Det har hunnit bli några arbetspass med röjsågen hittills under hösten. Det är en spännande tanke att en del av de små granplantorna som blir kvar kommer vara virke åt någon som bygger om cirka 75 år.

Den växande biomassan binder koldioxid, ett aktivt skogsbruk bidrar positivt till miljön.
På det personliga planet så ger vår skog och arbete med röjsåg och motorsåg ett omväxlande kroppsarbete till veckornas mötesagendor.
/Leif
Idag så medaljerades soldaterna ur Avvecklingstyrkan 03, Afghanistan vid en fin och högtidlig ceremoni i Skövde. Det skedde i närvaro av ett stort antal anhöriga, vänner och soldatkollegor, Skövdes kommunledning och tal av Försvarsminister Karin Enström.
Som svensk så känner jag en stor stolthet för de stora insatser som svenska soldater gjort och fortsatt gör, om än i minskad omfattning, för fred och demokrati i Afghanistan, ett av världens fattigaste och farligaste länder. Sakta så går demokratiseringen framåt även om hotet alltid finns närvarande.
Försvarsminister Karin Enström och General Bengt Andersson höll tal till soldaterna och de anhöriga. De anhöriga är lika viktiga för att uppdraget ska fungera i utlandsmissionen betonade båda talarna.
/Leif
Afghanistan, Avvecklingsstyrkan 03, Försvarsminister, Karin Enström, Medaljering, Soldater, T2,
Häromveckan läste jag ut Hans Koppels bok Kom ska vi tycka om varandra.
 
"Anna Stenberg har en tillfällig affär med en ung man när hon är på konferens. Men det är något med honom som inte stämmer och snart är hela hennes tillvaro hotad."
 
 
Den är ungefär som filmen "Farlig förbindelse" fast ombytta roller, utan kokande kanin,
men med mer "slashing"...
 
Mitt betyg: TTTT
 
~Titti
Bok, Farlig förbindelse, Hans Koppel, Kom ska vi tycka om varandra, bokrecension, recension,
I kväll möttes då Centerledaren Annie Lööf och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin för landsbygdsdebatt på Närebo Gårdsbutik utanför Lidköping. Den första av två landsbygdsdebatter mellan de två ute i landet.
 
Pascal Tschibanda skötte som vanligt moderatorjobbet alldeles utmärkt!
 
Jobbtillväxt och de små företagens betydelse för landsbygdens utveckling lyftes flera gånger under debatten av både Annie Lööf och Gustav Fridolin. Vid en första anblick så var inte nyanserna särskilt stora men vid en något djupare betraktelse är skillnaderna betydligt större.
Viljan att bryta oljeberoendet förenar också, men när vi kommer till vilket sätt det ska finansieras så upphör likheterna.
Den stora skiljelinjen går i hur partierna vill få Hela Landet att utvecklas. Miljöpartiet vill lösa det mesta med höjda skatter i kombination med förbud, Centerpartiet vill med stimulanser, innovation och tillväxt skapa utveckling på landsbygden. Här är några av de förslag Miljöpartiet vill genomföra som slår direkt mot landsbygdens utveckling: 
- Högre produktionsskatter för bonden
- Återinförande av bland annat slaktavgiften
- Höjda arbetsgivaravgifter för landsbygdens företag att anställa unga
- Extra straffavgift för bilägare
I dag så släppte Centerpartiet en rapport som heter "Landsbygdsbluffen" den visar vad som döljs bakom de andra partiernas landsbygdsretorik. Centerpartiet har stått upp för och drivit landsbygdens frågor allt sedan partiet bildades för drygt 100 år sedan.
Miljöpartiet och även en del av de andra partierna försöker göra sig till landsbygdens förespråkare. Centerpartiet välkomnar att allt fler vill diskutera hur Hela Landet ska leva, men när vi kommer till verkstaden så är Centerpartiet outstanding. Det syns inte minst i de centerstyrda kommunerna och hur utvecklingen backat när Miljöpartiets inflytande ökat.
Debatten var trevlig och jag hoppas att landsbygdsfrågorna har kommit för att stanna i den politiska debatten under supervalåret 2014.
 
/Leif
   
Annie Lööf, Gustav Fridolin, Jobb, Landsbygd, Landsbygdsdebatt, Närebo Gårdsbutik, Pascal Tshibanda, Tillväxt,
Igår kväll hade jag en riktigt rolig kväll! Privat håller jag i procesutveckling i föreningar, organisationer m.fl. emellanåt. Igår gjorde jag det på Högskolan i Skövde, tillsammas med min vän Tove . På plats fanns deltagarna i Mentorprogrammet och de bjöd verkligen på sig själva! Tiden var knapp (i vanliga fall brukar vi hålla på en halv/heldag vid våra processutvecklingsuppdrag), eftersom vi inte skulle överskrida den tiden de brukar ha på sina träffar. Men om man är effektiv, positiv och bjuder på sig själv går det bra och igår kväll var det sannerligen inget fel på kreativiteten! :)
 
Har du hört om Mentorprogrammet! Riktigt spännande, du kan läsa om det här !
Tänk om jag hade haft en mentor när jag studerade, det hade varit värt mycket!
 
Gårdagkvällens processledare (som avtackades med en fin "kloka-tankar-bok"):
 
 
 
Föreberedelsetiden har varit utspridd på några veckor, nu är det mer intensivt arbete som vi utför på kvällarna för att bli färdiga och överlämna dokumentationen till våra uppdragsgivare.
Så jag räknar med en flitig helg! ;)
 
~Titti
Högskolan i Skövde, Mentorprogrammet, Titti Walterum, Tove Wold-Bremer, föreningar, organisationer, processledare, processutveckling,
På torsdag klockan 18.00 möter Centerpartiets ledare Annie Lööf Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i en debatt på Närebo utanför Lidköping. Miljöpartiet tävlar med Centerpartiet om att vara landsbygdens bästa parti, men vid en närmare granskning är det knappt ens en dålig kopia Miljöpartiet är.
 
Foto Scanpix
 
Centerpartiet har ett genuint engagemang och förståelse för landsbygdens frågor. Det var de ojämlika villkoren på landsbygden som ledde till att Bondeförbundet en gång bildades. Under 1900-talet var det Bondeförbundarna sedermera Centerpartisterna som ledde moderniseringen av landsbygden. Oftast hämtade man kraften i de kooperativa lösningarna, antingen i form av ekonomiska föreningar eller samfällighetsbildanden, så elektrifierades landsbygden, så stärktes det finmaskiga vägnätet, så skapades avsalu för lantbrukets produkter.
 
När nu Miljöpartiet med förenklad retorik tar upp kampen om landsbygdens väljare blir det ihåligt. Inte minst blir detta extra tydligt när man ser på äganderättsfrågorna. Miljöpartiet är det parti som mest av alla vill införa restriktioner för brukande av jord och skog, de skyddsmiljöer som man vill konservera är skapade av brukande bondeförbundare, utan det aktiva brukandet av jorden och skogen försinnner också det skyddsvärda. Det underliga är att Miljöpartiet inte ser detta sammanhang. Centerpartiet ser det aktiva brukandet av bonden som en förutsättning för den biologiska mångfalden, Miljöpartiet jagar den brukande bonden.
 
Miljöpartiet vill med ytterligare skatter och piskor försvåra möjligheterna att verka och bo på landsbygden. Är det så man gör landsbygden mer attraktiv? Centerpartiet vill underlätta byggnation, möjliggöra att bygga mer strandnära, ha höga skatteavdrag och ser bilen som en förutsättning för landsbygdens framtid. Miljöpartiet älskar att jaga bilarna och ägarna till dem, Centerpartiet fokuserar i stället på att jaga utsläppen och inte bilägarna.
 
På rovdjurspolitikens område så är Miljöpartiet det totalt urbana partiet. Centerpartiet vill att Sverige själva ska få besluta om vår rovdjurspolitik utan att EU lägger sig i. Centerpartiet vill ha mer jakt på vargen för att skydda lantbrukets husdjur, Miljöpartiet vill ha mer varg och begränsa jakten och med det straffa djurägare och boende på landsbygden. I Miljörpartiets värld har en varg ett högre värde än mäniskors trygghet och välbefinnande, i Centerpartiets Sverige är det tvärt om.
 
När nu Miljöpartiet är med och styr Västra Götalandsregionen så konstaterar jag att Miljöpartiet bromsar övergången till fossilfria bränslen. När Skaraborgs kommuner med Centerpartiet i spetsen velat öka andelen fossilfria drivmedel i kollektivtrafiken för att klara målen som Västra Götalandsregionen  själva beslutat så är Miljöpartiet med och stoppar en sådan utveckling.
 
Detta är några av många exempel på skillnaden mellan Centerpartiets och Miljöpartiet politik. Om Miljöpartiet ens ska kunna inta rollen som en dålig kopia av Centerpartiet är det faktiskt dags för Gustav Fridolin och hans Miljöpartister att ändra inställning i många frågor, rovdjurspolitiken, äganderätten, synen på bilen för att nämna några.
 
Landsbygden brottas med många problem, samtidigt som landsbygden har många möjligheter för framtiden. Ett starkare Centerparti i nästa val är bästa garanten för en levande landsbygd och livskraft i Hela Landet! Centerpartisterna tände ljuset, Miljöpartisterna kommer att släcka det för gott. 
/Leif
  
 
   
Annie Lööf, Centerpartiet, Debatt, Gustav Fridolin, Landsbygd, Miljöpartiet, Närebo, Rovdjurspolitik, Äganderätt,
Under ett antal intensiva timmar under måndag och tisdag så arbetar kommunledningen i Skövde tillsammans med det lokala näringslivets samarbetsorgan "Näringslivsforum" för att göra Skövde till en än bättre plats att verka i. För snart fyra år sedan så formaliserade Skövde kommun vårt samarbete med Näringslivsforum i ett unikt samverkansavtal. Ett samarbetsavtal där vi bejakar våra olika roller men med en tydlig ambition att tillsammans driva utvecklingsfrågorna framåt.
Att i viktiga utvecklingsfrågor lyssna in och i möjligaste mån skapa samsyn mellan politik och andra aktörer i samhället är viktigt och ger utvecklingskraft. I Skövde finns en tydlig och uttalad politisk ambition att stärka näringslivsklimatet. Jag ser fram emot fortsatta och bra diskussioner på tisdagsförmiddagen, för att Skövde ska bli en än bättre plats att leva bo och verka i.
/Leif
Näringslivsforum, Näringslivsklimat, Samarbete, Skövde,
Vi må sakna snön men nog är det vinter nu! Kallt som attan både inne och ute! På min padda har jag en bra app som dels talar om hur många grader det är ute, men även hur många grader det KÄNNS som, vilket inte alltid är samma sak... :)
 
 
Här hemma är det 14 grader det känns kallare men nu börjar jag äntligen få upp temperaturen efter idogt eldande. Tur att jag har en varmblodig vovve som mer än gärna utgör täcke i soffan! ;)
 
~Titti
Åter hemma efter en intensiv helg :)

Jag har spenderat helgen i Lundsbrunn tillsammans med "Föreningen",
vi har jobbat på mycket bra och varvat det med härliga samtal och fantastiskt umgänge,
älskar att få energi på detta sätt!!
 
Ikväll har vi gått igenom slingorna för utebelysningen. Konstigt att det alltid är några som går sönder i lådorna under året? Nu har jag iaf skrivit lista på vad jag behöver införskaffa igen för att få till den riktigt fina adventskänslan. Det är så vackert med utebelysningen som möter en när man kommer hem från jobbet, då kan vi verkligen snacka hemtrevnad :)
 
Pga. min "föreningshelg" hade jag inte möjlighet att besöka Stad i ljus i år,
men lyckligtvis fanns det ljus i Lundsbunn också! ;)
 

Och till nästa helg här hemma med :)
~Titti
Lundsbrunns Kurort, stad i ljus, utebelysning,
På fredagen samlades skaraborgs 15 kommuner och Västra Götalands regionen i Hjo för en dag fylld av inspirerande seminarier och föredrag kring folkhälsa, som ett led för att nå målet att "Invånarna i Skaraborg ska ha Sveriges bästa hälsa år 2020". På 1970 och 80-talet var skaraborg en föredöme med att arbeta förebyggande. Nu är det dags att återta den tätposition som Skaraborg en gång hade.
Ett antal parallella semianrier arrangerades under eftermiddagen. I ett av dem handlade om Skövdes arbete med en folkhälsostrategi, som ett av de viktigaste verktygen att nå Skövdes Vision 2025.
 
På Skövdes seminarium så betonade jag tillsammans med Folkhälsoplaneraren Inger Hannu vikten av att både den politiska ledningen och tjänstemannaledningen tar lead i folkhälosarbetet. Ett framgångsrikt folkhälsoarbete kan inte föras av ett folkhälsoråd, det måste vara en del av all verksamhet. En av alla frågor Centerpartiet i Skövde drev i framtagandet av Alliansens programförklaring var just att Folkhälsa skulle vara ett av de tre politikområden som ska genomsyra all verksamhet under denna mandatperioden. De andra två är jämställdhet och mångfald..
Gabriel Johansson ordförande i Skövde Ungdomsforum deltog också i seminariet och presenterade hur Skövde valt att satsa på att öka ungas inflytande med gott resultat. Skövdes utveckling på ungdomspolitikens område är jag som kommunalråd och tidigare ansvarig för ungdomsfrågorna mycket glad och nöjd med.    
Den stora föreläsningen kring folkhälsans betydelse för en Hållbar utveckling hölls av Hans Abrahamsson 
freds och utvecklingsforskare på Göteborgs Universitet. Han var en stor inspiratör under dagen, det är alltid så intressant att lyssna till forskare som vågar utmana och tar ut svängarna. Han berörde bland annat skillnaden i livslängd som är 6-7 år beroende på de sociala förhållanden man lever i. Enligt WHO rapporter är just de sociala förhållandena mest avgörande för hälsa, välbefinnande och livslängd. Hans föredrag borde varenda politiker höra, kanske skulle vi politiker som då anser folkhälsofrågorna vara en del av och en förutsättning för samhällsutvecklingen få mer gehör!
/Leif
 
 
 
Bäst hälsa, Folkhälsa, Folkhälsokonferens, Gabriel Johansson, Hans Abrahamsson, Hållbar tillväxt, Inger Hannu,
I kväll var jag inbjuden att vara stämmoordförande på LRF Ungdomen Skaraborgs årsmöte, som altid en mycket trevlig tillställning med många närvarande medlemmar följt av bra diskussioner och stort engagemang.
Mot slutet av stämman överraskades jag totalt, när Skaraborgs ordföranden Oskar Ekström meddelade att jag var årets mottagare av LRF Ungdomen Skaraborgs "Medlemspris".
Motiveringen lyder:
Leif har varit ett gott stöd och inspirerat och peppat ungdomen inför
stämmor i så väl LRF Skaraborg och Västra Götaland och lärt oss
om spelet och gången på en stämma.
Leif var också en mycket värdefull kraft bakom projektet Young Farming
med sin erfarenhet från liknande konferenser, sedan sin tid som ordförande
i LRF Ungdomen riks och sina goda kontakter och uppmuntrande
ord för Skaraborgs LRF-ungdomar.
 
Mitt hjärta klappar extra och kommer alltid att göra det  för LRF Ungdomen. Jag fick förtroendet att vara med 1990 och då starta vad som idag är en av Sveriges största ungdomsorganisationer med 18000 medlemmar i åldern 16-35 år. Under hela 1990-talet satt jag i riksstyrelsen, de sista fyra åren som riksordförande, med förtroendet att driva unga landsbygdsföretagares och landsbygdsungdomars intresse på både nationell och Europeisk nivå.
 
Att se nya unga människor komma in i LRF Ungdomens verksamhet är så stimulerande. LRF Ungdomen är en inflytelserik ungdomsorganisation. I mitt tacktal så uppmanade jag LRF Ungdomen att fortsätta vara en blåslampa på LRF och delta aktivt i samhällsdebatten genom att vara en spjutspets i framtidsfrågorna.
Stort tack LRF Ungdomen, för den finaste utmärkelsen man kan få "Medlemspriset" det värmer länge :)
 
/Leif
 
LRF, LRF Ungdomen, Medlemspris, Oskar Ekström, Stämma, Ungdomsorganisation,
Planen var att gå på Kulturnatt och stad i ljus.
 
 
Men jag låg efter i förberedelsearbetet inför utvecklingshelgen med "Föreningen"
så istället blev jag kvar hemma framför datorn. 
 
Tur att jag fick lite ljus till mig igår kväll! Såå fint :)
 
~Titti
Skövde, Skövde kulturhus, julbelysning, kulturnatt, stad i ljus,
Idag har jag haft nöjet att presentera en riktigt positiv och efterlängtad nyhet. Frågan om shuttlebuss mellan Skövdes stora handelsområden Stallsiken, Norrmalm och City har diskuterats till och från under många år. Centerpartiet har haft frågan med i de senaste två valprogrammen. När frågan väcktes om möjligheten till gratis parkering i centrum in för julhandeln så väckte jag åter frågan om gratis shoppingbuss mellan de stora handelsområdena som ett mycket bättre alternativ till gratis parkering i centrum. Denna gången fick frågan gehör och under de fyra adventshelgerna kommer den ordinarie linje 6 i stadstrafiken som trafikerar de aktuella handelsområdena att gå gratis. Dessutom fördubblas turerna till 15 minuters trafik. Klicka här för att läsa SLA rapportering om nyheten.
Foto Rune Johansson SLA
 
Idag släpptes nyheten som beslutades på kommunstyrelsens arbetsutskott under onsdagen genom en presskonferens på den aktuella linje 6. De gratis bussarna är ett samarrangemang mellan Skövde kommun, Next Skövde och Skövde Cityförening. Bussarna innebär att man som tillresande till Skövde kan välja att åka bussen mellan handelsområdena istället för att köra bilen, bra för miljön och för shopparna samtidigt som det underlättar framkomligheten i staden.
Klicka här och läs och lyssna till Skövde Nyheters rapportering och inspelning från pressinformationen.
 
/Leif
 
Gratis buss, Julhandel, Next Skövde, Shopping, Shuttle, Skövde, Skövde Cityförening,
JaG tog med mig en kompis och bjöd på en kopp rykande het (och väldigt god!) soppa!!
 
 
 
Grytan hålls kokande ;)
 
~Titti
Frälsningsarmén, Majoren, Skövde, soppa, stad i ljus,
Alltså föreställningen jag var på i tisdags, Timber, det var bland det bästa jag har sett!!
 
Det var skönsång på franska, härliga takter och överrrasknade dans. Akrobatiken var utan dess like, hela tiden med överraskningar och så framför allt: komiken! Det var så roligt och underfundigt, skämten haglade (inte i ord men i utspel) och  publiken skrattade högt :)
 
 
Det var däremot inte överrasknade att ensamblen belönades av stående ovationer
av en fullsatt salong, för det förtjänade de!!
 
Mitt betyg: TTTTT
 
~Titti
Så var den då här, glädje för en del förtret till andra:
Årets första snö!
 

~Titti~
snö,
På dagen arbetsutskott med kommunstyrelsens arbetsutskott så behandlades flera stora och viktiga frågor på sin väg mot kommunfullmäktige här är några av dom:
- Ska Skövde nå målen och ambitionerna i Vision 2025 så behövs växtkraft i hela kommunen. För första gången är Skövde kommun på väg att anta ett omfattande landsbygdsprogram. Programmet innehåller många åtgärder och berör frågor som för en centerpartist är välbekanta. Det handlar om att möjliggöra mer byggnation på landsbygden och i de mindre samhällena, samlingslokalernas betydelse, fortsatt kommunalt stöd till landsbygdens finmaskiga vägnät, kommunal service i ytterområdena, satsning på grön omställning, näringslivsutveckling, fiberutbyggnad mm. Det är en stor styrka att i det fortsatta arbetet ha ett landsbygdsprogram som kommunfullmäktige antagit, nu kör vi!
- En annan stor fråga på ksau var att Skövde som en av de sista kommunerna bolagiserar vårt elnät i staden. Genom bolagiseringen kommer det frigöras 160 miljoner, välkomna pengar som behövs för att minska lånebehovet till stora och viktiga investeringar inte minst inom välfärdssektorn de kommande åren.
- Skövde kommun ökar satsningen på det förebyggande och viktiga folkhälsoarbetet genom att skjuta till ytterligare 5 kronor per invånare, genom detta ökar också Västra Götalands Regionen sitt bidrag med lika mycket. Den totala verksamhetsbudgeten för folkhälsa kommer från 2014 att uppgå till drygt 1,5 miljoner kronor.
 
I kväll har jag också haft mitt första möte med de finska föreningarna i Skövde kommun. Jag kommer fortsättningsvis att vara ansvarig politiker för det finska förvaltningsområde som Skövde kommun är sedan något år tillbaka. I Skövde ökar gruppen äldre födda i Finland snabbt, en utmaning för äldreomsorgen som kommer kräva mer finsktalande personal.
 
/Leif
 
Finskt förvaltningsområde, Landsbygd, Landsbygdsprogram, Vision 2025,
Efter en mötesdag som spänt över många politiska frågor har jag i kväll vinterutrustat bilen med dubbdäcken inför vinterns första snö som utlovas natten till torsdag.
Alltid skönt när dom väl är på.
För säkerhets skull så är också schaktbladet kopplat, i väntan på snön som ska röjas.
I morgon kväll återstår bara en liten detalj att få upp de sista snökäpparna på vägsamfälligheten, sen är även Titti och jag redo för snö och vinter. Fast för oss har nedräkningen redan börjat till våren, en årstid som hos oss båda står betydligt högre i kurs än vinter och snö.
/Leif
 
  
 
Snö, dubbdäck, vinter,
Kommer ni ihåg hur jag vann en teaterbiljett i Skövde Teaterförenings lotteri
under årets Friskvårdens dag?
 
Ikväll är det dags, jag ska gå och se Timber! spännande :)
 
"En fantastisk föreställning där man lätt kan föreställa sig att händelserna utspelar sig
i ett skogshuggarläger. Publiken kommer att få se de mest häpnadsväckande
akrobatiska konster där yxor, sågar och knivar virvlar i luften och kommer till
användning på de mest sällsamma - och våghalsiga - sätt!"
 
 
Återkommer och berättar vad jag tyckte :)
~Titti
Cirque Alfonse, Friskvårdens dag, Skövde teater, Timber, skövde teaterförening,
Lite då och då köper jag på mig pocketböcker som verkar vara intressanta, och lägger dem på hög. Oftast lyssnar jag på mina böcker till och från jobbet och hemma när jag lagar mat ett pysslar och donar. Men på semester brukar jag plöja igenom dem rätt snabbt. Så det har blivit några böcker den senaste tiden. Några av dem tänkte jag tipsa om och här kommer första boken:
Ett stulet liv
 
 
Just det här att det är en sann historia gör den extra spännande och också extra otäck. Det här är så långt ifrån en feel good-bok man kan komma, vilket man bör vara medveten om innan man börjar läsa. Hon bestals sitt eget liv, men nu som vuxen äger hon det själv.
 
Mitt betyg: TTTT
 
~Titti
Bok, Boktips, Ett stulet liv, Jaycee Dugard, bokrecension, pocketbok,
I en intervju i söndagens Svenska Dagbladet så verkar Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson vara beredd till det mesta för att nå inflytande efter valet 2014. Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti, hela partiets existensberättigande handlar om det. I intervjun öppnar Åkesson för samarbete efter valet med såväl det rödgröna regeringsalternativet som Alliansregeringen genom att tillfälligt tona ner SD invandringspolitik. 
Sverigedemokraterna är ett oppositionsparti och ska förbli det, det har också varit det gemensamma svaret från övriga oppositionen och regeringspartierna på dagens utspel. Det är också så som jag ser på Sverigedemokratena i Skövde efter kommunvalet nästa år. För mig och Centerpartiet är ett samarbete med  Sverigedemokraterna uteslutet efter nästa års val i Skövde. Det är också lika uteslutet att bilda ett minoritetsstyre efter valet och vara beroende av hoppande majoriteter.
Sverige styrka är att vårt land har byggts av människor från olika kulturer, i en alltmer globaliserad värld och som ett exportberoende land är invandringen en förutsättning för att klara framtida kompetensförsörjning och hålla positionerna på världsmarknaden. I kommunerna står vi inför stora behov av arbetskraft under de kommande årtiondena när antalet pensionsavgångar ökar stort, invandring kommer vara en förutsättning för att möta efterfrågan på välfärdstjänster. Centerpartiet vill fortsätta att bygga ett samhälle där alla människor har lika värde och rättigheter, det sker bäst genom att Sverigedemokraterna förblir i opposition.
/Leif
 
Vilken dag det har varit! Jag älskar hösten!!
För man kan väl knappast kalla det det vinter när det är 10 grader varmt,
även om det är i november?!
 
 
Leif och hunden tog sig en tur till skogen medan jag satte mig för att komma ikapp med lite grejer på datorn. När de kom tillbaka satte vi oss vid husväggen och fikade.
 
 
Kändes som om det var vårsol vi njöt utav, inte värmande höstsol :)
 
 
Resten av dagen har Leif donat i trädgården och slitigt med veden.
På kvällen lagade jag en av Leifs älsklingrätter: Älgstek.
Till och med jag måste säga att det blev riktigt lyckat, vi har tur som har
en skicklig skytt i familjen som förser oss med kött och Zorro med ben! ;)
~Titti
höst, höstsol, november,
I går kväll samlades ett hundratal Skaraborgska Centerpartister för att fastställa valsedlarna för riksdag och regionvalet 2014. Intresset att deltaga på stämman var stort och extra stolarna fyllde kommunfullmäktigesalen i Lidbeckska huset Lidköping.  
Distriktsordförande Gunilla Druve Jansson öppnade stämman och tag sats för ett lyckat val 2014.
Riksdagslistan toppas av en stark duo med nuvarande riksdagsledamoten Ulrika Carlsson i topp med det tidigare populära Skövde kommunalrådet Anders Flanking, numera statssekreterare hos miljöminister Lena Ek som tvåa. Själva har jag plats fyra och tänker med min lantbruks och företagarbakgrund ta debatten med såväl Mp och M om vem som har den bästa politiken för landsbygden och vem som är bäst på att stärka de gröna näringarnas konkurrenskraft.
Regionlistan toppas av nuvarande regionfullmäktigeledamoten Gunilla Druve Jansson med Falköpings avgående kommunalråd Ulf Eriksson som stark tvåa. Ulrika Johansson från Skövde har plats 6 på listan och jag själv har plats 8. Centerpartiet har en viktig roll att spela i regionpolitiken, det finns mycket mer att önska efter det  nuvarande kaotiska styret med Mp,S och V under denna mandatperioden. På område efter område inte minst när det gäller regionalutveckling och miljöpolitik där har formligen regionen backat sedan Miljöpartiet kom till makten. Inom Hälso och Sjukvårdspolitiken finns också mycket att göra inte minst för att stärka primärvården och psykiatrin.
I Skövde pågår just nu Centerpartiets medlemsomröstningen till kommunvalet, jag har lovat att ge järnet för att Centerpartiet i Skövde ska behålla och stärka vår starka position i Skövde. Att vara kommunalråd är både spännande och utmanande, ingen dag är förutsägbar eller den andra lik, det är det som jag gillar mest i uppdraget att göra Skövde till en än bättre plats att leva och bo i med Centerpolitik!
 
/Leif
  
    
Anders Flanking, Centerpartiet, Gunilla Druve Jansson, Skövde, Ulf Eriksson, Ulrika Carlsson, Ulrika Johansson, Walterum,
Även Instagram har varit på undantaget under veckan som har gått. Men nu på tåget hem passade jag på att ta ett kort (i motljus så det ser ut som i skymning fast det är mitt på dagen):
 
 
Snart är jag precis där jag vill vara ❤
~Titti
Jag bara måste tipsa om en jättebra app:
Bonde på köpet
 

Du scannar helt enkelt in streckkodan på din vara, så får du reda på om den kommer från en svensk bonde eller ej. Tummen upp lr ner - satsa på våra svenska bönder! ;)
 
~Titti
app, bonde på köpet, mobilapp, svensk bonde, svenska bönder, tips,
Sitter och tittar på  SVTs landsbygdsdebatt mellan landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) och Gustaf Fridolin (Mp). Det som är intressant med debatten är egentligen inte innehållet i debatten utan att just själva debatten handlar om landsbygden. Det har inte hänt sedan Torbjörn Fälldins 1970-tal att landsbygdsfrågorna debatteras så mycket som de gör nu.
Landsbygdens avfolkning har pågått i Sverige sedan industrialiseringen påbörjades, antalet sysselsatta i lantbruket har minskat drastiskt de senaste 25 åren och de betande mularna som är förutsättningen för det unika öppna landskapet blir allt färre med konsekvensen att buskagen och skogarna breder ut sig.
Samtidigt finns det en annan sida av myntet där landsbygden är förutsättningen för den nödvändiga gröna klimatomställningen om inte jorden ska gå mot en total kollaps. De gröna jobben, produktionen av framtidens energi, skog, vindkraft, biogas och andra bränslen finns på landsbygden. Framtidens klimatsmarta byggande kommer ske i trä, oslagbart byggnadsmaterial sett i ett livscykelperspektiv.
Ska omställningen till ett hållbart samhälle fungera så krävs fungerande bredband också på landet, fungerande telefoni, service, skolor mm. Centerpartiet har i Alliansregeringen åstadkommit mycket i förhållande till partiets storlek, inte minst satsningen på bredband som är enorm, landsbygdsprogrammet, Matlandet, Skogsriket, stöd till innovation och utveckling, ökat stöd till finmaskiga vägnätet är några av alla de andra viktiga satsningar som skett sedan 2006.  
Även lokalt i Skövde har Centerpartiet drivit mycket landsbygdsfrågor, 12 miljoner i kommunal satsning för att snabbba på den nödvändiga utbyggnaden av bredband, en resursfördelningsmodell som stärker landsbygdens skolor, satsningar för äldre med trygghetsbostäder, byggande av nya förskolor mm.
Regeringens satsningar som gjorts på Centerpartiets initiativ är bra men det behövs mer för att vända utvecklingen. På många håll i landet sker en fantastisk utveckling på landsbygden drivet av eldsjälar och duktiga entreprenörer de behöver all uppmuntran man kan få.
En sak som är säker är att ska landsbygdens långa och negativa trend vändas så kommer det inte ske med Miljöpartiets politik. Mp politik som troligtvis skulle bli en S, MP regerings politik innebär, höjda skatter på drivmedel, höjda skatter för jord och skogsbruket, osäkerhet kring fortsatta pengar för bredbandsutbyggnad, osäkerhet kring jordbruks- och livsmedelspolitiken, stor vargstam före människors trygghet på landsbygden, inskränkningar i äganderätten mm.
Centerpartiet vill mer för att stärka landsbygden och ska det ske är enda möjligheten ett starkare Centerparti i en omvald alliansregering. Alternativet som landsbygdsboende med en i många stycken landsbygdsfientlig politik från Mp och S förskräcker.
Landsbygdsfrågorna kommer avgöra nästa års riksdagsval, det regeringsalternativ som vinner landsbygdens väljare kommer vinna regeringsmakten.
 
/Leif
     
Centerpartiet, Eskil Erlandsson, Gustaf Fridolin, Landsbygden, Miljöpartiet,
För min del är jag busy busy busy med annat just nu, så bloggen ligger på undantag fram till helgen!
 
Men jag kan berätta att jag idag har sett årets första julskyltning! Oj hänger inte riktigt med i att det snart är jul? Om två veckor firar vi första advent!
 
 
 
Mysigt :)
 
~Titti
Har i kväll försökt att hitta en lämplig rutt för en enkelresa på nätet, fantastiskt bra med all information som finns, men så frustrerande det kan vara när det helt enkelt bara blir för mycket info! I kväll gick jag bet och får ta nya tag i morgon. Normalt är det Titti som brukar sköta det mesta av bokande och inte jag och det spelar säkert in också. 
Min onsdag har varit som de allra flesta onsdagar, full av möten, idag från 08.00-21.00, förmiddagsfikat blev kombineret med en tjänstemannaavstämning, lunchen blev en arbetslunch, eftermiddagsfikat kombinerades med beredning.Frågorna har spänt över i princip alla politikområden. I morgon är det dags för en heldag med de tretton kommunernas Överförmyndarna inom Överförmyndare i Samverkan. Verksamhetsplan och uppföljning av den konstant växande verksamheten står på dagordningen och säkerligen kommer vi diskutera rekryteringen av God Man en ständigt återkommande fråga.
/Leif
 
Tittade på Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta, en film jag velat se länge 
 
 
"Berättelsen om de unga älskande Noah Calhoun och Allie Hamilton. Tillsammans får de uppleva en passionerad sommar innan de skiljs åt på grund av klasskillnad och Andra världskriget. Efter år på skilda håll återförenas de oväntat. Historien om parets starka kärlek och om de hinder som står i vägen för den berättas decennier senare för en kvinna på ett sjukhem, en kvinna som tas om hand av en man som regelbundet kommer på besök och under dessa visiter läser högt för kvinnan ur en mystisk dagbok"
 
Mitt betyg: TTT+
 
En vacker kärleksfilm :)
 
~Titti
Dagboken, The Notebook, betyg, filmrecension, kärleksfilm,
Ett antal timmar försenad på grund av dagens svåra tågurspårning har jag i kväll kommit hem från Stockholm. Som vanligt så talar oppositionen och regeringen om det bristande underhållet. Ett bristande underhåll som ingen regering under de senste 30 åren kan friskriva sig från.
Den nuvarande Alliansregeringen har ökat underhållsinsatserna men från en nivå som varit alldeles för undermålig under mycket lång tid. Hos många regeringar tillbaka har underhållet av järnvägssystemet fungerat som en budgetregulator, helt oacceptabelt.
Robustheten i järnvägssystemet är idag ett större problem än själva spårkapaciteten även om den också måste öka. SJ har fått mycket skäll för att tågen inte går eller kommer i tid, en del av det är befogat men största ansvaret för problemen ska bäras av tidigare regeringar för undermåligt och bristande underhåll.
Västra Stambanan är Sveriges mest trafikerade järnväg och har stora problem både med robusthet och spårkapacitet. Kanske kan dagens händelse bli den väckarklocka som behövs för att öka både investeringar och underhåll på Västra Stambanan som inte minst Västra Stambanegruppen påpekat i vårt remissyttrande över Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet.
 
/Leif
 
Järnvägssystemet, Robusthet, Tågurspårning, Västra Stambanan, Västra Stambanegruppen,
En soft söndag övergick till en hektisk måndag. Jag gillar när det är mycket som händer, så mig passar det fint :) Men dagar som igår gör det svårt att hinna blogga. Något måste ju stryka på foten nu när det är bestämt att dygnet bara har 24 timmar?
 
Tyckte hunden var ovanligt lugn igår, han höll sig för sig själv och sökte inte uppmärksamhet som han brukar (typ heeela tiden). Det är väl då som man ska ana oråd? Jag tyckte det var lugnt och skönt... Tills jag kom ut i hallen och såg vad han sysselsatt sig med... Vi kan säga såhär: husse har nu ett par skor mindre :s
 
Tydligen var det dock ett hårdsmält kostintag för imorse låg det en oidentifierbar hög "skor" på golvet i lite mer flytande form om man säger så... Ja ja med en hund är livet liite mer oförutsägbart! ;)
 
 
Han gillar att tugga på saker!
(bilden är från förra sommaren)
 
~Titti
 
 
 
 
Igår var det klackarna i taket med vackra Ladies och runda bord - en väldigt trevlig fest :)
Extra roligt för mig att det denna gången faktiskt var jag som bjöd med Leif
och inte tvärtom som det oftast är!
 
Idag har jag tagit mig en lugn söndag. Jetlaggen är fortfarande vid min sida,
hoppas den ger med sig snart...
 
NU ser jag fram emot en spännande vecka!
~Titti
Nästan klar...
 
 
Nu ska jag bara bestämma vilken klänning jag vill ha :)
~Titti
En rolig och inspirerande lördag väntar mig som marknadsföringsdomare. 20 lag tävlar på temat "Natures Fury", (naturkatastrofer). Duktiga elever som genom att använda sin kreativitet, entreprenörskap, samarbetsförmåga mm ska man ha lösning på en naturkatastrof.

/Leif
Idag invigde jag tillsammans med Carolina Johansson VD för Solelia Greentech AB och Victor Sunnliden VD Kreativa Hus den första solcellsladdningsstationen för elbilar i Västsverige. Den har installerts på Gothia Science Park AB i Skövde, Skaraborgs centrum för Innovation, Teknik och Entreprenörskap.
 
Klicka här för att läsa mer om Solelia
För mig som kommunalråd har det alltid varit viktigt att det offentliga går före när det gäller att bana väg för ny teknik. Om 17 år ska Sverige ha en fossiloberoende fordonsflotta, Skövde kommun har valt att gå före många andra kommuner när det gäller att satsa på miljöbilar. Skövde kommun är dessutom den kommun som har flest elbilar per capita i landet tack vare att kommunen bestämt sig att inta en tätposition och köpt in ett flera elbilar.
Nästa steg blir att få till fler laddstationer i kommunen och inte minst snabbladdningsstationer som det är ett stort behov av i Sverige.
Invigningen följdes av ett stort antal personer och under bevakning av media, klicka här så kan du höra intervjun med Carolina Johansson och se Skövde Nyheters inspelning.
 
/Leif
  
 
Carolina Johansson, Elbilar, Gothia Science Park, Kreativa hus, Leif Walterum, Solelia Greentech AB, Victor Sunnliden,
Swish så har snart en vecka gått! Vart tar tiden vägen? Igår kväll var jag hos frissan och sedan hade jag lite "föreningsjobb". Ikväll åkte jag till Alingsås direkt efter jobbet för annat "föreningsmöte" och vips så har nästan veckan gått!?
 
Jag blir less på detta mörker! Räknade ut att det dröjer över fyra månader innan det börjar ljusna igen... Suck :(
 
Så det gäller att fylla de mörka kvällarna med ljusa stunder - och det räknar jag med att göra i helgen! :)
 
~Titti
Idag har Statssekreteraren Håkan Ekengren (C) Näringsdepartementet besökt Skövde. Syftet med dagen var att diskutera industripolitik med Volvo Cars på förmiddagen, möta lokala industriföretag över lunchen och träffa Volvo Powertrain på eftermiddagen. Industrins betydelse glöms ofta bort i den Stockholms influerade rikspolitiken. Västsverige är Europas främsta industriregion, i Skövde sysselsätter de två Volvoföretagen tillsammans cirka 4500 personer, därutöver tillkommer alla indirekt sysselsatta. Flera mindre och medelstora industri och verkstadsföretag expanderar också i Skövde. Håkan Ekengren var mycket nöjd med dagen. Förhoppningsvis kan han stärkt med nya argument tillsammans med Annie Lööf få fler i regeringen, riksdagen och andra i viktiga befattningar i huvudstaden att förstå i industrins betydelse för jobb och tillväxt inte minst i Skövde och Västsverige. Industrin sysselsätter i Västsverige lika många idag som för 30 år sedan. Dessutom gör man det på en allt mer konkurrensutsatt global marknad./Leif
Annie Lööf, Håkan Ekengren, Industriföretag, Industripolitik, Skövde, Volvo Cars, Volvo Powertrain,

Igår kväll var jag och Leif på plats för premiär av årets filmfestival, som firade 20-årsjubileum! Kvällen började med mingel på Restaurang Sällskapet i Skövde Kulturhus med mat
och musik av bandet Jazz Itch.

 

Premiärfilmen visades på biograf Odeon efter invigningstal och bandklippning.

                

 

Filmen var hemlig så det var ingen som i förväg visste vad de skulle förvänta sig. Och det var en annorlunda film som visades, nämligen Final cut. Förenklat kan jag säga att det var mååånga klipp från massor av olika filmer (många klassiker) som tillsammans bildade en story. Min sammanfattande kommentar blir: Livet är en enda lång komplicerad kärlekshistoria :)

Filmfestivalen håller på 5-15 november 2013,
elva dagar med filmer, föreläsning och besök av regissörer.
På denna sida hittar du festivalkatalogen och alla filmer som kommer att visas!

 

Jag ska gå på så många jag hinner!

~Titti

Biograf Odeon, Filmfestivalen i Skövde, Final cut, Jazz Itch, Restaurang Sällskapet, Skövde, Skövde kulturhus, film, filmfestival,
Vilken tisdag: start 08.00 med avstämning i alliansgruppen i viktiga frågor som går upp till beslut under den kommande månaden, 10.00 kollektivtrafikberedning med en diger agenda i aktuella frågor, 12.00 arbetslunch med oppositionsrådet, 13.00 överläggningar om internkontroll inom Överförmyndarverksamheten, 14.45 partiöverläggningar, 15.45 möte om ny organisation för nästa mandatperiod, 18.00 premiär för Skövdes 20:e filmfestival och just nu avslutat mail, telefonsamtal  och förberedelser inför morgondagen 22.45.
Alla dagar ser som tur är inte ut så i ett kommunalråds kalender och det är en ganska liten del av uppdraget som syns utåt till medborgarna.
Onsdagen bjuder även den på en intressant dag. 8.00-9.15 Plandialog om aktuella planfrågor i Skövde, 9.17 möter upp Håkan Ekengren Statssekreterare på Näringsdepartementet som jag  kommer tillbringa dagen tillsammans med 9.30 Möte med Volvo Cars 12:00 Lunch med industriföretag 13.00 Pressinformation 13.30 Volvo Powertrain sedan lämnar Håkan Ekengren Skövde, 15.30 Styrelsemöte på telefon med Skövde Biogas AB, 16.00 Företagsbesök 19.00 Tjänstemannagenomgång om Försvarsmaktsfrågor.
Torsdagen ägnas åt fastighetsfrågor i Stockholm avresa 6.24 åter 19.15 för att på kvällen ha partigruppmöte inför nästa kommunstyrelse på måndag.
Som kommunalråd hinner man aldrig att tröttna på en fråga, mycket går i ett högt och omväxlande tempo. Att få möjligheten att vara en del av och leda Skövde framåt är oerhört stimulerande.
 
Kom ihåg att du denna veckan ska hålla utkik i brevlådan efter tidningen!
 
/Leif
Nu är jag och Leif på premiären för Skövde Filmfestival på Kulturhuset. Det är den 20:e i ordningen och pågår 5-15 november. Jag gillar film (ni som har läst bloggen ett tag har kanske märkt av det?) och när jag bodde i Mariestad satt jag i Filmstudions styrelse och då hade jag mycket bättre koll på filmutbudet än vad jag har nu. Så det här ska bli riktigt kul!
 
 
Premiärfilmen har varit hemlig så än vet vi inte vad som ska visas.. Återkommer! :)
 
~Titti
I dag riktar Ekonomistyrningsverket (ESV) kritik mot  att regeringens försvarsanslag inte räcker till det uppdrag som politiken gett det svenska Försvaret. Detta är en ingalunda en ny uppgift, snarare bekräftar ESV rapporten vad som lyfts fram från Försvarsledningen vid flera tillfällen. Klicka här för att läsa rapporten
Försvarsmaktens nya personalförsörjningssystemet med kontinuerligt och tidvis tjänstgörande soldater kräver mer än tidigare långsiktiga och klara spelregler inte minst för att rekryteringen ska bli framgångsrik. Utlandstjänstgöring är en viktig del att locka med i rekryteringen, men det svenska utlandsuppdraget och behoven av det kommer variera över tid. Då måste andra delar till för att Försvarsmakten ska vara en attraktiv arbetsgivare t.ex. möjligheten till övningsverksamhet är definitivt en , att stärka det civila meritvärdet av soldatyrket är en annan, löneläget är defintivt ett tredje.
Just nu upplever jag att Försvarsmakten befinner sig i ett slags moment 22, man får inte de resurser man behöver för att leva upp till politikernas förväntningar. Att dessutom samtidigt ställa om  från ett 110 årigt Värnpliktssystem till ett nytt frivilligt personalförsörjningssystem och införa en helt ny yrkesgrupp "Soldat" tar tid. Det finns som jag bedömer det orimliga förväntningar att detta ska smärtfritt och snabbt. Att dessutom regeringen redan tillsätter en utredning för att se över personalförsörjningssystemet trots att lagstödet för detta endast funnits i ett och ett halvt år är förvånande, vad hade ansvariga försvarspolitiker förväntat sig? Visst kan det finnas fördelar med nya utredningar om det leder framåt, samtidigt riskerar en utredning i detta skedet att leda till ett slags vacuum i avvaktan på om något annat ska komma i stället.
Jag möter många civilt och militärt anställda i Försvarsmakten som är förundrade över det som nu sker, jag förstår dem. Att dessutom Försvarspolitiken leds av Moderaterna  som en gång i tiden tillhörde det mest försvarsvänliga partiet torde få  tidigare försvarsvänliga Moderata sympatisörer att känna sig vilsna på dagens försvarspolitiska karta.
 
/Leif
  
ESV, Ekonomistyrningsverket, Försvarsmakten, Soldat, Värnplikt,
Jag är såå trött... Sov 1,5 timmar inatt - inte på långa vägar nog :(
 
Har lovat mig själv att vara uppe till kl, 20 minst.
Hoppas jag kan hålla det... Zzzzz
~Titti
jetlag, trött,
Just det ja, överraskningen som Leif och svärfar ordnat med tills jag kom hem?
 
Ääääntligen har tapeterna kommit upp i sovrummet
 
 
För att citera Fredrik Lindström och Henrik Schyffert så kan jag sägaatt det är "Ljust & Fräscht"! ;)
~Titti
Ljust & Fräscht, tapeter,
Helgen har varit riktig lugn, inga möten och ingen representation. Endast en sväng förbi kontoret på söndagseftermiddagen och någon timmas genomgång inför kommande veckan är i princip allt som varit på politiska agendan under helgen.
I går mötte jag upp en vackert solbränd hustru på Landvetter flygplats, drygt två veckor efter att Titti åkte på jobbresa följt av semester. Zorro har letat efter matte varje dag och jag har längtat i kapp med honom. Som offentlig person så är det viktigt att ha en person nära sig som man kan bolla allt med. Eftersom det gått två veckor sedan vi sågs så var det en del att ta igen. Hemma så uppskattades överraskningen när de sedan månader tillbaka inköpta sovrumstapeterna äntligen kommit upp :)  
I veckan så startar Centerpartiet i Skövde upp med en förvalskampanj inför kommunvalet 2014, så håll utkik i brevlådan...
/Leif
 
Centerpartiet i Skövde, Förvalskampanj,
Egentligen hade jag planerat in ett möte i Mariestad idag, men jag fixade det bara inte för jag känner mig alldeles vimmelkantig på grund av alltför lite sömn. Har dock sovit några timmar mitt på dagen, återstår att se hur det påverkar nattens sömn...
 
Att ställa om kroppens dygnsrytm efter två veckor med tidsskillnad på -7 h tar på energin. Det är såklart helt värt det, men de närmaste veckorna kommer inte bli roliga att ställa om!
Tur då att jag har många fina minnen att tänka tillbaka på :)
 
 
Nu håller jag på att ladda över mina bilder från kameran (som tyvärr gick sönder under resan) och mobilen till dator. Så inom kort får ni en kort resumé!
~Titti
Borta bra men hemma bäst ❤
 
Allt är frid och fröjd sånär som på justeringen av tidsskillnaden... Kämpade för att hålla mig vaken till kl. 20, men nu är det mitt i natten och jag är klarvaken!
 
Så nu kollar jag ikapp på Bönderna :)
 
 
~Titti
I morgon eftermiddag möter jag upp Titti igen efter hennes vistelse två veckor i Mexico. Sedan vi träffades 2009 har vi aldrig varit i från varandra så länge som nu. Längtan är stor efter två veckor borta..... varje kväll när Zorro har kommit in i huset så har med glädje sprungit in och letat efter Titti, efter en stunds letande i rummen och bakom dörrarna har han kommit tillbaka med en nedböjd svans. Ingen matte i dag heller, får väl duga med husse då ;)
Våran lilla dobbis är verkligen en knähund, att han sedan råkar väga cirka 50 kilo och är stor har han inget som helst begrepp om. När väl Titti är hemma lär det dröja ett tag innan jag kommer ha Zorro liggande i mitt knä antar jag. Under några sena kvällar har vi också kämpat på för att en överraskning ska vara klar när kära hustrun kommer hem ;) Vad det är får Titti återkomma till senare på bloggen. 
Idag har jag haft tid att hinna igenom en stor del av mailkorgen  och alla väntande telefonsamtal jag inte hunnit ringa tidigare i veckan. Just nu är det en mötesperiod som är ganska hysterisk så tyvärr får en del samtal vänta innan jag hinner ringa upp.
I eftermiddag har jag gjort ett besök hos en av alla Skövdes många hjältar, ett av våra lokala företag. Att få en liten pratstund med verkligheten utanför stadshuset är något som jag försöker prioritera i min kalender, som vanligt givande samtal och goda inspel.
Nästa vecka drar Centerpartiet i Skövde igång vår höstkampanj inför kommunvalet 2014. Så håll utkik efter tidningen....
/Leif
Dobermann, Företagsbesök, Höstkampanj,