-Leif- Grisköttsimport är en folkhälsofråga

0kommentarer

Svensk grisproduktion är i kris, i 20 år har den svenska produktionen minskat bland annat på grund av höga produktionskostnader försorsakade av både politiska beslut men också av höga omkostnader i den svenska grisproduktionen. Parallellt med att den svenska grisproduktionen minskat med en tredjedel har den svenska konsumtionen fortsatt att öka av importerat griskött som är producerat på ett sätt som hotar både folkhälsa och miljö. 
foto Lars Pehrsson
Sverige har en mycket restriktiv användning av antibiotika till djur och när det används är det endast vid sjukdom, annan användning är inte regelmässigt tillåten. Från flera av de länder svensk livsmedelsindustri och handeln importerar griskött ifrån används antibiotika i tillväxtfrämjande syfte inblandat i foder. Det är som att spela rysk roulette med människors hälsa.
Antibiotika revolutionerade och förbättrade hälsan hos världens befolkning när det kom. Idag ser vi att antibiotikaresistensen breder ut sig och den är ett större problem i länder med hög antibiotika användning i djurproduktion. Världens viktigaste läkemedel riskerar att i en inte allt för avlägsen framtid bli verkningslöst.
Svensk grisköttsproduktion har nått en kritiskt låg nivå med stora lönsamhetsproblem, det finns en besvärande överkapacitiet i slakt och förädlingsled som sänker betalningsförmågan. Som tidigare grisproducent känner jag med de uppfödare som idag inte vet om de har några köpare till sina grisar. Det är viktigt att regeringen och det alltid avgörande finansdepartementet är lyhörda för vad man kortsiktigt kan göra i det akuta läget. Långsiktigt måste till andra åtgärder som till exempel förändrad LOU för att möjliggöra och säkerställa att det offentliga kan ställa miljö- och djuromsorgskrav vid upphandling.
På all köttimport borde det omedelbart ställas krav på märkning om antibiotika använts i tillväxtbefrämjande syfte. En viktig folkhälsofråga som också kan stärka den svenske grisbondens möjligheter att återfå en lönsamhet i produktionen.
 
/Leif
  
 
 
Antibiotika, Antibiotikaresistens, Folkhälsa, Griskris, Griskött, Svensk grisproduktion,

Kommentera

Publiceras ej