I kväll togs ännu ett viktigt steg i utbyggnaden av Gothia Science Park, GSP är en kreativ och stimulerande miljö för kunskapsbaserade företag. Totalt finns idag cirka 700 sysselsatta i innovationsmiljön, företag, organisationer och forsknignsmiljön för Högskolan i Skövde. GSP startade för 13 år sedan efter en liten mjukstart i annan form några år tidigare. Sedan starten har man gått från 0-70 företag. En fantastisk utveckling som också ledde till att GSP 2009 av EU-kommisssionen blev utsedd till bästa möjliga miljön med förutsättningar för entreprenörskap och företagande i Europa i hård konkurrens med över 300 hundra andra innovationsmiljöer. Klicka här så kan du läsa mer om GSP
I kväll var det dags för ännu en invigning, denna gången etapp 8 i GSP utveckling. 6200 nya kvadratmeter som möjliggör för 250 nya arbetsplatser, redan vid invigningen är i stort sett hela huset redan uppbokat av företag.
Satsningen är viktig för Skövde/Skaraborg och Högskolan i Skövdes utveckling att få mer kunskapintensiva arbetstillfällen i Skövde.
Det helägda kommunala bolaget Kreativa Hus äger flera av fastigheterna i miljön. VD Victor Sunnliden berättade stolt under invigningen om investeringen som redan planeras att följas av fler etapper.
Centerpartiet i Skövde har hela tiden varit engagerade i utvecklingen av innovationsmiljön och jag själv har funnits i kommunstyrelsen allt sedan det startade med att förhyra några få kontorsytor. Redan då i slutet av 1990-talet nämndes det att innovationsmiljön har potential att växa till 500 anställda på 10 år. Jag minns att många hade svårt att tro på oss som gjorde det då. Framtidens arbetsmarknad är svår att sia om, Skövde kommuns satsning på Gothia Science Park har i varje fall visat sig vara en prisad och riktig satsning, att få vara en del av den satsningen som politiker är mycket roligt. Grattis Skövde till ännu en kreativ och innovativ företagsmiljö!
/Leif 
GSP, Gothia Science Park, Högskolan i Skövde, Innovation, Innovationsmiljö, Kreativa hus,
Efter en lång arbetsdag har i kväll tankarna gått till kära Maria <3 min underbara syster som lämnade oss i juli. I går kom gravstenen upp. Hennes liv släcktes alldeles för tidigt. Livet är inte rättvist och frågorna är fortfarande många och förblir obesvarade varför Maria lämnade oss. Men minnena lever och de är många och ljusa och djupt bevarade i hjärtat.

/Leif
 
Vaknade tidigt imorse och drog undan gardinerna och möttes av: sooool :)
Så det har blivit flera timmar på beachen idag. Havet är såå skönt! Men det växlar fort. På eftermiddagen började de mörka molnen torna upp sig och knappt hade jag hunnit säga att snart börjar det nog regna förrän värsta skyfallet var rakt ovanför oss badvakten beordrade upp alla ur havet. Men den sol vi fick var välgörande :)


Vädret här skiljer sig avsevärt mot det där hemma har jag förstått... Försöker hålla mig uppdaterad genom sms. Håll hårt i varandra!

~Titti
 
Sitter på ett köpcentrum med gratis WiFi men jag kan inte publicera mina inlägg :(
 
Ska kolla om Leif kan publicera dem... Annars får jag blogga igen när jag är på svensk mark!
~Titti
Under eftermiddagen och kvällen har cirka 90 personer från Högskolan i Skövde, näringsliv, offentliga arbetsgivare med flera träffats i en workshop för att diskutera hur samverkan kan stärkas mellan akademi och arbetsliv. Inbjudare var Högskolan i Skövde.
Stefan Tengblad Högskolan i Skövde började med att redovisa befolkningsförändringarna i Västra Götalandsregionen sedan dess bildande 1998. De andra stora noderna, Göteborg, Borås, Trollhättan/Vänersborg har liksom Skövde vuxit men Skövde har vuxit mycket mindre, knappt 3000 invånare sedan 1998. Det betydligt allvarligare blir när man dessutom lägger angränsande kommunerna till de regionala noderna så ser vi att även omlanden har vuxit i alla delregioner förutom i Skaraborg. I Skaraborg är tappet lika stort som Skövdes tillväxt.
 
För Skaraborgs attraktivitet och den framtida kompetensförsörjningen är de senaste 15 årens utveckling alarmerande, Skövde måste växa snabbare och tappet i övriga skaraborg minska för att vi bland annat ska attrahera människor, investeringar och forskning till vår region. Skaraborgs tradition av låg utbildningsnivå måste brytas, mycket av arbetstillfällena konkurrerar på en tuff global marknad. Där rätt kunskap och kompetens är hårdvaluta.
 
Eftermiddagens och kvällens workshop blir förhoppningsvis startskottet på ett betydligt närmare samarbete mellan akademi och arbetsliv, Högskolan i Skövde och övriga skaraborg. Det finns många god exempel på samverkan idag, exempel som kan bli många fler. Bollen är kastad, fånga den!
/Leif
 
 
Högskolan i Skövde, Samverkan Akademi och Arbetsliv, Skaraborg, kompetensförsörjning,
I kväll har kommunfullmäktige sammanträtt i Skövde. Det var inget vanligt fullmäktigemöte, det hölls på ungdomarnas egen arena, Ungdomens Hus "Nyeport" möjligheternas hus i Skövde. Mötet inleddes med att fyra ungdomar redovisade sina slutsatser om Skövdes framtid som sju stycken ungdomar gjorde i somras när de hade sommarjobb som unga kommunutvecklare. 12 riktigt spännande och bra områden . Klicka här för att läsa ungdomarnas rapport om ungas perspektiv på utvecklingsfrågor. 
Kommunfullmäktige beslutade också att godkänna uppföljningen av ungdomspolitiken 2011- 2013 i Skövde kommun.
Den utvärderingen kommer ligga till grund för vinterns revidering av det ungdomspolitiska programmet. Ett mycket stort fokus i programmet handlar om att stärka inflytandet för unga. Något som tagit flera steg framåt de senaste åren även om det finns mycket kvar att göra för att ungdomsperspektivet ska lyftas fram mer i de politiska besluten och för att de unga ska få mer reellt inflytande.
Efter mötet blev det lite eftersnack. Som vanligt alltid stimulerande att prata om ungdomsfrågor. Förra mandatperioden hade jag ansvaret för ungdomspolitiken i Skövde kommun då lades en stor del av grunden för att möjliggöra vad vi ser resultatet av idag. Vägen dit var långt ifrån rak men vad är väl det när man arbetar med politik :)
/Leif 
Nyeport, Skövde Ungdomsforum, Ungdomens Hus, Ungdomspolitik,
Här kommer del två på inlägget som handlade om min fredag.
Efter överläggningarna med Svenskt Näringsliv så fortsatte det med nya överläggningar denna gången med Västra Götalandsregionen. Just nu så gör regionen en turne genom Västra Götaland och denna gången var det Skaraborgs kommunernas poltiska ledningar som diskuterade aktuella frågor med bland anant regionsstyrelsens ordförande.
Direkt efter mötet med regionen så förrättade jag en borgerlig vigsel. Tidigare på morgonen på väg in till stadshuset ringde en man och frågade om jag hade möjlighet att ställa upp med kort varsel och göra en vigsel på eftermiddagen. Jag svarade inga problem om brudparet accepterar att vigselförrättaren inte kommer ha kostym på sig för den hänger hemma. Överenskommelsen accepterades och halv fyra på eftermiddagen lämnade ett kärt och lyckligt par med vänner stadshuset.
 
Skaraborgs Centerdistrikt 100 års fest
På kvällen firade Skaraborgs centerdistrikt 100 årsjubileum och Skaraborgs Centerkvinnor 70 årsjubileum med festligheter på hotell Billingen i Skövde.
Distriktsordförande Gunilla Druve Jansson vär kvällens värd och värdinna. För det hundratalet centerpartister som mött upp för att tala gamla minnen och blicka framåt.
Miljöminister Lena Ek jubileumstalade och framförde gratulationshälsningar från partiordförande Annie Lööf. Lena Ek hyllade debattklimatet i Centerpartiet som alltid var högt, i Centerpartiet är det gräsrötterna, medlemarna som bestämmer politiken.  Centerpartisterna har alltid varit och är duktiga genomförare av praktisk politik.

Den tidigare riksdagsledamoten och under flera år ordförande för centerkvinnorna Gunilla André Mariestad, gjorde intressanta tillbakablickar från alla sina aktiva år. Det rejäla och genuina hos centerpartisterna lyfte Gunilla fram. Efter sitt tal hyllades också hon för sina stora insatser för jämställdhet och mot sexuellt våld och våldet mot kvinnor. På det området var Gunilla en pionjär i svensk politik genom att tidigt börja debattera dessa än idag så viktiga frågor. EN annan fråga som Gunilla var drivande i var att initiera det hårdnackade motståndet mot kärnkraft i partiet, ett motstånd som lever kvar i allra högsta grad.
Erland Högemark, Vara, tidigare förvaltningsutskottets ordförande i landstinget Skaraborg var en av de verkliga veteranerna denna kvällen. Erland bjöd¨på¨många annektdoter i sitt tal. Han berättade bland annat när den tidigare folkpartiledaren Bengt Westeberg 1985 besökte det ny byggda sjukhemmet i Grästorp och inspirerats av att alla boende hade enkelrum. En fråga som Folkpartiet sedan gjorde till sin valfråga och fick stora väljarframgångar på.
Högemark konstaterade att Centerpartister är bra på att leverera men inte alltid så bra på att berätta vad vi gör, medan andra partier är duktigare på att bara prata men aldrig få något gjort!
Kvällen avslutades med att Ullberg och Ljung underhöll. Som vanligt när centerpartister träffas så brukar det bli sent, så även denna festliga kväll :)
/Leif
 
Erland Högemark, Gunilla André, Gunilla Druve Jansson, Lena Ek, Skaraborgs Centerdistrikt 100 år, Ullberg och Ljung,
Vädret är inge vidare, helmulet :(
Men folk badar ändå!
 
 
Jag slappar på rummet och kör filmmaraton istället. Det är helt okej. Ikväll ska jag träffa en vän från Norge och äta middag innan hon åker hem imorgon. Roligt med nya bekantskaper :)
~Titti
Igår hade vi sol fram till strax efter lunch. Låg på beachen redan kl 09 och njöt så mycket jag kunde! Havet är varmt och de vita stränderna är fantastiska!
 
På kvällen gick vi en sväng på "byn" (värsta turistfällan men väldigt trevligt) och strosade runt. 
 
Jag hittade en favoritbutik:
 
 
Och köpte mig två stora kulor av riktig goe'glass! :)
 
 
Idag har det hitintills varit mulet hela dagen. Men det är varmt och skönt och många badar ändå i poolerna och i havet. Jag borde kanske följa deras exempel? 
~Titti
I kväll är jag och finaste dottern på Arena Skövde och ser på After Dark. Ser fram emot en härlig show :)


/Leif
Fredagen gick i ett rasande tempo. Dagen inleddes med att diskutera vad jag tror är den viktigaste framgångsfaktorn för en kommun, nämligen att arbeta aktivit med Folkhälsofrågorna. Förra mandatperioden var jag ansvarig politiker för de frågorna, men folkhälsa får inte bara vara en fråga som angår de som arbetar med den, det är en strategiskt viktig fråga och ska genomsyra all samhällsplanering och alla politiska beslut. Det har också Skövde kommun beslutat ska ske. Senare i november kommer jag på en folkhälsokonferens presentera hur Skövde kommun genom förändrat arbetssätt för några år sedan fått ett ökat engagemang för de viktiga frågorna.
Från Folkhälsa gick det vidare till diskussion med Svenskt Näringsliv. Det var en åtta+åtta diskussion, de åtta riksdagspartierna representerades av en poltiker var och sedan var det åtta företagare från Skaraborg inom olika branscher.
Bra konstruktiva diskussioner, som handlade om att allt från skatter, LAS ( Lagen om anställningsskydd), inlåsningseffekter och trösklar på arbetsmarknaden, lika produktionsvillkor, LOV (Lagen om valfrihet) med mera. Alliansregeringen med Centerpartiet i spetsen har haft ett starkt fokus på jobbskapande och förbättrade konkurrensregler för näringslivet. Hade Centerpartiet själva fått bestämma hade vissa delar gått längre bland annat med en modernisering av LAS, mer tillgång till rikskapital för att nämna några sådana frågor. Men det är ju så ett regerande fungerar det handlar om att ge och ta.
De som kritiserar Alliansregeringen för att göra för lite bör ställa sig frågan hur kommer näringspolitiken se ut om S, Mp och V ska bilda regering?
 
/Leif
 
Folkhälsa, Företagande, Jobbskapande, Svenskt Näringsliv,
Nu har jag checkat in på nytt hotell. Befinner mig i Cancun, väderprognosen säger att det ska regna och åska varenda dag. Det säger jag NEJ till. Jag tror det blir sol på dagarna och regn på eftermiddag/kväll, iaf hoppas jag på det! Om inte, så får vi väl hitta på inomhusaktiviteter?
 
Hotellet är jättefint och min balkongutsikt är fantastisk!!
 
 
Tyvärr funkar det inte att lägga upp flera bilder så det får jag göra i efterhand!
~Titti
Idag har jag haft en dag med många inspirerande möten som gett mycket energi i kommunalrådsuppdraget.
Morgonen inleddes med att jag deltog i Skövde Näringslivsforums frukost workshop om Skövdes framtida utveckling. Ett stort antal företagare och viktiga samhällsaktörer deltog och diskuterade medlemsföretagens viktigaste frågor i Skövde.
I rundabordssamtal diskuterade vi utbildning och kompetensfrågor, kommunal service, Skövdes attraktivitet och växande företag. Många goda ideér kom upp för att göra Skövde till en än bättre kommun att leva, bo och verka i som företagare.
Därefter fortsatte jag med några verksamhetsbesök under dagen, alltid lika intressant att möta verkligheten.
Dagen avslutades med att jag träffade Skövde Ungdomsforum där vi ägnade någon timma åt att prata om ungas inflytande i Skövde. Härligt med ett så stort engagemang från styrelsen i Skövde Ungdomsforum :)
Företagande, miljö och ungdomsfrågorna är viktiga och prioriterade frågor för mig och Centerpartiet. Det var längesedan jag fått så många goda medskick som jag fått idag.
Skövde är möjligheternas stad och kommun, det visade denna torsdag :)
 
/Leif
 
Möjligheternas stad, Näringslivsforum, Skövde, Ungdomsforum,
Efter en lång arbetsdag som började på kommunkontoret vid 07.30 så har det hunnits med mycket idag. På förmiddagen så ägnades tiden åt att diskutera fortsatta omställningen till ett fossilfritt Skövde, spännande investeringar på gång i att bygga ut kraftvärmeproduktionen. Det följdes av diskussioner med allmännyttan hur vi kan öka bostadsbyggandet nästa år, jag begärde att innan årsskiftet få se hur och var man kan komma i gång med nyproduktion av lägenheter under första halvåret 2014.
Eftermiddagen har ägnats åt att diskutera förändringar i den kommunala organisationen för att bättre möta framtidens utmaningar och kommunmedborgarnas behov. Låter säkert ganska tort men är faktiskt riktigt spännande och kul. Till det hör också frågor om medborgarinflytande, politik contra tjänstemannastyre, fritidspolitikernas förutsättningar att göra ett bra arbete mm.
I morgon bitti väntar frukostmöte med de lokala företagarna i kommunen, följt av företags- och verksamhetsbesök under dagen som avslutas med att jag träffar Skövde framtid senare på eftermiddagen, nämligen Skövde Ungdomsforum.
Går inte att säga annat än att dagarna är omväxlande :)
/Leif
AB Skövdebostäder, Skövde, Skövde Ungdomsforum, Skövde Värmeverk,
Nu har jag hittat till hotellets gym och imorse körde jag 30 min intervallträning. Riktigt skönt!
 
 
Och så kan jag med lite bättre samvete gå loss på frukosten med omelett och amerikanska pannkakor med lönnsirap! Mums!! :p
~Titti
Efter gårdagens stora mediaintresse så var tisdagen mer lik en normal arbetsdag det vill säga full med möten och diskussioner. Under eftermiddagen hölls en sedan länge inbokad utbildningsdag i krishantering för förvaltningar och krisledningsnämnden. Träning ger färdighet när väl en kris uppstår, det var alla deltagarna överens om.
Väl hemma så Skypade jag med kära hustrun i kväll, det var skönt att se och höra kärleken <3. Teknik är underbart!
En som däremot blev riktigt konfunderad över att höra mattes röst var Zorro, han sprang runt och letade efter matte, kanske inte så konstigt eftersom en av favoritlekarna är att leta efter matte när hon gömt sig. När vi sedan slutade prata har han gått fram och tittat på Ipaden flera gånger.
Jag undrar vad som går igenom Zorros huvud i kväll?
/Leif
 
 
Under dagarna som har gått har jag och Leif haft kontakt via sms. Annat har varit svårt att få till då vi båda har fullt schema och ovanpå det sju timmars tidsskillnad...
 
Men idag kunde vi äntligen Skype:a!
 
 
Så skönt att få se och höra honom "live", hjärtat är åter varmt :)
~Titti
I dagens Aftonbladet slås det upp stort att SmåA (Småföretagarnas Arbetslöshetskassa) genomför en konferensresa för personalen i Dubrovnik torsdag-söndag. I artikeln i frågasätts det stort att SmåA lägger sammantaget 500.000 kronor för 45 personers deltagande på konferensen. En kostnad som inkluderar allt, resa, konferens, logi med helpension, en kostnad som skulle varit på samma nivå om konferensen hållits i Sverige. Dessutom så avstår personalen lön för lördag och söndag.
 
I artikeln så påstås också att SmåA blöder ekonomiskt detta är också totalt fel. SmåA har en mycket, mycket god ekonomi, det har till och med varit så att det egna kapitalet har varit och är fortfarande för stort. Därför har styrelsen under några år underbalanserat budgeten för att komma ner i kapital. Det har varit styrelsens uppfattning vilket också sanktionerats av årsstämman att inte ta ut mer i medlemsavgift än nödvändigt, de senaste årens underbalansering av ekonomin är en återbetalning till medlemmarna.
 
Det görs också en sammanblanding av hur medlemsavgifterna sätts i en A-kassa. Medlemsavgiften består av två delar en som är för den idéella organisationen som ska täcka kassans administration och en del som är kopplad till hur hög arbetslösheten är (arbetslöshetsavgift) den avgiften ska (enligt riksdagens beslut) spegla arbetslösheten inom A-kassans verksamhetsområde. På grund av att arbetslösheten ökade något under förra året tvingades vi att höja den avgiften på grund av politiska beslut och inget annat. (Från och med årskiftet kommer arbetslöshetsavgiften att försvinna och avgiften kommer att sänkas enligt regeringens höstbudget).
 
Jag har varit styrelseordförande för SmåA sedan 2002, A-kassan har genomfört motsvarande utbildning utomlands vart annat år sedan början av 2000-talet. SmåA har cirka 120.000 företrädesvis småföretagare som medlemmar  och 65 anställda. För styrelsen och kassans ledning är det viktigt att uppmärksamma duktiga och engagerade medarbetare, konferensresan vart annat år är uppskattad av personalen. En förutsättning för att medlemmarna ska få bästa service är att SmåA är en attraktiv arbetsgivare för att behålla och attrahera nya medarbetare till verksamheten.
 
Kostnaden för personalkonferensen i Dubrovnik motsvarar 35 öre i medlemsavgift i månaden för varje medlem, är det för mycket? Varför är det inte ok för personal i en medlemsorganisation att få vidareutbildning? Hade granskningen varit densamma om det varit ett privat företag? Ett koncernledningsmöte? Detta är frågor som jag tycker är väl värda att fundera över.
 
/Leif
A-kassa, Aftonbladet, SmåA,
Två dagar senare har vi ääääntligen fått våra resväskor! I två dagar har jag gått till Wallmart's och stödshoppat. Tänk vad många saker man behöver och saknar när man inte har dem? Toalettartiklar, underkläder, skor och allt annat man behöver när man kommer med jeans och tröja som reskläder och landar i 35 graders värme!
 
 
En efterlängtad väska är åter hos sin ägare :)
~Titti 
På lördagen samlades Centerpartiet i Skövde för att arbeta med valprogrammet 2015-2018. För att vidga perspektiven så hade vi bjudit in tre stycken inspiratörer som fick prata fritt om vad de tycker är viktigt för Skövdes framtid.
Först ut var Pascal Tshibanda som idag är VD på Green Tech Park i Skara.
Pascal pratade mycket kring Hållbarhet och betonade vikten av att inte glömma den sociala dimensionen och människan.
 
Därefter var det dags för Satu Leskinen, studie och yrkesvägledare.
Satu uppehöll sig mycket kring framtidens skola och hur samverkan kan stärkas mellan skola och arbetsliv.
 
Slutligen var det dags för Gabríel Johansson ordförande i Skövde Ungdomsforum.
Gabriel hade sin utgångspunkt i hur får vi fler att flytta till Skövde och fler unga att stanna. Bygg mer på höjden var en av hans uppmaningar.
De tre inspiratörerna gav mycket energi till fortsatta diskussioner i arbetsgrupper under eftermiddagen. Som politiskt parti tror jag det är väldigt viktigt att lyssna, låta sig inspireras och ta in andras idéer. Det är tillsammans vi bygger framtidens Skövde. Ett stort tack till Pascal, Satu och Gabriel :)
 
/Leif
 
 
 
 
Centerpartiet i Skövde, Gabriel Johansson, Pascal Tshibanda, Satu Leskinen, Valprogram,
Resan fortsatte med flyg till Amsterdam. Pga dimma vid destinationen var det först tal om ordentliga förseningar som dock senare slutade med enbart 15-20 min.
 
 
Det är en av världens största flygplatser. Och jag kan intyga att det är långt mellan gate:arna! Och eftersom vi från början bara hade 50 min mellan bytena så blev det nu ännu mindre...
 
 
Så det var bara att kuta! Väl framme vid gate:en fick jag konmentaren: You run harder then the guys?!" Ja så blir det, när man är "younger and faster"! ;)
 
Vi kom med planet iaf men det gjorde tyvärr inte  bagaget :(
 
Vår resa kan summeras såhär: bil - tåg - buss - flyg - löpning - flyg - tåg - buss - flyg - bil. Ett dygn efter vår avresa var jag framme på hotellet, utan bagage, trött som attan men glad för att vara i ett varmt MEXICO :)
~Titti
Stort grattis Elisas och Töreboda, värdigare vinnare i Körslaget går inte att hitta :) fantastiskt engagemang, enorm glöd och körsång som gick rakt in i hjärtat :) 
/Leif
Elisas, Körslaget, Töreboda,
På fredag kvällen var jag inbjuden att delta i jubileumsmiddagen för "Soldatregistret 30 år". För trettio år sedan så startade arbetet av Björn Lippold med att bygga upp Soldatregistret Skaraborg ett register som utvecklats till ett Centralt Soldatregister för hela landet, med stöd av Statens försvarshistoriska museer, Skövde kommun, Försvarsmakten med flera.
Det var den dåvarande länsbibliotikarien i Skara, Arne Sträng som gav uppdraget till Björn Lippold att inventera samtliga soldater i Skaraborg som hört till det Yngre indelnignsverkets organisation i Skaraborg.
Björns arbete har innburit att det idag finns 455 000 poster sökbara på nätet. Dessa poster är ovärderliga för hembygds- och släktforskare och som jag sa i mitt tal är detta en stor kulturgärning. Över 1 miljon sökningar sker varje år i materialet.
Björn var en av de första som jag lärde känna när jag flyttade till Skövde, han är en fantastisk berättare och har genom åren återberättat många historier från en svunnen tid. Tack Björn för ditt fantastiska engagemang, ska man personligfiera en eldsjäl så är det få som slår dig :)
/Leif
 
Björn Lippold, Kultur, Släktforskning, Soldatregistret,
I dag på morgonen vinkade jag av kära hustrun när hon startade sin arbetsresa till Mexico.

I morgon bitti svensk tid så ska hon landat där. Det är första gången vi är från varandra så länge sedan vi träffades våren 2009. Tyst o tomt hemma tycker Zorro o jag.
/Leif
Resan börjar med tåg (modell äldre)...
 
 
Extra trevligt var att Leif hann följa mig till tåget innan hans telefonmöte började kl. 08:00 "Plötsligt händer det!" ;)
 
Första anhalten är Göteborg, sedan blir det byte till buss...
 
~Titti
Frågan låter säkert som en utopi för vissa. Men för mig som kommunalråd är frågan relevant i högsta grad. Kanske dröjer det 25-40 år innan vi är där, men i kommunal planering är inte 25 år lång tid. Skövde resecentrum i sin nuvarande tappning är snart 25 år, det var ett modigt och viktigt beslut, Östra ledens tillkomst på 1980-talet var det också. Gemensamt för Skövdes viktiga framgångar idag är att de vilar alla på kloka och framsynta kommunala tjänstemäns och politikers beslut redan för flera decennier sedan.
Under hösten startar ett viktigt arbete med en fördjupning av översiktplanen för att hitta möjliga lägen för 1000 nya bostäder centrumnära, i uppdraget ligger också att få fram nya möjliga centrumnära verksamhetslokaler. 
Skövdes gator och vägar har den bredd de har, de senaste årens befolkningsökning visar också att biltrafikköer börjar uppstå lite här och var både i staden och vid dess infarter.  I Skövde liksom i alla andra växande städer så måste de alternativa färdsätten till bil prioriteras i stadsplaneringen. Kollektivtrafiken ska kännas attraktiv, gång och cykelvägnätet behöver vara heltäckande, säkert och separerat från annan trafik för att bussen eller cykeln ska bli reella alternativ.
Idag har jag suttit i möte med Västtrafik där vi diskuterat planeringen av kollektivtrafiken för att få fler resenärer och fler som uppfattar och ser den som ett alternativ till bilen. Det innebär att restiderna behöver vara attraktiva, hög turtäthet med mera. Bussprioritering i Skövdes trafikljus kommer bli mer regel än undantag redan innan årsskiftet som ett led att öka kollektivtafikens attraktivitet.
Förutsättningarna för Skövdes fortsatta tillväxt lägger vi kommande åren, tänk stort, tänk långsiktigt och våga ta beslut är mitt måtto. Alternativet att Skövde inte skulle fortsätta att växa skulle vara förödande för hela skaraborg. Skövdes konkurrens och attraktion mäts mot andra större regionala centra som Örebro, Linköping, Jönköping, Borås, Halmstad, Karlstad, med flera större kommuner som växer och attraherar kapital, investerare, arbetskraft och unga. Min ambition är att Skövde ska konkurrera i den högre divisionen.
Frågan kvarstår, när kommer Skövde vara 80000 invånare? 2040 är min gissning, vilken är din?
 
/Leif
 
Kollektivtrafik, Skövde, Tillväxtkommuner, Översiktsplan,
Ja för det gäller att passa på! Så ikväll kör vi tacos (det blir det inte på fredag)...
 
 
 
och dubbelavsnitt av Bonde söker Fru (nu är vi ikapp!)
 
 
Mycket bättre kan man inte ha det :)
 
Idag har vi haft besök av både älgar (mycket spännande tyckte Zorro som aldrig sett en älg tidigare!) och min fd bil har "hälsat på" (det tyckte Zorro också var spännande för den kände han igen minsann!)
 
 
Skämt och sido, idag hämtade nya ägaren vinterdäcken så nu blir det nog inte fler återseenden för den bilen hemma på gården!
 
Men nu är det vår "fredagskväll" :)
~Titti
Det har varit en händelserik onsdag. Som vanligt inleddes den med tjänstemannaavstämning på morgonen följt av kommunstyrelsens arbetsutskott. Strax efter klockan 10 var jag inbjuden av Svenska kyrkan att på det forna Ranstadsverket informera Skara stifts biskop Åke Bonnier om nuläget kring uranprospektering i Västgötabergen. Historiken kring uranbrytningen som skedde i Ranstad på 60-talet och försöken att komma i gång senare delgav Bengt Lilja, tidigare vd på Ranstad mineral.


Svenska kyrkan har och är fortfarande en viktig samhällsaktör i motståndet mot uranbrytning. Jag uppskattar Åke Bonniers engagemang i frågan och jag glädjs över att kyrkan engagerar sig i viktiga samhällsfrågor.
Eftermiddagen har följts av flera möten o diskussioner i beredningen av kommande ärenden.
Under dagen rapporterade också svärfar att han hittills fällt två älgar i årets älgjakt. Grattis! Därför blev det lite komiskt att tre älgar passerade på åkern utanför huset när jag kom hem.


Ingen jägare på den gården tycktes de tänka!
/Leif
Trött Titti gör tidig kväll  Go'natt!
zzzz
~Titti
I eftermiddag medverkar jag och har talat för knappt hundra nyanställda i Skövde kommun. I Skövde kommun arbetar vi mycket med medarbetarskap, chefs- och ledarskap och delaktighet för våra anställda.
Hela det svenska arbetslivet står inför en stor demografiutmaning. I de offentliga jobben särskilt inom vård o omsorg samt läraryrkena är detta än mer påtagligt, i dessa yrken  motsvarar kommande års pensionsavgångar inte antalet nyutbildade som är på väg in på arbetsmarknaden. Detta kommer kräva nytänkande och att arbetsgivare tar nya grepp, i Skövde är vi på god väg och det är ett högt prioriterat område att utveckla medarbetarskapet i kommunen för att locka till sig framtidens personal.
Två gånger per år genomförs kommungemensamma introduktioner för nyanställda, vid dessa introduktioner ges övergripande information det mesta som är bra att veta som anställd i kommunen.
/Leif
Introduktion, Kommun, Medarbetare, Skövde,
Efter många diskussioner kring ursprungsmärkning av kött så kräver nu Centerpartiet och landsbygdsminister Eskil Erlandsson urprungsmärkning av allt kött även sammansatta råvaror t.ex. lasagne.
Efter återkommande köttskandaler och fusk från livsmedelsproducerande företag allt för att pressa priserna på råvaror är detta ett välkommet besked.
foto: Lars Pehrson
Att Centerpartiet nu tar strid för fullständig ursprungsmärkning är en seger både för producenterna och konsumenterna. Ett  krav på ursprungsmärkning bör också stärka kommunernas  möjlighet att ställa krav vid upphandling av livsmedel.
Vill du läsa mer klicka här 
/Leif
Eskil Erlandsson, Ursprungsmärkning, kött,
Måndag morgon och väckarklockan ringde obarmhärtigt som den brukar måndag morgnar...
 
Ikväll har jag haft möte med "Föreningen" och mitt i mötet så försvann Internetsymbolen på skärmen och gick sedan heller inte att hitta någon annanstans! What to do?
 
Ctrl alt delete funkar liksom inte alltid och på allt :(
 
(Hittade bilden på Google )
 
Så nu mobilbloggar jag - helt utan nät är jag ju inte (förutom vissa platser hemma på gården där täckningen har MYCKET mer att önska...)!

~Titti
På väg mot Götlaborg!
 
 
Varje morgon som väckarklockan ringer tänker jag Varfööör?? Det är så segt att komma upp och om jag fick välja skulle mina dagar aldrig börja förrän tidigast kl. 10 zzzz
 
Imorse förbannade jag mig själv att jag återigen har bokat upp all ledig tid. Men så kom jag på anledningen: jag ska ju ha en fin dag med kompisgänget! Det får till och med mig att hoppa upp ur sängen!
 
För det känns gott att kunna säga "vännerna väntar på mig" :)

~Titti
Efter en veckas semester var jag snabbt tillbaka i vardagen igen igår!
Så är det ju, man går från en verklighet till en annan :)
 
Sedan hade jag en superkväll med ett stort gäng fantastiska Ladies med underbar energi. Jag fick möjlighet att se nya vrår i vackra Skaraborg och träffa många nya personer och äta god mat. Dresskoden var smart "Den lilla svarta". Jag kan säga såhär: jag var glad att jag kom dit med min färgglada kappa, för när vi skulle hem var det många som förvillade sig i alla svarta plagg på hängarna. Lätt att hitta sina svarta kläder bland enbart svarta plagg i svarta natten? Not so much... Men min kappa lyste som månen på mörk himmel! ;)
 
En annan av höjdpunkterna:
 
 
Jag vann bubbel! :)
~Titti
Tillbaka i Skövde efter kära hustruns överraskningsresa så är det igen fullt pådrag med arbete. Några timmar har tillbringats vid datorn för att skriva och förbereda det som står på agendan senare i höst. Med vågornas skvalpande utanför terassen blev det en riktigt inspirerande miljö att skriva i :)
                                                                  
Beskedet i veckan att Arlas koncernledning föreslår en nedläggning av mejeriet i Skövde kom förstås som en chock. Mejeriet har en mycket god lönsamhet och hela Arlas Kesoproduktion sker i Skövde. Jag kan förstå att Arlas koncernledning ser begränsningar i att växa på den befintliga tomten när efterfrågan av Keso bara ökar och ökar, men det har inte varit begränsningarna att växa på ytan som lyfts av den lokala ledningen i alla de diskussioner kommunen haft med företaget under de senaste årens expansion. Då har det snarare handlat om miljötillstånd för utökad produktion, säkrad avsättning för vassle och reningsverkets förmåga att hantera de snabbt ökande mängderna med vatten från mejeriet.
Dessa tre helt centrala frågor har alla fått sin lösning. Skövde kommun och Göteborgs Energis uppförande av den nya biogasanläggningen ger en säker vassleavsättning och produktion av det mest klimatsmarta fordonsbränslet.  Samtidigt med beskedet om nedläggning kom länsstyrelsens beslut om nytt miljötillstånd för utökad produktion, en process som varit lång. Kommunens Vatten och Avloppsreningsverk kommer att byggas ut, beslut har nyligen tagits.
Även om det kan finnas andra skäl till en flytt av verksamheten så ska inte de tre frågorna som kommunen och Arlas lokala ledning arbetat tillsammans med under de senaste åren underskattas. Jag befarar att koncernledningen inte har detta helt klart för sig.
Som tidigare styrelseledamot av LRFs riksförsbundsstyrelse har jag nära följt och tidigare diskuterat den stora strukturrationalisering som sker i hela världens livsmedelsindustri. Den är en del av hur marknaden för livsmedel gått från att vara lokal till global. För drygt 20 år sedan var Skövdes Arla mejeri en egen andelsförening ägd av  de lokala bönderna runt Skövde, idag är Arlas Skövde mejeri en liten del i en för sig fortfarande bondeägd koncern. Ett ägande som delas med Danska och Brittiska mjölkbönder. Baksidan av globaliseringen är att den lokala kännedomen minskar eller försvinner, det tror jag är just vad som skett i detta fallet.
Skövde är extremt beroende av globala ägare för våra stora arbetsplatser, händelsen med Arla visar att inte ens en av en koncerns lönsamaste anläggningar hjälper alla gånger för att hålla kvar vid en etablerad anläggning.
/Leif
 
 
Arla, Nedläggning, Skövde Biogas AB, Skövde kommun,
Imorse blev det ingen sovmorgon men tidigare och lugnare frukost jämfört med de andra morgnarna till följd. Hemresan gick bra (förutom att busstransporten valde att köra en kort sträcka MOT mötande trafik på enkelriktad gata hua!!) och vi kom fram i tid. 
 
 
Åter på svensk mark möttes vi av en explosion av sprakande höstfärger -vackert!!
 
 
Nu längtar jag hem till lille vovven! Tänk vad man kan sakna de fyrfotade (och en an annan tvåfotad också för den delen!) ändå?! :)

~Titti
Vi har haft perfekt väder under hela vår vecka här ca 27-30 grader varje dag, lite kyligare på kvällarna. Såhär ser medeltemperaturen ut:
 janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Dag - - - 21° 25° 30° 34° 34° 31° 26° - -
Natt - - - 11° 15° 19° 22° 22° 19° 15° - -
Vatten - - - 17° 19° 22° 24° 25° 24° 22° - -
Regnfria dagarMindre än 1mm - - - 25 28 29 30 31 29 27 - -
Turkiet, medeltemperatur, oktober, väder, väderprognos,
Vi har fått Rapport från Husvakten - allt ok!
 
 
Frågan är väl dock vem som vaktar vem och vad?! ;)
~Titti & Leif
 
Leif är nöjd med sin överraskning som ledde till Turkiet. Vi bor fantastiskt med egen uteterass 1 m från stranden. Så här ligger vi från morgon till solnedgång njuter av solen och lyssnar till vågskalpet
 
(Glad Leif när han får se hur vi ska bo :) )
 
 
Hotellpersonalen vet att vi har "Anniversary" och bäddar vackert med "svanarnas eviga kärlek" (vilket som i och för sig är en skröna men en vacker sådan)
 
 
Och så kom de med lite gott till oss!
 
 
Kvällen firade vi på eget särskilt sätt och njöt av en fantastisk solnedgång! Love is in the air!
 
 
Och in the chipspåse! ;)
~Titti & Leif
Dessa bilderna fanns med i webbkatalogen:
 
 
Jag återkommer med bilder som jag har tagit inom kort :)
~Titti
Turkiet, hotell, semester,
Vid lunchtid ska vi vara framme på hotellet (detta inlägg skriver jag i förväg)
och då ska vi kolla om det lever upp till mina förväntningar
(Leif har ju inte varit involverad i bokning eller val av resa).
Det här är vad jag hade att utgå ifrån:

Chict och strandnära hotell med par i fokus

På Blue Couples-hotellet *** är tempot lugnt.
Här finns inga stimmande barn eller högljudd underhållning.
Stranden ligger rakt nedanför poolen.

*** känns både chict och modernt. Hotellområdet är stort med grönområden där hängmattor och färgglada sittsäckar står utställda. Rummen ligger i låga byggnader och är inredda med ljusa träslag, glas och färger som vitt och silver. Vårt rum har havsutsikt.

Spabehandlingar, yoga och gym med panoramautsikt Oavsett om du är ute efter att yoga, gymma, vattengympa, spela biljard, tennis eller volleyboll så hittar du det! I spa-avdelningen kan du välja mellan behandlingar för både ditt yttre och ditt inre. Du kan även surfa på din laptop (bra för Leif som även måste jobba lite grann).

Minnesvärda måltider Maten och drycken är ett kapitel för sig och på *** blir varje måltid blir speciell. Bli inte förvånad om servitören vet ditt namn! På kvällarna spelas levande musik.

Lägsta åldersgräns för att bo på *** är 16 år

 

Som sagt, nu ska vi kolla om stället lever upp till mina förväntningar!
Kanske läge att redan nu boka spabehandling? ;)

~Titti

hotell, semester,
Nu är vi på flyget, på väg mot det här (bilden fann jag på hemsidan):
 
 
Sol i hjärta, sol i sinne och det blir nog även sol i minne! ;)
 
~Titti
hotell, semester,
Klockan ringde 02:20 och kl. 03:00 satt vi i bilen.
 
 
Det här är min överraskningsresa till Leif. Han vet inte vart vi ska men har fått lite tips vad det gäller "bra saker att packa i resväskan". 
 
 
Nu har vi checkat in och snart flyger vi :)
~Titti
I dag har Titti och jag vår treåriga bröllopsdag, tre fantastistka och lyckliga år som har gått så fort. Underbara fina hustru <3
Dagen innebär också att vi firar tre år som herr och fru Walterum. Namnet som vi tillsammans skapade och som vi är ensamma om att bära. Walter som kommer från Titti där släkten blev Waltersson efter Tittis farfar, um som kommer från mina rötter i socken Naum utanför Vara.  
Att vara gift med ett kommunalråd innebär att det inte blir så mycket tid tillsammans, därför så försöker vi att några gånger om året göra ett streck i kalendern för att få tid för oss själva. I somras frågade Titti mig om det var ok att boka upp en vecka i oktober, men för vad fick jag inte veta. I natt bär det av söderut (gissar jag) för sanningen är den att jag vet inte vart resan ska gå, men av packningsråden är det inte  minusgrader dit vi ska. På lördag ska vi fira tre år av kärlek!
/Leif
  
 
Kärlek, Naum, Politik, Waltersson,
2/10 2010
 
 
Fast vi firar det på lördag!

~Titti
I kväll har Centerpartiet i Skövde haft förnomineringsstämma inför kommunvalet 2014. Trevlig kväll och god stämning som inleddes med gästbesök från en av kommunens näringslivsutvecklare.

En Hållbar utveckling i Hela Skövde är Skövdecenterns signum. Skövde är möjligheternas kommun med en stor potential att växa. För Centern är det viktigt att öka tempot i bostadsbyggandet, driva en fortsatt företags och jobbvänlig politik. Med fler invånare och fler arbetstillfällen blir det också mer resurser för att klara framtidens utmaningar i välfärden. Jag och Centerpartiet är taggade att möta utmaningarna för ännu en mandatperiod i ledningen för Skövde kommun.
/Leif

Jag var förberedd på möte i Alingsås hela kvällen men tåget strulade. Till slut var det så försenat att det inte var någon mening att åka :( Jag som hade sett fram emot att träffa övriga i gruppen. Ja, ja, så kan det gå! 
 
 
 
Det enda positiva med detta är att jag istället kan ta mig en tidig kväll och försöka sova ikapp lite. Känner att jag håller på att bli sjuk och det passar väldigt dåligt med övriga planer denna veckan (även om det såklart aldrig passar bra att bli sjuk)...
 
Bara att hoppas att det blir extra sömn och att det gör susen!

~Titti
Efter en helg med efterlängtat finbesök på gården så var det måndag igen. Inför shoppingshelgen i Skövde nästa helg så debuterade jag idag för Skaraborgarna som modell i en trevlig höstcollection.
Riktigt trevligt var det. Inte för jag tror att det kommer komma några andra modelljobb men däremot så bjuder jag gärna på mig själv. När jag handlar kläder försöker jag att alltid handla i Skövde, som kommunalråd och Centerpartist så tycker jag man inte bara i ord ska prata om att stötta det lokala näringslivet, man ska också se till att göra det själv när man kan.
Måndagmorgon innebär tidigt telemöte 07.30 så det var tidig avfärd till stadshuset idag. En dag som har varit fullspäckad av möte efter möte.
I kväll var det dags för kommunfullmäktigemöte, det första efter sommaruppehållet.
Mötet inleddes med en riktigt bra information om Hållbar Jämställdhet av Carina Sándor på Sveriges kommuner och Landsting.
Även om Jämställdhetsarbetet går framåt så är det så lång väg kvar att vandra på många områden. Ett jämställt samhälle är en politisk ledningsfråga och kräver tydliga politiker. Skövde fick beröm för vårt sätt att tackla frågan av Carina Sándor, det får däremot inte leda till att frågan tappar i dignitet.
Efter dragningen så var det dags att gå in på kvällens föredragningslista som innehöll 23 punkter. Två av höjdpunkterna var presentation av två medborgarförslag. Medborgarförslagen inger hopp för det demokratiska arbetet också i framtiden. 
                                                                
Förslagsställarna tillhörde kommunens yngre medborgare. Det första medborgarförslaget handlade om att göra en skateboardpark i Skultorp, det andra om att bygga en gammaldags by i Skövde. Roligt med engagemang. Vill du lyssna till och se förslagsställarna och även ta del av kommunfullmäktiges möte kan klicka här.
 
/Leif

 
 
 
 
 
Jämställdhet, Kommunfullmäktige, Medborgarförslag, Shoppinghelg,