Vackraste nyårslåten :)
Jag önskar Alla bloggläsare ett härligt 2012!
:)
~Titti

I två stycken årskrönikor kommer jag att spegla 2011. I den första som jag publicerar här så handlar det mest om kommunalrådsåret i Skövde. Min andra årskrönika som kommer i morgon den 1 Januari kommer beröra andra viktiga händelser i och utanför politiken under 2011.  

2011 blev ett spännande och händelserikt år. Den 1 Januari så kunde jag med väljarnas stöd tillträda en ny mandatperiod som kommunalråd i Skövde. Dessutom så fick jag två nya kommunalrådskollegor, Katarina Jonsson, Moderat och Marie Ekman Socialdemokrat. Den tidigare manliga kommunalrådsdominansen är äntligen bruten även i Skövdes politiska ledning. Jag tror att både beslut och beredning av ärenden i förlängningen blir bättre när kvinnor och män arbetar tillsammans. 2011 innebar också en ganska stor förnyelse bland Centerpartiets förtroendevalda i kommunen efter att de senaste årens medlemstillströmning varit bättre än på länge. Det är alltid spännande när nya människor gör intåg i politiken och andra  perspektiv tillförs. Både politiken och partiet utvecklas när beprövad erfarenhet blandas med ny.   

Som kommunalråd har jag fått fortsätta ansvara för i huvudsak samma ansvarsområden som tidigare, kommunens personal- och arbetsmarknadspolitik, fysisk planering, miljöstrategiska frågor, överförmyndarverksamheten och kollektivtrafik. De ungdomsstrategiska frågorna och folkhälsofrågorna har jag släppt för att jobba mer med infrastrukturfrågorna bland annat som ordförande i Västra Stambanegruppen och ordförande för kommunerna efter Riksväg 26. Infrastrukturfrågorna kommer under det kommande året att var hetare än på länge med Trafikverkets stora kapcitetsutredning kring alla transportslagen och dessutom avgörande för inte minst Skaraborgs framtida konkurrenskraft. 

                                                                    

Ett nytt område som upptar mycket tid är Försvarsmaktråd Skaraborg, där Skövde banar vägen för en helt ny typ av samarbete mellan kommun, det civila samhället och försvarsmakten. Ett viktigt område där ny mark måste brytas när Sverige lämnat värnpliktsförsvaret och gått in i ett helt nytt  personalförsörjningssystem. Skövdes initiativ till en helt ny form av samverkan har gett eko i hela landet, inte minst Försvarsministern och ÖB framhåller ofta Försvarsmaktsråd Skaraborg och Skövde i debatten. På Almedalen (lilla bilden) rönte Försvarsmaktsråd Skaraborgs seminarium ett stort intresse.

Det går bra för Skövde, kommunen tillhör en av de få kommuner som har en kontinuerlig befolkningsökning, det produceras förnärvarande cirka tvåhundra nya bostäder per år. Trycket på nya företagsetableringar är stort och Skövdes innevånare är överlag mycket nöjda med den kommunala servicen det visar den senaste medborgarundersökningen. Dessutom rankar sig Skövde som en av de billigare kommunerna i landet att bo och leva i med låg skatt och låga avgifter. Den medarbetarundersökning som presenterades under året visar på att kommunens personal trivs och är mycket nöjda. Därför kändes det extra roligt att som en av få kommuner i landet för andra gången kunna uppmärksamma och bjuda in till  personalevent under två veckor. De senaste åren har vi arbetat mycket med att utveckla det attraktiva arbetsgivarskapet i kommunen, något jag tänker fortsätta att sätta högt på agendan under resten av mandatperioden.

                             

Under 2011 har många viktiga beslut fattats, bland de viktigaste ser jag att äntligen så har frågan kring ett Ungdomens Hus i Skövde tagit sin form. Att vara en attraktiv ungdomskommun är viktigt, Ungdomens Hus kommer fungera som en viktig möteplats för unga men det handlar i lika hög grad om att ge unga plats och möjlighet att  påverka och utrymme att deltaga i utvecklingen av kommunen.

Bland de viktigare investeringsbesluten under året ser jag byggande av en ny Billingsskola och att kommunen vågade ta ut svängarna med att säga att det ska vara en skola i framkant såväl  pedagogiskt som miljö- och energimässigt.

Den långa politiska trätan kring Sörbacka äldreboende i Värsås har också fått en lösning, inte minst för oss Centerpartister som vill se att hela kommunen ska utvecklas har detta varit mycket viktigt. Under 2012 kommer nu Sörbacka att byggas om till ett modernt trygghetsboende och en ny förskola kommer också inrymmas i det gamla ålderdomshemmet. En kombination jag tror kommer bli mycket bra. 

I Skövde så utökas det särskilda boendet Ekedal med ytterligare 50 platser en fråga som diskuterats under många år. Kommunens dryga 60 kök genomgår också en förnyelse under ett antal år, för Centerpartiet är det självklart att maten ska tillagas så nära som möjligt där den ska ätas.

En annan fråga som fortsätter att ta tid är arbetet mot uranbrytning i Västgötabergen. Skövde kommun har tagit på sig ledartröjan i att stötta berörda markägare i kampen mot det Kanadensiska gruvbolagets planer på uranbrytning och jag kan lova att vi kommer fortsätta att hävda att varje satsad krona bolaget gör i Västgötabergen är en bortkastad krona. 


I morgon så kommer den andra delen av årskrönikan.

Jag vill också passa på att önska alla våra bloggläsare ett gott slut och ett riktigt Gott Nytt År.

/Leif 


Kom hem sent, eller tidigt beroende på hur man ser det, vilket resulterar i extra många gäspningar just nu. Men nu ska vi hämta hem lille Zorro och se hur mycket han har växt på en vecka :)

Imorgon ska jag gå igenom bilderna från vår resa
och sedan kommer jag lägga upp några här på bloggen.
Till dess bjuder jag på en bild från vårt hotell i Kap VerdeInte svårt att förstå att vi hade det gott va? ;)

~Titti

-Leif- En underbar vecka på Kap Verde har nu passerat. Snart är vi åter hemma och får byta den 25 gradiga värmen mot vintervädret. Som Titti skrev i går så har det tyvärr inte funkat att skicka mms inlägg. Men håll tillgodo det lär komma inlägg och bilder från en underbar vecka där vi båda laddat batterierna inför vad som komma ska 2012 B) /Leif

Grrr blir arg när jag inser att flera av mms-inläggen de senaste dagarna, särskilt Leifs inte har publicerats? Okej, med andra ord är det en del som ni bloggläsare inte vet? Då tror jag att vi håller er på halster ett par dagar till! :p God fortsättning! -Titti & Leif

Ja lata lediga dagara har vi, Leif och jag :)

Idag har vi varit på Spa och jag har njutit av behandlingen "Hot Stone Massage"Just lovely!! Först oljemassage sedan massarade min terapeut mig med de varma stenarna, snacka om att jag känner mig avslappnad! Hur det nu är möjligt att vara mer avslappnad än vad jag var innan behandlingen, det vill säga utan att vara avsvimmad?! ;)

Hoppas att Du också har bra mellandagsdagar!
~Titti

Jag har haft otur i mina bokval under alldeles för lång tid :(

Men nu senast lånade jag ett säkert kort på bibblan: Läckbergs nyaste

Änglamakerskan


Spännande så det förslår - den här kommer jag att läsa ut fortare än kvickt!!

Mysigt med bra böcker, speciellt såhär i juletid :)

~Titti

I ett försök att bibehålla julstämningen här på bloggen visar jag lite bilder från julkonserten i Sankta Helena kyrka med Hemvärnets musikkär Skaraborg - liksom förra året var det då
julkänslan infann sig för min del :)

"Musikkåren bildades 1929 som Pentaverkens Musikkår i Skövde och har genom åren utvecklats till Hemvärnets Musikkår Skaraborg. Idag består kåren av 35 aktiva musiker i blandade åldrar,
bosatta runt om i Skaraborg
."

Överste Ronald Månsson inledningstaladeMartin Lindor var dirigentFantastiskt pampig trumpetmusik!Fältartist Maria Johansson sång var oerhört vacker och gav rysningar som varade ända fram till jul! ;)Det delades även ut medaljer (jag hängde dock inte riktigt med på till vilka eller för vad)Maria läste lite ur en julberättelse om Madicken på Junibacken, gulligt så det förslog!Även publiken stod upp i slutet - för att ge sina ovationer :)

hemvärnets musikkår skaraborg

Min absoluta favorit var dock när de spelade "Nissarnas julaftonsnatt" (vet inte vad den korrekta titeln är, men det är den som spelas som första låt på Kalle Anka på julafton)

hemvärnets musikkår skaraborg

Så bra och såå kul!

:)

~Titti

Nu är den här - Doppareda´n!!Äntligen :)

~Titti

-Leif- Annorlunda dan före dan B) I kväll har vi avnjutit en afrikansk buffe medan det i många hem är full fart med de sista julförberedelserna. Nu ska vi fortsätta och njuta denna uppesittarkväll på ett för oss annorlunda vis ;) /Leif

"Sprang förbi" denna video på YT, jag coh Leif (med många fler) såg den live på Arenan 2010
- riktigt bra! Men det är väl inte så konstigt att jag tycker det,
två av mina tre favorit-gengrer blandas - julmusik & schlager
(bara musikal som fattas! ;)Dan före Doppareda´n!!

~Titti

Tycker ni att jag har varit lite frånvarande i mitt vanliga bloggande den senaste tiden? Anledningen är att jag har haft en lite ynklig valp att ta hand om.. Häromveckan skadade han tassen på något sätt när han lekte som bäst. Såg inte hur det gick till men efter det har han haltat och i slutet var han ynklig och ville inte stödja på benet. :s

Så vi fick åka till veterinären, som ganska nart insåg att vi behövde få veta
om något var brutet eller inte, så de röntgade tassen

Zorro röntgas

Zorros tass:

Zorros tass

Jag var inte alls beredd på att de skulle söva ned honom, och det var jobbigt att se min "vilda valp" alldeles livlös. Usch det var hemskt :(

         

Vetrinären skrev ut medicin och ordinerade "vila", men la snabbt till att "Jag förstår att det är svårt att få en valp att vila..." Ja, jo, svårt är bara förnamnet! Snacka om att vi har en valp med uppdämd energi här hemma, en blick en snabb rörelse han ser allt och är beredd på att ta tillvara på alla inviter tilllek!!

Så det finns ju iaf en förklaring till hans lite mer "vilda beteende och omåttliga intresse av att bita sönder vårt hem sakta men säkert - stackarn är ju understimulerad!

Igår var Leif varit på återbesök med Zorro som nu är bra i tassen, men det upptäckte en inflammation i rörbenet (samma ben som den tidigare onda tassen). Tydligen är detta ganska vanligt hos valpar som växer fort, de blir lätt överansträngda. Så det blir mer inflammationshämmande medicin och han ska fortsätta att ta det "lugnt" men kommer snart vara sitt vanliga
glada spralliga jag igen :D

~Titti

Denna julsång tillägnas en liten fröken Elin - som älskade (älskar?) att dansa till denna
- och då snackar vi skaka rumpa!! ;)

Dan före dan före Doppareda´n!!

~Titti

En jul med snö och en jul som "när man var liten" är förvisso en riktig jul men för en gång skulle skulle jag faktiskt kunna tänka mig en "alternativ jul" - strand istället för snö, palmer i motsats till julgran och skinkan byter jag med lätthet ut varje dag på året!

En sak är iaf säker: En jul med Leif är alltid en riktig (härlig) jul! :)
Husom helst så är det...

...dan före dan före Doppareda´n!!

~Titti

För två dagar sedan kom slutligen beskedet om konkurs för SAAB. Detta är ett stort slag för Trollhättan med omgivande kommuner även om många var förberedda på det värsta. Under gårdagen besökte Centerledaren och Näringsministern Annie Lööf Trollhättan tillsammans med Arbetsmarknadsministern Hillevi Engström, idag slöt regeringskollegorna Jan Björklund och Stefan Attefall upp och tillsammans kunde de presentera en rad åtgärder på tillsammans 450 nya statliga miljoner till Trollhätteregionen, utbildningsinsatser, satsning på innovation och entreprenörskap. Pengarna fördelas under de tre kommande åren. Läs mer om Regeringens satsning genom att klicka här.
Det visar på ett stort engagemang från Regeringen och ansvariga statsråd för de berörda på SAAB och deras familjer. Dessutom träder lönegarantin i kraft retroaktivt och ambitionen är att de anställda ska hinna få ut sin novemberlön innan jul och decemberlönen i mellandagarna.

Konkursen var oundviklig och är givetvis beklaglig för framförallt de SAAB anställda. Nu är det viktigt att Regionen och Regeringen tillsammans tar de krafttag som behövs för att Västra Götaland ska bibehålla sin ställning som en i internationell jämförelse starkt regionalt fordonskluster. Det är viktigt med fortsatta forskning- och utvecklingsresurser som kan bibehålla den för regionen viktiga fordonsindustrin inte minst i de tunga Volvo orterna Skövde och Göteborg. Den bristande infrastrukturen på både Västra Stambanan och E20 är också viktiga att ta tag i. Regeringen och framförallt Regionen har ett stort ansvar för fordonsindustrins framtida utvecklingsmöjligheter i Västra Götaland och Sverige.

Dagens paket från Regeringen var välkommet och de ska ha stor eloge för ett snabbt agerande. Hoppas att de långsiktiga och viktiga infrastrukturåtgärderna för att bibehålla industrins konkurrenskraft i Västsverige inte heller kommer behöva dras i långbänk.

/Leif

Här kommer en klassiker (från början med Marilyn Monroe), här i modern tappning ;)

Har du kommit i julstämning än? Inte många dagar kvar nu......dan före dan före dan före Doppareda´n!!

:)

~Titti

I går kväll på kommunfullmäktige så beslutades om projektdirektiv för ett Ungdomens Hus i Skövde. Detta efter ett år som kantats av segdragna processer, återremisser och så vidare. Under förra mandatperioden var jag ansvarig för ungdomsfrågorna i Skövde kommun. Det fanns ett stort behov av att se på ungdomspolitiken ur ett kommunstrategiskt perspektiv och inte minst lyssna till ungdomarnas egna önskemål och behov.
Idag så finns ett fördjupad samarbete inom kommunens nämnder och förvaltningar kring ungdomsarbetet i Skövde det sker under samlingsnamnet "Ung i Skövde". En egen hemsida av ungdomar för ungdomar har också satts upp klicka här så kan du läsa mer.
En centralt placerad ungdomsstrateg är sedan snart två år anställd under kommunstyrelsens stab, detta för att lyfta ungdomsfrågorna närmare kommunens politiska ledning.
Sommaren 2010 så intensifierades arbetet med att hitta lämpliga lokaler centralt i Skövde för att etablera ett Ungdomens Hus. Efter långa och segdragna förhandlingar kunde kommunen tidigare i år besluta om att köpa in en fastighet på Volvoområdet för detta. Sedan har det pågått en lång diskussion om projektdirektiv och hur detta huset ska fyllas med verksamhet som efterfrågas av ungdomar i målgruppen 13-25 år.
Jag hade hoppats att verksamheten skulle kunnat öppna under 2011, nu kommer det att dröja till slutet av 2012 innan fastigheten är ombyggd och anpassad. Processen att rekrytera en verksamhetsledare har just avslutats och när den personen är på plats blir den främsta uppgiften att leda arbetet med att fylla verksamheten tillsammans med andra aktörer och inte minst ungdomarna själva.
I politiken får man ibland ha mycket tålamod när saker och ting kan ta lång tid. Jag tycker det är beklagligt att detta har tagit så mycket längre tid än vad vi alla hoppades på från början. Men resultatet är det som räknas och gårdagens beslut var ett viktigt steg på vägen mot öppnandet av Ungdomens Hus i Skövde.

/Leif

Hoppas att Du får "En bra liten jul"
(vad en liten jul än må vara så hoppas jag att den blir bra!) ;)Dan före dan före dan före dan före Doppareda´n!!

~Titti

Nu är vi på upploppet - vi går in i julveckan :)Dan före dan före dan före dan före dan före Doppareda´n!!

~Titti

Efter julkonserten åkte jag och hälsade på en kompis, Leif åkte hem till Zorro. Där möttes han av en oönskad överraskning... Det visade sig nämligen att Zorro hade haft fullt upp under tiden som vi satt och njöt av vacker julmusik :s

Han satte tänderna i min laddare så pass att det aldrig kommer gå någon ström igenom den igen!No more contact!Jag ska inte gå in på allt vad han satte i sig,
men jag kan säga som så att jag lär frysa om händerna i vinter...Eller kan det vara som så att Zorro försökte fixa en julklapp till mig?
Försökte han göra om mina handskar till "Iphone-vantar" kanske? ;)

~Titti

PS. jag vet att jag ser glad ut på bilden, det var jag inte från början men det är ju omöjligt att forsätta vara arg på det lilla trollet! :p

20111218752 (MMS)

-Leif- Julkonsert med Hemvärnets Musikkår Skaraborg och fältartist Maria Johansson. Inför en fullsatt S:t Helena Kyrka håller Försvarsmakten i Skövde två stycken konserter i eftermiddag. Det har blivit en tradition för mig och Titti att gå på denna högklassiga konsert. Innan så bjöd Försvarsmakten lika traditionenligt in till ett litet glöggmingel. Musikkåren är sedan år 2000 en av de musikkårer som av Försvarsmusikcentrum är godkända för militära och statscermoniella uppdrag. /Leif

Ja ni som känner mig vet att jag inte behöver någon uppmaning för att tända några ljus, jag älskar levande ljus och tänder dem ofta - skapar en underbar stämning :)Dan före dan före dan före dan före dan före dan före Doppareda´n!!

~Titti

20111217751 (MMS)

Två timmar fyspass i skogen förenar nytta med nöje :) /Leif

En vecka kvar till Julafton :)Dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före Doppareda´n!!

~Titti

20111216746 (MMS)

Medaljceremoni för 400 soldater nyss hemkomna från Afganhistan på Billingehov i Skövde. I närvaro av nära 2000 anhöriga, officerare och särskilt inbjudna med Försvarsminster Sten Tolgfors och Överbefälhavaren Sverker Göransson i spetsen. Idag har man anledning att känna sig extra stolt över att vara svensk över de insatser som svenska soldater gör för mänskligheten på olika platser i världen. /Leif

Sänder en tanke till Alla dem som vi saknar vid juletid ♥Dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före Doppareda´n!!

~Titti

-Leif- Hela torsdagen så har kommunstyrelsens arbetsutskott haft investeringsberedning inför nästa budget och strategiska plan 2013-2015 och i kväll har över 200 medarbetare fått mottaga minnesgåvor för 25 år i kommunens tjänst. Investeringsönskemålen fortsätter att vara stora, vilket inte är konstigt när Skövde är en av de kommuner i Sverige som växer befolkningsmässigt. Nu startar ett omfattande arbete tills majoriteten i mitten av maj ska presentera en ny budget och strategisk plan. I kväll mottog 202 personer minnesgåvor för 25 års arbete i Skövde kommun. Egentligen skulle det varit 250 men som alltid var det några som var förhindrade att deltaga. Förutom att de fick mottaga en gåva till ett värde av 5000 kr, de själva valt, så inledde Skövdes luciatåg stämningsfullt. Efter gåvoutdelningen så bjöds det till ett fantastiskt välsmakande julbord. Nu ska jag bara läsa in lite handlingar inför fredagmorgonens förhandlingar med Västtrafik om stadsbusstrafikens framtid i Skövde, som bekant så har kommunen högre ambitioner med vår kollektivtrafik än vad regionen och Västtrafik hitills visat. Därför blir fredagens fortsatta diskussioner viktiga. /Leif
Dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före Doppareda´n!!

~Titti

Näringsministern och Centerledaren Annie Lööf gjorde idag ett kort stopp i Skövde på sin "Framtidsresa". Under det knappt tre timmar långa stoppet så gjordes först besök på Gothia Science Park, följt av flera mediaintervjuer med olika vinklingar. Stoppet kröntes med en mycket välbesökt företagarlunch även om det skedde på bekostnad av att Annie inte hann med att äta utan fick en doggybag med sig när "Framtidsresan" gick vidare till Ulricehamn på eftermiddagen.
Här kommer ett axplock av hur media valt att spegla timmarna i Skövde

Först ut att intervjua var Radio Skaraborg, inslaget handlar om de små Högskolornas betydelse, för att lyssna till inslaget klicka här. Centerpartiet tar fighten i regeringen för de mindre lärosätena!

Efter det följde en intervju av TV4 Skaraborg angående den "hemliga" utplanteringen av varg i Tiveden som dragit igång en stor och befogad debatt. För att lyssna till inslaget klicka här. Annie visade sin förståelse för de människor i Tivedsskogarna som känner oro och gjorde klart att livskvaliteten för boende på landsbygden inte får hotas av en ökande rovdjursstam.

Efter det följde flera tidningsintervjuer. Merparten kommer gå att läsa i torsdagens tidningar. Men en av dom Skövde Nyheter lade snabbt ut nyheten på sin webb, för att läsa den klicka här. Många företagare från Skövdes näringsliv deltog i lunchen och många frågor avhandlades. Efter mötet fick Annie många lovord och många var imponerade av hennes politiska bredd och hennes mjuka och lyssnande framtoning. Annie Lööf bidrar inte bara positivt till Centerpartiet hon bidrar också till att ge regeringen och politiken ett mänskligare ansikte.

Idag fick vi möjlgiheten att visa och diskutera en liten del av vad som är viktigt för Skövde och Skaraborg. Inbjudan är stående och vi är redo att när helst tillfälle ges igen så är Annie Lööf välkommen tillbaka. 

/Leif 

Som ni vet sedan tidigare så är Zorro ibland i sin hundgård, och i helgen som gick satte vi upp en lucka till hundkojan. Det börjar bli kallare ute och vi vill att han ska ha det varmt och gott hela tiden (hundkojan är såklart varm, den ligger i en byggnad som är isolerad och uppvärmd), men det kan ju blåsa in.. Så nu satte vi upp luckan som har fönster (i plexiglas) så att han ska kunna se ut i sin hundgård hela tiden. Låter jättebra eller hur?

Jodå, problemet var bara att Zorro inte förstod att han kunde öppna luckan - åt båda hållen...
Var han i hundgården fattade han inte att han kunde gå in, och var han i kojan fattade han inte att han kunde gå ut... Så vi började träna med honom att gå in och ut, höll luckan på glänt och lockade med glada tillrop och korvbitar! Funkade bra så länge som en liten bit att luckan var på glänt men inte om den var "stängd". Hur skulle vi få honom att förstå att
han var tvugen att putta upp den med nosen? :question:

Ja det var ju inget annat att göra än att gå först och visa honom...Och det var precis vad jag gjorde! Och vet ni vad? Det funkade!! Zorro fattade galoppen och öppnade luckan utan problem och när han väl gjorde det så fick han en korvbit!Mätt hund och glad Matte! ;)

~Titti

20111214741 (MMS)

-Leif- Näringsministern och Centerledaren Annie Lööf pratar just nu på en välbesökt företagarlunch i Skövde med 80-talet åhörare. Ett samarrangemang mellan Centerpartiet i Skövde och Näringslivsforum i kommunen. /Leif

20111214740 (MMS)

-Leif- Annie kunskapstestas av Radio Skaraborg. 2 av 3 rätt blev det med andra ord godkänt :)

20111214738 (MMS)

-Leif- Annie Lööf besöker Gothia Science Park i Skövde och just nu ett av de dataspelsföretag som finns i parken. På 11 år har GSP gått från 0 till 471 anställda. En imponerande siffra. Målet är 2000 anställda i parken. Ministern med ansvar för innovationsfrågor i regeringen är imponerad! /Leif

En härlig klassiker :)Dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan
före dan före Doppareda´n!!

~Titti

Har nu vägt Zorro...

7 månader (på dagen!) och väger 31 kg

Zorro 7 månader

Lille parveln börjar bli stor :)

~Titti

20111213736 (MMS)

-Leif- Luciamorgon i stadshuset med Skövdes Lucia Kajsa Ljung och följe. Kändes extra fint att se Kajsa som lucia, tösa som varit mycket med min kära dotter sen dom var små :) Lucia bjöd på ett mycket stämningsfullt program. Idag så kommer många att få möta ljusdrottningar runt om i landet. En påminnelse om att snart är det jul, snart vänder årshjulet igen och vi går mot ljusare dagar. Önskar er alla en fin Luciadag / Leif

...över sjö och strand - och över oss Alla - Glada Lucia :)Dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan
före dan före dan före Doppareda´n!!

~Titti

De senaste veckorna så har det ena efter det andra avslöjandet gjorts om allvarliga brister i framförallt privata vård- och omsorgsdrivande företag. Även allvarliga brister har uppmärksammats i friskolor som drivs av vinstdrivande företag. Detta ställer frågan om det ska vara möjligt för vinstdrivande företag att bedriva verksamheter inom det som brukar kallas välfärdens kärna, vård, skola och omsorg. Jag säger inte definitivt nej till vinstdrivande företag inom dessa sektorer, men helt klart är att det behövs en bättre kontroll av de kontrollerande myndigheterna och det behövs betydligt bättre upphandling av vård- och omsorgstjänsterna från kommunerna, den typ av avarter som uppvisats i media är inte acceptabelt. Bristerna som uppvisats i vinstdrivande företag finns även i offentligt driven verksamhet, men då är det inte vinster till ägarna som driver fram de, snarare för snåla budgetar eller problem av mer organisatorísk art.

Generellt så borde inga privata företag med ekonomiska motiv kunna konkurrera med offentligt driven verksamhet. Därför anser jag att det blir fel när politiker använder ekonomiska motiv för konkurrensutsättning. Anslagsdriven verksamhet som inte kan konkurrera med vinstdrivande privata företag har i grunden allvarliga problem. Offentlig verksamhet har inga krav på ekonomisk avkastning till några ägare, hur ska då privat verksamhet kunna bedrivas billigare?  

Däremot så kan det finnas andra motiv än ekonomiska till att konkurrensutsätta verksamheter, som möjligheten att kunna välja ett annat utbud av välfärdstjänster. På tex friskoleområdet så har Skövde två friskolor som tillkommit för att säkra tillgången på arbetskraft för Volvoföretagen (Volvogymnasiet) och tillgången på CNC operatörer för industriföretagen (Lichron).

En annan reform som också bidragit positivt till konkurrensutsättningen av valfrihetstjänster är RUT-avdraget. I bland annat Skövde kommun så har kommunens levererade hemtjänsttimmar minskat tillförmån för RUT-timmarna. Där kunden själv kan bestämma vad som önskas utföras och när.
  
Min slutsats av de senaste veckornas rapportering av missförhållanden är att det behövs ett humanistiskt perspektiv i all konkurrensutsättning. Det finns länder som inte tillåter vinstdrivande företag inom vård, skola och omsorg,  frågan är ska det vara tillåtet i Sverige? 

Jag hoppas på mer debatt i dess frågor. Ingen ska behöva fara illa i Sverige när vi snart skriver 2012.

/Leif 

En slitig vecka där Leif har varit borta mycket avslutades med en mycket trevlig helg :)

I fredags kom mina föräldrar på besök och knappt hann de innanför dörren innan de förvandlades till hundvakter! Jag skulle nämligen på julfest, med julauktion (bjöd på ett paket som sedan visade sig var en snygg kitchig ljusstake) och många härliga tjejer!

På lördag mötte jag upp Leif på resecentrum strax efter lunch, underbart att ha han hemma igen! Sen följde en eftermiddag med julshopping - ett rent nöje för mig, bland det roligaste jag vet är att köpa julenklappar!! Men såhär tidigt ute har jag nog aldrig varit tidigare?

Lördagkvällen avslutade vi med spel (ny version av Trivial Persuit)

TP

Många tårtbitar blev det!

TP

Jag älskar att spela sällskapsspel - och om jag vinner (som denna gång)
är det till och med ännu roligare!! ;)

~Titti

Ja på nåt vis så gillar jag tecknat lite extra just runt jul :)Dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan
före dan före Doppareda´n!!

~Titti

På onsdag får Skövde besök av Sveriges Näringsminister och Centerpartiets ledare Annie Lööf. Annie gör sitt stopp i Skövde under hennes "Framtidsresa" genom Sverige. Under onsdagens korta besök så kommer hon göra ett besök på Gothia Science Park och deltaga i ett Lunchmöte som Centerpartiet arrangerar tillsammans med Näringslivsforum i Skövde.
På eftermiddagen och kvällen så deltar hon på olika arrangemang i Ulricehamn.

Om du är intresserad att komma och lyssna och delta på lunchmötet så finner du uppgifter hur du anmäler dig på Centerpartiet Skövdes hemsida, klicka här för att komma dit.

Skövde Nyheter på webben uppmärksammade i veckan att den nya näringsministern kommer till Skövde.

Annie Lööf är en lyssnande partiledare som gärna lägger örat till marken för att fånga in synpunkter från "verkligheten", jag är mycket glad att hon bara några månader efter att hon valts till partiledare väljer att komma till Skövde för att lyssna in och delge sina tankar hur Sverige ska bli mer Företagsamt, Frihetligt, Grönt och Mänskligare.

Välkommen
/Leif 

Tredje advent :)Dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan
före dan före dan före Doppareda´n!!

~Titti

100media_imag066 (MMS)

Idag handlas det julenklappar i rasande fart vill jag lova! Inte många kvar... Den här tennisbollen har jag köpt till Zorro som vi kan drag-kampa med - en lek som uppskattas! :) ~Titti

Lite annorlunda version... :pDan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan
före dan före dan före dan före Doppareda´n!!

~Titti

20111209731 (MMS)

-Leif- Styrelsen får pröva på regelverket för A-kassa. Idag har styrelsen för Småföretagarnas A-kassa haft styrelsemöte, på sista mötet för året så brukar vi också ha några timmars utbildning . På årets utbildning så får vi testa på att fylla i alla papper och intyg som behövs när en företagare ska söka arbetslöshetsersättning. Jag önskar att alla beslutsfattare skulle göra detsamma innan man fattar beslut om regelförändringar. Kanske skulle reglerna se annorlunda ut om man fick pröva på byråkratin för en stund. /Leif

Tippandes, tappandes närmar vi oss sakta men säkert den stora dagen!

Att Nanne får visa detta är även en en liten blinkning till en viss "bov" ;)Dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före Doppareda´n!!

~Titti

Strömlöst på spåret. Idag och i morgon har jag mötesdagar i Stockholm. Upp i ottan och med 6.22 tåget från Skövde. Det avgick i tid och när bara någon km och några minuter återstår till Stockholm blir det stopp på spåret. Strömlöst!! Nu har vi backat tillbaka förbi Älvsjömässan och ska förhoppningsvis hitta en växel så vi kan byta spår. Försprånget har förbytts till försening, hur mycket? Ingen aning. Att planera en resa med SJ är inte lätt, det är inte SJs eller Trafikverkets fel. Däremot bär regering och riksdag ett samlat ansvar för de problem som kantar den rälsbundna trafiken. Årtionden av eftersläpat underhåll och uteblivna investeringar samtidigt som trafiken ökat stort har satt sina spår. /Leif

Jag har hört att mer snö är på intågande? Låt gå för vacker dekor, bara vi skipper kylan! ;)Dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före Doppareda´n!!

~Titti

20111207730 (MMS)

-Leif- Zorro studerar SLA sportsidor noga. De flesta luncher gör jag en snabb avstickare hem till vår Doberman. För tillfället är det ganska mycket hyss från som nu är i hundtonårsåldern. Idag så har han djupgranskat SLA. Som tur är föredrar han del 2 och sporten i tidningen medan både matte och husse föredrar del 1 ;) /Leif

Dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan...
...före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före Doppareda´n!!

~Titti

20111206729 (MMS)

-Leif- Brrrrrr!!! När jag lämnade Skövde i går kväll så var det ännu ingen snö. I kväll när jag kom tillbaka möttes jag av ett snötäcke på nära 10 cm i Skövde. Vintern har kommit, inget som vare sig jag eller Titti uppskattar. /Leif

Änglaspel är barndomsminnen och jular från förr för mig! Ljusen brann och änglarna (som spelade trumpet!) snurrade runt runt och ett svagt mysigt plingande ljud hördes :)

Ett sådant änglaspel har jag tyvärr inte (julklappstips hint! ;) ?) Men jag har ett lite nyare/modernare och mycket enklare version (som drivs av ett litet värmeljus) med stjärnor.
Utav en slump hamnade jag häromdagen på en sida på nätet med liknande änglaspel,
men med massa olika variationer:


Bokmärkesänglar                                Pelikaner
 
    


Fåglar                                          Födelsedagstårta

    
Cupcakes                                                Ugglor

    

Katter                                                  Mumintroll

 
Muminfamilj                                            Lilla My

    

Älgar                                                   Änglar

    

Renar                                                    Pepparkakor

    
Snöflingor                                    Åsså Tomtar såklart!

     

:)

~Titti

6 decemberDan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före Doppareda´n!!

~Titti

Det märks i kalendern att det lackar mot jul. Som vanligt så här års så blir kalendern mer än välfylld av allt som bör hinnas med innan vi går in i jul och nyårsfirande. Idag har jag haft med mig tre av mina ksaukollegor på ett lunchmöte hos Skövde IK som presenterat ett förslag på bildande av ett föreningsägt hallbolag för att dubblera isytan för hockey- och konståkningsklubbarna. Det råder ingen tvekan om att det är brist på isyta i Skövde kommun, om det däremot är det som Fritidsnämnden prioriterar bland sina investeringar återstår att se. Det finns ett önskemål från Skövde IK att få snabba besked från kommunen, det har jag full förståelse för, under flera års tid har nu Skövde IK arbetat med frågan. Under denna tiden har det varit otydligt från kommunen om detta är en prioriterad frågan eller inte, jag kommer agera för att alla inblandade kommunala parter agerar och ger Skövde IK ett inriktningssvar så snart som möjligt. 
På måndageftermiddagen så hade vi möte med kommunstyrelsen. Äntligen så antogs ett projektdirektiv för Ungdomens Hus i Skövde, ett viktigt steg på vägen för att infria alla de förväntningar som finns :)

Efter kommunstyrelsens möte så tog jag tåget till Stockholm detta för att på tisdagsmorgonen starta möte med Trästadsutskottet, projektet där Skövde kommun är en av de ingående parterna. Nästa år går projektet in på sitt sista år och uppsummeringen börjar nu starta av projektet som syftat till att öka träbyggandet i Sverige, öka konkurrensen på byggmarknaden och öka förädlingsgraden av trä i Sverige.

På onsdag så inleder vi morgonen med Skövde stadshus AB som under förmiddagen följs av kommunstyrelsens arbetsutskott. Efter presskonferensen åker jag vidare till Vänersborg för eftermidags och kvällsmöte. Torsdag morgon så bär det iväg till Stockholm och Sveriges kommuner och Landsting där det är möte med Fastighetsfonden. Även fredag blir jag kvar i Stockholm  för styrelsemöte med Småföretagarnas A-kassa  på dagen och den årliga julmiddagen med styrelse och personal på kvällen. Visst känns det lite tungt att resa mycket, men det är också ett varierande och intressanta uppdrag man har :)

/Leif
 

  

Dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan......före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före Doppareda´n!!

:)

~Titti

För ett år sedan firade Centerpartiet 100 år

Leif klädde ut sig till Carl Berglund, partiets grundare...

Carl Berglund?

...jag känner själv knappt igen honom, lite läskigt :S

Men han spelade honom bra!

~Titti

Ja Dolly Parton har en pipa som få hon!
Inspelningen har några år på nacken men låten håller hur länge som helst :)
Dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före Doppareda´n!!

~Titti

Sedan den borgerliga valsegern  2006 så har det inte funnits någon oppositionspolitik att prata om i Sverige. Men Socialdemokraternas problem går betydligt längre tillbaka än så, bland annat den tighta kopplingen till LO har gjort att man inte förmått att förnya partiet. De nya idéerna för att ta sig an dagens och framtidens utmaningar har saknats sedan lång tid tillbaka.  Det är lätt att att lägga ett partis problem på dess  partiledare, men i S fall är problemet betydligt större än vad ledaren heter. Sedan är det bara att konstatera att Håkan Juholts fadäser och ledarstil inte  på något sätt bidragit positivt. 
Politiken mår bra av att det finns en allert opposition och det gäller oavsett politisk nivå. Det gäller inte minst i den idépolitiska debatten, särskilt i en tid när omvärlden förändras snabbt. Klimatfrågan kommer inte lösas med gårdagen idéer, demografiförändringen gör att finansieringen av den gemensamma välfärden hotas, världen krymper och ländernas ekonomier blir allt mer integrerade i varandra. Socialdemokraternas tidigare paradgren att alla problem gick att lösa med höjda skatter fungerar inte längre när kapital, varor och tjänster flödar fritt över lands- och kontinentgränser. 
I Sverige har den politiska kartan varit relativt oföränderlig med några få undantag under de senaste 100 åren. Nu har även verkligheten kommit i kapp Socialdemokraterna, partiet som framför alla andra så totalt dominerade svensk politik under förra århundradet brottas med både ledar- och identitetskris och den politiska kartan håller på att förändras. 
När det inte finns en aktiv och drivande opposition i riksdagen finns risken att den politiska förnyelsen hos regeringen stannar av. Tidigare i år uttryckte Moderatledaren och Statsminister Fredrik Reinfeldt något i stil med att visioner kostar pengar, ett i sig mycket underligt uttalande. För det parti som inte förnyar sig och har visioner på vilket sätt man vill bygga och utveckla samhället kommer förr eller senare att hamna i djupa kriser som det Socialdemokratiska partiet nu befinner sig i och då spelar namnet på partiledaren en mindre roll. 

/Leif 


Dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före Doppareda´n!!

~Titti

Har bjudit hem några härliga tjejer ikväll :)

Så nu ska vi leta...... och hitta skatter!! ;)

~Titti

Hänger Du upp mistel till jul? Jag har aldrig gjort det men jag tycker tanken med att man ska pussas under den är en söt sed - kälek är ju underbart! ♥

Jag kollade upp betydelsen med att hänga upp mistel till jul och hittade denna förklaring:

Misteln, Viscum albus, är väldigt mytomspunnen och ansågs förr ha magiska egenskaper som skyddade mot gifter och ont i husen samt ökade fertiliteten. Traditionen att hänga upp mistlar kring jul är känt sedan 1700-talet och kommer ursprungligen från England. Då skulle mannen plocka ett bär varje gång han kysst en kvinna under misteln. När det sista bäret var plockat försvann magin och det var färdigkysst under misteln för denna gången.

Idag anses misteln ge lycka och välsignelse om man fäster den i taket eller i en dörrpost i juletid
Dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före Doppareda´n!! :)

~Titti

Idag har vi haft rådsmöte med försvarsmaktsråd Skaraborg. Ett fruktbart möte där vi tog flera viktiga steg framåt i vårt fördjupade samarbete. Vi fick också tillfälle att informera om att Skövde kommun, undertecknad och Annelie Bjerkne har blivit inbjudna att delta i rikskonferensen Folk och försvar, för vårt banbrytande och framgångsrika samarbete i Försvarsmaktsråd Skaraborg.

Läs mer här

/Leif

Ikväll tittade jag på The reef, en film baserad på verkliga händelser...Måhända att den är en "Hajen"-film, men ändå inte, det var i ny tappning och den var bra.
Läskig men bra! :p

Fast det blev inte lika läskigt utan musiken från hajenfilmerna....
~Titti

Tjohoo vi går in i julmånaden - härligt! :D

Då börjar nedräkningen...

Vi börjar med en av de absolut bästa julsångerna, som sjungs av underbara Celine Dion. Det här är en sång som jag blir lycklig av att lyssna på - nu längtar jag till julen!!Dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före
dan före dan före Doppareda´n!
! ;)

~Titti