~Titti~ Enäggs- och tvåäggstvillingar

0kommentarer

Jag hittade info om tvillingar på babyhjälp som jag tänkte kunde intressera (åtminstone några av) er:

2010 resulterade cirka 1,5% av alla födslar i Sverige i tvillingar. Av alla tvillingar som föds är cirka 25% enäggstvillingar och 75% tvåäggstvillingar. Ungefär lika många flickor som pojkar föds som tvillingar.

Oftast får man reda på att man väntar tvillingar vid ultraljudsundersökningen som normalt görs någon gång mellan vecka 12 och vecka 18. Vi fick reda på det tidigt, redan i vecka 7 vid ett ultraljud. En tvillinggraviditet varar i genomsnitt 37 veckor, jämfört normala 40 veckor (men kan KAN gå 40 veckor också, dock inte längre då det blir för stor påfrestning för kroppen och risk att barnen inte syresätts ordentligt). Förlossningen påbörjas ofta tidigare pga  kraftiga utspänning av livmodern.

Enäggstvillingar eller tvåäggstvillingar

Tvillingar

Utan att genomföra en DNA-analys kan det vara omöjligt att avgöra om det är fråga om enäggs- eller tvåäggstvillingar om barnen är av samma kön och om det är tre till fyra hinnor mellan dem.
Alla foster omges normalt av två hinnor, en inre tunnare hinna, så kallad ägghinna och en yttre tjockare, så kallad fosterhinna. Detta gör oftast även tvillingfoster även om det finns undantag. Exempelvis så kan det om delningen av ett ägg vid enäggsbefruktning sker sent, vara så att fostren får en gemensam yttre fosterhinna. I de fallen är det bara de två tunna ägghinnorna som skiljer fostren åt, eller i mycket sällsynta fall inga hinnor alls. Då rör det sig alltid om enäggstvillingar.
Utan att göra en blodanalys, så kan man bara vara säker på om det är enäggs- eller tvåäggstvillingar i två skilda fall. Tvillingpar, där det ena barnet är en pojke och det andra en flicka är alltid tvåäggstvillingar. Tvillingar som har gemensam fosterhinna med inga eller bara tunna hinnor emellan sig är alltid enäggstvillingar (25-30% av alla tvillingpar).      

Enäggstvillingar
När ett ägg blir befruktat av en spermie och detta ägg senare delar sig så blir det enäggstvillingar. De två barnen får en identisk arvsmassa och blir därför alltid av samma kön samt har samma blodgrupp.

Tvåäggstvillingar
När två ägg blir befruktade av två olika spermier blir det tvåäggstvillingar. Tvåäggstvillingar är inte mer identiska än vanliga syskon. Arvsmassan härstammar från olika ägg från modern som smälter samman med olika spermier från fadern.

 

Jag letar info och läser på om tvillingar mest hela tiden, så det är mycket troligt att jag kommer lägga ut mer info här med jämna mellanrum :)

Önskar er alla en trevlig fredag!

~Titti
DNA-analys, babyhjälp, enäggstvillingar, gravid med tvillingar, tvillingar, tvillinggraviditet, tvåäggstvillingar,

Kommentera

Publiceras ej