-Leif- Vad genererar tillväxt?

1kommentarer

Denna dagen precis som alla andra gick oerhört fort. Varje onsdagmorgon börjar jag med en sittning med tjänstemän som på olika sätt är delaktiga i samhällsplaneringsprocessen så även denna onsdag. Det planeras och byggs mycket i Skövde och det är många frågor inom samhällsplaneringen som ska jacka i varandra politiskt och på tjänstemannanivå. Detta gäller inte minst kollektivtrafikfrågorna som är främsta anledningen till att jag sitter med tjänstemannagruppen på onsdagarna.
Därefter följde möte med styrelsen för Stadshus AB som är moderkoncernen för kommunens bolag följt av ett diskussionsmöte med kommunstyrelsens arbetsutskott kring viktiga utvecklings och framtidsfrågor. På senare tid har luncherna allt oftare också blivit arbetsluncher, så blev det idag med en klassisk ceasarsallad på arbetsrummet.
Onsdag eftermiddagar är alltid beredningstid mellan majoritetskommunalråden och tjänstemännen, då diskuteras förslag till beslut och bereds handlingar inför kommande arbetsutskottsmöten. Först klockan 16.10 blev det tillfälle att beta av delar av alla missade telefonsamtal under dagen, ett antal återstår till torsdagen.
 
 
Dagen avslutades i stadshuset med en mycket intressant genomgång av Roland Lexen från Public Partner om vad genererar tillväxt i kommunerna. Oerhört inspirerande. Kommunsverige står inför stora utmaningar inte minst när det gäller tillgången på den framtida arbetskraften. Han berättade att i enbart 10 procent av landets kommuner kommer det fram till år 2025 att vara fler som tillförs arbetskraften än som träder ur den. För Skövdes del ser det ganska bra ut, siffran är 98 procent. Tydligt är att högskoleorterna har betydligt bättre förutsättningar än övriga kommuner. Satsning på entreprenörskap, mindre företag, konkurrensutsättning av kommunal verksamhet var andra områden som han lyfte fram som viktiga för att möta framtidens stora utmaningar. Ljuv musik för ett Centerpartistiskt kommunalråd.
I kväll har jag packat väskan för att bege mig till Karlstad på Centerpartiets stämma. Nu väntar dagar av långa förhandlingar och debatter blandat med många kära återseenden.
/Leif  
 
Public Partner, Roland Lexen, Tillväxt, kompetensförsörjning,

1 kommentarer

Marie Ekman

18 Sep 2013 22:37

Viktiga frågor är det...
Hoppas C stämman blir bra och att ni fattar många " kloka beslut " inför framtiden:))
Vi ses ( förhoppningsvis både " taggade" och klokare på onsdag.
Marie


Svar: Tack Marie! Lycka till iDrammen måndag - tisdag :) /Leif
~Titti & Leif -

Kommentera

Publiceras ej