Idag har Almedalsveckan i Visby inletts. Fram till nästa söndag tävlar 2300 evenemang om uppmärksamhet. Första partiledartalet hålls i år av Kristdemokraternas Göran Hägglund. I år håller han sitt 10 tal i Visby. Självsäkert, utan manus talar han nu om Europa och Alliansregeringens framgångar. KD vill se ett ytterligare jobbskatteavdrag i höstens budget. Ska det bli en kamp i höstbudgetens förhandlingar mellan Centerpartiet som vill säkra pengarna och den svenska medfinansieringen av landsbygdspolitiken och KD som prioriterar ytterligare skattesänkningar för höginkomsttagarna?
Hägglund är politikens mest humoristiska partiledare, det bevisade han även i kväll. Även humor behövs i politiken, Kristdemokraternas största tillgång är Hägglund him self.
På återhörande från Visby.
/Leif


Nu är vi på plats i Gotland :)
 
Första dagen har vi spenderat vid havet, njutit av solen (om än ej så varmt), vågskvalpet och att få vara tillsammans! Lunchen intogs i Katthammarsviken med en havsutsikt som var helt fantastisk!!
 
 
              
 
Vi beställde räklåda. Leif tog den som det var tänkt: hälften kokade, hälften rökta, med två sorters bröd, citron och aioli. Jag gjorde vissa redigeringar (but what else is new?)...
 
 
Inte så vanligt för andra fåglar kanske, men den här flyger nog in till dukat bord titt som tätt?
 
 
Så Gotlandsveckan har börjat bra och jag har goda förhopnningar om att den kommer fortsätta så :)
 
Nu på kvällen har Leif åkt i förväg då han hade en del förberedelser att göra inför de kommande dagarna (eller var det kanske inför morgondagen, jag vet inte?) så vi kommer mötas upp inför första partiledartalet: ikväll är det Kristdemokraterna och Göran Hägglund.
 
~Titti
ALmedalen, Almedalsveckan, Gotland, Katthammarsviken, Lunch, havet, havsutsikt, räklåda,

Nu lämnar vi snart fastlandet och tar färjan Oskarshamn-Visby som tar ca tre timmar. Leif har en fulltecknad vecka med paneler, möten och diverse seminarium. Titti kommer mer ta dagen som den kommer, äta glass och fylla på med kunskap. Tillsammans hoppas vi på en vecka med många härliga människor, nya kunskaper, vacker miljö, doftande rosor och mycket sol! :)

~Titti & Leif

Intensivt, precis som vanligt är sista veckan innan Almedalen intensiv, då ska allt hinnas undan innan det svenska insomnandet infinner sig under ett antal veckor i juli och i början av augusti. Då går det offentliga och stora delar av tillverkande Sverige på knapp tomgång, medan turism och upplevelsenäringarna ska tjäna in en stor del av årets levebröd.
I onsdag hade vi sista kommunstyrelsens arbetsutskott före sommaren. Dagordningen innehöll det mesta som kan tänkas på ett kommunalråds agenda:
- diskussion om remisbehandlingen av den nationella infrastrukturplanen och fortsatt lobbyarbete kring E20, Västra Stambanan och RV26, alla tre centrala och viktiga stråk av såväl regional som nationell betydelse
- diskussion om eventuellt nya strandskyddsbestämmelser och innebörd för Skövde kommuns mindre sjöar
- diskussion om framtagandet om ny VA-plan i kommunen
- diskussion om programupplägg mm för kungens och drottningens besök i Skövde 21 augusti, boka in några timmar runt lunch för att komma till Hertig Johans torg.
- diskussion om Västra Götalands nya jämställdhetsprogram
- beslut i ett antal ärenden bland annat medborgarförslag om Billingens friluftsområde, remiss kring ändrad tillsyn av kemikalier, förslag till investeringsbeslut för att öka VA kapaciteten för livsmedelsindustrins behov i kommunen, beslut om kommunalt stöd till handikappramp på en samlingslokal i kommunen mm.
 
Efter möte med Skaraborgs kommunalförbunds fullmäktige på eftermiddagen, så följde annorlunda timmar.
För första gången övningskörde min dotter för mig :)  Då insåg jag (igen) oj vad tiden går fort! Helt plötsligt kändes det som i går när jag för första och enda gången övningskörde för min far (det var 1983). Det kändes som ett ögonblick sedan dottern föddes, en märklig känsla.
Hur som helst så kan jag meddela att jag är riktigt stolt över min "lilla" flicka, vi körde grusväg, landsväg, riksväg och 2+2, vi hann med att köra igenom fyra kommuner. Den spänningen som jag kände innan vi satte oss i bilen var som bortblåst efter några minuters körning.
Jag tänker nu tillbaka på min "kommunalrådsonsdag" allt vad vi avhandlade under dagen. Det gör vi för att även kommande generationer ska ha ett gott liv i Skövde kommun. Att ha fått förtroende och för en stund få vara en del av och forma framtiden för kommande generationer det är stort, lika stort som att få sitta i passagerarsätet när dottern övningskör för pappa första gången :)
 
/Leif
 
 
 
 
  
Idag har jag sålt min ögonsten: min lilla sportiga röda cab!
 
 
Tänk vad det retade en del när jag för några år sedan berättade att jag tänkte köpa en ny bil och de frågade vad jag ville ha för bil. "En röd cab" svarade jag. "Du kan ju inte välja en bil på grund av färgen!" sa de då, varpå jag svarade "jo det kan jag!". Och det kunde jag, för till slut hittade jag den och oj vad jag har njutit av att köra den! Efter en lång dag finns det inte mycket som slår en hemfärd där jag har cabbat ner, njutit av vinden i håret, dofterna från omgivningarna och alla ljud (här tänker jag främst på fåglarnas kvitter)! Hela hemfärden blir som en enda lång energipåfyllnad :)
 
 
Och många är de gånger då kvinnor har berättat för mig "Oj vilken snygg bil, det är min dröm att en gång äga en cab!". Jag gjorde verklighet av min dröm och det var bättre än jag kunnat tro.
 
                  
 
Men alla saker har sin tid, och tiderna förändras. En liten bil är inte komplatibel med en stor hund. Det var länge sedan Zorro fick plats i bilen och det är helt enkelt dags att byta ut bilen mot en större modell. Denna gång har jag dock inte riktigt någon tydlig bild på vad jag vill ha vad det gäller färg och utseende, men ge mig en sommar så ska jag nog fixa det! ;)
 
 
Det var med blandade känslor jag sålde min bil, många fina minnen..
Men jag vet en annan tjej som blev glad :)
~Titti
cab, köpa bil, nercabbat, röd, sälja bil,

Men så har han också fått fyra portioner mat idag!

Kommunikationsmiss mellan husse & matte: först kom Leif hem och gav Zorro portion nr 3. Sen åkte han iväg igen. Några timmar senare kommer jag hem och ger en glad Z kvällsmat.


 Det var först när Leif kom hem igen som det uppdagades att Z fått fyra portioner idag...
En glad hund! Och mätt & belåten :)

~Titti

 

 

Dobermann, busig dobermann,

Vafalls? SLA har samma horoskop som häromdagen! Hur ska jag nu vet hur min dag blir? Hmm...

~Titti

Har haft en fin kväll med vacker natur, tipspromenad, god mat, sköna tjejer,
tålmodiga fiskare och en och annan mygga!
 
 
 
Gjorde gott i mitt hjärta att åter vara nära vattnet :)
~Titti
Timmersdala, vacker natur,
Skövde växer och det byggs bostäder just nu som får andra kommuner att bli gröna av avund. I går var jag och uppvaktade det tidigare centerkommunalrådet (1979-1988) Sven Westerberg på sin 85 års dag. När jag tillträdde på min kommunalrådspost 2006 sa Sven uppmanande till mig: " utvecklingskraften i Skövde mäts i antalet byggkranar du ser från Billingehus".  TIllväxten av både företag och bostäder har varit god sen Skövde kommun passerade 50000 invånare 2005/2006 och runt årsskiftet 2013/2014 räknar jag med att kommunen kommer passera 53000.
 
Dert senaste bostadsprojektet som nu ligger i startgroparna är 26 bostadsrätter som PEAB ska bygga ett stenkast från centrum.
Bilden är en skiss på hur det färdiga huset ska se ut.
 
PEAB är ett av flera bygg och bostadsföretag som tror och satsar på Skövde. Klicka här för att läsa mer.
 
För några veckor sedan så skrev jag ett inlägg om AB Skövdebostäders (allmännyttan) nya stora bostadsprojekt Käpplunda Park med 206 nya lägenheter där de sista färdigställs i år.
Samma bolag bygger också Trygghetsboende för 70 plussare med 78 nya lägenheter, ett mycket spännade byggprojekt då det dessutom är lågenergihus. Klicka här för att läsa mer. 
 
Senare i veckan så träffar jag HSB som kommer presentera sina planer för framtiden. De färdigställer just nu ett området med 59 bostadsrätter nära centrum.
 
Utöver detta så går bland annat arbetet vidare med att planera byggprojektet Frostaliden med cirka 300 lägenheter i trästomme, byggstart 2014-2015 och Aspö med cirka 200 lägenheter som ska byggas enligt eko-logi koncep byggstart 2014-2015. Skövdes helt nya stadsdel Trädgårdsstaden växer vidare, den kommer rymma flera tusen invånare om ett antal år. Flera byggherrar har under det senaste halvåret presenterat planer för att bygga mer i centrala Skövde, jag hoppas att det mesta av detta ska bli verklighet.
 
Som Centerpartist har jag förutom stadens utveckling värnat bostadsbyggandet också utanför centralorten. I dag finns det byggklara tomter i alla kommunens mindre orter och det är en tillåtande attityd till byggande på landsbygden allt enligt klassisk centerpolitik. I flera av orterna så byggs det. I Värsås så färdigställs just nu ett antal trygghetsbostäder för äldre.
 
Jag gör mitt bästa att leva upp till Sven Westerbergs råd att utvecklingskraften mäts i antalet byggkranar.
 
/Leif
 
 
 
  
AB Skövdebostäder, HSB, Käpplunda Park, PEAB, Skövde, Stenhuggeriet, Sven Westerberg, Överstelöjtnant,
Jag kan inte fatta hur snabbt den sista tiden har gått? Nu är det snart SEMESTER!
 
Låter helt galet?
Ändå är det såhär varje år. Hösten går fort, vintern är lååång sen kommer våren
som är intensiv som attan - och vips är det sommar!
 
Jag ser fram emot en lugn och skön sommar, där min plan är att småturista på nära håll.
Skaraborg är underbart vackert och jag vet att det finns massor att göra.
Och nu tänker jag testa en del av det!
                      
Som Sickan säger: Jag har en plan! ;)
 
Vilka turistmål skulle du rekommendera mig att åka till?
~Titti
Skaraborg, semester, sommar, turist, turistmål,
Nu börjar planerna och önskningarna inför sommarsemestern ta form! Högt på min lista står att besöka nya städer, gå på museum, vara nära vatten och få vara nära finaste mannen :)
 
Så idag har jag bokat resa
 
 
Boende
 
 
Och kollat upp museum
 
          
 
Tror det blir en bra sommar :)
~Titti
semester, sommar,
Vi har haft en skön midsommar med alla ingredienser som önskas,
god mat & dryck och fantastiskt sällskap!
 

Vi har redan bestämt att vi ska köra en repris nästa år :)
~Titti
jordgubbar, midsommar,
Återigen dags att göra en EFIT - Ett Foto I Timmen, sist jag gjorde det var den 9 juni 2013
 
06:00
Morgonen började med att jag gick och hämtade tidningen. Något jag egentligen inte brukar göra, då det är Leifs jobb, och de nätter han sover borta brukar jag inte gå upp och hämta den då jag värdesätter varje extra minut sömn jag kan få! Ska jag vara ärlig så var det som så att sminkväskan låg i träningsväskan - som låg i bilen - så jag var tvugen att gå ut iaf, och då kunde jag ju lika gärna hämta tidningen också... ;)
 
 
 
07:00
Frukostdax - filmjölk med lite "fågelfrö"
 
 
08:00
Lyssnar på Den femte årstiden på väg til jobbet. Är bara i början på boken, men den är redan spännande!
 
 
 
Jag bloggar inte om mitt arbete så nu följer flera timmar då jag inte tar kort...
 
 
16:00
Flexar ut sista timmen och cabbar ner - underbart skönt att köra hem med vind i håret! :)
 
 
 
17:00
Hämtar Leif vid tåget, gör några snabba ärenden på stan och så åker vi hem!
 
18:00
Zorro som vaktar huset verkar ha haft en lugn dag här hemma, soft med "armarna" i kors som vanligt :)
 
 
 
19:00
Leif ska tanka bilen med gas och köpa ägg hos arrendatorn. Zorro får åka med då regeln är att han ska åka bil minst en gång i veckan - lite träning att klara av spänningen!
 
 
20:00
Vi väntade tills den värsta rusning gått över innan vi gav oss iväg och storhandlade inför helgen
 
 
21:00
Jag förvånas över priset på Nypotatisen - 1 öre!! Tydligen brukar det vara så, men det har gått mig helt förbi varje år :)
 
 
 
22:00
Nästan allt på handlarlistan blev avklarat (lite stödhandling kommer behövas imorgon dock), belöningen blev en glass! För min del Magnums "First Kiss", tyvärr vr det ingen höjdare - den får TT av 5! :(
 
 
Nu blir det lite förberedelser tills gästerna kommer runt midnatt. Men det blir inga fler bilder från idag torsdag 20 juni 2013 :)
 
~Titti
Den femte årstiden, Dobermann, EFIT, Ett Foto I Timmen, Magnum First Kiss, Mons Kallentoft, cab, dobbis, frukost, glass, nypotatis,
För några dagar sedan hade Titti ett inlägg på bloggen om vart tiden tar vägen denna tiden på året. Jag kan bara hålla med, det är även mitt skäl till att det blivit lite dåligt med blogginlägg sista tiden. Antingen ska saker avslutas inför sommaren eller så ska det planeras för att köra i gång i augusti. Har just haft mitt sista möte för detta halvåret i Stockholm. Sitter nu på tåget på väg mot Skövde, det blir en hel del tåg för min del, ett alldeles utmärkt transportsätt när tågen kommer och går i tid.
Allt fler person- och godstransporter sker på tåg, samtidigt är det stora brister i kapacitet och robustheten sviktar.  Inte minst är detta ett allvarligt bekymmer för Västra Stambanan. Denna spårbundna länk mellan Stockholm och Göteborg transporterar en stor del av inkommande och utgående gods till Sverige via Göteborgs hamn. Den bristande kapaciteten kommer bestå även efter 2025 skriver Trafikverket i förslaget till ny nationell plan för infrastrukturen 2014-2025. Detta är mycket allvarligt och visar att staten måste finna nya sätt att finansiera infrastrukturen. När stambanorna byggdes gjordes det med upplåning och återbetalning över åtskilliga årtionden. Det är inte rimligt att investeringar i vägar och järnvägar ska kostnadsföras direkt. 
Utan robusthet och kapacitet i järnvägsnätet tappar Sverige i konkurrenskraft. Västra Stambanans problem borde hålla finansminister Anders Borg sömnlös. 
Västra Stambanegruppen har under de senaste åren arbetat hårt för att öka kunskapen och förståelsen hos beslutsfattarna kring Västra Stambanans stora brister. En stor del av min arbetstid läggs på detta i min egenskap av ordförande för Västra Stambanegruppen. Kunskapsbristerna är stora därför är lobbyarbetet oerhört viktigt. Det handlar om vilket Sverige vi vill ha i framtiden och om vårt land ska vara i ett land i framkant eller inte, en förutsättning för det är fungerande infrastruktur som kan möta dagens och framtidens behov.
I kväll inleder vi midsommarfirandet med vännerna från Blekinge som kommer till Skövde. Önskar dig en trevlig midsommar och för er som ska vara ute på vägarna uppmanar jag att ta det extra försiktigt.
/Leif
Dagens tema har varit GRÖNT
 
Allt började med att jag la nytt bandage om Leifs hand
 
 
Och idag har jag haft förmånen att njuta av vårt vackra gröna landskap!
Som t.ex. att se och lukta på den blommande ramslöken
 

Och på det som jag trodde var smörblomma,
men som visade sig vara kattfot (eller kattöga, jag kommer inte ihåg?)
 
 
Jag har sett bomullslilja (tror jag de heter?)
 
 
Och lite annat naturfint:
 
 
 
Dessvärre slutade även dagen i grönt (gröna kinder),
då jag ätit något som uppenbarligen var olämpligt... :s
 
Men nu börjar jag åter må bättre och hoppas på rosa färgnyanser (på kinderna) imorgon! ;)
~Titti
bandage, bomullslilja, grön, grönt, kattfot, kattöga, landskap, ramslök, smörblomma,

Hinner inte riktigt med att blogga för jag har en massa annat att pyssla med... Det är väl ungefär som det är varje år vid den här tiden: allt som ännu inte hunnits med det här året ska bli klart innan sommaren! Som om det ens är möjligt?! Känner ni igen Er? :)

En som däremot inte stressar är Zorro som mest ligger på altan med "armarna" i kors!

~Titti

Idag har Skövde kommunfullmäktige haft vårt sista möte före sommaren. Mötet startade 13:30 och var slut drygt 8 timmar senare. Under den tiden har vi avhandlat en rad olika ärenden bland annat: budget och strategisk plan 2014-2016, behandlat ett antal motioner, antagit en reviderad upphandlingspolicy, yttrat oss till Mark- och Miljödomstolen över Cementas ansökan om att utvidga kalkstenstäkten i Skövde.
 
Mötet inleddes med att jag besvarade en interpellation om kommunens högt satta mål om att få en fossiloberoende fordonsflotta. Som ansvarig för bland annat miljöfrågorna är jag mycket nöjd över att vi har 73 procent miljöfordon (enligt den gamla miljöbilsdefinitionen), på de senaste åren har Skövde i Gröna Bilisters kommunranking klättrat till plats 16 i landet, 2010 hade Skövde kommun plats 42. Miljöpartiet var inte nöjda, de vill väl helst inte ha några bilar överhuvudtaget! Visst minns vi valrörelsen 2010. Centerpartiet sa: Vi jagar utsläppen inte bilisterna! I Skövde kommun har Centerpartiet varit med och gjort verkstad, det ger resultat.
 
I budgetdebatten tog jag en ordentlig dikussion med Miljöpartiet. 2010 deltog man i beslutet om Vision 2025, en starkt tillväxtorienterad vision: där Skövde ska stärka vår position i regionen, öka takten i bostadsbyggandet, satsa och prioritera på kunskapsutveckling, hålla en hög miljöprofil, samverka inom alla områden och aktivt arbeta med att stärka Skövdes varumärke. Trots att MP röstade för visionen så skriver man i sin alternativa budget att man i frågasätter tillväxtambitionerna. Dessutom vill man dra ner på pengar som genererar utveckling och som slår vakt om befintliga och nya arbetstillfällen i kommunen.
 
Skövde har ett stort ansvar att fungera som dragare i Skaraborg, detta vill inte Miljöpartiet. Miljöpartiets politik skulle leda till att resurserna till vård, skola och omsorg skulle urholkas om inte skatteintäkterna ökar med nya invånare. Miljöpartiets politik är att backa in i framtiden.
 
Jag och Centerpartiet tar gärna fighten med de utvecklingsfientliga miljöpartisterna i Skövde. Centerpartiet står upp för en fortsatt tillväxt orienterad politik, en hållbar tillväxt i Hela Skövde kommun är vårt mantra. Många andra kommuner sneglar på Skövdes positiva utveckling inom en rad olika områden, jag är stolt över att Centerpartiet har en så stor del i denna utveckling.  Klicka här så kan du läsa mer om budgetdebatten.
 
I morgon så skriver jag mer om de övriga ärendena vi behandlade.
 
/Leif
Centerpartiet, Gröna Bilister, Miljöbilar, Tillväxt, Utveckling, Vision Skövde 2025,

Gårdagen innebar en heldag ute i vackra Karlsborg vid vattnet. Tänk har man bara vatten framför sig så behövs inget annat. Känner ni igen det?

Kvällen avslutades med en supertrevlig gårdsfest i goda grannars lag :) Väl hemma har jag och Leif en "ovana" att sitta uppe och surra, så det blev en sen kväll/tidig morgon. Och idag har jag tagit mig en riktig slappardag - såå skönt! Leif däremot har haft en trädgårdsdag och sent om sider har nu tomatplantorna planterats, något att se fram emot :)

Avslutar med en bild som jag la upp på Instagram igår kväll @walterum från "Bregottfabriken" här hemma.
Vackert eller hur?

~Titti

Att se ut över vatten och bara vara - det är livet det!

Sverige är fantastiskt :)

~Titti

Idag så presenterade Trafikverket sitt förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025. Förslaget går nu ut på remiss fram till 1 oktober . Klicka här på länken för att komma till remisshandlingen och alla bilagor och missiv.
För Skaraborg så är förslaget ett bakslag, ett hårt lobbyarbete så här långt från kommuner och till slut även Västra Götalandsregionen och 1 miljard i medfinansieringspengar finns ingen fyrfältsväg på E20 med genom Skaraborg. Förslaget kring E20 har till och med bantats jämfört med tidigare åtgärdsvalstudie på avsnittet förbifart Mariestad.
För Skaraborgs, Västra Götalandsregionens politiker kommer det krävas en hårt lobbyarbete under remissomgången.Det är nödvändigt att få med fler utanför Skaraborg att driva och betona nödvändigheten av att E20 byggs ut till fyrfältsväg hela sträckan Stockholm-Göteborg.
 
Industri, arbetsmarknad, konkurrenskraft tappas om inte det sker! 
 
Det har under flera mandatperioder tillbaka getts många tomma löften av växlande regeringar, när infrastrukturplanen ska beslutas nästa år kan ni alla bli historiska och fylla dessa löften med verkligt innehåll.
 
När det gäller satsningar på Västra Stambanan är utfallet något bättre än för E20, men resursersbehoven på den kapacitetstrånga stambanan är betydligt större. Steg tas i rätt riktning men även här måste det till en nationell samling för att möjliggöra inte minst godsets väg till och från Göteborgs hamn. Min uppfattning är att kunskaperna brister kring Göteborgs hamn som är Norra Europas största och viktigaste hamn.
 
Såväl Västra Stambanans behov av kraftigt utökad kapacitet och behovet av fyrfältsväg på hela E20 handlar i förlängningen om vilket Sverige vi vill ha i framtiden och vilka möjligheter Sverige ska ha att konkurrera om jobb, tillverkningsindustri mm. För mig är det valet enkelt, jag vill att Sverige och inte minst Västsverige ska vara en av de ledande industri och tillverkningsregionerna i Europa även i framtiden. Det är däför alla som har möjlighet att påverka nu måste kavla upp ärmarna ytterligare i remissomgången och fram till dess att beslut fattas nästa år.
 
/Leif
 
 
 
  
     
E20, Göteborgs hamn, Nationell plan för transportsystemet 2014-2025, Västra Stambanan,
I veckan så lanserar lanserar Volvo Cars en gasdriven Volvo V60 Bi-Fuel. Ett intressant svenskt alternativ för den som söker en "riktig" miljöbil. Att motorn tillverkas i Skövde på Volvo Cars motorfabrik glädjer mig som kommunalråd i kommunen. För alla oss som driver på för att bygga ut den klimat- och miljövänliga biogasproduktionen i landet är det ett viktigt erkännande att också Volvo lanserar en ny modell för gasdrift.
 
En bil som körs på ren biogas framställd genom rötning av biologisk massa ger ingen eller endast minimal klimatpåverkan eftersom biogasen inte bidrar till något nettoutsläpp av koldioxid till atmosfären. I Skövde har Centerpartiet varit pådrivande för biogasutvecklingen i kommunen, på samma sätt är det Centerpartiet som driver på biogas- klimat- och miljöfrågorna i regeringen. Skövde kommun har producerat biogas allt sedan 1940-talet och var tidiga i att börja uppgradera biogasen till fordonsgas. Under 2012 så färdigställdes en ny biogasanläggning som när den kommer ha full produktion kommer producera 40 Gwh.
                                                       

Skövde kommun har många biogasfordon och fler hoppas jag att det ska bli, för alla förvaltningschefer som har tjänstebil är kravet biogas. Jag kör självklart biogas precis som oppositionsrådet Marie Ekman (S). Den nya Volvo V60 Bi-Fuel kommer vara ett mycket intressant alternativ.
 
Tack vare att Volvo V60 Bi-Fuel klassas som miljöbil enligt den nya strängare definitionen som infördes i Sverige vid årsskiftet finns det också ekonomiska fördelar att hämta. Den som väljer en Volvo V60 Bi-Fuel som tjänstebil får bilens förmånsvärde reducerat med 40 procent eller högst 16 000 konor. Enligt ett nytt förslag som lagts fram av regeringen kommer detta att gälla till och med 2016. De som väljer en Volvo V60 Bi-Fuel - privat eller juridisk person - blir också befriad från fordonsskatt under fem år.
 
/Leif
 
 
 
Centerpartiet, Marie Ekman, Skövde Biogas AB, Volvo Cars, Volvo V60 Bi-Fuel,
Idag har jag haft den sista årsstämman för i år där jag suttit stämmoordförande. Det var med Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO) och stämman hölls idag på Citykonferensen i Stockholm. Det har blivit ett antal årsstämmor som stämmoordförande i år och många fler hade det kunnat bli om tiden tillåtit. 
Vårt demokratiska samhälle bygger i allt väsentligt på mötesteknik, till för ett tiotal år sedan var mötesteknik en naturlig del i inskolningen i föreningsarbete, i dag är situationen en annan.
Vad kommer konsekvenserna bli i vår demokrati när allt färre behärskar kunskapen att leda möten på ett demokratiskt sätt?  Frågan är berättigad och i kväll så tog flera upp frågan i samtal under stämmomiddagen.
Politiken liksom föreningslivet i stort som smått bygger på mötesteknik, en förutsättning för att möjliggöra att alla kommer till tals, att beslut fattas korrekt. När det blir allt färre som behärskar och kan mötesteknikens grunder så kommer det få konsekvenser. 
Vi har nog alla upplevt möten där vi suttit och ingen har egentligen vetat vad mötet beslutat efter att det avslutats, just för att det brustit i grundläggande kunskaper i mötesteknik. Detta är en fråga som borde engagera fler, det handlar om att fortsätta bygga vidare på ett demokratiskt format samhälle.
 
/Leif
 
A-kassornas Samorganisation, Mötesteknik, Stämmoordförande,
Under mitt engagemang i Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF) under hela 1980-talet så var vi många som hade ett mycket stort internationellt engagemang. Det handlade mycket om kampen mot apartheid och förtrycket och den diskriminerade lagstiftningen mot svarta, inte minst i Sydafrika. Vi var många CUF:are som lade ner veckor av arbete varje år och varenda krona vi fick in gick till ANC (African National Congress) i kampen mot apartheid.
 
I min CUF-avdelning Vedum samlade vi in lantbruksplast till återvinning som vi slet hårt med under flera år och 10-tusentals kronor gick till ANC varje år bara från vår avdelning. Samma skedde i många andra CUF-avdelningar runt om i Skaraborg och Sverige. Förutom det gjorde vi dagsverken under flera års tid där varenda krona gick till kampen mot apartheid. Förutom ekonomiskt stöd uppmanade vi också till bojkott av företag som hade sin bas i det vita Sydafrika under den tiden.
 
Foto: Schalk van Zuydam (AP)
 
Glädjen jag kände i februari 1990 när Nelson Mandela frigavs efter 27 år i f'ängelse var enorm. Jag minns ett tillfälle när ANC ledare kom till ett förtroenderåd i CUF troligen var det 1990 och tackade oss direkt för det stöd man fått och den betydelse vårt lilla bidrag också hade till att störta apartheidregimen i Sydafrika.
1994 blev Nelson Mandela Sydafrikas första svarta president en post han hade till 1999.
Den snart 95 åriga Mandela vårdas nu på sjukhus svårt sjuk och kämpar för sitt liv. För mig och många andra så symboliserar Mandela så mycket. Inte minst att tron på demokratin aldrig får sluta med bara tro, opinionsarbete gör skillnad och idag vet vi som var med att ingen insats är för liten. Alla kan bidra till en bättre värld, där alla människor har lika värde och rättigheter.
 
/Leif
Ojojoj jag får lov och backa lite... Och erkänna att vi ställt orimliga krav på Zorro :s
 
Jag har ju tidigare berättat i ett inlägg att Nu visar sig slyngelåldern ordentligt!
Där berättade jag "uppe i ena körsbärsträdet har nu skatans ungar kläckts och de för ett himla liv emellanåt. Z
verkar inte riktigt fatta var det kommer ifrån, utan verkar tro att ungarna befinner sig någonstans inne i trädet? Så han gör sitt bästa med att gräva fram dem"
 
 
Jag var vansinnig på honom! Han förstörde trädet totalt. Och han riktigt ylade när han krafsade och bet upp barken på trädet. Jag skrev då "Vet inte om det kanske blir någon typ av extra resonens i ihåligheten i trädet? Men det verkar som om Z tror att han kan komma åt dem genom det hålet iaf, för det blir större för var dag"
 

Under helgen som gått har det varit en och annan skatunge som har försökt att flyga för första gången men misslyckats och störtat till marken - till minimerad Zorro-mark om man säger så...
 
Jag har försökt hålla honom och skatorna under uppsikt och jag är numera på min vakt när jag hör honom "yla" mot trädet. Och så hände ikväll han stod återigen och skällde mot trädet. Jag bannade honom. Men så gick jag fram till hålet och tänkte att det är ändå fantastiskt vad ungarna små skrik ekar i trädets hålighet. Till dess jag kikade in i hålet och såg dem - alla små fågelungarna!!
 
 
Så visst, skatungarna är i toppen på trädet men i trädet ligger det typ 10 andra ungar! Och när jag kikade in så gapade och skrek de som aldrig förr och gapade stort med näbbarna i förhoppning om att jag kom med mat!!
 

Inte konstigt om Zorro höll på att bli galen?!!
 
          
 
Sorry Zorro, men du kommer ändå inte åt dem :)
 
 
Återstår att se om trädet klarar sig...
~Titti
Dobermann, busig dobermann, fågelungar, körsbärsträd, skator, skatungar, slyngelålder,
Ny vecka - nya färger!
 
 
Vårens limegröna är nu bytt till somrigt rosa :)
 
 
~Titti
nagellack, nagelmålningar, naglar,
Idag har jag kört en EFIT-dag, sist jag gjorde det var i mars
 
06:55
Släppte ut Zorro i trädgården, passade då även på att plocka ned det som hängde på tvättlinan (annars hade Z gjort det...)
 
 
En timme senare tog jag ykeln in till stan (missade att fota det). Såhär en tidig söndag morgon är det helt okej att cykla på den vägen men övrig tid avråder jag bestämt från att cykla på den - för då är det verkligen med livet som insats!
 
08:55
Satte jag mig på tåget västerut
 
 
09:55
Mötte upp mitt resesällskap och åkte bil till....
 
 
11:00
...ett soligt Borås!
 
 
12:00
Mötte upp övriga sällskapet på Viskan
 
 
13:00
Åt en "krämig kycklingsallad" i den varma solen (som synes bestod det "lrämiga" av att pastan fullkomligt simmade - läs drunknade - i grädde...)
 
 
14:00
Det börjar mulna på...
 
 
15:00
Fika: Smoothie i smakerna hallon, mango, banan, lime med mera - slurp!
 
 
16:00
Det regnar, blixtrar och åskar. Och vi besluter oss för att runda av vår 5 timmar långa lunch :)
 
 
17:00
Lämnar ett regnigt Borås...
 
 
18:00
Men när jag närmar mig tågstationen börjar det spricka upp
 
 
Jag ser åter ljuset :)
 
 
19:00
Framme i Skövde går jag runt på stan i väntan på att Leif ska bli klar med sitt möte...
Upptäcker att Livets Brunn har smyckats med nitting - vackert!!
 
         
 
Till slut blev han klar och vi kunde åka hem :)
 
 
20:00
Jag fixar maten och Leif fixar värmen (dvs. eldar i pannan)
 
Mitt
 
 
21:00
Lite lek med lille vovven på kvällskvisten
 
 
Det var min dag, söndag 9 juni 2013 :)
~Titti
Borås, Dobermann, EFIT, Ett Foto I Timmen, Livets Brunn, Skövde, Smoothie, Viskan, Zorro, busig dobermann, juni, nitting, söndag,
Lördag morgon, solen skiner, känns som om det blir en bra dag! :)
 
Klippa gräset står på förmiddagsschemat, tillsammans med lite träning för hunden. Planen var att jag skulle fixa naglarna i eftermiddag, men jag inser nu att det krockar med Prinsessbröllopet så jag får ringa och se om jag kan ändra tiden...
 
För kl. 16 sitter jag bänkad framför TV:n :)
 
                   
 

(jag googlade fram bilderna)
 
~Titti
Prinsessbröllop,
Sverige ser väldigt olika ut och utmaningarna skiftar för Sveriges kommuner. En majoritet av de 290 kommunerna brottas med vikande befolkningsunderlag oftast också kopplad till demografiska utmaningar med en allt högre andel åldrande invånare i kommuner som tappar befolkning. Vårt land är inte bara på väg att bli ett allt mer urbant land, vi är det.
Kraven på kommunal service till medborgarna: förskola, skola, omsorg, teknisk förvaltning, kultur och fritid mm. är det samma och ska levereras oavsett skatteunderlaget viker eller inte. Förvisso så finns det kommunala skatteutjämningssystemet som till viss del utjämnar de ekonomiska förutsättningarna mellan kommunerna, men systemet har urholkats över tid. Centerpartiet har i regeringen fått igenom en förbättring av utjämningssystemet som kommer bidra till att de akuta orättvisorna minskar.
Men långsiktigt så kvarstår frågan hur ska den kommunala servicen och nivån på densamma kunna upprätthållas i ett allt mer kluvet land med skilda utmaningar?
I förra veckan presenterade Sveriges Kommuner och Landstings husorgan "Dagens Samhälle" en undersökning gjord bland landets ledande kommunpolitiker hur man resonerar och tror att kommunstrukturen kommer se ut i framtiden.
Själv deltog jag i undersökningen och också i intervjun. Min utgångspunkt är att frågan kring det kluvna Sverige och hur välfärden ska klaras i vårt land måste upp till politisk diskussion. Många politiker ser och vet att problemen finns samt att de blir större inom några år men få diskuterar detta i de politiska forumen. Under senare år har samverkansformerna mellan kommunerna utökats på olika sätt här är några vanliga exempel:
Kommunalförbund är den vanligaste samverkansformen, det är organiserat som en "egen" kommun men där väljarna/medborgarna saknar den egentliga möjligheten att påverka kommunalförbundet. Även de ingående kommunerna har begränsade möjligheter att påverka ett kommunalförbund.
Gemensam nämnd mellan två eller flera kommuner, prövas bland annat i de tre kommunerna Mariestad, Töreboda och Gullspång, inte helt gnisselfritt och minskar det kommunala självstyret.
Köp av tjänster allt vanligare blir det att framförallt mindre kommuner köper tjänster från större kommuner eller går samman på annat sätt, det bidrar också till att flytta makt.
På 1950-talet och i början av 1970-talet så skedde två stora kommunreformer i Sverige. Reformer som föregicks av ungefär samma frågeställningar som kommunerna står inför idag och som kommer bli än mer påtagliga det kommande årtiondet.
Jag tror inte på att man från Stockholm ska sitta och rita nya kommunkartor, förändringar måste växa underifrån. Här förskräcker också Moderaternas oförmåga att hantera och istället blockera bildandet av nya regioner som diskuterats i olika delar av Sverige. Finns ett lokalt engagemang och en lokal vilja anser jag att den ska bejakas. 
Eventuella kommunsammanläggningar löser inte självt de utmaningar som det kluvna Sverige står inför, starka regioner med ansvar för regional utveckling och ett bättre fungerande utjämningssystem än dagens är också förändringar som behövs. Hur ska det demokratiska inflytandet se ut i framtiden? Ska vi stillasittande sitta och se på hur Sverige blir allt mer kluvet (Sverige är det land i Europa som har den snabbaste urbaniseringen, inflyttning till storstäderna)? Redan idag har allt fler av Sveriges 290 kommuner problem att hantera dagens utmaningar, problemen hopar sig bakom hörnet  Det är därför det behövs en diskussion kring, kommunernas organisation, samverkansformer, sammanläggningar, uppdrag och finansiering.
För mig som centerpartist är det viktiga att dessa frågor diskuteras underifrån och inte styrs eller blockeras från andra politiska nivåer. Välkommen med i debatten!
/Leif
   
     
Dagens Samhälle, Kommunalförbund, Kommunreform, Skatteutjämning, Urbanisering,
Flaggan i topp på Sveriges Nationaldag
 

(hittade bilden på google)
 
Leif deltar på festligheterna inne i stan. Jag ska förbereda mig inför kvällens trevlighet :)
 
Önskar Er Alla en härlig dag!
~Titti
Efter en morgon och förmiddag med diverse möten mm (onsdagsavstämning om infrastruktur och kollektivtrafikfrågor i kommunen, kommunstyrelsens arbetsutskott och skrivande av ett svar på en interpellation till nästa kommunfullmäktige) så bar det i väg till Arena Skövde för att möta årets studenter. Som vanligt var vi flera politiker, tjänstemän samt personer från frivillig organisationer som delade ut Vatten Flaskor till årets studenter, under parollen "Varannan Vatten". Uppskattat som vanligt av både studenter och alla övriga som fanns på plats.
 
 
Som vanligt följdes utspringet av den sedvanliga kortegen genom Skövdes centrumkärna. Underbart att se och möta alla glada och förväntansfulla studenter på väg ut i vuxenlivet.
 
Eftermiddagen följdes av beredning och fotografering innan det var dags att möta tre av Alliansens partisekreterare som gjorde ett kort stopp i Skövde.
 
Från vänster: Kent Persson partisekreterare (M), Acko Ankarberg Johansson partisekreterare (KD), Michael Arthursson partisekreterare (C), Anne-Marie Ekström vice ordförande kommunfullmäktige i Borås (Fp).
Under After Worken med Alliansföreträdarna ställdes många frågor. En återkommande kommentar var vem regerar Sverige bäst? Fyra partier som visat att vi kan det i såväl framgångs som motgångstider eller en splittrad vänster? 
 
Vem vill tillbaka till Socialdemokraternas regeringsår med ökande utanförskap och unga människor som förtidspensionerades? En dag som denna med flera hundratals studenter är den frågan extra relevant. Vilket regeringsalternativ, om det nu finns ett med S,Mp och V, skapar den bästa framtiden och förutsättningarna för dagens nybakade studenter 
Det finns fortfarande mycket kvar att göra för Allianspartierna i att skapa förutsättningar för alla unga att kunna förverkliga sina drömmar och visioner. Men frågan dagens unga studenter och väljarna måste ställa sig vilket regeringsalternativ är bäst för Sverige idag och i framtiden?
 
/ Leif
 
 
 
 
Acko Ankarberg Johansson, Kent Persson, Michael Arthursson, Regeringsalternativ, Student, Varannan Vatten,
Det bästa med att åka tåg är utsikten:
 
 
 
Samma bild la jag upp på Intagram: @walterum  - same but different :)
 
 
Det är så rogivande att sitta och bara titta ut när vi flyger över landskapen
- Västgötaslätten är vacker :)
 
~Titti
Instagram, Sverige, landskap, resa, tåg, utsikt, vacker utsikt, västgötaslätten, walterum,
Ja det är han för idag operarades han för vikingasjukan...
 
Det är synd om den stackaren, som nu får går med gipsad hand och smärtstillande i ca två veckor,
följt av skena i ca 3 månader
 
 
Av någon anledning har många (alla män?) talat om för mig att han under denna tid
inte kommer att klara av att diska, tvätta, städa etc...
Jag går under devis "Har man en gång kunnat, kan man - om man vill"!
 
Fast ikväll får han dispens och blir ordentligt ompysslad! ;)
 
~Titti
Leif Walterum, gipsad hand, vikingasjukan,
Senare i dag så publiceras väljaropinionens mästarmätning Statistiska Centralbyrån med 9000 tillfrågade väljare om partisympati. Kanske har även den stora SCB mätningen spelat ut sin roll? Väljarkåren har i mellanvalsperioderna blivit allt mer flyktiga och opinions- och trendkänsliga, kanske kan detta ses som ett sundhetstecken och tecken på ökat engagemang, men att åsikterna växlar beroende på dagsaktuell fråga.
 
De svenska partierna tenderar att bli mer och mer opinionskänsliga, istället för att tänka långsiktigt och ta sin politiska utgångspunkt i sin värdegrund. Detta sker samtidigt som behovet av långsiktiga beslut och långsiktigt agerande blir allt viktigare på flera politikområden till exempel klimatfrågorna och ekonomiska politiken.
 
Det är inte bara i Sverige som opionen styr allt mer av dagligt handlande, vi ser detta i flera av de krisande Euroländerna, vad kommer de långsiktiga konsekvenserna bli i framtiden om politiker inte vågar ta ibland nödvändiga men impopulära beslut? Vilken värld kommer vi då att lämna till kommande generationer?
 
Med femton månader kvar till valet nästa år så är bara ett enda som är säkert, inget 
är säkert och Gunnar Hedlunds ord 1976 gäller fortfarande "man ska inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten".
 
/Leif
 
 
 
 
 
Bråda dagar... Svårt att hinna med allt man planerat... Även bloggen får stryka på foten sådana här dagar. Men istället kan jag berätta att jag häromveckan såg Sune i Grekland - All inclusive
 
 
Helt okej familjefilm, som nog främst uppskattas av dem upp till 12 år
 
Mitt betyg: TT+
 
~Titti
Sune i Grekland, betyg, filmrecension,
Lite sent men ungefär som det brukar i månadsskiftet maj-juni har grönsaks- och potatislandet blivit sått och planterat. Om en och en halv månad så finns sommarens primörer också hemma hos oss. Oftast har vi haft egna jordgubbar till midsommar, i år lär det dröja säkert till mitten av juli innan de egna mognat. Positiv energi ger det  att gräva, så och plantera och tillfredsställelsen att skörda sitt eget är något speciellt.
 
I morgon har vi sista personalutskottet före sommaren, vi ska bland annat diskutera vakansförmedling och timanställningar, en ständigt återkommande fråga i kommunal verksamhet. Min grunduppfattning är att vi så långt som bara är möjligt ska erbjuda fasta tjänster och den tjänstgöringsgrad som vår personal önskar. Norm bör vara heltid, med deltid som möjlighet. Under flera år har Skövdes politik och inte minst jag själv varit drivande i att få bort de ofrivilliga deltiderna.  Därför ska dragningen om nuläget i vakansförmedlingen bli extra intressant.
 
En annan fråga vi ska diskutera är ungdomsarbetslösheten, i Alliansens Skövdebudget för 2014-2016, efter förslag från Centerpartiet, finns ett anslag på 2,5 miljoner för åtgärder riktade mot ungdomsarbetslöshet. Min och mångas bedömning är att regeringen i  höstbudgeten kommer presentera nya förslag för att få fler unga i jobb, ambitionen med kommunens pengar är att få största möjliga verkan för de unga och arbetslösa. Vad för typ av åtgärder det kommer bli för de 2,5 miljonerna är för tidigt att säga, men det ska ge sysselsättning för arbetslösa ungdomar.  Under hösten kommer ett antal ungdomar att beredas praktikplatser i kommunen om det blir en fortsättning på det under 2014 återstår att se. Jag ser framemot bra diskussioner på Personalutskottet.
 
Efter lunch är det KS, dagens stora ärende är budget och vi kommer  få  ta ställning till så vitt jag vet minst tre olika förslag på skattesats, men vem vet kanske kommer det ytterligare förslag. Grundprincipen måste enligt min uppfattning alltid vara att aldrig ta ut mer skatt än absolut nödvändigt. En princip som tycks variera beroende på vilket parti man tillhör.
 
Önskar dig en bra vecka!
/Leif
 
Ungdomsarbetslöshet, kommunstyrelse, personalutskottet,
Det blev Leif istället som skrev om tidningsartikeln i Dagens samhälle - jag skrattade! Det blir så konstigt när man läser citat som är tagna ur sitt sammanhang, som att vi "gillar det burleska". Haha ja det gjorde vi ju och ja även jag var förväntansfull inför vår "franska kväll i Göteborg", bara för att jag inte var helt säker på vad jag hade bokat förnågonting egentligen? Så liksom Leif tyckte jag också reportaget var roligt om än väldigt oväntat :)
 
 
Här hemma håller Zorro på att driva mig (oss) till vansinne medsin uppfinningsrikendom, slyngelbus och rentav dumheter! I förmiddags bestämde han sig t.ex. för att riva ner alla kläder från tvättlinan (inte första gången han gör det) som han sedan spred ut runt om i trädgården. Jag tror inte att han gör det för att j*vlas, utan han tänker nog mer "Ah vad kul, de har hängt upp leksaker till mig!". Det gäller att ta han på bar gärning och de har vi ännu inte lyckats med...
 
Men det finns det som irriterar Zorro till vanvett också: uppe i ena körsbärsträdet har nu skatans ungar kläkts och de för ett himla liv emellanåt. Z verkar inte riktigt fatta var det kommer ifrån, utan verkar tro att ungarna befinner sig någonstans inne i trädet? Så han gör sitt bästa med att gräva fram dem:
 
 
Vet inte om det kanske blir någon typ av extra resonens i ihåligheten i trädet? Men det verkar som om Z tror att han kan komma åt dem genom det hålet iaf, för det blir större för var dag. Och det är osäkert om det stackars körsbärsträdet kommer klara sig.
 
 
Återigen: det gäller att ta han på bar gärning när han ger efter för sina slyngeltilltag.. Lättare sagt än gjort! Jag hör när han är igång, för han näst intill skriker när han biter loss barken. Eller så står han och ser dum ut när han skäller argt på trädet. Undrar vad som försigår i hans huvud? Nyfiken i en strut, tittar ut och håller sig ordentligt sysselsatt! ;)
 
~Titti
Dagens Samhälle, Dobermann, Kärlek och Politik, Leif & Titti, Leif Walterum, Leif och Titti Walterum, Titti & Leif, Titti Walterum, blogg, busig dobermann, doberman, dobermann, kärlek över blockgränserna, politiska bloggar, slyngelålder,
2010 så startade Titti och jag vår blogg, i april nästa år så firar vi 4 år. Från början har vi haft en ambition att ha en aktiv blogg som speglar aktuella (oftast kommunpolitiska) frågor och en mer privat sida som framförallt Titti står för. Jag har sett så många bloggar som av någon anledning bara uppstår vart fjärde år, vår ambition är att oavsett valår eller inte ha en levande blogg med dagliga inlägg.
I veckan så uppmärksammades vår blogg av tidningen Dagens Samhälle. Alltid roligt när så sker och vi noterar att det har resulterat i ett antal nya läsare, Välkomna!  
Ni är många som nu följer vår blogg och har du synpunkter eller undringar så tveka inte utan hör av dig.
Allt gott till dig från  Kärlek och Politik :)
/Leif
 
Dagens Samhälle, Kärlek, Politik, blogg,