-Leif- Arla kan missbedöma problemen med en flytt

2kommentarer

Tillbaka i Skövde efter kära hustruns överraskningsresa så är det igen fullt pådrag med arbete. Några timmar har tillbringats vid datorn för att skriva och förbereda det som står på agendan senare i höst. Med vågornas skvalpande utanför terassen blev det en riktigt inspirerande miljö att skriva i :)
                                                                  
Beskedet i veckan att Arlas koncernledning föreslår en nedläggning av mejeriet i Skövde kom förstås som en chock. Mejeriet har en mycket god lönsamhet och hela Arlas Kesoproduktion sker i Skövde. Jag kan förstå att Arlas koncernledning ser begränsningar i att växa på den befintliga tomten när efterfrågan av Keso bara ökar och ökar, men det har inte varit begränsningarna att växa på ytan som lyfts av den lokala ledningen i alla de diskussioner kommunen haft med företaget under de senaste årens expansion. Då har det snarare handlat om miljötillstånd för utökad produktion, säkrad avsättning för vassle och reningsverkets förmåga att hantera de snabbt ökande mängderna med vatten från mejeriet.
Dessa tre helt centrala frågor har alla fått sin lösning. Skövde kommun och Göteborgs Energis uppförande av den nya biogasanläggningen ger en säker vassleavsättning och produktion av det mest klimatsmarta fordonsbränslet.  Samtidigt med beskedet om nedläggning kom länsstyrelsens beslut om nytt miljötillstånd för utökad produktion, en process som varit lång. Kommunens Vatten och Avloppsreningsverk kommer att byggas ut, beslut har nyligen tagits.
Även om det kan finnas andra skäl till en flytt av verksamheten så ska inte de tre frågorna som kommunen och Arlas lokala ledning arbetat tillsammans med under de senaste åren underskattas. Jag befarar att koncernledningen inte har detta helt klart för sig.
Som tidigare styrelseledamot av LRFs riksförsbundsstyrelse har jag nära följt och tidigare diskuterat den stora strukturrationalisering som sker i hela världens livsmedelsindustri. Den är en del av hur marknaden för livsmedel gått från att vara lokal till global. För drygt 20 år sedan var Skövdes Arla mejeri en egen andelsförening ägd av  de lokala bönderna runt Skövde, idag är Arlas Skövde mejeri en liten del i en för sig fortfarande bondeägd koncern. Ett ägande som delas med Danska och Brittiska mjölkbönder. Baksidan av globaliseringen är att den lokala kännedomen minskar eller försvinner, det tror jag är just vad som skett i detta fallet.
Skövde är extremt beroende av globala ägare för våra stora arbetsplatser, händelsen med Arla visar att inte ens en av en koncerns lönsamaste anläggningar hjälper alla gånger för att hålla kvar vid en etablerad anläggning.
/Leif
 
 
Arla, Nedläggning, Skövde Biogas AB, Skövde kommun,

2 kommentarer

Christer Aronsson

12 Oct 2013 10:06

Hösten 1975 jobbade jag på ARLA i Alingsås. Då flyttade man kesotillverkningen dit från Enköping. Efter några år flyttade det till Göteborg om jag minns rätt och sedan till Skövde. Tydligen är Keso något som är lätt att flytta på för den tillverkningen åker JoJo fram och tillbaka mellan Arlas anläggningar!!!????

Björn Lippold

13 Oct 2013 08:29

Kan någon förklara för mig hur man kan satsa stora pengar på en ort och sedan innan det beslut som man fattat har kommit i gång beslutar man om nedläggning. Detta måste betyda att det tidigare beslutet var felaktigt i min värld och hur man som en vederhäftig styrelse kan fatta sådana beslut då och då betyder endast att man inte har klart för sig vad man gör, eller också ligger n ågot annat bakom beslutet om Skövde.

Kommentera

Publiceras ej