Här åt jag lunch idag, på Café Kronhuset i Göteborg
(Gulashsoppa med nybakat bröd, fantastiskt gott!)
 
 
Det fanns små bodar att gå in i och handla diverse hantverk...
 
 
De rustade för julmarknad, men det var inte klart när jag var där.
Däremot hittade jag ett fantastiskt litet hus i närheten... Ni som har varit här kan nog gissa?
Oavsett vilket, i mitt nästa inlägg får ni se ;)
~Titti
Café Kronhuset, Göteborg, Kronhusbodarna, Lunch, julmarknad,
Idag har jag lyssnat till en jazz-skön-svängig-version av Idas sommarvisa,
ackompanjerad av en massa söta barn - härligt!
 
 
Fast med tanke på minusgrader ute, med snö och isande kalla vindar så måste jag nog säga att jag tror inte det blir sommar snart...
 
~Titti
Idas sommarvisa,
 
I veckan så inleddes FN:s artonde partsmöte under klimatkonventionen COP 18 i Doha, Qatar. Efter återkommande misslyckade klimatmöten som saknat kraftfulla åtgärder på global nivå är inte förhoppningarna överdrivet stora att detta mötet kommer leda till några stora nya nödvändiga åtgärder.
Miljöminister Lena Ek (C) är en skicklig politiker och förhandlare vilket hon inte minst visade prov på under sin tid som europaparlamentariker. Men hon hon kommer möta hårdnackat motstånd mot kraftfulla åtgärder för att förhindra en stundande klimatkollaps från många av världens mäktigaste länder inte minst från USA. 
Den politiker i världen som inte tar de återkommande rapporterna om en allt snabbare klimatförändring på allvar tar inte sitt ansvar som politiker. Vem äger rätt att spela med våra barn och barnbarns framtid som om det vore ett monopolspel?
Det är lätt att bli dyster när man hör de återkommande rapporterna om tillståndet för klimatet i världen. Förra veckan kom Världsbankens rapport om en fyrgradig höjning av medeltemperaturen inom 50 år om inte enorma krafttag tas nu, idag har rapporterats att världens hav stiger 60 procent snabbare än man tidigare trott.
Är allt då nattsvart? Nej det är det inte, det finns ett uppvaknat intresse i många av Asiens länder för klimatförändringen inte minst i Kina. För många av Asiens länder handlar klimatförändringen om man kommer ha möjlighet att kunna fortsätta att existera, det tvingar också fram åtgärder.
Många och viktiga åtgärder handlar också om vårt egna handlande i vardagen. Vad kör vi våra bilar på för bränslen? Hur värmer vi upp våra bostäder? Om vi bygger om vårt hus eller bygger nytt vad väljer vi för byggmaterial? Gör du och jag klimatsmarta val när vi handlar vår mat och väljer svensk producerad mat i stället för importerad minskar vi också klimatpåverkan?
Själv kör jag på världens renaste fordonsbränsle, biogas producerad på vassle och slakteriavfall i Skövde och jag arbetar för att öka det klimatsmarta träbyggandet lokalt som nationellt. När Titti och jag handlar mat så väljer vi svensk mat för den har mindre klimatpåverkan jämfört med importerad mat. 
Tillsammans kan vi göra mycket för klimatet och våra barns framtid genom att fatta kloka beslut i vardagen, den klokskapen önskar jag också ska infinna sig hos världens ledare i Doha.
/Leif
 
 
 
 
 
 
 
 
Doha Qatar, Lena Ek, Fordonsgas, Svensk mat, Klimatförändring, Miljöminister ,
Den nya biogasanläggningen i Skövde har sedan försommaren brottats med återkommande luktproblem som orsakat närliggande verksamheter stora olägenheter. Detta är djupt beklagligt!
När anläggningen upphandlades av leverantören var en av kraven att den skulle vara luktfri, detta garanterade leverantören. Även miljötillståndet för anläggningen kräver det. Det visade sig dock snabbt att så inte var fallet.
Jag sitter själv i styrelsen för Skövde Biogas AB och detta har varit en återkommande diskussion vid samtliga styrelsemöten sedan anläggningen togs i bruk och det har diskuterats flitigt mellan bolagets ledning och styrelse även mellan styrelsens möten. Ett antal åtgärder har vidtagits, bland annat har viss ombyggnation skett, biofiltrets funktionalitet testats, kolfilter har installerats men trots detta så återkommer luktproblemen.
Jag förstår nära liggande industriers och verksamheters reaktioner och att alla som drabbas tycker att måttet är rågat. Som åkande på väg 49 så har jag så många gånger känt den stickande doften när jag passerar förbi på mornar och kvällar, det är inte acceptabelt.  
I  morgon så kommer också Miljönämnden Östra Skaraborg att diskutera anmälan om miljöbrott mot Skövde Biogas AB. Klicka här för att läsa artikel i Skövde Nyheter.
Under en stor del av onsdags eftermiddagen och kvällen så kommer Skövde Biogas styrelse att träffas (ett sedan länge inbokat möte). Styrelsen och ledningen för Skövde Biogas AB tar lukten på största allvar, den ska vara luktfri och inget annat kan accepteras!
Satsningen på en utökad biogasproduktion har så många positiva miljöfördelar och avtalen om substrat till anläggningen från de livsmedelsproducerande företagen Skövde Slakteri och Arla stärker möjligheterna för de livsmedelsföretagen att utvecklas vidare i Skövde ( tillsammans har de företagen några hundra arbetstillfällen). Miljönyttan är mycket stor när fossila drivmedel ersätts med lokalt producerad biogas som är en del i det naturliga kretsloppet. Lukten ska bort och fokus ska tillbaka till biogasens alla fördelar, det är min och styrelsens vilja.
/Leif  
Skövde Biogas AB, Leif Walterum,
Har varit i Göteborg idag. BLev tydligt bevisad att det är fler städer än Skövde som kan det där med julbelysning minsann! ;)
 
 
 
Vansinnigt vackert!!
 
~Titti
julbelysning,
Även om den gågna helgen har inspirerat, så är jag just nu tröttare än trött...
Men det var perfekt ställe att få inspiration på - bilder kommer snart!
 
Det var roligt att se att blommorna jag fick i fredags nu har blommat ut - ursnygga är de!!
 
 
Det blir inte mycket mer gjort idag iaf.... :)
~Titti
Idag på förmiddagen så har jag varit i skogen och arbetat med motorsågen. Efter några stressiga arbetsveckor med ett högt tempo är det rena avkopplingen att få arbeta sig svettig i skogen. Måhända att det bara är centerpartister som tycker så och isåfall borde fler prova på att bli det ;)
Att det dessutom är ett sätt att förena nytta (ved till nästa vinter) med nöje gör inte saken sämre. Förmiddagen bjöd på solsken som förhöjde arbetet och inte minst de två fikastunderna med extra gott kaffe. Hoppas den stundande vintern kommer bjuda på många liknande tillfällen :)
Nu känner jag att batterierna är uppladdade för en ny arbetsvecka som startar redan i morgon söndag.
 
/Leif
Nu har vi jobbat färdigt för idag - nu är det spa-time!
 
Jag har bokat in mig på:
 
klassisk massage
Stimulerande helkropps-massage som ökar cirkulationen och ger ny kraft
 
och därefter blir det avkoppling med
 
spa-pedikyr
Fotbad med Dödahavssalt. Fötterna masseras och filas,
naglar klipps och lackas med stärkande lack.
 
En bra lördagkväll! Det enda som saknas är maken (fast det vore konstigt om han var här nu..) ;)
~Titti
Lundsbrunns Kurort, klassisk massage, pedikyr, spa,
Tröttis Titti kollapsade i soffan igår kväll,
det har varit en intensiv vecka som avslutades lika intensivt...
Nu är jag på väg till Lundsbrunns kurort
 
 
En helg i vacker miljö kommer förhoppningsvis ge mig energi!
Det är förvisso en arbetshelg (i ideellt tecken) men ikväll kommer vi kunna nyttja spa:t om vi vill
 
Jag vill ;)
 
~Titti
Lundsbrunns Kurort,
Under torsdagseftermiddagen så höll jag tillsammans med fastighetsjuristen Gunnar Sjöberg en pressinformation om det aktuella läget kring Continental Precious Minerals (CPM) ansökan om förlängt undersökningstillstånd för att leta uran på Billingen. Det lockade ett stort antal media och nedan så har du länkar till de som har sina nyheter tillgängliga på nätet.
 
Skövde kommun och ett stort antal fastigetsägare har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Falun för vi anser att CPM har inte vidtagit den typ av åtgärder under det förra undersökningstillståndet som vi anser att lagen kräver för att kunna få en förlängning. Sedan tidigare så finns det ett antal andra domar med liknande fall som talar för att vi har goda möjligheter att få rätt.
 
Det andra vi också informerade om var att vi nu stärker samarbetet mot uranprospektörerna med kommunerna i Storsjöbygden. Detta görs för att vi tillsammans behöver agera mot myndigheter, lagstiftare, Sveriges Kommuner och Landsting med flera. 
 
För två veckor sedan så presenterades den statliga utredningen kring vissa frågor i Minerallagen, jag noterar att utredningen har lyssnat på vissa delar som Skövde kommun  bidragit med under utredningens gång. Bland annat så stärks det allmännas intresse vid nya undersökningstillstånd, tidigare så har endast kommuner som varit direkt berörda med egen mark ansetts som sakägare. En annan förbättring som utredningen föreslår och som vi pekat på är att processen med arbetsplaner förbättras för de markägare som berörs. Bolag som lämnar in arbetsplaner måste i fortsättningen informera om möjligheten att komma med invändingar, något som CPM inte gjort när man lämnat in arbetsplaner för provborrning.
 
Det fjärde soim vi valde att informera media om är den pågående miljökatastrofen vid Talvivaraagruvan i Finland till följd av den utvinningsmetod som används. En metod som kallas urlakning av skiffern, den har av bolaget ansetts som säker och tänkt att använda om gruvbrytning efter uran skulle bli aktuell i Västgötabergen. Katastrofen i Finland ger oss rätt! En motsvarande miljökatastrof i Västgötabergen med våra tättbebyggda bygder, alla små sjösystem, grundvatten, livsmedelsproducerande region skulle alvarligt försämra möjligheterna att bo kvar. Det är därför som kommunerna så tydligt i total enighet meddelat CPM att vi kommer använda det kommunala vetot om det skulle bli aktuellt med uranbrytning. Budskapet är tydligt: "Varje satsad krona av bolaget är en bortkastad krona".
 
Här kommer länkar till de media som skrev under gårdagen, utöver det så fanns också en artikel i lokaltidningen SLA och under dagen har andra media fortsatt att höra av sig.
 
Skaraborgsbygden
 
TV4 Skaraborg
 
Skövde Nyheter
 
Radio Skaraborg
 
Kampen mot uranbrytning går vidare för jag vill att kommande generationer också ska kunna leva, bo och uppleva Skaraborg och Västgötabergen!
 
Trevlig helg
/Leif
 
 
 
CPM, Billingen, Gunnar Sjöberg, Walterum,,
Idag började stad i ljus och håller på fram till och med lördag kväll.
Jag hoppas innerligt att jag hinner till stan i tid imorgon kväll!
 
 
Jag brukar skriva och visa bilder, som t.ex. 2010
förhoppningsvis kommer jag kunna fixa till lite bilder för 2012 års version också :)
~Titti
Under denna hösten ingår jag i en tankesmedja om Framtidens Styrning och Ledning tillsammans med ett 25 tal andra ledande kommunpolitiker och kommunala tjänstemän. Ansvariga för tankesmedjan är Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Det har varit spännande att träffa andra kommunala kollegor från såväl mindre som större kommuner och dela våra erfarenheter. Alla har vi frågorna gemensamt om hur ska kommunerna organisera verksamheten och hur ska medborgarnas engagemang bättre tas tillvara?
Inför vår tredje träff nästa vecka har vi fått i uppgift att identifiera ett problem / utmaning som vi dessutom ska föra dialog med medborgarna om. Jag och Skövdes kanslichef, som också deltar i tankesmedjan, har identifierat följande påstående och fråga:
Kommunernas sätt att organisera sig är i mångt och mycket en kvarleva av de traditionella organisationsstrukturerna och de en gång i tiden medlemsmässigt starka politiska partierna. Dagens engagerade medborgare väljer inte de traditionella strukturerna för att kanalisera sitt engagemang. Hur ska kommunpolitiken fånga upp och lyssna in samhällsengagemanget hos medborgarna i framtiden? 
För att få in synpunkter så slumpade jag ut 30 av mina vänner på Facebook och under dagen har många svarat och kommit med kloka synpunkter. Nu öppnar jag också upp för dig som läser vår blogg att komma med dina tankar. Tacksam att få dom senast fredag. Vill du inte kommentera på bloggen går det också bra att svara på mail leif.walterum@skovde.se
 
Tack på förhand :)
/ Leif
SKL, Framtidens Styrning och Ledning, Walterum,
Emellanåt hittar jag roliga citat eller kluriga formuleringar som faktiskt intresserar på facebook (inte allt för ofta ska dock erkännas), den här är en sådan:
 
Här kommer ett test där du kommer bli varse om att du inte kan överlista din fot - prova själv!
1. Sitt ned, lyft din högra fot ifrån golvet och cirkulera den medurs.
2. Nu, medan du gör det, skriv siffran "6" i luften med din högra hand
--> Din fot kommer ändra riktning!
 
Jag sa ju det - och det finns ingenting du kan göra åt det!
 

(bild från google)
 
~Titti
koordination, roligt test, simultankapacitet, test, viljan, viljeriktning,
Nu till helgen är det Stad i ljus i Skövde - en helt underbar tillställning
 
 
Här hittar du programmet
 
 
En av mina favoriter är när de gör om Turistbyrån till Pepparkakshuset:
 
 
Även rodellerna får vacker belysning!
 
 
Stad i ljus håller på torsdag 22 - lördag 24 november :)
~Titti
Skövde, pepparkakshus, program, rondellbelysning, stad i ljus,
Denna hösten är kalendern mer fylld än annars med spännande uppdrag. Det gäller såväl i Skövde kommun som i  andra fora där jag är engagerad, med fyllda dagar så går tiden så fort! Jag gillar att ha mycket att göra, så har det alltid varit.  Förra veckan var jag på SKL (Sveriges  Kommuner och Landsting) för att hjälpa till att hitta en lösning kring hur fastighetsverksamheten ska finansieras, denna veckan handlar det bland annat om att hitta en organisatorisk lösning kring fortsatt samarbete inom Trästad 2012. Att vara utmanande och ifrågasätta gamla samverkansformer är alltid stimulerande, att dessutom kommunalrådsuppdraget alltid bjuder på nya utmaningar  gör uppdraget  och varje dag unik. 
/Leif
I helgen var vi på bio, vi såg Call Girl
 
 
Jag är för ung för att komma ihåg skriverierna så filmen hade inte de innebörden för mig..
Visst är den sevärd, men den är sorglig så man går ut från salongen ganska nedstämd...
Jag ger den 3 av 5.
 
Men nästa gång vill jag gå på en rolig film!!
~Titti
betyg, call girl, recension,
Gårdagen spenderades i Göteborg, på Hotel Eggers, för en utbildningsdag med "Förening K",
en väldigt bra dag i synnerhet då föreläsaren är fantastisk och verkligen brinner för det hon jobbar med, så pass mycket så att hon även föreläser om det ideellt - här kan vi snacka eldsjäl!!
 
 
Innan jag åkte hem hann jag med ett besök på affären Lusch - om du är osäker på var affären ligger exakt kan jag tipsa dig om att du känner de underbara dofterna ca 25-75 m innan du är framme, beroende på vindens riktning! ;)
 
De säljer tvålar, smink, oljor, krämer - you name it!
Här ser ni tvålar, man väljer vilka dofter man vill ha så skär de upp enligt den vikt du önskar!
 
 
                              
 
Mycket ser ut som små bakelser, så man blir sugen på att äta upp dem!
 
 
         
 
 
Jsg köpte några tidiga julklappar och lite smått och gott till mig själv :)
~Titti
föreläsning, lusch, tvålar,
Idag vid lunchtid hade jag den äran att återinviga en del av Storgatan i Skövde centrum som fått en helt ny stenläggning. Under flera år så har Skövde kommun satsat 2 miljoner per år för att göra Skövdes gator i centrum mer tillgängliga och trevligare. Under en stor del av hösten har markbyggare/stenläggare arbetat med att göra om Storgatan. Idag bjöds till fest och butikerna firade med röda mattan att det nu var klart till allas belåtenhet. 
 
 
Jag passade också på att i mitt invigningtal berätta för de hundratalet lyssnande att Skövde kommun kommer storsatsa i centrum och att det under nästa år startar upp ett arbetet kring centrumförnyelse. Kommunen har avsatt 30 miljoner kronor i investeringsbudgeten med start 2014-2015. Det kommer framförallt att handla om förändring av Hertig Johans torg. Tillväxt och attraktivitet går hand i hand och centrum är själva själen i en stad.
En annan glädjande nyhet för Skövdeborna  var att konstnären Marianne Lindberg de Geers skulturgrupp "Piglets" placerats på Storgatan till stor glädje för alla idag, inte minst alla barn som villle klättra och sitta på dom :)
Trevlig helg
/Leif
Storgatan, Skövde, Marianne Lindberg de Geer,
På väg till Göteborg för utbildningsdag med "Förening K", ser verkligen fram emot denna dag! Har lyssnat på föreläsaren tidigare och hon är suverän!
 
Trevlig lördag allihop :)
~Titti
 Tidig morgon resulterar i tidig kväll... Räknade ut att jag inte kommer ha en enda sovmorgon förrän till advent. Hu! Och jag som gillar sovmorgnar så mycket, hur ska det gå?
 
~Titti
Den här låten har satt sig på hjärnan:
 
 
As sly as a fox, as strong as an ox
As fast as a hare, as brave as a bear
As free as a bird, as neat as a word
As quiet as a mouse, as big as a house

All I wanna be, all I wanna be, oh
All I wanna be is everything

As mean as a wolf, as sharp as a tooth
As deep as a bite, as dark as the night
As sweet as a song, as right as a wrong
As long as a road, as ugly as a toad

As pretty as a picture hanging from a fixture
Strong like a family, strong as I wanna be
Bright as day, as light as play
As hard as nails, as grand as a whale

All I wanna be oh, all I wanna be, oh
All I wanna be is everything
Everything at once
Everything at once, oh
Everything at once

As warm as the sun, as silly as fun
As cool as a tree, as scary as the sea
As hot as fire, cold as ice
Sweet as sugar and everything nice

As old as time, as straight as a line
As royal as a queen, as buzzed as a bee
Stealth as a tiger, smooth as a glider
Pure as a melody, pure as I wanna be

All I wanna be oh, all I wanna be, oh
All I wanna be is everything
Everything at once
 
Da, da-da-da, da, da-da-da... *vickar itakt med huvudet*
 
Snart är det helg! :)
 
~Titti
Lenka, everything at once,
Just nu pågår en juridisk process om det Canadensiska bolaget Continental Precious Minerals inc. ansökan om förlängt undersökningstillstånd på Billingen för att fortsätta sin uranjakt. Detta sker samtidigt som en stor miljökatastrof, som vi ännu inte vet omfattningen av, äger rum vid Talvivaaragruvan i Finland. Vattnen runt gruvan är kraftigt förorenade av nickel, uran, kadmium och andra tungmetaller. Kommunen - Sotkamo - känner sig slagen till marken. Kommunstyrelseordföranden säger så här:  
 
-Vi hade hoppats så mycket på Talvivaaragruvan, men fick i stället en naturkatastrof i famnen
 
Såväl CPM och bolaget Aura som letar efter uran i Storsjöbygden i Jämtland har pekat på Talvivaara som ett föredöme. Brytningen där sker i svart skiffer, som är närbesläktat med alunskiffret. Tanken för CPM som prospekterar i Billingen (och det sistnämnda bolaget även kring Storsjön) är att de ska använda sig av samma metod som i Talvivaara, biokemisk lakning eller höglakning. Denna metod innebär större risker för omgivningarna än mer slutna processer - vilket miljökatastrofen tydligt visar.
Den miljökatastrof som nu skett vid Talvivaaragruvan visar att konsekvenserna i våra mer tätbefolkade kulturbygder, Billingen och Storsjöbygden, sannolikt skulle bli än allvarligare än i det glesbefolkade området i östra Finland.
Uranbrytning hör inte hemma i Västgötabergen, som Skövdes kommunalråd kommer jag fortsätta meddela till CPM att varje satsad krona är en bortkastad krona. Det politiska motståndet är kompakt och det kommunala vetot kommer användas om det blir aktuellt med en koncession för gruvbrytning, det har såväl Skövde, Skara, Falköping och Tidaholms kommuner beslutat. 
/Leif 
 
CPM, Aura, Billingen, Storsjöbygden, Nej till uranbrytning, Västgötabergen, Talvivaaragruvan, Miljökatastrof,
Jag hade sett fram emot en kväll med bönderna på TV. Men icke sa nicke!
 
 
Vad kan vara viktigare är kärlek på TV? Jo bolljakt!
 
 
Jaja kärleken lär väl spira nästa vecka också?! ;)
 
~Titti
bonde söker fru, fotboll,
Attraktionskraft är något som då och då kommer upp och diskuteras ur olika perspektiv. Sett ur Skaraborgs och Skövdes perspektiv så behöver både attraktionskraften och den nationella kännedomen ökas om området mellan Vänern och Vättern. Det behövs för att kunna stärka och ta deI av den växande turismnäringen. Men det handlar om så mycket mer än turism,  det handlar också om att rekrytera arbetskraft, locka nya innevånare, attrahera investerare och företag. Utan attraktionskraft ingen tillväxt!
Jag blir därför mycket glad när Alliansregeringen och Näringsministern Annie Lööf (C) idag startade upp dialogprojektet Attraktionskraft Sverige i Upplands Väsby. Nu ska regeringen och ett antal dialogpartners hitta lösningar på hur Sverige kan bli mer attraktivt att vistas, verka och växa i.
 
 
I Skövde kommun pågår ett spännande arbete med att stärka varumärket och öka den nationella kännedomen om Skövde. Ett arbete som ligger helt i linje med Annie Lööfs arbete med Attraktionskraft Sverige och där jag hoppas att Skövde och Skaraborg också kan få inspiration för att öka den nationella kännedomen för att komma närmare Skövde Visionens mål om hållbar tillväxt och 60 000 invånare 2025.
 
/Leif
Attraktionskraft Sverige, Annie Lööf, Skövde, Skaraborg,
Årets julvärd: Sarah Dawn Finer 
 
 
She´ll be home for Christmas  :)
~Titti
julvärd, sarah dawn finer,
Efter jobbet skyndade jag för att hinna i tid till tåget mot Göteborg, för styrelsemöte med "Förening K". Fastän tåget bara var några minuter försenad innebar det att jag kom fram till föreningens kontor två minuter efter att porten låsts. Eftersom min mobil raderade alla mina kontakter för ett par veckor sedan (på eget bevåg!) så fick jag nu lite poblem... Men så kom jag på det: styrelsen har en egen Facebooksida, så där skrev jag ett inlägg om att jag ar utelåst och undrade om någon kunde ha vänligheten att komma och släppa in mig? Lyckligtvis fanns det de som var uppkopplade och inom några minuter var jag inne i värmen!
 
ibland är Facebook bra :)
~Titti
Facebook,
I morgon måndag är det möte med personalutskottet på förmiddagen och kommunstyrelsen på eftermiddagen. En av de frågor som kommer diskuteras på båda mötena är utfallet av årets avtalsrörelse. Efter många års krav så ger läraravtalet årets bästa utfall sett på ett helt kollektiv. Läraravtalets 4,2 procent gör att troligen ingen kommun i landet hade budgeterat för det utfallet. Samtidigt så är lärarna värda varenda krona och mer där till. Det är många stora grupper som måste upp lönemässigt, om den offentliga sektorn ska attrahera morgondagens arbetskraft, inte minst de stora grupperna i Kommunal och i Vårdförbundet för att nämna några.
Problemet är bara hur ska dessa nödvändiga lönelyft finansieras? Ungefär 80 procent av Skövde kommuns budget är lönekostnader, lönelyft utöver skattetillväxten riskerar bara leda till minskning av personal för att klara ekonomin.
Sedan decennier tillbaka har lönerna halkat efter i offentlig sektor. Skövde kommun har en positiv befolkningstillväxt och vårt läge att klart mycket bättre än många andra kommuner som brottas med både minskade skatteintäkter och stigande löner utöver budget.
Sveriges Kommuner och Landsting bör därför ta initiativ till en diskussion med regeringen hur kommun och landstingssektorn ska hantera läget med ett ständigt ökande lönegap mot industrin som dessutom alltid varit avtalsstyrande. När LO nu kräver kronpåslag för alla under 25000 kr istället för procentpåslag för att minska den växande löneklyftan är det ett förståeligt krav.
Alliansregeringen har möjligheten att tillsammans med det Alliansstyrda SKL gå til historien genom att minska lönegapet  mellan offentlig sektor och industrin och tjänstesektorn. Något som Socialdemokraterna har misslyckats med tidigare.
/Leif
 
Eftersom vi renoverar övervåningen har vi inte så stora garderobsytor, jag har därför valt att packa mina kläder utifrån säson i stora kartonger. Nu ligger alla vår- och sommarkläder nerpackade och jag har packat upp alla höst- och vinterkläder. Bättre sent än aldrig!
 
          
 
Även utomhus har det höststädats och stora studsmattan med mera har plockats in för iår, nu ser vi inte den igen förrän till våren. Zorro har varit utomhus mest hela tiden, vilket har resulterat i en lerig hund, så det har blivit några kvällsduschar för hans del.
Som belöning har han fått ett stort köttben!
 
                     
 
Helgen avslutas med att fira Far
 
 
"Far lille far -  de é tur vi har en"! ;)
 
~Titti
 
chokladpudding, dobermann, fars dag, höstkläder, vinterkläder,
Idag möts Centerpartister från hela västsverige i Skövde för att planera de kommande två åren fram till valet 2014. Centerpartiet är det "Hållbara valet"  och vårt politiska kampanjarbete till valet går under parollen " Ett hållbart val".
 
 
I media kan man få uppfattningen att det skulle vara kris i C, det är en bild som media försöker sätta, men i partiet märks den inte. Nuvarande opinionsläget skiljer sig dessutom inte hur det historiskt har sett ut mellan valen sedan slutet av 1990-talet, medan valsiffrorna varit betydligt bättre och det är valresultaten som betyder något.
 
 
I Skövde smids idag planerna för fullt av entusiastiska centerpartister för valframgångar 2014.
/Leif
Ett hållbart val, centerpartiet,
Snart får vi besök!! Jag har precis satt på kaffet.
Det är efterlängtade!
Förhoppningsvis kommer Leif hem lagom till kvällens middag :)
 
Jag önskar Er Alla en trevlig helg!
~Titti
Idag på fredagsförmiddagen så hade Försvarsmaktsråd Skaraborg möte på Flygflottiljen F7 Såtenäs.Våra möten innehåller ett ömsesidigt utbyte mellan kommunerna och Försvarsmakten i Skaraborg och rapporter från de olika arbetsgrupperna som berör: Boende, Arbetsgivarfrågor, Marknadsföring samt Utbildning. Regementschefen för P4 Skövde, Fredrik Ståhlberg som också är ordförande i rådet meddelade på mötet att en femte arbetsgrupp är att vänta. Den ska fokusera på de viktiga veteranfrågorna, något som bland annat Skövde kommun har lyft behovet av att fördjupa sig i.
Samverkan mellan Försvarsmakten i Skaraborg och det omgivande samhället växer sig allt starkare. Glädjande är att allt fler ser fördelarna i samarbetet och att det bara finns vinnare på det, oavsett om det gäller Försvarsmakten, kommunerna eller näringslivet. De riktigt stora vinnarna på vår unika samverkan är de enskilda soldaterna och officerarna samt deras familjer.
                    
                       
      Arkivbild från när avsiktförklaringen undertecknades vid bildandet av Försvarsmaktsråd Skaraborg 
 
En av de stora diskussionsämnena på dagens möte var "Försvarskonferens 2013" 20-21 mars i Skövde som Försvarsmaktsrådet kommer bjuda in till, för att dela våra erfarenheter kring samverkan. Försvarskonferens 2013 vänder sig till alla Försvarsmaktens förband och ledande företrädare i alla Sveriges försvarskommuner. Frågan om militär och civil samverkan är på mångas dagordning och efter att riksdagen före sommaren beslutade att alla ska bygga motsvarande samverkan som Försvarsmaktsråd Skaraborg, har intresset ökat stort för vårt framgångsrika arbetssätt. Nästa års konferens är tänkt att bli en årligen återkommande konferens. Inbjudan kommer att gå ut inom kort.
 
/Leif
 
Försvarsmaktsråd Skaraborg, F7 Såtenäs, P4, Överste Fredrik Ståhlberg, Försvarskonferens 2013, Skövde kommun ,
Fredag! Och för första gången den här veckan är Leif hemma på kvällen också.
Sin vana trogen har han med sig rosor hem till sin fru:
 
 
En trevlig vana tycker jag :)
~Titti
rosor,
I dessa novembertider är det många kommuner som sitter och arbetar med detaljbudgetarna för verksamheten nästa år. På många håll väntar tuffa besparningar och kärvare tider i kommunsektorn. Att konjunkturen nu vänder neråt märks också i Skövde kommuns intäkter, men Skövdes utgångsläge är så mycket bättre än hos så många andra kommuner. Det stora flertalet av Sveriges kommuner har haft en negativ befolkningsutveckling under en lång rad av år, i detta avseendet så skiljer sig Skövde. Under den senaste 12 månaders perioden är ökningen närmare 500 personer. Det finns inga tendenser på att den tillväxten kommer avta, snarare tvärtom med nuvarande utbyggnadstakt av bostäder: Sett i ett historiskt perspektiv har alltid kurvan i befolkningen stigit snabbare ju mer bostäder som byggts.
Fler invånare genererar mer skatteintäkter samtidigt ska man ha respekt för de växande behov som ställs på utbyggd kommunal service med fler invånare.
Att Skövde också har en av de lägsta kommunalskatterna i Västra Götaland och är en av landets billigaste kommunerna att bo i enligt Nils Holgersson utredningen stärker Skövde ytterligare. Drygt 200 kronor per kvadratmeter jämfört med dryga 300 kr som är genomsnittet i landet. Kostnaderna som jämförs är, fjärrvärme, el, vatten, avlopp, renhållning. För att läsa Nils Holgersson utredningen klicka här.
En fråga jag ofta får från andra kommuner i landet är, varför går det så bra i Skövde? Svaret jag brukar ge är stabil politisk majoritet som arbetat i stort samförstånd med oppositionen i alla strategiska och centrala frågor för kommunen. Entreprenörskap och förändringsbenägenhet är två andra. Västra Stambanan och  Högskolan i Skövde är säkert de främsta orsakerna till den expansion som nu sker.
Att få arbeta med tillväxtorienterade frågor som ger nya jobb och etableringar, möta ständigt utökade behov inom barnomsorg/förskola är angenäma bekymmer när andra kommuner letar efter en ljusstrimma i tunneln i dessa budgettider.
 
/Leif
Skövde, Högskolan, Västra Stambanan, Nils Holgersson Utredningen,
Igår var jag med tjejgänget på studiebesök på Norra Skaraborgs Veterinärstation.
Nya fina lokaler och fantastiska veterinärer!
 
 
Där mötte vi upp ett annat gäng tjejer från Mariestad.
Det var ett trevligt studiebesök och en mycket trevlig tjejkväll - sånt ger energi
och det kan jag behöva i höstrusket! :)
 
~Titti
Norra Skaraborgs Veterinärstation,
 
Presidentvalet i USA är avslutat, njut av en av Celine Dions vackraste låtar!
 
~Titti
Idag togs det första symboliska spadtaget för Frostaliden ett nytt bostadsområde som kommer ha 300 lägenheter, bostadsrätter och hyresrätter, när det står helt klart om några år. Det unika med Frostaliden är att alla flerfamiljshusen kommer byggas med trästomme, ett resultat av Skövdes medverkan i det nationella projektetTrästad 2012.
I dag så var också Skövde värd för den avslutande konferensen för Trästad 2012 i Västsverige. Konferensen lockade ett rekorsstort antal deltagare, hela 90 personer, byggare, arkitekter, politiker och tjänstemän från ett stort antal kommuner i Sverige fanns bland deltagarna.  Aldrig tidigare har intresset varit så stort för f¨rågorna i Trästad 2012, öka det klimatsmarta byggandet, öka konkurrensen i byggsektorn och öka förädlingen av den svenska skogen. Som initiativtagare till Skövdes medverkan i projektet så är jag mycket nöjd med resultatet av fyra års arbete :)
 
/Leif
Skövde, Leif Walterum, Trästad 2012, Frostaliden,,
Sådär ja! Nu har Leif bytt till vinterdäck på min bil
 
 
Fast om jag ska vara ärlig så längtar jag redan nu tills han ska byta till sommardäck! ;)
 
~Titti
 
Önskar Dig en bra tisdag :)
 
~Titti
Har haft enn lååång dag. Dagen började extra tidigt och avslutades sent
med kvällsmöte med "Förening T", jag är tröttare än trött!
 
Men lite piggare blir jag allt när jag tittar på de fina teckningarna som vi fick av syskonbarnen
som nu pryder kylskåpsdörrarna:
 
 
 
Barnteckningar är bland det finaste som finns :)
 
~Titti
barnteckningar, teckningar av barn,
All Helgona helgen är över och den har bjudit på både avkoppling med nära och kära, höstarbete i trädgården och några kortare arbetspass i skogen med röjsåg.
Veckan som kommer är en rolig och händelserik vecka:
Måndag är fylld av möten och planering för kommande aktiviteter, men måndag är alltid måndag och allt kan hända som ändrar planeringen.
Tisdag  är lite av en examensdag. Trästad 2012 i sydväst har avslutningskonferens i Skövde under rubriken den "Hållbara staden". Över 70 personer är anmälda från olika delar av landet. Vid lunchtid så ska också första spadtaget tas för Frostaliden, Skövdes nya stora flerbostadsområde helt byggt med trästomme som kommer innehålla totalt 290 lägenheter. För mig själv så är detta riktigt roligt, eftersom jag arbetat och drivit på projektet från idé till verklighet. Men mitt intresse för storskaligt träbyggande började tidigare än så. Under mina år som LRF Ungdomens ordförande i Sverige (1995-1999) och under samma tid ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse så var jag med och drev på finansieringen av de första proffesurerna i storskaligt träbyggande efter att riksdagen åter hade beslutat att godkänna träbyggande i mer än två våningar. Jag glömmer aldrig hur Torbjörn Fälldin (då ledamot i LRFs styrelse) på sitt klassiska sätt hämtade argumenten från verkligheten när han pratade för träbyggandet och behovet av att öka kunskapen om det hos alla aktörer. Att Skövde i framtiden kommer att kunna stoltsera med ett klimatsmart byggande känns mycket bra särskilt när vi är en kommun som vill ligga i framkant på miljöområdet.
Den stora internationella händelsen är förstås presidentvalet i USA. Jag hoppas innerligen att Barack Obama får leda USA ytterligare fyra år.
Onsdag är som vanligt en dag med kommunstyrelsens arbetsutskott. På kvällen har Centerpartiet ett möte för nyfikna på politiken, en möjlighet för alla som vill att få komma och lära sig mer om hur det politiska arbetet fungerar.
Torsdag har jag samling av Överförmyndarna som ingår i "Överförmyndare i samverkan". Ett samarbete mellan 12 kommuner i Skaraborg och Sjuhärad som lett till att vi idag har en av eller kanske rent av den bästa överförmyndarverksamheten i landet. På mötet ska vi följa upp verksamheten under året och planera inför 2013. På kvällen träffas Centerpartiets kommunfullmäktigegrupp.
Fredag större delen av dagen kommer ägnas åt möte med Försvarsmaktsråd Skaraborg denna gången på F7 Såtenäs. En av de nya punkter som ska diskuteras är Försvarskonferens 2013 som Försvarsmaktsrådet bjuder in till i Skövde mars nästa år. För första gången kommer en stor del av Sveriges försvarskommuner och merparten av förband i Försvarsmaktens att samlas under två dagar för att ta del av hur vi i Skaraborg bygger vår samverkan mellan det civila samhället och Försvarsmakten. Senare på fredagseftermiddagen har kollektivtrafikberedningen möte och ska bland annat diskutera kommunens underlag för nästa upphandling av kollektivtrafik. Dessutom är det min fredag som vigselförrättare. I morgon så får jag veta om det blir ett avbrott i kollektivtrafikberedningen för att vara med på en av de största ögonblicken i livet när två personer ingår äktenskap.
Lördag  då samlas ett stort antal centerföreträdare i Skövde för att vara med och diskutera verksamhetsplanering för Centerpartiet i Västsverige och det gemensamma DRO (decentraliserad riksorganisation) kontoret i Göteborg som servar hela Västsverige. Att Skövde är den naturliga samlingspunkten i Västsverige för Centerpartiet är jag såklart mycket nöjd med.
Söndag är det Fars dag och kalendern är fri från möten.
 
Ha en bra vecka
/Leif
LRF, Försvarsmaktsråd Skaraborg, Centerpartiet,, Trästad 2012, Frostaliden,,
Höstlovet är slut och besöket har åkt hem igen - det har varit härliga dagar :)
 
          
 
 
 
Men det kommer ju fler lov och fler besök! ;)
 
~Titti
Höstlov, bebis, höst, äpplen,
 Nu har även jag och Leif fått lite "Höstlovskänsla", då vi tog syskonbarnen på bio
 
 
Vi såg Modig: 
 
 
Efteråt gick vi till kyrkogården och tände ljus
 
 
~Titti
Allahelgona, Höstlov, Modig,
I veckan så presenterade regeringens cykelutredare, EU-parlamentarikern och det tidigare regionrådet i Västra Götalands regionen, Kent Johansson (C) Skara flera konkreta förslag när utredningen överlämnades till infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd (M).
Cyklingen ha i framförallt tätorterna och städerna ökat markant, cykeln måste utifrån sina förutsättningar ses som ett reellt alternativ inte minst som fortsättning på kollektivtrafiken. Kent Johansson föreslår en rad konkreta åtgärder för att cykeln ska vara ett bra och säkert alternativ.
Historiskt har alltid bilen varit normerande för all trafikplanering, när Skövde kommun tog en ny trafikstrategi tidigare under mandatperioden så jämställs alla trafikslag och de oskyddade trafikanterna prioriteras. I en kommun som växer och i ett samhälle där klimatförändringen gör sig allt mer påmind är cykeln ett alternativ på många kortare sträckor men det förutsätter en mer aktiv politik till exempel: 
- att cykelvägnätet byggs ut i en snabbare takt
- att cykling är ett säkert sätt att ta sig fram på
- att det finns fler och bättre cykelparkeringar
Ett att Centerpartiet i Skövdes krav om att binda samman alla mindre samhällen i ytterområdena med cykelvägar till centralorten blev även kommunfullmäktiges beslut när den nya översiktplanen antogs tidigare i år. Tillsättandet av cykelutredningen visar på ambitioner hos regeringen. Kent Johansson öppnar genom sina förslag för mer verkstad. I nästa infrastrukturbeslut hoppas jag därför att regeringen också sätter av mer resurser för investering i cykelvägar, det behövs!
/Leif

 

 
 
 
Kent Johansson, cykelutredningen. Centerpartiet i Skövde, Catharina Elmsäter Svärd,
Idag är det exakt sex år sedan jag flyttade till Skaraborg.
 
Det här var mina starkaste minnen av Skaraborg då: 
 
 
Vi äro musikanter alltifrån Skaraborg som vi när jag var liten sjöng på julgransplundringen
(och en och annan midsommar på hembygdsgården)
 
och:
 
 
Tänk vilken tur att jag flyttade hit och tänk vad bra det blev!!
 
 
~Titti
I Love Hjo, Skaraborgare, Titti Walterum, Vi äro musikanter,
Dagarna går fort nu! Tre vuxna och tre barn och en hund i huset för att ingen är sysslolös!
Det är roligt när det är fart och fläkt och att lyssna till små människors funderingar är alltid berikande!
 
Samma små leker också med hunden non-stop - vilket resulterar i att han snarkar redan vid halv åtta på kvällarna (och har heller inte så särskilt bråttom upp på morgnarna) ;)
 
~Titti