-Leif- Oro hos unga för vad regeringsskifte kan innebära

0kommentarer

På måndag så kommer Skövdes kommunfullmäktige att debattera och besluta om strategisk plan och budget för 2015-2017. I mars så ställde jag frågan till Skövdes oppositionsråd Socialdemokraten Marie Ekman hur man avser att finansiera den ökade kostnaden för kommunen med knappt 7 miljoner kronor om Socialdemokraternas förslag att höja arbetsgivaravgifterna för unga födda 1988 eller senare blir verklighet efter riksdagsvalet i höst. Socialdemokraterna i Skövde är fortfarande svaret skyldiga, jag hoppas att det kommer på måndag.
 
Alliansregeringens halverade arbetsgivaravgift för unga har inneburit att steget in på arbetsmarknaden har förkortats. I debatten är det oftast ökningen av antalet arbetstillfällen inom restaurang och besöksnäringen som lyfts fram. Det är fullt naturligt eftersom många unga får sina första jobb i de näringarna.
Jag har under de senaste månaderna efter att jag efterlyste besked från S i Skövde mött flera restaurang och caféägare som är djupt bekymrade och det har de anledning att vara eftersom med ett regeringskifte skulle också restaurangmomsen återställas. Sänkningen av restaurangmomsen var ett krav som Centerpartiet drev i förra valet och som Allliansregeringen verkställt under mandatperioden. Skövde har ett rikt café och restaurangutbud och en S-regering efter valet innebär direkt ett hot mot jobben för unga.
Men även många andra stora ungdomsarbetsgivare skulle få det tufft, tillverkningsindustrin, handeln och Försvarsmakten med det nya personalförsörjningssystemet. Försvarsmakten har redan utan en höjning av arbetsgivaravgiften för unga, födda 1988 eller senare, nog med bekymmer att få ekonomin att gå ihop.
 
Unga behöver snabbare vägar att komma in på arbetsmarknaden inte längre som en höjning av arbetsgivargiften för unga innebär.
 
/Leif
Arbetsgivaravgifter, Centerpartiet, Marie Ekman, Restaurangmoms, Skövde, Socialdemokraterna, Ungdomsarbetslöshet, Walterum,

Kommentera

Publiceras ej