Såhär står det i Gravidkalendern:
I magen:
Barnet ser nu ut som det kommer att göra vid födseln förutom att det är mindre och smalare. Lungorna, levern och immunförsvaret behöver fortfarande utvecklas men om barnet skulle födas nu så har det cirka 80 procent chans att överleva. Hörseln fortsätter att förfinas och fostret kan känna igen både mamman och eventuellt pappans röst.
Från och med nu mäter man fostrets hela längd. Tidigare mätte man längden från huvud till stjärt.
1 kg |
30 cm |
Längden mäts från huvud till fot.
Mamma:
Grattis - nu är det den första veckan i den tredje och sista trimestern. Det kan hända att du känner en fot som tar spjärn mot magen. Barnet för att testa sina krafter.
Vid den här tidpunkten av graviditeten är det inte ovanligt att man får hudförändringar som graviditetsstrimmor, så kallad striae. Man kan också uppleva klåda. Det kan vara hormonerna som påverkar huden men det kan också bero på att du lider av vätskebrist. I allvarliga fall kan det bero på förändringar i levern. Rådfråga din barnmorska om du har klåda.
Partner:
Glöm inte att uppmuntra din partner. Många upplever sig själva som odugliga, fula och klumpiga vid den här tiden.
Mödravården:
Fortsätt att gå på regelbundna kontroller på mödravårdscentralen var fjärde vecka fram till vecka 28. Från vecka 28 kommer du att få träffa din barnmorska ungefär varannan vecka.
Det börjar också bli dags att diskutera förlossningen. Hur vill du att förlossningen ska gå till? Vilken smärtlindring vill du få? Om du oroar dig för förlossningen är det bra att du berättar det för barnmorskan. Ofta kan du och din partner få gör ett studiebesök på den förlossningsavdelning som ni har tänkt att föda på. Alla har dock inte möjlighet att ta emot studiebesök men då anordnas istället en informationsstund i en samlingslokal.