~Titti~ Inför förlossningen...

0kommentarer

Info från babyhjälp
 

Förlossningen

När det är dags att föda tvillingar så är det vanligt att båda barnen ligger i huvudläge och det finns därför inga hinder för en vanlig förlossning. Om kejsarsnitt rekommenderas så avgörs detta av tvillingarnas storlek, deras fosterläge och av tidigare förlossningar. Ungefär hälften av alla tvillingar föds genom vaginal förlossning medan hälften av barnen förlöses med kejsarsnitt.

Vaginal förlossning
Om du inte fött innan det beräknade förlossningsdatumet så sätts förlossningen normalt igång. Helst så ska du inte gå längre än till vecka 40 då moderkakan därefter inte orkar försörja fostren lika bra. I cirka 45% av fallen, ligger båda barnen med huvudet nedåt och en naturlig förlossning är då att föredra. Även om bara en av tvillingarna ligger med huvudet nedåt så går det att genomföra en naturlig förlossning. Runt vecka 34 bör du som ska föda tvillingar planera förlossningen tillsammans med barnmorska eller läkare. Tvillingar föds i regel ett par veckor tidigare än andra barn.

Kejsarsnitt
Förlossningsläkaren föreslår kejsarsnitt om hon/han bedömer att något av fostren inte klarar av en naturlig förlossning. Man rekommenderar även kejsarsnitt när den tvilling som ligger längst ned ligger med stjärten nedåt, sk sätesbjudning. Likaså rekommenderas kejsarsnitt om tvillingarna av någon anledning behöver komma ut före vecka 34. Detta kan exempelvis handla om att barnen är särskilt små och sköra eller att mamman är sjuk.

 Idag ska vi på ultraljud och då bestäms det om det ska planeras för vaginal förlossning eller kejsarsnitt.
~Titti
förlossning, förlossningen, förlossningsförberedelser, gravid med tvillingar, kejsarsnitt, tvillingar, vaginal förlossning,

Kommentera

Publiceras ej