~Titti~ Idag ska vi få se de små!!!

0kommentarer

Idag ska vi på Ultraljud!! Vi har haft förmånen (även om orsaken till det inte var rolig) att se de små två gånger tidigare - i vecka 7 och vecka 12, men nu kommer vi få se mycket mer och de har även avsatt längre tid.
 
VGR:s webbsida om ultraljud i vecka 20 hittade jag följande text:
                                                                                           

Syftet med ultraljudsundersökningen i graviditetsvecka 18-20 är att:

få en säker bedömning av när förlossningen kan beräknas

upptäcka tvillinggraviditeter (det fick vi veta redan vecka 7)

upptäcka om moderkakan kan ligga i vägen vid förlossningen 

upptäcka vissa missbildningar hos fostret

Undersökningen utförs vanligtvis av en barnmorska och den tar ungefär 15 minuter (eftersom de ska kolla två bebisar har de avsatt dubbel tid). En extra TV-skärm gör det möjligt för dig att följa med under undersökningen.    

Allvarliga missbildningar hos fostret är sällsynta och alla missbildningar kan inte upptäckas vid en ultraljudsundersökning. De missbildningar som oftast upptäcks är njurmissbildningar, varav många dock inte är särskilt allvarliga. Om fostret har ett ryggmärgsbråck eller ett bukväggsbråck kan detta också upptäckas relativt lätt med hjälp av ultraljud. Skulle fostret däremot ha ett hjärtfel kan det vara mycket svårt att upptäcka, varför det i praktiken är relativt få hjärtfel som diagnostiseras före förlossningen.

Undersökningen är inte inriktad på små och oftast mindre allvarliga missbildningar som exempelvis läpp- gomspalt eller ett extra finger eller tå, men ibland kan sådant upptäckas ändå.

Efter undersökningen får du veta resultatet direkt.

 

Som jag har längtat att få se dem igen!! Återkommer och berättar :)

~Titti

fosterdiagnostik, gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 20, graviditet, tvillingar, tvillinggraviditet, ultraljud, vänta tvillingar,

Kommentera

Publiceras ej