-Leif- Ljusning för småföretagen?

0kommentarer

Sedan i måndags kväll har jag varit i Stockholm möten har följts av nya möten. Idag avslutade jag denna Stockholmsvändan med att ha arbetsutskott med Småföretagarnas A-kassa. Sedan förra sommaren har vi sett en ökning av antalet företagare som sökt arbetslöshetsersättning. Det är ännu för tidigt att säga om den senaste månadens nedgång är ett tecken på förbättring i konjunkturen, men den följer många andra tecken senaste tiden som pekar i den riktningen.
SmåA har cirka 122.000 medlemmar och de finns verksamma inom alla branscher. Förra året steg vår totala utbetalning av ersättning med drygt 15 miljoner kronor till totalt drygt 417 miljoner.
Tyvärr är det fortfarande många företagare som står utanför försäkringen, att vara medlem i en A-kassa borde vara lika självklart som att ha bilen trafikförsäkrad. Merparten av försäkringen betalas av alla via skattsedeln genom arbetsmarknadsavgiften i egenavgiften för företagare och via arbetsgivaravgiften för anställda. SmåA har som enda A-kassan uttalat att den bör vara obligatorisk för alla. Eftersom alla är med och bidrar via skattsedeln men bara de som är medlemmar i en A-kassa kan få en inkomstrelaterad ersättning. Politiskt har detta varit en död fråga de senaste åren eftersom Socialdemokraterna inte vill det av rädsla för att facken ska tappa medlemmar och Moderaterna vågar inte driva frågan då det kan skada relationerna med facken. 
Detta är tråkigt eftersom de som kommer i kläm är bland de svagaste i samhället, som just förlorat sitt arbete eller sitt företag och inte varit medlemmar i en A-kassa. Det är dags att arbetslöshetsförsäkringen blir obligatorisk, däremot har Sverige fungerande fristående A-kassor som kan fortsätta att sköta administrationen av arbetslöshetsförsäkringen.
 
/Leif
Obligatorisk A-kassa, SmåA, Småföretagare, arbetslöshetsförsäkringen,

Kommentera

Publiceras ej