magen. Besök som uppskattas! Efter att de åkte hem pysslade Leif i trädgården och jag tog mig en lång eftermiddagslur.
 
 
 
Avslutar med en bild på våra fina Scillor i trädgården :)
 
 
~Titti
Hjo, Ladies Circle, Leif Walterum, klädbytardag, scillor,
Dagens Instagram:
 
#världensmestefterlängtadebebisar
 
~Titti
För tredje året i rad så har besökarna på Sveriges Äventyrsbad röstat fram Arena Skövdes äventyrsbad som Sveriges bästa badanläggning. Riktigt roligt och ett stort grattis till alla anställda på Arena Skövde som alla bidrar med sina höga servicegrad.
Till alla er läsare som ännu inte besökt Arena Skövdes äventyrsbad eller den fantastiska Aqua Vitalis för en avkopplande skön stund så rekommenderar jag detta. Klicka här för att läsa mer
 
/Leif
Arena Skövde, barnsemester.se, Äventyrsbad,
Återigen visar Centerpartiet vem det är som levererar en politik för hela landet. Idag presenterade Annie Lööf en viktig centerframgång i de pågående budgetförhandlingarna. 2,8 nya miljarder kommer förstäka landsbygdsprogrammet under perioden 2014-2020, varav 400 miljoner omedelbart kommer satsas i regeringens  vårbudget. Detta gör det möjligt att fördubbla anslagen för bredbandsutbyggnad under denna programperioden jämfört med förra. En annan viktig del som möjliggörs med förstärkningen av landsbygdsprogrammet är att stödet till lanthandlare och bensinmackar på landsbygden förstärks.
Oppositionen brukar gärna prata om att man vill satsa på landsbygden, men skrapar man på ytan så är det en kraftig skattechock för landsbygden man vill införa. Centerpartiet har med dagens besked återigen visat vem som är landsbygdens röst i regeringen och riksdagen.
 
/Leif
Bredbandsutbyggnad, Centerpartiet, Landsbygdsprogrammet, Vårbudgeten,
Nu är jag i vecka 22, i gravidmånad 6 med 130 dagar till BF (Beräknad Födelse) :)
 
Gravidkalender, vecka 22
 

I magen:

Fostrets fem sinnen utvecklas dagligen. Smaklökar har bildats på tungan och fostret har nu känsel. Fostret experimenterar med känseln genom att stryka sig över ansiktet och känna på olika kroppsdelar. Ögonlocken täcker hela ögonen. Lungblåsorna utvecklas men de är vattenfyllda hela tiden i magen. Vätskan pressas ut vid födseln. Om det är en flicka utvecklas slidan den här veckan. 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

 510 gram

 25 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

 

Mamma:

Många känner att sexlusten ökar. När blodflödet ökar är det en del kvinnor som för första gången får orgasm eller multipla orgasmer. Många oroar sig för att barnet kan skadas av sex men det är väl skyddat där det flyter omkring i livmodern. Såvida din läkare inte har avrådit dig från sex så är det hälsosamt med sex under graviditeten. Ni kommer ofta varandra närmare och det stärker ert förhållande. Kanske ni måste börja vara lite kreativa med ställningarna eftersom magen lätt kan komma i vägen.

Hormonerna kan göra att ditt tandkött svullnar upp och det kan blöda. Bäckenlederna mjukas upp under graviditeten. Det sker för att utvidga bäckenet så att barnet kan komma ut vid förlossningen. När bäckenet mjukas upp blir det mer rörligt och ostadigt. Det gör att många kvinnor känner värk i korsryggen, bäckenet, i skinkorna eller värk från blygdbenet ut mot ljumskarna.

Du kan känna att din livmoder övar sig inför förlossningen genom oregelbundna sammandragningar som kallas Braxton Hicks kontraktioner. I Sverige brukar vi kalla dem förvärkar, falska värkar eller avstannade värkar. De känns längst upp i livmodern. De är inte farliga vare sig för fostret eller för dig. Om sammandragningarna skulle bli smärtsamma och du har fler än fyra per timme bör du kontakta sjukvården eftersom det då kan röra sig om en för tidig förlossning.

Partner:

Lyssna till dig partners sexuella behov. Det är viktigt att ni under graviditeten fortlöpande diskuterar känslorna runt sexlivet och hur ni vill ha det.

Utnyttja tiden innan barnet kommer till att göra och uppleva saker som ni inte kan göra sen när barnet kommer.

Mödravården:

Fortsätt att gå på regelbundna kontroller ungefär var fjärde vecka fram till vecka 28.

 

(Ovanstående text från Gravidkalendern gäller okomplicerad enlingsgraviditet)

Jag har kontroller på mödravården varannan vecka och utöver det extra kontroller på Antenatal.

~Titti

gravid, gravid med tvillingar, graviditet, gravidkalender, gravidsymptom, vecka 22,
Igår hade vi tid på barnmorskemottagningen för olika kontroller. Från och med vecka 20 ska jag dit varannan vecka. Det är lite olika prover som ska tas och enklare undersökningar plus avstämning hur jag mår och hur det känns. Jag tycker iaf att det är bra att de har koll på bebisarna :)
 
Vi fick se en "docka" i naturlig storlek på hur bebisarna ser ut såhär långt:
 
 
Helt otroligt att tänka att de kommit så långt i utvecklingen? Jag menar, jag läser om det, jag får uppdateringar varje vecka via mobilapp:arna, jag ser det på ultraljudet men det blev så verkligt när Leif höll i den - tänk två sådana små finns i min mage, de boxas sparkar, gör kullerbyttor och utvecklas i en rasande fart!!
 
 
Avslutningsvis lyssnade barnmorskan på hjärtljuden. Fort går det, bebisarnas hjärtslag ligger normalt mellan 135-165 slag/min. Det är en helt otrolig känsla att höra dem! Jag har lyssnat på dem en gång tidigare (fick åka in på extrakoll lite snabbt i vecka 18), men för Leif var det första gången :) Så underbart, vilket lyckorus - det kommer jag leva på länge!!
 
~Titti
Skövde, barnmorskemottagning, foster, gravid, gravid med tvillingar, graviditet, hjärtljud, hjärtslag, tvillingar, tvillinggraviditet, vecka 20, vänta tvillingar,
Idag kunde Allianspartierna i Skövde presentera en rejäl satsning på 11 miljoner kronor som stärker Skövdes attraktionskraft. Satsningen möjliggörs för att ordning och reda i ekonomin haft högsta prioritet i allianspartiernas ledning av Skövde under alla år. 2013 gjorde Skövde kommun ett rekordresultat på 125 miljoner, en minder del av dessa pengarna läggs nu på efterlängtade framtidssatsningar.
Foto Anders Axelsson Skövde Nyheter
 
Den största delen av de 11 miljoner läggs på en allmän upprustning av kommunens egna friluftsbad med 5 miljoner. 2 miljoner kronor förs till den stora satsningen på Boulognersjön som enligt tidigare beslut nu återställs till badsjö, med dagens besked kommer de nya resurserna innebära bland annat toaletter mm vid sjön i parken.
3 miljoner går till extra asfalt av kommunens gatuvägnät i sommar, de senaste två vintrarna har tärt hårt på beläggningarna och pengarna innebär en rejäl förstärkning av årets asfaltsbudget. Den sista miljon kommer kommuninvånarna först att se resultatet av när vintermörkret breder ut sig över Skövde, den går till nya ljusinstallationer som ska förstärka kommunens och näringslivets satsning på att göra Skövde till en välkomnande och inbjudande julstad.
 
/Leif
 
Alliansen, Badsjöar, Satsningar, Skövde,
Ikväll har jag varit på årsmöte för "Förening T" och eftersom jag inte ställer upp för omval var det min sista kväll på ett bra tag. Kändes konstigt att välja ny styrelse utan att vara med själv. Blandade känslor.. Det har varit ett roligt arbete med fantastiska människor som jag kommer sakna! Men det är mycket engagemang som krävs och behövs och det kommer jag inte kunna ge så länge till. 
 
Tidigare har jag tänkt att "ungen får följa med", det funkar. Men nu täcker jag såhär: man kan hålla i ett möte och amma samtidigt det går. Men man kan inte hålla i ett möte och amma två - samtidigt - det funkar inte ;)
 
Dessutom vill jag koncentrera mig helt och fullt på mina barn. Det här är min dröm och jag ska njuta av den till fullo! Så fastän det var vemodigt att säga hejda till alla ikväll så har jag såå mycket glädje att se fram emot och jag längtar <3 <3
 
~Titti
Idag så samlades LRF Västra Götaland till regionstämma i Vara. Med sjunkande lönsamhet och en självförsörjningsgrad som är bland de lägsta i Europa så var debatten stundoms het. Bönderna i Västra Götaland producerar ca 20 procent av den svenska maten, detta är livsmedel som produceras med högre miljökrav, högre djurskydd, mer hänsynstagande, ofta mer av sociala och etiska regler för anställda än den växande andelen importerade livsmedel.
 
 
 
Frustrationen över att importen växer och att man inte får betalt för de svenska pålagorna och merkostnaderna av konsumenterna och att de inte värdesätts i offentlig upphandling är förstålig. Jag hoppas att årets val kommer handla om dubellmoralen att ställa krav men sedan negligera dessa när det kommer till de val som görs, det handlar om vilken svensk livsmedelsproduktion ska Sverige ha. Till skillnad mot finansminister Anders Borg (M) och den röd-gröna oppositionen så ser vi centerpartister vikten av att svensk basproduktion också ska ha konkurrensvillkor som ger ökad lönsamhet för bonden. I kommande livsmedelsupphandlingar vill jag se så stor andel svenska livsmedel som möjligt.
Mat ger jobb, mat ger öppna landskap, svensk mat ger ingen risk för antibiotikaresistens. Insikten att Sverige är större än storstan och att lantbruket och de gröna näringarna är framtidsbranscher behöver defintivt öka hos fler än finansdepartementet. 
/Leif
 
 
 
 
LRF, Lantbruk, Västra Götaland, bonde på köpet, bönder,
Ja den här uppdateringen kommer ju lite sent i vecka 21, men så blir det när energin är låg. Det var mig en riktigt envis influensa jag har fått, det är bara att hoppas att jag är envisare än den så att den ger sig under veckan som kommer!
 
Gravidkalender, vecka 21

I magen:

Fostervattnet som skyddar barnet som en stor kudde har nu fått ytterligare en uppgift - att förse barnet med socker. Fostrets tarmar har utvecklats så att små mängder socker kan tas upp från fostervattnet som fostret sväljer. Det kan sen passera genom tarmarna till tjocktarmen men självklart kommer nästan all näring fortfarande från modern via moderkakan. Fram tills nu har barnets lever och mjälte producerat blodceller men nu börjar också benmärgen att bidra till produktionen. 

 vikt.JPG  langd.JPG

420 gram

24 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

För de flesta är det här en ganska bra tid. Magen syns väl med den är inte för stor. De flesta är mindre trötta och mår inte illa längre. Diverse krämpor som kan uppkomma i slutet av graviditeten har inte kommit ännu. Oron för missfall brukar ha avtagit väsentligt. 

Många kvinnor undrar om motion är farligt under graviditeten. Motion är bra så länge som du motionerar under rimliga former. Ta det lugnt, du ska inte träna för ett triathlon. Eftersom dina ligament blir mjukare under graviditeten är risken för skador lite högre. Därför lämpar sig så kallad low-impact-motion som yoga, simning och promenader allra bäst. 

Partner:

Det är säkert skönt att din partner mår bättre. Det kan också göra din tillvaro lättare. 

Mödravården:

Ni fortsätter att gå på regelbundna kontroller cirka var fjärde vecka fram till vecka 28. 

Tvillingar:

Har du ont i ryggen? Var noga med din hållning och tänk på hur du lyfter saker. Lyft med rak rygg och böj benen.

 

Som vanligt vill jag påpeka att Gravidkalendern utgår ifrån enlingsgraviditet, kontrollerna på mödravården stämmer inte på oss. I och med att vi väntar tvillingar och att det är en högriskgraviditet går vi på Antenatal vilket innebär tätare kontroller.

~Titti

Skövde, antenatal, gravid, gravid med tvillingar, gravidkalender, kss, vecka 21, vänta tvillingar,
Idag har jag orkat mig utomhus för en liten stund. Ser med glädje att vårtecknen blir fler och fler :)
 
 
~Titti
Under två dagar så val-kick offar Centern i Skövde. Första arbetsuppgiften är att teamworka en tre rätters middag.


Therese och Ulrika fixar salladen.


Louise, Birgitta, Mats och Patrik
fixar förrätten o efterrätten

Orvar, Michael, Andreas svarar för varmrätten.


Gösta o Gunvor har skött dukningen


Börje bossar, jag bloggar och Paula sköter utbildningen.
Som vanligt trevligt i Centerpartiet när vi ska lägga upp strategin för valframgång.
/Leif


Det känns riktigt tråkigt att jag fick ställa in mina helgplaner. Skulle egentligen befunnit mig i Alingsås för mitt sista styrelsemöte med "Förening K". Men med min hälsostatus tror jag inte att de skulle ha uppskattat min närvaro :s
 
Tur att jag ändå har sött (men trött) kvällssällskap:
 
 
~Titti
 
Som du kunnat läsa på bloggen ligger Titti helt utslagen i influensa sedan en vecka tillbaka, med tanke på graviditeten så hade det varit bättre om det varit ombytta roller. Jag har förvisso fått en släng av feber och förkylning men med måttlig dos alvedon så har jag hittills hållit mig på benen. 
På torsdagsförmiddagen hade vi genrep och genomgång inför den stora Försvarskonferensen 1-2 april. De flesta kommuner med förband i landet liksom förbandsledningar kommer att vara samlade under dagarna två. Försvarsministern, Försvarsutskottets ordförande, flera ledamöter i Försvarsberedningen kommer delta i konferensens program. Konferensen lockar i år som i fjol ett stort antal deltagare och för den som vill kommer man kunna följa den via webben, mer om detta på bloggen närmare konferensen.
 
 
På torsdag eftermiddagen arrangerade Skövde kommun årets första kommungemensamma introduktion för nyanställda, drygt 100 personer deltog. Vid två tillfällen varje år så genomför vi motsvarande introduktioner. Mycket uppskattat av de nyanställda och en del i att stärka det attraktiva arbetsgivarskapet. Alltid lika roligt att träffa nyanställda och få hälsa de välkomna till Skövde kommun.
 
Fotograf: Rasmus Thedin Skövde Nyheter
 
På onsdagseftermiddagen så bjöd SPF in till debatt i äldrefrågor. Debatt blev det inte så mycket av utan istället blev det en saklig och konstruktiv diskussion kring det mesta som rör äldres frågor. Detta var den första politiska debatten detta valår som med all säkerhet kommer följas av många fler. Valtemperaturen i kommunen är fortfarande ganska sval, men den kommer att stiga var så säkra :)
 
Inför helgen hoppas jag framförallt att Titti ska bli kvitt sin influensa och snart komma på benen igen.
 
/Leif
  
 
Attraktiv arbetsgivare, Debatt, Försvarskonferensen 2014, Nyanställd, SPF, Äldrefrågor,
Jag är totalt däckad av influensa, därav bloggfrånvaro... Dryga dagar i soffläge och ikväll missar jag aktivitet med LC-tjejerna :(
 
 
Men var dag är en dag närmare iaf! :)
~Titti
Just nu är det årsmötes- och stämmosäsong. Även i år har jag fått många förfrågningar att sitta mötesordförande och försöker att i möjligaste mån tillgodose alla önskningar. Jag gillar att göra det och det är dessutom ett bra tillfälle att komma ut och möta och ta del av diskussioner som pågår i diverse olika föreningar och organisationer. Sverige är unikt med vår föreningstradition och alla ideella timmar som läggs ner av tusentals svenskar varje dag och Sverige skulle defintivt sett annorlunda ut om inte den starka föreningstraditionen funnits och i mångt och mycket skapat vårt land.
I morgon så deltar jag i valårets första valdebatt, inbjudare är SPF, den kommer följas av åtskilliga andra debatter, där ovanligt många redan är inbokade före sommaren. Under de följande månaderna till den 14 september så kommer det bli många debatter och många spännande väljarmöten. Demokrati när den är som bäst :)
 
/Leif
 
Billingens friluftsområde, Riksdagsval, SPF, Valdebatt, Valår, Årsmöte,
Nedräkningen till bebisarnas ankomst har pågått ett bra tag här hemma, varje morgon sätter jag upp en ny lapp - 139 dagar kvar!!
 
 
Och jag går nu in i 6:e månaden :)
 
~Titti
Idag har vi kommit till hälften av graviditeten! Och med tanke på att det är twins har vi med största sannolikhet gjort mer än 50%! Jösses alltså, såå konstigt att förstå?
 
 
Idag hade vi tyvärr "skrämskott" som gjorde att jag behövde ta mig till KSS. Men med mediciner och extra kontroller den närmaste tiden ska det nog gå bra.
 
Som vanligt är den stående ordinationen vila och ta det lugnt. Och jag tar det absolut på allvar, men det tar också sin tid att trappa ned på de uppdrag jag har haft och det som jag har lovat sedan länge. Ikväll innebar det att jag fick kliva tillbaka från ett ideellt uppdrag och be någon annan person ta min plats. Lite tråkigt eftersom jag sett fram emot det, men men man kan inte rå över allt.
 
Önskar Er alla en trevlig kväll!
~Titti
 
 
 
 
Efter snart sju år av benhårt mostånd mot det Kanadensiska gruvbolaget Continental Precious Minerals prospektering efter uran på Billingen är det med glädje jag nu tar del av att de drar tillbaka sin ansökan om undersökningstillstånd. Som samordnare för motståndet, konstaterar jag att den enighet som visats från kommuner, markägare, miljöorganisationer, LRF, kyrkan med flera spelat roll. Vårt budskap att varje satsad krona är en bortkastad krona gäller fortsatt för de som i framtiden skulle komma på tanken att röra uranet i Billingen.
/Leif
Samtidigt som partierna i Sverige laddar inför de stundande valen så skakas Världen och Europa av vad som sker i Ukraina och på Krim. I november 2004 så inleddes den oranga revolutionen i Ukraina, en revolution för demokrati och närmande till Europa, ledd av unga människor. Sedan dess har demokratiutvecklingen gått ömsom framåt och bakåt i Ukraina. Varje steg för ökad demokrati och närmande till EU har kritiserats av Ryssland. De sista veckornas dramatiska händelseutveckling på Krim och dagens folkomröstning på Krim är oroande, med ett upprustat ryskt försvar och en stark militär så har de sista veckornas ryska retorik och handlande fört tiden tillbaka till det kalla krigets dagar. Då handlade det i väldigt stor utsträckning om ordkrig och militär upprustning, historien återupprepar sig. I dag har knappt någon född på 1980-talet eller senare något eget minne av det kalla krigets dagar och det delade Europa. Här har vi alla ett ansvar att föra berättelsen vidare om varför Europasamarbetet är så viktigt, för historien får inte återupprepa sig.
I dessa dagar tänker jag ofta på de ungdomar jag mötte efter den oranga revolutionen i Ukraina. Den längtan som lyste i deras ögon av ett nytt Ukraina, som en del av Europa, med frihet och demokrati. Idag har jag inte längre någon kontakt  med någon av de ungdomar i Ukraina som jag då träffade under mina år när jag arbetade för Kooperation Utan Gränser i Östeuropa. Mina tankar går till Ukrainas tappra ungdomar och hoppas att en fredlig lösning ska vara möjlig att uppnå innan det är försent.
 
/Leif
 
Europa, Kalla kriget, Krim, Orange Revolutionen, Ukraina,
Utifrån vad som står i Gravidkalendern för vecka 20 (vid enlingsgraviditet) tänkte jag delge mina funderingar hur väl det stämmer i med min graviditet. Kanske kommer detta bli något jag gör veckovis, kanske inte vi får se :)
 
Magen:

En tvillinggraviditet som går full tid är precis som vid en enlingsgraviditet 40 veckor, men oftast föds tvillingar tidigare runt vecka 36-37. I vecka 30 är magen lika stor som vid en enlingsgraviditet som gått 40 veckor! Så en av anledningarna till den för tidiga förlossningen beror helt enkelt på att det blir för stort tryck för kroppen att klara av. Så det är viktigt att vila och ligga ned från vecka 25 ungefär. Men det finns tvillingggraviditeter som pågår i 40 veckor också... 

 

Mamma:

 "Nu känner de flesta att fostret i magen rör på sig." Jag känner fortfarande inget, tror jag inte iaf? Det är mycket frustrerande! Jag menar två bebisar som är 25 cm vardera är ju som en nyfödd bebis så JAG tycker att jag borde känna dem men...?

Att det börjar bli jobbigt att andas eftersom inre organ trycker på lungorna har jag känt av ett bra tag, det och nästäppa gör att det känns som att jag inte har något "flås" alls längre.

Järnbrist hade jag redan vid inskrivningssamtalet så jag har tagit tillskott sedan vecka 6, vi får väl se om jag kanske måste höja den dosen snart? Ska kolla värdet igen om ett par veckor.

 

Partner/Mödravård:

Ja det här med den förväntade föräldrautbildningen var ju verkligen en besvikelse! I Skövde föds det så många barn så att de inte har resurser nog att genomföra utbildningen. Jag som inte kommer ifrån Skaraborg hade verkligen sett fram emot att kunna utöka mitt umgänge med nyblivna föräldrar och jämnåriga till våra barn. Så verkar det nu inte bli :(

Vi får väl se.. Jag får väl styra upp egna föräldra-barn-träffar annars?

 
~Titti
Skövde, enlingsgraviditet, fosterrörelser, föräldrautbildning, gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 20, graviditet, gravidkalender, inskrivningssamtal, järn, järnbrist, tillskott, tvillingar, tvillinggraviditet, vecka 20, vänta tvillingar,
 
Om man vill söka information om graviditet och allt som hör därtill så finns det mycket att tillgå! Jag har laddat ner några appar till min telefon:
 
 
"I graviditetskalendern kan du se bilder och läsa om fostrets utveckling och vad som händer i kvinnans kropp vecka för vecka under hela graviditeten. I appen hittar du också länkar till hela Tema Gravid på 1177 Vårdguiden, med texter om tankar och känslor när man är gravid, bra mat och träning, förlossning, första tiden med nyfött barn, amning, flaskmatning, förlossningsrädsla och mycket annat. "
 
 
Det är infon från 1177 som jag koncentrerar mig på, söker man svar rätt av på Internet kan man lätt bli stressad av alla olika svar (och framför allt farhågor!) som man får.
 
 
"Gravidkalender: Följ barnets och mammans utveckling, vecka för vecka
Bilder: Följ barnets och mammans utveckling med noggrant illustrerade bilder.
Filmer: Se korta filmer om graviditeten, smärtlindring, massageövningar m.m.
Kostråd för gravida: Att äta rätt under graviditeten är viktigt.
Statistik: Håll koll på vart du befinner dig i graviditeten.
Dagbok: Alla inlägg tidstämplas med datum samt graviditetsvecka.
Magbilder: Alla bilder tidstämplas med datum samt graviditetsvecka."
 
 
Det är roligt att få veckouppdateringarna och läsa vad som händer hos fostret, vad jag som blivande mamma kan förvänta mig + att de alltid har något tips till partnern (typ ha överseende med den blivande moderns humörsvängningar! ;) )
 
 
"Se hur ditt barn utvecklas under graviditeten. Se närbilder på små fötter och små händer och lyssna på hur ett barns hjärtljud kan låta. Dubbelpeka på bebisen för att växla mellan storleksvisning och tidslinjevisning.
Njut av att se bebisens utveckling i en 360° vy under tre spännande veckor av graviditeten,
vecka 6, 12 och 24.

Skriv in personliga detaljer såsom ditt barns beräknade födelsedatum, namn, storlek och vikt.
Använd Wombalizern för att spela in din röst och höra hur den kan låta för bebisen i magen. 
Dela med dig av de vanliga stegen i bebisens utveckling i magen vecka för vecka
på Facebook eller via e-post
."
 
 
Jag har inte använt denna app så mycket än, men jag har testat att spela in rösten och höra hur det låter för bebisarna, den var lite småkul :)
 
Det som är synd är att det inte verkar finnas några app:ar för tvillinggraviditet, vilket gör att de för oss inte blir helt samstämmigt eller korrekt... Sen får man ändå ta app:arna med en nypa salt men det är ett roligt tidsfördriv och spännande läsning, något att se fram emot varje vecka :)
~Titti
 
 
1177, Hello Baby, appar om graviditet, gravid, gravid 1177, gravidappar, graviditet, gravidkalender,
Under två veckor har jag försökt att få till ett möte med Leila Khammari som är VD för Lichron Teknik och idag så hade jag lyckats boka in en tid 09.30. Mitt besked till Leila var att jag behöver träffa dig och diskutera några frågor, det tar ca 30 minuter. När jag sedan möter Leila, följd av Centerpartiets gruppledare i Skövde, Paula Bäckman och två journalister så överraskade vi Leila totalt.
Fotograf: Eva Wårenius Skövde Nyheter
 
Anledningen till min angelägenhet att träffa Leila Khammari var att hon i år blivit utsedd till mottagare av Centern i Skövdes pris för kvinnligt entreprenörskap.
 
Motiveringen till priset lyder så här:
"Med sin fantastiska drivkraft och sin inspirationsförmåga för många,inte minst unga, är Leila Khammari en god kvinnlig förebild i en annars manligt dominerad teknikvärld. Leilas engagemang för att locka ungdomar till de internationellt konkurrensutsatta teknikföretagen är viktigt för att Skövde och Västsverige ska ha en fortsatt stark världsposition inom industriell tillverkning".
 
 
Vill du läsa lokaltidningarnas reportage så klickar du på respektive tidning:
 
Centerpartiet i Skövde har i många år delat ut pris till årets kvinnliga företagare, från och med i år så är priset ägnat en kvinnlig entreprenör.
 
/Leif
 
Företagare, Ingenjör, Leila Khammari, Lichron, Paula Bäckman, Pris, entreprenör, teknik, teknikcollege,
Ja igår fick vi se de små liven i magen. Helt otroligt!! Vilken upplevelse och vad mycket man kunde se :) Vi fick se dem i helbild, i profil, uppifrån, nerifrån, från sidan - ja det kändes nästan som om vi såg allt! Och just det att de kunde gå från en bild från hela bebisen till en närbild på hjärnan, kotorna i ryggen eller inne i hjärtat - jag det var fantastiskt roligt att få se! Och barnmorskan som utförde ultraljudet guidade oss hela tiden, vi fick dubbel tid eftersom det var två bebisar som skulle kollas, så i en timme njöt jag av att se dem.
 
Men jag förstår ändå inte att de faktiskt finns där i min mage??! :)
 
Och jösses vad de höll igång! Känns bra märkligt att se hur de boxas, sparkas och gör kullerbyttor - i min mage! - utan att jag känner det alls? Men om några veckor gör jag säkert det :)
 
Barnmorskan förklarade så bra allt vi såg, som t.ex. de båda hjärnhalvorna, hur stora hjärnan och lillhjärnan har börjat bildas, klaffarna i hjärtat, njurarna, urinblåsan, fingrar och tår. Och så mätte hon huvudet och lårbenet på dem båda. Allt såg bra ut och det var så skönt att få det bekräftat! Vi fick med oss flera fina bilder med oss hem.
 
Det var med lätta, glada och förväntansfulla steg som vi gick från sjukhuset ♥ ♥
 
~Titti
 
gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 20, graviditet, tvillinggraviditet, ultraljud, vecka 20, vänta tvillingar,
Idag ska vi på Ultraljud!! Vi har haft förmånen (även om orsaken till det inte var rolig) att se de små två gånger tidigare - i vecka 7 och vecka 12, men nu kommer vi få se mycket mer och de har även avsatt längre tid.
 
VGR:s webbsida om ultraljud i vecka 20 hittade jag följande text:
                                                                                           

Syftet med ultraljudsundersökningen i graviditetsvecka 18-20 är att:

få en säker bedömning av när förlossningen kan beräknas

upptäcka tvillinggraviditeter (det fick vi veta redan vecka 7)

upptäcka om moderkakan kan ligga i vägen vid förlossningen 

upptäcka vissa missbildningar hos fostret

Undersökningen utförs vanligtvis av en barnmorska och den tar ungefär 15 minuter (eftersom de ska kolla två bebisar har de avsatt dubbel tid). En extra TV-skärm gör det möjligt för dig att följa med under undersökningen.    

Allvarliga missbildningar hos fostret är sällsynta och alla missbildningar kan inte upptäckas vid en ultraljudsundersökning. De missbildningar som oftast upptäcks är njurmissbildningar, varav många dock inte är särskilt allvarliga. Om fostret har ett ryggmärgsbråck eller ett bukväggsbråck kan detta också upptäckas relativt lätt med hjälp av ultraljud. Skulle fostret däremot ha ett hjärtfel kan det vara mycket svårt att upptäcka, varför det i praktiken är relativt få hjärtfel som diagnostiseras före förlossningen.

Undersökningen är inte inriktad på små och oftast mindre allvarliga missbildningar som exempelvis läpp- gomspalt eller ett extra finger eller tå, men ibland kan sådant upptäckas ändå.

Efter undersökningen får du veta resultatet direkt.

 

Som jag har längtat att få se dem igen!! Återkommer och berättar :)

~Titti

fosterdiagnostik, gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 20, graviditet, tvillingar, tvillinggraviditet, ultraljud, vänta tvillingar,
Idag har släkt och vänner varit samlade i Barne-Åsaka kyrka för ett sista farväl av Eje Gustafsson. En älskad make, pappa, morfar, farfar, granne och vän med många, Eje var min fadderpappa. Med en otrolig livsgnista så kämpade han in i det sista mot sin cancersjukdom som tog hans liv endast 67 år gammal.
Det har alltid varit uppmuntrande att träffa och prata med Eje, finurlig, uppfinningsrik, humor och positiv i sitt tänkande. Tillsammans med min moster Gerd så byggde de upp och skapade ett större lantbruk med mjölkproduktion utanför Jonslund. 
 
 
Med många ljusa och varma minnen från Eje går livet vidare. 
    
/Leif
Sådär ja! Nu är det slut med tillbakablickar, nu är ni ikapp!
Idag går jag in i vecka 20 = halvtid, men en tvillinggraviditet går sällan de fulla 40 veckorna så jag har nog mindre än hälften kvar :) Ojojoj jag undrar när detta ska gå in, när kommer jag förstå att det faktiskt ska ske något så underbart till sommaren??!
 
Gravidkalender, vecka 20:
 

I magen:

Graviditetskalender vecka 20Grattis! Du är halvvägs till förlossningen. Fostret upptar allt mer av utrymmet i livmodern och den ökade tillväxten kommer att skapa ett tryck på dina lungor, mage, urinblåsa och njurar. Fostrets hud tjocknar och flera hudlager utvecklas; dermis, epidermis och underhud. Hår och naglar fortsätter att växa.  

 

 

 

 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

300-350 gram

23 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

Nu känner de flesta att fostret i magen rör på sig. En del kan dock få vänta lite till innan de märker de första fosterrörelserna. Livmodern har växt mycket och magen skjuts fram. Det kan göra att naveln putar utåt. Vissa kvinnor kan få jobbigt att andas eftersom inre organ trycker på lungorna. Det tillståndet kan fortsätta tills det att barnet vänder sig med huvudet nedåt. Det händer oftast fyra till sex veckor innan förlossningen om du är förstföderska 

Från och med nu växer magen mer regelbundet eftersom fostret nu i huvudsak bara koncentrerar sig på att växa. Jämför inte din mage med andras eftersom den kan variera mycket mellan olika kvinnor. Om du känner dig trött kan det bero på järnbrist. Många kvinnor behöver ta tillskott av järn från vecka 20. Rådgör med din barnmorska på mödravårdscentralen. Hon kan testa ditt blodvärde. 

Partner:

Mellan vecka 20 och 30 börjar vanligtvis föräldrautbildningen. Självklart deltar du i den. Ni har rätt till ersättning från Försäkringskassan om ni behöver ta ledigt från jobbet. 

Mödravården:

Från ungefär vecka 19 lyssnar barnmorskan på fosterljud - främst hjärtljudet. Hon kontrollerar att hjärtfrekvensen är normal. Mellan 110 och 160 slag per minut anses som normalt. Barnmorskan lyssnar med en tratt eller med en så kallad doptone som är en liten ultraljudsapparat med högtalare. Då kan du och din partner också höra. 

Under vecka 20 får du också ett moderskapsintyg av barnmorskan. Det bekräftar att du är gravid och anger också beräknat datum för förlossningen. Intyget ska skickas till Försäkringskassan. 

Kanske är det dags att börja föräldrautbildningen. Den påbörjas vanligtvis mellan vecka 20 och 30. Formen för den och antalet föräldrapar som deltar varierar mellan olika mödravårdsmottagningar. Det kan vara i stora eller mindre grupper och med en eller flera barnmorskor. Det kan vara på dagtid eller på kvällstid. Utbildningen är gratis och båda föräldrarna har rätt till ersättning från Försäkringskassan för att delta. Det kan skilja mycket på utbildningen mellan olika mödravårdscentraler men oftast tar man upp föräldraförsäkringen, vad som händer under förlossningen, vilka smärtlindringsmetoder som finns hur man kommer igång med amningen. 

Tvillingar:

Du har ett större behov av järn än de som bara väntar ett barn. De flesta som väntar tvillingar eller fler behöver ta tillskott av järn. Rådgör med din barnmorska på mödravårdscentralen. 

 

~Titti

gravid, graviditet, gravidkalender,
I eftermiddags så träffade kommunledningen Volvo Cars fabriksledning för motorfabriken i Skövde. Det blev tårtkalas med dubbel anledning att fira, produktionsrekord i antal producerade motorer och firande att introduktionen av de nya Volvomotorerna blivit succé.


Västsverige och Skövde står sig bra i den allt mer hårdnande konkurrensen på personbilsmarknaden. Det är Skövdes ambition att vi ska fortsätta vara en industriregion i internationell toppklass. Något annat duger inte. Grattis till Volvo Cars och alla era duktiga medarbetare för ett fantastiskt bra resultat på Skövdefabriken.
/Leif
(Tillbakablick)
 
Ja nu börjar ni komma ikapp, vecka 19 gick jag in i förra veckan!
 
Gravidkalender, vecka 19:

I magen:

Talgkörtlarna producerar fosterfett (vernix) som täcker kroppen för att skydda den tunna huden från skrapsår och hudsprickor. I hjärnan bildas flera miljoner nervceller för barnets motorik. Det är de som sammankopplar hjärnan med musklerna. Ett resultat av det är att barnet nu kan göra medvetna rörelser, som att suga på tummen av egen vilja. 

Knoppar som ska bli permanenta tänder börjar utvecklas under de redan formade mjölktänderna. 

Det är vanligt att man känner fostrets rörelser i magen för första gången i vecka 18-20. Än känns det inte som sparkar och slag - snarare som fjärilar i magen.  

 

 vikt.JPG  langd.JPG

260-280 gram

22 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

ultraljud vecka 19

Mamma:

Många kvinnor undrar om sex kan skada fostret när det har blivit lite större. Svaret är nej. Sex är inte skadligt för fostret under någon del av graviditeten, under förutsättning att du har en normal graviditet. Det betyder dock inte att du behöver ha sex. Många kvinnor känner att sexlusten avtar vid olika tidpunkter under graviditeten. Det beror på hormonförändringar, oro, trötthet med mera. 

Partner:

Tänk på att avlasta din partner med sysslor i hemmet. Det blir viktigare allt efter som hon närmar sig förlossningen. 

Mödravården:

Det är möjligt att göra en detaljerad ultraljudsundersökning från vecka 19. Om ni inte har gjort fostervattenprov eller moderkaksprov kan den detaljerade undersökningen bland annat ge svar på om det finns avvikelser. Ni fortsätter att gå på regelbundna kontroller på mödravårdscentralen ungefär var fjärde vecka fram till vecka 28.

 
(Måste påminna om att Gravidkalendern utgår ifrån enlingsgraviditet, för oss som väntar tvillingar är det en del som skiljer men det kommer jag att berätta om längre fram)
 
~Titti
gravid, graviditet, gravidkalender, vecka 19,
På kommunstyrelsens möte idag så avtackades Vänsterpartiets lokala profil Egon Frid. Det tillhör defintivt inte vanligheterna att en politiker som alltid suttit i opposition samfällt hyllades från alla kommunstyrelsens ledamöter oavsett blå, grön eller röd partifärg. Men det är inte vilken politiker som helst som nu väljer att sluta i lokalpolitiken för att återvända hem till Vara som han lämnade på 1970-talet. Med 32 år i kommunfullmäktige så skriver Egon kommunalpolitisk historia, av nuvarande 61 ledamöter är det bara två stycken som suttit längre.

Egon tillhör en sinande sorts politiker som verkligen har ett brinnande engagemang, i hans fall inte minst inom det socialpolitiska området. När jag under förra mandatperioden behövde få en ny ersättare utsedd för mig som Överförmyndare så sa jag till mina dåvarande kommunalrådskollegor, jag vill ha Egon, något som förvånade vissa, men i mitt resonemang så handlade det om kompetens. På samma sätt när det senare behövdes en stabil trygg hand som god man åt ensamkommande flyktingbarn så¨gick tankarna omedelbart till Egon.
Eftersom jag som Egon ursprungligen kommer från Vara så har vi alltid haft något gemensamt och det faktum att jag träffade Egon långt före såväl han som jag hade en tanke på kommunpolitik. Som sju-åttaåring gick jag med i scouterna i Skarstad och där fanns också Egon liksom många av hans syskon och kusiner.
Sakpolitiskt har vi många gånger debatterat med varandra i Skövdes kommunpolitik, i miljö, kollektivtrafik och landsbygdsfrågorna har vi oftast kommit att tycka lika och när vi inte tyckt lika har det ändå varit lätt att vara överens med Egon efter sammanträdets slut, för han tillhör de som kan skilja på sak och person. Tack Egon och fortsatt lycka till i ditt samhällsengagemang.  
 
/Leif
Egon Frid, Kommunfullmäktige, Skövdepolitiker, Vara, samhällsengagemang,

(Tillbakablick)

Jag letar mycket info om tvillingar, barn, graviditet med mera på nätet och på bokrean hittade jag Stora boken om barn. Tyvärr står det inte mycket om tvillingar i den vilket var lite av en besvikelse..

Gravidkalender, vecka 18:

I magen:

Nu kan fostret höra! Benen i innerörat och nerverna till hjärnan är utvecklade. Fostret kan höra ljudet av blod som pumpas genom navelsträngen och moderns hjärtslag. Det kan till och med bli skrämt av höga ljud. 

Fostret kan också svälja. Han eller hon kan svälja så mycket som 1 liter fostervatten under en dag. Nya forskningsresultat indikerar att fostret redan kan känna törst. Törsten kan vara anledningen till att barnet sväljer för att hålla det skyddande fostervattnet på en jämn nivå. 

Fram tills nu har fostrets skelett varit mjukt men nu börjar det att hårdna. De första benen att hårdna är de som finns i benen och i innerörat. Handflatorna har sin rätta form och nu utvecklas fingeravtrycken. 

Barnet är känsligt för ljus och det kan göra grimaser, vinka och reagerar på ljud och stötar. Det är vanligt att man känner fostrets rörelser i magen för första gången i vecka 18-20. Än känns det inte som sparkar och slag - snarare som fjärilar i magen.  

 

 vikt.JPG  langd.JPG

200 gram

20 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

Det kan vara svårare att sova allt efter som magen växer. Använd gärna en hel bunt kuddar för att skapa en skön sovställning och kissa alltid innan du lägger dig. 

Partner:

Det kan hända att du känner att allt handlar om barnet och din partner. Det är ganska vanligt. Tala med din partner om du känner dig utanför eller prata med en kompis som har barn. Hur kände han under sin partners graviditet? Du kan involvera dig mer i graviditeten genom att läsa om graviditet och förlossning. Ju mer du känner till desto mer delaktig känner du dig. 

Mödravården:

Har ni inte varit på er första ultraljudsundersökning än så bör den ske senast den här veckan. 

Efter vecka 18 är det inte längre tillåtet att genomföra abort om det inte finns särskilda skäl för det. För att göra abort efter vecka 18 krävs Socialstyrelsens tillstånd. 

Tvillingar:

För dig som väntar tvillingar eller fler ökar risken för hemorrojder och åderbråck eftersom trycket på venerna och den nedre delen av kroppen ökar. 

 

(Idag, 10 mars, är jag i vecka 19)

~Titti

Stora boken om barn, bokrea, gravid, graviditet, gravidkalender, vecka 18,
Normalt så brukar så mycket som möjligt av helgerna i mars varje år ägnas åt att ta ner ved för nästa säsong. I går fick jag ett par timmar i skogen med röjsågen, gissa att jag blev förvånad när jag såg att björken redan börjar sava, flera veckor för tidigt. Björksav är förvisso rena hälsodrycken men när saven stiger blir björken betydligt tyngre och det tar längre tid att få veden torr.
 

Så idag har det blivit en heldag i skogen och fokus har varit att fälla större björkar, återstår att kvista och kapa kommande helger. Kollade just yr.no och enligt den prognosen så kommer ett bakslag på vårvärmen om en vecka brrrr. Så bäst är att låta snöskyffel stå framme och dubbdäcken sitta på en månad till. Även om många med mig hoppas att YR har fel på sin långtidsprognos.
 /Leif
Björksav, Skogsvård, Ved,
För min del började helgen bra men avslutades betydligt sämre. Konstant illamående är inte att leka med känns som en enda evinnerligt lång maginfluensa. Så helgen avslutas i horisontalt läge :(
 
~Titti

(Tillbakablick)

Ganska snart efter vi fick reda på att vi väntar tvillingar gjorde vi oss medlemmar i Svenska Tvillingklubben, vi har fått ovärderlig information och många tips från dem. Vi åkte till Göteborg och gick en kurs för blivande tvillingföräldrar och sakta men säkert börja vi inse vad mycket ärligt vi har framför oss :)

Gravidkalender, vecka 17:

I magen:

Den här veckan börjar fostret att producera det bruna fettet som ska hålla barnet varmt efter födseln. Under graviditetens sista trimester (sista 3 månader) kommer fostret att lägga på sig flera lager av fett för att skydda det och hålla kroppen varm. Vikten har fördubblats de senaste två veckorna. Moderkakan växer också för att ge fostret tillräckligt med näring och syre. Den är nu 2.5 centimeter tjock och innehåller tusentals blodkärl som ger näring och syre från moderns kropp.   

 

 vikt.JPG  langd.JPG

150 gram

18 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

Den ökade blodmängden i din kropp kan få dig att utsöndra mer sekret, vilket märks genom ökad svettning, nästäppa och ökade flytningar från slidan. Det är normalt och inget du behöver oroa dig för. Det försvinner efter förlossningen. Du bör undvika medicinsk nässprej under graviditeten - men sprej eller pipetter med koksaltlösning går bra att använda. 

Flytningar i kombination med klåda eller sveda är symptom på svampinfektion. Risken för att drabbas av en svampinfektion är större under graviditeten eftersom sockermängden i slidan ökar. På apoteket finns receptfri kräm och vagitorier mot svampinfektion. Din partner bör också behandlas eftersom ni kan överföra infektioner till varandra när ni har sex. 

Dina bröst har troligen förändrats en hel del sedan du blev gravid. Mera blod strömmar genom brösten vilket gör dem större. Många kvinnor går upp en eller två bh-storlekar. Hos vissa kvinnor blir vener i brösten synliga som små tunna blå streck. En del kvinnor kan också känna av smärtor i ljumskarna. 

Partner:

Följ med på ultraljudsundersökningen om ni inte redan har gjort den. 

Mödravården:

Den första ultraljudsundersökningen görs vanligen i vecka 16-18. Det är en stor upplevelse för de flesta och ett minne för resten av livet. 

Tvillingar:

Om du väntar tvillingar bör du äta cirka 120 gram protein varje dag.

(Idag, 9 mars, är jag i vecka 19)

~Titti

Svenska Tvillingklubben, gravid, graviditet, gravidkalender, tvillingar, tvillinggraviditet, vecka 17, vänta tvillingar,
Idag ägnar jag en tanke till alla världens kvinnor. Trots att vi skriver 2014 har vi så långt kvar till ett jämställt samhälle. Världen skulle med all säkerhet se annorlunda ut om kvinnor hade samma tillträde till styrelserummen, beslutande församlingar som männen. Jag har förmånen att arbeta nära många kvinnor. I kommunstyrelsens arbetsutskott är fyra av fem kvinnor, jag är övertygad om att det förbättrar besluten ön om det bara varit män. Jag är stolt över att ha Annie Lööf som min partiledare, den tredje kvinnliga partiledaren i Centerpartiet, vilket inget annat parti är i närheten av. Nu väntar vi bara på att Sverige också ska få sin första kvinnliga statsminister. Tre av Centerns fyra ministrar är kvinnor. Vilket gör centern unikt i regeringen.
Idag har internationella kvinnodagen firats runt om i landet. I Skövde har det varit ett omfattande program. Kulturhuset har fyllts av utställningar och föreläsningar. "Alliansens bönor" bjöd in besökarna att finna fem fel av femton påståenden.


Uppskattat och trevligt inslag.
I kväll har jag lagat middag till min bästa supporter, min kära hustru, tack för att du finns <3
/Leif
Idag, den 8 mars, är det Internationella kvinnodagen

Det uppmärksammas på olika sätt runt om i Sverige och i värden. I Skövde firas den på Skövde kulturhus, här är programmet.

 

 

Evenemanget är ett samarbete mellan näringsliv, föreningar, organisationer
och Skövde kommun.

På kvällen, närmare bestämt kl 18:30 hålls en konsert till förmån för Tjejjouren Elina i Skövde i Kyrkans hus. Johanna Beijbom sjunger, prästen Karin Långström Vinge medverkar och så finns representanter från Tjejjouren Elina på plats och berättar om arbetet med tjejjouren. Det är fri entré till konserten men en insamling kommer att göras till förmån för Tjejjourens arbete.

Själv har jag inte möjlighet att närvara på någon av aktiviteterna, för jag har möte i Hjo tillsammans med alla Ladies Circle klubbar i distriktet (även killarna i Round Table har möte).
Så nu drar jag snart till Bellevue - iförd hatt! ;)

 
~Titti
8 mars, Internationella kvinnodagen, Johanna Beijbom, Karin Långström Vinge, Kyrkans Hus, Ladies Circle, Round Table, Skövde kulturhus, Svenska kyrkan i Skövde, Tjejjouren, Tjejjouren Elina,
Tusentals hektar av Sveriges mest produktiva åkermark har exploaterats för bostäder, verksamheter, infrastruktur osv de senaste 50 åren. Bara i Skåne beräknas 13000 hektar av Sveriges bästa åkermark försvunnit för alltid. I Sverige har vi ca 2,6 miljoner hektar åkermark och av dessa odlas spannmål på ca 1 miljon hektar.
Finansminister Anders Borg har lagt ved på brasan genom sitt uttalande att det gör väl inte så mycket om några tusen hektar åkermark tas i anspråk för byggnation. Klicka här för att läsa mer.
 
Jag är ingen förbudsivrare mot att bygga på åkermark, men det ska alltid ske med stor försiktighet och först efter att andra alternativ uteslutits.
 
Sverige har bland de renaste jordarna i världen, vi har det renaste grundvattnet, detta är tillgångar som är få länder förunnat. Som situationen är idag så klarar dagens åkermark att föda världens befolkning, men enligt FNs organisation för Food and Agriculture (FAO) ökar världens behov av mat med 50 procent fram till 2050.
Att vårda åkermarken till kommande generationer är en kunskap som först i min och andra bondesläkten i alla tider, men i takt med att banden med modernäringen avtar som minskar kunskapen om åkermarkens betydelse. Den goda jorden är ingen självklarhet men den är en nödvändighet för vårt välstånd. 
 
Runt om i världen ödeläggs årligen 5-7 miljoner hektar åkermark på grund av erosion och ökenspridning. Till detta kommer klimatförändring och miljöförstörelse som omöjliggör odling. På 1970-80 talet hade Centerpartiets Ungdomsförbund en dekal "Åkermarken ska brukas inte förbrukas". Det verkar vara dags att återtrycka denna självklarhet och sprida den om inte annat på finansdepartmentet. 

/Leif
Anders Borg, Den Goda Jorden, Erosion, Exploatera, FAO, Klimatförändring, Walterum, Åkermark,

(Tillbakablick)

11 veckor med ”maginfluensa” börjar tära på psyket. Men nu börjar jag jobba igen, om än på halvtid, och hoppas att det ska gå bra. Blir till att prioritera att vila när jag är hemma (illamåendet lindras av att ligga på rygg har jag kommit fram till).

På Alla Hjärtans Dag valde vi att berätta här på bloggen att vi väntar tvillingar till sommaren ♥♥

Gravidkalender, vecka 16

I magen:

Graviditetskalender vecka 16Fostret kan hålla huvudet upprätt och utvecklandet av ansiktsmuskler gör att det kan uppvisa olika ansiktsuttryck, till exempel rynka pannan och kisa. Muskelrörelserna börjar att bli koordinerade. Öronen sitter på rätt plats, likaså navelsträngen vars fäste har flyttats ner på magen. Fostret tömmer sin blåsa varje 40:e-45:e minut. Det är möjligt att avgöra kön med hjälp av ultraljud. 

 Om fostret är en flicka bildas under veckan flera miljoner ägg i hennes äggstockar. Eftersom en kvinna inte kan reproducerar ägg ska dessa räcka till hennes cirka 400 ägglossningar i livet. 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

100 gram

14-15 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

Mamma:

En del kvinnor kan känna svaga sparkar nu. Det känns som ett sprattlande grodyngel och sparkarna kan lätt blandas ihop med gaser eller tarmrörelser. Oftast är det omföderskor som känner sparkarna vid den här tidpunkten. Det är inte ovanligt att förstagångsgravida känner sparkarna först i vecka 22 24. 

Ditt hjärta pumpar runt en allt större mängd blod och du kan lätt känna dig andfådd. Många kan känna av halsbränna och sura uppstötningar. 

Partner:

Avlasta din partner med arbetsuppgifter i hemmet. 

Mödravård:

Nu brukar det vara dags för den första ultraljudsundersökningen. Det är ett spännande ögonblick som gör graviditeten än mer verklig. Tänk att få se ditt blivande barn för första gången! Det brukar gå bra att få eller få köpa en utskrift av ultraljudsbilden. Med hjälp av ultraljudet kan barnmorskan fastställa det beräknade förlossningsdatumet mer exakt. Man kan också se hur fostret utvecklas, om det är ett eller flera foster, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Fram till vecka 28 går du i regel till mödravårdscentralen var fjärde vecka. 

Tvillingar:

Om du väntar tvillingar får du reda på det under ultraljudsundersökningen. Det kan vara en omtumlande känsla - lycka blandat med rädsla. Kontakta gärna Svenska Tvillingklubben där både råd och stöd kan fås.

(Idag, 7 mars, är jag i vecka 19)

~Titti

alla hjärtans dag, glädjebesked, gravid, graviditet, gravidkalender, illamående, tvillingar, tvillinggraviditet, vänta tvillingar,
Idag så fick kommunledningen möjlighet att diskutera skolfrågor med lärarförbundet ordförande Eva-Lis Sirén över en lunch på Vasaskolan i Skövde. Det var ett riktigt givande utvecklingssamtal där Skövde fick ta emot både beröm och diskutera de områden det finns utvecklings- och förbättringspotential, precis som ett utvecklingssamtal ska vara!
Som ansvarig för personalpolitiken så är jag glad över att Skövdes lärarlöner klättrat avsevärt i jämförelse med övriga Sverige under den senaste mandatperioden. Lön är viktigt men inte allt det gäller också att fokusera också på andra delar i skolan som både stärker läraryrket och förbättrar studieresultaten i skolan. I Skövde har vi de senaste åren lagt stora resurser på att förbättra kommunens skolor. Studiemiljön är viktig och ska vara inbjudande och stimulera till lärande.
Det finns mycket i dagens skoldebatt jag som decentralist och humanist har svårt att känna igen mig i, desutom så förs ofta skoldebatten på ett okritiskt förenklat sätt från vissa debattörer. För vissa så verkar alla problem lösa sig om bara skolan blir en statlig angelägenhet, vilka belägg finns det egentligen för det? Jag tror på ett fortsatt kommunalt huvudmannaskap för skolan men med statliga yttre ramar. Jan Björklund tillsätter en utredare för att skapa mer ordning och reda i skolan, får man det med pekpinnar från utbildningsdepartementet? Jag tror inte man kan styra det från Stockholm, utan min uppfattning är att det görs bäst lokalt genom att diskutera elev och föräldraansvar.
Vi hann diskutera mycket under vår lunch, som kommunalråd har jag inte det vardagliga ansvaret för skolpolitiken och dagens samtal gav mig vidgade perspektiv på skolans viktiga frågeställningar.
/Leif
 
Eva-Lis Sirén, Lärarförbundet, Skolpolitik, Skövde, Walterum,

Ni som har följt bloggen ett tag vet att jag har haft problem med ryggen. Fast på senare tid, efter idog träning med sjukgymnast och på gymmet, har det varit på bättringsvägen. En stundande tvillinggraviditet är dock en stor påfrestning på kroppen och i synnerhet belastning på ryggen. Det är heller inte så lätt att träna för att bibehålla muskulaturen och inte belasta kroppen ju längre graviditeten fortskrider. Vanligt simning är t.ex. inte bra vid graviditet (kan fungera för en del dock), då bröstsim innebär stor belastning i svanken och bentagen vid bröst och ryggsim kan förvärra foglossning. Om man kan simma crawl är det däremot bra motionsform som gravid!

Så som förebyggande träning och för att upprätthålla nuvarande status så gott det går har jag fått möjligheten att träna "Våtvästträning". Så varje torsdag tar jag mig till rehabbadet på Arenan i Skövde. tar på mig en stor väst och går i bassängen - för att aldrig nudda botten då västen bär mig i vattnet.

Jag googlade fram en beskrivning av Våtvästträning:

"Djupvattenträning med väst introducerades på 1980-talet och har fått stor användning för idrottsträning, motion och rehabilitering och även som hjälpmedel inom habiliteringen. Med vattnet som motstånd och utan bottenkontakt, kan träningen genomföras mycket funktionellt och effektivt utan påfrestning på skelett, leder och känsliga mjukdelar. Vattnets massage är ytterligare en positiv faktor för kroppen.

Våtvästen ger total viktlöshet och är konstruerad så att kroppens normala tyngdpunkt bibehålls i vattnet. Det ger naturlig balans och stabilitet för funktionell träning.

Västens passform och flytkraft har betydelse för komforten i träningen. Den skall sitta bekvämt åtsittande. Flytkraften skall räcka för att stå som ”ett flöte” med vattenytan i axelhöjd.

Våtvästen är en speciellt konstruerad våtväst för löpning, träning och rehabilitering i vatten utan att bottna (djupvattenträning). Västen skall sitta bekvämt åtsittande och helt bära kroppens vikt."

 

Vattnet är varmt och skönt, det är musik i bakgrunden och alla deltagare har sitt eget träningsprogram som vi följer, och till vår hjälp finns det sjukgymnaster på plats. Till en början kändes det lite löjligt att utföra övningarna, det kändes som om det gick lite för lätt. Men efter en stund kändes det ordentligt, för att inte prata om efter ett par timmar efter - oj vad trött man blir och jösses vad det tar i musklerna - på precis rätt ställe! Första gången när core-musklerna (magmusklerna) jobbade ordentligt var det en lite otäck känsla, då musklerna slöt sig runt bebisarna och då kändes det som om jag hade en stor klump i magen. Ja, alltså en känsla jag aldrig känt förut. Nu undrar jag om det blir lite som massage för dem där inne - som ligger i sitt eget varma bad och "kluckar"? Kanske lite som en vågmaskin? ;)

~Titti

Arena Skövde, djupvattenträning, förebyggande träning, gravid, gravid med tvillingar, graviditet, rehab, rehabbad, rehabilitering, rehabträning, simning, träning, träning vid graviditet, tvillinggraviditet, vänta tvillingar, våtvästträning,
I dag presenterade Centerpartiet en utredning från riksdagens utredningstjänst som visar att Socialdemokraternas förslag att slopa de sänkta arbetsgivarna för unga hotar minst 64000 jobb. Läs mer och ta del av rapporten genom att klicka här. Samtidigt så presenterar S-kommissionen sina förslag till arbetsmarknadspolitik som i stället för att underlätta jobbskapandet snarare kommer försvåra för framförallt unga att få jobb konstaterar ekonomen Martin Ådahl. Läs Martin Ådahls kommentarer genom att klicka här.   
Jag kan bara konstatera att alla de åtgärder Skövde kommun som stor arbetsgivare nu gör för unga arbetslösa i form av yrkesintroduktionsanställningar, riktiga jobb för unga med funktionshinder och ett stort antal praktikplatser inte hade varit möjligt utan alliansen jobbskaparpolitik för unga.
S må göra rätt analys många gånger, men lösningarna man föreslår tillhör en förgången tid, där har inget förändrat sig under Löfvens ledning snarare har det blivit ännu mer mossa på förslagen. 
/Leif
Arbetsgivaravgifter, Centerpartiet, Jobbskapande, Leif Walterum, Martin Ådahl, S-kommissionen, Ungdomsarbetslöshet,
När vi var uppe i Stockholm köpte vi ett Gravidbälte BeSafe Pregnant iZi Fix 
till mig i en av babyshopparna.
"Användning av gravidbälte rekommenderas från den andra graviditetsmånaden.
Ett gravidbälte som används på rätt sätt kan rädda liv. Förutom att skydda barnet
från att skadas gör gravidbältet också den vardagliga bilfärden mer komfortabel.
Det tar bort obehaget från bältet och trycket över magen minskar
."
 
 
Leif satt in det i min bil igår och idag var första gången jag använde det. Kändes bra, fast lite trixigt i och med att jag har klänning på mig, för själva extra-fästanordningen sitter mellan benen
- funkar nog snäppet lättare om man bär byxor ;)
Hursomhelst så kändes det bra och säkrare för bebisarna, i synnerhet ju mer magen växer och jag kan lova er den exploderar just nu, stor skillnad från en vecka till nästa vecka :) :)
~Titti
BeSafe Pregnant iZi Fix, gravid, gravid med tvillingar, gravidbälte, tvillinggraviditet,

(Tillbakablick)

Jag hade riktigt tråkiga blogginlägg under den här tiden, illamåendet var bedrövligt och tog all min energi och då var det inte lätt att hitta på något att blogga om :( Den här helgen hälsade jag på en vän som fått barn nyligen (en liten tös som föddes 7 veckor för tidigt, men som nu piggat på sig). Det kändes väldigt märkligt att hålla i den lilla och tänka att jag har två sådana som växer i min mage? Nu, två månader senare när jag skriver detta har jag fortfarande inte fattat/tagit in det...

Gravidkalender, vecka 15

I magen:

Huden är så tunn och genomskinlig att blodkärlen under syns. Håret fortsätter att växa och om bebisen kommer att få mörkt hår så börjar hårsäckarna att producera hårpigment. Fostrets öron är nästan på rätt plats men de sitter fortfarande lite lågt. 

Fostret börjar lagra kalcium för att ben och märg i skelettet ska fortsätta att utvecklas. Muskler utvecklas och fostret kan knyta nävarna. Fostrets hicka kan kännas som regelbundna tickningar i magen som pågår i några minuter.  

Graviditetskalender vecka 15

 vikt.JPG  langd.JPG

75 gram

12.5 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

Eftersom fostret lagras kalcium under den här perioden kan du bli sugen på mjölk. Ditt hjärta har växt och ökat kapaciteten med 20 procent för att klara av att förse fostret med syre. Kapaciteten kommer gradvis att öka under resten av graviditeten. Den totala kapacitetsökningen kommer att ligga på 30-50 procent i slutet av graviditeten. 

Du kan känna humörsvängningar - humöret åker berg- och dalbana. Du kan också bli tankspridd. Många gravida blir svartsjuka och drömmer starka livliga drömmar. 

Se till att du använder lössittande kläder. 

Partner:

Det är viktigt att komma ihåg att kvinnans psyke påverkas mer och mer av hormonerna. Hon kan vara jätteglad och uppåt den ena sekunden för att stortjuta i den andra. Det är oftast du som kommer i skottgluggen för hennes humörsvängningar och irritationer. Det är lätt hänt att du börjar tvivla på om det här med barn var en sån bra idé egentligen. Det är helt normala känslor. Försök att vara tålmodig och förstående. Låt det inte gå prestige i diskussioner och tänk på att hennes humör är helt normalt för en gravid kvinna. 

Mödravården:

Om du är över 35 år är det i vecka 15 möjligt att göra ett så kallat trippeltest. Det kan användas för att se om det finns en förhöjd risk för att fostret har Downs syndrom, spina bifada så kallat ryggmärgsbråck eller andra kromosomfel. Genom att ta ett blodprov på dig kan man mäta nivåerna av tre olika hormon i kroppen. Trippeltest kan också ge en indikation på om kvinnan väntar tvillingar eller fler. 

 (Idag, 5 mars, går jag in i vecka 19)

~Titti

gravid, graviditet, gravidkalender, vecka 15,
Under måndagen presenterade Trafikverket sin utredning om förutsättning för "Nya stambanor mellan Stockholm-Göteborg/Malmö". Frågan om Götalandsbana har diskuterats i många år och ännu finns inga investeringsbeslut. Trafikverket konstaterar att även om det kommer beslut nu så återstår väldigt mycket planering och många frågor att lösa innan nya stambanor som komplement till dagens kan bli verklighet. Även de mest optimistiska talar idag om tidigast 2030, mer realistiskt är snarare 2040-2050.
Jan Bremer tjänsteman Västra Stambanegruppen och Leif Walterum ordförande Västra Stambanegruppen
 
En ny Götalandsbana är i första hand till för att ta hand om kommande krav på kapacitetsökning och överflyttning av framförallt inrikesflyg Göteborg-Stockholm till nya snabbtåg. Med detta som utgångspunkt så ser inte Västra Stambanegruppen några motsättningar mellan dagens Västra Stambana och en framtida ny Götalandsbana om sisådär 25-35 år. Långsiktigt kommer båda behövas för att möta behoven av kapacitet för person och godstransporter..
Det som däremot Västra Stambanegruppen hela tiden påpekat är att i närtid fram till 2025 kommer det behövas betydande investeringar för att öka kapaciteten  på Västra Stambanan. Det handlar om allt från enklare åtgärder, i stationsområden till mer spårkapacitet dels i form av långa tredjespårslösningar så kallade omkörningsspår Alingsås-Hallsberg, samt ytterligare spår på hela eller delar av sträckan Göteborg-Alingsås. Just nu slutför Trafikverket en åtgärdsvalsstudie på Västra Stambanan (Göteborg-Laxå), så här långt så är alla överens om att det kommer behövas mer åtgärder än de nu föreslagna för att klara kapacitetsbehovet på Västra Stambanan.
Sammanfattningsvis kan man sammanfatta Västra Stambanegruppens synpunkt på följande sätt:
Götalandsbana javisst men först behövs kapacitetshöjande åtgärder på Västra Stambanan. 
/Leif
Götalandsbana, Nya stambanor, Trafikverket, Tåg, Västra Stambanan, Västra Stambanegruppen,
Igår kväll var vi på föreläsningen Vad händer på förlossningen? på sjukhuset
 

Vi fick bland annat reda på att det föds 7 barn/dygn på sjukhuset i Skövde. Anne och Sofia som höll i föreläsningen var fantastiskt duktiga!! Här snackar vi inlevelse!! En överfull föreläsningssal fick ta del av deras rollspel, fantastiska mimik och verklighetstrogna "scener ur verkligenheten" - det här är verkligen något vi kan rekommendera blivande föräldrar att gå på! :)

De berättade att syftet med föreläsningen är att fylla vår "mentala väska" inför förlossningen, att vi ska få veta olika händelseförlopp, tips om strategier och målbilder - ja på det stora hela att vi ska ha ett bra hum om vad vi har framför oss, vad vi kan förvänta oss och hur vi kan välja att handla i de olika situationerna.

Anne och Sofia lyfte begreppet "speglingsneuron" ofta, som innebär att vi speglar varandra och då är det viktigt att vi (framför allt partnern till mamman) visar att vi tror på detta, har tillförsikt och är positiv. Jag tänker på talesättet som jag såg i serien En unge i minuten (som visar olika födslar på förslossningen i Västerås tror jag det var): "Allting går och det som inte går det går också!". Det är väl typ mantrat man måste ha? ;)

Mammornas uppgift underförlossningen kan sammanfattas till: andas och slappna av. Partners uppgift är typ att sköta om allt annat. Bra, då har jag och Leif arbetsbeskrivningen/fördelningen klar för oss då rå! ;)

Jag är supernöjd, verkligen, men det jag saknade var att ingenting sades om tvillingar. Allt handlade hela tiden om "barnet". Klart vi hade velat veta lite mer vad som gäller för oss. För det är en hel del som skiljer. Det är två barn som ska födas. Lyckligtvis är det bara ett värkarbete!! :)

En del av föreläsningen handlade om Smärtlindring.

Hemma kan man välja mellan:
Andning, avslappning
Massage
Bad/dusch
Varm ris-/vetepåse
TNS
Paracetamol (Alvedon) 1 g var 6:e timma
Lägesändring

 Och väl på sjukhuset kan man välja mellan:
Akupunktur
Kvaddlar
Lustgas
EDA/Spinal
PCB (Västerbotten-smärtlindring)

De poängterade att det är viktigt att komma ihåg att smärtan inte är farlig, "det är inget som går sönder". Och att det är mer "inteont" än ont under förlossningen.
 
Ja det är en del att smälta, men vi har ju lite tid till dess :)
~Titti
föreläsning, förlossning, gravid, graviditet, rollspel, sjukhuset, sjukhuset i skövde, smärtlindring, speglingsneuron, tvillingar, tvillinggraviditet, vänta tvillingar,

(Tillbakablick)

Bloggtorka (i brist på stimuli) och istället fick ni läsare flera filmtips, bl.a. Monica Z

 

Gravidkalender, vecka 14:

 

I magen:

Fostrets hår börjar växa, inklusive ögonbrynen. De tunna fina lanugohåren börjar växa över kroppen för att skydda huden. De kommer fortsätta att växa nästan ända fram till förlossningen. Fostret kan hicka och kroppsdelarna är nu så tydliga att man kan se vilket kön fostret har. 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

50 gram

80-90 mm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

Grattis, du är nu i den andra trimestern! Tröttheten som du kände i början av graviditeten kan avta och du känner dig piggare igen. En mörk linje som löper över mitten av magen från blygdbenet och uppåt kan börja märkas. Den kallas linea negra och brukar blekna bort när barnet är fött, för att vara helt borta efter något år. Dina vårtgårdar blir mörkare och större. 

Många kvinnor kan känna att sexlusten ökar. Det är vanligt mellan den fjärde och den sjunde månaden. Det beror på att mer blod cirkulerar i kroppen och att könsorganet är mer känsligt för stimulans. 

Undvik att sola under graviditeten eftersom du lätt kan få pigmentfläckar. 

Partner:

Din partner kan känna en ökad sexlust. Att ha sex när man väntar barn är helt normalt. Det kan till och med bidra till att ni mår bättre, att relationen blir starkare och att ni kommer varandra närmare. Däremot är intresset för sex under graviditeten olika för både män och kvinnor. Vissa är mer sexuellt intresserade, andra mindre. En del kanske inte vill ha sex alls. Det är också normalt. 

Mödravården:

Fram till vecka 28 besöker du i regel din mödravårdscentral var fjärde vecka. Vecka 15 eller därefter är det vanligt att man gör fostervattenprov på kvinnor över 35 år. Genom att ta ut en liten mängd fostervatten kan man få svar på om fostret har allvarliga avvikelser, som till exempel Downs syndrom.

 

(Idag, 3 mars, är jag i vecka 18)
~Titti

Monica Z, gravid, graviditet, gravidkalender, vecka 14,
Opionionsmätningarna avlöser varandra och kommentatorerna är inte sena att på förhand ta ut kommande valresultat. Är det något som historien lärt är att opinionen mellan valen har blivit allt mer lättrörlig. Läget i väljaropionen var allvarligt för alliansregeringen under hela förra mandatperioden ända fram till juli 2010 låg regeringen under men vände opinionen på upploppet. 
Som centerpartist är man härdad, för mig är årets riksdags- och kommunvalrörelse den tionde i ordningen, den första var 1982. Jag minns inte en enda mellanvalsperiod under dessa år som opinionssiffrorna varit högre än valresultatet.  Att vara bra på träning är i och för sig alltid bra, men det är matchresultatet som gäller.
En tråkig sida av de många opinionsinstitutens mätningar av väljaropinionen är att partierna blir allt mer trendkänsliga och lika och inte vågar stå upp för sina värderingar. Inte minst gäller detta våra två största partier S och M.
 
 
En partiledare som däremot inte duckar på grund av tillfälliga svackor i opinionen är centerledaren Annie Lööf, det hedrar Annie. Jag är övertygad om att i långa loppet kommer detta att ge resultat. Det gäller att hålla i och hålla ut, matchdatumet är först den 14 september och det kommer ge utdelning!
I lördagens DN kan du läsa en intressant artikel om Annie Lööf, som DN beskriver som Sveriges mest slagfärdiga partiledare . Klicka här för att läsa.
 
/Leif
Annie Lööf, DN, Matchresultat, Val 14 september, Väljaropinion,

(Tillbakablick)

Leif fick gå ensam till Idrottsgalan, jag låg hemma och kräktes…

De flesta brukar ju vänta till denna vecka innan de berättar att de väntar barn (eftersom risken för missfall minskar kraftigt efter denna vecka), det var även vår vilja. Men ryktet började sprida sig tidigare än vi önskat vilket gjorde att vi fick skynda på att berätta för de allra närmaste. Men det var denna veckan som vi började berätta ”öppet” och då först efter vårt andra ultraljud som bekräftade att graviditeten fortskred som den skulle och att de båda liven mådde gott - äntligen kunde vi få sprida vår glädje över våra små som växte i min mage ♥♥

Gravidkalender, vecka 13

I magen:

Moderkakan sköter hela utbytet av näringsprodukter och avfallsprodukter. Den producerar också hormonerna progesteron och östriol som hjälper kroppen att bibehålla graviditeten. Tidigare producerades blodkropparna i gulsäcken, som egentligen inte har någon annan uppgift, men nu har gulsäcken tjänat sitt syfte. Från och med nu producerar fostrets lever och mjälte blodkropparna - och snart börjar också benmärgen att producera blodkroppar. 

Barnets ögonlock är stängda för att skydda ögonen som är under utveckling. Fostret kan också vara kapabelt att stoppa en tumme i munnen även om sugmuskulaturen inte är färdigutvecklad än. Flera revben kan vara synliga och vävnader som kommer att bilda ben är under utveckling i fostrets huvud, ben och armar. Bukspottkörteln har börjat producera insulin. Huvudet växer långsammare än tidigare. Få missbildningar tillkommer efter vecka 13. 

Nedan kan du se en av våra filmer gjorda med den unika 4D-ultraljudstekniken. Det är en ny och revolutionerande teknik som förbättrar vår kunskap om fostrets utveckling i livmodern. Filmen är gjord i vecka 13. 

 vikt.JPG  langd.JPG

35 gram

70-80 mm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

De allra flesta mår inte illa längre även om det finns undantag. Magen börjar rundas lite och du kommer antagligen inte i dina vanliga kläder längre. Det kanske inte syns så tydligt utåt men du kan själv lätt se skillnad när du är naken. 

Partner:

Nu när magen börjar växa kanske du tycker att graviditeten känns mer verklig, även om du varit medveten om den en längre tid. Om din partner fortfarande är illamående, ge henne några kex eller skorpor och ett glas vatten innan hon stiger upp ur sängen. Det kan dämpa illamåendet.

Mödravården:

Nu kommer du kanske att gå på ditt andra besök hos barnmorskan på mödravårdscentralen. Mellan vecka 13 och 28 brukar man i regel besöka mödravårdscentralen en gång var fjärde vecka. Barnmorskan klämmer och känner på din mage för att se att livmodern och fostret växer som det ska och att fostret rör sig. Ditt blodtryck kontrolleras vid varje besök. Vid vissa besök tar man extra blodprov och urinprov för att kontrollera att du inte utvecklat graviditetsdiabetes eller havandeskapsförgiftning. Det kan också bli aktuellt att ta extra järntillskott om ditt blodvärde är för lågt.

 

(Idag, 2 mars är jag i vecka 18)
~Titti

Idrottsgala, gravid, graviditet, gravidkalender, vecka 13,
Åh vad skönt det känns att vi har gått in i mars månad! Nu blir det bara ljusare och ljusare - vädermässigt blir det bara bättre och bättre nu för var dag, ända fram till november!! :)
 
Jag har fått en liiiten (men ack så fin!) vårbukett av Leif:
 
 
Snödroppar är bland de finaste blommor som finns tycker jag :)
~Titti
snödroppar, vårtecken,

Leif har laddat med Mellogodis och har försökt hitta de suraste av surast bland godisarna - för det är dem jag suktar efter!

 

Jag säger att det är tanken som räknas för det finns INGA godisar som är tillräckligt sura i min (eller ska jag säga bebisarnas?) smak!!

Nu kör vi Lidköping :)
~Titti!