~Titti~ Ärtlighet och tvillinggraviditet

0kommentarer

Jag har ju tidigare skrivit om enäggs- och tvåäggstvillingar,
här kommer lite mer info om tvillingar som jag hittade på babyhjälp:
 

Är det ärftligt att få  tvillingar

Provrörsbefruktning (IVF) är en av anledningarna till att tvillingfödslarna ökat de senaste 15 åren, men detta har inget med ärftlighet att göra. Även med ökande ålder hos mamman ökar  möjligheten att få tvillingar. Detta gäller främst  kvinnor över trettio som oftare än yngre kvinnor släpper två ägg vid ägglossningen.


Benägenheten att få tvåäggstvillingar går  i arv. Det är då benägenheten att kvinnan vid ägglossning släpper två ägg istället för ett som är ärftligt. Om din mamma eller syster har fått tvåäggstvillingar ökar chansen att du också ska få det. Däremot kan en man, även om han är tvåäggstvilling, inte påverka sin kvinna att släppa två ägg. Han kan däremot ge sina barn den ärftligheten och hans dotter kan mycket väl få anlaget för att få tvåäggstvillingar.


När det gäller kvinnor som själva är enäggstvillingar är ärftligheten inte säkerställd. Det finns dock en ärftlig tendens att enäggstvillingar, i något högre grad än andra, själv får enäggstvillingar om de får tvillingar.

 
 

Gravid med tvillingar

Blivande mammor till tvillingar behöver ofta sjukskrivning någon gång mellan vecka 25 och 30 (nu är jag i vecka 24 och än så länge går det bra!). Den vanligaste orsaken till detta är tidiga sammandragningar eller förvärkar.. Att vänta tvillingar brukar vara mer ansträngande för mamman och magen blir betydligt större och tyngre än när man bara väntar ett barn. Redan när kvinnan är i 30:e graviditetsveckan är magen lika stor som hos en kvinna som är fullgången med ett barn (jag kommer att vara i vecka 30 sista veckan i maj)

Besvär såsom illamående, ryggont, halsbränna, trötthet samt svullna händer och fötter är vanligare vid tvillinggraviditet. Vanligare är även blodbrist, högt blodtryck, havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes och graviditetsklåda
(lågt blodvärde har jag och försöker råda bot på det genom järntabletter, blodtrycket är påverkat men ännu är det okej siffror).

Alla tvåäggstvillingar har var sin moderkaka och varsin fostersäck. Gränsen mellan de två säckarna bildar då en skiljevägg. Två tredjedelar av enäggstvillingarna delar på en gemensam moderkaka. Av alla tvillingpar så har en procent ingen skiljevägg alls mellan moderkakan, vilket innebär att de delar både moderkaka och fostervatten och kan ha direkt kroppskontakt.

Att tänka på som blivande tvillingmamma:

tvillingar dra ner på tempot
tvillingar motionera lagom
tvillingar vila
tvillingar äta näringsriktig mat på regelbundna tider
tvillingar få tillräckligt med sömn

Som sagt, nu är jag i vecka 24 och det är klart att det känns otympligt och tungt. Jag sover inte särskilt bra om nätterna och jag påverkas med olika symptom. Men på det stora hela går det BRA och jag ser fram emot fortsättningen :)
~Titti
gravid med tvillingar, tvillingar, tvillinggraviditet, vänta tvillingar, ärftlighet,

Kommentera

Publiceras ej