-Leif- Ökad samordning ger starkare muskler

1kommentarer

I morgon tisdag så är det bolagsdag i Skövde, samtliga dotterbolag som ingår i moderkoncernen Skövde Stadshus håller bolagsstämmor. 2005 så fick jag och det dåvarande oppositionsrådet Åke Jönsson (S) uppdraget att utreda hur den strategiska bolagsstyrningen kunde bli bättre i Skövde kommun. Det ledde fram till en rad förslag av åtgärder för att förbättra ägarstyrningen med bland annat framtagande av ägardirektiv för alla bolag och bildande av en kommunkoncern.
 
Skövde kommun har och har alltid haft mycket välskötta kommunala bolag, Skövde Värmeverk AB tillhör de lönsamma kraftvärmeproducerande kommunala bolagen i landet, dessutom har bolaget bland de lägsta fjärrvärmetaxorna i Sverige.
 
Det allmännyttiga bostadsbolaget AB Skövdebostäder tillhör det absoluta toppskiktet av allmännyttor i Sverige, hög soliditet, har under de senaste ca 8 åren stamrenoverat hela sitt äldre bestånd, samtidigt som man tillhör de allmännyttor som bygger mest nya hyresrätter, lönsamheten är mycket god i bolaget.
 
Kreativa Hus Skövde AB som bygger och förser företagen i Gothia Science Park med ändamålsenliga kreativa mötesplatser och verksamhetsytor växer och är välmående. 
 
SkövdeNät AB är ett av de senaste kommunala bolagiseringarna i kommunen. Elnätstaxorna i Skövde tillhör också bland de lägsta i landet, även här ett mycket välskött bolag.
 
Next Skövde Destinationsutveckling AB har bland annat till uppgift att ansvara för marknadsfrågorna i Skövde. Efter en tuff start för bolaget har riktningen stakats ut, målet är tydligt affärsområdena evenemang, handel, möten och turism ska alla stärkas i Skövde och utvecklingen ser positiv ut.
 
De kommunala bolagen är alla kommuninnevånares gemensamma tillgång. Skövde kommun startade en resa 2005 som snart 10 år senare har ökat samordningen och stärkt Skövde kommuns gemensamma muskler. Det finns enskilda delar som skulle gjorts annorlunda med facit i hand, men det råder ingen tvekan om utan att när alla instrument är stämda och spelar efter samma dirigent så blir styrkan och klangen så mycket bättre.   
/Leif
 
AB Skövdebostäder, Kreativa Hus Skövde AB, Next Skövde Destinationsutveckling AB, Skövde Värmeverk AB, SkövdeNät AB, bolagsstämma, Ägarstyrning,

1 kommentarer

Philip Segell

05 May 2014 23:36

Och det stackars flygplatsbolaget?

Kommentera

Publiceras ej