Sedan jag flyttade in på gården i Forsby har det blivit en tradition att starta grillsäsongen på påsken. Så också i år :) 2009 och 2010 var det försommarvärme i fjol snöade det och i år gör vi det i minusgrader.Men gott ser det ut :)Trevligt sällskap är det vid grillen svärfar och Zorro.

/Leif
Påsktradition, påsk,
Påsken brukar vara den sista helgen för säsongen i skogen för att ta ned nästa vinterns ved, så också i år med god hjälp av svärfar. På radio skaraborg rapporterades det idag om brist på torr ved efter den långa och kalla vintern, det märks även i vår vedbod, som snart ska vara välfylld igen. Vi eldar för både värme och varmvatten, såvida inte latmasken vrider på elpatronen. Titti har förmodligen fått influensan, hon vaknade med feber och har mest haft horisontellt läge hela dagen :( Jag önskar en fortsatt Glad Påsk och konstaterar med alla fyllda ägg så har påskharen varit väldigt generös i år. I morgon fortsätter arbetet i skogen med en och annan kopp kaffe på en stubbe i den sköna vårsolen. Så laddar jag upp mig med ny energi inför stundande veckors budgetarbete i kommunen som startar efter påsk.Men mest av allt hoppas jag att Titti mår bättre i morgon.
/Leif
påsk,
En lång fredag har det faktiskt varit för vi har hunnit med mycket! Leif har varit i skogen och jobbat, vi har fått efterlängtat besök, tagit långpromenad med Zorro och ätit en mängd godsaker hela långa dagen! Här middagens förrätt:Morgondagen förväntas vara en upprepning av denna dag :)
Långfredag, påsk,
Idag kom det glädjande beskedet:
"Nu är finalomröstningarna i Stora Barnsemesterpriset 2013 klara och vi på Barnsemester.se har glädjen att utnämna Arena Skövde till utmärkelsen BÄSTA ÄVENTYRSBAD 2013!
Vilken härlig påskpresent till Skövde
! "
Det är barnfamiljer som har satt betygspoäng och fått rösta om vilket äventyrsbad
som är bäst. Återigen tog Arena Skövdes äventyrsbad hem titeln bästa badet.
/Leif
Arena Skövde, Barnsemester, Äventyrsbad,
En supereffektiv skärtorsdag! Inledde dagen med en hyfsad sovmorgon (iaf om man
jämför med vanlig jobbmorgon) och fortsatte med träning på gymmet.
Lunchen intogs på café där jag hade möte med en av Ladies:arna. Därefter körde jag
till Elins Esplanad och inhandlade all påskmat för helgen.
 
Hem och lastade av och sedan raskt vidare till godisaffären/fabriken Grahns och
köpte godis till hararna. Jag kan lova att det var många fler än jag som
gjorde detsamma! ;) Sedan åkte jag in till stan och besökte "Förening T" där vi
bland annat festade till det med en påsktårta :)
 
Nu är jag hemma igen men jobbar lite till för föreningen
Men Leif är också hemma (kors i taket!) så jag har trevligt sällskap:) :)

Glad Påsk Allihopa!
~Titti
Elins Esplanad, Skärtorsdag, förening,
Under flera årtionden har den dåliga standarden på E20 genom Skaraborg diskuterats. På 1980-talet var det långt framskridna planer på ny dragning av E20 mellan Vara-Vårgårda, men sedan dess har frågan dragits i långbänk. Många med mig minns nog den dåvarande Socialdemokratiska statsministern Göran Perssons julpaket som skulle ge motorväg mellan Göteborg och Skövde, resultatet blev några km motorväg mellan Skara-Axvalla travbana. Persson saknade uppenbarligen geografiska kunskaper, eller varför blev det knappt ens en tummetott?Arbetet pågår nu med att revidera nationell infrastrukturplan, en utbyggnad till 2+2 väg Alingsås-Laxå är kostnadsberäknad till 6,5 miljarder. I Trafikverkets åtgärdsstudie föreslås i huvudsak mötesseparering genom Skaraborg och kostnaden är beräknad till ca 3,5 miljarder. En målstandard med bara mötesseparering svarar inte upp mot dagens och framtidens behov.

I kväll träffades Centerpartiets ledande kommunpolitiker i Skaraborg, E20 var som vanligt en av diskussionspunkterna. Ulf Eriksson kommunalråd i Falköping presenterade det förslag som nu diskuteras mellan Västra Götalands Regionen och kommunerna om att hitta en medfinansieringsmodell som säkrar utbyggnad till 2+2 väg på E20. Den möjligheten får vi inte missa, tåget går nu och är vi inte med nu kommer det dröja innan möjligheten kommer tillbaka. För mig som centerpartist så är en fullgod infrastruktur på E20 (2+2) och en utbyggnad av kapaciteten på Västra Stambanan nödvändigt för att säkra jobben och framtiden i Skaraborg.
/Leif
Centerpartiets ledande kommunpolitiker i Skaraborg, E20, Motorväg Göteborg och Skövde, Skaraborg, Trafikverkets åtgärdsstudie, Ulf Eriksson (C), Ulf Eriksson kommunalråd i Falköping, infrastrukturplan, medfinansieringsmodell,
Godkväll!
 
En solig dag är till ända. Jag avslutade kvällen med att hålla i ett studiebesök på "Förening T", tjejer som ville veta mer ställde frågor och var intresserade - kul :)
 
Jag ska nog sluta äta apelsiner för denna säsong nu. De ökar i storlek men minskar i smak...
 
 
Fööresten innan dess var jag på gymmet. Jag konstaterar att nyårslöftesmotionärerna är bort nu, men de brukar komma tillbaka till maj ;)
 
~Titti
Efter nära 20 år av politiska diskussioner togs idag det symboliska första steget för att omvandla det tidigare äldreboendet Sörbacka i Värsås till en ny Förskola med fyra avdelningar och nio anpassade lägenheter för seniorer med trygghetsboende standard.
 
Närvarande var ett stort antal förskolebarn, föräldrar, förskolepersonal, politiker, tjänstemän med flera. Det traditionella första spadtaget var utbytt mot att vi alla fick göra konstverk som senare kommer att pryda Sörbacka Förskola och Seniorboende. Vad tycker ni om resultatet?
 
 
Skaparglädje!
 
 
Det röda nere i hörnet är en lekstuga enligt konstnärinnan :)
 
 
Stiligt eller hur?
 
 
Här är politikernas och de övriga vuxnas tavla. Paula Bäckman Centerpartiets gruppledare (nere till vänster) bidrog mest konstnärligt, övriga konstnärer var bland annat: Orvar Eriksson, Centerpartistisk byggnadsnämndsordförande som bidrog med stammen på trädet, Fredrik Andersson den lokala Centerpolitikern i Värsås målade en gungbräda, Gunvor Kvick Centerpartiets skolpolitiker målade solen och hjärtat, jag själv målade trädkronan och gungställningen den Moderata skolnämndsordföranden Anders G Johansson bidrog med en blå vuxen med ett orange barn :)
 
Får jag säga det själv var utan tvekan barnen vinnarna, det innehöll mycket mer fantasi och kreativitet.
 
 
Centerpartiet har (många gånger i motvind) arbetat hela tiden för en att hitta en bra lösning för användningen av Sörbacka. Därför var vi också många C-poliiker på plats idag för att dela glädjen med övriga närvarande. Från höger Gunvor Kvick, Paula Bäckman och Fredrik Andersson.
Ska Skövde kommun nå målen i vision 2025 att bland annat nå 60 000 invånare behöver hela kommunen växa och utvecklas, inte bara centralorten. Satsningen i Värsås är ett steg i den riktningen.
 
 
 
Det är en stor seger för Centerpartiet att efter många års arbete politiskt tagit hem den största enskilda investeringen utanför centralorten sedan kommunsammanläggningen på 70-talet. Men framförallt är det en stor seger för barnen, familjerna och de äldre i Värsås. Totalt är investeringsbudgeten på 32,5 miljoner för ombyggnationen av Sörbacka.
 
 
Projekt Sörbacka drivs som en partneringentreprenad mellan Skövde kommun och Skanska Sverige AB. Det är unikt i många delar eftersom miljön i förskolan bygger mycket på skapande och kreativt nytänkande. Den andra spännande delen är att skapa dessa möten mellan generationer som kommer att göras på Sörbacka mellan bonde i seniorlägenheterna och förskolebarnen. De äldre kommer också erbjudas möjlighet att köpa mat via förskolans kök.
 
 
I december 2013 så är projekt Sörbacka klart att flytta in i. Vi Centerpartister kommer följa projektet med spänning. Än en gång Grattis Värsås!!
 
 
/Leif
 
Fredrik Andersson, Förskola, Gunvor Kvick, Orvar Eriksson, Paula Bäckman, Skanska, Sörbacka, Trygghetsboende, Värsås, seniorboende,
I går kväll kom jag hem efter att varit ombud på Centerpartiets Framtidsstämma. Väl hemma överraskades jag av min kära Titti som hade lagat en mycket välsmakande middag.
Tidigt på måndagsmorgonen bar det iväg till Stockholm för möten, som avslutades med ett givande samtal med LRFs ordförande Helena Jonsson och Regelrådets ordförande Karin Lindell. Regelrådet tillsattes av Maud Olofsson och har Näringsdepartementets uppdrag att följa nya regler och beslut så dessa inte innebär ytterligare krångel och administration för Sveriges företagare.
Inte minst en fråga som ligger Centerpartiet varmt om hjärtat.
Tåget rullade in på Skövde C 17.55 (35min sent). Just in time till kommunfullmäktige som startade 18.00. KF-mötet blev längre än planerat, bland annat beslutades om förskottering av Huseby korsningen. Nu hoppas jag att arbetet med att bygga en rondell i den olycksdrabbade och farliga korsningen kan inledas under 2014. Vi beslutade också om reviderad budget för 2013. Det blev dock dramatiskt och mötet fick auktioneras för överläggning mellan majoriteten och oppositionen efter att S föreslagit återremiss. Till slut enades vi dock om att avgöra ärendet idag och det beslutades enligt förslag.
Sammanfattningsvis en innehållsrik måndag. I varje fall hemma innan 22.00.
/Leif
Förra veckan hade Leif EN kväll som han var hemma. Självklart hade jag då en date med mina Ladies. Som vanligt har vi inte kommit på hur man taimar saker och ting... Hursomhelst jag och tjejerna var på Löfwings Ateljé och fick en snabbkurs i akvarellmålning. Det var otroligt roligt!
Har du möjlighet att göra detsamma så kan jag varmt rekommendera det!!
 
Först berättade Göran för oss om materialet som vi skulle andvända
och lite om hur vi skulle använda det
 
 
Sedan fick vi se en kort informationsfilm och därefter fick vi i uppgift att måla ett äpple
med passande skuggor (eller så fick man välja något annat att måla om man hellre ville det,
äpple passade dock mig bra).
 
Först gjorde vi en skiss på vanligt papper bara för att testa tekniken och prova oss fram...
 
 
Sedan fick vi måla samma motiv på riktigt (Lessebo-) akvarellpapper:
 
 
Vi tog en paus för god hemmagjord fika och sedan fick vi testa på en ny teknik
och då fick vi måla precis vad vi ville. Först koncentrerade jag mig på tekniken
och hade faktiskt inte en aning om vad jag skulle måla, men efter en stund började
det ta form och det blev en sommar-/höstbild med en småländsk gärdsgård :)
 
 
Det här var bland det roligaste jag gjort på länge, jag funderar seriöst på att kanske gå en kurs (man måste inte kunna måla för att gå en kurs, det räcker att man försöker! ;)
~Titti
 
 
Göran Löfwing, Ladies, Ladies Circle, Ladies Circle Sverige, Lessebo, Lessebo akvarellpapper, Löfwing, Löfwings ateljé, akvarell, akvarellmålning, informationsfilm, kurs, småländsk gärdsgård, äpple,
Centerledaren Annie Lööf kunde vid lunchtid avsluta en framgångsrik idéprogramsstämma. Svensk politik behöver mer debatt om framtidens idéer, Centerpartiet har dessutom visat modet att föra idédebatten helt öppet. Jag hoppas att även andra partier vågar lämna de slutna rummens diskussioner. Svensk politik skulle må bra av det.

I Centerpartiet återstår mycket arbete för att vända opinionen och nu gäller det att kavla upp ärmarna och köra hårt. Väljarna kommer möta ett tydligare och enat Centerparti med en politik för Hela Landet med hållbara lösningar på dagens och framtidens frågor.
/Leif
Här kommer min EFIT - Ett Foto I Timmen från gårdagen :)
 
 
Strax efter kl 07 väckte hunden mig, han hade bråttom ut i solen
(och hade kanske lite business att göra?)
 
 
Kl 08 Frukost
 
 
Kl. 09 Bloggar och surfar, har Centerstämman på i bakgrunden, utifall att jag skulle få se Leif ;)
 
 
Kl. 10 Kallt ute = kallt inne, bara att sätta igång att elda (som är såå tråkigt) för kallare är 12 grader inne så kan jag ju nästan lika bra bo ute?! ;)
 
 
Kl. 11 Pannan börjar komma upp i temp, jag fyller på veden
 
 
Kl. 12 Lunch - grönsakssoppa
 
 
Kl. 13 Kollar på filmen Love Springs. Jag var verkligen inte målgruppen för denna filmen....
 
 
Kl. 14 Tar en kopp te utmed husväggen och njuter av solen.
Zorro gör detsamma men har bytt ut téet mot ett ben (och har alltid favvoleksaken nära)
 
 
Kl. 15 går på leta-vårtecken-jakt och hittar några snödroppar :)
 
 
Kl. 16 Leker med hunden, njuter av att vara ute i solskenet och eldar igen
 
          
 
Kl. 17:30 kan ju aldrig var i god tid så i sista minuten gick jag
och hämtade ut biljetten till kvällens föreställning
 
 
Kl. 18 Stadsteatern i Skövde: Cullbergbaletten
Fast jag får nog ändå säga att jag gillar klassisk balett mer, men det var roligt att ha sett det :)
 
 
Kl. 20 Earth Hour 2013 Jag tände lite extra ljus (som det här med citrondoft)
 
 
Kl. 22 Avslutade kvällen med att titta på filmen Hemma bäst
 
 
Hoppas alla hade en trevlig 23:e mars, jag längtar till 24:e när Leif kommer hem! :)
~Titti
2013, 23 mars, Centerstämma, Cullbergbaletten, Dobermann, EFIT, Earth Hour, Ett Foto I Timmen, Hemma bäst, Kultur, Kulturhuset, Love Springs, Lunch, Skövde Stadsteater, Skövde teater, balett, busig dobermann, dobermann, grönsakssoppa, hundleksak, japansk frukost, skövde, skövde teaterförening, temperatur, vårtecken,
Förhandlingarna på Framtidsstämman återupptogs redan 07.30. Är det måhända Centerpartisternas agrala ådra och vana att vara uppe med tuppen som gör att alla ombud är på plats och debatterar Framtidens hållbara idéer denna tidiga söndagsmorgon?
/Leif
Framtidsstämman, centerpartister, förhandlingar, hållbara idéer,
Idag har jag kört en EFIT-dag.
 
 
Lägger upp bilder och gör klart hela inlägget under morgondagen :)
~Titti
EFIT, Ett Foto I Timmen,
Miljöminister Lena Ek talar om vikten av miljö och klimatsolidaritet i världen. På Centerstämmans bankett.
Miljöminister Lena Ek talar om vikten av miljö och klimatsolidaritet i världen. På Centerstämmans bankett. Nu deltar vi i Earth Hour
/Leif
Centerstämma, Earth Hour, Lena Ek, Miljöminister, Miljöminister Lena Ek,
Stämmoförhandlingarna är återupptagna. Mari-Louise Wernersson partistyrelsen och kommunalråd i Falkenberg inleder dagens debatt.Hon inleder med en historisk expose. Där hon lyfter Centerpartiets rötter och hur partiet under vår stolta historia gått före på så många områden. Ett av de områdena är jämställdheten. Inget annat parti har som Centerpartiet i praktisk handling visat att politiken och regerandet på alla nivåer alltid blir bättre om kvinnor och män gör det tillsammans./Leif
Centerpartiet, Centerpartiets rötter, Falkenbeg, Mari-Louise Wernersson, historia, jämställdhet, kommunalråd, partistyrelsen,
På Framtidsstämman i Upplands Väsby formas nu framtidens idéer för framtidens Sverige. En politik för alla och en politik för hela landet.
Det finns en del andra partier som påstår sig föra en politik för småortssverige och landsbygden, men de liknar inte ens en dålig kopia av originalet. Partistyrelsens förslag till idéprogram som vi ska diskutera och debattera till söndag lunch visar att Centerpartiet är rösten för hela Sverige.
/Leif
C, Centerpartiet, Centerpartiets Idéprogram, Framtidsstämman, Idéprogram, Sverige, Upplands Väsby, landsbygden, politik,
Jag har redan börjat göra lite påskfint... Vem har sagt att man bara kan ha fjädrar i riset? ;)
~Titti
Påskpynt, fjädrar, påsk,
Försvarskonferensen 2013 avslutades idag vid lunch. Även andra dagen bjöd på ett innehållsrikt program.
Klas Eksell biträdande personaldirektör i Försvarsmakten sa bland att det kommer behöva rekryteras 4000 soldater per år för att bibehålla nivån i ett stabilt system.
Som sista programpunkt så talade Försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) och Försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren (M). Jag konstaterar att den försvarspolitiska debatten kommer hårdna, positivt är dock att både Allianspartierna och Socialdemokraterna är överens om de stora penseldragen i det nya personalförsörjningssystemet.Försvarskonferensen blev en succé, nästa år i mars är det dags för en ny Försvarskonferens i Skövde, behovet att samla förbands- och kommunledningar råder det inget tvivel om.
/Leif
Allianspartierna, Cecilia Widegren, Försvarsberedningens ordförande, Försvarskonferensen 2013, Försvarsmakten, Försvarsutskottets ordförande, Klas Eksell, M, Peter Hultqvist, S, Skövde, Socialdemokraterna, biträdande personaldirektör, försvarskonferens, försvarspolitisk debatt, personalförsörjningssystemet,
-5 grader ute och strålande solsken! Jag försökte mig på att njuta av lite sol på näsan genom att ställa mig vid husväggen, men det hjälpte föga mot den hårda blåsten..
 
 
Så jag konstaterar: Det är inte vår än! Inte i Tittis bok iaf ;)
~Titti
solsken, vår,
En dag med många tankar avslutades med Årsmöte för "Förening T".
Bra organiserat, god fika och trevliga samtal!
 
Avgående styrelsemedlemmar fick blommor och applåder,
och stort tack för allt de har gjort för Föreningen
 
 
Ideellt ger kraft :)
~Titti
förening, ideella krafter,
Det var en offensiv ÖB Sverker Göransson som talade på Försvarskonferensen. Han gjorde tydligt och klart att hans uppgift är att peka på konsekvenser av beslut. Återigen berömde han samarbetet i Försvarsmaktsråd Skaraborg. I sitt tal lyfte han också fram att han ser oroligt på andelen avhopp från soldatyrket.
/Leif
Försvarskonferensen 2013, Försvarsmaktsråd Skaraborg, Sverker Göranson, försvarskonferens, ÖB,
De politiska ungdomsförbunden har nu haft en upplyftande spänstig försvars- och säkerhetsdebatt i Skövde.
Du vet väl att du kan följa konferensen via webben?
Direkt eller senare. www.forsvarskonferensen.se
/Leif
Försvarskonferensen 2013, Skövde, försvarskonferens,
Försvarsministern Karin Enström talar.
Följ Försvarskonferensen på webben. www.forsvarskonferensen.se
/Leif
Försvarskonferensen 2013, Försvarsministern, Karin Engström, försvarskonferens,
Den 20 mars klockan så inleds Försvarskonferens 2013 i Skövde. Missa inte att lyssna till Försvarsminister Karin Enström, ÖB Sverker Göranson m.fl som pratar på onsdagen,  på torsdag förmiddag kommer du bl.a kunna lyssna till Försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist och Försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren. 
 
Om du vill lyssna på konferensen live klicka här !
 
 
Väl mött på webben :)
 
/Leif
Försvarskonferensen 2013, Leif Walterum, Skaraborg, Skövde, Walterum,
Leif jobbar väldigt intensivt och är borta mycket just nu.
Men han hinner ändå köpa blommor till sin fru!
 
Dessa är mina favoriter, här har de ännu inte blommat upp/ut (hur säger man?)
 
 
De jag fick förra veckan står sig fortfarande fint
 
 
De är så vackra, romantiska rosor :)
~Titti
romantiska rosor, ros, rosor,
När Sveriges mäktigaste lobbyorganisation LRF idag höll regionstämma i Västra Götaland var Vara konserthus fyllt. Regionförbundets ordförande Paul Christensson höll ett offensivt inledningstal. Den krympande produktionen måste vändas till tillväxt var hans uppmaning.
Den offentliga upphandlingen har diskuterats under lång tid, hela min kommunalrådstid, sedan 2006 har detta återkommit gång efter annan. Vilka krav får en kommun eller annan offentlig uppköpare ställa, vilka krav tillåter lagstiftningen?Jag anser att nu måste det bli ett slut på politikens dubbelmoral, det duger inte att stifta lagar om man sen inte upphandlar efter dom. Därför kommer inte jag och Centerpartiet acceptera en enda livsmedelsupphandling mer i Skövde utan att frågan körs i botten, om så till högsta juridiska instans. Detta är mitt löfte till Sveriges bönder, för jag vill att våra barn o barnbarn också i framtiden ska få äta säker och etiskt riktigt producerade livsmedel framställda med stor miljöhänsyn. Utan betande mular växer Sveriges betesmarker igen och utan betande svenska mular blir det inget svensk nötkött. Därför måste offentlig upphandling ställa krav som säkrar svensk mjölk, kött och fläsk också i framtiden. Eller ska det behöva gå så långt som ordspråket säger: "man saknar inte kon förrän båset är tomt".
/Leif
Centerpartiet, LRF, Leif Walterum, Paul Christiensson, Regionförbundets ordförande, Vara, Vara konserthus, Västra Götaland, kommunalråd, livsmedelsupphandling, lobbyorganisation, offentlig upphandling, regionstämma, svenskt nötkött,
Jag var ju på föreläsning på Kulturhuset förra veckan,
kom på att jag glömt berätta vad den handlade om!
 
Det var en föreläsning med Författarna Mian Lodalen som skrivit boken Dårens dotter
och Felicia Feldt som skrivit boken Felicia försvann. Under föreläsningen
"intervjuade/samtalade", berättade om sina upplevelser och erfarenheter från sin
respektive barndom och de ställde  vissa frågor på sin spets..
 
Mians bok har jag redan läst, men jag köpte Felicias på plats
 
 
Jag passade även på att få den signerad.
 
 
Det ska bli spännande att läsa om Anna Wahlgrens dotters perspektiv på barnfostran...
~Titti
Anna Wahlgrens dotter, Dårens dotter, Felicia Feldt, Felicia försvann, Kulturhuset, Mian Lodalen, Skövde, barndom, barnfostran, föreläsning, signerad bok,
Jag har en händelserik och spännande vecka framför mig, här kommer det väsentliga denna veckan.
Måndag: LRF har regionstämma i Vara, som vanligt är det många motioner. LRF är Sveriges främsta lobbyorganisation, i Västa Götaland produceras 20 procent av svenska livsmedel, det är viktigt som politiker att lyssna in vad den mest betydelsefulla näringen i vår region har för budskap.
Tisdag: Fylld med diverse beredningar och tjänstemannagenomgångar
Onsdag-Torsdag: Försvarskonferensen 2013 i Skövde, stort mediaintresse väntar när försvarsministern och ÖB kommer till Skövde. För första gången träffas alla förbandsledningar samtidigt med kommunledningarna i förbandskommmunerna.
Fredag-Söndag: Centerpartiet håller extra partistämma i Upplands-Väsby för att anta nytt idéprogram. Från Skövde är vi tre stycken ombud på stämman, förutom jag själv, Paula Bäckman gruppledare för kommunfullmäktigegruppen i Skövde och Börje Johansson omvårdnadspolitiker i Skövde. 
Välkommen att följa  bloggen jag kommer löpande kommentera från veckans aktiviteter.
/Leif
Börje Johansson, Centerpartiet, Extra partistämma, Försvarskonferensen 2013, Paula Bäckman, Skriv taggar...LRF ,
I kväll hade Titti lagat en fantastiskt god middag. Min fantasi i matlagning har sina begränsningar, fast jag bidrar med annat hushållsarbete.
På menyn stod: Fläskkotlett, sötpotatis, rostade pinjenötter, granatäpple, sallad och bearnaisessås. Helt underbart gott, vilken underbar fru jag har. Jag har en mötesfri helg, det är skönt med tanke på nästa veckas program som är fulltecknat måndag-söndag från tidig morgon till sen kväll varje dag.
/Leif
bearnaisesås, fläskkotlett, granatäpple, middag, pinjenötter, sallad, sötpotatis,
Jag har varit och sett filmen Små citroner gula. Innan dess hade jag läst boken
och jag måste säga att jag var förvånad när jag hörde att de skulle göra en film av boken
för det är en ganska tunn story? Det är en fellgood-bok, välskriven av Kajsa Ingemarsson
men det är ett nedslag i en ung kvinnas liv,, trevlig läsning. Men film?
 
 
Ja filmen var som förväntad (fast de hade ändrat en del i handlingen från boken),
helt okej ganska slätstruken, en typisk videofilm om du frågar mig.
 
Betyg: TT+
 
~Titti
Kajsa Ingemarsson, Små citroner gula, betyg, feelgood, filmrecension, recension,
Det har varit två riktigt kyliga mornar på raken, torsdag morgon kröp tempen ner till -24 i dag var det -22,5. Kombinationen av sträng kyla och lite snö är inte alltid så roligt, det fick vi erfara sent i em. Fredagen har tillbringats i Göteborg och bland annat uppvaktade jag å Skövde kommuns vägnar Västra Götalands Landshövding, Lars Bäckström på hans 60 årsdag tillsammans med många andra.Väl hemkommen så var vi utan vatten någonstans mellan brunnen och huset hade det bildats en ispropp. Med en oerhörd tur så lyckades jag lokalisera isproppen. Kvällen och helgen är räddad, skogsarbete utan en skön dusch eller ett varmt bad är ingen hit!
/Leif
60 år, Göteborg, Landshövding, Lars Bäckström, Skövde kommun, Västra Götaland, Västra Götalands Landshövding,
Egentligen var det tänkt att jag skulle vara i Kungälv för årsmöte med "Förening K" fredag-lördag, men ibland får man ändra i sina planer och idag har varit en sådan dag.
 
"Det blir inte alltid som man tänkt dig", det stämmer med denna dag. Men avslutningen: tacos, film, soffhäng med maken och vovven. - det är iaf det bästa fredagsmyset jag kan tänka mig! :)
 
~Titti
Idag har parterna i Försvarsmaktsråd Skaraborg genrepat inför nästa veckas stora Försvarskonferens. De senaste dagarnas politiska utspel från regeringen att det kommer ytterligare besparningar i storleksordningen 500 miljoner och att det ska gå ut över personalförsörjningen är mycket alarmerande. Just nu sitter många kommuner och diskuterar hur systemet med kontinuerligt och tidvis tjänstgörande soldater kommer påverka det civila samhället. Inte minst behovet av soldatbostäder. Vem tänker sig regeringen ska våga investera i t.ex bostäder för Försvarsmaktens behov, när förutsättningarna hela tiden ändras? Bostadsproduktion kräver långsiktighet om marknaden ska våga bygga nytt. Detta och mycket annat kring personalförsörjningen kommer diskuteras på Försvarsmaktskonferensen i Skövde 20-21 mars, som nu är fylld till sista plats och lite till.
/Leif
Försvarskonferensen 2013, Försvarsmakten, Försvarsmaktsråd Skaraborg, Skövde, besparingar, försvarskonferens, personalförsörjning, politiska utspel, regeringen, soldatbostäder,
Kylig dag! När Leif steg upp var det 24 minusgrader, men när jag steg upp var det -13 klarblå himmel och strålande solsken :)
Sen eftermiddag mötte jag upp Leif på stadshuset där jag dagen till ära var vittne när Leif vigde fina M & L - underbar kärlek (som snart kommer att befinna sig i värmen)!Kvällen avslutades med föreläsning på Kulturhuset som "Förening T" bjöd.
~Titti
Kulturhuset, föreläsning, förening,
I kväll fick jag beskedet att min morbror lämnat oss. Min morbror var en solstråle som skänkte mig, familjen, släkt och vänner mycket glädje under sitt liv. Han var ingen vanlig morbror, han var funktionshindrad. Fram till 1980-talet ansågs han vara mindre värd som människa och fick tillbringa mesta delen av sin tid på Johannesbergs institutionsboende. På 1980-talet ändrades hans liv radikalt, han fick flytta in på ett mindre gruppboende, han fick meningsfull sysselsättning, han blev aktiv i scoutrörelsen, han blev sedd och han blev mycket uppskattad av andra. Det blev 30 år i frihet. Ibland har jag tänkt på hur hans liv skulle varit om han redan som barn haft de möjligheter han först fick i 40-årsåldern. Svaret kommer vi aldrig att få veta, men jag antar att det sett annorlunda ut. Alla människor ska ha samma värde och rättigheter, men det är inte länge sedan situationen var radikalt annorlunda i vårt land om man hade ett funktionshinder. Än idag är förutsättningarna inte lika, det är bedrövligt. Jag är glad över att få bära med mig många fina minnen från Kalle de delar jag med alla andra som fick lära känna honom.
Vila i frid!
/Leif
Johannesbergs institutionsboende, funktionshindrad, gruppboende, rättigheter, scoutrörelsen,
Nu är vi med på SNbloggen igen. Vi var med från allra första början, men sedan ändrade
de på verktyget (som jag tror har drabbats av en del "barnsjukdomar") och då tog det ett tag
tills vi gick med igen. Men som sagt nu är vi med igen och det är roligt att se att
vi redan har klättrat upp på andra plats av de mest lästa bloggarna :)
SNbloggen är en sida på Skövde Nyheters webbtidning där
man vill samla bloggare i Skövde med omnejd.
 
~Titti
SNbloggen, Skövde, blogg, bloggar i Skövde, skövde nyheter, webbtidning,
Slötittar på TV.., Tror inte Kändishoppet kommer bli samma succé som Lets Dance eller andra program med kändisar och idrottsgrenar?
 
Men modigt på många sätt! :)
~Titti
Kändishoppet, Let´s Dance, idrottsgrenar, kändisar, speedos,
Med en vecka kvar till den stora Försvarskonferensen 2013 i Skövde för alla Sveriges förbandsledningar och förbandskommuner kom i kväll det välkomna beskedet från Försvarsmakten att ÖB Sverker Göranson kommer göra sitt första framträdande vid Försvarskonferensen efter sin sjukskrivning.
Bland annat Expressen kom med den nyheten i kväll. Klicka här för att läsa artikeln.
Försvarskonferensen är den första i sitt slag och förutom kommuner, förbandsledningar och andra inbjudna förväntas även ett stort mediauppbåd komma till Skövde 20-21 mars. Klicka här om du vill läsa om konferensen du kommer dessutom att kunna följa konferensen via webben.
 
/Leif
 
 
Försvarskonferensen 2013, Skövde, Sverker Göranson, ÖB,
Idag tog kommunstyrelsen ett första viktigt steg för att erbjuda arbetslösa ungdomar praktikplatser i Skövde kommun. Cirka 100 nya platser i tre månaders praktikperioder. Personalutskottet och kommunens arbetsmarknadsavdelning har sedan i höstas berett frågan. Går allt i lås som planerat kommer första praktikperioden komma igång efter sommaren. På Volvokoncernens samhällsmarknadsdag i förra veckan så VD Olof Persson "ungdomsarbetslösheten är inte bara en politisk fråga, det är en samhällsfråga". Dagens ks beslut visar att kommunen är beredd att gå före och hjälpa arbetslösa ungdomar in på arbetsmarknaden, nu hoppas jag att många fler följer kommunens exempel i Skövde men också i andra delar av landet. Ungdomsarbetslösheten är ett gemensamt ansvar!
/Leif
Finlands självständighetsdag. Skövde kommun, ungdomsarbetslöshet, Lokal arbetsmarknad, Olof Persson, Skövde kommun, VD, Volvo AB, arbetsmarknaden, arbetsmarknadsavdelning, kommunstyrelse, personalutskottet, praktik, praktikplatser, ungdomar,
Hemma lite senare än vanligt och då var det kallt här hemma vill jag lova!
Sju minus ute och blåste gör att värmen snabbt går ur huset, så det blev till att försöka
elda "snabbt" vilket är lättare sagt än gjort! Men nu börjar det ta sig och jag kan
snart ta av mig ett eller två lager kläder här inne ;)
 
Måndag och ny arbetsvecka som för min del kommer att bli kort, får se vad
jag hittar på men jag kommer se till att det är varmt och skönt här inne i alla fall,
det tar alldeles för mycket energi att frysa!
 
Leif har kvällsmöte men kommer förhoppningsvis hem innan midnatt - till ett varmt hus :)
Godnatt!
~Titti
minusgrader, måndag kväll,
Även denna söndagen blev det en del gjort i skogen. Musklerna har fått jobba lite mer än vanligt, vilket känns i kväll ;)
Söndagkvällar innebär också som alltid mycket telefon och telemöte. I morgon är det personalutskott och kommunstyrelse från 9.00- cirka 16 och innan dess ett tidigt morgonmöte. Direkt efter kommunstyrelsen bär det i väg till Göteborg för möte med styrelsen för Centerpartiet i Västra Götaland. Tyvärr har tågtidtabellen från Göteborg till Skövde försämrats. Tåget som tidigare gick vid 21.30 går sedan i höstas redan kl 21.00, kanske måste det därför bli bilen i morgon :(
/Leif
Centerpartiet, Centerpartiet Västra Götaland, Göteborg, Leif Walterum, Västra Götaland, kommunstyrelse, personalutskottet, skog, skogsarbete, söndag, telefonmöte,
Vilken dag jag hade igår! Såå kul och vilka roliga människor jag träffade :)
 
Jag lovar, om du har möjlighet att komma som gäst eller vara med i något sammanhang med Ladies Circle - tacka ja (för killlar gäller Round Table)!! Perfekt om man som jag är nyinflyttad, på detta viset träffat man många nya människor :)
 
Vi var somsagt på Arena Skövde hela dagen och kvällen. Det var ett side by side-möte
vilket innebär att vi hade möte allihopa, fast Ladiesarna i ett konferensrum och killarna
i ett annat, med gemensam lunch. På eftermiddagen när våra möten hade avslutats var
det "fria aktiviteter", en del fick till Aqua Vitalis och en del gick och bowlade.
Jag passade på att gå till gymmet lite snabbt.

Sedan var det bankett på kvällen med god mat, fantastiskt sällskap,
roliga tal och bra underhållning.
 
En riktig toppenkväll med andra ord!! :)
 
~Titti
 
Ps. Ni förstår säkert att det måste vara något särskilt för att jag frivilligt ska avstå Mello-finalen! ;)
Arena Skövde, Ladies, Ladies Circle, Ladies Circle Sverige, Round Table, Round Table Sverige, aqua vitalis, bowling,
Efter den mötesfyllda veckan har jag haft en skön förmiddag i skogen med motorsågen och resten av dagen med familjen. I eftermiddag var jag med fina dottern, som är hemma på sportlov, och hälsade på hos min far o Ulla i Lidköping. Nu har även Titti kommit hem från sina Ladies och Zorro snarkar nöjt högt i soffan.
Ser fram mot en härlig söndag :)
/ Leif
Lördag, skogen, sportlov,
Här kommer jag spendera dagen och kvällen - tillsammans med måååånga ladies :)
~Titti
Arena Skövde, Ladies, Ladies Circle, Ladies Circle Sverige,
Idag så delade Centerpartiet traditionsenligt ut pris till årets kvinnliga företagare. Priset gick för första gången till tre unga entreprenörer i ett UF-företag (Ung Företagsamhet). Mottagarna hade inte en susning om att de skulle få priset vilket hölls hemligt ända fram till utdelningen. Roligt med årets prisutdelning var att det fanns så många kandidater att välja mellan.
 
Från vänster: Leif Walterum, Zeba Jarmohammad, Rebecca Andersson och Isabel Betyo
 
Motivering till Årets kvinnliga företagare 2013 i Skövde kommun :

Sverige behöver fler entreprenörer, unga som äldre, kvinnor som män, som startar företag.

 Alla företag har startats med en idé, även dagens multinationella företag har en gång startats av entreprenörer med en vilja att förverkliga sina drömmar.

För att fler ska våga starta och driva företag behövs goda exempel och engagerade entreprenörer.

 Awareness UF med Zebo Jarmohammad, Isabel Betyo och Rebecca Andersson har genom sitt engagemang och arbete visat att de är unga kvinnliga entreprenörer som arbetar självständigt, kreativt och mångkulturellt.

 Dessa tre unga kvinnliga entreprenörer är viktiga förebilder för att fler kvinnor ska ta steget att starta och driva företag. Vi önskar er lycka till som årets kvinnliga företagare i Skövde kommun och tror att ni kommer att tillhöra framtidens småföretagare.

Centerpartiet i Skövde kommun

 Priset består i en sponsring av ert företag med 2000 kronor.

/Leif

Awareness, Centerpartiet, Leif Walterum, UF-företag, Ung Företagsamhet, Årets kvinnliga företagare,
Ikväll hålls en konsert till förmån för Tjejjouren Elina i Skövde, kl. 18:30 i Kyrkans Hus
 
 
Då sitter jag bänkad :)
~Titti
8 mars, Internationella kvinnodagen, Karin Långström Vinge, Kyrkans Hus, Moa Ljung, Skövde, Svenska kyrkan i Skövde, Tjejjouren, Tjejjouren Elina,
Igår kom Leif äntligen hem, han har varit borta hela veckan och då är det tomt  vill jag lova
Fast nu när han väl kommer hem så är jag fullbokad, förstår inte hur vi får till det?
 
Igår blev det en lååång kväll (natt) med "Förening T"
och det är inte utan att jag är lite sliten nu på morgonen...
 
 
Idag, den 8 mars, är det internationella kvinnodagen
 
 
- en dag som är viktig att uppmärksamma!
~Titti
8 mars, Internationella kvinnodagen, Kulturhuset, Skövde, demonstrationståg, förening,
Sedan i måndags kväll har jag varit i Stockholm möten har följts av nya möten. Idag avslutade jag denna Stockholmsvändan med att ha arbetsutskott med Småföretagarnas A-kassa. Sedan förra sommaren har vi sett en ökning av antalet företagare som sökt arbetslöshetsersättning. Det är ännu för tidigt att säga om den senaste månadens nedgång är ett tecken på förbättring i konjunkturen, men den följer många andra tecken senaste tiden som pekar i den riktningen.
SmåA har cirka 122.000 medlemmar och de finns verksamma inom alla branscher. Förra året steg vår totala utbetalning av ersättning med drygt 15 miljoner kronor till totalt drygt 417 miljoner.
Tyvärr är det fortfarande många företagare som står utanför försäkringen, att vara medlem i en A-kassa borde vara lika självklart som att ha bilen trafikförsäkrad. Merparten av försäkringen betalas av alla via skattsedeln genom arbetsmarknadsavgiften i egenavgiften för företagare och via arbetsgivaravgiften för anställda. SmåA har som enda A-kassan uttalat att den bör vara obligatorisk för alla. Eftersom alla är med och bidrar via skattsedeln men bara de som är medlemmar i en A-kassa kan få en inkomstrelaterad ersättning. Politiskt har detta varit en död fråga de senaste åren eftersom Socialdemokraterna inte vill det av rädsla för att facken ska tappa medlemmar och Moderaterna vågar inte driva frågan då det kan skada relationerna med facken. 
Detta är tråkigt eftersom de som kommer i kläm är bland de svagaste i samhället, som just förlorat sitt arbete eller sitt företag och inte varit medlemmar i en A-kassa. Det är dags att arbetslöshetsförsäkringen blir obligatorisk, däremot har Sverige fungerande fristående A-kassor som kan fortsätta att sköta administrationen av arbetslöshetsförsäkringen.
 
/Leif
Obligatorisk A-kassa, SmåA, Småföretagare, arbetslöshetsförsäkringen,

Det blev en sen kväll igår med oväntat uppdrag för "Förening T" som gjorde att det planerade skrivjobbet för "Förening K" blev klart strax innan midnatt. Men nu är det klart såhär långt iaf! :)

Det var en aningens segt att masa sig iväg imorse, men väl på gymmet känns det ju bra!
~Titti

Gymmet, förening,
Idag deltog jag i Volvokoncernens samhällsmarknadsdag i Stockholm. Volvokoncernen är inte bara en viktig stor arbetsgivare för Sverige och de orter där man har produktion, man har också genom åren tagit och visat ett stort och viktigt samhällsengagemang.
Temat för dagen var kompetensförsörjning och VD Olof Persson inledde med att visa Volvokoncernens betydelse för Sverige. Sedan flera år har man drivit eget industrigymnasium, nytt för 2012 är att man också lanserade Volvosteget för arbetslösa ungdomar. Intresset för Volvosteget var mycket stort, 4000 sökande till de 400 platserna. Under kommande år kommer ytterligare 800 ungdomar få möjligheten att gå en såväl praktisk som teoretisk utbildning kostnadsfritt. För Volvokoncernen handlar detta om att trygga den kommande kompetensförsörjningen, den kanske viktigaste frågan för att klara industrins kommande konkurrenskraft. Fler både offentliga och privata arbetsgivare borde följa Volvokoncernens initiativ och erbjuda arbetslösa ungdomar praktikplatser och ungdomsanställningar. För som Olof Persson avslutningsvis sa, så är inte ungdomsarbetslösheten bara en politisk fråga det är en samhällsfråga. Volvosteget är Volvokoncernens bidrag, det behövs många fler
/Leif
Olof Persson, Stockholm, VD, Volvokomcernens samhällsmarknadsdag, Volvokoncernen, arbetsgivare, kompetensförsörjning, samhällsengagemang, ungdomar,
Denna arbetsveckan inleddes med att Västra Stambanegruppen hade medlemsmöte i Alingsås på måndags förmiddagen. Vid mötet diskuterade vi den åtgärdsvalsstudie som nu genomförs för Västra Stambanan och prioritering av åtgärder för att öka kapaciteten för både person- och godstrafik på banan. Som jag skrivit om så många gånger tidigare på bloggen är läget akut på Västra Stambanan och det är nödvändigt att nästa revidering av nationell infrastrukturplan innehåller kraftfulla åtgärder för att möta dagens och framtidens behov. Vi slog också fast en aktivitetsplan med olika opinionsinsatser under de kommande månaderna för att öka förståelsen hos beslutsfattare om behoven på den spårbundna länken mellan Stockholm och Göteborg. I det paketet ingår frukostmöten för riksdagsledamöter efter banan där vi ska fylla på med argumenten, aktiviteter på Almedalen mm.
 
Efter mötet i Alingsås så åkte jag vidare till Stockholm för flera dagars möten i huvudstaden. På måndag kvällen träffade jag företrädare för kommuner, länsstyrelsen, Västra Götalandsregionen och branchorganisationen Svenskt Trä för att diskutera det fortsatta samarbetet för att öka det klimatsmarta och hållbara byggandet i trä.
Vårt arbete har fortsatt under förmiddagen på tisdagen och vi har enats om att bilda ett kommunnätverk, "Trästadsnätverket"  för stadsbyggande i en biobaserad samhällsekonomi. Vi har också diskuterat en gemensam plattform mellan regioner, kommuner, näringen för att öka det klimatsmarta träbyggandet i vårt land som vi senare under våren ska presentera för landsbygdsdepartementet. 
 
Eftermiddagen och kvällen har jag tillsammans med Krokoms kommunalråd Maria Söderberg ägnat i riksdagen för att informera om nuläget kring undersökningstillstånden och prospekteringarna för uranletning i Västgötabergen och Storsjöbygden i Jämtland. Bra diskussioner i en för våra områden mycket angelägen fråga.
 
I morgon onsdag så deltar jag i Volvo AB samhällsmarknadsdag i Stockholm, ska bli intressant att lyssna till konjunkturbedömningar mm för numera världens största lastbilstillverkare. Idag kunde vi läsa om positiva nyheter för Skövdefabriken i Skaraborg Läns Allehanda, de bemanningsanställda som under hösten fick lämna Volvo AB har i stor utsträckning tagits tillbaka. Ska bli mycket intressant att höra vad VD Olof Persson har att säga om framtiden i morgon.
Klimatsmart, Maria Söderberg, Träbyggande, Volvo AB, Västra Stambanan,
...nya naglar!
 
 
För övrigt måste jag säga att måndagkvällar är den absolut sämsta dagen att träna på gymmet! Efter helgen vill alla träna, vilket innebär att vi är många som ska trängas... Nej jag tror mer på morgonträning jag! Så tillbaka till planen och starta dagen på bästa sätt :)
 
~Titti
måndag, måndag kväll, nagellack, nagelmålningar, naglar, träningspass,
Ja igår överraskade jag Leif med biljetter till Skönheten & Odjuret på Skövde stadsteater.
Det var en fantastisk föreställning och Agnes Duvander som spelar Belle,huvudrollen, var outstanding - hon kan vara en stjärna på vilken musikal som helst!!
 
 
Väl hemma hade jag fixat med annat smått & gott,
det var skönt att äntligen få en kväll tillsammans med min man
 
Idag har jag varit i Göteborg hela dagen, dessvärre inomhus, så jag har mest njutit så av det fina vårvädret när jag susat fram över landskapet på tåget :)
~Titti
Agnes Duvander, Göteborg, Skönheten & Odjuret, Skövde Stadsteater, musikal,
Det har varit en fullspäckad arbetsvecka, jag har haft fullt program varje dag från ca 7.00 till ca 22.00 måndag-fredag. När jag i morses åkte på lördagsmöte i Vara så Titti till mig att vara ombytt och klar 17.20 för en överraskning.
Det visade sig att överraskningen gick till Skövde Stadsteater och musikalen Skönheten och Odjuret.

En fantastisk föreställning, otroliga scenkläder och bra rekvisita. Agnes Duvander som skönheten har en röst i klass minst med Helen Sjöholm, ensamblen består av många lokala stjärnor som står sig väl mot etablerade riksstjärnor. Tre vill jag nämna särskilt: min gamla goa CUF kompis Niclas Johansson som spelade Lumiere, vännen Flemming Mouritsen som spelade Maurice (skönhetens pappa), Louise Bogren som var så kul att se på scen, fortsätt med det Lollo!
Skövde kan och har fantastiska förmågor. I pausen träffade vi också gamla vänner som vi ser alldeles för sällan. Överraskningen fortsatte hemma med en riktigt fantastiskt god middag med älgstek. Jag har en underbar fru!
Detta är Kärlek och Politik när den är som bäst :)
/ Leif
God morgon :)
 
 
Jag har en dag/helg fulltecknad av roligheter framför mig,
hoppas att Du också får en bra helg!
~Titti
Dobermann, busig dobermann, dobermann, hundleksak,
Det har varit strul på sidan ett tag, återstår att se när detta meddelande publiceras...
 
Jag hade en mycket trevlig kväll igår, en vän som kom på middag och "surr".
Zorro fick leksak som han roade sig med heeela kvällen - alla nöjda.
Tyvärr hann inte Leif komma innan besöket åkt, men han möttes av en glad hund iaf :)
 
Och nu är det fredag och vi går med stora kliv mot helgen!
(jag tänker använda stora delar av den att sova...)

(bild från google)
 
~Titti
Fredag, Helg, TGIF, TGIF Thank God It´s Friday,