-Leif- Debatt med knorr på Gröna Lund

0kommentarer

I kväll har de åtta partierna i Skövde kommunfullmäktige debatterat landsbygdsfrågor, kommunal upphandling, lantbruk, skog och miljö på Gröna Lund i Lerdala. Inbjudare till debatten var LRFs kommungrupp i Skövde. Jord och skogsbruket är viktigt i Skövde och Skaraborg bara i Skövde arbetar knappt 2000 personer direkt eller indirekt i produktionen av livsmedel och skogsprodukter, vilket motsvarar ca 6 procent av de yrkesverksamma.
En del av debatten kom att handla om livsmedelsupphandling i kommunen. En fråga som med rätta engagerar många. Som Centerpartist och företrädare för Alliansmajoriteten kändes det bra att kunna meddela att kommunfullmäktige på måndagskvällen beslutade att ta fram en måltidspolicy för att öka upphandlingen av mat producerad enligt svenska  miljö och djuromsorgskrav samt att centerns tidigare krav på mer pengar för att handla svenskt kött blev tillgodosett i alliansens budget med en ramökning på 500.000 kronor till just mer inköp av svenskt kött.
Dryga 50-talet intresserade hade kommit till Gröna Lunds festplats för att ställa frågor och lyssna på debattenI den avslutande rundan så lovade jag att Centerpartiet kommer arbeta för följande landsbygdsfrågor under nästa mandatperiod:
  • Målet ska vara att 100 procent av livsmedlen som köps in ska vara svenska och att svenska miljö och djuromsorgskrav ska ställas
  • Att maten i de kommunala köken i allt väsentligt ska lagas från grunden, detta har de senaste åren gett Skövde fina framgångar i tävlingen skolmatsgastron
  • Att nuvarande kommunala service: förskolor, skolor, äldreomsorg, biblioteksfilialer minst bibehålls
  • Stimulera bostadsbyggande utanför centralorten
  • Fungerande mobiltelefoni i hela kommunen ska vara ett krav på operatörerna från kommunen
  • Fortsätt utbyggnaden av fiber/bredband
  • Öppna för att lägga ut mer kommunala entreprenadtjänster på lokala företag, detta kan ge viktig kompletterande sysselsättning på landsbygden

Detta är jag övertygad om bäst kommer kunna genomförs med ett starkt Centerparti i Skövde i en fortsatt tydlig Alliansmajoritet. För landsbygden, jord och skogsbruket skulle dessutom ett regeringsskifte i Sveriges riksdag med MP och Stefan Löfven vid makten innebära en skattechock utan dess like inte minst på landsbygdens och gröna näringarnas transporter. Så fortsatt Alliansstyre ger utan tvekan bäst förutsättningar.

I kväll kom också ett avslöjande från Skövdes oppositionsråd Marie Ekman, Socialdemokraterna. Under en av frågestunderna så sa hon att hon börjar låta som en halv centerpartist. Varpå jag replikerade och sa att jag har inget emot om hon blir en hel centerpartist. Kanske är det så att Socialdemokraternas toppnamn i Skövde också kommit till insikten över att Miljöpartiets politik är en katastrof för landsbygden och de gröna näringarna och för den delen stor del av Skövdes och Sveriges framgångar. När ska Stefan Lövfen erkänna det?

/Leif

Debatt, Griskris, Knorr, LRF, Lerdala, Skattechock, Skövde, Walterum, livsmedelsupphandling,

Kommentera

Publiceras ej