När Leif är borta över natt så tjurar jag ihop över eldningen. Vi eldar ju med ved varje dag. Men när han är borta innebär det att jag måste sköta eldningen själv och det är bara såå tråkigt, så jag gör det inte. Punkt. Och då blir det kallt, riktigt kallt - nu under hösten innebär det att tempen ligger på ca 13-14 grader på morgnarna... Jag vaknar fort av en kalldusch dock (men det är också ett väldigt bra sätt att motivera sig att köra morgonträning på gymmet med efterföljande varm dusch ;) )! Men det är en prioritering. Jag värdesätter att slippa elda på kvällen högre än värme på morgonen. Så tänker jag :)
 
Men jag kan inte gärna utsätta Leif för de kalla morgnarna så jag eldar snällt på kvällarna när han inte är hemma (som ikväll när han har fullmäktige). Men det är tråkigt att elda, riktigt tråkigt!
 
För övrigt har jag haft en trevlig kväll. En kväll med löfte om nya uppdrag och positiv energi från härliga kvinnor :)
~Titti
kyla, vedeldning, värme,
Titel: I give it a year
 
Min kommentar: Ge den inte en söndagskväll
 
 
Hade definitivt kunnat vara utan vetskapen huruvida detta förhållande skulle hålla eller inte...

~Titti
En mycket trevlig helg är nu till ända, och fort har den gått vill jag lova!
 
Den här bilden säger det mesta av vad helgen har innehållit:
 
 
Lek, bus, härligt höstväder, toppenbesök och mycket värme :)
~Titti
Dobermann, busig dobermann, dobbis,
Min helg började med efterlängtat besök från Småland som kom igår kväll
 
 
Lördagsmorgonen inleddes med god frukost på stan med sköna Ladies...
 
 
...fortsatte med lunch och fler som kom på besök
 
 
Därefter begav vi oss till Arenan för Hälsomässa
 
 
Där vi smakade på naturgodis, nötter...
 
 
...och ostar!
 
 
Innan vi lämnade mössan fick M en festmake-up
 
 
Väl hemma har vi lekt extra mycket med hunden och njutit av det fantastiska höstvädret :)
 
 
 
Önskar Er en trevlig lördagkväll!
~Titti
Arena Skövde, Nötter, Skövde, hälsomässa, naturgodis, ost,
Titel: Playing for keeps
 
 
Min kommentar: Don't keep!

~Titti
Snart på väg hem efter tre mötesdagar i huvudstaden. En blick på avgående tåg och för dagen blir jag förvånad. Alla tågavgångar i tid, en trevlig början på resan hem.


/Leif
Det är en svårslagen utsikt från sammanträdesrummet i Fabrikörsvillan på Nacka Strand.


Sverige och hösten är fantastisk!
/Leif
Under tre dagar befinner jag mig i Stockholm denna veckan. Under gårdagen deltog jag i ett kommunnätverk som heter KKIK (Kommunernas kvalitetet i korthet) det är ett jämförelsenätverk där cirka 200 kommuner ingår. I nätverket jämförs kommunernas olika verksamheter, kostnader, service  mm. Benchmarking är viktigt för en kommun som hela tiden vill bli bättre förs sina kommuninvånare. Det går aldrig att kopiera en kommun till en annan lika lite som man kan kopiera ett företag till ett annat, däremot så kan man alltid lära av varandra och det är just därför det är så viktigt att ingå i nätverk som KKIK.
 
 
Torsdag och fredag har jag årets enda tvådagarsmöte med styrelsen för Småföretagarnas Arbetslöshetskassa. Detta är det enda större uppdraget som jag bestämde mig för att behålla efter att jag 2006 blev kommunalråd. Jag tror att det är viktigt att som ledande kommunpolitiker ha andra nätverk än bara de politiska. I SmåA möter jag som styrelseordförande småföretagare från hela landet, oerhört stimulerande. Jag tror dessutom att alla politiker blir bättre i sin politikerroll om man arbetar i andra nätverk än bara de partipolitiska.
 
I Skövde händer det också spännande saker. Tekniska nämnden har presenterat ett förslag om att göra Boulognersjön till badsjö igen. Detta sker 40 år efter att badet stängdes som offentlig badplats. Klicka här för att läsa mer om förslaget.  Det roliga i sammanhanget är att inför valet  1998 så skrev undertecknad tillsammans med två andra centerpolitiker Jan Hermansson och Göran Berger ett förslag om att återigen göra i ordning Boulognersjön som badsjö. I politiska sammanhang kan det ibland ta lite tid för idéer och förslag att bli verklighet, men jag gläds med förslaget att återigen kunna få en badsjö i Skövdes Boulognerpark. Grattis Skövde!
 
/Leif
Boulognersjön, Skövde, SmåA,
Åh vad vackert det är nu när höstens sprakande varma färger börjar ge sig till känna: 
 
 
En snabb vända på stan och man möts av det här...
 
 
...ursnygga gatublommor på väg mot Arena Skövde
 
 
Jag kan ju inte annat än bli glad?! :)

~Titti
Vi har blivit utsedda till Månadens blogg!
 
 
För ett tag sedan blev vi kontaktade av Skövde Nyheter
där de berättade att vi blivit Månadens SNblogg
 
Inför intervjun fick vi välja plats och naturligtvis valde vi att ses uppe på Berget! Vi tog några bilder med den fantastiska utsikten som bakgrund och själva intervju hölls inne i S:t Lukas kyrka (det regnade lite lätt).
 
Och idag var det med i papperstidningen:
 
 
Det är roligt att ha fått ett så hedersvärt pris och det är roligt att så många följer oss.
 
Vi startade bloggen april 2009 och då skrev vi följande om vår blogg:
 

"Vår tanke är att denna blogg ska spegla vårt liv, hur arbete,
privatliv och offentlighet påverkar oss.

-Leif- Möten och massor av beslut hör till min vardag, bloggen möjliggör att visa hur besluten växer fram. Relativt lite av detta speglas i medias bevakning av kommunpolitiken. På vår blogg hoppas jag kunna visa mer av den politiska vardagen i Skövde. Men livet är inte bara politik. Jag är också pappa till en underbar tonåring och gift med härliga Titti. Det är i mina nära och kära och mina närmaste vänner som jag hämtar kraften till det politiska arbetet. Att döpa vår blogg till "Kärlek och Politik" blir därför mitt sätt att visa en annan sida av mig (Centerpartiets kommunalråd Leif Walterum), en mer privat sida än den som syns i media. Men också min kärlek till politiken och varför jag tror att Centerpartiet har den bästa politiken för framtiden.

~Titti~ Om Du följer vår blogg kommer Du att få se mina blogginlägg som en form av dagboksblogg, Du får ta del av vårt liv! :)"

En varm hälsning till alla våra bloggläsare! :) 

 

~Titti & Leif

Kärlek och Politik, Leif & Titti, Leif Walterum, Leif och Titti Walterum, SNbloggen, Skövde, Leif Walterum, Titti Walterum, Walterum, skövde nyheter,
Under måndagen och tisdagen så har mötesverksamheten i kommunledningen varit lägre på grund av att flera både politiker och tjänstemän varit i norska Drammen på studiebesök. Jag var också inbjuden att åka med men ett annat sen länge inbokat arrangemang fick mig att avstå. I stället har jag använt den lägre mötesverksamheten under måndagen och tisdagen till att träffa företagsledningarna för två av Skövdes många viktiga företag. Det har varit två mycket givande besök!
I mitt kommunalrådsuppdrag så tycker jag det är viktigt att komma ut och träffa företagarna i kommunen gärna på tu man hand och utan att media är inbjudna. Det ger tillfälle till djupare diskussioner och man får ta emot både ris och ros precis som det ska vara i mitt uppdrag. Det har hitills under mina sju kommunalrådsår blivit en del besök ute hos företag och på arbetsplatser. Jag försöker leva efter regeln minst ett besök i månaden. Vissa företagare hör av sig själva andra tar jag kontakt med. Att träffa och besöka de lokala företagen som är motorn i en kommuns utveckling är viktigt, jag önskar att det kunde finnas ännu mer tid för detta.   
 
/Leif
Företagare, Kommunalråd, Skövde,
I helgen under mitt filmmaraton var det här en av filmerna jag såg: This is 40
 
Jag hade sett trailern någon gång för ganska länge sedan och tyckt att den verkade lite smårolig. Uppenbarligen fylldes trailern med de enda små putslustiga skämten som filmen innehöll...?
 
 
Jag kände inte igen mig ett dugg...
 
Men så är jag inte 40 heller! ;)
 
~Titti
 
#soluppgång #sverigeärfantastiskt
 

~Titti
Min helg som politikeränka har spenderats i filmens värld, återkommer med tips (?) om det senare. Tack vare oväntat mycket fritid i lördags hann jag även mixtra lite ned mina bilder så nu har jag kommit lite längre även om jag har otroligt många kvar... Tänkte försöka mig på att göra några fotoböcker, jag ska bara blir klar på hur man gör?
 
Helgen avslutades med heldag i Götlaborg, alltid lika trevligt :)
 
 
 
~Titti
Centerstämmans sista dag i Karlstad inleddes  med en spänstig och framåtsyftande landsbygdsdebatt ett 80-tal inlägg gjordes i debatten. Mycket handlade självklart om de gröna näringarnas konkurrenskraft, men också förutsättningarna för att bo och leva på landsbygden.
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har under sommaren och hösten med tydlighet visat vem som är landsbygdens parti. Tyvärr fick inte Centerpartiet med övriga regeringen på att motfinansiera landsbygdsprogrammet fullt ut. Eskil och centerministrarna har en viktig uppgift att fortsätta som enda parti att se Hela Landet.
Petronella Petersson Blekinge en av de som fick igenom tydligare skrivningar så att inte jordbruksverket ska kunna begära återbetalning av gårdsstöd retroaktivt, om ansökan skett på basis av, vid tidpunkt för av myndigheten godkända arealer och gällande regler. En viktig fråga för många lantbrukare som blivit återbetalningskyldiga på uppgifter de tidigare haft godkända från jordbruksverket.
 
Bo Hagström från Gullspångs kommun förde skaraborgs talan i debatten.
Kristina Yngwe Skåne debuterade i i talarstolen på sin första Centerstämma. Kristina är LRF Ungdomens riksordförande och som före detta riksordförande för LRF Ungdomen 1995-1999 så gläder henns inträde i Centerpartiet mig mycket. Kristina Yngwe är dessutom kandidat till Europaparlamentsvalet. Det gläder att LRF Ungdomens ordförande ser vikten av att engagera sig politiskt för de Hållbara idéerna för Hela Landet!
/Leif
 
 
Eskil Erlandsson, Ett hållbart val, Kristina Yngwe, Landsbygd, Petronella Petersson,
Lördagmorgonen inleddes med debatt och ställningstagande kring socialförsäkringarna, ett viktigt område med tanke på den pågående parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Fungerande skyddsnät i livets olika skeenden är viktigt och det är viktigt att det omfattar både anställda och företagare.
 
Därefter följde en dryga tre timmars miljödebatt som spände över flera för Centerpartiet viktiga områden.
Miljödepartementets statssekreterare Anders Flanking (med koppling till Skövde) var en av många som deltog aktivt i debatten.
Några exempel på vad som beslutades:
- att Sverige till 2050 ska vara ett klimatneutralt samhälle
- säkerställa omställningen av energisystemet till totalt förnyelsebart inom en generation
- svenskt förbud mot gas och oljeutvinning ur skiffer
- klimatanpassning och miljöåtgärder ska prioriteras i biståndet
- att minst hälften av EU:s landsbygdsprogram ska gå till miljöåtgärder
- nej till uranbrytning i Sverige
- att det kommunala vetot utökas till att omfatta prospektering efter uran i alunskiffer (en fråga som jag drivit under flera år) 
- en tydlig vargpolitik: ja till förebyggande skyddsjakt, full kompensation för merkostnader och skador djurägare drabbas av, en gynnsam bevarandestatus som därutöver förvaltas genom t.ex. licensjakt, med hänsyn till de människor  som lever och verkar i rovdjurstäta områden. Centerpartiet har den tydligaste vargpolitiken!
Över lunch så bjöd Centerpartiet in till folkfest på torget i Karlstad. Positiv stämning i den fina värmande höstsolen.
På senen skedde en underhållande utfrågning av de fyra centerministrarna i regeringen, Näringsminister Annie Lööf, Energi- och IT minister Anna-Karin Hatt, Miljöminister Lena Ek, Landsbygdsminister Eskil Erlandsson. God stämning och mycket centerleverans i regeringssamarbetet presenterades. Centerpartiet behövs i regeringen inte minst för Jobben, och de mindre företagens villkor, landsbygdspolitiken står Centerpartiet för, det har om inte annat den senaste månaden visat med all tydlighet. Socialdemokraterna vill chockhöja lantbrukets skatter och deras samarbetspartner Miljöpartiet vill allvarligt försämra livsvillkoren för alla som bor utanför storstäderna. Moderaterna sa sig ha en landsbygdspolitik, men det visade sig vara falsk propaganda i budgetförhandlingarna om svenska finansieringen till landsbygdsprgrammet. Aldrig tidigare har utrycket tomma tunnor skramlar mest, passat bättre in på Moderaternas landsbygdspolitik.
Om ett år gör väljarna sitt val, Centerpartiet gör skillnad och behövs fortsatt i nästa regering.
 
I eftermiddag debatteras utbildningspolitiken, inte minst frågan kring det livlånga lärandet är mycket viktigt och att samverkan mellan skola och näringsliv förbättras. Många andra partier vill lägga ner landsbygdens skolor för att de anses vara för små, som Centerpartist så ställer jag mig frågan: Hur stor kan en skola vara? Elevperspektivet och elevens lärande är det som står i fokus för mig som centerpartist inte storleken på en skola.
 
/Leif
 
    
 
 
Anders Flanking, Anna-Karin Hatt, Annie Lööf, Centerstämma 2013, Eskil Erlandsson, Lena Ek, miljöpolitik, uranbrytning,
 
Nu är det helg! Och jag fick helt plötsligt en ledig dag, då vissa planer förändrades, så jag satsar på soft dag!! Zorro gör detsamma och njuter av den underbara höstsolen :)
 
 
~Titti
Dobermann, Zorro, dobbis,
Som sista punkt på dagens förhandlingar debatteras nu Jämställdhetspolitiken. Ett område som engagerar många talare liksom det har varit inom alla andra politiska områden som behandlats under dagen.
Morgonen inleddes 08.00 med att bostadspolitiken debatterades, följt av ett långt block med antagande av ett nytt program för Jobb och ekonomisk politik. I det programmet tar sig Centerpartiet an framtidens utmaningar med nya lösningar, ett stort fokus på företagandet och då framförallt de mindre företagens villkor. De ungas möjligheter att komma in på arbetsmarknaden har ett stort fokus i programmet.Centerpartiets jobbpaket kan du läsa mer om genom att klicka här 
På eftermiddagen debatterades justitiefrågor som följdes av ett stort välfärdsavsnitt med antagande av ett nytt välfärdsprogram. Får Centerpartiet fortsätta att bestämma så ska valfriheten utökas, LOV är en reform för att möta medborgarnas olika behov och önskemål. I kväll så är det jämställdhetsfrågorna som debatteras och någon gång framåt midnatt kommer det bli dags att få luta huvudet mot kudden  innan vi kl 08.00 i morgon bitti fortsätter med ett avsnitt om socialförsäkringsfrågor följt av ett långt miljöavsnitt.
Intensiva men stimulerande stämmodagar när Centerpartiet formar framtidens Hållbara politik för att möta framtidens utmaningar.
/Leif
Centerstämma 2013, bostadspolitik, ekonomi, jobbprogram, justitiefrågor, jämställdhet, välfärd,
Debatten om försvarsfrågorna är nu avslutad, där också flera skaraborgare varit uppe, inte minst kring veteranfrågorna och ansvaret för rehabilitering.


Nu återstår ytterligare ett block om interna partiorganisationsfrågor att avhandla innan det blir sängläge. Stämma = lite sömn
/Leif
Just nu debatteras Trafik och Infrastruktur på Centerstämman. En fråga jag drivit är att öppna möjligheten för lånefinansiering av infrastruktur t.ex. pensionsfonderna för att möjliggöra en snabbare utbyggnad av kommunikationer i hela  landet. Ett yrkande som stämman instämde i. Nu återstår för Centerpartiet att i regeringen få med sig övriga partier och Anders Borg på detta. För Västra Stambanan och E20 skulle detta kunna snabba på ökad kapacitet på den spårbundna länken och fyrfältsväg på E20
 
 
/ Leif
Centerstämma 2013, E20, Västra Stambanan,
Denna dagen precis som alla andra gick oerhört fort. Varje onsdagmorgon börjar jag med en sittning med tjänstemän som på olika sätt är delaktiga i samhällsplaneringsprocessen så även denna onsdag. Det planeras och byggs mycket i Skövde och det är många frågor inom samhällsplaneringen som ska jacka i varandra politiskt och på tjänstemannanivå. Detta gäller inte minst kollektivtrafikfrågorna som är främsta anledningen till att jag sitter med tjänstemannagruppen på onsdagarna.
Därefter följde möte med styrelsen för Stadshus AB som är moderkoncernen för kommunens bolag följt av ett diskussionsmöte med kommunstyrelsens arbetsutskott kring viktiga utvecklings och framtidsfrågor. På senare tid har luncherna allt oftare också blivit arbetsluncher, så blev det idag med en klassisk ceasarsallad på arbetsrummet.
Onsdag eftermiddagar är alltid beredningstid mellan majoritetskommunalråden och tjänstemännen, då diskuteras förslag till beslut och bereds handlingar inför kommande arbetsutskottsmöten. Först klockan 16.10 blev det tillfälle att beta av delar av alla missade telefonsamtal under dagen, ett antal återstår till torsdagen.
 
 
Dagen avslutades i stadshuset med en mycket intressant genomgång av Roland Lexen från Public Partner om vad genererar tillväxt i kommunerna. Oerhört inspirerande. Kommunsverige står inför stora utmaningar inte minst när det gäller tillgången på den framtida arbetskraften. Han berättade att i enbart 10 procent av landets kommuner kommer det fram till år 2025 att vara fler som tillförs arbetskraften än som träder ur den. För Skövdes del ser det ganska bra ut, siffran är 98 procent. Tydligt är att högskoleorterna har betydligt bättre förutsättningar än övriga kommuner. Satsning på entreprenörskap, mindre företag, konkurrensutsättning av kommunal verksamhet var andra områden som han lyfte fram som viktiga för att möta framtidens stora utmaningar. Ljuv musik för ett Centerpartistiskt kommunalråd.
I kväll har jag packat väskan för att bege mig till Karlstad på Centerpartiets stämma. Nu väntar dagar av långa förhandlingar och debatter blandat med många kära återseenden.
/Leif  
 
Public Partner, Roland Lexen, Tillväxt, kompetensförsörjning,
Har varit lite si och så med att hinna blogga under sista veckan. Som du kunnat se så tillbringade Titti och jag helgen med bröllop i Blekinge med fina vänner. Så vackert, trevligt och kul att kunna ställa upp. Lördagen bjöd inte bara på ett bröllopspar som strålade av kärlek den bjöd också på riktigt högsommarväder i Karlshamn. Allt var perfekt.
 
 
Väl hemma i söndags eftermiddag så röstade jag i kyrkovalet innan jag åkte på stämmogenomgång med de skaraborgska ombuden som senare i veckan ska åka på Centerpartiets stämma i Karlstad. Klockan blev väl mycket innan väskan var packad på nytt för att åka med 6.24 tåget till Stockholm i måndags. Centerpartiet behöll i stort sett sin starka ställning i kyrkovalet
 
Under två dagar har jag tillsammans med Åsa Ögren (S), byggnadsnämndens ordförande i Umeå varit kursledare på en utbildning arrangerad av Sveriges Kommuners och Landstings Fastighetsfond angående kommunernas lokal- och fastighetsförsörjning. 
Intresset för att gå utbildning var mycket stort och antalet platser fick utökas och trots det blev den snabbt fulltecknad. I kommunerna pågår mycket diskussioner kring hur fastighetsförsörjningen ska organiseras: ska man ha dem i bolags- eller förvaltningsform? ska man äga dom själv eller förhyra? Egentligen finns inget rätt eller fel, däremot så är det viktigt att man har ett motiv om man väljer att bolagisera eller sälja och förhyra.
 
Hans Lind professor i fastighetsekonomi på Kungliga Tekniska Högskolan var tydlig i sin uppfattning att det finns inga egentliga motiv till att organisera fastigheterna på annat sätt än i förvaltningsform även om han kunde se vissa fördelar. Han varnade dock för att om ekonomiska motiv att frigöra kapital ligger bakom att bolagisera sitt fastighetsbestånd så ska man inte göra det, det delar jag till fullo.
 
Ola Mattisson Universitetslektor på Lunds Universitet var dock av en annan uppfattning och såg fördelar i att få en effektivare fastighetsförvaltning om man väljer att lägga det i bolagsform. Men även han underströk vikten av att man som poltiker kan svara på varför man väljer att göra det ena eller andra och om man bolagiserar också styr med tydliga ägardirektiv.
 
Ï många av Sveriges kommuner pågår just nu diskussioner kring dessa frågorna. Det är i mycket hög grad föranlett av att en stor del av fastighetsbeståndet är från 60 och 70-talen och att reinvesteringsbehovet är stort samtidigt som de övriga investeringsbehoven ökat under de senaste åren. En fråga som även i allra högsta grad gäller Skövde kommun.
 
/Leif
 
 
 
Centerstämma, Fastighetsförsörjning, Karlshamn, Lokalförsörjning, SKL, Åsa Ögren,
Jag har slarvat bort mina glasögon... Hur ska jag kunna hitta dem utan dem??? ~Titti
Här kommer en liten sammanfattning av gårdagen som innehöll:
 
Vacker vigsel...
 
 
Många tal...
 
 
Postogram...
 
 
God mat...
 
 
Sång...
 
 
Spex...
 
 
Dans...
 
 
Och mycket kärlek <3
 
 
Efter en god hotellfrukost med Brudparet och några av bröllopsgästerna lämnade vi Karlshamn. Åter i Skövde åkte Leif direkt på möte. Jag gosar med hunden i soffan jag! :)

~Titti
Leif började dagen med att hämta bruden och skjutsa till frisören. Jag hade lite lugnare morgon och begav mig till frisören först efter frukost. Då var den lilla brudnäbben redan klar och bruden var halvvägs färdig  Men jag satt och beundrade hur konstverket blev till:
 
 
Därefter bar det av till sminket...
 
 
...följt av lunch på hotellet. Brudens lunch:
 
 
(Lägg märke till "There's only one" ;) )
 
Brudskål med tjejerna i bröllopssviten :)
 
 
Nu bär det av till kyrkan (Leif är redan där för att ta emot gästerna)

~Titti
...med fantastisk utsikt! 
 
 
Nu ser vi fram emot morgondagen :)
/Leif & Titti
I veckan har ett av denna mandatperiodens viktigaste beslut fattats av kommunstyrelsens arbetsutskott. Projektdirektivet: Fördjupad översiktsplan för centrum.
Det behöver byggas mer bostäder i Skövde om det råder stor politisk enighet. Skövdes roll som dragloket i Skaraborg måste stärkas och det som är bra för Skövde är bra för grannkommunerna. Det ser vi inte minst när Skövdes befolkning ökade stort förra året, så skedde samma i flera av grannkommunerna.
 
Länge har det pratats om att det måste till ytterligare bostäder centrumnära, som ett viktigt komplement till att också andra stadsdelar och bostadsområden växer och nya anläggs.
I Skövde är det svårt att få bostad och hos allmännyttan har det i princip saknats lediga lägenheter utöver någon enstaka de senaste 20 åren. Med en starkt växande arbetsmarknad måste fler bostäder fram, därför är den Fördjupade översiktsplanen så viktig för utvecklingen av Skövde stad och ett levande centrum.
 
Min bild av en fungerande bostadsmarknad är att den ska vara som ett smörgåsbord, alla sorters bostäder och upplåtelseformer ska finnas. Smaken är olika och olika skeenden i livet gör att de ekonomiska förutsättningarna och behoven varierar stort. Ska bostadsmarknaden fungera så måste det finnas bredd och spets i utbud. Här har Skövde mer att göra! Detsamma gäller också i kommunens mindre orter i ytterområdena.
 
I början av 2015 ska arbetet efter sedvanligt samråds- och utställningsförfarande vara klart och antagen av kommunfullmäktige. Parallellt med framtagandet av planen så är det viktigt att de projekt som nu diskuteras och planeras centrumnära fortsätter med hög prioritet, detta har varit ett viktigt medskick från den politiska ledningen i det fortsatta arbetet.
 
I kommunvalen 2006 och 2010 gick Centerpartiet till val på "Vi bygger Skövde". Politiker bygger inte men politiker ska skapa förutsättningarna för att det kan ske. När HSB i veckan presenterade sin bostadsranking och gav Skövde kommun en hedrande första plats var det ännu ett bevis på detta. Men en gång i en sådan ranking är bara en gång, utmaningen är att det kan upprepas även kommande år.
 
Jag hoppas på mycket spännande samtal och dialoger under det kommande året hur vi kan skapa möjligheter till 1000 nya bostäder och nya lokaler för verksamheter centrumnära i Skövde. 
 
/Leif
 
Bostadsmarknad, Bostäder, Centrumnära, Fördjupad översiktsplan, Skövde, bostadsplanering,
Jag sitter och tittar på Hela Sverige bakar
 
 
ett program som (om jag förstått det rätt) bygger på den engelska versionen Britain´s bake off
 
 
Så nu sitter jag här och är enormt sugen på diverse bakverk!! :p
~Titti
Hela England bakar, bakelser, bakverk,
Ibland har man tur jag har favvolördag på en onsdag!!
 
Med västerbottenpaj...
 
 
räkor, insjökräftor och havskräftor. 
 
 
Ja till och med Kräftbröd!!
 
 
Och en och annan konstig rackare :)
 
 
~TittI
På söndag är det Kyrkoval. Men jag valde att förtidsrösta stället.
 

Tänk att man varje gång blir lite osäker på hur själva röstningen ska gå till, fastän man har gjort det flera gånger? Man kryper in i den där gröna lilla tyg-trekanten, med skumt ljus... Hur var det nu, spelade det någon roll vilket håll man lägger i lappen i kuvertet? Hur många får jag kryssa i? Med mera..
 
 
Men jag tror nog att jag fick till det som jag ville :)
 
~Titti
Kyrkovalet, förtidsröstning,
Kom på att jag aldrig berättade vad det var för "favvolördag" som Leif fixat? Jo då hade vi årets första Kräftskiva på gården. Leif hade passat på att fiska när jag var i Lundsbrunn. Hur många kräftor han fick förtäljer inte historien men han fick plussa på några Vätterkräftor ;)
 
 
Jag ääälskar kräftor & hela kalaset :D
 
 
Fastän kag inte dricker nubben så vill jag sjunga visorna!!
 

Till dessert hade Leif gjort äppelpaj :)
 
 
Som sagt: minfavvolördag!
~Titti
Vätterkräftor, kräftfiske,
Här är några av de senaste bilderna från Instagram :)
 
@walterum
Instagram, Leif & Titti, Leif Walterum, Leif och Titti Walterum, Titti & Leif, Titti Walterum, Walterum,
Idag presenteras HSB bostadsindex för samtliga kommuner över 20000 invånare i Dagens Nyheter. Skövde intar en glädjande förstaplacering bland kommunerna!
För att läsa rapporten i sin helhet klicka här.
Det är mycket glädjande att få en förstaplacering som denna. Men jag och Centerpartiet oroas också för att bostadsbyggandet kommer tappa fart under 2014 och 2015. I en kommun av Skövdes storlek behöver det alltid finnas minst ett stort bostadsprojekt i gång utöver förtätning av befintlig bebyggelse. Centerpartiet anser att det finns anledning att snabba på byggandet av nya området Frostaliden så byggstart kan ske under 2014 istället för tidigast 2016 som nu är planerat. Det skulle ge ett ordentligt tillskott av nya bostäder som behövs i Skövde.
 
/Leif
Bostadsbyggande, Frostaliden, HSB bostadsindex, Skövde,
Idag var det dags för Friskvårdens dag på Billingen i Skövde. Arrangör är kommunens fritidsförvaltning och ett stort antal föreningar i kommunen finns efter den cirka 3 km långa slingan. Som vanligt var Centerpartiet med, vi har varit med alla år, oavsett valår eller inte, sedan arrangemanget startade. De flesta partierna lyste dock med sin frånvaro idag, undrar om de gör det även nästa år när Friskvårdens dag infaller en vecka före valet?
För Centerpartiet i Skövde har det alltid varit viktigt att vara ute och möta kommunmedborgarna framförallt i mellanvalsperioden, diskussionerna som då uppstår ger alltid en bra värdemätare på hur bra man tycker att kommunen sköts av oss.
Här syns några av oss laddade för att möta de tusentals besökarna. Idag fick besökarna bland annat svara på en fråga kring vad man tycker är viktigast när man handlar mat. Svarsalternativen var: 1) Att det är närodlat 2) Priset 3) Rättvise- och miljömärkt 4) Innehållsdeklaration. Väldigt många deltog och det gav upphov till en hel del diskussioner. Relativt jämt skägg blev det mellan Närodlat och Innehållsdeklaration.
Det gavs också information om det stundande kyrkovalet den 15 september. Det bortglömda valet som är så viktigt i år när en nomineringsgrupp ställer upp som har en egen dold agenda och vill ha en kyrka som är mindre tolerant och mindre öppen. Min uppmaning till alla medlemmar i Svenska kyrkan är att gå och rösta i kyrkovalet om du också vill ha en öppen och tolerant kyrka.
Förutom detta så hade vi också ett litet klotterplank där man fick skriva upp vad man tycker saknas i Skövde och Skaraborg eller vad som är viktigt för Skövde och Skaraborg.
Läs själv vad det är som engagerar Skövdes invånare, lite uppslag inför framtida valprogram. Väldigt många passade också på att uttrycka sig i positiva ordalag över Skövdes utveckling de senaste åren. Vilket värmde lika gott som solen denna söndag :)
 
/Leif
 
Billingen, Friskvårdens dag, Jonny Niklasson, Karin Kjellgren, Kyrkovalet,
Leif var ju på Friskvårdens dag hela dagen men jag kom lite senare (lite för sent visade det sig då jag kom precis kl 13 när tipspromenaden slutade, jag trodde det var kl.14 som gällde)...
 
När jag fick tipslappen fick jag även en bricka med pastamått - praktiskt!
 

Det är mysigt att gå från stånd till stånd och kolla vad alla har på sina bord, alltid finns det något som intresserar! Jag tog en hel del lotter.för olika organisationer/föreningar etc. Bland annat för teaterföreningen för de hade så fina vinster :)
 
 
Och kan ni tänka - jag vann! Jag fick välja en biljett till valfri föreställning i höst! Dessvärre var jag upptagen på alla datum utom ett, så nu hoppas jag att jag kommer kunna gå på:
 
 
Promenaden var vacker, fin natur, strålande sol och varmt och skönt!
 

Jag gick runt den vackra sjön (som  jag har många fina minnen från) ;)
 

Och njöt av den fantastiska utsikten :)
 
 
Måste berätta en komisk grej som hände på slutet av min tipspromenad. Vid ett av de sista stationerna kunde man köpa lotter, det fanns fem vinster och fyra lotter kvar - vilket borde vara superchans! Eller? Visade sig att jag fick drog fyra nitlotter hur det nu var möjligt? Som tröstpris erbjöds jag en påse äpple! Haha jag tackade dock nej (tack) till dem, då vi har trädgården full :) :)
 
Nu får jag ge mig till tåls tills de jag får läsa de rätta svaren i tidningen i veckan
(fast jag har inga större förhoppningar på 12 rätt)!
~Titti
Billingens fritidsområde, Friskvårdens dag, Skövde, Skövde teater, Timber, pastamått, skövde teaterförening, tipspromenad,
Leif har varit igång sedan tidigt imorse, jag tog en sovmorgon (om än inte så länge då envisa flugor väckte mig)... Men nu bär det snart av till Berget, för idag är det Friskvårdens Dag
 
 
Perfekt väder är det också :)
~Titti
Billingens fritidsområde, Friskvårdens dag, Skövde,
Nu är jag hemma och bu äntligen är det helg! Jag har haft planeringsmöte med "Föreningen" i dagarna två på Lundsbrunns Kurort. 
 
Åkte dit igår kväll direkt efter jobbet. Hade egentligen velat bada och tagit det lugnt i relaxen en stund men det fanns inte tid då vi kom ganska sent. 
 
Så det blev några snabba punkter i planeringsschemat och sedan direkt till middagsbordet där set serverades ljuvligt god torskrygg. 
 
 
Idag har vi haft fikorna och bensträckarna i den härliga solen. Vilket fantastiskt höstväder det är. Jag ser mycket fram emot min favoritårstid - med alla sprakande färger som sakteligen börjar ge sig till känna :)
 
 
Och nu har Leif fixat favvolördag också - lucky me!

~Titti

Som befarat så var det Centerpartiet som ensamt stod upp för landsbygden i regeringens budgetförhandlingar. Moderaterna bär nu ansvaret för att landsbygdsprogrammet tappar i nivå mot tidigare. För bara en tid sedan slog sig Moderaterna för bröstet när man presenterade ett blått landsbygdsprogram. Att uttrycket ”tomma tunnor skramlar mest” skulle få en så snabb innebörd trodde nog inte ens rapportförfattarna.

Centerpartiet ser med oro på att landsbygden utarmas på service, boende och hur svenskt lantbruk tappar i konkurrenskraft mot lågprisimport av livsmedel som långt ifrån lever upp till de svenska miljö- och djurskyddsreglerna.  De unika naturvärdena i de svenska hag- och betesmarkerna hotas nu i dubbel bemärkelse, dels av import och att nivån i landsbygdsprogrammet sänks av regeringen. Som landsbygdsboende och centerpartist är jag djupt oroad över att insikten och betydelsen av tillväxt och utveckling i hela landet inte finns hos regeringens största parti.

Socialdemokraterna har öppet pekat ut Centerpartiet som sin huvudmotståndare i valet 2014 och man ska ta upp kampen med C om landsbygdsväljarna. Men med vad? Det politiska innehållet saknas helt, förståelsen för att landsbygdens huvudnäring lantbruket ska få rimliga villkor att leva i Sverige saknas helt, S vill tvärtom montera ner än mer än vad Moderaterna vill.

Återigen är det bevisat, Centerpartiet är enda partiet som också i konkret politik står upp för landsbygden. Centerpartiet hoppas och kommer kämpa för att landsbygdens frågor ska avgöra nästa val. Tomma skramlande tunnor hjälper inte småföretagen på landsbygden, lantbruket eller ger mer mobiltäckning och fiber eller bättre infrastruktur i det finmaskiga vägnätet. Upp till bevis, Centerpartiet är tar fighten för landsbygden i hela landet!

/Leif

Centerpartiet, Eskil Erlandsson, Höstbudget, Landsbygden, Landsbygdsprogrammet, regeringen,
Ikväll/natt ska bloggen uppdateras. Jag vet inte riktigt vad det innebär förutom att det inte går att blogga under tiden.. Men jag chansar med att gå in och göra ett snabbinlägg så får vi se om det publiceras eller inte :)
 
Annars är det just nu bråda dagar och kvällar med mycket som ska planeras och hinnas med! Synd bara att dygnet bara har ett visst antal timmar, för det begränsar en del... ;)
 
Önskar dig en fin avslutning på veckan och bra början på helgen!
 
~Titti
Tur att jag vilade upp mig ordentligt igår för idag har jag minsann varit tvungen att ha huvudet på skaft mest hela tiden! För den delen var det även tur att dagens nedslående horoskop inte stämde, fast det är klart dagen är ju inte slut än... ;)
 
Innan jag åkte hem tog jag en sväng förbi bibblan och som vanligt hittade jag en hel del som jag ville ta hem:
 
Vanliga böcker att bläddra i.. 
 
 
Cd-böcker att lyssna på...
 
 
Och några att ladda ner...
 
 
...i min nya bil funkar det med usb :)
 
Så nu är jag redo för hösten!
 

~Titti
Vilken underbar dag jag har haft med min kära mor :) Aqua Vitalis är en fantastisk oas i Skövde! Vi har badat och bastat i många timmar!
 
Det var inte många där vilket kan bero på att det är tisdag och tjejdag/kväll och för att renoveringen av omklädningsrummen stör en del. Men för vår del funkade det bra det var lugnt och skönt ;)
 
Mamma var bokad till en klassisk massage och jag njöt av en lavastensmassage. Denna gång blev det inte så mycket tid i äventyrsbadet men desto längre i utepoolen då den sköna höstsolen värmde gott!
 
En perfekt dag med ett vackert slut - för hemma på gården lyste kvällssolen underbart vackert :)
 

~Titti

Så var det redan september, enligt kalendern är vi nu inne i den första höstmånaden fast temperaturen ute påminner fortfarande mer om sensommar. I min egen kalender är det inte många tomma luckor kvar resten av 2013. Det vill säga normaltillståndet har infunnit sig, kan man aldrig vara ledig som heltidspolitiker frågar sig då vän av ordning?  Jo det kan man även om viss tillgänglighet på telefon och e-post mer eller mindre alltid förväntas oavsett veckodag, det blir lite av en livsstil att vara politiker.

Den gångna helgen inleddes som Titti skrivit om att vi på fredagskvällen var på Revymakarnas uppsättning av musikalen ”Oliver” på Skövde stadsteater. Jag kan verkligen rekommendera alla att gå, ni kommer lämna stadsteatern med ett stort leende. Efter Oliver följde besök på Skövde Matfestival som för övrigt i år firade 24 år. En av de få stadsfester som överlevt och dess innehåll och program tycker jag bara blir bättre och bättre. Ursprunget till Matfestivalen kom från de lokala bönderna i Skövde, det handlade då om att stärka varumärket och ryktet för den svenske bondens råvaror i samband med avregleringen av lantbruket 1990. I dag är bondeinslaget tillbaka om än i en annorlunda tappning med ett salutorg som i år lockade rekordstort antal lokala och regionala bönder och livsmedelsförädlande företag. Helt i landsbygdsminister Eskil Erlandssons (C) anda om Sverige det nya matlandet.

Efter att blivit förpassad på ett ordentligt fyspass i skogen med 7 timmars röjsågskörning på söndagen (Titti hade tjejträff hemma) så var kroppen lite öm och mör när måndagsmorgonen infann sig. En stor del av måndagen handlade om försvarsfrågor. Dels har planering skett inför 2014 nationella Försvarskonferens i Skövde som går av stapeln i slutet av mars och dels har jag suttit med handläggare och finslipat det sista på Skövde kommuns yttrande över regeringens veteranutredning som just nu när ute på remiss. En viktig men inte helt lätt utredning där det inte riktigt känns som att utredaren Allan Widman riksdagsledamot för FP har träffat rätt i alla dess punkter. Dessutom återstår som alltid den stående frågan vem ska betala? Min uppfattning är klar ger staten mer uppdrag till Sveriges kommuner och i synnerhet landets få kvarvarande förbandskommuner måste det följa med ekonomiska resurser. En viktig finansieringsprincip! Förutom försvarsfrågor har det hunnits med telemöte en massa inläsning, skrivande, samtal mm som hör varje arbetsdag till. 

Roligast på måndagen var trots allt när min dotter några minuter i 11 sökte mig. När jag sen ringde tillbaka så berättade hon att hon nu också fått körkort. Uppkörningen hade hon hemlighålligt för sin far och så sent som i går så lurade hon mig att tro att detta skulle ske i mitten av oktober och då i Östesund. Känslan när jag kort fick möta henne på stationen innan det bar iväg för henne till studierna i norr är obeskrivlig, ännu ett steg har tagits i frigörelsen på hennes väg att bli vuxen och självständig. Grattis finaste tösa :)

/Leif   
Försvarskonferensen 2014, Körkort, Matfestivalen, Oliver, Oliver Twist, Revymakarna, Skövde Stadsteater, Veteranutredningen,
Imorgon kommer min kära mor till mig och vi ska spendera dagen med att skämma bort oss själva! Så det blir Arena Skövde för hela slanten! Vi ska börja med att simma några längder i motionsbadet, det kommer nog faktiskt bli lite tid i Sveriges bästa äventyrsbad
 
 
Och framförallt tid på Aqua Vitalis :)
 
 
Jag har bokat Välbefinnandets Bad/Relaxpaket till oss:
Koppla bort vardagen med en skön stund ”att bara vara”
I paketet ingår:         
* Entré Aqua Vitalis
* Äventyrsbad
* Relaxavdelning
* Bastusittning Aufguss
* Salladstallrik + dryck
Jag bokade "Paket large" till oss, vilket innebär att en 60 minuters Massagebehandling ingår.
 
Ja som ni förstår kommer vi ha det alldeles förträffligt :)
Återkommer med rapport (och några bilder om jag kommer åt)!
~Titti
Arena Skövde, aqua vitalis, aufguss, motion, Äventyrsbad,
Sitter och tittar på TV-sändning från sommarens Diggiloo, som jag och Leif såg när de var i Tibro
- lika bra nu som då :)
 
Samtidigt sitter jag med lite ströjobb med datorn inför veckan som kommer. Nöjd och belåten efter en helg som slutade med en tjejträff här hemma hos mig (Leif förpassades till ett lååångt arbetspass i skogen ;) ). Jag bjöd på det enda jag behärskar att baka: Morotskaka med extra mycket frosting
 
 
Tänk vad gott man kan må efter en stund tillsammans med fina tjejer som förstår så väl :)
~Titti
Diggiloo, Morotskaka, Tibro, tjejträff,