Under hösten har reglerna för politikerpension diskuterats, det tycker jag är bra, för de är omoderna och behöver förändras. Idag har radio Skaraborg gjort en uppföljning och en intervju med mig som du kan lyssna på här.
Om man följer de rekommenderade reglerna för visstidspension fungerar de så att den som varit förtroendevald på minst 40 procent av heltid i minst 12 år och fyllt 50 år har rätt till visstidspension fram till dess att man fyller 65 år. Om det sker en samordning med annan inkomst är upp till varje kommun/landsting att avgöra.
 
Dessa regler har förvisso ändrats en del genom åren men fortfarande är de anpassade till en tid då det var vanligare att politiker med uppdrag över 40 procent i genomsnitt var äldre än dagens förtroendevalda.

Samtidigt så har systemet negativa effekter för politiker med fast arvodering på mindre än 40 procent eftersom arvodet inte är pensionsgrundande i mer än det allmänna pensionssystemet. Detta gör att framförallt yngre förtroendevalda som tar deltidsuppdrag under 40 procent kan bli förlorare, särskilt de som kan ha flera olika arvoderade uppdrag i olika politiska församlingar eller bolag, då det inte sker samordning av uppdragen.

Därför anser jag att det är hög tid att ändra reglerna, dels för att det inte är rimligt att personer med 10-15 år kvar till ålderspension har möjlighet att uppbära visstidspension trots att man är arbetsförmögen. Lika lite är det acceptabelt att framförallt unga personer förlorar i pension på att ta politiska förtroendeuppdrag med mindre arvodering än 40 procent. Jag välkomnar en förändring och kommer driva på för att en sådan kommer tillstånd med start nästa mandatperiod. Den hyllade arbetslinjen bör också gälla politiker!

God kväll
/Leif


100media_imag047 (MMS)

~Titti~ På tur i skogen :) Denna gång har jag sällskap med de som har näsa för kantareller - det bådar gott!! ~Titti

Det är med glädje jag som kommunalråd i Skövde och Centerpartiets ordförande i Västra Götaland ser hur Annie Lööf idag presenterat det nya centerlaget i regeringen.

Lena Eks
återkomst i svensk politik som ny miljöminister är välkommen, hon har en stor bredd och är en resultatinriktad och mycket målmedveten politiker. Ingen av dagens Europaparlamentariker kan stoltsera med så stora och viktiga framgångar i europapolitiken som Lena. Som en av den liberala eu-gruppens tyngsta företrädare har hon haft tunga och viktiga portföljer. Detta är viktiga erfarenheter hon nu kan bära med sig hem i svensk politik. Att Lena dessutom är en folklig politiker gör inte saken sämre. Arbetsuppgifter kommer inte saknas och Lena  Ek kommer ha många olika intresskonflikter att hantera, en uppgift som jag tror hon kommer fixa galant.

Anna-Karin Hatt IT-minister får en utökad portfölj med energifrågorna. Anna-Karin var en av de stora ingenjörerna bakom energiuppgörelsen. Att nu låta Anna-Karin fullfölja det arbetet är klokt av Annie, inte minst eftersom Folkpartiet har sagt att man vill riva upp och ändra i uppgörelsen. Uppgörelsen har satt fart på utbyggnaden av den förnybara energin och det utökade försäkringsansvaret samt att eventuellt ny kärnkraft ska byggas utan subventioner i kombination med ett maxantal kärnreaktorer i Sverige gör att det kommer aldrig kunna byggas ny kärnkraft i vårt land. Anna-Karin är en duktig förhandlare och de som vill ändra energiuppgörelsen kommer möta stort motstånd i Anna-Karin. Hon kommer utan tvekan att ge de stora energijättarna en match när det gäller tillgång på el och prissättningen av densamma.

Annie Lööfs val att bli näringsminister är klokt och att hon minskar sin portfölj gör att hon kommer kunna resa mer i landet än Maud Olofssons tid räckte till. I Annies linjetal på stämman sa hon många gånger att Centerpartiet ska vara möjligheternas parti. Det är en bra ingång för en ny näringsminister. Annie har flera gånger sagt att hon vill skapa tid att vara mer partiledare än vad Maud kunde med sina tunga portföljer. Det är välkommet i centerrörelsen, inte minst med tanke  på den ideprogramsprocess som nu startas upp. 

Efter dagens besked känns det mycket bra att vara Centerpartist och jag är övertygad om att vi centerpartister efter de senaste två veckornas händelser kommer att bli betydligt fler :) 

Svensk media har under dagen dominerats av regeringsombildningen. På bland annat DN och SvD kan du läsa både artiklar och andras blogginlägg.

God kväll
/Leif

 

100media_imag046 (MMS)

~Titti~ Har njutit av en underbar höstkväll i trädgården tänk vilken energi man kan få av sol och en duracell-lekfull valp! :) ~Titti

Dagens sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott hade ovanligt många och viktiga kollektivtrafikärenden. En ny stadsbusstrafikplan 2013-2017 behandlades  på sin väg till kommunfullmäktige. Skövde stadstrafik brukar av kollektivtrafikvännerna beskrivas som en framgångssaga. En fantastisk resandeutveckling under de senaste åren som fortsätter, hitills i år +11,5 procent :)
Kollektivtrafik är något som väcker många synpunkter hos allmänheten och både vi som politiskt arbetar med frågan och våra tjänstemän har verkligen lagt örat till marken denna gången och gjort vårt yttersta för att tillgodose allas önskemål. Såvitt jag kan se så tillgodoses i princip alla olika aspekter som kommit in. I de politiska behandlingen har resenärsperspektivet varit vägledande. Eller så kan man uttrycka det med: Vi har sett möjligheterna före hindren!

Med förslaget så kommer bussförbindelsen åter öppnas till Billingens friluftsområde från augusti 2012 alla veckans dagar. Vilket har framförts av många som invånare. Samtliga nya bostadsområden kommer ha tillgång till stadsbuss, så också ett område som heter Hasselbacken där ursprungliga förslaget var att ta bort den. I bostadsområdet Södra Ryd har det varit massiva protester mot en planerad bussgata som nu slopas och i stället anläggs en ny hållplats samtidigt som tillgängligheten förbättras. Vårt största äldreboende får en ny och bättre hållplats för att underlätta resandet, för at nämna några av de frågor som engagerat många. Som ordförande i kollektivtrafikberedningen är jag mycket nöjd. Dessutom kommer alla stadsbussarna  från 2014 köras med lokalt  producerad biogas en fråga som Centerpartiet varit drivande i och som tidigare har beslutats av kommunen.

I eftermiddag har jag varit och talat om entreprenörskap och entreprenöriellt lärande för de gymnasielärare  på Skaraborgs gymnasieskolor som ansvarar för Ung Företagsamhet. Jag inledde med att ställa frågan, vad är det som gör att  "Kan själv" i förskoleåldern  försvinner när ungdomar kommer upp i tonåren? Själv tycker jag det är viktigt att reflektera över detta och orsakerna är både komplexa och många. Men av anledningarna finns i hur skolan och vuxensamhället ser ut.

Sverige är ett av de länder i Europa där det startas minst antal nya företag. Därför är det glädjande att regeringen efter krav från Centerpartiet fått in frågan om entreprenöskap i de nya skollagen och den nya gymnasieskolan. Det handlar inte om att alla ska bli företagare, utan det handlar just om  att skolan ska stimulera "Kan själv" eller som det annars uttrycks "Ta sig Församheten". Det blev ett intressant samtal med lärarna efter min inledning som förhoppningsvis kommer ge som resultat att Skaraborgs gymnasieskolor kommer ha fler elever som vill och vågar satsa på UF företagande.

Denna onsdagen har för mig handlat om två av Centerpartiets hjärtefrågor, miljö och entreprenörskap.

Ha en fortsatt trevlig dag
/Leif

(Klicka på Play)Hösten är härlig! :)

~Titti

100media_imag046 (MMS)

~Titti~ Ikväll har jag och Zorro tagit en promenad uppe på Berget i det underbara höstvädret - såå skönt! Jag tränar (klicker) koppelträning med Zorro och övar på kontakt och att han inte ska dra... Det går bättre och bättre :) Nu blir det gos i soffan! ~Titti

Tänk att det har gått ett helt år sedan jag tog min Tjejklassiker?!

Lidingö Tjejlopp 2010

Till råga på allt gjorde jag detta 6 dagar innan bröllopet... ;)

~Titti

100media_imag046 (MMS)

~Titti~ Ordningen är återställd! Alla är åter hemma (trots bilden kan jag försäkra att ingen har självlysande ögon)! ;) Det är inte klokt vad man kan växa på fyra dagar :) ~Titti

Under helgen som gick uppmärksammade vår lokaltidning (SLA) tillbudet i vår skog, något som därefter även fångade DN ´s uppmärksamhet. Intressant att vår största dagstidning även fångar lokaltidningars nyheter ute i landet.
/Leif

100media_imag045 (MMS)

~Titti~ Jämtland är vackert! Att njuta av dessa vyer gör gott i själen :) ~Titti

20110925587 (MMS)

-Leif- Framtidsresan startar NU! sa Annie Lööf när hon avslutade centerstämman. /Leif

20110925582 (MMS)

-Leif- De tre vice männen Fredrik, Jan och Göran gästar nu centerstämman och hälsar Annie, alliansens nya stjärna välkommen med i gänget. /Leif

I går höll Annie Lööf sitt viktiga linjetal på centerstämman. Det var ett tal fullt av värderingar, allt är möjligt inledde Annie med att säga. Centerpartiet ska vara partiet som står upp för inovationer. Vi ska vara partiet som ser människor när andra partier ser myndigheter. 
Frihet, Trygghet och Hållbarhet är de tre grundvärden som ska genomsyra Centerpartiets politik. Centerpartiet ska bli bäst på att stå upp för de svagaste och mest utsatta i samhället, politik ska handla om mer självbestämmande och egenmakt slog Annie fast.
Centerpartiet ska vara Sveriges öppnaste parti. Annie sammanfattade sitt och Centerpartiets uppdrag i svensk politik med orden Förändring och Förnyelse av Sverige. Stämmolokalen var under talet fylld till bredden och gång efter gång så avbröts Annie under de 45 minuterna av applåder. Svensk politik har fått en ny lysstjärna i svensk politik. Lycka till Annie!

/Leif

20110924579 (MMS)

-Leif- Härlig fest på Centerpartiets partibankett när över 1200 centerpartister festar loss. /Leif

100media_imag045 (MMS)

-Leif- Annie Lööf håller just nu sitt linjetal på centerstämman. "Allt är möjligt" inledde Annie sitt tal med. "Ersätt Jante med kunna själv" fortsatte Annie. "Centerpartiet ska vara ett parti som ser människor, när andra ser myndigheter " och fick mottaga en lång varm applåd. /Leif

I går (fredag) var det mycket känslor på Centerstämman i Åre. Annie Lööf valdes under
stående ovationer till ny partiordförande och Maud Olofsson avtackades efter 10 händelserika
år för Centerpartiet som kommer skrivas in i historieböckerna.


Maud fick stående ovationer vid sin avtackningMaud visade att  hon hade förberett sig med näsdukar, såhär i efterhand var det nog flera av dem som lyssnade som önskat att de också hade förberett sig för det var ett känslosamt talAnnie höll tal för Maud och tackade henne för 10 fantastiska årDet spelades upp ett bildspel om Mauds tid som partiledare för Centerpartiet

    

En hel del presenter...Till slut så lämnade Maud över stafettpinnen till Annie, tillsammans med några goda råd....I Centerpartiet har det alltid funnit och finns det många framgångsrika kvinnor. Karin Söder var på 80-talet Sveriges första kvinnliga partiledare, under den första Fälldinregerinen 1976-78 var hon den första kvinnliga utrikesministern i Sverige. Maud har varit en framgångsrik centerledare! Hon har varit modig, hon har alltid stått upp mot orättvisor och hennes tro på den enskilda individens förmåga har genomsyrat allt hon gjort.

Annie Lööf har ett spännande arbete framför sig, ett genuint och unikt stöd har vuxit fram för Annie under sommaren och hösten.

Jag är stolt över att vara centerkommunalråd i ett politiskt parti som har så många och framgångsrika kvinnliga ledare.
Det behövs kvinnliga förebilder i ett Sverige som har långt kvar innan vi kan kalla oss ett jämställt land.  

/Leif

Här i Åre är det mer en vinterkänsla än höstkänsla...

Förutom att snön saknas, men visst är det lite jul över det?

~Titti

100media_imag044 (MMS)

Politikens drottning och kvinnliga förbild för sitt stora mod och resultatinriktade politiska arbete som Centerpartiets ledare under 10 år avtackas nu Maud Olofsson av nya partiordföranden Annie Lööf / Leif

20110923568 (MMS)

Annie Lööf enhälligt vald till Centerpartiets nya partiledare. Härlig stämning i Åre. /Leif

-Leif- På väg mot Centerpartiets stämma i Åre. Efter en heldags styrelsemöte med SmåA i Stockholm blir jag nu upphämtad och vi startar en lång bilfärd mot Åre. /Leif

100media_imag044 (MMS)

~Titti~ Coffee to go! Och jag är "on the go" också! :p

Vissa dagar bara rusar fram, idag har varit en sådan dag. Med alldeles för mycket som hamnat efter de senaste dagarna inne på kontoret vaknade jag före fem i morses och är det en tid på dygnet som jag är mest kreativ så är det på de tidiga mornarna. 

Vid 07.00 var jag inne på kontoret gick igenom en del ärenden och fick undan lite surdegar vilket kändes skönt när kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) sammanträde började klockan 08.30. Sedan gick det i ett svep med relativt få ärenden men mycket information och plötsligt var klockan 11.30. På dagens möte konstaterade kommunstyrelsens ordförande att vi måste få mer tid att prata och planera, jag håller med, men vad gör man när dygnet "bara" har 24 timmar? 

Efter Ksau blev det drygt en timma till på kontorsstolen, vilket var behövligt!!!

Ner med en massa papper i väskan och diverse som behöver läsas till nästa vecka, kanske blir någon av debatterna långtråkiga på centerstämman i Åre så jag kan stjäla en del av tiden att läsa handlingar och rapporter.

Efter en snabblunch hemma så var det dags att ge mig ut i den egna skogen med expertis för att bedöma de ekonomiska konsekvenserna av den ofrivilliga röjning och gallring som skett på ca 2 ha av min och Tittis skog. 
 
                                                    

Det är svårt att beskriva hur det känns att se en hur del av sin egna skog totalt ändrat karraktär. Vi använder vår skog till ved och ibland lite sågning av stock mest tänkt för eget bruk. Skogen har därför bestått av blandade åldrar, löv och barr, framförallt gran. Skadan som skett är att i det äldre beståndet har mycket av ungskogen tagits bort, det som var tänkt som återväxten, därmed har hela inriktningen på delar av vår skog förändrats. Något som kommer ta en mansålder att ändra tillbaka. Varje gång som jag kommit upp till skogen efter den ofivilliga röjningen/gallringen så ökar bara omfattningen av tilltaget. Inte för att någon fortsatt ta ner träd på vår mark, utan för att det är så overkligt och svårt att ta till sig det som skett. Med det tilltaget som skett i vår skog så har min förståelse ökat för de skogsägare som drabbades av stormarna Gudrun och Per.

17.00. Efter skogsgenomgången fortsatte jag med diverse kommunarbete hemifrån. Dagens Industri ger nästa vecka ut en annonsbilaga om infrastruktur där Västra Stambanegruppen köpt redaktionell plats. Efter någon timmas skrivarbete och avstämning med vice ordförande i stambanegruppen känner jag mig nöjd med innehållet.

Tre stycken samtal med olika nyhetsreportrar som ringer och ställer frågor i olika aktuella frågor

Sedan gjorde jag i ordning en kallelse till informationsmöte med markägare som är berörda av provborrning efter uran. Med tanke på att vi fått beskedet av det Kanadensiska gruvföretaget, Contintal Mineral Presious Inc, att de avser att bearbeta markägarna mer indivíduellt så bjuder jag in till information och diskussionsmöte i början av oktober. Kommunerna som är berörda i Skaraborg kommer fortsätta att ge allt stöd till berörda markägare i kampen mot uranbrytning i Västgötabergen.

Telefonen har ringt mycket under eftermidagen, trots att jag tycker att jag inte gjort annat än pratat i telefon sedan 17.00 så är det 7 missade samtal och fem meddelanden.

20.00. Packade snabbt väskan till Stockholm och partistämman i Åre, vilken tur att jag strök skjortorna redan i går kväll konstaterade jag :)

21.00 åter inne i kommunens stadshus, där sitter en av ekonomerna fortfarande och arbetar, jag snabbar mig och gör färdigt kallelsen till markägarmötet. Telefonen ringer oavbrutet :(

21.45 tåget skulle gå, men ankommer 21.58. Äntligen på tåget mot Stockholm för styrelsemöte under torsdagen. Väl på tåget så blir det mycket ringande igen, avstämning med KSO och skolnämndens ordförande samt ett antal samtal inför partistämman i Åre som jag kommer anlända natten mellan torsdag och fredag. 

Snart är klockan midnatt och tåget anländer snart till huvudstaden. När jag kommer fram till hotellet så återstår bara en snabb koll av mailen innan det blir dags att lägga huvudet på kudden, vilket ska bli riktigt skönt. För snart är det en ny dag:)

God natt
/Leif

  

Ja om man får tro Bondepraktikan så blir det en bister vinter :(För det råder inga tvivel om att det är gott om rönnbär iår!

                   

Jag hoppas att det inte stämmer!

~Titti

-Leif- Landsbygdsministern presenterar stor satsning på den krisande grissektorn. En djurvälfärdspeng införs. Den innehåller 1150 kr per sugga och år, totalt 443 miljoner under 5 år, ca 90 mkr årligen. Ett extra investeringsstöd på 30 miljoner för grisproducenter. 5 miljoner för utbildning. En viktig och nödvändig satsning för att vända en krisande grissektor. Slakteriavgiften som betalas av svenska köttproducenter sänks med 90 miljoner årligen och de pengarna ska ut till bönderna säger Eskil. Det rör sig om ca 10 öre mer per kilo fläskkött. Med detta tas en konkurrensnackdel bort för svenska fläsk och nötköttsproducerande bönder. För Skaraborg med stor grisproduktion och två stora slakterier är detta extra välkommet. /Leif

20110920561 (MMS)

-Leif- Landsbygdsminister Eskil Erlandsson Centerpartiet, presenterar just nu Alliansregeringens sjätte budget för företrädare för de fyra Allianspartierna i Skaraborg vid frukostmöte på Scandic Billingen. Reformutrymmet har halverats sedan i somras till 15 miljarder. Det används bland annar till sänkt restaurangmoms som ska leda till att fler unga får jobb. En stor landsbygdssatsning finns i budgeten med 2 miljarder för tillväxt i hela Sverige, en viktig centerframgång. Den innehåller mer bredband, affärsutveckling för landsbygdsturism, skogsriket, bättre betalt till bonden, lokal serviceutveckling, innovativa satsningar på biogas mm. Många centerframgångar är det i budgeten. /Leif

Go´natt kära bloggläsare

~Titti

Ja den lille här hemma är inte så liten längre.... Ibland får man påminna sig själv om att han faktiskt bara är 4 månader och är en liten valp med allt vad det innebär (det påminns vi ju i och för sig om varje morgon när vi hittar de små vita bollarna... ;) )! Nu har han växt ut ännu ett halsband så i helgen köpte jag halsband nummer fyra:

Jag kollade på bilder från när han hade de tre andra halsbanden och ojojoj det är nästan att jag har glömt hur pass liten han har varit en gång (en tid inte alltför länge sedan)!!Men som sagt nu är han en 4 månaders valp på 18,5 kg :)

~Titti

Vecka 38 kommer bli en intressant och spännande vecka, först väntar tre intensiva dagar i Skövdepolitiken och så avslutas den med partistämma i Åre. Där Annie Lööf kommer efterträda Maud Olofsson och därmed bli Centerpartiets tredje kvinnliga partiledare.
Veckan som kommer ser ut som följer:
Måndag 19 sept
Förmiddagen ska ägnas åt hur Skövde kommun i framtiden ska organisera det internationella arbetet, ett område där det finns mycket utvecklingspotential. Inte minst hur Skövde bättre ska ta del i olika EU-program som kan bidra till att stödja utvecklingen av Skövderegionen.
Efter lunch har jag och tjänstemän ett möte med trafikverket där olika aktuella Skövdefrågor ska diskuteras.
Klockan 17 kommer Dagens Industri och gör en intervju med mig som ordförande i Västra Stambanegruppen angående behovet av åtgärder på Västra Stambanan för att öka kapaciteten av både ökad person- och godstrafik.
Tisdag 20 sept
Frukostmöte  på Hotell Billingen där Landsbygdsministern Eskil  Erlandsson kommer presentera regeringens höstbudget. En stor del av den övriga dagen kommer ägnas till intervjuer med ekonomichefskandiater.  På eftermiddagen ska jag möta en representant för ett av nätverken mot uranbrytning i Västgötabergen för avstämning och diskussion inför höstens fortsatta kamp mot  provborrning efter uran.
Onsdag 21 sept
På förmiddagen sammanträder kommunstyrelsens arbetsutskott. Onsdageftermiddagarna är normalt fyllda med beredningar så också denna onsdag. Om allt går som planerat kommer jag att ägna en del av eftermiddagen att med experthjälp värdera skadorna på vår skog som Titti och jag upptäckte förra helgen. 
På kvällen bär det i väg till Stockholm för att vara på plats i tid för torsdagens möte.
Torsdag 22 sept
Heldag styrelsemöte från 9.00-21.00 med styrelsen för SmåA, normalt håller styrelsen varje höst ett lunch till lunch möte, men med anledning av Centerpartiets partistämma har det ändrats till ett långt endagarsmöte. När mötet slutar i Stockholm bär det iväg direkt till Åre.
Fredag-Söndag 23-25 sept
Någon gång tidig fredagsmorgon anländer vi till Åre. Klockan 9.30 sker det historiska partiledarvalet. Senast det begav sig var 2001 då Maud Olofsson efterträdde Lennart Daleus. Sedan väntar tre intensiva och långa stämmodagar med politisk debatt och motionsbehandling. Lördagskvällen äger den sedvanliga partibanketten rum och är det något som Centerpartister är duktiga på så är det att ha roligt när vi möts :) 
Extra roligt för mig är att Titti också kommer finnas med i Åre :) 
När stämmoförhandlingarna slutar på söndagen så bär det i väg till Wången för att träffa min dotter som går på islandshästgymnasiet.

På bloggen kommer du med säkerhet kunna följa veckans olika händelser mer i detalj.

/Leif

Från början hade jag egentligen tänkt att gå ut i skogen liksom förra helgen för att se om jag kunde hitta lite kantareller... Men vädret var inte så lockande (regn och hård blåst) och sen är jag helt värdelös på att itta kantareller också... Jag har ingen näsa för att hitta vårt fina skogsguld,
jag hittar bara kattguld:         

Men iväg ska vi iaf, för nu är det snart valpkurs. Och om Zorro fortsätter vara lika duktig som hittills i sin Klickerträning så kan vi kanske lära honom att
hitta kantareller med hjälp av just klickerträning! ;)

~Titti

Snöar det? Inomhus?!Även Zorro verkar fundera: Vad är det här?Men han är inte så oskyldig som han ser ut! Den här lille rackaren har bitit sönder sin fina hundsäng och dragit ut stoppningen! Varje dag plockar vi upp dessa små tussar som ligger spridda i hans säng och runt omkring på golvet... i ett försök att få honom att sluta snodde vi ett påslakan runt bädden, men det var inget hinder för kliande valpgaddar det inte! ;)Så vi väntar nog ett tag till
(typ tills all snö utomhus har kommit och gått?)
innan vi köper en ny säng till honom...

~Titti

Åh vilken underbar dag det har varit! Jag och Zorro har varit upp på Berget
och gått i det fantastiska vädret :)

Hela dagen har vi varit ute, pysslat i trädgården övat med klickern och diverse. Framåt eftermiddagen kom Leif hem och det satte såklart guldkant på denna fina dag ;)

Men NU blir det kräftskiva!!

Kräftskiva!

Vi fick inga kräftor inatt så det blir köpes men det går bra det också, även de utländska små "krälarna" smakar gott!! :P

~Titti

20110917560 (MMS)

-Leif- Försvarsmaktens dag i Skövde /Leif

100media_imag044 (MMS)

~Titti~ Det ser mörkt ut... Vi gav oss ut för att plocka upp årets sista kräftor men hittills har vi inte haft någon kräftlycka :( Vi får hoppas på bättre tur tidigt imorgon bitti (men jag har ingen större tilltro till det...)! ~Titti

20110916558 (MMS)

-Leif- Maud möter i eftermiddag Centerkommunalråden på SKL för sista gången som partiordförande. Hon beskriver nödvändigheten att gå vidare med ett värderingsskifte i Sverige, maktskiftet 2006 var bara ett första steg på en lång resa att ställa om Sverige till ett Företagsammare, Grönare Sverige där människor kan växa. Senare kommer hon att beskriva de många framgångarna för Centerpartiet i Alliansbudgeten vilka jag skrivit om tidigare i veckan.
/Leif

Morgonens tågresa mot Stockholm bjuder på ett strålande vackert höstväder, sol, klarblå himmel och uppehåll har inte tillhört vanligheterna den sista månaden. Det är tråkigt att se mycket av sommarens fina grödor fortfarande stå otröskade på vattendränkta åkrar som inte bär maskinerna. Den mesta halmen ligger obärgad och fylls med mögelsporer som inte kommer vara bra varken för djurs eller djurskötares hälsa när den väl kommer in.  Även om jag inte är aktiv bonde längre så känns det i hjärtat när grödorna förstörs och åkrar är dränkta i vatten. Det kommer dessutom ta tid för naturen att reparera strukturskadorna på åkermarken efter årets stora körskador som finns på många fält. Det är inte bara Svenska bönder som drabbats hårt av de senaste månadernas väder även bönder i våra grannländer har svårt att komma ut på fälten och skörda.

Andra delar på jordklotet drabbas av mycket svår torka som på Afrikas horn, mycket talar för att dessa ytterligheter i väder är något vi kommer få leva med i framtiden. Helt enkelt en effekt av vårt sätt att leva och den klimatpåverkan som människan orsakar. 
Frågan är bara hur långt det måste gå innan världens beslutsfattare vaknar för vad som håller på att ske? Samtidigt som vi nu ser att skördarna regnar bort i vår del av världen och den torkar bort i andra delar så är livsmedelslagren  nere på en kritiskt låg nivå, att detta kommer leda till högre matpriser i det korta perspektivet är redan klart. Vilka effekterna blir i det långa perspektivet återstår att se.

För svensk del så borde Moderater och Folkpartister i regeringen snarast hörsamma Centerpartiets och LRFs krav att tillsätta en livsmedelsstrategisk kommitté med uppgift att stärka den svenska livsmedelsproduktionens konkurrenskraft. Sverige är idag ett av de europeiska länder som importerar mest livsmedel, med ett ökat importberoende så ökar sårbarheten. Sverige är dessutom ett av de länder som har goda förutsättningar att öka livsmedelsproduktionen utan negativ miljöpåverkan som följd.

/Leif

-Leif- Ska föräldraförsäkringen individualiseras? I kväll sitter skaraborgs ombud till partistämman nästa vecka och går igenom alla motioner och förslag. En av de hetare diskussionerna kommer bli om föräldraförsäkringen ska individualiseras. En majoritet av skaraborgs ombud delar reservationen som inte vill ha ökad individualisering. Dessutom vill en majoritet av oss ombud att föräldrarnas inkomster ska slås samman och delas i två, med borttaget tak. Det skulle öka incitamentet att öka ett mer jämställt uttag i föräldraförsäkringen. Ska bli intressant att se om vi får med partistämman på vår linje. /Leif

I helgen var vi ute i skogen (vilket resulterade i en tråkig överraskning som ni kanske har läst i Leifs tidigare inlägg) det var också första gången som Zorro var i en skog......man skulle kanske tro att han skulle insupa den nya miljön och utforska den stilla och lugnt?Ha ha inte då! Han sprang fram och tillbaka fram och tillbaka! Han som i vanliga fall inte gillar att blöta ner sina tassar struntade fullkomligt i det och sprang i vattnet och badade (mer eller mindre oavsiktligt förvisso) i kärren!!Ja han var verkligen som ett studsande skogstroll!! :)Dong! Dong! Dong! :)Han stod inte still en sekund bara hoppade över vatten, träd, stubbar, stenar, ja allt!(Helt omöjligt att ta klara bilder då han flög fram som ett jehu!! ;) ) Det var så kul att se hur roligt han tyckte det var!!

Så det kommer bli många skogspromenader (läs skogs"raider") i fortsättningen :)

~Titti

-Leif- KSAU i Skövde sitter under två dagar på Knistad och utvecklar budgetprocessen i kommunen. Skövde har på några år gått från den mindre kommunen till den uppskalade och expansiva kommunen. Nu sitter vi och planerar för en fortsatt expansion vilket också kräver andra processer, spännande och intressanta diskussioner har vi på Knistad mellan politiker och tjänstemän. /Leif

Appråpå att göra något "fult till fint"... Det har vi gjort med vår soptunna:

Blommig soptunna

Istället för tråkig är den glatt somrig och fin! :)

~Titti

Jag gillar när man ka ta något som i vanliga fall är ganska fult eller alldagligt
och göra något så att det blir fint istället!

Som här när en gatulampa har piffats upp med lite knitting! :)

(Nu är det visserligen en snygg gatulampa i detta fall men ändå..)


Kul va?

~Titti

PS. Gårdagens storm gick visst under namnet "Katia" och inte "Kalle"...
Stormade gjorde iaf - oavsett tjej eller kille! ;)

100media_imag044 (MMS)

~Titti~ I give up! Blåsten "Kalle" drar över oss med besked jag och Zorro kurar inne, Leif sitter fast på tåget... Att blogga är omöjligt då nätet ligger nere :( Så det blir bara ett kort mms-inlägg idag.. Go'natt! ~Titti

I går så stod det klart att restaurangmomsen kommer halveras. Ett krav som Centerpartiet drivit under flera år. Enligt restaurangernas branchorganisation bedömmer man att det kommer ge ca 3000 nya jobb som oftast går till unga människor.
Förutom sysselsättningseffekten minskar regelkrånglet för restaurangerna som slipper krånglet med redovisning av olika momssatser beroende på om du ätit i restaurangen eller tagit maten med dig.

I valrörelsen förra året så kom flera restaurangägare fram till valstugan och berömde att Centerpartiet drev frågan men de var tveksamma om vi skulle lyckas med att få igenom det i regeringen. Nu ser vi resultatet :) 

Årets budget har varit en framgång för Centerpartiet i många avseenden för någon vecka sedan kunde IT-ministern Anna-Karin Hatt presentera en stor satsning på bredbandutbyggnaden på landsbygden, i förra veckan kunde Landsbygdsministern presentera en 3-årig satsning som ska lyfta skogsnäringen i landet och i går kom det efterlängtade beskedet om sänkt restaurangmoms. Centerpartister har all anledning att vara mycket nöjda just nu!
/Leif 

20110912553 (MMS)

-Leif- Åter i Skövde efter en dag med kommunala fastighetsfrågor på agendan hos SKL i Stockholm. Nu ska jag hem och fortsätta att läsa stämmohandlingar inför partistämman nästa vecka. I morgon på förmiddagen hoppas jag att den olovliga gallringen i vår skog ska komma närmare en lösning. /Leif

Ja det finns inget annat ord än pittoreskt för att beskriva trädgårdarna
som angränsade till Carl Larsson-gården!

                   

Som sagt, väldigt söta trädgårdar!En ny tappning av en dalahäst?!Personligen tycker jag mest att det ser ut som en färgglad fjording! ;)

~Titti

Söndagens nyhetsrapportering har mestadels handlat om minnesstunden över terrorattacken mot tvillingskraporna i New York för 10 år sedan, som kom att förändra världen i många avseenden.

Vi minns nog alla vad vi gjorde den här dagen för 10 år sedan. Jag själv satt på flygplatsen i Moskva och skulle resa hem, vi noterade att antalet säkerhetpoliser ökade markant inne på flygplatsen. När jag sedan satt på flyget berättade min stolsgranne att han precis innan vi skulle lyfta fått ett samtal om att ett plan hade flugit in i en av tvillingsskraporna. Väl på svensk mark så kunde vi följa nyhetsrapporteringen, det som inte skulle kunna hända hade hänt, världens då mäktigaste land, USA, skulle aldrig mer bli det samma igen.

Har världen blivit bättre eller sämre sedan dess, säkrare eller farligare? Svaret är både och.  
Säkerhetskontrollerna har blivit rigorösa, lagstiftningar har skärpts som gör att storebrorsamhället har en kontroll som man inte tidigare hade på gott och ont. Kriget mot terrorismen fortsätter. De sociala mediernas intåg har gjort att flera odemokratiska regimer har fallit eller håller på att falla. Hur som helst kan vi konstatera att livet blir aldrig mer detsamma efter den 11 september även om det inte alltid är lätt att skilja på orsak och verkan. 

För mig innebär minnesdagen av den 11 september att kampen för demokrati och frihet och ett tolerant samhälle är en kamp som aldrig får ta slut.  

/Leif

I fredags hade jag möjlighet att åka ut till Carl Larsson-gården i SundbornDen chansen tog jag såklart och jag gick även en guidad turCarl Larsson har målat överallt inne och utanför huset, ibland i bilder ibland i ord..En underbar familjekänsla gick som en röd tråd genom hela huset, som bilden nedan där Carl har målat sin barn på väggen vid ingångenTyvärr fick man inte ta kort inne i huset, vilket var synd för det var så mycket att ta in och jag blev väldigt inspirerad till vår kommande renovering här hemma!

Omgivningarna var väldigt vackra och nedan bjuder jag på lite blandade bilder :)Varje gång jag ser en sådan här tvillinggunga tänker jag på Madicken!

:)

~Titti

I eftermiddags bestämde vi oss för att åka upp till vår egna skog för att fika, leta efter kantareller och på köpet skulle Zorro få springa av sig i skogen. Väl där ser jag direkt att det är något som inte stämmer, i ett av hörnen på vår fastighet, har någon gått fram med röjsågen inne på vår skog.När vi sedan kom närmare så visade det sig att det inte bara var i ett hörn, utan på många ställen och inte bara efter gränsen utan även mitt i har någon varit inne i vår skog och fällt granar och björkar de äldsta runt 25 år gamla och det är många träd vi talar om.Istället för en lugn och avkopplande stund i skogen steg irritationen över tilltaget och efter några telefonsamtal har vi i kväll gjort en polisanmälan. Nu ska tilläggas att den tidigare ägaren till vår gård med stor noggrannhet hade märkt upp gränserna mycket väl i skogen, vilket jag är mycket glad över. Fortsättning lär följa.

/Leif   

Äntligen hemma igen! Tänk hur mycket man kan sakna en liten valpis!!Som för övrigt verkar ha vuxit i massor på bara några dagar!!

Nu har vi haft flera dagar som har vart väldigt intensiva så nu är det skönt att det är helg och jag kan lova att jag inte tänker göra många knop den här helgen :)

~Titti

100media_imag043 (MMS)

Besöker Carl Larsson-gården, fantastiskt vackert! Jag visar bilder från det imorgon :) ~Titti

20110909550 (MMS)

-Leif- Landsbygdsminister Eskil Erlandsson presenterar regeringens strategi "Skogsriket - med värden för världen" på Wood Expo i Rättvik under Trästad 2012 seminarierna. Skogen är Sveriges viktigaste naturtillgång slår ministern fast, ger jobb i hela landet och en förnämlig kolsänka för att minska klimatpåverkan från växthusgaserna. Skogsriket är ett systerprojekt till Matlandet. Sverige ska bli bäst på att ta tillvara skogen och fler jobb ska skapas. Handlingsplanen för skogsriket lyfter fram fyra grenar: Hållbart brukande, Förädling och Innovation, Upplevelse och Rekreation, Sverige i världen som handlar både om export men också delge svensk kunskap och erfarenhet till andra inte minst inom hållbart skogsbruk. Eskil lanserade en nyhet i talet, i budgeten kommer en satsning på 80 miljoner ske under de kommande fyra åren för att förverkliga skogsriket. Skogsriket är ett bra exempel på hur tillväxt- och miljöfrämjande Centerpolitik blivit Alliansens regeringspolitik. /Leif

Falu rödfärg har man ju hört, men Falu-narrar verkar vara något nytt påfund?

Falu-narr?

;)

~Titti

Falun + dalahästar = Sant!Det täljs och målas...

Det är riktiga konstverk!En del är stora...... andra är små!Fina är de allihopa!!

~Titti

20110908549 (MMS)

Trästadsutskott i vackra Tällberg på Klockaregården. Vi diskuterar fortsättningen på Trästad 2012 projektet och hur det kan gå vidare hand i hand med regeringens strategi "skogsriket". Det finns en stor tillväxtpotential i att öka förädlingen och byggande i trä. Dessutom är trä ett oslagbart materialval för att få minsta möjliga kllimatpåverkan. Ska snart rapportera av Skövdes och Västra Götalands arbete i om projekt Trästad 2012. /Leif

Ja det känns jättekonstigt att vara utan lille vovven, första gången jag är ifrån honom :(

Men det är klart, han har det ju bra! Och vi har tur vi, som har både hund- och husvakt!

Men ojoj vad jag saknar min lille Zorro!!Jag saknar Leif också förstås, men han kan jag ju prata med i telefon iaf! ;)

~Titti

Jag är i Falun!

Bockarna såg jag på gatan (jag vet inte hur många det är totalt som man kan rösta på?)...

Vilken var din favoritbock?

Vilken är din favoritbock?

Personligen säger jag som vanligt, det finns bara ett original...

Men även Skövde försökte vid stad i ljus, fast då med modell större än Falun :P

~Titti

Ja var är jag?

Andra och sista ledtråden:

Din favoritbock?

Missade du första ledtråden så hittar du den här !

Har du listat ut det än..?

~Titti

20110907548 (MMS)

-Leif- Arbetsgivarkonferens i Uppsala med Sveriges Kommuner och Landsting. Under två dagar är vi två Skövdepolitiker som inspireras av och lyssnar till föreläsare och diskuterar arbetsgivarfrågor med andra politiker och tjänstemän från kommuner och landsting. Gårdagens program handlade om utmaningen med allt fler äldre i förhållande till antalet yrkesverksamma. Anders Ekholm analyschef på socialdepartementet presenterade regeringens framtidsprognos och hur förutsättningarna kommer förändras för den offentliga sektorn. 
En annan programpunkt tog upp vad innebär ökad konkurrens för medarbetare och chefer? Inte minst pekades det på vikten att se alla användare av den offentliga sektorns tjänster som kunder. Det går inte nog att understryka detta, här har offentlig sektor en resa att gå, för vem finns man till? Här har också offentlig sektor mycket att lära av andra tjänsteproducerande leverantörer/företag och här finns möjligheter att förbättra produktiviteten i leveransen av offentliga välfärdstjänster. Eva Ljung tandvårdsdirektör i Uppsala län gav många intressanta exempel hur folktandvården blev mer tillgänglig och mer resurseffektiv när man förde in kundfokus på sin verksamhet. Detta är två exempel på vad som diskuteras på arbetsgivarkonferensen. 
Den dagen när "kunden" får välja själv innehållet i till exempel service och tjänster på ett äldreboende. Barnomsorgen är anpassad efter en förändrad arbetsmarknad och folktandvården har öppet när "kunden" kan, på kvällar, helger och under semestermånaden har vi kommit långt. För mig är det självklart att vi ska komma dit, frågan är hur lång tid det kommer ta?
/Leif

Ledtråd 1:

Din favoritbock?

Var är jag?

~Titti

Som jag skrev om i söndags så deltog Centerpartiet som vanligt vid Friskvårdens dag på Billingen. Vi ställde tre frågor till besökarna som kom fram till vårt bord:

Vad anser du vara viktigast? 

Centerpartiet vill bland annat främja nedanstående punkter i Skövde kommun. I vilken ordning skulle du vilja prioritera de olika åtgärderna, vad tycker du är viktigast?

1.  Fler och bättre underhållna cykelvägar, och bättre möjlighet att säkert parkera cykeln i stans centrum.


2.   Att maten på kommunens vårdinrättningar och skolor lagas till där man äter den.


3. Att Södra Ryd och Skultorp får järnvägsstopp för regiontrafiken till Göteborg.


Tag två glaskulor och placera dem i den/ de glasburkar som du tycker stämmer bäst med din åsikt.


                        Tack för din medverkan till att prioritera i kommunpolitiken.


Hur blev då resultatet:
330 kulor för att maten ska lagas där man äter den
202 kulor för fler och bättre cykelvägar
34 kulor för tågstopp

283 personer deltog aktivt vid vårt bord och hjälpte till att göra sina politiska prioriteringar.

Klart intressant resultat som stämmer överens med Centerpartiets uppfattning om var maten ska lagas. Det visar att vår uppfattning har ett brett lokalt stöd.

/ Leif

I morses var vi i kommunledningen inbjudna till Volvo Cars ledningen för motorfabriken i Skövde. Vi fick mottaga en för Skövde och Västra Götaland mycket positiv nyhet. Volvo Personvagnar kommer miljardinvestera i motortillverkningen i Skövde under de kommande åren för att tillverka nästa generations bensin och dieselmotorer, även hybridiseringen av motorer ska öka för att klara framtidens miljökrav.
En mycket positiv nyhet inte minst för de 1600 som arbetar på Volvo Cars i Skövde och som sades på mötet i morses så bör detta säkra motortillverkningen för många år i Skövde. På Radio Skaraborg kan du höra mer från bland annat ledningen på Volvo Cars motorfabrik i Skövde. Nyheten uppmärksammades också på TV4 nyheterna.  

GOD KVÄLL
/Leif

Näe det blir nog inte ett enda steg till i mina skor inte...Det har Zorro sett till! ;)

~Titti

100media_imag043 (MMS)

~Titti~ Läckö Slott :) Jag har haft förmånen att gå en guidad tur på det sagolikt vackra slottet. Kan varmt rekommenderas! ~Titti

Igår var det Tejmilen och som jag berättat tidigare så utmanade jag en kompis för ett år sedan att springa tjejmilen. Jag lovade också att träna med henne så att hon skulle klara det och att springa med henne under loppet. Sagt och gjort :)


Strax efter kl. 06 gav vi oss upp till storstan som hälsade oss välkomna med strålande solsken!Vi stannade en bit utanför stan och tog tunnelbanan till Stadion där vi skulle hämta våra nummerlappar. Vi var inte ensamma om att köra tjejmilen,
så det var kö för att hämta lappen...
--- och det var kö till toaletterna
Och det är kanske inte så konstigt med tanke på att det var runt 40.000 personer på Gärdet igår??!!Jag har tyvärr inte så många bilder i och med att jag lämnade in mina värdesaker inkl. kameran när jag kom till området.. Men jag kan berätta att det ar en fantastisk upplevelse att bara vara på plats - 25 106 tjejer deltog detta år!! I varje startgrupp var det 2-3000 personer och det var en mäktig känsla att ge sig av tillsammans efter startskottet! Jättefin runda att springa och utmed hela spåret stod underbara människor och hejade fram oss alla :)

Det gick hur bra som helst för min kompis! Målet var att springa hela loppet igenom och hitta ett bra tempo, och det lyckades vi med! Jag sprang vid hennes sida hela loppet, coachade teknik emellanåt och peppade med jämna mellanrum. Jag var säkert ett stöd men jag vet att hon hade fixat det hela galant på egen hand också!

Det var en stolt "PT" och två stolta tjejer som sprang imål :D
Efteråt mumsade vi i oss ostkakan som alla målgångare bjöds på och så mötte vi upp några Skövdebor och några Piteåbor som också var på plats - trevligt!

Sen ställde vi oss i dagens sista kö - till duschen...


Sen var det bara att bege sig hemåt igen och jag mötte upp Leif på bygdegården och hann träffa fler trevliga människor innan vi åkte hem och en trött Titti somnade ovaggad! ;)

~Titti

20110904542 (MMS)

-Leif- Friskvårdens dag på Billingen. Centerpartiet låter de besökande prioritera politiska frågor genom att få två glaskulor och välja bland tre frågor. 1) Fler och bättre underhållna cykelvägar och fler cykelparkeringar. 2) Att maten på vårdinrättningar och skolor ska tillagas där man äter den. 3) Att Södra Ryd och Skultorp ska få tågstopp för regiontågtrafiken. Ska bli spännande och se hur Skövdeinnevånarna väljer att prioritera. /Leif

20110903541 (MMS)

-Leif- Bygdegårdsinvigning i Berg! I kväll har kommunalrådstrion i Skövde förmånen att vara med på återinvigning av Bergs bygdegård efter att den genomgått en stor fövandling. Bygdegårdarna och bygdegårdsrörelsen ligger Centerpartiet varmt om hjärtat. Många av Sveriges 1400 bygdegårdar startades av ungdomar på landsbygden i mitten av 1900-talet. Då för att få en samlingslokal för att mötas, dansa och inte minst läsa studiecirklar som för många av landsbygdens ungdomar då var ett sätt att förkovra sig. Bygdegårdarnas roll har ändrats men de är så viktiga som samlingsplatser på landsbygden, en levande landsbygd behöver bygdegårdarna. I Skövde finns många bygdegårdar och under de senaste åren har det också tillkommit två stycken nya i tätorten, Parkstugan i Södra Ryd och Finska föreningens samlingslokal i Skövde. Bygdegårdsrörelsen är en av få folkrörelser som växer och idag lyfter vi på hatten för Bergs bygdegård. /Leif

100media_imag043 (MMS)

~Titti~ Kö för att hämta ut nummerlappen till Tjejmilen... :s

100media_imag042 (MMS)

~Titti~ Nu ska jag ut på böljan den blå! :D

Det går inte att anklaga Alliansregeringen för att vara passiva i frågor som rör Arbetslöshetsförsäkringen, även om det inte handlar om genomgripande förändringar som 2006-2007 så fortsätter regeringen med ett högt förändringstempo. Idag har arbetsutskottet  i Småföretagarnas A-kassa diskuterat och behandlat inte mindre än fyra stycken SOU (statens offentliga utredningar) som påverkar kassans verksamhet på olika sätt.

Den första remissen handlade om en grupp som idag inte stämmer i A-kassesammanhang "Uppdragstagare i arbetslöshetsförsäkringen". Det är högst välkommet med tydligare regler och lagstiftning som reglerar den växande gruppen "Uppdragstagare", men blir det enklare med förslaget?

Den andra remissen handlade om en annan grupp som idag inte stämmer in i A-kassesammanhang nämligen förtroendevalda "Större ekonomisk trygghet för förtroendevalda: Rätt till ersättning vid arbetslöshet". Det råder ingen tvekan om att det har varit ett problem för förtroendevalda som samtidigt ska uppbära A-kassa och framförallt de effekter tidigare regeländring om deltidsbegränsning haft på vissa förtroendevalda. För den enskilde innebär förslaget onekligen förbättringar, men blir tillämpningen av regelverket enklare?

Den tredje remissen handlade om "Sanktioner på trygghetsområdet" det vill säga införande av sanktionsavgifter om man själv bidragit till att få större ersättning från trygghetssystemen än man har rätt till. Detta tror jag är ett bra förslag och jag konstaterar att av de anmälningar om bidragsbrott som SmåA tidigare gjort har endast 12 procent lett till åtal. Då ska sägas att styrelsen anmäler endast de där det är uppenbart att det begåtts fel.

Den fjärde remissen handlade om "Månadsuppgifter - snabbt och enkelt". Förslaget går ut på att företagen månatligen ska inrapportera löneutbetalningen för varje individ. Förslaget innebär förmodligen en enklare hantering när försäkringskassan och a-kassorna ska fastställa dagpenningen för de som är löntagare och bara har en arbetsgivare. Men den stora invändningen  jag har är att detta blir ytterligare en regelbörda på Sveriges företagare. Stämmer det överens med regeringens mål att minska regelkrånglet? Här gäller det att Maud Olofsson och Centerpartiet tar en fight med de övriga i regeringen.

Efter denna dagen konstaterar jag återigen att arbetslöshetsförsäkringen måste vara det mest omfattande lapptäcket som finns i vårt land. Den som idag blir arbetslös eller sjuk har mycket svårt att på förhand veta hur ersättningen kommer bli i dagens lappade och lagade trygghetssystem. Regeringen må ha många reformambitioner och det ska de ha en eloge för, men sluta med lappandet och lagandet för med trygghetssystem som är svårtolkade för både handläggare och den enskilde så ökar risken påtagligt för fel.

/Leif


Vår hund är en riktig fruktoman!Körsbär, plommon och den nya favoriten äpple!Han "knycker" dem direkt från träden, och äter upp dem i ett nafs!Ja, ja, vi får hoppas att talesättet stämmer på djuren som på människorna:
"Ett äpple om dagen - håller doktorn borta från magen!"

;)

~Titti

Idag upptäckte vi mågot mystiskt i trädgården...Zorro springer nyfiket fram...... men lite försiktigt, för det kan vara något läskigt?Det är en ny doft...... påminner kanske om doften han kändenär  vi fiskade kräftor?Det är ju Träsktrollet!En rest från helgens matfestival måntro? :p

~Titti

Det händer mycket i Skövdes kommunala bolag. Inför mandatperioden 2007-2010 hade jag och dåvarande oppositionsrådet uppdraget att utreda och komma med förslag på förbättrad ägarstyrning av kommunens kommunala bolag. Det resulterade i att kommunen under förra mandatperioden beslutade om nya ägardirektiv, med ökad samordning mot kommunen. Vid årsskiftet 2010/2011 så bildades moderkoncernen Skövde Stadshus AB med syftet att förbättra styrning och ledning för att nyttja resurserna på bästa sätt nu när Skövde expanderar snabbt. Idag har styrelseledamöterna en koncerngemensam bolagsdag. Det är roligt att höra vad mycket som är på gång i bolagen. Skövde Värmeverk AB fortsätter expandera, i morgon invigs det första vindkraftverket bolaget är ägare till och mer vindkraft planeras. I Tidans samhälle invigs inom kort en lokal biobränsleeldad fjärrvärmeanläggning som ersätter oljeeldning i tidigare kommunala anläggningar. Företagsparken planerar för ytterligare lokaler så att Gothia Science Park kan fortsätta sin expansion. Det ombildade Next Skövde börjar ta form och ska förhoppningsvis ge skjuts åt utvecklingen inom deras fyra arbetsområden: Evenemang, Möten, Turism och Handel. Skövdebostäder fortsätter sin expansion och det byggs och planeras stort för fler och nya bostäder. Skövde Flygplats AB har en viktig roll för näringslivet i Skaraborg och inte minst för Kärnsjukhuset i Skövde. Det känns bra att Skövde har kommit en bra bit på vägen för att förbättra samordningen av kommunens gemensamma resurser, allt för att gagna kommuninnevånarna. /Leif