-Leif- Efter en söndag ute i solen väntar en måndag med personalutskott och kommunstyrelse

0kommentarer

Lite sent men ungefär som det brukar i månadsskiftet maj-juni har grönsaks- och potatislandet blivit sått och planterat. Om en och en halv månad så finns sommarens primörer också hemma hos oss. Oftast har vi haft egna jordgubbar till midsommar, i år lär det dröja säkert till mitten av juli innan de egna mognat. Positiv energi ger det  att gräva, så och plantera och tillfredsställelsen att skörda sitt eget är något speciellt.
 
I morgon har vi sista personalutskottet före sommaren, vi ska bland annat diskutera vakansförmedling och timanställningar, en ständigt återkommande fråga i kommunal verksamhet. Min grunduppfattning är att vi så långt som bara är möjligt ska erbjuda fasta tjänster och den tjänstgöringsgrad som vår personal önskar. Norm bör vara heltid, med deltid som möjlighet. Under flera år har Skövdes politik och inte minst jag själv varit drivande i att få bort de ofrivilliga deltiderna.  Därför ska dragningen om nuläget i vakansförmedlingen bli extra intressant.
 
En annan fråga vi ska diskutera är ungdomsarbetslösheten, i Alliansens Skövdebudget för 2014-2016, efter förslag från Centerpartiet, finns ett anslag på 2,5 miljoner för åtgärder riktade mot ungdomsarbetslöshet. Min och mångas bedömning är att regeringen i  höstbudgeten kommer presentera nya förslag för att få fler unga i jobb, ambitionen med kommunens pengar är att få största möjliga verkan för de unga och arbetslösa. Vad för typ av åtgärder det kommer bli för de 2,5 miljonerna är för tidigt att säga, men det ska ge sysselsättning för arbetslösa ungdomar.  Under hösten kommer ett antal ungdomar att beredas praktikplatser i kommunen om det blir en fortsättning på det under 2014 återstår att se. Jag ser framemot bra diskussioner på Personalutskottet.
 
Efter lunch är det KS, dagens stora ärende är budget och vi kommer  få  ta ställning till så vitt jag vet minst tre olika förslag på skattesats, men vem vet kanske kommer det ytterligare förslag. Grundprincipen måste enligt min uppfattning alltid vara att aldrig ta ut mer skatt än absolut nödvändigt. En princip som tycks variera beroende på vilket parti man tillhör.
 
Önskar dig en bra vecka!
/Leif
 
Ungdomsarbetslöshet, kommunstyrelse, personalutskottet,

Kommentera

Publiceras ej