~Titti~ Gravid vecka 30

1kommentarer

Såhär står det i Gravidkalendern för vecka 30:
 

I magen:

Barnet producerar mer kroppsfett som gör att det verkar mindre rynkigt nu. Barnet förbereder sig också på andningen utanför mammans mage genom att härma andningsrörelser. Rörelserna är rytmiska och kan till och med göra att bebisen börjar hicka. 

Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer. 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

1.5-1.6 kg

38 cm

Längden mäts från huvud till fot. 

 

Mamma:

Att du ha en god hållning är viktigt för att minska belastningsskadorna på din rygg. Förstoppning är också ett vanligt problem. Det kan bero på att du motionerar mindre och att hormonet progesteron hämmar tarmrörelserna. Om du tar järntillskott så bidrar det också till trög mage. Motionera regelbundet, drick mycket vatten och ät fiberrik mat. Passa också på att börja ladda kolhydrater inför förlossningen. 

 

Mödravården:

Du fortsätter att besöka din barnmorska cirka varannan vecka fram tills förlossningen.

(jag går på kontroller hos barnmorskan varje vecka)

 

Tvillingar:

Fram till vecka 30 har tvillingfoster samma tillväxt som ensamma foster men från och med vecka 30 minskar tvillingfostrens tillväxt. De har mindre plats i livmodern än ensamma barn.

 

~Titti

gravid, graviditet, gravidkalender, vecka 30,

1 kommentarer

Fredrik

21 May 2014 22:25

På tolv år har världens befolkning ökat med en miljard människor. Du är inte så unik.

Svar: Jo faktiskt :) Varje graviditet är unik, varje barn är unikt! Att det blir ett barn ÄR verkligen ett mirakel - varendaste ett! Varje barn har en unik RNA/DNA-sammansättning. Det är verkligen häftigt :)
~Titti & Leif -

Kommentera

Publiceras ej