Ikväll har jag och Ladies:arna varit på Medicinsk yoga jag var väldigt positiv överraskad! Berättar mer imorgon nu står bordet dukat :)

Just nu talar Annie Lööf i Örebro. Vi är många lokala ledare som lyssnar spänt. De som väntat på ett tydligare Centerparti som står upp för landsbygden kommer inte bli besvikna i morgon släpps mer info.

/ Leif
Peppar peppar men ryggen håller än så länge, jag har till och med kunnat ökat styrkan!
 
Imorse körde jag 25 min på crosstrainern och sedan 10 min styrka, det är lagom än så länge :)
 
(bild från google)
 
Så himla skönt att ha börjat komma igång igen, bara att hoppas att det fortsätter!
Fast träning på morgonkvisten innebär tröttis på kvällen...
~Titti
På söndagseftermiddagen hade Centerpartiet i Skövde medlemsmöte och diskuterade arbetsgruppens förslag till nytt idéprogram. Ett stort antal medlemmar slöt upp och under nära tre timmar diskuterade vi vilka utmaningar Sverige står inför i ett 20-30 års perspektiv? Vilka är Centerpartiets kärnvärden (i dåtid, nutid och i framtiden)? Detta och mycket annat diskuterades.Sammanfattningen och synpunkterna skickar vi nu in till partistyrelsen och i slutet på mars är vi tre stycken centerpartister från Skövde som är ombud på extra stämman när ett nytt i idéprogram ska antas. Närmsta veckorna har partistyrelsen ett grannlaga arbete att lyssna in och sedan arbeta fram ett nytt förslag som bidrar till fortsatt förnyelse av Centerpartiet, enar partiet och skapar förtroende i väljarkåren. Det har aldrig diskuterats så mycket kring Centerpartiet som nu. Var man än kommer så pratas det idéprogram oavsett det är runt fikabordet, på arbetsplatsen eller på pubben. Vilken möjlighet att vända en kris till framgång!
/ Leif
Ny vecka - nya naglar!
 
 
Lite svårt att ta snygg närbild med mobilen, men jag är nöjd för det blev riktigt snyggt (tycker jag)!
 
I övrigt sitter jag just nu och tittar på filmen "Yes Man", kul filmidé - vad skulle hända om man tackade ja till allt här i livet? Vi står inför val och vägskäl många gånger varje dag tänk hur olika dagen kunnat bli beroende på om jag svararat ja och om jag svarat nej?
 
 
En dag kanske man skulle utmana sig själv och bara svara JAA!! ? ;)
~Titti
Ja, Yes Man, nagellack, nagelmålningar, naglar,
I lördags hade Leif en heldag med Centerpartister i Västsverige och var inte hemma förrän klockan fem, trots detta var vi på plats strax efter halv sex på Arena Skövde för att vara med på årets Idrottsgala, tillsammans med ca 1100 personer.

(När vi skyndade för att hinna till galan glömde jag kameran, men med hjälp av mobilen så kan jag här lägga upp bilder med helt okej kvalité..)

Vi hann snabbt med lite mingel och välkomstdrink i foajén sen gick vi in till festlokalen som var dukad och fixad riktigt snyggt!

 

Torbjörn Borg var galans konferenciär. Fritidsnämndens ordförande Kaj-Eve Eneroth hälsade tillsammans med Stefan Herre alla välkomna till galan.

 
Showkanalen underhöll
 
 
 
För ovanlighetens skull serverades det buffé, något som jag tycker är väldigt bra! Jag kan vara lite petig i maten och buffé är perfekt, det finns alltid något man gillar och då kan man äta mer av färre saker och njuta av det :)
 
Galabuffé
 
 
Räkor marinerad med sweetchili och koriander
Lax toppad med basilikacreme
Rostbiff
Kallskuren fläskfilé marinerad med dijonsenap
Cajunkyckling
Potatissallad
Soltorkad tomat med fetaost
Italiensk pepparsalami
Mozzarella, Brie, Ädelost, Gorgonzola
Morot, gurka, paprika
Tzatziki, Aioli, Bluecheese, Pesto
Baguette
 

Till dessert serverades det Crème Brulee & Kaffe.- en klassiker som alltid är god!

 

När alla var mätta och nöjda så började prisutdelningen, först ut var:

Bullas minnespris
Vinnare: Elin Nilsson, ungdomsledare Skövde konståkningsklubb.

 

Lions ledarstipendium
Vinnare: Hans Grönlund, Klotrullarnas BK

 

Fritidsnämndens föreningsledarstipendium
Vinnare: Lennart Lundqvist, Skövde Vitesse.

 

SLA:s guldboll
Vinnare: Linus Johansson, Skövde AIK

 
Det var paus med lite jämna mellanrum och då bjöds det på lite underhållning
 
 

Årets kvinnliga junior
Vinnare: Linda Johansson, Billingens Distansrittklubb

 

Årets manliga junior
Vinnare: Sebastian Brusewitz, S:t Helena Basket

 

Årets lag
Vinnare: Skövde Saints

 

Årets kvinnliga idrottare
Vinnare: Sara Nyberg, Skövde armsport

 

Årets manliga idrottare
Vinnare: Linus Johansson, Skövde AIK

 

Årets ledare
Vinnare: Fredrik Ljunggren, Skövde IK

 

Årets idrottare med funktionshinder
Vinnare: Alexander Lagerin. Skövde HIF

 
Paus...
 
 
 

Årets förening
Vinnare: HK Country

 

Årets unga ledare
Vinnare: Julia Auvinen , Skultorps TK

 

Årets eldsjäl
Vinnare: Margareta Persson, ordförande Skövde Innebandyförening

 

Årets Skövdeidrottare i världen
Vinnare: Marcus Hellner, Gellivare Skidallians

 

Årets hederspris
Vinnare: Stig Carlsson, Våmbs IF

Efter prisutdelningen stod det Musikshow med Magnus Bäcklund och Showkanalen

 
Inför stående ovationer fick alla vinnarna komma upp på scenen
 
 
Avslutningsvis sjöngs Thomas G:sons låt Euphoria, med Johanna Beijbom i spetsen
(som var med när de vann ESC)
 
För dem som vill fortsatte kvällen nere på stan, jag och Leif tog tillfället i akt att spendera en liten stund tillsammans på tu man hand, för första gången denna veckan.
 
~Titti
2013, Alexander Lagerin, Arena Skövde, Billingens Distansrittklubb, Bullas minnespris, ESC, Eldsjäl, Elin Nilsson, Fredrik Ljunggren, Fritidsnämndeens föreningsledarstipendium, Fritidsnämndens ordförande, Gellivare Skidallians, HK Country, Hans Grönlund, Hederspris, Idrottsgala, Johanna Beijbom, Julia Auvinen, Kaj-Eve Eneroth, Klotrullarnas BK, Leif Walterum, Lennart Lundqvist, Linda Johansson, Linus Johansson, Lions ledarstipendium, Magnus Bäcklund, Marcus Hellner, Margareta Persson, Ruphoria, S:t Helena Basket, SLA-loppet, SLA:S guldboll, Sara Nyberg, Sebastian Brusewitz, Showkanalen, Skultorps TK, Skövde, Skövde AIK, Skövde HIF, Skövde IK, Skövde Saints, Skövde Vitesse, Skövde armsport, Skövde innebandyförening, Skövde konståkningsklubb, Stefan Herre, Stig Carlsson, Surovision Song Contest, Thomas G:son, Torbjörn Borg, Våmbs IF, buffé, junior, ledare, ordförande,
Leif har möte inne i stan och jag sitter och väljer ut bilder från gårdagens Idrottsgala...
 
Till dess bjuder jag på några vinterbilder:
 
 
Trevlig söndag :)
~Titti
rimfrost, vinter, vinterbilder, vinterväder,

Linda Johansson från Billingens Distansrittklubb, grattis!

Nu är årets Idrottsgala igång, som hålls på Arena Skövde!
~Titti

Martin Ådahl chefsekonom i Centerpartiet pratar i Alingsås om ekonomi och välfärd i ett hållbart perspektiv.


Ådahl konstaterar att Centerpartiet är enda partiet som tar upp de stora framtidsfrågorna , jobben, klimatet och välfärden ur ett hållbart perspektiv.
/Leif
Idag samlar Centerpartiet 150 ledande kommun och regionpolitiker i Västra Götaland. Per Ankersjö ordf i centerns idéprogramsgrupp presenterar förslaget. Stort intresse, nu väntar spännande diskussion. Ingen tvekan om vilket parti som leder idédebatten i Sverige.

/ Leif

Fredag kväll. I soffan. Med varm hund i knät och varmt te i handen. Med smak av kanel :)

Leif förbereder sig inför imorgon..

Trevlig helg önskar jag Dig!
~Titti

Passade på att ta en promenad i det fantastiska vintervädret, men det blev en rask promenad - både stegmässigt och tidsmässigt för det var bitande kallt! Så vackert det är med rimfrosten, en hänförelse som aldrig tar slut. När det är såhär gillar till och med jag vintern - mycket!
 
 
Det bästa vore om naturen kunde behålla denna vackra vita skrud tills våren kommer! ;)
~Titti
promenad, rimfrost, vinter, vinterväder,
Vilket fantastiskt landskap jag kört genom idag, rimfrost är såå vackert!!
Jag gillar inte kylan, men när det är såhär vackert är det nästan värt minusgraderna.
 
Ikväll har jag haft styrelsemöte med "Förening T" och väl hemma förundrades jag över hur vitt allt var (i och med rimfrosten), allt blir så ljust!
 
 
Ljusslingorna är inklädda med frosten, på mobilfoto ser det ut som vitt ludd ;)
~Titti
Vinterpratare, rimfrost, snö,
Vet knappt om jag ska våga skriva det här (don´t wanna jinx it...), det har jag gjort förr och då har det också kommit bakslag,  men jag har faktiskt börjat komma igång så smått med träningen och so far fixar ryggen det! Det som gäller är att lägga ribban väldigt lågt, jag är inte i närheten av att kunna träna så som jag gjorde tidigare, men nu kan jag iaf träna!
 
Jag har fått några övningar från sjukgymnasten som jag gör varje dag, alla de kan jag fixa hemma där jag även har det bästa redskapet: min wellnessboll
 
Man kan variera träningen i det oändliga med den stora boll. Dessutom funkar den väldigt bra som stöd i diverse övningar och det är främst så jag använder den nu, Så det är bara att hoppas att detta håller i sig så att jag kan öka på träningen allteftersom :)
 
~Titti

Innan Eskils anförande ställer Leif några frågor. Fortsättning följer inför en publik på 1200 personer..
~Titti

Efter flera intensiva dagar med mycket litet sömn tog jag mig idag en sovmorgon såå skönt och så välförtjänt! Då passar det bra att ta med bilden jag såg och fotade igår (även om jag tycker hunden är söt): nu känner jag mig åter utvilad :)

Idag har jag varit i Vara och om man har möjlighet så passar man såklart på att slinka in på café Nordpolen en riktig klassiker!

Det roliga är att de heter Nordpolen och därinne har de en bild med pingviner. Men var bor pingvinerna? Just det Sydpolen... ;)

~Titti

I två dagar har jag varit i Stockholm med ett fullspäckat program. Måste erkänna att även jag som är morgonpigg, till skillnad mot min kära hustru, tycker att 6.24 tåget till Stockholm är tidigt. I torsdags bar det i väg med tidiga X2000 tåget och för tredje gången på raken så var jag framme i tid i Stockholm, undrar när det hände senast?
Med snabba steg bar det i väg till Sveriges Kommuner och Landsting för att på förmiddagen ha ett möte om kommunala fastighetsfrågor.
Efter en snabb lunch så välkomnade jag ett antal andra a-kassor, riksdagspolitiker, intresseorganisationer till Småföretagarnas A-kassa för ett spännande eftermiddagsseminarium. Temat var: "Möjligheter att skapa en god arbetslöshetsförsäkring och ett bra trygghetssystem för företagare".
  
   
 
Fram till 2015 så arbetar en parlamentarisk socialförsäkringsutredning och det var med anledning av dess arbete som SmåA höll seminariet. A-kassan liksom de flesta av trygghetssystemen är formade och regelverket anpassat för löntagare, men inte för företagare. Detta ser vi på SmåA som ett stort problem och vi pekade på flera åtgärder vi vill se, bland annat föreslår SmåA att man ska undersöka möjligheten till en premisebaserad A-kassa för företagare. 
 
   
 
Keith Fobian Vd för den danska a-företagarkassan DANA redogjorde för det danska systemet och regelverket kring dansk a-kassa. Mycket givande och intressant tyckte alla.
 
Efter att seminariet var klart bar det i väg till SKL på nytt för ännu ett möte, denna gången om arbetsgivarfrågor kopplat till det nya personalförsörjningssystemet i Försvarsmakten. Vid mötet fick jag tillfälle att informera SKL om hur vi i Skövde och Försvarsmaktsråd Skaraborg ser på kommunernas roll för att få samhällsreformen att landa på ett bra sätt till gagn för alla parter.
 
Torsdagen avslutades med en arbetsmiddag innan jag framåt midnatt landade i sängen på hotellet.
Fredagsmorgonen inleddes med ett telefonmöte innan jag klockan 9.00 hade genomgång på Swedbanks huuvudkontor inför den stora lantbruksdebatten i Skövde på måndag. Efter lunch fick jag några timmar att arbeta undan mail och telefon innan jag grillades i en spänstig intervju under 1,5 timma på eftermiddagen.
 
Jag berömde att SJ var i tid på vägen upp till storstan, så var det inte på vägen hem, 17.15 tåget avgick ungefär 30  minuter försenat och jag hade ambitionen att hinna jobba något på tåget hem, jag hann dock inte längre än att logga in på datorn innnan något tungt kom i ögonlocken och en timma senare vaknade jag av att konduktören sa "ny påstigna Katrineholm".  Förmodligen var det en behövlig timmas sömn.
 
Gissa vem som blev glad när husse kom hem om än något senare än planerat.
 
    
 
Trevlig helg
 
 
 
 
 
Försvarsmakten, Personalförsörjningssystem, SJ, SKL, SmåA, Socialförsäkringsutredningen,
Missade helt att det var Tulpanens dag häromdagen?
 
Jag tror jag får lov att köra en Tulpanhelg istället! ;)
Tulpaner ligger definitivt på topplistan av vackraste blommorna!
 
(Bilden från Interflora)
 
Det är en blandning av de vackra blommorna och de frasiga bladen :)
~Titti
Under tisdagen så besökte Centerpartiets bostadspolitiska talesman, Ola Johansson Kungsbacka, Skövde för att sätta sig in i problematiken kring bostadssituationen för soldater. Under några år har Försvarsmaktsråd Skaraborg lyft bostadsfrågan men ännu utan resultat.                         
 
                         
Från vänster: Gunilla Druve Jansson ordf C i Skaraborg, Leif Walterum kommunalråd Skövde, Ola Johansson riksdagsledamot, Annelie Bjerkne samhällsstrateg Skövde kommun. (Foto: Skövde Nyheter)
 
Bostadsproblemet handlar om att marknaden efterlyser någon form av garantier från Försvarsmakten för att börja bygga bostäder åt den nya yrkeskategorin soldater. I Sverige kommer flera tusen soldater att kontraktsanställas de kommande åren fram till 2019 när den nya personalorganisationen ska vara fulltalig. För Skövdes del handlar det om cirka 1000 soldater och för Karlsborg cirka 400. Soldaterna kommer ha 4-8 åriga förordnanden.
Att det blivit ett moment 22 av frågan är att Försvarsmakten inte kan agera för de saknar uppdrag av regering och riksdag att arbeta med frågan och när det lyfts med försvarspolitikerna så har de hänvisat att det är en bostadspolitisk fråga och inte en försvarspolitisk och vice versa har bostadspolitikerna hävdat.
 
 
Men kan då inte soldater bo på logement? En viktig del för att lyckas med det nya personalförsörjningssystemet är att soldatyrket ska vara attraktivt och lockande.  Dessutom så kommer försvaret att fortsätta med grundläggande militär utbildning GMU som är en utbildning under värnpliktsliknande former och de ska erbjudas logementboende.
 
Varför kan då inte marknaden lösa detta själva? Det finns en sådan historik kring förbandsnedläggelser i vårt land att marknaden litar helt enkelt inte på att politikerna. Dessutom finns flera förband på orter med en svagare bostadsmarknad än Skövdes, i Karlsborg så revs bostäder på 90-talet efter att flygflottiljen F6 hade lagts ner och nu är man i behov av nya för K3 behov. Den senaste veckans diskussion i Försvarsberedningen där moderata ordföranden pläderat för fortsatt neddragning av försvarets utgifter förbättrar inte marknadens vilja att bygga bostäder på förbandsorterna. Tack och lov så har allianspartierna: C, Fp samt Kd  och även S alla varit ute och sagt att det behövs inte mindre resurser utan mer.
Vad vill vi då ha? Det som Försvarsmaktsråd Skaraborg har fört fram är att någon form av bostadsgarantier i form av blockförhyrning eller motsvarande behövs.
 
    
Artikel i dagens Skaraborgs Allehanda
 
Ola Johansson har lovat att ta med och driva frågan vidare för att försöka hitta en lösning. Gårdagens besök kan förhoppningsvis vara inledningen på att finna en lösning ur nuvarande moment 22.
 
/Leif
                    

Vet inte riktigt hur jag tänkte när jag trodde att ikväll "passar bra" att jobba med "Förening T"? Det är tajt om tid om tid, fast å andra sidan så hinner man ju iaf inte sitta och slöa till! ;)

Just nu: te och uppdatering av telefonlistor!
~Titti

Ja för hade det inte varit för att gå ut och gå med hunden hade jag aldrig gett mig ut på "promenad" ikväll! Bitande kallt och snön piskar i ansiktet i den hårda vinden :( Till och med att jag (nästan) tycker att Leif har det bättre på sitt möte - inne i värmen...

Men väl hemma, i soffan med téet i handen och hunden i knät med varma kinder har den rätta känslan åter infunnit sig :)

~Titti

I bloggvärlden :)

Det har varit mycket de senaste dagarna så jämfört med det har denna måndag varit betydligt lugnare!

Min frisör har gått på grav.ledighet så nu är jag på jakt efter en ny och det är inte lätt! Tandläkare och frisörer byter man bara om man absolut måste! När jag flyttade till Skaraborg åkte jag i ett års tid 40 mil enkel resa för att besöka min frisör...

Nu är det kväller och jag sitter med en kopp rykande het kopp med rött te, jag har med andra ord det bra, bara Leif som saknas som är på kvällsmöte :)

~Titti

Försvarsmakten har det senaste decenniet genomgått en stor förändring. Idag har det blivit en del av vardagen att svenska soldater tjänstgör i kris- och krigshärdar i världen. Införandet av det nya personalförsörjningssystemet innebär ett helt nytt sätt att arbeta för Försvarsmakten och kostnaderna har hitills visat sig högre. Försvarsmakten har också fått nya uppdrag av regering och riksdag inom i stort sett befintliga anslag. Till detta ska läggas oklarheterna kring finansieringen av nästa generation JAS plan.
I dagens Expressen kan man läsa om att Försvarsberedningen är oeniga om den framtida budgetramen och att Moderaterna tillsammans med Vänsterpartiet arbetar för att minska anslagen medan S, Fp,C och KD är av en annan uppfattning. Klicka här för att läsa artikeln.
Jag kan så klart bara göra en lekmannamässig säkerhetsanalys. Under cirka 10 år har jag arbetat i Ryssland och sett förändringen från Jeltsins västerländska anpassningspolitik till Putins betydligt mer nationalistiska drag.
Under flera år så har Ryssland under Putins ledning stärkt försvarsbudgeten, Ryssland har stärkt sin militära förmåga avsevärt sedan 90-tals krisen. Men jag har framförallt med egen iaktagelse noterat hur den nationalistiska andan ökat inte minst hos landets unga.  
Jag hoppas innerligt att Försvarsberedningen gör de nödvändiga säkerhetspolitiska analyserna och då särskilt analyserar Rysslands politiska och militära utveckling. Men framförallt så behövs arbetsro och stabila spelregler när rekryteringen av soldater måste fortgå och personalförsörjningen ska tryggas i Försvarsmakten. Då duger det inte att det finns ett regeringsparti som vill se fortsatta besparningar i det ekonomiskt hårt ansatta svenska försvaret.
/Leif
  
 
Försvarsberedningen, Försvarsmakten, Ryssland, Soldater, Säkerhetspolitik,
Starten på det nya arbetsåret blev mer hektisk än vad jag tänkt mig. I denna veckan tror jag att jag slagit rekord i telefonpratande med centermedlemmar, väljare, förståsigpåare, media m.fl. många är dom som haft synpunkter på arbetsgruppens förslag till nytt idéprogram i Centerpartiet. 
Centerpartiet har totalt dominerat  den svenska inrikespolitiska bevakningen under de senaste veckorna, ganska otroligt med tanke på att valresultat 2010 var 6,6 procent i riksdagsvalet, även om partiet i många av landets kommuner som i Skövde har en betydligt starkare ställning.  
Att Annie Lööf avbröt sin semester och återvände hem för att ta över rodret var nödvändigt och jag tycker hon har gjort det på ett bra sätt. Mediaintresset kring förslaget till nytt idéprogram kommer att hålla i sig de närmsta månaderna fram till extra stämman i slutet av mars och det ger möjligheter till att förstärka bilden av Centerpartiet. 
Som jag tidigare uttryckt här på bloggen så delar jag inte tokigheterna i förslaget till idéprogram och jag är även tveksam i det lämpliga att på kort tid få fram ett nytt förslag utan att det för den skull blir alldeles för urvattnat och slätstruket. Förnyelsen av Centerpartiet måste fortsätta, det handlar om partiets möjlighet att överleva och det talar för en längre idéprogramsprocess.
 
/Leif
  
 
Centerpartiet, Förnyelse, Idéprogram, Walterum,
I kväll träffades Centerpartiets fullmäktigegrupp i Skövde för första gången i år. Att starten på 2013 skulle innebära att Centerpartiet skulle dominera all politisk mediarapportering hade ingen kunnat tro för en månad sedan. Centerpartiet i Skövde kommer bjuda in alla intresserade medlemmar senare under januari för diskussion kring arbetsgruppens förslag till  nytt idéprogram inför att vi ska kommer lämna Skövdes yttrande till partistyrelsen.
I Centerpartiet är det högt till tak och det är bra, däremot så delar vi inte arbetsgruppens förslag på de mest kontroversiella punkterna, i detta är vi som träffades i kväll rörande överens. Nu välkomnar jag en lokal diskussion kring värderingsfrågor något som diskuteras alldeles för lite i svensk politik.
 
 
/Leif
 
Ojoj nu är det för mycket att göra för att jag ska hinna blogga också!
 
(bild från google)
 
Men jag önskar Dig mycket färg i dett liv  ;)
~Titti
Telefonen går varm mest hela tiden och innehållet i samtalen är just nu ungefär detsamma. Centerpartiets förslag till nytt  id'eprogram håller definitivt inte måttet. Det är inte bara lite omskrivningar som krävs utan det är betydligt mer som måste till. 
Centerpartiet har en stolt tradition i att framgångsrikt leda många kommuner i vårt land. Det sker med ett stort socialt ansvarstagande och att vi centerpartister alltid stått upp för den svaga i samhället. Det var också utifrån behovet att samla landsbygdens folk mot överheten som Bondeförbundet bildades i Skaraborg för drygt 100 år sedan. Centerpartiet är ett socialliberalt parti som utgår från alla människors lika värde och rättigheter. 
Arbetsgruppen som tagit fram förslaget till nytt id'eprogram har tagit ut svängarna rejält. Partistyrelsen har en grannlaga uppgift framför sig att förena partiets olika viljor och göra något positivt åt det bekymmersamma läget, men tiden att göra det är knapp. I nuläget är jag därför mycket tveksam till om det ens är lämpligt att ta ett nytt id'eprogram på extra stämman i mars.
 
/Leif
Centerpartiets Idéprogram,
Sitter och jobbar med inbjudan till utbildningsdag med "Förening K".
Ett arbete som i slutändan alltid visar sig ta längre tid än jag räknat med...
 
Och nu sitter jag här, försöker göra klart men tiden flyger iväg!
 
(bild från google)
 
Behöver kanske en kväll till innan jag kan skicka iväg den?
~Titti
 
 
Just nu diskuteras förslaget till nytt idéprogram livligt i Centerpartiet. Fram till den 5 februari har partiorganisationen på sig att inkomma med synpunkter till partistyrelsen. Vid en extra stämma i slutet av mars ska idéprogrammet antas.
I dagens Västgötatidningar och Skövde Nyheter har man tagit pulsen på några av oss ledande skaraborgska Centerföreträdare, läs mer här
Jag är övertygad om att förslaget kommer att förändras på flera punkter fram till dess att det antas i mars. Det positiva som skett sedan förslaget till idéprogram presenterades i december är att för första gången på mycket länge så diskuteras återigen idépolitik och värderingar i svensk politik. Hur idealsamhället ska se ut får allt för ofta stå tillbaka för de vardagliga sakpolitiska frågorna. Den idéfattigdom och likformning som präglat svensk politik de senaste deccenierna (inte minst i de stora förvaltande partierna) är inte bra. Därför välkomnar jag att Centerpartiets idéprogramsgrupp bidragit till att få i gång en värderingsdebatt i svensk politik, kanske var det meningen med en och annan tokighet som smugit sig in i texterna.
/Leif
Centerpartiets Idéprogram, Idéprogram, Värderingar, Västgötatidningar, centerpartiet, skövde nyheter, svensk politik,
Pust! Hemma senare än vanligt då mötet med "Förening T" höll på längre än vanligt ikväll...
Veckan startar i rasande fart vill jag lova!
 
Fick frågan från Inkan vart vovven har tagit vägen?
Här är han (kanske har han haft lite bloggpaus...)!
 
 
Frågan är vart snön tog vägen?
~Titti
Dobermann, Inkan och Ligan, snö,
I morgon så drar vardagen i gång på nytt. De kommande 6 månaderna fram till sommarledigheten är det mycket som ska ske, här är något av det som jag kommer ägna mig åt de kommande månaderna:
  • Ny drifts- och investeringsbudget med strategisk plan  2014-2016 ska arbetas fram och antas i juni. Centerpartiets antog i februari 2012 våra prioriteringar och dessa ligger i allt väsentligt fast.
  • Personalutskottet i Skövde kommun ser över möjligheterna hur kommunen som stor arbetsgivare kan erbjuda arbetslösa ungdomar praktikplatser
  • Värdskap för de europeiska unga bönderna som ska konferera i Skövde under tre dagar i januari under rubriken Young Farming. Klicka här för att läsa mer
  • Översyn av Skövde kommuns politiska organisationen ska påbörjas inför nästa mandatperiod
  • Fortsatt lobbyarbete för att öka kapaciteten på Västra Stambanan
  • Kampen mot uranbrytning i Västgötabergen kommer forsätta och även den juridiska fighten med det Canadensiska gruvbolaget Continental Precious Minerals om det förlängda undersökningstillståndet efter uranletning på Billingen
  • Styrelsen i Skövde Biogas AB fortsätter vårt intensiva arbete med att få anläggningen luktfri som levererantören utlovat och att få lokal avsättning och lönsamhet i biogasaffären
  • I mars håller Försvarsmaktsråd Skaraborg en nationell försvarskonferens i Skövde, den första i sitt slag.
  • Arbetet med att öka det klimatsmarta träbyggandet kommer fortsätta både i Skövde, nationellt och internationellt
  • I Centerpartiet kommer vi ha kommundagar för ledande kommunpolitiker i Örebro i början av februari, extra stämma med antagande av nytt idéprogram i mars och ordinarie partistämma i September.

Detta är ett litet axplock av vad jag kommer ägna månaderna åt fram till Almedalsveckan i Visby som infinner sig första veckan i juli. Det går inte att säga annat än att uppdraget som kommunalråd är varierande och spännande :)

/Leif

CPM , Centerpartiet i Skövde, Skövde Biogas AB , Träbyggande, Västra Stambanan, Young Farming,

Nu blire katter med klös! ;)

Hela Commerce utryms just nu, enligt Securitasvakten som sprang från butik till butik att vi var tvungna att gå ut "i händelse att det brinner". Otur för den som sitter med färg i håret hos frisören.. Bara att hoppas att allt går bra!
~Titti

 
Här kommer fortsättningen, dvs. andra halvåret, på mitt bloggår!
Första halvåret kan du läsa om du klickar här !
 

Juli
I somras löste vi in de två sista presentkorten från vårt bröllop (de som spar de har!)
på Halltorps Gästgiveri, vi bodde i en fantastiskt vacker svit i två plan med jacuzzi på rummet,
avnjöt en femrätters supé första kvällen och en trerätters andra kvällen
– vi åkte därifrån rena, mätta, lyckliga och kära!

 

Augusti
Mitt i sommaren, när vi hade dukat upp med skaldjur i trädgården, fick vi oväntat besök

 

September
I september åkte i till Skåne för att fira en söt 1-åring

 

Oktober
Vi spenderade vår bröllopsdag i Turkiet (veckan innan hade jag fått ryggskott, men
värme, lugn och ro och salta bad gjorde gott!):

 

Och så var vi på bal :)

 

November
I november hade vi höstlovsbesök

 

December
Julhandlade jag bland annat i Göteborg

 

Och av Leif fick jag två övernattningar på Yasuragi Hasseludden i julklapp,
och tre underbart sköna behandlingar!!

 

 På det stora hela har det varit ett bra år, men der har varit ett balanserat "yin & yang"-år,
dvs. både glädje och sorg.

Jag ser fram emot 2013 :)

~Titti

1-årskalas, 2012, Bal, Barnkalas, Göteborg, Halltorps Gästgiveri, Höstlov, Leif Walterum, Leif och Titti Walterum, Titti Walterum, Turkiet, Yasuragi, Yasuragi Hasseludden, augusti, bröllopsdag, december, femrätters supé, jacuzzi, julhandling, juli, julklappsrim, november, oktober, oväntat besök, september, skåne, trerätters, walterum, yasuragi, yasuragi hasseludden,
Ikväll är det premiär för Gladiatorerna igen!
 
 
Det är väl inte direkt mitt favoritprogram men en av kvällens utmanare är Lovisa Sandström som har en av Sveriges största träningsbloggar - LOFSAN en mammablogg om träning ,
 
 
träningsmässigt kan man inte annat än se upp till henne :)
 
Dessutom är hon, hennes familj och framförallt
hennes son Baxter med i TV-dokumentären Född 2010
 
 
Så ikväll kollar jag på muskeljättarna! ;)
~Titti
 
Baxter, Född 2010, Gladiatorerna, LOFSAN, Lovisa Sandström, TV-dokumentär, mammablogg om träning, muskler, träningsbloggar,
Den 21 januari är det dags igen för den stora lantbruksdebatten i Blå Hallen, Billingehus, Skövde. Den har arrangerats vartannat år sedan 90-talets början med Swedbank och Sparbankerna som värdar. Arrangemanget är så vitt jag vet den största återkommande lantbruksdebatten i Sverige med 1000-1200 åhörare som kommer till Skövde från när och fjärran.
 
      
 
Som vanligt är det en spännande debattpanel. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson, Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, LRFs ordförande Helena Jonsson, Södra Skogsägarnas ordförande Christer Segerstéen, VD Hjordnära Mejeri Ove Conradsson, VD Varaslättens Lagerhus Fredrik Blad samt VD Swedbank Michael Wolf. Temat för debatten är "Global påverkan - lokal produktion"  en i alla högsta grad daglig verklighet som dagens jord- och skogsbrukare har att förhålla sig till.
Själv kommer jag att för tredje gången vara debattledare, ett spännande och intressant uppdrag. I år kommer Helena Silvander, som är ny segmentansvarig för Skog & Lantbruk Swedbank, stå vid min sida. 
Under dessa veckorna före så blir det en hel del planering av arrangemanget och som du ser så finns det också en annan nos som vill lägga sig i detta ;)
      
 
/Leif
      
Lantbruksdebatt Billingehus,
Här kommer sista inlägget om vår vistelse på Yasuragi Hasseludden
Klicka på länkarna om du vill läsa de andra inläggen:
Yasuragi
 
Tredje dagen vaknade vi till denna utsikten:
 
 
Tro det eller ej men det är faktiskt samma som dagen innan:
 
 
(lyckligtvis påverkades inte vi nämnvärt av vädret!)
 
För de som ville fanns det gott om olika aktiviteter att välja mellan:
 
 
Men vi trivdes gott i stora simbassängen och de varma källorna, lägg där till hela badritualen och sköna behandlingar, så kan man lätt summera det till att vi mådde som fisken i vattnet! ;)
 
 
Emellanåt gick vi dock upp ur vattnet, men då bara för att softa någon annanstans, som i spaloungen där man kunde sitta i olika fotöljer och "gungstolar" och ta del av den goda fruktbuffén och de olika téerna.
 
 
Leif lunch:
 
 
Leif passade på att läsa Kristina Appelqvist senaste bok, som jag köpte på releasepartyt i oktober
 
 
om än annorlunda läsställning, men det blir så när stolen samtidigt gungar
som om man låg och skvalpade i havet...
 
 
Under tiden som Leif läste njöt jag av en fantastisk skön Bambumassage (50 min)
"Bambumassagen är inspirerad av urgamla ritualer från Asien. Massagen utförs med varm massageolja samt uppvärmda bambupinnar. Bambupinnarnas naturligt runda och fasta form gör det möjligt att ge en djupgående massage som inte bara är cirkulationsfrämjande utan även figurformande."
 
Vi hade det underbart :)
 
~Titti
 
De blå damerna, Kristina Appelqvist, Leif Walterum, Yasuragi, Yasuragi Hasseludden, aktiviteter, badritual, bambumassage, frukt, japansk mat, releaseparty, sköna behandlingar, sushi, walterum, yasuragiyoga, zenmeditation,
Idag var första dagen med trängselskatt i Göteborg. Införandet av trängselskatten är en förutsättning för att klara finansieringen av det Västsvenska paket som kommer innebära förbättringar av kollektivtrafiken och infrastrukturen i och kring Göteborg. Det har hörts kritiska röster mot införandet av den nya skatten i Göteborg, så var det även när den infördes i Stockholm, men ganska snart tystnade kritikerna. Så kommer med all säkerhet att också ske i Göteborg.
Alternativet till skatten skulle vara fortsatta problem med framkomlighet och undermålig kollektivtrafik för lång tid framöver.. 
Ute i Europa är vägskatter ett inte ovanligt sätt att finansiera infrastruktur, i framtiden lär vi förmodligen få se mer av det också i Sverige. Ett i högsta grad rimligt sätt att delfinansiera stora infrastruktursatsningar  Vill du läsa mer om reaktionerna i dag och mer om rapporteringen om trängselskatten  kan du klicka här. 
 
/Leif
 
Trängselskatt,
Andra morgonen vaknade vi till en fin utsikt och fantastiskt väder!
 
 
En för oss ganska ovanlig syn vid frukostdags, men såhär ser det ut när alla går likadant klädda, som små smurfar ungefär ;)
 
 
Det fanns ett hörn där man kunde ta för sig av en traditionell japansk frukost
 
 
 
i övrigt såg det ut ungefär som hotellfrukostar brukar...
 
 
...gott med andra ord!
 
 
Det var en annan känsla att ligga i de varma källorna än i gårdagens mörker. Nu kunde vi se ut över Stockholms vackra skärgård, emellanåt passerade Finlandsfärjorna förbi. Funderade lite också hur annorlunda hela vistelsen antagligen blir under sommartid? Kan ju inte vara lika skönt att ligga i varma källor i 25 graders värme, jämfört med nu med några minusgrader i luften? Hmmm, borde kanske åka hit till sommaren - bara för att jämföra?! ;)
 
 
Det här var vår utsikt när vi fick fönsterplatser vid lunchen:
 
 
Leifs lunch:
 
 
 
Fräsch Sashimi!
 
 
 
Det ser oerhört gott ut, men är för mig tyvärr helt oätligt :(
 
På kvällen hade Leif bokat en behandling åt mig: Infraröd värmebehandling (40 min)
"En behandling med mjuk och behaglig infraröd värme. Behandlingsformen har utvecklats i Japan och används som läkemetod inom många olika problemområden. Du ligger på en bädd omgiven av det infraröda ljuset bäde under- och ovanifrån. Infraröd värmebehandling förbättrar immunförsvaret, lindrar smärtor i leder och mjukar upp muskelspänningar. Den rensar även ut toxiner i kroppen, förbränner kalorier och reducerar celluliter. Välj mellan följande program: detox, avslappning eller smärtlindring."
 
Fast helt ärligt kändes det mest som att ligga i ett värmeskåp? :question:
 
~Titti
Leif Walterum, Yasuragi, hotellfrukost, infraröd värmebehandling, japansk frukost, japansk mat, japanskt kök, sashimi, vacker utsikt, walterum,

Här kommer mitt bloggår! Varje månad länkar jag till ett blogginlägg, om du vill läsa det
klickar du bara på länken (den blåmarkerade texten).
Precis som Leif delar jag upp mitt år på två inlägg,
här kommer första halvåret :)

Januari
Började dåligt, då jag fick ryggskott igen, så den månaden innehöll inte så många aktiviteter.
I början på året la jag upp alla bilder från vår resa till Kap Verde under julen,
bland annat från vår underbara spa-dag:

 

Februari
Blev jag invald i Ladies Circle som är ett kvinnligt nätverk som finns i 32 länder (över 12 000 medlemmar), 149 klubbar i Sverige (nästan 1900 medlemmar), varav två i Skövde
och i en av dem finns numera jag – väldigt hedrad och glad för att ha blivit invald
bland av dessa härliga tjejer!! En av kvällarna när vi träffades i februari fick vi
ett föredrag om miljömärkning, mycket intressant :)

 
  
 
 

Mars
I mars överraskade Leif mig med en helg i Stockholm i romantikens tecken som inleddes
med Musikalen Dirty Dancing (min favorit, alla kategorier!)
som avslutades med middag med vänner :)

 

April
Var jag på planeringshelg i Bokenäs med ”Förening K”. Väldigt vackra och inspirerande omgivningar, men så planerade vi ända fram till april 2013 också! ;)

 

Maj
Störst var såklart att jag blev Moster (igen) till den här lille killen:

Enligt tradition sedan 2006 har jag, Jennie och Alex haft reunion under Kristi Himmelsfärds-helgen varje år, denna gång i Skövde. För första gången var barnen med vilket gjorde att aktiviteterna var lite lugnare, såsom t.ex: tivoli och shopping i Lidköping, Konst och Kultur-rundan runt sjön Östen, besök på Öhns gård, Thaimassage (utan barnen dock), Falbygdens ost,
mys hemma på gården med mera.

 

Juni
Juni månad var det extra mycket på jobbfronten, men efter midsommar lugnade det ner sig. När jag gick igenom inläggen från juni månad fastnade jag vid EFIT-dagen – tänk vad skönt att starta dagen med frukost i trädgården? Skulle ge mycket för det nu!

 
Det var första halvåret det, andra kommer snart!
~Titti
2012, 2013, Dirty Dancing, EFIT, Ett Foto I Timmen, Falbygdens Ost, Kap Verde, Konst och Kultur runt sjön Östen, Kristi Himmelsfärd, LC, Ladies Circle, Ladies Circle Sverige, Lidköping, Skövde, Stockholm, Thaimassage, Titti Walterum, april, bokenäs, februari, januari, juni, maj, marsipangodis, miljömärkning, moster, musikal, musikalhelg, reunion, spa,
Under hela vistelsen på Yasuragi går man klädd i Yukata (bomullsrock) och tofflor:
 
          
 
Yukatan är mörkblå med vita japanska tecken, fuku som betyder "tur och lycka"
samt kotobuki som betyder "sann glädje"
 
 
Eftersom man inte har några fickor så har man en korg
som man lägger sina behörigheter i, handduk m m.
 
 
Man rekommenderas att inleda med att gå på "Badintroduktion", så det gjorde vi. Bardvärdinnan berättade för oss om det japanska badet, dess ritualer med mera.
I den japanska kulturen är badet en urgammal ritual som kräver gott om tid och som sker i ett behagligt tempo. Det är en ceremoni där det första steget renar kroppen, det andra själen.
 
Först ooch främst får man välja vilket omklädningsrum man vill gå till, jag valde det tysta,
det innebär att man ska vara helt tyst till dess man kommer ut till den stora simbassängen.
Det var oerhört skönt att göra hela tvagningsritualen lugnt och still i tystnad
snacka om att man snabbt blir avslappnad :)
 
Man börjar i tvagningsrummet, där det står en rad träbyttor och pallar uppställda längs väggen.
 
 
Det är där man tvättar sig. Gör små långsamma rörelsr mot hjärtat. Fyll sedan byttan med vattnet, lyft den över huvudet och skölj. Om och om igen.
 
 
När kroppen är ren är det själens tur. Sjunk ned till hakan i den heta källan i tvagningsrummet, eller inled med en långsam simtur i den stora bassängen.
 
 
Sedan när du känner dig redo, kan du stiga med i utomhuskällan. Allt ska gå i ett lugnt tempo.
 
         
 
Eftersom vi checkade in på eftermiddagen var det mörkt första gången vi väl kröp ner
i de varma källorna utomhus. Det var fantastiskt skönt! Ute var det minusgrader
och det var skönt att gå från det kalla till det varma, och sedan från det varma till det kalla
när vi gick till en annan av källorna och fick det varmt igen. När man gjort det några gånger
var man alldeles mör och avslappnad i hela kroppen :)
 
         
 
Rena och fräscha avnjöt vi sedan kvällens middag
(jag visar bara Leif middagsbilder, jag äter inte rå fisk)
 
 
Innan middagen avnjöt jag min första behandling Mind floating (45 min)
"En helt ny upplevelse av avkoppling! I ett eget floatingrum vaggas du till ro av det salta mineralrika vattnet, skön musik och en alldeles egen stjärnhimmel. Floating är inte bara en skön avslappnande upplevelse, den ökar även blodcirkulationen och stärker ditt immunförsvar."
 
Terapeuten berättade att man försöker efterlikna döda havet,
med den höga salthalten och 33 grader på vattnet
 
Det var mycket behgligt :)
~Titti
Leif och Titti Walterum, Titti Walterum, Yasuragi, japanska bad, japanskt kök, spa,

Jag och Zorro har tagit oss en långpromenad, en bra start på 2013 :) Efter en ordentlig omväg gick vi till skogen för att ta oss en fika med Leif. På vägen hit träffade vi på inte mindre än sex rådjur, efter det hade jag och Zorro "stora diskussioner" om vilket håll vi skulle gå - lugnt och stilla på vägen eller som ett jehu genom skogen?! ;)
~Titti

2012 kan sammanfattas som året då mycket hände både i Skövdepolitiken och hemma på gården där renoveringarna fortsatte. Under året har många viktiga politiska beslut fattats som kommer gynna Skövdeborna och Skövdes fortsatta utveckling.

Här kommer en tillbakablick på händelser från första halvåret 2012

Januari:
För första gången fick Skövde kommun möjlighet att delta på Rikskonferensen Folk och Försvar i Sälen. På plats så kom vår närvaro att få stort genomslag, redan den första dagen gav den dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors och ÖB Sverker Göransson beröm över vårt sätt att samverka civilt och miltärt genom Försvarsmaktsråd Skaraborg.

                               
                             

Den 21 januari så invigde jag den digitaliserade biografen Odeon i Skövde Kulturhus. Från och med nu så kan Skövde ta del av Opera och andra livesändingar från alla världens hörn.

 

Februari
Den stora Kapacitetsutredningen går ut på remiss. På bara ett halvår så har en samlad utredning arbetats fram som beskriver bristerna i de olika transportslagen. Som ordförande för Västra Stambanegruppen har jag under 2012 arbetat hårt med att belysa de stora kapacitetsproblem för både person och godstrafik som finns på Västra Stambanan.

                                                                          

Centerpartiet lade fram våra politiska prioriteringar för det stundande budgetarbetet. Vi vill se en kongress och konserthall i Skövde, Satsa på entreprenörskap och nytt Gymnasiecampus, Bredbandsutbyggnad samt satsning på Billingens friluftsområde.

 

CPM (Continental Precious Minerals Inc), det Kanadeniska gruvbolaget fortsatte sina oseriösa arbetsmetoder även under 2012 för att komma åt uranet i Västgötabergen. I februari fick samma markägare som tidigare på nytt arbetsplaner för provborrning efter uran. Men till saken hörde att de så kallade nya arbetsplanerna var identiska med de som tidigare hade skickats ut. Tack vare snabbt agerande från min och kommunens sida kunde markägarna få den information som var nödvändig för att återigen lämna invändningar mot provborrningar efter uran på Billingen.

Mars:
 I mars så antog Skövde kommun äntligen en Energi och Klimatplan. Ett program som Centerpartiet under lång tid arbetat för att få fram. Projektdirektiv antogs också för framtagande av ett landsbygdsprogram för Skövde kommun även det en framgång för oss centerpartister som vill att hela Skövde ska utvecklas.

 

Kärstin Hedén blev av Centerpartiet utsedd som årets kvinnliga företagare i Skövde. En överraskad Kärstin fick ta emot journalister och ett antal centerpartister den 8:e mars när vi överrumplade henne :)

 

April: 
Den statliga myndigheten Bergsstaten kom till Skövde och Billingen på studiebesök för att besöka Billingen där det kanadensiska gruvbolaget CPM söker efter uran. Man fick också träffa markägare som alla vittnade om bolagets oseriösa uppträdande i sina kontakter med markägarna.

              
 

Kommunstyrelsen var på samråd med Cementa inför den planerade utökningen av sin täktverksamhet som ska behandlas under 2013.

Två gånger per år så pratar jag på en nyintroduktion för nyanställda i kommunen. Det är alltid givande och intressant att som ledande kommunpolitiker möta vår personal i kommunen.

 
Maj:

Maj är som vanligt fylld av många årsstämmor. Sedan några år tillbaka brukar jag sitta ordförande på bland annat Lantmännens stämma, så var det också under 2012. Jag blev i maj också omvald för 10:e gången som styrelseordförande i SmåA, Sveriges största A-kassa för småföretagare med drygt 120000 medlemmar. I slutet av maj omvaldes jag också som ordförande för Centerpartiet i Västra Götaland.

I Skövde blev det en stor politisk debatt om Skövdes mål om 60000 invånare 2025. Jag menade att som kommun måste man alltid arbeta tillväxtorienterat och sikta framåt och högre. Aldrig förr har jag fått så många ryggdunkningar som kommunalråd efter mitt uttalande om vikten av att växa som kommun.

 

Juni: 
Efter flera månaders tjänstemanna- och politiskt arbete så antog kommunfullmäktige i juni budget och strategisk plan för 2013-2015. Vi som varit med ett längre tag i kommunpolitiken får ofta framhävda att det gäller att ha is i magen och se och agera långsiktigt när konjunkturen svänger allt snabbare. Centerpartiet hade mycket att vara nöjda över med årets budget, den innehåller viktiga framtidssatsningar i såväl Skövde stad som i ytterområden och på landsbygden.

 

Veckan efter midsommar bar det iväg till midnattsolens förlovade land med Sveriges Kommuner och Landstings fastighetsfond. Vi fick ta del av och studera den omvälvande omflyttningen som sker i Gällivare och i Kiruna. Mycket intressanta dagar, när man arbetar med samhällsbyggnadsfrågor.

 

Nästa del av årskrönikan 2012 kommer om någon dag.

Nu ska jag ta mig en tur till skogen och arbeta bort lite av den goda jul och nyårsmaten.

/Leif