-Leif- Centerpartiet kräver att regeringens jobbpolitik utvecklas

0kommentarer

På Expressen debatt skriver Centerledaren och Näringsministern om hur Centerpartiet vill utveckla jobbpolitiken så att fler kan få arbete och så att rörligheten på arbetsmarknaden kan öka.

Annie Lööf skriver: 
"Om företagen i större utsträckning får utgå från kompetens än tid vid uppsägningar så ökar viljan att byta jobb samtidigt som trösklarna in på arbetsmarknaden minskar. Om ­ ersättningen i a-kassan höjs under den första tiden blir det mindre otryggt och lättare att ställa om för dem som sägs upp."

Klicka här för att läsa hela artikeln.

Jag tycker att det är många bra centerförslag som Annie Lööf presenterar. Hitintills så har Moderaterna i regeringen avfärdat alla förslag från Centerpartiet om förändring av bland annat arbetsrätten för att få en ökad rörlighet på arbetsmarknaden, detta förvånar eftersom Moderaterna ute i landet brukar dela det mesta av Centerpartiets syn på arbetsrätten.

SmåA, Småföretagarnas A-kassa genomför vart annat år en stor medlemsundersökning en av de frågor som Statistiska Centralbyrån  på uppdrag av Småa ställer är:
Om generationsskifte är aktuellt i ditt företag, finns det någon naturlig ersättare? Endast drygt 31 procent har en naturlig ersättare, hela 48 procent svarar nej och 21 procent vet ej.

SmåA har cirka 122 000 medlemmar och hos 7283 medlemmar är ett generationsskifte aktuellt, årets siffror avviker inte mot tidigare undersökningar. Sverige behöver fler företagare, om fler skulle kunna ta över ett befintligt uppbyggt företag så ökar dessutom möjligheterna för företaget att överleva. Medelåldern är dessutom relativt hög på Sveriges företagare, här har Annie Lööf en möjlighet att ta fler initiativ som näringsminister. Som styrelseordförande i SmåA så bekymrar undersökningens resultat mig. Varje bärkraftigt företag som läggs ner för att det inte finns en ersättare den dagen företagaren vill avveckla oftast på grund av ålder är en förlust för Sverige.

/Leif 


 

Kommentera

Publiceras ej