-Leif- Skaraborgare! Kavla upp ärmarna och sätt skaraborg på kartan

1kommentarer

Idag så presenterade Trafikverket sitt förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025. Förslaget går nu ut på remiss fram till 1 oktober . Klicka här på länken för att komma till remisshandlingen och alla bilagor och missiv.
För Skaraborg så är förslaget ett bakslag, ett hårt lobbyarbete så här långt från kommuner och till slut även Västra Götalandsregionen och 1 miljard i medfinansieringspengar finns ingen fyrfältsväg på E20 med genom Skaraborg. Förslaget kring E20 har till och med bantats jämfört med tidigare åtgärdsvalstudie på avsnittet förbifart Mariestad.
För Skaraborgs, Västra Götalandsregionens politiker kommer det krävas en hårt lobbyarbete under remissomgången.Det är nödvändigt att få med fler utanför Skaraborg att driva och betona nödvändigheten av att E20 byggs ut till fyrfältsväg hela sträckan Stockholm-Göteborg.
 
Industri, arbetsmarknad, konkurrenskraft tappas om inte det sker! 
 
Det har under flera mandatperioder tillbaka getts många tomma löften av växlande regeringar, när infrastrukturplanen ska beslutas nästa år kan ni alla bli historiska och fylla dessa löften med verkligt innehåll.
 
När det gäller satsningar på Västra Stambanan är utfallet något bättre än för E20, men resursersbehoven på den kapacitetstrånga stambanan är betydligt större. Steg tas i rätt riktning men även här måste det till en nationell samling för att möjliggöra inte minst godsets väg till och från Göteborgs hamn. Min uppfattning är att kunskaperna brister kring Göteborgs hamn som är Norra Europas största och viktigaste hamn.
 
Såväl Västra Stambanans behov av kraftigt utökad kapacitet och behovet av fyrfältsväg på hela E20 handlar i förlängningen om vilket Sverige vi vill ha i framtiden och vilka möjligheter Sverige ska ha att konkurrera om jobb, tillverkningsindustri mm. För mig är det valet enkelt, jag vill att Sverige och inte minst Västsverige ska vara en av de ledande industri och tillverkningsregionerna i Europa även i framtiden. Det är däför alla som har möjlighet att påverka nu måste kavla upp ärmarna ytterligare i remissomgången och fram till dess att beslut fattas nästa år.
 
/Leif
 
 
 
  
     
E20, Göteborgs hamn, Nationell plan för transportsystemet 2014-2025, Västra Stambanan,

1 kommentarer

peter Andersson

15 Jun 2013 11:09

Råkade ramla över din blogg.
Quote Min uppfattning är att kunskaperna brister kring Göteborgs hamn som är Norra Europas största och viktigaste hamn Unquote
Göteborg är en liten hamn i ett Europeiskt perspektiv. Utan att veta exakt skulle jag gissa att det finns 50 större hamnar än Göteborg i Norra Europa, förmodligen fler. Så vem är det som har kunskaper som brister?

Svar: Göteborgs hamn är den största containerhamnen för Norra Europa då räknar jag in de Nordiska länderna och hamnarna i Östersjön. Bland de svenska hamnarna har Göteborg en volym om cirka 1 miljon containrar, i volym årligen och den volymen stiger snabbt. Det är den enda av de nämnda hamnarna som kan ta emot de stora 20000 containerns fartygen, Östersjön är dessutom för grund för att gå in i. Hela tiden byggs allt större fartyg och inom snar framtid kommer vi se betydligt större än container fartyg än dagens. Cirka 70 procent av allt som kommer in till Sverige eller skeppas ut går via Göteborgs hamn och det krävs också en logistik som kan hantera detta, Västra Stambanan är absolut viktigast. En bana som har betydande kapacitetsbrist, vilket också Trafikverket påtalar. Göteborgs hamn är i ett internationellt perspektiv liten, till exempel Rotterdam är 12 ggr större. För Sverige med vår exporttunga tillverkningsindustri är det oerhört viktigt att Göteborgs hamn kan fortsätta att utvecklas positivt. Om inte Göteborg kan ha en logistikkedja som kan ta in de största containerfartygen kommer transporterna att bli dyrare med omlastningar i t.ex Rotterdams hamn som är 12 ggr större än Göteborgs hamn.Bifogar en länk från en aktuell presentation Göteborgs hamn visade nyligen i riksdagen. http://www.vastrastambanan.se/sites/default/files/content/attachments/pdf/goteborgs_hamn.pdf
Du kan också gå in på www.vastrastambanan.se för att ta den av mer information.
Hälsningar
Leif

~Titti & Leif -

Kommentera

Publiceras ej