-Leif- Nu startar bygget av framtidens Skövde!

0kommentarer

I veckan har ett av denna mandatperiodens viktigaste beslut fattats av kommunstyrelsens arbetsutskott. Projektdirektivet: Fördjupad översiktsplan för centrum.
Det behöver byggas mer bostäder i Skövde om det råder stor politisk enighet. Skövdes roll som dragloket i Skaraborg måste stärkas och det som är bra för Skövde är bra för grannkommunerna. Det ser vi inte minst när Skövdes befolkning ökade stort förra året, så skedde samma i flera av grannkommunerna.
 
Länge har det pratats om att det måste till ytterligare bostäder centrumnära, som ett viktigt komplement till att också andra stadsdelar och bostadsområden växer och nya anläggs.
I Skövde är det svårt att få bostad och hos allmännyttan har det i princip saknats lediga lägenheter utöver någon enstaka de senaste 20 åren. Med en starkt växande arbetsmarknad måste fler bostäder fram, därför är den Fördjupade översiktsplanen så viktig för utvecklingen av Skövde stad och ett levande centrum.
 
Min bild av en fungerande bostadsmarknad är att den ska vara som ett smörgåsbord, alla sorters bostäder och upplåtelseformer ska finnas. Smaken är olika och olika skeenden i livet gör att de ekonomiska förutsättningarna och behoven varierar stort. Ska bostadsmarknaden fungera så måste det finnas bredd och spets i utbud. Här har Skövde mer att göra! Detsamma gäller också i kommunens mindre orter i ytterområdena.
 
I början av 2015 ska arbetet efter sedvanligt samråds- och utställningsförfarande vara klart och antagen av kommunfullmäktige. Parallellt med framtagandet av planen så är det viktigt att de projekt som nu diskuteras och planeras centrumnära fortsätter med hög prioritet, detta har varit ett viktigt medskick från den politiska ledningen i det fortsatta arbetet.
 
I kommunvalen 2006 och 2010 gick Centerpartiet till val på "Vi bygger Skövde". Politiker bygger inte men politiker ska skapa förutsättningarna för att det kan ske. När HSB i veckan presenterade sin bostadsranking och gav Skövde kommun en hedrande första plats var det ännu ett bevis på detta. Men en gång i en sådan ranking är bara en gång, utmaningen är att det kan upprepas även kommande år.
 
Jag hoppas på mycket spännande samtal och dialoger under det kommande året hur vi kan skapa möjligheter till 1000 nya bostäder och nya lokaler för verksamheter centrumnära i Skövde. 
 
/Leif
 
Bostadsmarknad, Bostäder, Centrumnära, Fördjupad översiktsplan, Skövde, bostadsplanering,

Kommentera

Publiceras ej