Så är vi på plats på ön! Leif hade bokat en hytt till oss på båten, så jag fick välbehövlig vila efter bilfärden till Oskarshamn. Det första vi gjorde när vi kom i land var att köra till lasarettet, så nu vet vi att vi hittar till förlossningen om det blir nödvändigt!
Det är en så himla märklig känsla att det i baksätet står två små bilbarnstolar "utifall"... Tänk om vi åker hem med två bebisar i baksätet??!
Vi hann inte så mycket mer än lasta av våra väskor innan vi begav oss innanför murarna. Det märktes dock att det var söndag och att det inte kommit så mycket folk än, jag tror det kommer märkas skillnad idag?
Vädret då? Ja de flesta skulle nog svara "sådär", jag tycker det är toppen att slippa värmen! Men jag är nog ganska ensam om den uppfattningen... ;)
Måndag 30/6 - 35 dagar kvar till BF :)
Leif gav sig iväg tidig, jag har inga större planer för dagen men kommer nog möta upp honom ikväll :)
~Titti
jag hade egentligen velat se den på bio, men nu har jag sett den iaf!
(första delen hittar du HÄR !)
Förlossning
Hälften av tvillinggraviditeterna förlöses vaginalt, lite mindre än hälften sker via kejsarsnitt. Vid ett fåtal tvillingförlossningar förlöses första vaginalt och andra tvillingen genom kejsarsnitt.
Vid tvillingförlossningar medverkar alltid förlossningsläkare (1-2), utöver dubbel bemanning av barnmorskor, undersköterskor etc.
Tiden mellan att Tvilling 1 föds till dess Tvilling 2 föds varierar men i snitt kan man räkna med att det tar ungefär en halv timme vid vaginal förlossning.
Kejsarsnitt
Man skiljer på tre olika typer av händelseförlopp:
- Planerat
- Oplanerat/Akut
- Urakut
Planerat: I vecka 32-34 (vanligast) planeras det för om det ska bli vaginal förlossning eller kejsarsnitt. Exempelvis planeras det kejsarsnitt om Tvilling ett ligger i säte. Man får då ett datum för när kejsarsnittet planeras, mamman får ryggbedövning (spinal) och pappan/partnern kan vara med.
Oplanerat/Akut: Något sker under det planerade vaginala förlossningen som göra att det måste förlösas genom kejsarsnitt eller om det planerade kejsarsnittet går in i värkarbete räknas det som akut. Beroende på händelsförloppet (t.ex. tidsmässigt) kan själva operationen ändå ske enligt ovan, men om barnen behöver komma ut fort sövs mamman ned och då är vanligen pappan/partnern inte med.
Urakut: Barnets (barnens)/mammans liv är i fara och måste tas ut fort. Vid dessa fall sövs mamman alltid ned och pappan/partnern får vänta utanför. Detta är något som vårdpersonalen har övat på många gånger, varje person har sina uppgifter under ett urakut kejsarsnitt men det kan för utomstående se kaotiskt ut medan det i själva verket är ett synnerligen vältajmat och systematiskt planerat tillvägagångssätt. Framförallt snabbheten kan te sig oroande för pappan/partner, men det positiva i det hela är att barnen kan komma ut mycket fort (jag har för mig att de sa under 7 minuter)!
Vanligtvis görs ett så kallat ”bikinisnitt”. Det är ökad risk för blödning och infektion, smärta efter operationen hos mamman samt att barnen ibland har ökat hjälpbehov efteråt t.ex. med andningen.
Utfall av 255 tvillingförlossningar på SkaS år 2002 t.o.m. 2010
I magen:
Från den här veckan börjar barnets snabbaste tillväxt under graviditeten. Det ökar 220-340 gram varje vecka. Eftersom det blir allt trängre i livmodern kan det hända att barnets rörelser minskar men de kan istället bli desto starkare. Navelsträngen är tjock som en tumme och cirka 50 centimeter lång. Bebisens huvud vilar på moderns blygdben.
2.5-2.6 kg |
45 cm |
Längden mäts från huvud till fot. Från och med nu kan måtten variera relativt mycket.
Mamma:
Ditt fundusmått är nu cirka 31-35 centimeter. Magen står som högst nu för att snart sjunka ned lite. Bebisen trycker på överallt. Du kan ha tungt att andas, värk i ryggen och svårt att sitta, stå och sova.
Partner:
Det är bra att känna till att din partners kropp är hårt belastad av graviditeten och att hon troligen har svårt att sova. Det kan göra vem som helst lättirriterad. Avlasta henne så gott du kan.
När ni har kommit hem med bebisen från BB behöver ni många saker; skötbord, spjälsäng, blöjor med mera. Passa på att handla startkitet nu. När ni kommer hem med bebisen vill ni bara mysa hemma, inte fara runt i affärer.
Mödravården:
Du fortsätter att besöka din mödravårdscentral varannan vecka. Passa nu på att ställa alla frågor som du har om förlossningen och den första tiden efteråt.
Tvillingar:
Ungefär 35 procent av dem som väntar tvillingar föder den här veckan och 80 procent av dem som väntar trillingar.
~Titti
Mamma:
"Att känna sig utmattat är helt normalt. Svårigheter att sova, värk, viktuppgång och oro inför förlossning kan vara bidragande orsaker. Vila så ofta du kan.
Livmodern tränar sig inför förlossningen och det kan du känna av som förvärkar - en del känner du inte alls, en del är svaga och andra kraftiga. Om du lägger handen på magen kan du känna att den drar ihop sig och blir spänd."
Ja tröttheten är stundvis förlamande, men jag försöker vila ordentligt. Största utmaning till att få den sömn jag behöver beror på att jag sover så dåligt på nätterna, jag tror bebisarna är mest aktiva nattetid och sedan gör den rent ont att vända sig i sängen eller ligga i en och samma ställning för länge. Förvärkar har jag börjat känna av och sammandragningar får jag så fort jag inte befinner mig i liggande läge. Det är riktigt obehagligt när magen blir stenhård som en boll så fort jag tar några steg. Men det är just obehagligt, det smärtar inte, vilket som betyder att det är normalt om än just obehagligt..
Partner:
"Har ni pratat om praktiska saker efter förlossningen? Ska barnet försäkras och hur ni vill dela upp föräldraledigheten? Diskutera den typen av frågor redan nu. Det kan också vara en god idé att införskaffa en bilbarnstol inför hemfärden från BB."
Både och, men vi har en hel del beslut kvar att ta tag i.
Mödravården:
"Fortsätt att träffa din barnmorska varannan vecka. "
Jag träffar min barnmorska en gång i veckan och eftersom min ordinarie barnmorska har semester har jag blivit tilldelad en annan bm, hon visade sig vara en riktigt stjärna som jag känner mig mycket trygg med - så jag är väldigt nöjd :)
~Titti
Men hur jag än gör är det nog omöjligt att inse och verkligen ta in vad som snart kommer vara en ny verklighet? Men jag längtar det gör jag! <3 <3
Fosterfettet på barnets hud blir tjockare och lanugohåren är nästan helt borta.
2.3-2.4 kg |
44 cm |
Längden mäts från huvud till fot.
Mamma:
Att känna sig utmattat är helt normalt. Svårigheter att sova, värk, viktuppgång och oro inför förlossning kan vara bidragande orsaker. Vila så ofta du kan.
Livmodern tränar sig inför förlossningen och det kan du känna av som förvärkar - en del känner du inte alls, en del är svaga och andra kraftiga. Om du lägger handen på magen kan du känna att den drar ihop sig och blir spänd.
Flytningarna blir allt rikligare.
Partner:
Har ni pratat om praktiska saker efter förlossningen? Ska barnet försäkras och hur ni vill dela upp föräldraledigheten? Diskutera den typen av frågor redan nu. Det kan också vara en god idé att införskaffa en bilbarnstol inför hemfärden från BB.
Mödravården:
Fortsätt att träffa din barnmorska varannan vecka.
~Titti
Jag är såå glad! Vid ultraljudet igår (v. 33+0) visade det sig att Tvåan vänts sig - nu ligger de båda med huvudet nedåt - bästa tänkbara utgångsläget!! Så nu planeras det för vaginalförlossning, utan att vi måste sätta ett datum. Vilken lättnad och vad bra att Tvåan gjorde sitt?! Såhär i efterhand förstår jag nu vad det var som hände i helgen, för magen vart alldeles sned och jag kände hur Tvåan snurrade runt, men jag trodde att den "snurrade runt axeln", hade inte en tanke på att den vände sig upp och ner? :)
Jag ville verkligen inte snittas och har tyckt att det var jobbigt att inte kunna ställa in mig på något innan den här undersökningen, så ja - this is good news! I övrigt var bebisarna pigga och alerta, väger runt 2 kg vardera och rör sig fint. Navelsträngsflödet var bra och det visade sig att jag har extra mycket fostervätska vilket som också är bra. Känner du dig stor så vet du varför! sa läkaren. Jag känner mig stor.
Så nu sträckläser jag böcker om att föda :)
~Titti
- Målet ska vara att 100 procent av livsmedlen som köps in ska vara svenska och att svenska miljö och djuromsorgskrav ska ställas
- Att maten i de kommunala köken i allt väsentligt ska lagas från grunden, detta har de senaste åren gett Skövde fina framgångar i tävlingen skolmatsgastron
- Att nuvarande kommunala service: förskolor, skolor, äldreomsorg, biblioteksfilialer minst bibehålls
- Stimulera bostadsbyggande utanför centralorten
- Fungerande mobiltelefoni i hela kommunen ska vara ett krav på operatörerna från kommunen
- Fortsätt utbyggnaden av fiber/bredband
- Öppna för att lägga ut mer kommunala entreprenadtjänster på lokala företag, detta kan ge viktig kompletterande sysselsättning på landsbygden
Detta är jag övertygad om bäst kommer kunna genomförs med ett starkt Centerparti i Skövde i en fortsatt tydlig Alliansmajoritet. För landsbygden, jord och skogsbruket skulle dessutom ett regeringsskifte i Sveriges riksdag med MP och Stefan Löfven vid makten innebära en skattechock utan dess like inte minst på landsbygdens och gröna näringarnas transporter. Så fortsatt Alliansstyre ger utan tvekan bäst förutsättningar.
I kväll kom också ett avslöjande från Skövdes oppositionsråd Marie Ekman, Socialdemokraterna. Under en av frågestunderna så sa hon att hon börjar låta som en halv centerpartist. Varpå jag replikerade och sa att jag har inget emot om hon blir en hel centerpartist. Kanske är det så att Socialdemokraternas toppnamn i Skövde också kommit till insikten över att Miljöpartiets politik är en katastrof för landsbygden och de gröna näringarna och för den delen stor del av Skövdes och Sveriges framgångar. När ska Stefan Lövfen erkänna det?
/Leif
Förlossningen
När det är dags att föda tvillingar så är det vanligt att båda barnen ligger i huvudläge och det finns därför inga hinder för en vanlig förlossning. Om kejsarsnitt rekommenderas så avgörs detta av tvillingarnas storlek, deras fosterläge och av tidigare förlossningar. Ungefär hälften av alla tvillingar föds genom vaginal förlossning medan hälften av barnen förlöses med kejsarsnitt.
Vaginal förlossning
Om du inte fött innan det beräknade förlossningsdatumet så sätts förlossningen normalt igång. Helst så ska du inte gå längre än till vecka 40 då moderkakan därefter inte orkar försörja fostren lika bra. I cirka 45% av fallen, ligger båda barnen med huvudet nedåt och en naturlig förlossning är då att föredra. Även om bara en av tvillingarna ligger med huvudet nedåt så går det att genomföra en naturlig förlossning. Runt vecka 34 bör du som ska föda tvillingar planera förlossningen tillsammans med barnmorska eller läkare. Tvillingar föds i regel ett par veckor tidigare än andra barn.
Kejsarsnitt
Förlossningsläkaren föreslår kejsarsnitt om hon/han bedömer att något av fostren inte klarar av en naturlig förlossning. Man rekommenderar även kejsarsnitt när den tvilling som ligger längst ned ligger med stjärten nedåt, sk sätesbjudning. Likaså rekommenderas kejsarsnitt om tvillingarna av någon anledning behöver komma ut före vecka 34. Detta kan exempelvis handla om att barnen är särskilt små och sköra eller att mamman är sjuk.
I magen:
"Barnet samlar på sig fett som värmer och skyddar och barnet ökar en hel del i vikt under graviditetens sista veckor. Nu ligger det oftast i rätt ställning inför födseln, det vill säga med huvudet nedåt."
Ettan har legat med huvudet nedåt vid varje ultraljud och Tvåan i säte. Imorgon, tisdag, ska vi på nytt ultraljud och jag hoppas verkligen att de fortfarande ligger så, för då bestäms det om det planeras vaginal förlossning eller kejsarsnitt!
.
Mamma:
"Du kan känna små rytmiska ryckningar i livmodern. Det beror på att barnet hickar. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen."
Jag tror jag känner ryckningarna? Men det är svårt att veta vad man känner...
Partner:
"Kanske är det dags att ni sätter er tillsammans och gör en födelseplan. Skriv ner era önskningar om hur ni vill att födseln ska gå till. Kanske vill ni ha dämpad belysning, en viss förlossningsposition, musik eller vissa smärtlindringsmetoder. Men kom ihåg att det är just önskningar. Personalen kommer att försöka tillgodose dem så gott det går men det är inte alltid säkert att de kan det."
Ingen mening att göra det än, då det är 50/50 risk för snitt.
Men efter tisdag hoppas jag att vi får göra det :)
Mödravården:
"Du fortsätter att besöka din mödravårdscentral varannan vecka. Ditt symfus-fundusmått är troligen mellan 29 och 34 centimeter. Vid den här tidpunkten brukar barnmorskan kontrollera om fostret ligger i rätt ställning, det vill säga med huvudet nedåt."
Jag träffar min barnmorska en gång i vecka, mitt symfusmått (mått på livmoder) är betydligt större då den rymmer två bebisar! :) B, kollade och i torsdags låg Ettan med huvudet nedår iaf! Fingers crossed.... :)
~Titti
Kroppen Känslorna Förlossningen Barnet
Idag har jag varit hos barnmorskan. Fortfarande gränsvärden men de håller sig inom gränserna och det är ju bra! Magen mättes, nya prover togs och så fick jag lyssna på barnens hjärtljud – det är helt underbart att ligga där på britsen och lyssna på ljudet som påminner om en galopperande häst! :)
På barnmorskemottagningen fann jag lappar med efterlysning av ”Blivande mammor som har bf i juni, juli och augusti” som vill gå med i en grupp på Facebook. Kul initiativ och jag tänker definitivt gå med! Så får vi se vad det ger…
~Titti
I magen:
Barnet kan nu skilja på ljus och mörker och pupillerna kan vidga och dra ihop sig. Precis som en nyfödd bebis sover barnet mestadels av tiden. Nu kan det till och med ha REM-sömn, det vill säga den delen av sömnen som man drömmer under. Barnets lungor är nästan helt färdigutvecklade och deras alveoler är täckta med surfactant som ska hjälpa barnet att andas när det är fött. Det samlar på sig fett som värmer och skyddar och barnet ökar en hel del i vikt under graviditetens sista veckor. Nu ligger det oftast i rätt ställning inför födseln, det vill säga med huvudet nedåt.
2-2.2 kg |
43 cm |
Längden mäts från huvud till fot.
Mamma:
Du kan känna små rytmiska ryckningar i livmodern. Det beror på att barnet hickar. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen.
Partner:
Kanske är det dags att ni sätter er tillsammans och gör en födelseplan. Skriv ner era önskningar om hur ni vill att födseln ska gå till. Kanske vill ni ha dämpad belysning, en viss förlossningsposition, musik eller vissa smärtlindringsmetoder. Men kom ihåg att det är just önskningar. Personalen kommer att försöka tillgodose dem så gott det går men det är inte alltid säkert att de kan det.
Mödravården:
Du fortsätter att besöka din mödravårdscentral varannan vecka. Ditt symfus-fundusmått är troligen mellan 29 och 34 centimeter. Vid den här tidpunkten brukar barnmorskan kontrollera om fostret ligger i rätt ställning, det vill säga med huvudet nedåt.
Om du oroar dig för förlossningen är det bra att du berättar det för barnmorskan. Ofta kan du och din partner få göra ett studiebesök på den förlossningsavdelning ni har tänkt föda på. Alla har dock inte möjlighet att ta emot studiebesök men då anordnas istället en informationsstund i en samlingslokal.
På söndag lägger jag ut fler magbilder! :)
~Titti
Idag är det åter dags för EFIT – Ett Foto I Timmen!
Det var länge sedan jag hade en god natts sömn, så om jag verkligen skulle ta ett foto i timmen så skulle jag lägga upp flera från inatt, men de ger inte så stor variation så jag nöjer mig med en kl. 02
Min dag började strax efter kl. 07, jag har fått nytt meddelande från en av graviditetsapparna:
Äter frukost nr. 1 kl. 08, havregrynsgröt med lingonsylt och mjölk
Kl. 09 sätter jag upp dagens aktuella post-it: 54 dagar kvar till BF (Beräknad Födelse)
Kl. 10 äter jag frukost nr. 2, rostemacka, och läser ut boken Gravid (en riktig koloss till bok!)
Under tiden som jag tar en powernap (runt kl. 11) räfsar ”Titti-vakten” mossa och underhåller hunden.
Hemma igen till kl. 14, vi äter lunch och jag är helt slut i kroppen, somnar och sover i över två timmar (antar att vi behöver vila bebisarna och jag?)!!
Kl 18: Börjar läsa på ny bok Oj det blev tvillingar eller hur du njuter en kopp kaffe på 22 sekunder
Kl. 19 får vi trevligt besök, vi bjuder på kaffe & tårta
Kl. 20 tar vi ”Veckans Magbild”, jag är nu i vecka 33 (32+1), så två månader kvar…
~Titti
Tvillingtyp
Enäggstvillingar
Ett ägg befruktat av en spermie som har delat sig
Enäggstvillingar är genetiskt identiska.
Är lika vanligt förekommande i hela världen.
Är endast ärftligt om mamman är enäggstvilling.
Tvåäggstvillingar
Två ägg som har befruktats av 2 spermier
Tvåäggstvillingar är lika lika som syskon är lika varandra.
Andelen tvåäggstvillingar ökar i Sverige och världen och är ärftligt (på mammans sida).
Tvåäggstvillingar är vanligare vid:
Provrörsbefruktning (ivf) och stimulering
Stigande ålder hos kvinnan
Mångförderskor
Ärftlighet på kvinnans sida (Pappan har ingen påverkan)
Extra övervakning vid tvillinggraviditet
Framför allt handlar det om att förebygga förtidsbörd. Tvillingar föds oftas i vecka 37 (fullgången graviditet är 40 veckor). 43 % av tvillingarna föds före vecka 37, av dessa föds 10 % före vecka 32 (vilken kan jämföras med 1 % av de graviditeter med enkelbörd).
Man har extra koll på tillväxthämning/skillnad i tillväxt mellan tvillingar, fostervattenmängd och navelsträngsproblem.
Det här var en riktigt bra träff och jag är väldigt nöjd med att vi gick på den, för är fick vi verkligen information som vi behövde och det var perfekt att kunna ställa frågor direkt till läkaren!
55 dagar kvar :)
I magen:
"Rörelserna i magen kommer att vara som starkast den här veckan och de övergår nu mer till att kännas som knuffar eftersom barnet får allt mindre utrymme att röra sig i."
Ja nu känner jag dem ordentligt flera gånger om dagen och jag älskar det!! Ibland känns det verkligen som om vi kommunicerar :) Problemet/det jobbiga i det hela är att jag omöjligtvis kan skilja dem åt, jag vet inte om det är Ettan eller Tvåan jag känner. Det kan göra mig orolig ibland, jag vet att någon har levt om ordentligt flera gånger om dagen - men är det båda jag känt eller bara en? Sådana tankar kan är inte bra att tänka, men också omöjliga att låta bli..
Mamma:
"Om du hastigt svullnar och samtidigt ökar snabbt i vikt kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. Det är allvarligt och orsakar högt blodtryck. Om du misstänker att du har drabbats av havandeskapsförgiftning måste du kontakta din barnmorska omgående. Havandeskapsförgiftning kan leda till försämrad tillväxt hos fostret. I sällsynta fall kan det vara livshotande.
Eftersom kroppen förbereder sig inför förlossningen kan du känna förvärkar.
De påminner om mensvärk."
Jag löper hög risk att drabbas av havandeskapsförgiftning så de håller noga koll på mig och jag måste också vara observant för symptomen. So far so good :)
Förvärkar/Sammandragningar har jag haft sedan typ vecka 22-23. Inte farligt, men obehagligt.
Partner:
"Du och din partner kan tillsammans läsa om förlossningen och olika smärtlindringsmetoder. Det är en trygghet att ha kunskap om vilka alternativ som finns och deras för- respektive nackdelar."
Jag söker information dagligen och plöjer igenom faktaböcker om förlossningen och förbereder mig så gott det går, sedan pratar jag igenom det hela med Leif. Utöver det har jag och Leif gått på två föreläsningar på sjukhuset (Vad händer på förlossningen? och en särskild inbjudan till Tvillingträff), deltagit i utbildning för blivande föräldrar på barnmorskemottagningen, samt anmält privat och genomgått psykoprofylaxkurs och Tvillingutbildning i Göteborg. Så ja, jag får nog säga att vi förberett oss så väl vi kan!
Det komiska i det hela är att min sammanfattning vad det gäller förväntningar på förlossningen är: Allt som jag tror jag vill ha det nu kommer antagligen bli tvärtom. Var beredd på att ingenting blir som du tänkt (men det kan vara positivt)!! ;)
Mödravården:
"Fortsätt att besöka din barnmorska varannan vecka."
Jag är inbokad varje vecka, men pga. lite komplikationer har det blivit några extra besök de senaste veckorna. Men allt har ju gått bra :):)
~Titti
Leif har haft studentfirande på schemat (jag hade gärna varit med min insåg ganska tidigt att det inte skulle vara möjligt) så jag har haft sällskap av mamsen här hemma :) Extra uppbackning, service och sällskap och som en försiktighetsåtgärd "utfall att"...
Men so far har allt gått bra och igår kväll kunde jag fira sommaravslutning med bästa Ladies:arna :)
Och tiden rullar på, nu är det vara 59 dagar kvar...
Mindre än två månader!! Oj oj :)
~Titti
I magen:
Lanugohåren som har täckt barnets hud börjar försvinna. En del kan finnas kvar på axlar och rygg när barnet föds. De flesta rynkorna i ansiktet är borta och barnet utvecklar förmågan att svettas. Rörelserna i magen kommer att vara som starkast den här veckan och de övergår nu mer till att kännas som knuffar eftersom barnet får allt mindre utrymme att röra sig i. Barnet har nu mycket goda chanser att överleva om det föds.
1.8-2 kg |
42 cm |
Längden mäts från huvud till fot.
Mamma:
Om du hastigt svullnar och samtidigt ökar snabbt i vikt kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. Det är allvarligt och orsakar högt blodtryck. Om du misstänker att du har drabbats av havandeskapsförgiftning måste du kontakta din barnmorska omgående. Havandeskapsförgiftning kan leda till försämrad tillväxt hos fostret. I sällsynta fall kan det vara livshotande.
Eftersom kroppen förbereder sig inför förlossningen kan du känna förvärkar. De påminner om mensvärk.
Partner:
Du och din partner kan tillsammans läsa om förlossningen och olika smärtlindringsmetoder. Det är en trygghet att ha kunskap om vilka alternativ som finns och deras för- respektive nackdelar.
Mödravården:
Fortsätt att besöka din barnmorska varannan vecka.
~Titti
På begäran kommer här fler magbilder, håll till godo :)
Kommentarer jag får är antingen ”Jag tycker inte att du är så stor? För att vänta två menar jag.” eller ”Oj vad stor du är!”. Något mellanting verkar inte finnas? Fast jag undrar ändå om de som säger att jag inte är så stor inser att det ändå är två månader kvar innan beräknad födelse?!
~Titti
Ni får ha överseende med Leifs bloggande, hans tid räcker inte till. Jobbar gör han från tidig morgon till sen kväll. Därtill har han sedan nyår (ungefär) helt ansvar för all städning, tvättning och handling, allt för att bespara mig och min rygg och för att göra vad han kan för att bebisarna inte ska vilja titta ut i förtid. Så sliter det göra han, det kan jag övertyga! Men jag är ganska säker på att han tycker det är värt det :)
Så ni får hålla tillgodo med mina uppdateringar så länge! Men Leif kommer skriva blogginlägg också, kanske bara med lite längre mellanrum emellanåt ett tag framöver..
~Titti
I magen:
"Barnet väger 1.7-1.8 kg och är 39-40 cm. Längden mäts från huvud till fot."
Längden vet jag inte men vikten uppskattade de på ultraljudet till att
Ettan väger ca 1300 gr och Tvåan väger 1400 gr.
Mamma:
"Revbenen och bäckenet kan ömma eftersom barnet tar allt större utrymme i din mage. Det är också vanligt att kvinnor får halsbränna. Det kan hjälpa att vara upprätt en stund efter måltiderna. Många tycker också att det hjälper att äta mindre portioner fast oftare. Många kvinnor samlar på sig vatten, speciellt under sommarmånaderna. Om dina ben känns tunga och svullna kan det vara värt att prova stödstrumpor."
Check!
Check!
Check!
I synnerhet samlar jag på mig vatten och det blir verkligen än värre när det är varmt. Så ja, jag tillhör den lilla skaran som uppskattar molniga dagar... ;)
Partner:
"Många kvinnor känner av värk i ryggen eftersom barnets tyngd skapar en stor belastning på den."
Japp, det kan jag skriva under på! Otymplig är ett ord som beskriver mig bra.
Tvillingar:
"I den här veckan föder 10 procent av dem som väntar tvillingar
och 30 procent av dem som väntar trillingar."
Lyckligtvis tillhör jag de andra 90 procenten! :)
Den här veckan har varit någon av en prövning, och dessvärre antagligen en försmak på vad som komma ska? Jag börjar ställa in mig på att det kommer bli några vändor till förlossningen innan det verkligen är dags. Men just nu är jag glad och tacksam för varje dag som bebisarna stannar kvar inne i magen. Jag hoppas innerligt att de gör det åtminstone en månad till!
~Titti
precis som tårtan som Leif bakat :)
Glassen åt vi i den mysiga trädgården
Ett år äldre, inte mycket visare - men mycket lycklig och förväntansfull!! :)
I magen:
Barnet sväljer en del fostervatten och det urinerar ungefär en halv liter om dagen. Urinet hamnar i fostervattnet som ersätts flera gånger per dag. För mycket fostervatten (polyhydramnios) kan bero på att bebisen inte sväljer tillräckligt mycket vilket kan indikera att det har någon typ av blockering i tarmarna. För lite fostervatten kan bero på att barnet inte urinerar tillräckligt och det kan indikera problem med njurar eller urinsystem.
Huden som tidigare har varit röd är nu mer rosa eftersom underhudsfettet har bildats. Många barn har redan hår på huvudet, ibland upp 2 cm långt.
1.7-1.8 kg |
39-40 cm |
Längden mäts från huvud till fot.
Mamma:
Revbenen och bäckenet kan ömma eftersom barnet tar allt större utrymme i din mage. Det är också vanligt att kvinnor får halsbränna. Det kan hjälpa att vara upprätt en stund efter måltiderna. Många tycker också att det hjälper att äta mindre portioner fast oftare. Många kvinnor samlar på sig vatten, speciellt under sommarmånaderna. Om dina ben känns tunga och svullna kan det vara värt att prova stödstrumpor.
Partner:
Många kvinnor känner av värk i ryggen eftersom barnets tyngd skapar en stor belastning på den. Du kanske kan lindra besvären genom att ge massage.
Mödravården:
Om du har ont i ryggen eller liknande kan barnmorskan remittera dig till en sjukgymnast eller sjukskriva dig. Har ett tungt yrke eller ett yrke som kan vara skadligt för ditt foster har du rätt till omplacering. Om det inte är möjligt kan du ansöka om havandeskapspenning. Prata med din barnmorska om det.
Tvillingar:
I den här veckan föder 10 procent av dem som väntar tvillingar och 30 procent av dem som väntar trillingar.
~Titti
Här kommer fortsättningen från föregående inlägg:
De följande dagarna koncentrerade jag mig verkligen på att ta det lugnt.
Men det är drygt att ta det lugnt…
I fredags var det så dags för nytt besök och nya prover hos barnmorskan och denna gång var det inget fullmäktigemöte så Leif följde med :)
Dessvärre visade proverna inte på någon förbättring så det var bara att åka hem, packa en väska och bege sig till förlossningen för andra gången denna veckan.
Tillbaka i undersökningsrummet kopplades jag åter upp till en ctg-apparat.
Denna gång skötte sig dock båda bebisarna exemplariskt
och deras värden registrerades efter en kvart.
Nya prover togs på mig och efter en stund kom läkaren in och gick igenom resultatet med oss. Han tyckte inte att det var nödvändigt att lägga in mig än utan jag beordrades fortsatt vila (jag måste dock inte vara sängliggande utan bara ta det lugnt) och nya prover på tisdag. Förvånade men lättade kunde vi därför ta väskan och åka hem igen. Extra glad för att slippa spendera min födelsedag på sjukhuset :)
Jag börjar dock inse att det här nog inte var sista vändan på förlossningen innan det verkligen är dags (det är ändå 2,5 månader/10 veckor kvar till beräknad födelse) så det kan nog vara en god idé att ha en väska packad utifall att..
~Titti