~Titti~ Vad händer på förlossningen?

0kommentarer

Igår kväll var vi på föreläsningen Vad händer på förlossningen? på sjukhuset
 

Vi fick bland annat reda på att det föds 7 barn/dygn på sjukhuset i Skövde. Anne och Sofia som höll i föreläsningen var fantastiskt duktiga!! Här snackar vi inlevelse!! En överfull föreläsningssal fick ta del av deras rollspel, fantastiska mimik och verklighetstrogna "scener ur verkligenheten" - det här är verkligen något vi kan rekommendera blivande föräldrar att gå på! :)

De berättade att syftet med föreläsningen är att fylla vår "mentala väska" inför förlossningen, att vi ska få veta olika händelseförlopp, tips om strategier och målbilder - ja på det stora hela att vi ska ha ett bra hum om vad vi har framför oss, vad vi kan förvänta oss och hur vi kan välja att handla i de olika situationerna.

Anne och Sofia lyfte begreppet "speglingsneuron" ofta, som innebär att vi speglar varandra och då är det viktigt att vi (framför allt partnern till mamman) visar att vi tror på detta, har tillförsikt och är positiv. Jag tänker på talesättet som jag såg i serien En unge i minuten (som visar olika födslar på förslossningen i Västerås tror jag det var): "Allting går och det som inte går det går också!". Det är väl typ mantrat man måste ha? ;)

Mammornas uppgift underförlossningen kan sammanfattas till: andas och slappna av. Partners uppgift är typ att sköta om allt annat. Bra, då har jag och Leif arbetsbeskrivningen/fördelningen klar för oss då rå! ;)

Jag är supernöjd, verkligen, men det jag saknade var att ingenting sades om tvillingar. Allt handlade hela tiden om "barnet". Klart vi hade velat veta lite mer vad som gäller för oss. För det är en hel del som skiljer. Det är två barn som ska födas. Lyckligtvis är det bara ett värkarbete!! :)

En del av föreläsningen handlade om Smärtlindring.

Hemma kan man välja mellan:
Andning, avslappning
Massage
Bad/dusch
Varm ris-/vetepåse
TNS
Paracetamol (Alvedon) 1 g var 6:e timma
Lägesändring

 Och väl på sjukhuset kan man välja mellan:
Akupunktur
Kvaddlar
Lustgas
EDA/Spinal
PCB (Västerbotten-smärtlindring)

De poängterade att det är viktigt att komma ihåg att smärtan inte är farlig, "det är inget som går sönder". Och att det är mer "inteont" än ont under förlossningen.
 
Ja det är en del att smälta, men vi har ju lite tid till dess :)
~Titti
föreläsning, förlossning, gravid, graviditet, rollspel, sjukhuset, sjukhuset i skövde, smärtlindring, speglingsneuron, tvillingar, tvillinggraviditet, vänta tvillingar,

Kommentera

Publiceras ej