-Leif- Viktiga frågor för en klimatsmart och hållbar framtid.

0kommentarer

Denna arbetsveckan inleddes med att Västra Stambanegruppen hade medlemsmöte i Alingsås på måndags förmiddagen. Vid mötet diskuterade vi den åtgärdsvalsstudie som nu genomförs för Västra Stambanan och prioritering av åtgärder för att öka kapaciteten för både person- och godstrafik på banan. Som jag skrivit om så många gånger tidigare på bloggen är läget akut på Västra Stambanan och det är nödvändigt att nästa revidering av nationell infrastrukturplan innehåller kraftfulla åtgärder för att möta dagens och framtidens behov. Vi slog också fast en aktivitetsplan med olika opinionsinsatser under de kommande månaderna för att öka förståelsen hos beslutsfattare om behoven på den spårbundna länken mellan Stockholm och Göteborg. I det paketet ingår frukostmöten för riksdagsledamöter efter banan där vi ska fylla på med argumenten, aktiviteter på Almedalen mm.
 
Efter mötet i Alingsås så åkte jag vidare till Stockholm för flera dagars möten i huvudstaden. På måndag kvällen träffade jag företrädare för kommuner, länsstyrelsen, Västra Götalandsregionen och branchorganisationen Svenskt Trä för att diskutera det fortsatta samarbetet för att öka det klimatsmarta och hållbara byggandet i trä.
Vårt arbete har fortsatt under förmiddagen på tisdagen och vi har enats om att bilda ett kommunnätverk, "Trästadsnätverket"  för stadsbyggande i en biobaserad samhällsekonomi. Vi har också diskuterat en gemensam plattform mellan regioner, kommuner, näringen för att öka det klimatsmarta träbyggandet i vårt land som vi senare under våren ska presentera för landsbygdsdepartementet. 
 
Eftermiddagen och kvällen har jag tillsammans med Krokoms kommunalråd Maria Söderberg ägnat i riksdagen för att informera om nuläget kring undersökningstillstånden och prospekteringarna för uranletning i Västgötabergen och Storsjöbygden i Jämtland. Bra diskussioner i en för våra områden mycket angelägen fråga.
 
I morgon onsdag så deltar jag i Volvo AB samhällsmarknadsdag i Stockholm, ska bli intressant att lyssna till konjunkturbedömningar mm för numera världens största lastbilstillverkare. Idag kunde vi läsa om positiva nyheter för Skövdefabriken i Skaraborg Läns Allehanda, de bemanningsanställda som under hösten fick lämna Volvo AB har i stor utsträckning tagits tillbaka. Ska bli mycket intressant att höra vad VD Olof Persson har att säga om framtiden i morgon.
Klimatsmart, Maria Söderberg, Träbyggande, Volvo AB, Västra Stambanan,

Kommentera

Publiceras ej